bubuntu érettségi remix....

 ( bthomyka | 2016. december 15., csütörtök - 15:29 )

....az bazzeg...

nesztek!

a sulix is jelen van a témában, ahogy a zemeszpé kormányzás idején is (waberergyurka feeling).
még az a szerencse, hogy legutóbb a blackPanther a megfelelő időben ott volt a megfelelő helyen, amikor meghívták. srácok, ha már le volt zsírozva az egész, kurvára felesleges volt hintába rakni pár embert, de tényleg.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tegyük fel, hogy nincs 3/4 órám a videó megtekintésére. Mi a felvetés tárgya, mondanivalója? Min kell épp háborogni? (Tényleg nem tudom, de biztosan nem nézem meg 43 percben.)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

43 perc előadás, nyilván az ubuntu érettségi edisön szépségeiről.
(még nekem se volt rá időm, talán késő este lesz)

nem kell háborogni semmin sem. arról van szó, hogy esélyt kapnak a magyar fejlesztések a közoktatást érintő változásokban. lásd a nyílt forráskódú szoftverek bevezetése az intézményeknél.

itt meg le van írva, milyen magyar fejlesztésű linuxokkal/szoftverekkel lehet bohóckodni érettségin.

említés szintjén sincs a panther, pedig eleget tett egy fontos meghívásnak egy prominens helyen, (tudomásom szerint) megfelelt az elvárásoknak, kinézett legalább a megemlítés lehetősége.

nem azt látom problémának, hogy nem a panther került az idehaza őshonos ubuntu, vagy a sulix-képződmény helyére, hanem maga az elv, ami mentén szépen végbe ment a folyamat amit olvashatsz a linken, meg láthatsz a videoban...
(egyébként a pantherről szóló bemutatók a fenti videónál mérföldekkel komolyabb szinten mentek és mennek manapság is)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

egyébként a pantherről szóló bemutatók a fenti videónál mérföldekkel komolyabb szinten mentek és mennek manapság is

Tudsz linkelni egy olyan bemutatót?

-nem érzem szükségét
-a kevés alkalom megfelelő publikálást szokott élvezni. elmégy, megnézed.
-a blogpost sem erről szól

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nem hiszem, hogy az "ősmagyarság" lett volna (a fő) szempont a kiválasztásnál, hanem inkább az elterjedtség és ismertség. Az Ubuntu vagy a Suse lényegesen elterjedtebbek, mint a bP. A Sulix meg már jó régóta ott van - nem tudom, egyébként mennyien választják.

Ha már érettségi, szerintem nem lenne szabad konkrét disztribúciót kikötni. Legyen az, hogy válasszon a jelölt egy disztribúciót, kap valami feladatot, aztán oldja meg. Mert akár például LibreOffice Calc-ban csinál valamit, akár egy shell vagy awk scriptet ír, lényegében teljesen mindegy, melyik disztribúción teszi. Feladat orientáltan kellene ezt kezelni, nem pedig úgy, hogy az alap Ubuntu beállítások esetén bal felső saroktól jobbra harmadik, lefelé második almenüre kattintunk a Writer-ban, s akkor...


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az rendben, de tanar is kell, aki javitja.

Gondolom, nem papíron ceruzával történik. Az eredmény magáért beszél.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezeket valakinek telepítenie is kell, karbantartani és a legfontosabb ellenőrizni, hogy minden fenn van-e és a megfelelő beállításokkal.

Szerintem nincs azzal semmi baj, hogy van 3-4 disztró, ami direkt így van összeállítva. Sőt, így egy disztrónál csak azt az egy ISO-t kell elfogadtatni, aztán bárki telepítheti a vizsgákhoz.

Emellett szerintem a vizsgázónak is csak a feladatára kell összpontosítania. Éppen elég kihívás, hogy egy-egy adott eszközben a feladatokat gyorsan meg tudja oldani, ne nehezítsük már meg a dolgukat azzal, hogy addig soha nem látott rendszereket tolunk az orruk alá.

a panthernek van többféle, teljesen egyedi változata, ami nem kerül(t) mindenki számára elérhető állapotba, illetve ahogy a teljesen nyilvános kiadások, úgy ezek is rendszeres frissítést kapnak.

(ugyanolyan tudatlan és alaptalan feltételezés volt ez részedről, mint azé a két mókusé, akik névtelenül, két oldalon taglalták -a tudatlanságukból eredő- alaptalan feltételezéseket, az ubuntu mellett ágálva. ha csak nem te voltál az egyikük...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

ugyanolyan tudatlan és alaptalan feltételezés volt ez részedről

Te mégis milyen búbánatos dologról beszélsz? Hol feltételeztem én bármit is? Egyáltalán nem is beszéltem a pantherről.
Sajnállak, hogy mindent személyes támadásnak élsz meg a pantherrel kapcsolatban!

locsemege azon felvetésére válaszoltam, hogy ne legyen fiksz 3-4 disztró, hanem tetszőlegesen választhassanak.
Ki választhasson tetszőlegesen?
Ha a vizsgahelyszín (iskola), akkor az nem jó a vizsgázónak és nem jó a központi ellenőrzésnek, akiknek ellenőriznie kell, hogy megfelelő-e az anyag.
Ha a vizsgázó, akkor az nem jó a vizsgahelyszínnek és hasonlóan nem jó a központi ellenőrzésnek, hasonlóan, mint az előbb.

Az, hogy a 3-4-ben benne van-e panther, az ubuntu vagy akármelyik, az engem teljesen hidegen hagy.

+1 enpassantnak. bthomyka felhúzta a vizet a semmin.

és +1 a posztra, tetszőleges disztró* az elég érdekes lenne. Főleg, hogy érettségire alapvetően kell azért egy infrastruktúra, nem a "user fogja feltelepíteni" a distróját vizsga előtt, gondolom ... :) Tehát mindenképp kell valami "határ" vagy limit.

Mondjuk ahogy látom a Novell jól "lobbyzott" mivel a SuSE bennevan :)

Azt mondjuk sok "civil" linux barát jószívvel venné, ha lenne egy hivatalos magyar fóruma az OpenSuSe-nak. Biztos lenne rengeteg kérdés egyszeri felhasználóktól a SuSe világát illetően. Jelen pillanatban nem találni Open SuSe specifikus magyar fórumot.
Az oké, hogy az informatika nyelve az angol, de van rengeteg ember, akinek nincs nyelvudása és ha akarja sem tudja pár héten belül felfejleszteni olyan szintre, hogy megértse a külföldi fórumokat.
Engem speciel nagyon érdekelne, de így max. 3-4 napig van fönn a kaméleon, mert azt a szegényes nyelvtudással meg lehet oldani. De aztán jönnének a disztro specifikus-laikus kérdések.

Hm, Novell nem igazán a "fórumairól" híres, főleg nem open* körökben :) Bár tény, hogy OpenSUSE == Novell közösségi szolgálat (gyakorlatilag kb mint a Redhat -> CentOS esete).

Bár ahogy láttam *hu levlisták vannak, tény az nem fórum.

Ellenben elterjedt. Legalábbis kormányzati környezetben egyre többször jön velem szembe egy Novell* solution. Régebben inkább a Redhat / IBM kombó jött "szembe".

Novellnél pl eDirectory / Groupwise / stb. komplett megoldások, nyilván nem OpenSUSE-val. (bár ez már offtopic)

Az hogy nincs "hivatalos" magyar fórum az nem meglepő, sajnos CentOSnél sem (vagy Redhatnál sem) találsz igazán ilyesmit. Az meg hogy az ubuntunak az ubuntu.hu fórum mennyire hivatalos,
azt passzolom.

-1 a felhúzásra, meg a vízre...
a lobbizásról az ulx-et kérdezzük meg először, ne a novellt (a novell már pár éve jelen van a közigazgatásban, úgy szerverek, mint desktop-ok esetében)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Emlékeim szerint az u.l.x-nek évek óta semmi köze a SuSE-hez.
Red Hat vonalra váltottak, ez a weboldalukon is azonnal látható.

De akkor az ablakkezelőt is választhassa meg, mert szerintem inkább az ablakkezelő beállításain múlik, mikor hova kell kattintani.

Egyébként mit szólnál, ha pl. GoboLinux-ot kellene telepítened ilyen céllal? Vagy mondjuk LunarLinux-ot? Vagy Paldo-t?
De ha a jelölt szabadon választhatna disztrót, pont akkor lenne az, amit írtál: otthon mondjuk LinuxMint van, és a vizsgára is azt kér, akkor pont reflexből bal felső jobbra harmadik, lefelé második...
Egyébként könnyen el bírom képzelni, hogy ezekben az érettségiző linuxokban a szükséges programok ikonjai az asztalon vannak, hogy ne azzal teljen az idő, hogy a menüben keresgélsz - hiszen nem menülabirintusos programkeresésből vizsgázik a delikvens, hanem szövegszerkesztésből, programozásból, stb.

De ha megnézed, Windows is korlátozott verziókban érhető el.

jaja, az informatikatanár meg előtte készítsen elő tizenhét féle, én a kiskutyafasza(tm) distrót használom faszságot. Aztán utána meg majd vitatkozzunk, hogy de a csudiszuper izé volt bugos, vagy a gyerek volt hülye. Ugyanmár. Lehet ezt feladatorientáltan kezeleni: ha úgyis tökmindegy, hogy min fut az awk, amit ír, akkor nem tökmindegy, min fut? :)

De, pont azt mondom, hogy teljesen mindegy, min fut az awk, a LibreOffice, vagy a Firefox. Lényegtelen. Van egy probléma, oldja meg. A munkahelyen sem az lesz, hogy ő csak Windows 7-en futó MS Office 2003-on tudja megírni a doksit, jaj, bocs főnök, ez nem Windows 7, meg nem az a verziójú Word, így nem csinálom meg, nem tudom megcsinálni. Az nem oktatás, hogy az adott alkalmazás adott verziójú szoftverében balról a második főmenü harmadik almenüjére kell kattintani, s akkor megtörténik a csoda. De az is csak default beállításokkal, mert a menürendszer természetesen átkonfigurálható.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

azt hiszem, hogy még mindig nem érted. Itt nem arról van szó, hogy a nebuló mit szeretne, hanem arról, hogy az iskola/tanár, akinek a környezetet kell biztosítani az mennyi egyedi hülyeséggel szopjon, illetve mennyi egyedi baszás menjen a javításra Pl javító tanár megnézi a mondjuk az ubuntu LTSben levő nem túl bleeding edge libreofficeán, amit a nebuló a csudifriss archon összekalapált, és szétesik. Akkor ezt meg kell nézni, hogy tényleg úgy van-e, az idő. Bónuszként ha közben az achon javították, akkor a nebuló megszívta. Vagy akkor a hivatalos végeredményig ne használhassa az iskola a géptermet? És mi van, ha félúton maga alá fosik az arch? Majd megyünk még egy kört fél év múlva?

Ezért kell az, hogy legyen megszabva, hogy min lehet dolgozni érettségin, a kedves diák meg alkalmazkodjon hozzá, hogy ez van. :)

Bevallom, az egyik gond az, hogy nem ismerem az érettségi feladatok jellegét, s bár valaha tanítottam középiskolában, az rég volt, így nem tudom, mi a szokás manapság. A másik, hogy nem tudom, hogyan zajlik ez. Van a feladat, tanuló megoldja a gépen, majd az outputot egy *.tar.xz-ben felrakja az iskola szerverére, amit aztán megvizslat a tanerő? Vagy számít az, ha valameddig jutott, s nézik, hol akadt el, tehát a folyamatot is értékelik?

A másik, hogy nem tudom, az iskolai gépek milyen műszaki állapotúak, de sejtésem van róla, hogy inkább muzeális darabok. Izmosabb gépek esetében szerintem járható út volna a virtualizáció akár, majd a komplett virtuális gép migrálása a javításhoz. De ez csak egy kósza ötlet.

Az szerintem egy elég elfuserált dolog, hogy valamiféle jogszabály rögzíti az érettségi műszaki feltételeit. Már, ha egyáltalán így van. Mire a megálmodott jogból érettségi lesz, talán már részben elavult a dolog.

Ettől függetlenül továbbra is az a rögeszmém, hogy elveket kell tanítani, szemléletet, mert azzal semmire sem megy a diák, ha tudja, hogy valamit most hogyan kell megoldani egy adott eszközzel, miközben lövése sincs róla, hogy mit miért csinál, így aztán nem képes követni a fejlődést, megijed a változástól, rövidebben szólva rugalmatlan, használhatatlan a tudása.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az érettségi egy tipikus feladata egy dokumentum megszerkesztése. Nem értem, miért baj, ha a diák ismert környezetbe kerül, és nem azzal telik el fél óra, míg megtalál valamit (pl. az MS-Office esetén a "normál menü" -> "szalagos menü" áttérés). Vagy egy extrémebb példa: adsz neki egy LaTeX-et.

Az érettségi ennek a feladatának az a célja, hogy felmérje, a diák mennyire tud szöveget szerkeszteni, azaz pl. két bekezdés között úgy hoz létre üres területet, hogy beállítja a bekezdés utáni térközt, vagy pedig üt három entert, vagy az aláírás-vonalat 34 egymás utáni pont-karakterből állítja össze, szóközökkel igazít-e középre, stb. Attól, hogy ismert programmal dolgozik, nem jelenti azt, hogy "droid". Fel kell ismerni, hogy az adott lemásolandó dokumentumot milyen eszközökkel lehet "lemásolni", miket kell használni.
Programozáson meg adjunk az egyik csoportnak Vim-et, a másiknak Emacs-ot. Nem baj ugye, ha azzal telik el az egész 4 óra, hogy megpróbál menteni Vim-ben.

Matekérettségin akkor adjunk mindenkinek másfajta számológépet, mert hogy néz már ki, hogy csak a sajátján tud számolni, meg a függvénytáblázat is legyen más, mert hogy lehet az, hogy tudja, hogy a 20. oldalon van a másodfokú egyenlet megoldóképlete...

állítólag az érettségin a diák dönthet, hogy windowson, vagy linuxon hajtja végre a feladatot.
(a szövegszerkesztésnél picit távolabb mutat, esetleg nézd meg a nyitópostban linkelt videót)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nem az érettségin dönt, abban a szent minutumban. A jelentkezéskor (a tavaszi időszakra a határidő február 20.) egy nyilatkozatot kell kitöltenie (amit itt linkeltél is).

A zárójeles részre:

Idézet:
Az érettségi egy tipikus feladata egy dokumentum megszerkesztése.

Tudom, hogy az érettségi nem csak szövegszerkesztésből áll (több, mint 10 éve tanítok - infót épp nem, de van némi rálátásom), azt locsemege-nek csak egy konkrét példaként hoztam.

Ezekben vitán felül igazad van. Nem ilyen szélsőséges módon gondoltam, de meglátásom szerint teljesen mindegy, hogy valamelyik Windows-on, egy Debianon, Ubuntun, SuSE-n, Fedorán, Archon futó LibreOffice-ban szövegszerkeszt, vagy akár MS Office-ban. A LaTex, a vi nem intuitív szerintem, de a LibreOffice, MS Office olyan, hogy ha valaha valaki szerkesztett már szöveget, ezen programok bármelyik verzióját látta, az egyszerűbb feladatokat el tudja vele végezni. Nyilván nem etikus valami cizellált, körmönfont dolgot csináltatni érettségin.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1, így kéne, hogy legyen.

Sajnos viszont nem így van (nem így tanulnak az emberek), és ez nagy baj.

Idézet:
ezen programok bármelyik verzióját látta, az egyszerűbb feladatokat el tudja vele végezni

A már emlegetett normál menü => szalagos menü váltás azért szerintem elég durva váltás volt. Itthon LO van, régi típusú meüvel, nem gondolom magamat olyannak, akinek "második menü, harmadik menüponton a negyedik fül" típusú ismerete van, viszont a suliban levő "szalagos" office-szal elég nehézkesen boldogulok (szerencsére ritkán kell használnom - bár lehet, hogy ez is oka a viszonylagos nehézségnek).

Ne csináld már. Egy több szintû fában, ahol egyszerre csak egy valakinek a gyerekeit láthatod, kell megkeresned egy olyan funkciót, amirõl fogalmad nincsen hogy hívják.

Hülyének is megy, nem? Fõleg érettségi közben.

Nem az a fontos hogy tudd hogy hol van, hanem hogy nagyon gyorsan tudj keresni.

Nem azt mondom, hogy az érettségiző vizsgán lásson először szövegszerkesztőt. Jobb esetben látott már MS Office-t mindkét típusú menüvel, meg LibreOffice-t is. Ha eddig megvan, akkor már nem érheti nagy baj vizsgán.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a baj, hogy de, éri. Ennyire gáz van. Úgy próbáltam megfogalmazni, hogy nincs intuíciójuk. Kézhez kapott megoldásokhoz vannak szokva.
Hasonló téma:
MSc-sekkel (szívem szerint BSc-sekkel is tenném, de ők kiakadnának) elkezdtem azt játszani, hogy megkérdezem, hogy hogyan terveznék meg. Vagy azt, hogy milyen hibát látnak az általam mutatott megvalósításban. Azt látom, hogy nehezen megy nekik, meg nem mernek beszélni. Baj.
Kicsit olyan ez, mint amit Feynmann mondott anno a brazil oktatásról.

Pedig ennek a szakmának a szépsége mégis csak a szintézis. Van egy feladat, algoritmizálom, azaz kitalálom, hogyan oldanám meg, hardware-t tervezek hozzá, software-t írok rá, megépítem, debugolok, kitépem a maradék hajam, aztán működik, örülök. :) Tudom, ez nem érettségi, meg nem is szövegszerkesztés.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem, de sajna nem megy nekik.

Én kérek elnézést :)

"Bevallom, az egyik gond az, hogy nem ismerem az érettségi feladatok jellegét, s bár valaha tanítottam középiskolában, az rég volt, így nem tudom, mi a szokás manapság. A másik, hogy nem tudom, hogyan zajlik ez. Van a feladat, tanuló megoldja a gépen, majd az outputot egy *.tar.xz-ben felrakja az iskola szerverére, amit aztán megvizslat a tanerő? Vagy számít az, ha valameddig jutott, s nézik, hol akadt el, tehát a folyamatot is értékelik?"

A részleteivel én sem vagyok tisztában, szerintem fel kell tenni az elkészült művet valami fix helyre, ahol gondolom úgy értékelik, mint az összes többit. Vagyis a tanár javítja, nyilván értékelik a folyamatot is, ha van rajta mit.

"A másik, hogy nem tudom, az iskolai gépek milyen műszaki állapotúak, de sejtésem van róla, hogy inkább muzeális darabok. Izmosabb gépek esetében szerintem járható út volna a virtualizáció akár, majd a komplett virtuális gép migrálása a javításhoz. De ez csak egy kósza ötlet."

Ez valószínűleg tök változó, csinálni meg olyat kell, amit mindenhol lehet, lsd lentebb.

"Az szerintem egy elég elfuserált dolog, hogy valamiféle jogszabály rögzíti az érettségi műszaki feltételeit. Már, ha egyáltalán így van. Mire a megálmodott jogból érettségi lesz, talán már részben elavult a dolog."

Az érettséginek mindenki számára egységesnek kell lennie, ezt hogy másképp éred el?

"Ettől függetlenül továbbra is az a rögeszmém, hogy elveket kell tanítani, szemléletet, mert azzal semmire sem megy a diák, ha tudja, hogy valamit most hogyan kell megoldani egy adott eszközzel, miközben lövése sincs róla, hogy mit miért csinál, így aztán nem képes követni a fejlődést, megijed a változástól, rövidebben szólva rugalmatlan, használhatatlan a tudása."

Persze, ebben egyetértünk. És elég vicces módon ez a mizéria éppen azért van, hogy a nebuló pl a szövegszerkesztést ha akarja ms officeban, ha akarja librében csinálhassa, legyen neki választási lehetősége, linuxozzon, ha akar. Viszont azért korlátlanul nem lehet, mert aztán a végén ezt érdemben kell tudni egyforma szempontok alapján javítani, meg valahogy biztosítani kell hozzá a feltételeket is.

"említés szintjén sincs a panther, pedig eleget tett egy fontos meghívásnak egy prominens helyen, (tudomásom szerint) megfelelt az elvárásoknak, kinézett legalább a megemlítés lehetősége."

Már ne haragudj, de amíg ilyeneket írtok a "szabályzatba", addig mit akartok? De tényleg...

nem gondolom, hogy veled, vagy bárki kívülállóval kellene akár egyetlen hang erejéig vitatkozni/magyarázkodni a panther bármelyik, felhasználókat segítő/támogató lehetőségeivel kapcsolatban.

egyeseknek 6 másodperc guglizás, másoknak a panther létezése, míg megint másoknak a szálka/gerenda témája okoz problémát.

(hogy-hogy mit várunk? kettő darab agyoniskolázott teszter szerint semmiféle támogatás nincs a pantherhez, nyilvánvalóan akkor fb csoport sincs. nem értem a problémádat...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nem gondolod? Akkor minek ez a blogocska? Ovis nyavajgásra, mert apuci nem adta meg nektek/neked az áhított játékot, amit annyira, de annyira szerettetek/szerettél volna?

-Az ubuntu.hu, vagy a linux mint.hu szabályzatban hol látsz olyat, hogy "Mert te egy kivételesen lusta, vagy ostoba ember vagy, ilyenekkel meg nem foglalkozom."?

Ilyen "marketinggel" illetve támogatással akartok bármit is? Nevetséges...

A probléma pedig nem az enyém, hanem a tiéd. Te indítottad ezt a blogféleséget, ami inkább egy ovis hiszti, mint blog.

az a nevetséges, hogy meglovagolsz egy olyan apróságot, amihez részben semmi közöd nincs, illetve amibe beleszólásod sincs. ontopik esetleg?
(ha nem megy, akkor kérlek haladj tovább)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Tényleg nincs közöm, és beleszólásom se, de az egész gondolkodásod vérciki úgy ahogy van.
-On topik ebbe a rinyálós blogba? Ne röhögtess.

-Mindegy valóban kár erre időt pazarolni meg az egész BP-re. -Bár magával a rendszerrel nincs bajom, a hozzáállásotok a felhasználókhoz nem kevés kívánni valót hagy maga után.

További jó rinyálást!

A blackPanther oldala miért angolul jelenik meg?
Engem nem zavar, de lehet, hogy a magyar nyelvű iskolák tanárait, esetleg a "kettő darab agyoniskolázott tesztert" igen.

a website-kérdésre jelenleg választ adni nem tudok, türelmet kérek.
viszont kiegészíteném: létezik magyar nyelvű használati útmutató (e-book ha tetszik) a pantherhez.
valamint minden eddigi, egyedi kiadáshoz is készült azoknak, akik az egyedi fejlesztést kérték.
a kettő darab agyoniskolázott teszternek meg itt a lehetőség, hogy nevükkel együtt vállalják fel az általuk leírt két-két oldalnyi hazudozást.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

A két-két oldalnyi "valami" elolvasható valahol? Tudsz adni elérhetőséget a leírásokhoz? Négy oldalt még elolvasnék, annyi belefér...

nyilvánvalóan akkor fb csoport sincs

Nincs mindenkinek fb fiókja, megette a fene az egészet, ha onnan lehet tájékozódni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

van fb csoport a felhasználóknak, meg azoknak egy másik, akik a fejlesztésben vesznek részt/akarnak részt venni.
ezen kívül van blackpanther fórumtopik a linuxforum.hu-n, meg a hup is adott neki külön "szobát". aztán akkor van még blackpantherhogyan weboldal, illetve egy angol és magyar nyelvű website. valamint a youtube-ra is dobálnak fel videókat.

(csak neked elmondom, arra utaltam, hogy akik -ketten- "tesztelték" a panthert -$subject-, ők írták bele az eredménybe -amely két-két oldal egy-egy vicc-, hogy nincs támogatás, frissítés, illetve nincs olyan szakmai csapat mögötte, mint az ubuntu mögött. írtak még más faszságokat is, melyek tételesen cáfolhatóak.)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

.

Összehasonlítani alternatívát szoktak, mond valamit, hogy nem üti meg a szintet?

Kipróbáltam VirtualBox alatt. Szerettem volna látni, hogy tényleg annyira jó-e ez a dolog, mint amennyire a felháborodásodból az következne. Csalódtam. Ha valamit ennyire magyarnak hírdetnek, akkor attól jogosan várom el, hogy nagyon magyar legyen. Azt már korábban említettem, hogy a teljesen angol nyelvű weblap minimum furcsa, de a telepítés során is előjöttek furcsaságok. Végig erősen figyeltem arra, hogy ahol a magyar nyelvet lehet választani, ott azt válasszam. Telepítés során többször is belebotlottam nem magyar dolgokba a választási lehetőségeknél (pl. Europe). Telepítés után elindítottam a Firefox-ot. Nem indult el, mert az nem került telepítésre, ezért elindult a telepítés. Telepítés közben kellett választanom nyelvet, legfelül a német volt a listában. Magyart választottam, majd a telepítés után azt látom, hogy angol nyelvű a Firefox.
Követlező lépés: elindítottam a menüből a SweetHome3D-t. Az sem indult el, helyette az is elkezdett települni. Amikor végzett, elindítottam. Nem indult el, helyette ez fogadott:
http://i68.tinypic.com/23r4nx2.png
"Nem indulok el, mert kell még nekem valami, most pl. a Java. Kérlek, töltsd le innen..." stb. Ez kicsit olyan Windows-os...
Debian és származékai alatt megszoktam, hogy van függőségkezelés. Ha valami olyasmit telepítek, ami nincs a csomagtárolókban, akkor tudom, hogy kell még egy kicsit (vagy kevésbé szerencsés esetben kicsit többet) matatnom. Más disztribúcióknál sem volt ilyen meglepetésben részem, pedig sokfélét próbáltam (OpenSUSE alatt is dolgoztam kb. két évig), többféle csomagkezelőt láttam, azoknál is érthető volt, hogy mit miért kell tennem. Nyilván itt is van függőségkezelés, nem is azt vitatom, hanem pont az a bajom, hogy ha már egyszer megvan annak a lehetősége, hogy egy Linux disztribúció feltelepítése után a disztribúcióhoz választott alkalmazások gond nélkül működjenek, akkor ennél a nagyon barátságosnak mondott disztrónál miért nincs így?
Kösz, ennyi elég volt, több időm nincs erre, annak ellenére, hogy minden elismerésem a fejlesztőnek és néhány segítőjének a kitartásukért, azért is, hogy megpróbálnak magyar fejlesztésű alkalmazásokat is beletenni a rendszerükbe, de nagyon úgy tűnik, hogy a nap nekik is csak 24 órából áll, hiába rendelkeznek nem kis tudással, a komoly háttérrel rendelkező disztribúciókkal nem fogják tudni tartani a lépést. Próbáltam őszinte véleményt írni, olyan egyszerű felhasználóként, aki sokáig kereste a neki leginkább tetsző disztrót és asztali környezetet. Szakértő nem lettem a keresgélések során, tehát szakértői véleményt nem tudok mondani, de talán egy véleménynek az enyémet is el lehet fogadni. Megjegyzem, hogy a magyar fejlesztések közül eddig nekem a Little Susie tetszett a legjobban, lehet, hogy ebben az is benne van, hogy ott látszik egy erős törekvés arra, hogy a rendszer ne csak a modern vasakon fusson jól, de tény, hogy az megfogott. Kár, hogy elhalni látszik...

bele a vakvilágba, mert egyszer láttál egy linuxot, gondoltad mindegyiken minden pont ugyanúgy működik...
kisegyes a dolgozatra, igyekszem tételesen összefoglalni, hogy miért:
-nincs felháborodás
-a teljesen angol nyelvű weblapnak volt (egy korábbi,) magyar változata, de miután senki nem szeret/tud olvasni, tökfölösleges lett... ettől függetlenül számos, magyar nyelven írott howto elérhető többféle témában, a guglit meg tudni kell(ene) használni. eme analfabetizmusért ne mi legyünk a hibásak, ha kérhetném.

"Telepítés során többször is belebotlottam nem magyar dolgokba a választási lehetőségeknél (pl. Europe)."
nagy hiba a volvo gyáron számonkérni egy scania-béli hiányosságot...

"Telepítés után elindítottam a Firefox-ot. Nem indult el, mert az nem került telepítésre, ezért elindult a telepítés. "
tehát működik a blackPanther OS saját fejleszésű alkalmazása, az AppHelper.

"Magyart választottam, majd a telepítés után azt látom, hogy angol nyelvű a Firefox."
ff kiegészítők / plugin-ok / magyar nyelvnél ott az Enable gomb. katt, ff restart.

"Követlező lépés: elindítottam a menüből a SweetHome3D-t."
a rendszerben az alapértelmezetten telepített java az openjdk... a sweethome-nak meg sun java kell. hogy-hogysem, még video-howto is van a youtube-on erről, nem csak írott segédlet...

"Nem indulok el, mert kell még nekem valami, most pl. a Java. Kérlek, töltsd le innen..." stb. Ez kicsit olyan Windows-os..."
most az a baj, hogy vajaz a megszokott windows-ra, amikor meg nem vajaz, akkor meg az a baj. sapka-kérdés lett tehát ez is... :(

"Debian és származékai alatt megszoktam"
szarni bele, soha nem volt, meg nem is lesz debian/ubuntu/fedora/sulix/bánjatököm klón a panther.

"van függőségkezelés."
itt is, máskülönben pl a ff vagy a sweethome cuccai nem települtek volna... (a sun java egy külön kérdéskör, nem azzal "épült" fel a rendszer, ezért nem az a default)

"választott alkalmazások gond nélkül működjenek, akkor ennél a nagyon barátságosnak mondott disztrónál miért nincs így?"
elég kemény kritériumoknak kell megfelelnie egy-egy szoftvernek ahhoz, hogy bekerüljön a rendszerbe. pl a sun java maga sajátos hányadék-szintjével nem érte el ezt a státuszt.

"Kösz, ennyi elég volt, több időm nincs erre"
igen, sokan vannak akik azt hiszik, 5-10 perc alatt kiismerik/megismerik a panthert. főleg, hogy ubuntu/debian jellegű rendszerekhez mérik (almát a körtével) a panthert. illetve van egy elenyésző réteg, amelyik zsigeri utálatból ír pár hanyag mondatot, ne adj' isten "szakértői véleményt" két oldalban. én meg szelektálom az ilyen "eredményeket".

"tehát szakértői véleményt nem tudok mondani, de talán egy véleménynek az enyémet is el lehet fogadni."

így van, becsülendő ez a meglátás, bár részemről az a releváns vélemény, amelyik tükrözi a legalább napokat/heteket eltöltött pantherhasználatot.

"a magyar fejlesztések közül eddig nekem a Little Susie tetszett a legjobban, lehet, hogy ebben az is benne van"
...hogy a debianból forkolt ubuntuból forkolták, szóval a megszokott kaptafától nincs egyetlen centi távolságra sem.

"Kár, hogy elhalni látszik..."
majd szóljatok, ha temetés lesz, mert ilyenről még nem tudok.

összességében: aki a pantherhez nem akar/képes találni írott vagy videós segítséget a neten, és/vagy nem óhajtja az élményeit/problémáit pl a fb csoporttal megosztani, azzal nem lehet mit kezdeni. aki meg úgy gondolja, hogy 5-10 perc alatt bármelyik disztribúciót lehetne mérni bármelyikhez, az megint nem normális. (jéé ennek fekete ott, ahol a másiknak meg kék/zöld)

important: fentiek mind-mind a saját nézeteimet/véleményemet tükrözik, úgy a felsorolt dolgokról, ahogy azokról, akiknek válaszoltam.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nem dolgozatnak szántam, amit írtam, csak egy véleménynek. Nem vagyok Linux guru, nyilvánvalóan soha nem is leszek az, de "az egyszer láttál egy Linuxot" kijelentésed egy kicsit megalapozatlan. Azok után, ahogy indítottál, kicsit szőrszálhasogatóbban, de érdeklődéssel néztem meg a dolgokat, te viszont megint csak ugrani akartál a másik által mondottakra, ezért most szövegértésből egyest adok neked, de ezen még javíthatsz, ha higgadtan elolvasod újra.
Nem azt írtam, hogy nem tudtam volna megoldani egyik vagy másik problémát, hanem azt írtam le, amit tapasztaltam. Hidd el, sok disztrót kipróbáltam már VirtualBox alatt, olyanokat is, amikhez pl. a Guest Additions telepítéséhez szinte minden hiányzott, de ha ennek ellenére hosszabb vizsgálatra érdemesnek tartottam az adott oprendszert, akkor felszenvedtem rá. Pl. a Puppy Linux esetében is, pedig nem sok helpet adott hozzá. Többféle disztribúciót használtam már élesben is, volt olyan az ismerkedés és keresgélés idején, hogy kettőt is párhuzamosan, Ubuntut és OpenSUSE-t. Most több gépemen Linux Mint és Debian fut vegyesen, egy-egy öreg PC-n meg SliTaz illetve AntiX.
Nem vagyok túlzottan "háklis" se a kinézetre, se a sebességre, se a nyelvre, nem zavar az sem egyáltalán, ha alaphelyzetben nem támogatott a magyar nyelv, az sem idegesít, ha fapados a felület, nem számít, ha nincs igazi asztali környezet, nekem az IceWM vagy a Fluxbox is tetszik. Egy dolog nem tetszik, ha egy rendszert kikiáltanak baromi jónak, majd viszonylag hamar látszanak olyan jelek a rendszerről, amik ezt a kijelentést minimum megkérdőjelezik.
Nyilvánvaló, hogy igazad van abban, hogy meg lehetett volna oldani a problémákat, az esezmbe se jutott, hogy nem lehetne, és nem is állítottam ilyent. Én csak azt írtam le, amit sok (tényleg sok, inkább nagyon sok) disztribúció telepítése után ezzel a rendszerrel kapcsolatban tapasztaltam. Próbáltam úgy tenni, mint az átlagos középiskolás, aki azért telepíti a blackPanthert, mert kíváncsi rá, hogy van-e olyan jó, hogy akár annak segítségével tegyen érettségi vizsgát. Az átlagos középiskolás nem türelmes, az átlagos középiskolás nem akar órákat, napokat eltölteni egy olyan rendszer megismerésével, ami már az elején nem tesz rá jó benyomást.
Windows-t nagyon sok éven át használtam, a 3.0-val kezdtem, a melóhelyemen ma is kell még használnom, igaz, már csak virtuális környezetben. Nekem nem tetszik, ha valami olyasmi köszön vissza egy oprendszernél, amiről az jut eszembe, hogy ez olyan, amiért nem szerettem a Windows-t. Nekem nem kell, hogy valami más próbáljon olyan lenni, mint a Windows (most nem arra gondolok, hogy WINE se kell, mert néha jól jön, hogy van), sőt, nem akarjon olyan lenni, mert olyant nem akarok. Az sem kell, hogy olyan akarjon lenni, mint a többi disztribúció, hogy hasonlítson teljesen egy másikra, de ha azt mondja magáról, hogy ő nagyon jó, és méltatlanul mellőzik, akkor ne jöjjenek elő ilyen anomáliák a telepítésekor, mert akkor sokan azt fogják mondani, hogy nézek helyette valami mást. Valami más meg van bőven, az ismert és népszerű disztribúciók mellett is sok egyéb, tehát én úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy ne akarjak egy másikat nézni, ennek meggyőzőbbnek kellene lennie induláskor. Ezek alapján annak nem látom esélyét, hogy én napokig vagy hetekig használjam a blackPanthert, tehát a jelenleginél szakszerűbb véleményre tőlem nem számíthatsz. A "kár, hogy elhalni látszik" kijelentésemet a Little Susie-ra tettem (lár, hogy ezt sem úgy értetted, ahogy kellett volna), mert az tényleg tetszett elsőre is, használtam is öreg vason egy darabig, sajnálnám, ha annak a fejlesztése nem menne tovább, de a jelek erre engednek következtetni. Annál a disztribúciónál a fejlesztő hozzáállása is szimpatikus volt...

csakhogy tisztázzuk: az a kijelentés nem feltétlen (csak) neked szólt.
(amikor nekiugrok valakinek, annak látható jelei vannak egy-egy postban ;)

adtál magadnak 5-10 percet némi pantheres bohóckodásra, nincs gond. de hogy ezt mérvadó véleménynek tudjam be én, vagy bárki más, az minimum vicces.

alapvetően nem tudom, hogy kinek milyen igénye volna mint "meggyőző az induláskor", de hogy mindenkinek más elképzelése van, arra mérget vennék.
viszont nem mondhatja senki, hogy a rendszer működésképtelen, nem lehet azt mondani, hogy trehány hibák vannak benne, nem lehet olyat kijelenteni, hogy "szar ahogyan van". mert össze lett rakva böcsülettel, ami benne van az meg működik. másik kérdés, hogy egy-egy felhasználó össze-vissza kattogtat, _nem_olvassa_el_mi_a_fasz_van egy-egy ablakba beleírva, mitöbb az adott szoftver/kiadás ügyében egy kurva betűt nem olvas...
nem is értem, hogy ezek miért nem nyomkodnak keltükben-jártukban az egyes épületekben lévő nagy büdös piros gombokat, amik üveglap mögött vannak (tűzjelző)... mert ugye mi baj történhet...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Kár idegeskedned. Lehet, hogy szerinted a rendszer nem működésképtelen, de egy kezdő jó eséllyel nem fogja tudni feltelepíteni, ha nem tud 800x600-asnál nagyobb képernyőfelbontást csinálni, mert annál a felbontásnál nem látszanak azok a gombok, amik közül egyikre kattintania kellene a telepítőnek. Tudom, ne legyen senki olyan hülye, hogy ekkkora felbontást használjon 2016-ban, de pl. VirtualBox alatt ezzel indul a telepítőtök. Ha a kezdő diák, aki Windows-t már használ egy ideje, kap egy ötletet, hogy csak egy programot kell feltelepítenie a Windows-ára (ez lenne a VirtualBox), és már ki is próbálhatja a BP-t, akkor nem fog örülni annak, amit lát.
Értsd meg, nem arról van szó, hogy mennyi időt adtam magamak a BP megismerésére, hanem arról, hogy mit fog tapasztalni egy kezdő, amikor fel akarja ezt telepíteni. Mondtam, hogy nem vagyok szakértő, de kezdő sem, most is van a gépemen kb. 30 féle oprendszer virtuális környezetben (tudom, hülye vagyok, de ez az én bajom). Nem rólad vagy más vérprofik problémájáról írok, nem is az enyémről, hanem a kezdőkéről. Ti akarjátok meggyőzni a döntéshozókat, hogy ez a BP van olyan jó, hogy bevegyék a magyar okatási rendszerbe. Nem csodálkozom, hogy így nehezen akar menni. Még egyszer mondom, nem azt vitatom, hogy egy profi nem tudná ezt a rendszert teljes megelégedéssel használni, lehet, hogy valakiknek pont ez a szemlélet tetszik, amit ti követtek, de egy kezdőnek ez nem feltétlenül jó, szerintem nem ez a legalkalmasabb.

btw csak kettő dolgot kiemelve,

-a teljesen angol nyelvű weblapnak volt (egy korábbi,) magyar változata, de miután senki nem szeret/tud olvasni, tökfölösleges lett... ettől függetlenül számos, magyar nyelven írott howto elérhető többféle témában, a guglit meg tudni kell(ene) használni. eme analfabetizmusért ne mi legyünk a hibásak, ha kérhetném.

Nos, ez egy hiba. Ha nem látod be, főleg úgy, hogy a leendő usereket / DIÁKOKAT analfabétizmussal vádolod azért, amiért nem tudnak esetleg angolul.. (és vagy nem olvassák el a nemtudom hol elérhető doksit) az eléggé gáz. itt már megmagyarázódik az, hogy miért is nem kerültetek be. De Vektor, kérlek reagálj erre és érts velem egyet. Ez non-sense, hogy valakit ilyen stílusban osztunk ki és utána elvárjuk hogy valaki is komolyan vegye a BP-t.. (a személyes email váltások alapján remélem hogy te egy 'lazább' verziót képviselsz mint amit bthomyka)

"Telepítés során többször is belebotlottam nem magyar dolgokba a választási lehetőségeknél (pl. Europe)."
nagy hiba a volvo gyáron számonkérni egy scania-béli hiányosságot...

Erre félig +1 mert kb az összes disztró telepítőbe Europe/* szerepel.

te vajon tudod-e, mi a különbség ugratás és aljasság, vagy elbukás és elgáncsolás között...?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

őő igen, tudom. De ez hogy is jön ide? :) Beszélj a Vectorral pls...

A "Europe" csak egy példa a sok közül. Érdekes, hogy az NTP kiszolgáló kiválasztásánál meg minden magyarul jelenik meg, ott Európa olvasható. Többek között ezért is írtam úgy, hogy több furcsaság is tapasztalható telepítés közben. Egy másik ilyen furcsaság, hogy a billentyűzet kiválasztásánál az összes választható dolog angolul jelenik meg (egyet kivéve, ez az "Alapértelmezett"), ami már nem mondható el kb. az összes disztróról, ugye? :) Egy - mondjuk - francia és olasz nyelvet tanuló diák biztosan nem lesz boldog ettől: "comma/eliminate dead keys". Természetesen ezt is megoldja az, aki akarja, kérdés, hogy akarja-e?
VirtualBox alatt az alapértelmezett képernyőfelbontás 800x600. Ennél a felbontásnál nem látszanak a telepítést végző alkalmazás gombjai, így addig, amíg nem állítod át a felbontást nagyobbra, nem tudod, miből és mit kellene választanod. Az átállítást egyébként a BP megengedi (bár nagy az esélye, hogy ennél a pontnál egy kezdő próbálkozó feláll a géptől), ezért akár indulhatna is eleve akkora felbontással, aminél már látszik minden fontos dolog, vagy ha már tudja, hogy lehet szüksége 800x600-as felbontásra, akkor miért nem alkalmazkodik ahhoz a telepítő program? Erre biztosan az lesz a válasz (megpróbálom az ismert "barátságos stílusban előadni), hogy "ki nem sz@rja le, hogy mi történik VBox alatt?!?!" Sajnálom, de én nem áldozok addig fizikai gépet egy oprendszerre, amíg az virtuális környezetben nem győzött meg arról, hogy érdemes élesben is tesztelni.
Az már csak hab a tortán, hogy telepítés közben végig angol nyelvű szövegeket láthatók a háttérben.
Érdemes lenne arra gondolniuk a fejlesztőknek, hogy egy oprendszert olyanok is kipróbálhatnak, akik teljesen kezdők, angolul semmit nem tudnak. Aki látott már pár Linux disztrót, az nyilván nem foglalkozik ezekkel a dolgokkal különösebben (vagy egyáltalán nem), de itt most érettségire készülő diákokra kellene gondolni - legalábis a témaindító kifakadásból erre engedek következtetni...

btw, csak hogy "ide is beszóljak" egy kicsit tagolhatnád a mondandód... mert kibaszottul egybefolyik az egész :) Bár tudom, ezzel lockoltam a topicot.

Szívesen javítom, ha elmondod, hol kellett volna még tagolnom, meg azt is mondd el, légy szíves, hogy milyen tagolási móddal lennél elégedett.

Sorry, akkor másképp mondom, enter, enter, enter. Bekezdés, stb. formázás? :)

Három entert írtál. Pont annyit nyomtam akkor, amikor az általad kifogásolt szöveget beírtam. Ettől lett benne négy bekezdés. Akkor hol a probléma?

sehol, inkább ne feszegessük :)

Nekem nem gond, ha megmondják, hogy hülye vagyok, csak akkor azt is mondják meg, mit tegyek, hogy kevésbé tűnjek annak.
Talán meg tudnám oldani, hogy az egyes bekezdések között legyen egy üres sor, de ezt a mondanivaló tartalma miatt nem éreztem indokoltnak (feltételezem, hogy ilyesmire gondoltál) :)
Ha kéred, a kedvedért megteszem - akár utólag is :)
Azt azért megjegyzem, hogy néhány könyv már volt a kezemben, és még egyiket sem tettem le azért, mert két bekezdés között nem volt egy üres sor...

Köszönöm :)

Ez a post már teljesen jó :)

A fórum bejegyzések nem könyvek. A fórumban nem néz ki jól / olvashatóságot rontja ha "egybevan" az egész blokk.

Könyvben ez persze más, nyilván én is olvastam már könyveket, de sose merült fel hogy a könyvben ennyire zavaró lett volna az "egybeszöveg" :)

A könyvekben két bekezdés között van "üres sor". Ahol az "üres sor" alatt azt kell érteni, hogy beljebbről indul a bekezdés.

Ezt nem kellene. Az üres sor alatt nem lehet mást érteni, csak üres sort.

idézőjel felismerése? Na mind1 is kiszálltam :)

Említettem, hogy olvastam már könyvet. Nyilvánvalóan mindannyian olvastunk már könyvet. Miért kell olyant magyarázni, ami nyilvánvaló?
Elmondtam a véleményemet a dologról, annak ellenére mégis hajlandó voltam még egy entert nyomni a kedvedért, de ez nem volt elég, mert jött egy szakértő, aki megmondta, hogy "rakjak oda dupla entereket" :)
Szerintem egy bizonyos szint alá nem kellene lemenni, még a végén egy tabulátor miatt valaki belinkel egy ASCII-táblát...

Bocs, nem kötözködés, de "elolvastad" a saját hozzászólásaid? ill, _áttekintetted_ a saját hozzászólásaidat?

Megérted hogy mire szerettem volna felhívni a figyelmedet?

semmi személyes nincs ebben.

Téged - a saját szóhasználatoddal élve - az "egybevan" zavar. Engem meg nem. Engem pl. az zavar(t), ha valaki nem ír helyesen (pontosabban inkább az, ha meg se próbál írni helyesen), de ezen már túl tudtam tenni magam, mert lehet attól valaki kiváló ember, magasan képzett szakember, mert éppen a helyesírás nem megy neki. Meg kellett értenem, hogy a mondanivaló fontosabb, mint az, hogy valaki tesz-e vesszőt a "hogy" elé, vagy nagybetűvel kezdi-e a mondatot. Az viszont a mai napig zavar, ha valaki pongyolán fogalmaz, ha nem egyértelmű, amit közölni akar.

Ha az "egybevan" mellett más is zavar, nyugodtan írd le, mert szóból ért az ember. Az egyenes beszéd szerencsésebb, az utalgatásokat könnyen félre lehet érteni.

Jó, akkor itt meg is állhatunk, mert ez már offtopic lesz :)

Engem tényleg az "egybevan" zavart. Mert ezt monitoron elég nehéz olvasni, legalábbis számomra. Lehet másoknak könnyű. (az ilyen vaksi embereknek mint én elég nehéz egybeszöveget olvasni CTRL+++3 -al megy :) )
Más nem zavart, csak az "egybenvan" dolog. Mert amit írtál az teljesen korrekt. :) Köszönöm a válaszodat.

"Szívesen javítom, ha elmondod, hol kellett volna még tagolnom, meg azt is mondd el, légy szíves, hogy milyen tagolási móddal lennél elégedett."

"mert jött egy szakértő, aki megmondta, hogy "rakjak oda dupla entereket" :)"

???

Az első idézett mondat nem neked szólt, a második már igen.

Az üres sorokat még a te szakértői javaslatod előtt tettem bele az egyik hozzászólásomba.

Így már világos?

Rakj ugyanoda dupla entereket.

kifakadásnak titulálni (megszokásból?) egy egyszerű blogposztot, na ez a sértő... :D
újabban érettségi feladat linuxot telepíteni?

gondolom a 43 perces videót sem nézted meg (ahogy sokan mások sem): ott sem az ubuntut mutatják be, csak feliraton látszik, hogy a 16.04 űberfasza lesz az érettségihez, majd felsorolnak egy halom olyan szoftvert, ami bármelyik népszerűbb linuxban vagy ott van, vagy telepíthető.

akkor megint/újra: a blackPanther OS-nek volt és van kézikönyve, illetve minden, eddig átadott egyedi fejlesztésű panthernek volt dokumentációja, videóbemutatója, esetenként előadások.
(szerintetek mi a bánatos tököm került több mint tíz millióba eddig...?)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

A blogposztodat azért tituláltam kifakadásnak, mert tökéletesen annak látszik. Szerinted minek kellene látnom helyette?

Kérlek, ne terelj. Nem mondta senki, hogy érettségin Linux telepítése lesz a feladat, legalábbis én nem mondtam. Ha valaki ki akarná próbálni otthon a BP-t, mert - tételezzük fel, csak a játék kedvéért tételezzük fel - azt is lehet választani érettségin, és választás előtt nem akar úgy dönteni, hogy nem próbált ki mindent, akkor lehet, hogy telepítenie kell egyet otthon (pl. a Windows-ára virtuális környezetben), mivel a sarki pécéboltban vett gépen nem BP volt előtelepítve. Erre gondolj például, ne olyanra, amit senki nem mondott.

Valóban nem néztem meg a hivatkozott "rövidfilmet". Helyette vettem a fáradságot, és telepítettem egy BP-t. Szerintem ezt méltányolhatnád. Ha nem tapasztaltam volna olyanokat, amiket zavarónak gondolok egy angolul nem tudó, Linux disztrót először látó középiskolás számára, tovább is használtam volna (azért nem mellékesen bevallom, volt olyan is, ami tetszett).

Elhiszem, hogy van a blackPanther OS-nek kézikönyve. Eddig sem kételkedtem benne.

Kedves krix! Ennyi szóköz elég?

vbox-ra telepített linuxok idább-odább produkál(hat)nak olyan problémát, amit natív hw-n meg nem. egy ilyen 10 perces "teszt" alapján meg bármiféle konzekvenciát levonni...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Igazi érveket kellene mondanod, mert a vbox-ra telepített linuxok idább-odább produkál(hat)nak olyan problémát nem igazán az. Amiket kifogásoltam, azok nem függenek attól, hogy fizikai vagy virtuális gépen végzem el a telepítést (talán a 800x600-as felbontásba lehetne belekötnöd, mert fizikai gépen a mai vasakkal feltehetően nem futna bele ilyesmibe a telepítő). Sajnálom, hogy még ennyit sem tudsz belátni.

10 perces "teszt" alapján
Ennél rosszabb a helyzet, mert csak a telepítési folyamatot teszteltem, az operációs rendszert nem igazán, mert annyira nem csigázott fel, amit tapasztaltam (főleg azok után, amit vártam a kifakadás után).

a vbox-ok közül van legalább három olyan verzió (más-más disztribúciókban), melyeknél többféle hiba is fellépett a tesztelések alkalmával. teljesen mindegy hogy mit gondolsz, mi meg ezeket tapasztaltuk.
a felbontásba nem kötök bele, mert van még olyan gép, ahol a crt képernyő 1024x768nál többre nem képes...

"Ennél rosszabb a helyzet, mert csak a telepítési folyamatot teszteltem,"
ellentmondás van. először írod, hogy telepítetted, aztán belebotlottál firefox és sweethome hibába. most meg azt írod, hogy csak a telepítési folyamatot tesztelted. végülis mindegy, mert 10 percet szántál rá az életedből, ezen idő alatt meg még akár fizikus doktorit is lehet szerezni, nemhogy bármilyen linuxról mérvadó véleményt írni.

és akkor neked is újra: ne keverd a mindenki által elérhető blackPanther OS-t az eddigi egyedi fejlesztésű rendszerekkel, egy-egy kde5/plasma/systemd/samba/sunjava/whatever faszságát ne a blackPanther hibájának tudd be.

(látod, kurvára felesleges leírni háromezredszer, nem tudtok/nem akartok olvasni...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

ellentmondás van. először írod, hogy telepítetted, aztán belebotlottál firefox és sweethome hibába
Tulajdonképpen igazad van, mert a telepítés után még el akartam indítani egy-két alkalmazást, de mivel azok elindítása is telepítést generált, ezért még sincs teljesen igazad, mert a rendszer telepítése után még két alkalmazástelepítést is végig kellett néznem. Ekkor fejeztem be a "tesztelést".

persze, mert szerinted a csomagkezelő nem képes függőségeket kezelni, ezért nem telepedett sun java, meg a firefox nem beszélt magyarul.

pedig a csomagkezelő húzta mindkettőhöz a szükséges cullangot, de kegyeskedett az openjdk eltávolítását meghagyni a "powerusernek", a firefoxot meg nem úgy raktuk össze csomagba, hogy lehúzza utánunk a klozetet is. ez utóbbi hibát megpróbáljuk a következő kiadásban gyógyítani, bár a wc kefe algoritmusával még lesznek kihívásaink. addig is türelmet kérünk (meg némi találékonyságot, de tényleg).

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Kérlek, fejezd be a hazudozást. Nem állítottam olyant, hogy a csomagkezelő nem képes függőségeket kezelni, azt sem mondtam, hogy a blackPanther csomagkezelője nem tud függőségeket kezelni.
Ezt írtam szombat este:
Nyilván itt is van függőségkezelés, nem is azt vitatom, hanem pont az a bajom, hogy ha már egyszer megvan annak a lehetősége, hogy egy Linux disztribúció feltelepítése után a disztribúcióhoz választott alkalmazások gond nélkül működjenek, akkor ennél a nagyon barátságosnak mondott disztrónál miért nincs így?

kegyeskedett az openjdk eltávolítását meghagyni a "powerusernek", a firefoxot meg nem úgy raktuk össze csomagba, hogy lehúzza utánunk a klozetet is
Pont ezeket kifogásoltam, pont ezek miatt gondolom, hogy egy kezdő nem lesz vele elégedett. Még a végén kezded érteni? :)

Csak halkan jegyzem meg, hogy az UHU telepítőjében (UHU-Linux-UBK1-MATE-20161030.iso) minden magyarul jelent meg, telepítés után mindenféle állítgatás nélkül magyar volt a Firefox is. Nem azért írtam, hogy ezen is felhúzd magad, csak azért, hogy lásd, van olyan közösség, ahol nem nézik vadbaromnak a felhasználót, ahol nem azt akarják letolni a user (vagy "poweruser") torkán, amit ők gondolnak, hanem figyelemmel vannak a felhasználói igényekre.

hazudozik a bánat, ne vádaskodj, ilyenekkel ne vagdalózz...
(a csomag-függőségek kezelése nem egyenlő az alkalmazások testreszabásával, egyedi igények alapján való konfigurációval, elvégre se médium, se jósnő nem kerül telepítésre, hogy előre tudjuk, kinek milyen igényei vannak)

telepedett a magyar nyelv a rohadtfoxhoz? igen. működésre lehet bírni két kattintással? igen.
okkal lehet más a panther-béli firefox mint bármelyik másik, mivel rühellem egy ideje, engem nem érdekel. de egye penész, a következő meetingen megkérdezem az illetékest.

a "nem nézik vadbaromnak" témával kapcsolatosan pedig, ha van fb-accountod, nézd végig a felhasználói csoportban folytatott diskurzusokat. avagy mutass bizonyságot az állításra, vagy ne állíts ilyeneket.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

hazudozik a bánat
Valótlant állítottál. Aki valótlant állít, az vagy hazudik, vagy tudatlan. Ha a kettő közül ez nem a hazugság volt, akkor elnézést kérek.

a csomag-függőségek kezelése nem egyenlő az alkalmazások testreszabásával
A SweetHome3D nem települt fel automatikusan úgy, hogy utána futtatni lehessen, pedig meg lehetne oldani, mert a rendszer képes lenne rá. Ebben az esetben nem a tesztreszabás hiányzott, hanem a működés, ami nagy különbség.

se médium, se jósnő nem kerül telepítésre, hogy előre tudjuk, kinek milyen igényei vannak
A felhasználó magyar nyelvet választott. Ezt nem kell már kitalálnia a telepítőnek, mert közölték vele, tehát semmilyen jósolási képességre nincs szükség a telepítést végző alkalmazás részéről. Nemes egyszerűséggel alkalmazkodnia kellett volna egy bemenő paraméterhez, ami alapján magyar nyelvűre kellett volna állítania a Firefox-ot.

a "nem nézik vadbaromnak" témával kapcsolatosan pedig, ha van fb-accountod, nézd végig a felhasználói csoportban folytatott diskurzusokat. avagy mutass bizonyságot az állításra, vagy ne állíts ilyeneket.
A következők elegek lesznek bizonyosságnak?

ugyanolyan tudatlan és alaptalan feltételezés volt ez részedről, mint azé a két mókusé, akik névtelenül, két oldalon taglalták -a tudatlanságukból eredő- alaptalan feltételezéseket, az ubuntu mellett ágálva. ha csak nem te voltál az egyikük...

bele a vakvilágba, mert egyszer láttál egy linuxot, gondoltad mindegyiken minden pont ugyanúgy működik

a teljesen angol nyelvű weblapnak volt (egy korábbi,) magyar változata, de miután senki nem szeret/tud olvasni, tökfölösleges lett

szarni bele, soha nem volt, meg nem is lesz debian/ubuntu/fedora/sulix/bánjatököm klón a panther

aki a pantherhez nem akar/képes találni írott vagy videós segítséget a neten, és/vagy nem óhajtja az élményeit/problémáit pl a fb csoporttal megosztani, azzal nem lehet mit kezdeni. aki meg úgy gondolja, hogy 5-10 perc alatt bármelyik disztribúciót lehetne mérni bármelyikhez, az megint nem normális. (jéé ennek fekete ott, ahol a másiknak meg kék/zöld)

adtál magadnak 5-10 percet némi pantheres bohóckodásra, nincs gond. de hogy ezt mérvadó véleménynek tudjam be én, vagy bárki más, az minimum vicces.

egy-egy felhasználó össze-vissza kattogtat, _nem_olvassa_el_mi_a_fasz_van egy-egy ablakba beleírva, mitöbb az adott szoftver/kiadás ügyében egy kurva betűt nem olvas...

látod, kurvára felesleges leírni háromezredszer, nem tudtok/nem akartok olvasni...

kegyeskedett az openjdk eltávolítását meghagyni a "powerusernek", a firefoxot meg nem úgy raktuk össze csomagba, hogy lehúzza utánunk a klozetet is. ez utóbbi hibát megpróbáljuk a következő kiadásban gyógyítani, bár a wc kefe algoritmusával még lesznek kihívásaink. addig is türelmet kérünk (meg némi találékonyságot, de tényleg)

döntsük el már végre, hogy fogalmad nincs, mit hasonlítasz össze mivel, vagy szándékosan adod a hülyét

általános iskola alsó tagozat, olvasás és szövegértés!

hirtelen de kurva fontos és népszerű lett a magyar nyelvű weboldal, eddig senki nem panaszkodott a hiánya miatt

én személy szerint legalább írástudónak ajánlanám, de ezt kérem saját, szubjektív véleményként kezelni

az, hogy néhány embernél voltak vboxban problémák, melyek közül 3 tényleges probléma volt, míg a többiek balfaszok voltak a vboxhoz (is), nem tekintem káreseménynek

Csak ennyi tellett?

.

"a magyar fejlesztések közül eddig nekem a Little Susie tetszett a legjobban, lehet, hogy ebben az is benne van"
...hogy a debianból forkolt ubuntuból forkolták, szóval a megszokott kaptafától nincs egyetlen centi távolságra sem.

Erre eddig elfelejtettem reagálni, de most beugrott, hogy erre muszáj lenne, mert ez elég nagy marhaság, és ne ez maradjon meg azokban, akik nem ismerik a Little Susie-t :)
A Little Susie alapja az OpenSUSE. Jó régi verzión alapul, talán a 11.3-on. Amikor annak lejárt a támogatása, át is kellett írnom a csomagtárolók eredeti címeit, hogy továbbra is frissíteni lehessen a rendszert.

"Debian és származékai alatt megszoktam, hogy van függőségkezelés. Ha valami olyasmit telepítek, ami nincs a csomagtárolókban, akkor tudom, hogy kell még egy kicsit (vagy kevésbé szerencsés esetben kicsit többet) matatnom. Más disztribúcióknál sem volt ilyen meglepetésben részem, pedig sokfélét próbáltam "

Sok mindenre jó a Linux, de, Windowsnak pl kurva szar. Hasonlóan, a Bp sem túl jó Debian. Talán egy Debian-os hozzá sem tud állni egy nem Debianhoz úgy, hogy azt ne gondolja az eltérő megoldásokról hogy logikátlan/kényelmetlen?

Pont a lényeget nem olvasod el (vagy csak pont azt nem tartod fontosnak):
Nyilván itt is van függőségkezelés, nem is azt vitatom, hanem pont az a bajom, hogy ha már egyszer megvan annak a lehetősége, hogy egy Linux disztribúció feltelepítése után a disztribúcióhoz választott alkalmazások gond nélkül működjenek, akkor ennél a nagyon barátságosnak mondott disztrónál miért nincs így?

a sweethome gond nélkül működik. csak az openjdk-t el kell távolítani, helyette meg a sun java-t felrakni.
a firefox is beszél magyarul, csak a plugin-ek közt engedni kell.

attól, mert te ezeket nem tudtad, nem az alkalmazás vagy a rendszer hibás, igen jó volna ebből kizökkenni...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nem érted. Esetleg nem akarod érteni. Pontosan tudom, mit kellett volna tenni. Még egy bazi nagy ablak fel is hívta rá a figyelmem:
http://i68.tinypic.com/23r4nx2.jpg

Azok a Firefox-ok is beszélnek magyarul, amiket feltettem ismerősöknek, rokonoknak, miután telepítettem nekik Linux disztrót (általában Linux Mintet, gyengébb gépre Lubuntut vagy AntiX-ot). Egy dolgot felejtesz el: a kezdő felhasználó, aki nem ért angolul, nem tudja könnyedén átállítani a nyelvet magyarra. Miért nem akarod felfogni, hogy nem a te tudásod kevés, mert az nyilván sokkal több a Linux világában, mint az enyém, de még az én szerény képességeimmel is megoldható a dolog, viszont pl. a 75 éves ismerősöm nem tudta volna megoldani egyedül, pedig amúgy simán elvan a Linux alatt használható dolgokkal, internetezik, képeket, zenéket szerkeszt, DVD-Video formátumban adja tovább a legutóbbi túrájukon készült fényképeket zenei aláfestéssel. Ahhoz, hogy ezeket meg tudja oldani, csupa magyar nyelvű alkalmazást kellett neki feltennem, mert angolul egy kukkot sem tud. Votl, hogy nekem fel sem tűnt, hogy nem magyarul beszél a program, ő szólt, hogy ez így neki nem lesz jó.

Sokadszor írom le, hogy ne a vérprofik szemszögéből vizsgálj egy oprendszert, ha kezdő középiskolásoknak akarod ajánlani.

röviden: mielőtt a legfrisebb kézikönyv véglegessé vált (és kiadható), olyan önkénteseket kerestünk az átolvasására (és esetleg a könyv alapján a rendszer kipróbálására), akik minimum annyira süketek a linuxhoz, mint egy íróasztal fiókja.
saccold meg, hányan vállalták, saccold meg hogy közülük mennyi jelzett vissza akár egy betűt is...

ahogy te nem, úgy más sem kereste (és ezért nem is találta) a(z újabb) disztribúcióhoz (is) szerkesztett és kiadott kézikönyvet. de ha ez terjedelemre sok, akkor ott van egy vödör írásos segédlet alkalmazásokról, meg egy tarisznya videó, vagy a "nem létező felhasználói támogatás"-hoz akár a facebook-csoport.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

saccold meg, hányan vállalták, saccold meg hogy közülük mennyi jelzett vissza akár egy betűt is...
Ahogy nézem, sok köszönet nem lett volna abban, ha visszajeleztek volna :)

ahogy te nem, úgy más sem kereste (és ezért nem is találta) a(z újabb) disztribúcióhoz (is) szerkesztett és kiadott kézikönyvet
Én nem lustaságból nem kerestem, de már ecseteltem az okokat párszor. Engem jelenleg nem vonz semmi a BP felé, sőt, kifejezetten taszít az a hozzáállás, amit nálad tapasztalok.

Azzal kapcsolatban meg, hogy miért csak angol nyelvű a honlap, továbbra is türelmesen várom a válaszod. Szerintem ez súlyosabb hiba (vagy nem tudom, mi, esetleg hiányosság) annál, hogy jelenleg ne legyen rá értelmes magyarázat. Hidd el, az erősen "pofán veri" az angolul nem tudó, nyugdíjas Mariska nénit, amikor meg akarja keresni a magyar nyelvű kézikönyvet :)

a magyar site-tal kapcsolatban egy korábbi posztban már kitértem rá (igaz nem a tiédre válaszolva): nincs rá igény, meg még hiányzik onnan egy ember. ha viszont nincs rá igény...

teljesen mindegy, hogy én milyen érzéseket váltok ki bárkiből is. te (is mint sokan mások) bizonyos problémákat a blackPanther hibájának gondolsz, amik valójában nem a blackPanther hibái. azt gondolom, hogy az általad példaként felhozott két alkalmazás dolgát tényekkel és érvekkel tettem rendbe (ahogy egyébként tettük ezt a közelmúltban egy linuxos fb csoportban is HMikivel, ahonnét -bármennyire is hihetetlen, de kultúrált viselkedésünk ellenére- úgy röptettek minket mint a huzat).
HMiki tételesen cáfolt, én meg csak megkérdeztem, ki hol lát bármiféle arroganciát -részünkről- abban a diskurzusban, illetve miért nem lehet elfogadni HMiki releváns postjait a panthert érintő köpködéseket illetően.

az elmúlt pár évben már megszoktuk, hogy a felvetésekre bárhogyan is reagáljon bármelyikünk, mindig előjön az "akkor is buzik vagytok" jolly joker.

megkérdezem újra: miből gondoltad, hogy 10 perc alatt bármilyen releváns konzekvenciát képes vagy levonni akár egy blackPanther OS használatát illetően...?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

nincs rá igény
Szerinted akkor se lenne rá igény, ha érettségin lehetne blackPanthert választani?
Rosszul látod a sorrendet. Először legyen magyar nyelvű oldala az oprendszereteknek, majd után kellene kopogtatni vele az ajtón...

bizonyos problémákat a blackPanther hibájának gondolsz, amik valójában nem a blackPanther hibái
A telepítés folyamatát vizsgáltam, arról mondtam véleményt. Ha az általam leírtak szerinted nem a BP hibái, akkor miért nem találkoztam ugyanezekkel a problémákkal pl. egy Linux Mint telepítése során?
Előre is elnézést kérek a következő képekért, de csak így lehet jól megmutatni a feltűnő eltéréseket.

blackPanther:

Linux Mint:

Ha még most sem érted, hogy mit kifogásoltam, akkor nincs tovább értelme a diskurzusnak.

értem én a problémát (reagáltam rá az első felvetésednél is), csakhogy különböző szoftveres megoldásokról illesztettél be képeket, melyekkel azt a látszatot kelted, miszerint a panther van elbaszarintva... döntsük el már végre, hogy fogalmad nincs, mit hasonlítasz össze mivel, vagy szándékosan adod a hülyét. mert nekem mindegy, a hatezerszer feltett kérdésre csak ugyanazt a választ tudom adni.

általános iskola alsó tagozat, olvasás és szövegértés! minden egyedileg összerakott pantherváltozatnak van magyar nyelvű cucca. azt is leírtam már többször, hogy miért nincs magyar nyelvű tartalom a mindenki által elérhető blackPanther OS weboldalán.

(kérlek majd kérdezd meg újra, mondjuk három újabb post után, vagy pár nap múlva.)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

fogalmad nincs, mit hasonlítasz össze mivel
Nekem úgy tűnik, hogy neked nincs fogalmad arról, hogy miről folyik ez a vita.
Két telepítési folyamatot hasonlítottam össze, ez neked nem tűnt fel? Arról beszélek, hogy mit lát telepítés közben a monitor előtt ülő, mert az a lényeg, nem az, hogy milyen szoftveres megoldások vezettek a két esetben a két különböző eredményhez. Azt a szerencsétlent, aki magyar szöveget vár, de nem azt kap, marhára nem érdekli, hogy ez miért van.

minden egyedileg összerakott pantherváltozatnak van magyar nyelvű cucca
Mi érek vele? A honlapról letölthető legújabb, "free" változatot próbáltam, arról is tudtam csak véleményt mondani.

1. a panther plasma alapú telepítőjét (mint külső alkalmazást) hasonlítod össze a linux mint (fogalmam sincs honnan származó) telepítőjével. két teljesen különböző cucc, miért ne lehetnének fordítási hiányosságok... nem panther-hiba, emiatt meg nem írunk új telepítőt, nem veszünk át debian/ubuntu/fedora/whatever jellegű telepítőcullangot. (avagy küldjél be fordítási javaslatot huszonegyszer, aztán nézd hogy huszonkettedszerre sem rakják bele)

2. fentről lefelé olvasd végig az egész topikot, számold össze hányszor írtam le ugyanazt, ugyanerre a kérdésre.
de ki ne felejtsd a kézikönyről szóló postjaimat...
(hirtelen de kurva fontos és népszerű lett a magyar nyelvű weboldal, eddig senki nem panaszkodott a hiánya miatt)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Nekem nem fontos sem a magyar nyelvű honlap, sem a magyar nyelvű telepítő, sem a blackPanther.
Nektek lenne fontos a magyar nyelvű honlap, a magyar nyelvű telepítő, ha nem akartok támadási felületet adni, amikor kopogtattok a magyar oktatási rendszer ajtaján - már ha fontos nektek a blackPanther sikere...

megtennéd, hogy megszámolod végre, hányszor írtam a mindenki által elérhető blackPanther OS és az egyedi kiadások közötti különbségekről?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

breaking news: a wikipédia ismét szétbarmolta a blackPanther OS oldalát, újabban az a problémájuk, hogy a rendszerből/egyes részeiből mellékelt képeknek nincs engedélye a megjelenésre...
a panther saját grafikai szüleménye mindegyik, illetve legalább egyszer már le lett zsírozva, hogy a fejlesztők megengedték maguknak a bárhol/bármikor való megjelenést...

valaki elmesélné nekem, hogy pl az itt látható képeket ki a kurva anyja engedélyezte megjelentetni?
köszi.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Idézet:
valaki elmesélné nekem

Szerző jog (wikipédia):

Idézet:
A védelmi idő tartama országonként eltérhet, ám a legtöbb ország a Berni Uniós Egyezmény alapján állapítja meg ezen időtartamot.

Magyarországon ez egységesen a szerző halálától (vagy több szerző esetén az utoljára elhunyt szerző halálától) számított 70 év.

Egy kicsit hivatalosabb infó a szerzői jogi törvényben:

Idézet:
31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.

köszönöm! szar példa volt, de megnyugtat, hogy már csak 56 évet kell várni arra, hogy a kibaszott wikipédiára bármilyen pantheres képet föl lehessen lökni.
vagy egyáltalán bármit, ami legalább egy betű erejéig a pantherre utal...

ugye te sem látod az (ismételt) aljasságot a wikipédia részéről...?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

56 év? Nem a mű megjelenésétől számítva van a 70 év, hanem a(z utolsó) szerző halálától számítva.
De ha a szerző engedélyt ad, akkor nyilván felhasználható "hamarabb" is.

Idézet:
ugye te sem látod az (ismételt) aljasságot a wikipédia részéről...?

Nem követem figyelemmel a "harcot", így infó hiányában nem tudok véleményt alkotni. Annyira meg nem érdekel, hogy végigbogarásszam, mikor mi történt.

röviden: évek óta megy a huzavona a panther és a wiki között...
megalkotják a lapot a fejlesztők, a wiki meg törölgeti.
általános indokok között szerepel rendszeresen a nem ellenőrzött, vagy nem hiteles információ, a PR-jellegű cikk, a kereskedelmi jellegű szövegezés, illetve legalább másodjára került elő a jogalap nélküli képhasználat...

mindegyiket kiröhögtük, a fejlesztők minden alaptalan vádat megdöntöttek, mitöbb egyes esetekben releváns példával válaszoltak. ez a wikipédia agyoniskolázott gárdáját soha nem hatotta meg.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.

Aha...

(félek, hogy le leszek oltva, hogy direkt bántalak titeket, de mégis, ezek érdekelnek, meg hátha nektek is segítene az útkeresésben)

Ha "állami megrendelés" lenne, velük hogyan (stílus is!) kommunikálnátok?

Írod több helyen, hogy kéne ember (weblaphoz, stb.). Ez hogyan befolyásolja a support minőségét?

Az Ubuntu Mir kipróbálásánál is abba futottam bele, hogy VirtualBoxon nem megy. Ezek után - bár lehet, hogy tényleg olyan bámulatos, mint mondják (nem) - nem nagyon próbálnám ki, mert:
- megszokott, belakott környezetem nem barmolom el
- fene tudja, mit csinál a hardverrel (ez mondjuk főleg a Mir-nél kérdés, de pl. egy Windows is vígan átírta a boot sectort)
- az első ponthoz kapcsolódik: van egy rakat olyan szoftver, amit előtte szívem szerint kipróbálnék, hogy megy-e előtte rajta

Ezek alapján nem tudom, lehet-e számítani hosszabb tesztelésre, ha virtualizáláskor bajok vannak.

Van-e kapacitás arra, hogy a rendszer rendberakásához szükséges apróbb dolgok, módosítások bP szinten meg legyenek oldva, esetleg az upstream felé is visszatolva (ha ezt nem fogadják el, akkor meg forrás melletti patch).

Számomra ezek azok a kérdések, amiket felvetnék, ha a laborunkba bP-t vezetnék be.

Kinek ajánljátok egyébként a bP-t? (Vector, elsősorban a te véleményed érdekelne, mint "főembere" a projektnek)

"Ha "állami megrendelés" lenne, velük hogyan (stílus is!) kommunikálnátok?"
-alaphelyzetben kbarcza jogosult bármiről is tárgyalni bárkivel, a panthert illetően. adabszurdum a hupon én meg olyan stílusban tolom, ahogy az események megkívánják (adjon isten/fogadj isten). parasztos, de egyenes.

"Írod több helyen, hogy kéne ember (weblaphoz, stb.). Ez hogyan befolyásolja a support minőségét?"
-amint igény mutatkozik (mondjuk felnövekszik egy írástudó, olvasni vágyó nemzedék), nyilván megkeressük a megfelelő webfejlesztőt, tartalom-karbantartót. a support jelenleg a felhasználói fb csoportban működik, mert ha nem tűnt volna fel, az utánvét és a facebook országa vagyunk. elenyésző számban érkeznek elektronikus levelek is, nyilván azokra is válaszolunk. miután a magyar nyelvű tartalmat a három lábú lőtéri kutya sem nézegette...

az ubuntu mir-rel kapcsolatos felsorolásra:
-én sem, szintén a megszokások rabja vagyok, de minden egyes újabb kiadású pantherrel megbarátkoztam, még ha a front-end nem is lett a szívem csücske.
-mindenféle operációs rendszer telepítője szereti átírni a mbr-t, de linuxoknál a telepítő megkérdezi, hova akarod telepíteni a grubot...
-én ezzel úgy vagyok, hogy megkérem v3ct0r-t, hogy legyen kedves csomagot előállítani. ha a kért szoftver átmegy a MEO-n, kapom a cuccot. ha nem, akkor keresünk alternatívát.

"Ezek alapján nem tudom, lehet-e számítani hosszabb tesztelésre, ha virtualizáláskor bajok vannak."
-mindenkinek önálló döntése. az, hogy néhány embernél voltak vboxban problémák, melyek közül 3 tényleges probléma volt, míg a többiek balfaszok voltak a vboxhoz (is), nem tekintem káreseménynek.

"Van-e kapacitás arra, hogy a rendszer rendberakásához szükséges apróbb dolgok, módosítások bP szinten meg legyenek oldva, esetleg az upstream felé is visszatolva (ha ezt nem fogadják el, akkor meg forrás melletti patch)."
-nem érteni. a rendszer rendbe van rakva. a kiadott változatokban a saját fejlesztéseket, a rendszer összerakását, működését tekintve nem volt hiba. van mód a bugreportra, a patchelést a fejlesztői gárda végezte eddig is, az eredményeket frissítésként kapták meg a panther felhasználói, rpm csomagokban.

(én személy szerint legalább írástudónak ajánlanám, de ezt kérem saját, szubjektív véleményként kezelni)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme.