Hangkártya vagy átalakító zenehallgatáshoz XLR és TRS, netán RCA kimenettel

Fórumok

Szervusztok!
Egy olyan sztereó 2.0 aktív hangfalat milyen módon lehet hozzácsapni egy buta géphez, amin az általam nem nagyon ismert XLR és TRS (Balanced ha ez számít) bemenet van csak?
Alapvetően zenehallgatás a cél, de egyik gépen sincsen ilyen kimenet, ugye hanem csak 2,5-es jack.

Léteznek ilyen adapterek, amik 2.5-ös jack-ból XLR-t és TRS-t varázsolnak, hasonlóképpen RCA-hoz is, jóllehet az ezen a hangfalon nincsen, de nem járok jobban minőséget tekintve egy valamilyen külső, hangkártyával, amit rádugok az éppen használt asztali gépre vagy laptopra, és már mehet is a művészi élvezkedés? Belső hangkártya a laptop miatt nem szerepel az elképzeléseim között, de az asztali gép azt is elviseli éppen.

Ubuntu 16.04 fut rendszerként, nem tudom, hogy ez számít-e. Nagyon nem vagyok jártas a témában.
A világhálón ilyen hangkártyát találgattam, de hogy ezek mire képesek a konverterekhez képest, azt nem tudom, továbbá amit leltem ott zenefelvétel volt a járulékos szolgáltatás, amitől gondolom nem lesz olcsóbb a dolog.
Én csak hallgatnám a zenét vele. Lehet, hogy a más típusú csatlakozók jobb minőséget adnak? Mert a külső hangkártyák USB-sek pl. sokszor, ami a laptophoz jó.
Gondolom ezekre „vacak” 2,5-ös jack-os fülhallgatókat nemigen lehet csatlakoztatni.
CD-ket és veszteségmentesen tömörített cuccokat hallgatnék.
Köszönöm szépen ha tudtok valamit ajánlani.

Hozzászólások

A szimmetrikus kimenetű hangkártya ritka, mint a fehér holló (kb. a profi stúdiótechnika kategóriában létezik ez, nagyon meg lennék lepve, ha $150-200 alatt találnál ilyet).

A lehetőségeid (növekvő ársorrendben):
- építesz egy adaptert (ehhez kéne kicsit érteni hozzá, cserébe pár ezresből megvan, gyakorlatilag egy kicsi trafó kell csak bele)
- veszel egy kész adaptert (ez nem lesz annyira olcsó)
- veszel valamit, ami nem (csak) erre van kitalálva, de lehet ilyen funkcióra használni (pl. audio keverő, amin van xlr kimenet)
- veszel másfajta hangfalat (lehet, hogy ez lenne a legegyszerűbb megoldás)
- veszel egy szimmetrikus kimenettel rendelkező hangkártyát (ez tuti viszi a prímet árban)

Gondolom ez valami stúdiós aktív doboz. Ehhez a legjobb a szimmetrikus kimenetű szintén stúdió felhasználásra szánt hangeszközt csatlakoztatni. Már csak azért is mert az aktív stúdió monitorok általában már vannak annyira jó minőségűek hogy kegyetlenül megmutatják mennyire gyenge minőségűek a számítógépek saját hangkártyái.
Tehát stúdió cucchoz stúdió cuccot. Vagy ha nem akkor a stúdiós aktív dobozt kell eladni, helyette valamilyen számítógépes hangszóró.
Nálam a Focusrite Scarlet 2i4 működik JBL aktív stúdió dobozokkal kiválóan Ubuntu Linux alatt.
Szerintem csak zene hallgatásra is CD és veszteségmentesen tömörített hanganyagokhoz megéri beruházni.
Egyébként tudna működni a dolog a hangkártyával is átalakítóval, csak a hangminőségük miatt nincs sok értelme. Meg van némi biztonsági veszélye is a dolognak ha csak szoftveresen tudsz egy ilyen aktív dobozt hangerő kezelni.

Én ezzel oldanám meg:
http://www.hangszerdiszkont.hu/studio/studio-monitorok/jbl-nano-patch-p…
Ha akarod megnézem, hogy a 2,5-ös bemeneten érkező jelet továbbteszi-e xlr irányba.
Így lenne egy fizikai hangerő szabályzó is a rendszerben...

Lehet így is:
http://www.custom-lynx.co.uk/3-5mm-cables/3-5mm-stereo-2mxlr.html
Ezt kb. bármelyik műszerész leforrasztja neked, de te is megtudod ha van kézügyességed rajz ezer van a neten.

Vagy vannak az aktív dobozok 80-tól felfelé...

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Ha ragaszkodsz a hangaladhoz ÉS a fejhallgatóhoz (2,5 Jack, helyett 3,5-est akartál írni gondolom), akkor a minimális befektetés mellett egy Focusrite Scarlett 2i2-t lehet az eszközöd (kb 35k HUF) pl, ami USB-n fog becsattani a gépedre. Ez 2 XLR/TR (mono) input + USB és 2 output + fejhallgató csatlakozás, tehát marad 1 sztereo vagy 2 mono bemeneted későbbre, ha valamit mégis hallgatnál még mást a rendszeren (pl egy MP3 lejátszó, tv, network lejátszó, stb..).
Mint külső hangkártya, tudsz olyat is venni ami eleve XLR kimenetes, de óvlak ettől mert nagyságrendileg lesz nagyobb az ára.

Ehhez szükséged lesz még egy 3,5-es 6,3-as jack átalakítóra (párszáz forint) a fejhallgató dugó átalakításához, valamint 2 db Jack(TRS)-XLR kábelre a hangfalakhoz, ami kábel hossztól (3m) függetlenül kb 11,6k HUF-ból kijön, ezt kb bármelyik boltban meg tudod vásárolni. Vagy el tudod készíttettni bármelyik ilyen boltban (pl.: HitSpace, FriendlyHouse, esetleg Pako, Muziker), bemész elmondod mi a helyzet megbeszélik veled mi a terved és segítenek összerakni. Ezzel a hangkártyával működni fog a fejhallgató hangerőszabályzás is és a hangfal hallgatás is akár egyszerre is (külön helység) akár külön külön is..

Viszont az Ubuntu hangvezérlésileg nem tudom, hogyan fog szuperálni, eredetileg Win-re és Mac-re vannak alkalmazásaik ennek az eszközgyártónak, e nélkül csak "tekergetve" fogod tudni elhallgattatni a kívánt kimenetet!
A 2i2 a hangkártyának árkategóriájában van több gyártó is (Presonus, Steinberg) akik esetleg másként viselkednek, mondjuk akár egy HitSpace-ben ezzel jobban képben lesznek, hogy elmondják...
(akár valami találóbb, olcsóbb, egyszerűbb megoldást is tudnak neked javasolni)

Üdv!

Már írtam feljebb hogy a Focusrite Scarlet 2i4 hibátlanul megy Ubuntu alatt. Gondolom a 2i2 is jó lehet, ha olcsóbban kell kihozni.
Ha számítógép alap hangkártya és aktív stúdió monitor doboz párosításnak meg sokszor tényleg az a legnagyobb baja hogy a stúdió monitor kegyetlenül oda fogja tenni mennyire gyengén szól a hangkártya, milyen torzításai vannak. Ez még akkor is ott lesz ha szimmetrizálunk a hangkártya után.

Köszönöm szépen.
Azt szűrtem le, ha minőségben szeretnék zenét hallgatni stúdió monitoron, nehéz elkerülni egy külső hangkártya beszerzését. Remélem jól értelmeztem az itt írtakat.
Nézegettem ezt-azt a világhálón, és kinyílt a csipám minden alap nélkül. Azt olvastam néhány helyen, hogy ennek a Scarlett 2i4-nek nem valami világverő a fejhallgató erősítésért felelős része.
Mondjuk egy 40-50 ezres nyílt fejhallgatóhoz (ad abszurdum AKG K702) ha ki akarom használni a benne rejlő erőt, fincsiséget, lehetőséget, akkor hozzá kell csapni a költségvetéshez legalább 100 ezer forintot fejhallgató erősítőért, amit bekötök a 2i4 utáni részbe? Milyen adat dönti el, hogy egy fejhallgatóval fizikailag elbír egy erősítő vagy nem? És, hogy nem bír el vele a 2i4, az azt jelenti, hogy recseg ropog, vagy halk? Most a finomságokról, hogy milyen hang mennyire szellős, bujkáló, stb. a hang felső alsó középső szegmense ne beszéljünk.
Gondolom érzitek, mennyire vagyok audiofil.

akkor hozzá kell csapni a költségvetéshez legalább 100 ezer forintot fejhallgató erősítőért, amit bekötök a 2i4 utáni részbe?

Ez nyilván nem igaz, de ha így látod jónak, akkor hajrá.

Az a helyzet, hogy ha neked nem jó bármilyen "jó iparos munka" jellegű cucc, akkor akár a világ összes pénzét elverheted ezekre, mert műszakilag teljesen indokolatlan árazású dolgokkal fogsz találkozni.

Másrészt viszont ha ilyen jellegű elvárásaid/igényeid vannak, akkor egy dolgot biztosan nem úszol meg: élőben meg kell hallgatni/ki kell próbálni, fórumok, netes vélemények alapján ugyanis ilyen cuccot nem lehet rendelni, mert abból vagy szopás lesz, vagy https://en.wikipedia.org/wiki/Choice-supportive_bias.

Az biztos hogy stúdió monitorhoz olyan meghajtó hangeszközt érdemes leginkább használni ami szintén stúdió jellegű felhasználásra készült. A jelátvitel, csatlakozás forma, a minőség szint úgy lesz leginkább egyenesben. A többféle szintű és célú technika házi módokon összebarkácsolása nem szokott használható, optimális eredményt hozni.

Én otthon a Scarlet 2i4-hez egy Shure SRH1540 fejhallgatót használok, amit én még 150.000-ért vettem, de a mostani ára ahogy látom 180.000 Ft. És ami a vicces és előre én se gondoltam volna, a Scarlet 2i4 saját füles kimenete ezzel a nem alap fejhallgatóval is egy speciális, nem olcsó, audio célra készült külön fejhallgató erősítőt ütött ki nálam, ami azóta itt pihen a fiókban. Hogy lehetséges ez? Úgy hogy ezeken a területeken se annyira egyszerű és szabályszerű minden mint aminek elsőre gondolnák a legtöbben. Túl sok az egyenletben a változó. Én magam is mást hittem, azt hittem hogy a spéci külső füles erősítőm csak jobb lehet mint a Scarlet 2i4 füles erősítője. Lehet persze olyan más füles amivel az lenne a jobb, de ezzel a profi Shure-al mégis a saját füles erősítője jött be jobban. Miért? Valószínű azért mert valahol elektromos, csillapítási, impedancia stb. tulajdonságaiban talán jobban passzol éppen ehhez a fejhallgatóhoz. Más fülessel lehet más lenne az eredmény. Láttam, vagyis hallottam már olyat is.

Még annyit mindehhez, ahogy a Windows világban, a Linux-oknál is elég nagy a szórás hogy csak software-es oldalról mi mit csinál a hanggal. A különféle módokon beállított, használt audio rendszerek, a különféle zene lejátszó programok jellemzően nagyon sokféle, néha nem is kicsi hangzási eltéréseket képesek produkálni. A lejátszó programok hangja között ugyanazon a gépen sokszor nagyobb mértékű hallható különbségek vannak mint amiket sok spéci hifi vagy profi DAC produkálni képes egymáshoz képest.

Szia!

Röviden: Egy DAC kell neked! Ezekből viszont van 1000 féle ártól, minőségtől és márkától függően.

Hosszabban:
Én az alábbi fórumot ismerem: https://prohardver.hu/tema/fulhallgato_erositok_dacs_headamps_headphone…

Itt én rengeteg segítséget kaptam már. :)
Nekem egy Audio-GD-m van, nagyon szeretem. ;) De van csomó féle, sőt félévente vannak találkozók is ahol meg lehet hallgatni egymás zenei rendszerét.
Egy jó tanács: Mindenképp kérdezz egy hozzáértőt és hallgatózz mielőtt vásárolsz, így kisebb az esélye a rossz vásárnak. Mert olyan is van, hogy az adott eszköznél vannak kicsit vagy sokkal jobbak azon az áron.

A professzionális irányból jövő holmik között nem lesz nagyon komoly méretű hangzási különbség kb. egy szinten, kategórián belül. A speciális hifi készülékek között is sokszor inkább csak szándékosan bele rakott, úgy épített színezeti különbségek vannak mint valós komoly hangminőség különbségek. Aztán kinek milyen a füle, ízlése, rendszere, mikkel köti össze és ezek függvényében kinek melyik jön be, melyik kevésbé.
Viszont Linux esetében nagyon fontos lehet hogy melyik tényleg az a külső, valószínűleg USB-s hangeszköz ami majd problémák nélkül működik is rendesen Linux alatt.

És természetesen DAC a Scarlet 2i4-ben is van, anélkül nem működne.

Todományosan az XLR két differenciáls (1 és 2 pucuka) bemenete egyenrangú (persze ellenkező polaritású), és minden esetben használható olyan módon, hogy az egyik bemenetet (1 pucuka) testre (3 pucuka) kötöd.

Ugyanez vonatkozik az TRS kimenetre, amely lehet pl. 3 pólusú 6.3 jack, és bal/jobb VAGY differenciális kimenetek vanak. Az asszimetrizálás egy mono, azaz 2 pólusú csatlakozóval megoldható, amely az egyik kimenetet testre zárja.

Ezzel a következőket veszíted:
- Kicsit rosszabb lesz a jel/zaj arány. Ez általában nem olyan nagy, hogy számítson.
- Rossz esetben földhurok keletkezik, amit csak XLR kimenettel tudnál csökkenteni.

A szimmetrikus csatlakozók általában stúdiótechnikában használatosak, ahol bonyolultabb és hosszabb lehet a kábelezés.
Természetesen egy profi DAC mindig jobban hasít. Az AKG K702 meghajtására olyan erősítő kell, amelyik legalább +11dBV (3,55V) kimenő jelet biztosít.