Projektor otthonra

Sziasztok,

Arra gondolta, hogy nagy TV helyett inkább vennék egy projektort. A TV szolgáltatók úgyis elintéznek minden TV funkciót, csak egy HDMI kábelt kell a képhez és a hanghoz.
Valaki használ ilyen megoldást?
Milyen projektort ajánlatok, mire kell figyelni?
Tapasztalatok, megoldások érdekelnének.

Üdv: redman

Hozzászólások

Ezekkel az újfajta LED-es csodákkal még nem találkoztam, viszont hagyományos halogénizzós 3LCD/plazma projektorból használunk jónéhány tucatot. Otthonra nem kellene, még egy estére sem. (Kivéve, ha valami hangosan bömböltetős mozi a projekt)

- fűtenek, minta zállat,
- zúgnak, minta zállat,
- az izzóra jellemzően 2000-2500 üzemórát mondanak, ehhez képest gyakran pukkan már 1200 óra körül. Ha gyárit veszel, akkor 70-90 ezer Ft a pótizzó, ebayen lehet venni kínai utángyártottat 40-50 ezer Ft körül.

Nálunk főként Hitachi és Epson van egyébként. (Ezek váltak be hosszútávon)

Nálunk ilyen van, alkalmi mozizásra, tévézésre teljesen bevált. Igaz, nem a szolgáltató doboza hanem kodi + DVB-C tuner hajtja. Általános, napi használatra viszont eléggé kényelmetlen: a HiFi-t, projektort, médialejátszót külön be kell kapcsolgatni, várni amíg a projektor bemelegszik, médiacenter magához tér, valamennyire pedig be is kell sötétíteni, mert nem látszik a kép ha egyenest rávilágit a nap.

Projektorból tükröset kell venni, nagyságrendekkel jobb a fényereje és a képe mint az LCD-nek. A meleget tényleg okádják, szóval olyan helyre kell tenni ahol nem rád fújja. A hangjával viszont nem lesz gond ha jól választasz - erre a célra nem ipari Epsont érdemes venni :-)

Miért nem TV, fontosabb a minőségnél a képméret? Mennyi a keret rá? Mennyit használnád? Mekkora vászonra vetítesz? Nézőtávolság? A "hogyan válasszak projektort" típusú cikkek megvoltak?

Amikor akciózzák a legnagyobb Technika TV-t a tesco-ban, vedd meg azt. Ahhoz is kell úgy is külön hangrendszer és nem a csúcs panelek vannak benne, de nappal még így is jobb mint a legtöbb projektor és talán picivel tovább bírja és kisebb is a fogyasztása.
Egyébként a Philipsnek meg egy két gyártónak van ilyen közelről alulról vetítő berendezése. biztos nem olcsó de legalább nem macerás a felszerelése.

Én egy Benq W1070-t használok 2 éve. A lámpában 1100 óra van, még mindig megy, nyáron ebayen rendeltem hozzá másikat Kínából. 18 ezer forint volt tokkal együtt, nem csak a csupasz izzó. Amíg fehérre meszelt falú lakásban volt simán a falra vetítettem, költözés után kellett egy vászon. Az egy háromlábú 2x2m-es Elitescreen T113UWS1 lett, masszív fém váza van, nem kell félteni. Egy falra szerelt kényelmesebb lenne, de amíg albérletben vagyok marad ez.

A sötétítés nagyon kell neki, nyáron a sötétítő függöny nem elég, vagy meg kell várni amíg lemegy a nap vagy redőny kell. Az oldalirányú torzulást nem lehet ellensúlyozni, gondolom ez projektor függő. Ha ez a funkció nincs, akkor nehezebb elhelyezni a projektort és a vászont. Elvileg 3D képes, ezt soha nem próbáltam, és a vezeték nélküli technológiákat sem próbáltam.

Nagyképernyős TV-vel nem tudom összehasonlítani, mert soha nem volt olyanom. Ha fel lehet fúrni a projektort és a vászont is a plafonra/falra akkor a pakolgatással már nem kell foglalkozni, csak a sötétítéssel.

Ugyanilyenem van, kb harom eves es eddig egyszer kellett benne izzot cserelni (en nem voltam ilyen ugyes, u h nekem 40k volt). 3d mukodik, bar sok ertelme amugy nincs, de poennak jo. Falra vetitek, egy jo vaszon eszmeletlen draga, sokszor tobbe kerul mint a projektor. Plafonra van szerelve, immarom a harmadik lakasban. Talan annyi negativumot tudnek felhozni, h a venti hangos, de nem olyan zavaro, lehet h ki kene cserelni es megoldodna a nyug.

Nalam 2013 ota uzemel 2db W1070-es (linearisan polarizalt, ezustvasznas, passziv 3D miatt van 2db), eddig kb 1000-1000 orat raktam bele mind a ketto vetitobe. A vaszon vasarolt ezustvaszon, sotet tonusu, viszont a ketto vetito eros annyira ahhoz, hogy fenyes nappal is nezheto a Forma 1. Korabban sotetszurke vaszonra vetitettem, mert a fekete ugy jelentosen erosebb volt, mint a korabbi feher vasznak eseteben. Ami viszont fontos projektornal, es kevesbe fontos TV-nel, az a szoba sotetitese. Pl feher plafon/feher fal nagyon elonytelen kombinacio. Ez a benq projektor rendelkezik RS232 csatlakozoval a hatuljan, igy otthon az Apple Watchomrol is be tudom kapcsolni a vetitot.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ha fontos a képméret és csak alkalomszerűen, filmnézésre van használva, akkor projektor. Ha háttér tévézésre (is), akkor TV.
A projektor képe akkor szép, ha sötét van. Mivel fehér (esetleg szürke) felületre vetítesz a fekete csak annyira lehet fekete, amennyire sötét van a szobában. Tehát nappal legfeljebb redőnnyel - egybenyitott étkező+nappali esetén mindenütt sötétítetni és a világos plafon/falak is rontják a kontrasztot. Ha nagy (2m+) képet vetítesz a 720p mozgókép pixeles, a DVD felejtős. Ha sötét van, a tartalom fullHD, a projektor jól beállítva (kép nem torz) akkor tényleg mozi élmény.
Minden másra ott a TV - olcsó, nappal is nézhető, könnyen elhelyezhető, keveset fogyaszt.
Ha még mindig esélyes a projektor, írokhatok pár szempontot a választáshoz...

Személy szerint 5-8 m távolságból nézem, ott is.

Egyébként a munkám során is foglalkozom óriáskijelzőkkel, és az a tapasztalatunk hogy a jó tömörítés és a kellően magas bitráta legalább annyit vagy többet számít mint az anyag felbontása. A felbontást pedig nem mérethez hanem látószöghöz érdemes viszonyítani.

Csak akkor ha találsz hangtalan projektort és alkalmi média fogyasztó vagy, egyébként nem javaslom, van mindkettőm.

Köszi a válaszokat.
LED-est gondoltam a nagy üzemidő miatt. Utánaolvastam és igen a ventillátorok elég zajosak ezekben.
Nem nézek túl sok TV-t, filmeket néznék egyet-egyet egyet. Mondjuk heti 2-3-at.

http://www.redphoto.hu

Az ledes projektorok fényereje (hasonló árkategóriában) jóval kevesebb, mint az izzósoké. Sötétített helyiségben használnád?
Van a neten több kalkulátor, amivel megnézheted, hogy mekkora fényerő szükséges adott képátlójú kép vetítéséhez - ez jelentősen szűkíti a lehetőségeket. A projektor tipusának ismeretében kiderül, hol kellene elhelyezni, hogy ekkora képet kapj - igy tovább szűkíthetsz az elhelyezési lehetőségek alapján. Ha ár alapján is szűrsz, valószínüleg csak pár modell marad...

Ha projektor mellett döntenél, akkor vásárlás előtt szerintem nézd meg élőben is, mert érhet meglepetés. :)

Én annak idején úgy kezdtem, hogy megvettem a legolcsóbb 16:9-es 720p-s Acer projektort (DLP), ami szivárványozott mint az állat és főképpen emiatt meg is szabadultam tőle. Helyette lett egy 1080p-s LCD projektor, amivel többnyire elégedett voltam, mert baromi halk volt és semmi szivárvány, cserébe vasalt képet adott (értsd.: gyenge kontraszt + gyenge fekete szint) és pont olyan távolságban ültem a vászontól, hogy láttam a "hálót" a pixelek között, ami ugye az LCD projektorok sajátossága. Ha jól emlékszem kerek egy év használat után adtam el. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy ez egy régebbi (2009-es) típus volt, az újabb LCD-k gondolom már jobbak mind kontrasztban mind fekete szintben. Plusz vannak már hibrid, LCoS vetítők is, de ezekkel nincs tapasztalatom.

Ha jó kiindulópontot akarsz, akkor a BenQ W1070-et tudom javasolni (akár használtan is), de itt is kompromisszumot kell kötnöd: Jó kontraszt, jó fekete szint, nem annyira észrevehető szivárványozás; cserébe (közelről látható) képzaj és lehetséges szériahibák (optika mögötti porosodás, burkolatnál kiszűrődő fények).

Amire érdemes figyelni:

* Projektortartót addig ne szerelj fel, ameddig fizikailag nincs nálad a projektor és egy tesztvetítéssel ki nem mérted pontosan a helyét. Hiába vannak calculatorok a gyártók oldalain, nekem a valóságban egyik esetben sem úgy jött ki. Az sem árt, ha a projektor tud lencseeltolást (lens shift; nem összetévesztendő a keystone-al), mert akkor könnyebb korrigálni az elhelyezés pontatlanságait.

* A projektortartóknál érdemes figyelni arra, hogy könnyen beállítható legyen vízszintesbe (feltéve, hogy nem akarsz keystone-t használni). Nekem egy olcsó BIG márkájú volt, amit csavarok meghúzásával lehetett fixálni egy adott helyzetben, de baromi macerás volt, mert 2 tengely mentén lehetett állítani és ahogy húztam meg a csavarokat egy kicsit mindig bemozdult és lehetett elölről kezdeni a beállítást. Így két projektor után inkább már úgy látom, hogy célszerűbb egy széles fix polcot tenni a falra, ha megoldható és arra helyezni a projektort.

* Vászon: Célszerű fixet venni/csináltatni, ha megoldható és van rá keret is. Ha nem, akkor inkább oldal-feszítettet érdemesebb nézegetni. Ha még erre sincs keret, akkor vagy sima lehúzható vásznat kell venni (ami idővel hullámosodni fog) vagy esetleg falra vetíteni.

A TV-zéshez annyit, hogy én arra nem vennék projektort.

A probléma nem a vászonnal/fallal van, hanem ahogyan a DLP előállítja a színeket. A lámpából a fény átmegy egy forgó színkeréken, amin az alap színek vannak és szép sorban, szekvenciálisan keverődnek ki a színek. Ezt kb. úgy kell elképzelni, mintha egy monitornál a pixeleken belül az RGB szűrők nem egyszerre kapnák a fényt, hanem egymás után és ez a szekvenciális színkeverés okozza a szivárványozást. Ezen segíteni pl. gyorsabban forgó színkerékkel vagy 3-chip DLP-vel lehet.

Egyébként azért is javasolt a kiszemelt projektort élőben is megnézni, mert lehet, hogy nem is fogja látni a szivárványozást vagy csak olyan mértékben, ami őt nem zavarja. Nekem pl. Acer H5380BD-nél konkrétan kifolyt a szemem mire végignéztem egy 2 órás filmet. :\

Tisztában vagyok a működésével, pontosan ezért állítom hogy ha nem mozog a vászon akkor ez a jelenség nem látható. Ha valami mozgóra vetítesz ott azért látszik, mert "kimegy" a tárgy a folt alól mielőtt rávillanna a következő szín.

Minél gyorsabb a kerék, annál biztosabb hogy nem érzékelsz semmit a jelenségből. Persze a tűréshatára mindenkinek máshol van, de ha a kb 100Hz-en villogó LED-eket, fénycsöveket vesszük alapul akkor egy 120 fps-re képes projektorban már a legsasszeműbb ember sem láthatja a színeket, de már a megszokott 50 fps is lehet jó. (Egy képkocka alatt legalább 1x villannia kell minden színnek, vagyis n fps esetén a felvillanások frekvenciája valahol n Hz és 3n Hz között van. Ez persze nem igaz akkor ha "interleave" szerűen 1-1 kockából nem az összes színcsatorna van vetítve, de ha létezik is ilyen projektor az tényleg csak kukába való.)

"Tisztában vagyok a működésével, pontosan ezért állítom hogy ha nem mozog a vászon akkor ez a jelenség nem látható. Ha valami mozgóra vetítesz ott azért látszik, mert "kimegy" a tárgy a folt alól mielőtt rávillanna a következő szín."

Sok köze nincs a szivárványozásnak a vászon mozgásához. Ahhoz volt köze, hogy a vetített képkockák és a forgó kerék szinkronban voltak-e (ezt már megoldották, ez volt az igazán durva rainbow effect), illetve ezen túl még a mozgás követésekor van az emberi szemnek és agynak olyan jellegzetessége, hogy a három egymás után felvillanó különböző színű pöttyöket már nem fehérnek látja, hanem külön látni véli a három színt... ez meg egyedi, hogy ki mennyire érzékeny erre.

ha mozi elmenyt akarsz (= arcodban van egy bazinagy kep, es megse 10 centorol nezed), akkor projector!

nalam pl az is szamitott hogy a szekrenysorban nem volt ra hely egy tvnek, mig a vasznat le tudom huzni eleje, es nezhetem a filmet egybol. ha csak film nezesre hasznalod (+ esetleg focimeccs, vagy akarmi ami ~2 ora hosszu), akkor ugyis elobb fog beszarni a gep, mint a lampa.
(ha heti 3szor nezel 2 orat akkor kb ~2.5 ev kell elerd a 1000 oras uzemidot!)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Annyit még a régi Samsung Galaxy Beam-be épített projektor is tudott. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Múltkor nézegettem kínai projektorokat.
Vannak ezek az egérmozi kategóriások, ami kb semmire sem jó mert 320x240 körüli felbontásuk és barbi ház szobájnak falára elegendő fényerejük van.
Aztán van amelyik már nem melegragasztóval android stickből és telefonkijelzőből van összetaknyolva (https://www.youtube.com/watch?v=CxLvzuF7Wu4), de az meg a súlya miatt magas szállítási díjjal jön kínából, eu boltban meg vagy drágább vagy nincs. Végül nem mertem belevágni ebbe és inkább egy lg pw600g-nél kötöttem ki, nem csúcs, nem csoda, de hozza, amit kell.

Ilyeneket láttam, ez a tákolt kategória még
http://kinaicuccok.blog.hu/2016/01/08/gm60_hazimozi_led_projektor_800x4…

Ez már határeset, led lámpa + lcd átvilágítás
http://www.gearbest.com/projector/pp_229418.html?wid=21
https://www.youtube.com/watch?v=7fh0010YKqk
https://www.youtube.com/watch?v=ygS7CxaNZAg

Akad pár másik teardown videó
https://www.youtube.com/watch?v=XzdhoYs2LNA

Vászon helyett pedig állítólag egészen jó egy ikeás TUPPLUR 200x195 árnyékoló
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/70349134/#/90349128

Én vettem spéci vászon anyagot, amit egy fakeretre feszítettem, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy észrevennék különbséget egy sima tiszta felülethez képest :)

Látom amit írsz.
Nincs benne tapasztalatom, csak amikor már kifutott a Galaxy Beam akkor majdnem vettem egy jó árú újat belőle.
És a pici telefonban lévő projector többet tudott mint 320*180.
http://www.samsung.com/uk/consumer/mobile-devices/smartphones/others/GT…
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nekem egy Acer DLP lett a választás, 720p-s és kb 320 cm most a falon a képátmérő. A felbontással csak akkor van baj, ha béna a kódolás, minden más esetben kiváló élményt nyújt. A hangja ha magában kapcsolod be tényleg lehet zavaró, de filmnézés közben kicsit sem volt még soha (erre sokkal érzékenyebb barátnőm se panaszkodott még).
Egy reluxa tényleg ajánlott a szobába, bár én nyáron is használtam már napfényben és sötétítés nélkül, akkor mondjuk annyira nem moziélmény, de 1-2 rész sitcom-ot simán úgy is tökéletes megnézni.
Fogyasztása 230W, ami szerintem kevesebb, mint egy 320 centis tv fogyasztása, de ennek nem néztem utána.
Ami nagyon sokat javít az a vetítővászon. Ha nem akarsz 100+ ezer forintot adni egyért (legalábbis ekkora méretnél), lehet kapni hófehér gyöngyvásznat, ami gyakorlatilag tökéletesen funkcionális (métere kb 1000 forint volt).

FathoM

5m átló 16:9-cel durván 4.5m x 2.5m. Ez azt jelenti, hogy HD felbontásban 3.5mm-es pixelek lesznek.
Nem lesz ez egy kicsit darabos? Persze, ha 6m messzire ültök, akkor lehet nem látszik.

Akkora felületre nem tudom, hogy a fényerő mennyire elegendő, szerintem teljes sötétítés kellene. Plusz a projektor adatlapján érdemes utánanézni, hogy mi a maximális vetítési távolsága, mert azon kívül nem tudod élesre állítani a fókuszt. De ott érdemes megnézni azt is, hogy 6 méteren milyen képátlót ad, mert lehet kisebbet ad.

"Nem lesz ez egy kicsit darabos? Persze, ha 6m messzire ültök, akkor lehet nem látszik."

Nyilván nem két méterről néznénk... :)

"Akkora felületre nem tudom, hogy a fényerő mennyire elegendő, szerintem teljes sötétítés kellene."

Na, ez az, amit nem tudok és hátha valakinek van erről tapasztalata. Gondolom az se mindegy, hogy fehérre festett falra vetítek vagy vászonra.

"Plusz a projektor adatlapján érdemes utánanézni, hogy mi a maximális vetítési távolsága, mert azon kívül nem tudod élesre állítani a fókuszt."

10.3 méter a maximális vetítési távolság, szóval a 6.5 méter még benne van.

"De ott érdemes megnézni azt is, hogy 6 méteren milyen képátlót ad, mert lehet kisebbet ad."

1 méteren 68 centi, 10,3 méteren 7.6 méter a képátló, arányosítottam, plusz tud egy kevéske zoom-ot is, ha korrigálni kell a pontos képátlót.

Rácsatlakozom a topicra, ezt mind elolvastam, de gondolom már vannak aktuálisabb infók is az ügyben. Most untam meg tovább nézegetni a tíz éve a mennyezeti csőbe behúzott, a plafonról lelógó rgb-koaxok látványát. Ez a projektor-előkészítés már szépen el is avult, ki kéne cibálni és valami szerelhető hdmi-t rakni a helyére. Na kezdem elölről: vennék egy motoros vásznat és egy jó minőségű házimozi projektort. A kérdés, hogy milyet, hol és mennyiért érdemes(ha a "hol" már reklám, akkor azt elhagyhatjuk). A szoba mérete: kb. 4x5-ös, a hangcucc megvan (még egy erősítő csere lesz egy korszerűbb irányba).

Előre is köszönöm az építő tippeket, véleményeket!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha nem ragaszkodsz az uj cucchoz, ez egy régóta működő, relativ stabil és megbízható user bázissal működő forum apró rovata..

Innen válassz valami neked kedves Fullhd vetítőt, valami használható optikai zoom tartománnyal, esetleg + lens shifttel :) Vászon is szokott lenni!
https://avx.hu/forum/viewforum.php?f=30&sid=955db70910d4a2345254b7a1e0d…