Banki programok szabalyozasa

Sziasztok!

Le tudja irni valaki, milyen szabalyok (ISOxxx, szabvanyok, akarmik) vonatkoznak banki programok fejlesztesere?
Egy ismeros pereben a bank arra hivatkozik, hogy programhiba miatt teves cimre teves tartalommal olyan levelet, amit ki se lett volna szabad kuldeni. Ezt egyreszt nem hiszem el, vagy ha megis igy lenne, minosegbiztositasi okok miatt be kene csukni az egeszet.
Dolgozik/dolgozott valaki ilyen kornyezetben? Tenyleg ugy kodolnak, hogy mindenfele teszt nelkul kimehet valami elesbe?

Hozzászólások

Nem tudok róla, hogy nelle egységes szabályozás, mindenesetre az olyan cégek amik banki szoftverek fejlesztésével foglalkoznak ISO9001:2008-as szabvánnyal rendelkeznek ( de nem hiszem, hogy ez előfeltétel lenne).
Ezt találtam
"Munkánk színvonalát stabil pénzügyi és erős szakmai hátterünk, a fejlesztési tevékenységbe beépült szoftver konfiguráció-kezelési módszertanunk, valamint teljes körű ISO 9001:2008 minőségirányítási rendszerünk garantálja."

Egyébként a bank be tudja bizonyítani a programhiba meglétét? Tudja reprodukálni a hibát? Elég szomorú lenne, ha teszteletlenül rakták volna élesbe a programot.

Egy másfél éves projektet kalapáltam ilyen környezetben.

Mindenféle teszt nélkül nem megy ki semmi élesbe, 2 teszt környezeten kell átmennie és a vezető tesztelőnek leokéznia minden élesítést. Az teljesen megeshet hogy hibás lett az üzleti logika és ezt senki nem vette észre - mindenhol emberek dolgoznak. Bár a joghoz nem értek, azt kellene kideríteni hogy mit adott át az üzleti elemző fejlesztésre. Ha a fejlesztő azt kódolta le ami a dokumentumban volt meglepődnék ha övé lenne a felelősség.

Koszi!

Akkor jol gondoltam, hogy szokott lenni valami teszt.
(a bank meg a fejleszto meg majd oldja meg egymas kozt ahogy akarja.. bar nem hiszem, hogy az elobbinek lenne igaza, sztem csak bekamuztak)

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

ha nem is bank, de penzugyi szolgaltato ceg (banki tulajdonnal).
nem volt semmi szabvanykovetes. banki keresek voltak.
egyebkent a teszteletlenseg siman elofordulhat (mint barhol mashol) amikor tegnapra kell vmit megcsinalni vagy valtoztatni.