Sok végpont, kis adatmennyiséghez Internet-szolgáltató

 ( VaZso | 2016. november 11., péntek - 18:47 )

Sziasztok!

Nagyságrendileg 100 körüli internetes végpont számára szeretnék Internet-szolgáltatót találni.
A forgalmazott adatmennyiség nem lenne nagy, viszont a végpontok távolsága miatt elsősorban mobilnet szolgáltatásra gondoltam.

Alapvetően hosszabb távra szeretnék találni egy kedvezményes, de megbízható konstrukciót.

Van esetleg valakinek tapasztalata, hol / kinél érdemes komolyabban érdeklődni ebben a témában?
Esetleg, ha valamelyik szolgáltató munkatársa olvassa ezt a bejegyzést és tudna segíteni, annak is örülnék.

Minden segítséget / ötletet előre is köszönök.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erre szinte biztosan kapsz vmi remek biznisz ajánlatot, csak keresd meg a biznisz üfszolgokat és versenyeztess.

Internet kell, vagy saját hálózati kapcsolat?
Előbbi esetben lehet, hogy sima töltőkártyás netekkel érdemes operálni, azzal 1-200Mb/hó-ig 1-2000 Ft/SIM/hó-ból köjössz.
Utóbbi esetben viszont már érdemes lehet megnézni az M2M csomagokat, ahol saját APN-t, saját hálózatot kapsz. Viszont passz, hogy milyen áron adják, sajnos még nem volt vele dolgom.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

A feltöltőssel csak óvatosan. Elakadt a lift, a barátom megnyomta a vészjelzőt és a kedves automata hang onnan visszaszólt: "kérem töltse fel a kártyát". Nehezítés: telefonszám nem volt kiírva.

Valószínűleg ez a szám elsejétől már nem él :)
--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

sőt, lehet, hogy van a 3 mobilszolgáltatón kívül is m2m mobil szolgáltatás. Vagy félreértettem azt, amit a net kidobott keresgélés közben
http://www.mvmnet.hu/2016/09/12/elsokent-az-mvm-net-kapott-szamtartomanyt/
450 MHz-es LTE MIMO
http://hirlevel.egov.hu/2015/11/17/feszitett-tempoban-halad-a-450-mhz-es-lte-halozat-kiepitese/

Igazából az m2m csomaghoz a saját céges netkapcsolatát is használhatja, nem kell a sime-kre közvetlen net.

Az " MVM NET LTE450" -re keresve jelenleg semmilyen szolgáltatói oldal nem található csak cikkek egy jövőbeli szolgáltatásról. Szóval vagy csak nagy üzleti ügyfeleknek árulja az MVM a szabad kapacitását, vagy még nekik sem jelenleg.


Normális HUP-ot használok!

Jelenleg nem ismerek minden körülményt, de ez az M2M érdekesen hangzik, amennyiben mobilhálózaton keresztüli elérést kínálnak - talán az árakkal is lejjebb lehetne menni így.

Vajon ezt hogyan kell elképzelni? Egy dolog, hogy nem fér hozzá közvetlenül a rendszer nyílt internethez, de miként tud mégis kommunikálni a saját rendszerrel?
Beállítok egy egyedi APN-t a mobilkapcsolaton, és egy megadott IP-vel (szerverrel) tudok kommunikálni? ...vagy kell valamit telepíteni a szerverre is, esetleg egy VPN kapcsolatot beállítani rajt?

Ennek érdemes lesz utánajárni, köszönöm.

Ezt majd esetleg oszd meg, mert én csak a marketing oldalába futottam bele, konkrétan a Telenor oldalán (de van a többieknek is). Annyira konkrétan nem érint, hogy én utána menjek, de azért érdekel, hátha kell még valamikor.
Addig OK, hogy ezek a kártyák saját APN-el egy privát hálózatot képeznek, ami privát IP tartományon kommunikál. Kérdés, hogy mi a központ? Az egyik kártyás végpont, vagy adnak egy VPN hozzáférést egy szolgáltatói szerverhez?

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Igen, ezen rágódtam én is... Kifelé irányt adnak adott IP-re, VPN hozzáférés kell, esetleg egy API-n keresztül adják oda az adatot, vagy hogyan is kell ezt elképzelni...

Az interneten VPN-es vagy külső hozzáférés nélküli csomagokat találni. Az IP-re irányított forgalom nem valószínű, mert pont a zárt rendszer előnyeit veszíted el, az API üzemeltetés pedig felesleges számítási terhet róna a szolgáltatóra és a kompatibilitást is megtöri.

A külső hozzáférés nélküli azt jelentené, hogy gyakorlatilag az egyik SIM-nek kapcsolódnia kell a központhoz, ha jól értem...
...és esetleg ez a központ rendelkezik Internet-eléréssel és oldja meg a többit.

...vagy VPN hozzáféréssel ugyanez...

én arra tippelek, hogy a központi telephelyed és a szolgáltató között lesz egy site2site IPSEC vpn, így tudsz kommunikálni a SIMekkel.
Persze, ehelyett lehet egy direkt bérelt vonal is :-)

Valami hasonlót tippelnék én is, mert a mobilflotta SIP trönkje is IPsec-en van bekötve a Telenor-hoz.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ezzel te haladtál azóta valamerre? Én most indítom a Telenor-nál, lassan lesz első kézből infó, ha még érdekes.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Egyelőre nem vittük tovább ezt a vonalat, igyekszünk vezetékes vonalon megoldani a kapcsolatot, ahol lehet - persze néhány esetben szükség van mobilnetre is.
Konkrétumokat viszont mélyebb / hivatalos megkeresésre adtak volna, annyit viszont nem ért még egyelőre.

Ha lesz/van információd erről és megosztanád, az érdekelne.
Előre is köszönöm.

vagypedig használj olyan mobilnetet, amit a távfelügyeleti (pl riasztós) cégek ill. online pénztárgépek használnak.
azt is megnyered vele, hogy automatikusan átvált másik szolgáltatóra, ha elmegy a jelszint.
havi pár 10mbyte 1000Ft alatt van azt tudom, ha nagyobb adatmennyiség kell (és tudod mennyi) akkor keress meg.

Erről tudsz esetleg közelebbit mondani? Van olyan szolgáltató, aki eléggé megbízható is, és emellett nem túl drága csomagot ad?

Nézegettem saját használatra hasonló csomagot, de még nem foglalkoztam vele eléggé, hogy egyáltalán véleményt formáljak róla, sőt...
Ha tudsz esetleg bevált szolgáltatót mondani, annak örülnék.

Szükséges forgalmat most nem tudok mondani, de valószínűsítem, hogy havi 10 mbyte alatt lenne.
1000Ft alatti összeg már nem is tűnik olyan rossznak, köszönöm.

Az egyik IoT meetupon a BodyTrace promózta magát. Ha jól emlékszem, havi 2 dollár körül adnak 10-20 mega adatforgalmat/végpont. Mindhárom mobilszolgáltató hálózatát tudja használni. Saját APN, nincs net a végpontokon.

Hogy net van-e rajta, vagy saját APN és ezen belül lehet forgalmazni azt nem tudom - max megkérdezem.
Külföldi szolgáltató - emiatt tud roamingolni mindhárom hazai szolgáltató hálózatán. Hasonlóan az online pénztárgéphez, így a kérdéses szolgáltatónak max annyira kell megbízhatónak lenni, hogy kifizesse a roaming partnereket :-)

Így van, és nem eltűnnie mondjuk a második hónapban, vagy eljátszania, hogy bocs, lejárt az egyenleg, töltsd fel újból... jó lenne egy tipp, akivel van esetleg tapasztalat.

Amikor saját APN-t kell megadni, akkor miként működik a kommunikáció?
Tehát hogyan jut el az adat a kiszolgáló gépre? Egy adott IP-re engedélyezve van a forgalom?

Vállalati flotta, plusz taeifaexpert, ha nincsenek túl messze akkor openwrt, mesh.

Bár nem definiáltad, hogy mennyi a nem nagy adatmennyiség, de ha egy évre elég 1GB, akkor végpontonként évi 2500 forintért lehet találni mobilnetet:
http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/domino-maraton (nekem nincs tapasztalatom vele kapcsolatban, csak olvastam, hogy létezik ilyen, ha hülyeséget irtam, szóljatok)

Azért évi 2500 forint, mert ennyi feltöltés kell az 1 éves rendelkezésre álláshoz. Egyébként a csomag csak 1990 ft, szóval marad is rajta pénz, amiért vásárolhatz plusz adatmennyiságet. pl 4 évente +1GB-ot :)
Persze az eszközt neked kell hozzá biztositanod...

Elsőre engem is érdekelt volna, de ezt írják: "A Maraton adatopciót már meglévő mobilinternet-szolgáltatásod mellé vásárolhatod meg." A legolcsóbb csomagjuk meg havi 1090-ért 200 megát ad, szóval úgy már nem annyira buli.

A legolcsóbb mobil internet csomag a "Domino Net&Roll Plus": http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/mobilinternet/domino-mobilinternet-csomagok/domino-net-roll-plus
0 forint ha nem használod. Szóval az a lényeg, hogy az 1GB-ból nem szabad kicsúszni. Én igy értelmezem, de be kell menni a T-hez megkérdezni.

Innen vettem az infót: http://www.hwsw.hu/hirek/56360/telekom-domino-most-maraton-feltoltokartyas-dijcsomag-internet-mobilnet-tarifa-vodafone-tuti-telenor.html
"Ez az opció nem feltétlenül az okostelefonnal rendelkező dominósok számára válhat ideális megoldássá, sokkal inkább a mobilneten keresztül kommunikáló okoseszközök, vagy az alkalmanként használt modemek tulajdonosai számára jelenthet jó választást - így a nagyon keveset forgalmazó eszközök akár hónapokig is a hálón lóghatnak."

Ha mellette lenne másik havidijas internet csomagod, akkor ennek semmi értelme nem lenne.
Persze ettől függetlenül megéri egyedi "biznisz" ajánlatnak kérni, de 2500*100 ft/év feletti ajánlat estetén lehet ezzel érvelni, hogy olcsóbban is ki lehet hozni. Feltéve ha évi 1GB elég.

Jogos. Bár én hang mellé keresek valami okos megoldást.

én 490 vettem egy domino5 kártyát napinet volt rajta aktív, tettem rá 2k huffot és simán tudtam domino maraton 1gb aktiválni rá, és ment is a gps nyomkövetőbe a kocsiba :)

domino5 napinet meg ingyen van napi 10MB ig de nulla egyenleg kell a kártyán ne vonjon le pénzt további forgalmazás esetén, vagy ha jön a figyelmeztető sms le kell állni a kommunikációval :))

Ezt a "domino5 napinet meg ingyen van napi 10MB ig" dolgot az ÁSZF-ből nézted? Vagy honnan az infó?

Mikor egy hete megvettem a kártyát, 0 forintos egyenleggel ment a napijegy
10M elérésekor nem ment tovább, másnap megint működött, aztán most 10Ft az egyenlegem + maraton opció és még mindig megy a net és 10M után nem kapcsol le, hogy ez most bug vagy feature nem tudom :)

Online ügyfélszolgálat a testreszabásnál írja:

"NapiNet Díjmentes aktív
Aktiválás időpontja: 2016.11.09.
A NapiNet csomag a napi díjban foglalt 10 MB adatforgalmat biztosít."

https://postimg.org/image/e73ocgfgj/

meglepődtem mindenhol valami 198Ft/10MB írnak

update:
ha lemondom a napinetet nem megy a net, ha megrendelem megy a net,
egyenlegem marad 10Ft, majd megkérdezem ügyfélszolin hogy ez így normális e :)))

Igen, maga a NapiNet díjmentes, de ha csak egy 1 bájtot is forgalmazol, akkor az már 198 forint.

Ha megkérdezted, akkor mindenképp érdekelne a válasz. :-)

Maraton az opció meglévő nethez van, ha nincs mellette net nem megy.

Új a sim-hez domino5 jár 3x50MB net 3 hónapig havi 50MB, de hogy napi 10MB után miért korlátoz le nem tudta megmondani (kártyán nem volt egyenleg gondolom azért), és hogy utána miért működött másnap megint, arra is csak pislogott.

Viszont mivel rajta van már a maraton opció most már 10MB nem áll meg, így most elvileg 3 hónapra van 1GB-om, mivel ketyeg a 3x50MB , meg van rajta még 10Ft egyenleg aztán vonják le belőle amit tudnak.

De ha esetleg három hónap múlva is működik, majd bemegyek megint. Hátha akkor többet tudnak már mondani. :))))))

Na mind1 marketing áldozat vagyok:))))

GPS-ben marad a bluemobil 100MB/hó/490Ft :)

Ez sem hangzik rosszul, gyakorlatilag havi ~200 Ft-ra kijöhet így egy SIM.
Egy évre az 1GB bőven több, mint elég...

Köszönöm a tippet.

A LoRa nem opció?

Pont erre van kitalálva, hogy nagy távolság, kis adatmennyiség. Budapesten és Debrecen környékén van lefedettség.
Ha a ChipCAD-nél veszed a cuccot hozzá, egy évig ingyen használhatod.

Távvezérlésre, felügyeletre jó.

https://www.lora-alliance.org/

Nem tudom... van ez olyan szinten jelenleg, hogy érdemes legyen konkrétan ezzel foglalkozni?
Hallottam már róla, ill. láttam már hirdetésekben is, de nem váltott ki pozitív érzéseket... ahogy az Arduino, Energia és hasonló próbálkozások sem.

Ez nem jelenti, hogy ne foglalkoznék vele valamikor, de valamiért úgy vélem, ezzel még érdemes inkább várni és megnézni, hová jut el...
Mondjuk Budapest / Debrecen mellett más városokban is működhetne.

Igaz, protokollról, mikrokontrolleres illeszthetőségről elég keveset találtam...
Mennyire stabilan működik egyébként?

Belga barátaim kezdtek el vele kísérletezni. Jelzésátvitelre, távoli vezérlésre használnák.

Pár hét múlva tudok eredményekről írni.

Kíváncsi lennék, mire sikerül jutni vele.

Ha lesznek eredmények, örülnék egy visszajelzésnek.

Felmerült bennem az adatforgalommal kapcsolatban - a szolgáltató konkrétan milyen adatmennyiséget szokott számolni?

Gondolom, a feltöltési és a letöltési mennyiség összegét... de vajon a TCP overheadet pl. hova számolják?
Magyarán lehet, hogy az a kis adatmennyiség szolgáltatói számlázásban nem is feltétlen volna annyira kicsi, mint azt elsőre gondolná az ember?

...ugye erre azért egy kicsit másképpen kellene optimalizálni, ha tényleg minimális adatmennyiséget szeretne kihozni az ember...

Vagyis a technológiai (protokollszintű), vagy a hasznos (applikáció által ténylegesen küldött/fogadott) adatmennyiséget fogják elszámolni?

ha engem kérdezel, akkor PPP-radius elszámolás alapján teszi abban az esetben ha van login.
Ha nincs akkor interfész forgalom.

Alapvetően mobilnetes forgalomból indultam ki - ha jól sejtem, az APN átmenő forgalmát tudnák vizsgálni...

Mivel az elfogyás esetén a pluszt fizetned kell, vélhetően van valamilyen hitelesített mérési rendszerük... (Ja, nem... :-P)

no, ennek a hitelesítési módszerére én is kíváncsi lennék :-)

És a mért forgalomra adódik még az időszakonkénti (2 óra ... nap) elszámolás és ilyenkor a kerekítés felfelé.

Pl. mondjuk hiába forgalmazol napi 1k-t, ha a szolgáltató ezt naponta felfelé kerekíti 10k-ra.

Majd lesz IoT narrow, az lesz jó ilyesmire.

Gondolom, az nem publikus infó a szolgáltató(k) részéről, hogy miként végeznek ilyesféle kerekítést (érdekes/hasznos lenne tudni)...

A régi Telenor-os ÁSZF-ben tuti volt ilyen, hogy 10k-ra kerekítenek x időn belül. (Roamingnál meg emlékeim szerint 100k volt ugyanez.)

Köszönöm.

Az Antenna Hungária építi az országos LoraWan hálózatát. Hogy mikorra lesz kereskedelmi termék belőle azt nem tudom, de a balaton környékén már van lefedettség, a kékszalag közvetítésnél ezen keresztül jöttek az adatok.

---...---
TLoF

Desclaimer: Az Antenna Hungáriánál dolgozom, és közöm van ehhez a területhez.