Környezettudatos élet

 ( zslaszlo | 2016. október 13., csütörtök - 13:27 )

Nem vagyok elvakultan környezettudatos, de igyekszem figyelni ezekre a dolgokra is. Minap összegyűjtöttem a használt fritőzolajat és átsétáltam vele a nem is olyan közel lévő benzinkúthoz. Eleve gáz szerintem, hogy Eger MJV területén 2 (!) benzinkúton adhatom le a használt olajat. De sebaj ennyi fáradtságot megér, hogy megóvjam a környezetet. Az, hogy 10 percet vártam míg kijött egy bunkó állat még hagyján, de aztán még sértegetett is, hogy minek hoztam ide és biztosan nem is az van benne. Aztán azt mondta, hogy mivel nem folyik (persze, hogy nem, hisz pálmazsír vazze!) nem veszi át. Kérdezem mit csináljak vele? Dobjam ki oda! A szemben lévő kukára mutatva. Ennyi erővel otthon is kidobhattam volna. Az őt nem érdekli... Hát köszönjük szépen!
De nincs minden veszve. Tegnap a Te?c? áruházban vásárolva mögöttem beszélgetett egy anyuka a kisfiával. A gyerek kérdezősködött mi micsoda, és megkérdezte mi az a doboz ott? Használt elemeknek, amik lemerültek és ide dobjuk, mert veszélyes lehet, mondta az anyuka. Mint ahogy külön tesszük a flakonokat és a papírt is otthon. Lassan kinő egy új okosabban gondolkodó generáció (köztük az én kisfiam is), akik már tudatosabban gondolkodnak és cselekszenek. Remélem...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A csomagtartóm tele van olajos flakonokkal (kicsit eszi az olajat a gép), mert a benzinkúton sajnos nincs erre a célra kihelyezett gyűjtő...

Palma olaj nagyon gaz, illegalisan felegetik/kivagjak az oserdoket miatta. Allatok halnak ki, orszagokon ativelo fustfelhok mergezik az embereket, extrem monokultura alakul ki, a helyiek mar kozeptavon is rosszul jarnak vele, hat meg hosszu tavon.

Sok helyen dzsungel nelkul lemosodik a talajreteg es termektelen voros sivatag marad par even belul, ahol semmi sem no (hiaba esik az eso). Elneptelenedes, ehenhalas, sok szaz ev, mire visszaalakul.

google://palm oil

Valld be, te vagy a kutas :D
De amúgy mit használjon szegény ember, ha már a napraforgóolajra is azt mondják, hogy káros?

Akármit, de nem pálmaolajat?

Üdv.

Logoutos összefoglaló a zsírokról, élettani szempontból:
https://logout.hu/bejegyzes/erdoke/zsirtorteneti_kitekinto.html

Pálmaolaj

Üdv.

Nem értetted meg a cikket. A probléma itt az, hogy a vizsgált cégek nem ellenőrzött, fenntartható forrásból származó pálmaolajat vásároltak, nem pedig az, hogy pálmaolajat vásároltak.

talán szintetikus motorolajat, amiért az életfázisa végén eljönnek a szomszédos csillagrendszer küldöttei? hiszen náluk talán ki tudják lőni a világegyetem peremére a fáradt olajat, vagy talán már ezzel locsolják a füvet. ki tudja.

környezetkímélés? a mai világban a valamit számító nagyok nagyban szarják le jó híggal, hiszen bármerre fordulsz, véletlenül és általában nincs kifizetődő vagy anyagilag kompenzált környezetbarát technika, [demagógia on] ellenben 1.2b dolláros repülő van[/off].

igen, nagyon szép a szándék, ahogyan épp az elemeket elkülönítve gyűjtik - de egy részüket összeborítják akár a mezei kommunális hulladékkal amint hátat fordítasz. bár még ez is semmi ahhoz képest, amit a gyártásuk során a környezetre mérnek teherként. de nem gond, a kis ember majd biztos megoldja és kannával viszi az olajat a kútra meg az elemeket zsebben :) és bármilyen kis mértékben is számítana ez a szándék, akik a hulladék útját egyengetik esetleg majd lenullázzák a végfelhasználó környezetét óvó szándékát is. mint ahogyan te tapasztaltad. bár az is mindegy, hogy átvette vagy sem. onnantól mi a garancia arra, hogy nem a lefolyóba megy? szóval:

gyártás [leszarja mit rombol, a profit mindent üt] --> végfelhasználó [talán egy kicsit érdekli, de ez sok mindentől függ] --> utólagos kezelések [talán érdekli, ha kifizetődő az újrahasznosítás vagy a megsemmisítés].

nagyon leegyszerűsített folyamat, de bonyolítani általában csak az élősködőkkel lehet: az ősanya lelkét őrző kocsányos tölgyhöz magukat láncoló zöldekkel, meg fának öltözött levélruhás éhségsztrájkoló zöldekkel, meg temperával megírt molinókat kifeszítő ugráló dologtalanokkal. de amíg nem lesz komoly pénz irányítva erre a célra, addig marad a nagyszínpadra való környezetvédelmi vígjáték és valójában továbbra is le lesz szarva az egész.

én csodálom azt, aki ilyen körítés mellett is próbálkozik. szóval épp téged - akarom mondani a szándékodat.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Na, ha inkább végigolvastam volna a hozzászólásodat mielőtt én hozzászóltam volna, akkor nem kellett volna járatnom a számat kezemet a billentyűzeten (lásd lentebb). Remek összefoglalás, osztom a véleményed!

Szerintem az, hogy tudjuk hogy a világ rossz nem jogosít fel minket arra, hogy mi is azok legyünk. Hova lenne így az idealizmus? És ha arra neveljük a gyerekünket, hogy nyugodtan vágja a kukába a fáradtolajat, akkor mit fog gondolni a világról mikor felnő?

Sőt, jobbat mondok. Hogy fog a saját környezetére vigyázni, ha az egész Földet meg letojja?

Összefoglalva szerintem a nevelésben és a saját életünkben bizonyos mértékű idealizmus - amíg nem önveszélyes - csak jót tesz. Legalább a lelkünknek, mert az sem mindegy.

tehát a környezetvédelemnél a lélek a nem mindegy. fasza. egyébként nekem értelmezhető amit mondasz, de ugyanannyi demagógia van benne, mint ha most rákezdenék a szokásosra. el is kezdem, de tompítva: a környezetvédelem témájában ideális esetben és általánosságban nem kellene fajsúlyosan számítani a végfelhasználóra. az ő érdekeltségük és a lehetőségük ma még erősen változó. viszont a produktum

-előállításánál a csökkentett környezeti terhelés, ésszerű energiaforrások és a termék életfázisa utáni kezelhetőség szem előtt tartása, majd
-újrahasznosításánál és megsemmisítésénél hasonló normák betartatása már komoly előrelépés lehetne.

használhatatlan energiaforrás ment a kukába? ki nem szarná le, ha nem úgy lenne előállítva ahogy, ha nem olyan anyagból lenne amilyenből, ha nem olyan mennyiségben kellene állandóan pótolni amilyenben, ha nem olyan hulladékgazdálkodás lenne amilyen? holott Európa egésze civilizáltnak is tekinthető, hiszen elmaradottabb országokban többezer tonnányi odaszállított hulladékból él az utca embere majd elégeti, vagy épp mindent beleenged a tengerbe amit csak tud. mert nincsen más lehetősége. apropó néhol maga az alapvető infrastruktúra hiányzik bármilyen előrelépéshez, Indiában a tengerbe fosnak tízezrével, mit várhatnánk pl. akkor a hulladékgazdálkodástól. vajon mennyi nehézfém, mennyi méreg kerülhet a vízbe. ezeket az ügyeket kellene megtolni pénzzel - mármint nem a tengerbe szarást támogatni, hanem a fentebbi két pontot úgy, hogy az érintettek anyagi érdekeltséget látva visítsanak a környezettudatos működés lehetőségéért.

szerintem általában nem arra neveli a gyerekét az ember, hogy a szárazelemeket ívelje ki a másodikról vagy ássa el a kertben, esetleg a fáradt olajat a lefolyóba tömje tonnaszámra. de amíg ezek a dolgok vannak szem előtt tartva, és addig amíg erre a megtévesztésre legyintő emberek a világ legmegátalkodottabb ellenségei, addig megette a fene az egészet. elég ügyesek a mai gyerekek, szerintem ezt is megértik. ha nem, akkor mutatni kell nekik képen egy veszettül füstölgő gyárkéményt, vagy a pekingi olimpia előtti szmogos utcák képét, vagy a tiszai ciánszennyezés után rohadó haltetemeket.

no de nem személyesen neked szólt amit leírtam, csak ingerel a téma. jobb, ha be is fejezem.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Igen. Sajnos én is látom ezeket. De úgy vagyok vele, hogy minden kicsiben kezdődik, és ha meg akarom változtatni a világot, vagy kicsit jobbá tenni, hát magammal kezdem.

Egyfelől olaj helyett süsd meg a cuccot a sütőben - levegőben.
Másfelől, azt a kevés dolgot, amit olajban kell sütni, azt én napraforgóolajban sütöm.

Vagy repceolajban. Büdi, de sokkal egészségesebb. Az Észak "olivaolaja".
Ja és fenn északon buszokban is használják, mert nem termel extra fosszilis gázt.

Illetve extra egészséges még az étkezési lenolaj, bár sütésre nem annyira alkalmas. Ja és könnyen avasodik.

A "használt fritőzolaj" az nem napraforgó olaj?
..és ha növényi eredetű, akkor miért káros a környezetre?
..miért nem zsírban sülnek a jó falatok?

----------------
http://nagyorgy.com

Idézet:
A "használt fritőzolaj" az nem napraforgó olaj?

Nem.
Azt írta, hogy pálmazsír.

Idézet:
miért nem zsírban sülnek a jó falatok?

Úgy érted, miért napraforgó olajat használok disznózsír helyett? Vagy úgy, hogy miért a sütőben sütöm olaj helyett?

Disznózsírral finomabb lesz sok étel, ez tény. Pl. palacsintánál nagy a különbség. De vannak ételek, amiknél nem tudom igazán megállapítani, hogy zsírral vagy olajjal készült. A zsírből jön jó sok koleszterin (abból nekem már így is túl sok van), meg füstöl, pl. nagyapám mindig fulladt, ha nagymami zsírban sütötte a palacsintát. Olajban/olajjal sütve meg szintén egész jó az eredmény.

Olaj és levegő között én két különbséget látok: 1, az állaga: van sokminden, ami beszívja az olajat, és aztán tocsog benne. Ezt van, aki nem szereti (pl. a nejem). 2, az olaj is tartalmaz sokmindent, pl. kalóriát. Ha megsütök valamit olaj nélkül, vagy olajban kisütöm, akkor olajosan több kalóriát fogyasztok el. Igyekszem csökkenteni a bevitt kalóriát, szóval ez a másik ok.
Az, hogy egészséges, meg antioxidánsok, meg mittudomén, azt meghagyom másoknak, ilyesmivel nem nagyon foglalkozom, nem is tudom, melyikről mit tartanak.

A "pálmazsír vazze!" kifejezésből arra következtettem, hogy ironizál.

----------------
http://nagyorgy.com

Bevallom, erre nem gondoltam, mivel nálam a használt olaj továbbra is folyékony halmazállapotú.
Mivel az övé meg szilárd, ezért simán elfogadtam, hogy ezek szerint pálmazsírral süt.
Ha megnézed, az első reakciók másoktól pont erre irányultak: miért nem jó pálmazsírt (és pálmaolajat) használni.

Bevallom, nem ismerem a pálmazsírt, pálmaolajat.
A sertés és a libazsír a kedvencem.

:D

Sovány vigasz, ettől még ott lesznek a boltok polcain azok a termékek, amiben pálmaolaj van. Attól, hogy _néhány_ ember nem veszi meg őket, az iparág, a mindent elfogyasztó fogyasztók és a jobb haszon érdekében nem fog leállni a kitermelési folyamat.

"Lassan kinő egy új okosabban gondolkodó generáció (köztük az én kisfiam is), akik már tudatosabban gondolkodnak és cselekszenek. Remélem..."

Ne reménykedj. Ott ahol az emberek 1-2 liter üzemanyag megtakarításért 100 km-en és +20-30 Nm forgatónyomatékért cserébe gyilkolják magukat, gyermekeiket, az egész társadalmat a hullaszagú dízel autóikkal, ott nincs remény. Európa elveszett.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Járjon mindenkinek az alanyi jogú internethozzáférés mellé alanyi jogú elektromosautó-tulajdonlási jog is? Peh! Nesze neked modern s jövőbe néző Európa! *sarcasm*

Ettől még a berögződött dolgok nem fognak kiveszni az emberekből.

Ki beszél itt elektromos autóról? Dízel helyett lehetne benzinessel járni de ugye az 1-2 literrel többet fogyaszt, meg kicsit nyomatékszegényebb. Igaz kb. 100-szor kevésbé szennyezi a környezetet, de az meg kit érdekel?

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

törölve

"nyomatékszegény" ez mindig megnevettet, mert eszerint akkor egy 2.0 TDI jobban húz mint egy Forma1-es autó :)

Minden relatív. Egy turbós dízel egy azonos lökettérfogató szívó benzinesnél általában nyomatékosABB. :)

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

azért nem 1-2 liter az a különbség.
1.5-ös közös nyomócsöves turbódízellel országúton 3.3, városban 4.8 l/100 fogyasztással jártam.
Most 1.6-os közvetlen befecskendezéses turbós benzines van, alacsony fordulaton leadott nyomatékra hangolva. Ugyanúgy használva országúton 6.8, városban 9.5 körül.

Tíz éve még én pl. nem hallottam arról, hogy a dízel szennyez. Talán 5 éve olvastam a kis méretű részecskékről először.

Többek között ezért is választottam mostani autót benzinest. Igazából hibridet még szívesebben választottam volna, de nem találtam olyan típust, ami elég nagy lett volna (egyterű volt a régi is, a mostani is)

Bár bocs ha de ha nem max 1,5 liter a különbség az gecinagy faláb.

Na de ugyanaz az ember vezette mindkét autót. Akkor nem volt falába?

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Ahogy írtam, ugyanúgy használom a két autót. Nem jött még el a kapuzárási pánik, nem képzelem magam hirtelen autóversenyzőnek, nem lettem streetracer sem.

Holt egyszerű a dolog: ha megy az autó mondjuk 50-nel, nincs lejtő, nem gyorsítok, csak tartom a sebességet, akkor a két autóban a fedélzeti komputer ilyen nagy különbséget mutat pillanatnyi fogyasztásnak.
A dízelben 2,x-3,x a benzinesben 6,x-7,x körül. Ebből jön a városi lassításokkal és gyorsításokkal a kb. 4,8-as és valamivel 9 feletti átlag.

"Tíz éve még én pl. nem hallottam arról, hogy a dízel szennyez. Talán 5 éve olvastam a kis méretű részecskékről először.

Többek között ezért is választottam mostani autót benzinest. "

Sajnos csak a társadalom 0.01%-a gondolkodik úgy mint te. Valóban nem sok infó volt még pár éve arról, hogy mennyire veszélyesek a dízel autók. Abban reménykedtem, hogy a VW botrány felnyitja majd az emberek szemét, de nem így lett. Ma is látok kerregő, hullaszagú, rákkeltő dízeleket N-es rendszámmal.Na ezektől az emberektől azonnali hatállyal megvonnám a szavazati jogot, Illetve a TB-jüket is felemelném kb. a triplájára.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Thread lezárásaképp: faggyú

Csakazértse :) T*fal olaj nélküli olajsütő :) Valahogy egy kanál olajjal sikerült uncsitesóméknak még rántott húst is sütni benne, bár nem azt a nagy laposat, hanem ilyen gömbölyded sajttal töltöttet. Talán előre le volt fagyasztva, nem tudom, mi volt a trükk, de finom lett.
Tudom, ez meg biztos több áramot zabál mint a sima fritőz :)

De tényleg. Miért kell ehhez olaj meg fritőz?
Én beteszem a légkeveréses sütőbe, aztán kiveszem amikor kész.
OK, valamivel tovább tart.
De ha valaki nem egy éttermet üzemeltet, akkor az a plusz 4-5 perc nem hiszem, hogy számít.

+1
Igaziból ez nekem egy elég érdekekes élmeny volt, amikor ide kiköltöztünk. Itt háznál senki semmit nem süt olajban, nincsenek is rá felkészülve: nem lehet fritőzt kapni, nem lehet leadni a használt étolajat mert a háztartásokban nem keletkezik olyan, stb. Aztán szép lassan megtanultuk, hogy valóban, minden megsül a sütőben is: hús, rántott halrudacska, sült krumpli, stb. Nem kell olajban sütni, és kész.
--
Csaba

azért palacsintát meg rántottát továbbra is serpenyőben sütök, kis olajjal :-)

Viszont nem szoktam úsztatni dolgokat, így nincs is megmaradt olaj.

Bár most gondolkozom rajta, hogy fánkot kéne sütni, annak meg úsznia kell. :-)

Egyébként nálunk inkább úgy indult a dolog, hogy az asszony nem szereti az olajban tocsogós dolgokat, így ha a mondjuk a fagyasztott halrudacska dobozára az van írva, hogy elkészítési módja: a) serpenyőben és olajban, b) sütőben, akkor nem az a opciót választjuk.

Ez melyik ország is?

Finnország, közelebbről Tampere környéke.
--
Csaba

Nagyon szép hely. Jó lehet ott élni. Kóstoltad a hurkájukat is?

Fekete kolbászt? Elég gyakran eszünk, mert pont olyan, mint néhai nagymamám csinálta véres hurka, és még a gyerekek is szeretik. Csak itt vörös áfonyával szokták enni, de azzal is jó. (Mi azt is a sütőben sütjük olaj nélkül.)
--
Csaba

Hurka afonyaval. Ezt ki kell probalnom. Milyen modon kerul melle? (aszalt/lekvar/stb.)

"Velkám tu dö hüdraulik presszcsenel". :)

Lekvár, de vörös áfonyából van, nem feketéből. Nem igazán édes, inkább kicsit kesernyés.
--
Csaba

Jaja. Régi vágyam egy olyan. De sajnos nem engedhetem meg magamnak...
Sajnos légkeverős sütőt sem. Pedig nagyon szeretnék olyat.

Nekem a serteszsir valt be leginkabb rantott hus es sultkrumpli sutesere.

+1

Utána, amikor kihűl, kitunkolod kenyérrel.

----------------
http://nagyorgy.com