Drón vs jog

 ( gargamel | 2016. december 4., vasárnap - 21:15 )

Kicsit elvesztem a jogszabályok útvesztőjében.
Mi az a kategória ami engedélyköteles? Mi számít drónnak? Van valami súlyhatár? Vagy magassági limit? A játékboltban kapható kamerás kis quadkopterekre is ezek a szabályok vonatkoznak?
http://acrsa.org/hu/index.php/jogszabalyi-koernyezet/a-legi-felvetelezes-szabalyai

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jelenlegi szabályozás nem tesz különbséget a pilóta nélküli légi járművek között, vagyis minden olyan légijármű pilóta nélküli légijárműnek minősül, amelyet úgy terveztek és úgy tartanak üzemben, hogy vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi. Vicc, de csak eseti légtér birtokában lehet repülni.

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

És mi van azokkal amiket se kívülről sem belülről nem vezet senki, azaz autópilóta?

az autópilóta is valamilyen előre feltöltött program szerint repül

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Nem feltétlen, ha a programja olyan fejlett hogy képes saját maga döntéseket hozni.
Nem AI, csak valami random generátor, hogy most fel menjen vagy le menjen, forduljon jobbra, vagy balra...
Végül ha kezd lemerülni, visszatér a kiindulási helyre miután szabadon kiröpködte magát, anélkül hogy én megmondtam volna merre menjen :)

valaki csak elvitte a kiindulási helyre, bekapcsolta, elindította a programot...

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Cool, és mi minősül légijárműnek? Papírsárkányt szabad eregetni? És lufikat? És ha a lufira felkötök egy GoPro-t? :)

jogos

[ Falu.me | Tárhely | Domain ]

Papírsárkány eregetése is engedélyköteles 250 méter felett. Lufik is okozhatnak légügyi problémákat, megfelelő mennyiség után. Nyilván ilyen esetekben akkor csinálnak ügyet ilyenekből, ha problémát okozott, vagy valakinek szúrta a szemét. A Windows használata is illegális, ha nem vásároltad meg, még sem törik rád az ajtót otthon (általában).

Ez így nem annyira igaz. A jelenleg érvényes ltv ismeri a repülőmodell fogalmát.

"12. § (1)87 A magyar polgári légijármű - a repülőmodell, a pilóta nélküli légijármű és a repülőeszköz kivételével - a légiközlekedésben akkor vehet részt, ha a légiközlekedési hatóság Magyarország Légijármű Lajstromába (a továbbiakban: lajstrom) felvette. A légiközlekedési hatóság a lajstromba vételről lajstromozási bizonyítványt és lajstromjelet ad ki."

A ma érvényes szabályozásban nincsenek nevesítve a drónok de:

"35.371 pilóta nélküli légijármű: olyan - a pilóta nélküli légijármű rendszer elemét képző - távvezérelt légijármű, amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi. Pilóta nélküli légijárműnek minősül az előző feltételeknek megfelelő önálló repülésre - részben, vagy teljesen - alkalmas és az önálló repülésre nem alkalmas távvezérelt légijármű is;"

Viszont annyira nem kell tűlpörögni jelenleg a nem lajstromköteles kategóriába tartoznak..

"37.373 repülőmodell: olyan önálló repülésre nem képes, távvezérelt merev- vagy forgószárnyú légijármű, valamint ballon, amelynek vezetését nem a fedélzeten tartózkodó személy végzi, felhasználása kizárólag hobbi vagy szabadidő eltöltése céljából történik, továbbá a fedélzetén nincs adatrögzítésre, adatátvitelre, valamint helymeghatározásra alkalmas eszköz;"

Sokkal szigorúbbak a vonatkozó adatvédelmi szabályok ami miatt én nem sírok. Erről van egy szép ajánlás.

Ez meg az EU-s tervezet.

https://www.easa.europa.eu/download/ANPA-translations/205933_EASA_Summary%20of%20the%20ANPA_HU.pdf

Nos, egy drónnak van fedélzete? Ha nincs fedélzete, nyertünk.
Ha mégis van fedélzete, akkor van rajta mind adatrögzítésre, mind adatátvitelre, mind helymeghatározásra alkalmas eszköz...

Technikai értelemben van. Egyébként meg nem feltétlenül, mert egy nem telemetriás rádiórendszer vevője csak vesz. A drónozás szerintem adatvédelmi oldalról lesz "megfolytva" ami nem alapvetően rossz de ez a saját véleményem.

Milyen értelemben kell nézni, ha nem technikai?? :)

Már a játék kategóriában is simán van/lehet wifi, camera, GPS.

A repülés jogi szabályozása meg még az őskorból való - csakúgy mint az IT-vel kapcsolatosak.
A drón meg pont ezt a kettőt ötvözi ;)

A gyakorlatban az van, hogy veszel egyet, aztán kimész a mezőre és repteted.
Ha nem okozol vele balesetet, és senki nem jelent fel, akkor örülsz.
(lakott területen garantált, hogy valaki beleköt)

Ha ténylég be akarod tartani az összes őskori szabályt, akkor előbb szerezz egy ügyvédet ;)

szerintem.
--
zrubi.hu

Milyen értelemben kell nézni, ha nem technikai?? :)

;) Lehet nyelvészkedni is :) Vagy a fedélzetre lépni. Problem solved.

Igen, a légügyi törvényünk is egy kalap szar. Ők még a gumimotoros balsa+japán papír kombónál tartanak. Ha betű szerint veszem a törvényt akkor a gépeim nem számítanak repülőmodellnek, mert folyamatosan fossák a telemetriai adatokat.

megfojtva

Jogos. Ezt magam sem értem, miért írtam így. Elmeorvosra van szükségem. Köszi.

És ha ráülök? :) Mondjuk úgy nem biztos, hogy már felszállna. :)

:)
pedig de ...
https://www.youtube.com/watch?v=L75ESD9PBOw
:)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Azt hiszem, kezd egyre nagyobb lenni a káosz a fejemben. De az már tuti, hogy nem fogok légtér engedélyt kérni, hogy kimehessünk a gyerekekkel játszani. Ha valakinek nem tetszik, majd szól, feljelent, stb.

--
I hate those Smurfs!

Hajjaj, eddig mivel játszott a gyerek? Papírsárkány ?

A jogi oldala még egy katyvasz, ezt elismerem én is, finomítani kell rajta, alakítgatni. De azért ne legyünk már teljesen hülyék.
Hogy boldog boldogtalan reptethet "drónt" bárhol. Naa... A légtér használat pedig igen is fontos dolog. Remek lenne ha pl a kecskemét repbázis felett repkednének a drónok ( bár azokat kilövik..) . Vagy remek lenne, ha Pistike úgy gondolja, hogy ő most "kidrónol" a 7. emeletről, azt lemetéli valaki fülét..

Valljuk be, ez nem csak a kimegyek azt játszok a gyerekkel kategória, mert míg kimész gyerekkel + papírsárkánnyal egy adott területre, ahol ez _engedélyezett_ ott kicsi az esély hogy leviszi valaki fejét / kárt okoz / stb.

És a fenti Pistike példa sajnos nem annyira "elvont" példa, mivel most dömping lesz karácsonykor a drónokra + VR szemüvegekre. Szerinted mennyi ember lesz aki tudja
rendesen kezelni a drónokat? Nem sok ...

Szerintem annó a modell reptetésre is voltak szabályok / vannak, miben más a drón ? Abban hogy azt hozzádvágják ~15ezer forintért akcióba valamelyik üzletben ? :/

no offense, csak egy vélemény.

azért csodálkoznék, hogyha robbanómotors (esetleg sugárhajtású) repülőmodellre nem kéne semmiféle engedélyt, csak megveszed a boltban aztán hajrá a határban...

Nem kell. Vannak a használatnak szabályai de azok inkább az adott modellreptér sajátjai. Aki annyira hülye, hogy hozzáértő segítség nélkül próbálkozik az hamar törni fogja. Az meg aki egy sugárhajtásút meg tud venni és megépíteni az 99.8%, hogy nem az idióta kategória, legalábbis ami a mdellezést illeti.

Pedig nem kell.
Sőt, mi szoktunk magassági ballont is felengedni. Ez felmegy kb. 30 km magasra, és erre sem kell engedély. Súlykorlát van, meg néhány szabály (pl. csak nappal szabad felengedni).
És ennek a payload-ja még vissza is esik ejtőernyővel.
Ki is szoktak ránk akadni a laikus parasztok, hogy ilyet hogy lehet. Pedig lehet, és minden szabályt betartunk.

2.1.10. Személyzet nélküli szabad ballonok

2.1.10.1. A személyzet nélküli szabad ballonokat olyan módon kell üzemeltetni, hogy azok ne veszélyeztessenek személyeket, vagyontárgyakat, vagy más légi járműveket.

2.1.10.2. A repülésekre veszélyt jelentő személyzet nélküli szabadballonok tervezett felbocsátásáról Budapest FIR érintett ATS egységeit meghatározott rend betartásával előzetesen értesíteni kell. A felbocsátások bejelentési rendjét, a ballonok osztályozását és az üzemeltetés feltételeit jelen előírás „D” Függeléke tartalmazza.

2.1.11. Tiltott és korlátozott légterek

Tiltott légterekben repülések nem hajthatók végre. Korlátozott légterekben a légi járművek csak a korlátozásokat figyelembe véve, vagy külön engedély alapján üzemelhetnek.

Megjegyzés: Budapest FIR-ben a magyar légtér légiközlekedés céljára történő kijelöléséről szóló miniszteri rendelet szerint a veszélyes légterekben, azok közzétett üzemideje alatt, légiközlekedési tevékenységet tervezni - a tevékenységben részt vevő légijárművek repüléseit kivéve - tilos. Az üzemidő alatt a veszélyes légtérben csak a veszélyes légtérben folyó tevékenységért felelős szervezet (szervezeti egység) engedélyével lehet repülni.10

--
zrubi.hu

Lehet jogszabályokkal dobálózni csak felesleges. Az említett kijelölt légterek az estek többségében el sem érik a talaj szintjét hanem a szabadon használható magasságnál 3-4-szer feljebb kezdődnek. A legtöbb talajtól számított tiltott vagy veszélyes légtér meg repterek felett/közelében van. A tiltott légtér méretén meg meglepődnél.

Be kell építeni az EASA tervezetben szereplő kolátozásokat a gépekbe, illetve lehetőséget kell adni a normális, hobbi szintű modellezésre, versenyzésre. Van modellező biztosítás, szabályzat és elméletileg naplót kellene vezetnie mindenkinek a tevéknységéről.

Lehet jogszabályokkal dobálózni csak felesleges

Úgy tűnik mégsem felesleges:
"Sőt, mi szoktunk magassági ballont is felengedni. Ez felmegy kb. 30 km magasra, és erre sem kell engedély"

"Ki is szoktak ránk akadni a laikus parasztok, hogy ilyet hogy lehet. Pedig lehet, és minden szabályt betartunk."

--
zrubi.hu

Felesleges, mert egy általános részt beidézel ami nem vonatkozik a hozzászólásban említett ballonra.

Nem is kell. Sajnos a sajtóban túl van lihegve ez az ügy.

Viszont van sok dolog amire mindenki magasról tesz és sokszor csak a szerencsén múlik, hogy nincsen baj. Vedd meg, használd és ügyelj arra, hogy ne csinálj vele olyat amit te sem tolerálnál a mástól.

Ügyelj arra, hogy fent a szél erősebb és akkumulátort nem hagysz magára amikor töltöd. A lenti video ide erőltetett, de jól szemlélteti mire képes egy zárlatos cella.

https://www.youtube.com/watch?v=ybTLzGnKi5s

Csak olyan helyen reptessétek kérlek, ahol sárkányrepülő/paplanernyős/reptér még véletlenül és használaton kívül sincs (határhegy például). Nem lenne jó, ha baleset lenne ember/repülő és dron találkozásából.

Örülnék, ha az előtt lenne erre a veszélyre valami megoldás mielőtt valakinek baja esik.