Milyen mechanikus billentyűzetet vegyek?

Sziasztok,

mechanikus billentyűzetet szeretnék venni, nagyjából a következő paraméterekkel:
- brown cherry mx switch
- fekete billentyűk
- kék világítás
- lehetőleg PBT
- makrózható

Mit érdemes venni és honnan? Hogy teljes vagy tenkeyless változatot szeretnék-e azt egyelőre még nem döntöttem el. Az eddigi nézelődés alapján ez vagy ez a legesélyesebb, de érdekel, hogy mi a tapasztalatotok.

Köszi.

Hozzászólások

Érdekel.
Keresek egy igazán egy halk billentyűzetet, egyelőre én is infót gyűjtök.

Már nem érdekel a kinézet, a szitázás kopása, csak a helyes 102 gombos kiosztás, a numerikus billentyűzet és legfontosabbként a lehetőleg minél halkabb használat a lényeges számomra.
Néztem youtube-os videókat Cherry-kről, ott is a barnát hozták ki/hallom leghalkabbnak. Nem tudom pontosan összehasonlítani, de érzésre a barnánál még a Zenbook-om billentyűzete is halkabb... Boltokban pedig még a kipróbálás lehetősége sincs meg :(

Jo kerdes idehaza hol lehet ilyeneket kiprobalni, talan nagyobb uzletekben ahol tobb fajta is van keszleten meg lehet kerdezni.
Avagy esetleg vehetsz relative olcsobban teszt darabokat, olyan 15-20$ kornyeken vannak olyanok amin van 4-8 kulonfele tipusu kapcsolo es egyszerusitett probat tehetsz vele, pl:
https://www.amazon.com/WASD-6-Key-Cherry-Switch-Tester/dp/B00AZQKCD4

Membranhoz kepest persze hogy hangosabb, de itt nem is arrol volt szo. mechanikusok kozt a barna halk, amugy meg sok esetben mechanikusokra azert mondjak hogy hangos (eltekintve a direkt olyan tipusoktol, mint a kek is) mert nem szoktak hozza a hasznalatukhoz es lepadlozzak, ami mar joval nagyobb hanghatassal jar (ez ellen szoktak gumigyuruket rakni a gombok ala).

Véleményem szerint egy 2000 HUF-os billentyűzettel is prímán lehet dolgozni (amúgy nem értem, hogy hozzák ki a kínaiak 2000-ből). Az ember azért vesz mechanikus billentyűzetet, mert jó _érzés_, ha az ember ujja alatt finom mechanika van. A hangja is annyiban érdekes, hogy egy finoman működő mechanikának kellemes a hangja. Mostanában kipróbáltam több billentyűzetet is, ezek a szubjektív tapasztalataim:

Fekete és piros kapcsolók: Ezeket nagyon jó érzés nyomkodni, de nem olyan jó leütni. Gyors gépeléskor a leütéssel szemben nagyobb ellenállásuk van a lineáris karakterisztika miatt.

Barna és kék kapcsolók: Ezeket nem olyan jó nyomkodni, mert lassú lenyomáskor egy kis lötyögés (rosszabb esetben zörgés) érezhető. Gyors gépeléshez viszont alkalmasabb, mert a leütéssel túlmegy a holtponton, összességében kevesebb munkát végez az ujj. A magam részéről tetszene a kék kapcsoló kattanása, de a nálam levő CoolerMaster QuickStorm XT kék kapcsolói nyiszognak. A kattanás mellett van egy kellemetlen surlódó hangja. Pedig ugye ez volna az eredeti német minőség.

Akármelyikhez hozzá lehet szokni.

Jelenleg egy Razer Blackwidown gépelek. A Razernek saját gyártmányú kapcsolói vannak, az enyémben narancs színűek, ami nagyjából megfelel a Cherry MX barnának, csak egy kicsit kisebb erővel működik.
--
ulysses.co.hu

Különbözőek vagyunk (szerencsére), nekem az MX RED-et jó használni minden tekintetben, MX BLACK-et fárasztó hosszú távon használnom, az MX BROWN feleslegesen érződik, hogy lenyomtam, az MX BLUE még még ezen felül kattog is, mint a varrógép... :)

Aztán ott vannak a márkák, hogy milyen gomb van rajta az MX kapcsolón... Nekem a Corsair gombjai tetszettek, viszont annak nincs csak szoftveres makrója, amit a fizikai gombhoz rendel, tehát felejtős. A Ryos Mk Pro-nak van valódi makrója (2 ARM procival), viszont a gombjai kicsit másabbak, mint a Corsair-nak, kevésbé kemények, ami így utólag egyre jobban tetszik, mert könnyebb gépelni. A hardveres makró addig nem kell, amíg nem tapasztalod meg, hogy mennyi mindenre jó és hogy mennyi időt tudsz vele megspórolni...

Sakk-matt,
KaTT :)

Nem ismerem a konkret tipust, de 99% hogy a kapcsolok nem dolnek, olyan keycapet raksz ra, amit akarsz. Kiprobalhatod, leszeded a keycapeket es meglatod, hogy mennyire standard elrendezesuek a kapcsolok.

Az, hogy a sorok kulonboznek, az megszokott, kulonfele keycap profilok vannak, a leggyakoribb talan az OEM: kép

Ami egyedi tud lenni, azok a modositogombok (ctrl, space es tarsai) szelessege. Ezeket u-ban szoktak megadni, a unitot jeloli, pl. az 1.5u CTRL azt jelenti, hogy 1,5x olyan szeles mint egy rendes betu.

Ez is azt mutatja, hogy a keycapek ternek el, a gombok egyforma, ill. egy sikban vannak.
Ha a keycapek lennenek azonosak, a kulonbozo sorban levo Z-Y csere mukodott volna. De pont, hogy a gombok azonosak, es az ivet a kulonbozo profilu keycapekkel erik el.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Hát bizony a Cherry MX az se nem halkabb, még O-RING esetén sem, mint mondjuk egy Lenovo/IBM membrános multimedia keyboard. Kattog, a kapcsolók miatt. Sőt, még nehezebb is lenyomni, mint a hagyományos billentyűt. Javaslom, hogy próbáljad ki élőben is. Budapesten például a pixel.hu irodájában, ami egyben gaming club is, van több ilyen billentyűzet.

Nekem a Cherry MX RED vált be, a brown nekem zavaró és felesleges "nehezítés" a lenyomásnál. Én úgy tapasztaltam, hogy az MX RED-et a legkönnyebb lenyomni, én kipróbáltam az MX BLUE, MX BROWN, MX BLACK, MX RED-et, és az utóbbi az, ami nekem való, vakon gépelve. Van benne O-RING is, szerintem érezhetően halkít és csökkenti a felesleges utat, amit megtesz a billentyű lenyomáskor. Ilyen billentyűzetet csak O-RING használattal érdemes. Érzésre is jobb.

Sakk-matt,
KaTT :)

IBM SK-8835-öst, vagy valamelyik utódját erősen javaslom. Halk, prémium minőségű teljes billencs Thinkpad módra. Most is ilyenen gépelek. Bámulatosan érzékeny a nyolc évnyi parancssoros/kódszerkesztős használat ellenére, és csak egyetlen gombján kopott meg a szitázás. A dupla szett "egérgombból" a felső teljesen megmakkant pár éve, de a multitouch-os Synaptic tapipad alatti szett még bírja.
http://pic.big5.enorth.com.cn/0/05/41/40/5414007_988636.jpg
http://pic.xfastest.com/pertonas/tpkeyboard/nEO_IMG_15.jpg

update: azóta rájöttem, hogy ha ISO layoutot szeretnék (márpedig a hosszú í betű mégiscsak jó ha van), akkor kb lehetetlen a dolog.

+1 a Tesoro márkára.

Lassan két éve nyúzok (nem keveset) egy Tesoro Durandal billentyűzetet, nekem nagyon bevált (játszani még nem játszottam vele, de elvileg abban is jónak kellene lennie :)), van rendes magyar kiosztással és angollal is. Nagyon halknak nem mondanám, de még nem éreztem szükségét annak, hogy gyűrűzzem, az irodában nem zavar senkit, egyedül vagyok a szobában. Otthonra esti gépeléshez viszont biztosan hangos lenne (bár mire a 3 kis vadóc végre elalszik, amúgy sincs kedvem/energiám gép elé ülni :)).

A piros háttérvilágítás egyáltalán nem gáz, hamar meg lehet szokni (emlékeim szerint van kék színű is a cégnek, de abban mintha nem Cherry kapcsolók lennének). Arra kell csak figyelni, hogy vannak háttérvilágítás nélküli billentyűzeteik 20 körül, de háttér-világításos rendes Cherry MX Brown kapcsolósok inkább a 30-hoz közelítenek árban.

Nem lehetetlen. Ha nem US, hanem például UK vagy DE layout-ot veszel, akkor úgy néz ki a billentyűzet, ahogy a megszokott magyar, csak más van a gombokra írva, 2 soros az ENTER gomb, és egyszerű matricázással megoldhatod, hogy lássad is, ha nem vakon gépelsz és látni akarod, mi van a billentyűzetre írva.

Én is ilyenen gépelek magyarul, hosszú í használattal :)

Sakk-matt,
KaTT :)

A matricázások borzasztók szoktak lenni. Akkor már inkább maradjon úgy, ahogy van... Én még nem láttam olyan matricát, ami nem málna ketté, ne kopna le róla a felirat, ne fordulna és mászna el mindenfele, és mint a csiga, húzza mindenhova maga alatt a ragasztót, és ne nézne ki pocsékúl.
--
The Community ENTerprise Operating System

En erre a celra tartok a kozelben egy tradicionalis billentyuzetet. Ami nekem van, azt felirattal se tudna hasznalni agybaj nelkul (ergodox; dvorak-alapu, picit modositott kiosztas; one-shot modifierek a thumb clusteren; ~25 fokos dolesszog, stb :).

Otthoni allo-asztalos kialakitas tok jo erre: az en billentyuzetem az allvany tetejen, felesegeme alatta. Ha gepezni akar, leul es gepel a sajatjan, meg cserelgetni sem kell, es ki-ki a megszokottat hasznalja. Ceges laptophoz meg nem nyul senki, mert akkor lecsapom a fejet.

--
|8]

Sziasztok.

Naiv kérdés: mitől mechanikus a billentyűzetet vagy mitől nem az?

Nekem a favorit a dell sk-8115.

nekem cherry mx board 3.0 blue switch-ekkel és német kiosztással. ez közelítette meg a legjobban a magyart. kétsoros enterrel. könnyű gépelni rajta.
de van egy ps/2 ibm modell m-em is szintén német kiosztással!:D masszív jószág. 2kiló...buckling spring.
érezhetően erősebben kell lenyomni és iszonyat hangos.

Nekem ilyenből van kettő. Az a veszélyes ezekkel a billentyűzetekkel, hogy hamar több lesz belőlük (otthon, munkahely stb.), mert jók és ez veszélyes, mert drágák. :)
--
http://naszta.hu

Ez is jó kis billentyűzet. Az ENTER gombja 1 soros, ahogy a képen?

Érdekes, hogy USB-n csak 6 key rollover-t tud ez, míg PS2-n korlátlant. Mármint az az érdekes, hogy nem oldották meg USB-n a korlátlan gombot, mint a többi gyártó. Az más, hogy 99.9%-ban a 6 is elég... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Ez azert ilyen formaban nem igaz. Az ErgoDox EZ-m pl NKRO, es nincs rajta semmi PS2, USB-n megy. Nem tudom hogyan, de mukodik. BIOSban mondjuk nem, olyannyira, hogy ott egyatalan nem hasznalhato a billentyuzet ha NKRO modban van, de az nem is zavar.

Ploverrel teszteltem, egyszerre ~24 gomb nem okozott neki gondot, latta az OS mindet.

--
|8]

A Roccat Ryos Mk Pro, csak USB-s (USB3 vagy 2 USB2, az USB media hub miatt), és valódi N-key rollover van, kipróbáltuk, hogy 4 kézzel lenyomjuk az szinte az összes gombot, és még a maradék gombok is működnek, nincs blokkolás... :) Tehát működik, csak ez PS2-t nem tud, ami nem is baj nekem.
Én nem vennék PS2-s billentyűt, ha makrózás is kell.

Sakk-matt,
KaTT :)

Igen, ez a Ryos Mk Pro bármilyen OS-en tudja a makrót, a rögzítés és a futtatás / használat az OS független, ha szerkeszteni akarod mondjuk a gombok ms késleltetését, vagy be akarsz szúrni egér klikkelést, stb, akkor kell a Windows-os szoftver, de ha kész vagy és elmentetted, akkor Linux alatt is működni fog, amit módosítottál, mert hardverből futtatja, nem a telepített, mint a legtöbb makrós billentyűzeten. Driver nélkül is rögzítettem makrót egy gombra és persze egyből működött a visszajátszása is. Ha egyszer jól beállítottad (csináltál biztonsági mentést fájlba), akkor nem is kell a driver már, a használathoz.

Addig nincs igényed makrózásra, amíg nem próbálod ki, és nem jössz rá, hogy mennyire tud hasznos lenni, mert mindenki csinál rendszeresen sok ismétlődő gombleütést / kattintást, amivel sok időt lehet megspórolni. Tud 5 profilt, tehát azt az 5 gombot így azonnal 5 különböző felhasználásra is tudod programozni, így profil váltás (amire van külön gomb, amit akarsz), és akkor már mást csinálnak a gombok - az összes gomb! :) Bármilyen gomb bármit csinálhat... :) Kivéve 1-et.

http://www.corsair.com/en/gaming-keyboards

Ha nem kell a makró, akkor én Corsair K70 / K70 RGB-t vennék UK kiosztással (hosszú í gomb lesz), ez volt a legminőségibb billentyűzet, amit kipróbáltam, érzésre jobb, mint a Ryos Mk Pro egy kicsit, masszívabb (de a K95 is csak "fake" makrót tud sajnos, ahogy az összes Corsair). Nem az RGB világítás miatt, hanem mert van MX RED kapcsolókkal.

Javaslom, hogy próbáljál ki ilyeneket élőben, mielőtt döntesz. Nekem más volt, mint amire számítottam. Nekem az MX Brown is csalódás volt, mert zavaróbb, mint gondoltam, az MX RED-hez képest. De kinek mi jön be.

Sakk-matt,
KaTT :)

"Azert nem oldottak meg mert az nem a billentyuzet korlatja, hanem az usb-e, tobbi gyarto se oldotta meg csak vagy bekamuzza vagy ad egy sima usb-ps2 atalakitot amivel ps2 aljzatban mukodik teljesen."

Hát, szerintem ez nem így van, hogy maga az USB okozná ezt, mert akkor nem lenne lehetséges az, amit lentebb írok.

Próbálj ki például USB-n egy Roccat Ryos Mk Pro billentyűt, az ezt tudja a gyakorlatban is:

"ADVANCED ANTI-GHOSTING
thanks to n-key rollover (30 keys plus 8 modifier keys)"

Ketten négy kézzel nem tudtuk megakasztani, hogy ne érzékelje a következő gombot, úgy, hogy próbáltunk mindent lenyomni :) Szóval gyakorlatilag két kézzel nem tudod elérni, hogy ne érzékelje, amit lenyomsz, ez így tökéletes, USB-n. Lehet, hogy az egyik ARM processzor kezeli ezt, hogy működjön, az olcsó billentyűben meg csak alap elektronika van, külön CPU nélkül.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hülyeséget írtam indoklásnak. Mert az olcsó billentyűzetek általában nem tudják az egymás mellett lenyomott gombokat érzékelni, ennek a működésnek van valami neve... (Membrános?) Most nem keresek rá. Szerintem nem az USB az oka, hanem ez, hogy nem érzékeli a hardver, mert USB-n más billentyűzet jól kezeli a sok gombot.

A CPU-s dolgot úgy gondoltam, mikor írtam, ha van normális CPU, hozzá megfelelő bufferelés és egyéb megoldás, akkor a sok gomb sem lehet gond. Ha csak egyszerű CPU, vagy bármi van, az korlátozhatja akár a működést.

(Ez kb túlmagyarázott hozzászólás volt... :) )

Sakk-matt,
KaTT :)

Nem a cpu a baj, hanem a matrix, olcsobb billentyuzeteken nincs nkro matrix (ehhez diodak kellenek) ezert trukkosen van megoldva, hogy ne legyen ghosting. De ez pl. igaz a model m-re is az se nkro.
A membranos alatt altalaban az olcso gagyi rubber dome-ot ertjuk, de pl. a model m az pont membranos szinten, csak nem rubber dome.

Van egy ilyen CM Quickstorm XT-m, kék kapcsolós, de nem szeretem, mert nyikorognak, nyöszörögnek a kapcsolók. Nem a kattanás zavar, az kifejezetten jó, hanem van valami nyisz-nyassz surlódó hangja, ami kellemetlen. Ez csak egy példány, de ez alapján azt mondom, hogy az mx kapcsolók (legalábbis a kékek) minősége nem az, ami régebben volt. Ja igen, most egy Blackwidow Tournament-en gépelek, ez sárga kapcsolós, ami nagyjából megfelel az mx barnának, csak kicsit lágyabb, ez elég jó, de alapjában puritán darab, azért nem opció a topic nyitónak.
--
ulysses.co.hu

Nekem Filco Majestouch Ninja TKL van, Brown MX kapcsolókkal és német kiosztással, egy álom rajta gépelni. Újonnan nem vettem volna de másodkézből alig használtan (csak kibontva volt kb) megért 77€-t nekem.

TKL nagyon kényelmes mert közelebb tudom tenni az egeret a természetes/ideális kéztartás pozícióba. Ninja meg jól néz ki ;) és egyébként is vakon gépelek. Pont emiatt a bazári világítás se hiányzik ;)

A mechanikus billentyuzeteknel megvan az a halamas elony, hogy egyszeruen le tudod cserelni a sapkajukat, amin a felirat van. Igy ha nincs í betus, sebaj, azt az egy gombot kulon is be lehet akar szerezni. Persze ha egyatalan nincs felirat, akkor gond sincs. Illetve vannak olyan sapkak, amiknek a tetejen van egy kis res, hogy oda papirkat be tudjon tenni az ember, es igy akarmilyen feliratot tenni ra.

Szoval esetleg erdemes lehet elgondolkodni azon, hogy:

- kell-e felirat?
- ha igen, akkor kell-e, hogy a defaul sapkakon a megfelelo legyen?
- ha nem, akkor lehet keresni/csinaltatni megfelelo sapkakat, vagy relegendable-t szerezni.

En ErgoDox EZ-n gepelek, felirat nelkul, nagyon kiraly. Planck illetve Preonic billentyuzetekrol meg nagyon jokat hallottam, azok kevesbe lennenek furcsak egy tradicionalis billentyuzet utan, cserebe nemhogy makrozhatoak, de open source a firmware, es durvan jo. Raadasul backlighing is van bennuk. Cserebe kit formaban erkezik...

Es, ahogy mas is javasolta, redditen a MechanicalKeyboards subreddit hasznos tud lenni.

--
|8]

Roccat Ryos Mk Pro - van belőle blue/black/brown/red, meg vagy 5 féle layout, magyar nincs, de azonos gombszám, mint a magyarnak, az angol és a német például, az US nem jó, nincs í-nek gomb.

http://media.roccat.org/img/products/Ryos-MK-Pro/picture/thumbnails/pro…

http://www.roccat.org/en-HU/Products/Gaming-Keyboards/Ryos-Series/Ryos-…

Driver képernyő a több oldalból:

http://benchmarkreviews.com/wp-content/uploads/2014/08/ROCCAT-RYOS-MK-P…

Van rajta USB media hub, USB3-as, megy USB2-vel is. A makrója valódi, azaz driver nélkül is tudsz rögzíteni, de még fontosabb, hogy hardveresen indítja, tehát platformfüggetlenül megy. Persze kell a driver, egyéb beállításhoz, makró szerkesztéshez.
A legtöbb makrós billentyűzet nem valódi makrós, (fake), mert van USB tárhely a configurációnak a billentyűzeten belül és pár egyedi gomb, majd a Windows-os szoftver betölti / hozzárendeli, a "beépített pendriveról", és ha tudja, a Windows-os program nyomogatja helyetted a gombot. Ilyet tudsz sima billentyűzettel + makró kezelő alkalmazással is, makró gombok nélkül is, például alt+a -ra, vagy ctrl+f2-höz rendelve.

A Ryos Mk Pro hardveresen kezeli ezt, kettő ARM processzor van benne, az összes gombot érzékeli, egyszerre. Villámgyors, < 1 ms, míg a többinél másodperces késések lehetnek, ha nagy a CPU terhelés, míg sorra kerül a szoftver a háttérben...

Ha játékra is kell a macro, nem csak általános célra, akkor olyat érdemes, ami hardveres, driver nélkül is megy, mint ez.

A világítás, LED-ek úgyis kiégnek gyorsan, ezen ne idegesítsd majd magad... Ennek is programozható, hogy mikor, hogy világítson, villogjon, sok mindentől függően.

Én MX RED párti vagyok, ezeket kipróbáltam:

MX BLUE: nem rossz, érezhető, hogy lenyomtad, kattan ( Klikk! ), de olyan hangos, hogy több szobán át is lehet hallani, ha gépelsz, mintha régi motoros varrógép üzemelne... Ha fontos, hogy mindenki hallja, hogy dolgozol, csak ezt vedd! :)

MX BROWN: nem kattan, mikor lenyomtad, de érezhető. Én feleslegesnek érzem, hogy külön megakadjon, ha lenyomtam. Kipróbáltam gyártó általi MX BROWN-t is. A másik, hogy egy idő után fárasztó volt nyomogatni a brown-t, nem volt komfortos nekem. O-RING ebbe sem ártana.

MX BLACK: még nehezebb volt nyomogatni, ez sem volt komfortos. Annak ajánlom napi használatra, akinek különösen erős ujjai vannak, például falmászóknak, barlangászoknak... :)

MX RED: nem érezhető, hogy mikor nyomódott le a gomb, viszont látod (!) a képernyőn és ha nem ez lesz életed első billentyűzete, akkor úgy érzed, hogy meddig kell lenyomni. Raktam bele O-RING-et (kis gumi gyűrű a gombok alá, hogy berakd kell hozzá egy gomb kivevő műanyag csipesz, ez megy a), a gombok alá, hogy még halkabb legyen, és így még kisebb lesz a mozgástere a billentyűzetnek, így még kevesebbet mozog feleslegesen, miután lenyomtad. Szóval nekem ez így vált be. Vakon gépelve (is) az MX RED a leginkább gyors és legkevésbé fárasztó használni.

Javaslom, hogy próbáljad ki, mielőtt megveszed, a Pixel-nél Budapesten ki tudod például próbálni, ott van vagy 10 fajta billentyűzetük, mert gaming club is. Más helyen nem találtam, ahol így próbálgathatnád.

A Corsair Vengeance K95 szebb, egy picit masszívabbak a gombjai, viszont nem tudja a hardveres makrót (innentől nekem felejtős), meg ennek nagyon hamar kiéghetnek a LED-jei (Amazon-on nagyon sokan panaszkodnak rá és a Corsair support-ra), aztán küldheted ki külföldre és hónapok múlva talán visszakapod pár hónapra, amíg újra kiégnek a LED-ek...

Sakk-matt,
KaTT :)

Egy MX Reddel szerelt Ozone Strike Battle-t használok munkára. Rendes magyar kiosztás, tenkeyless, csupasz (káva nélküli) design és jól elérhető itthon. A kupakolása állítólag nem a legtartósabb, de fél év után még nincs semmi jele kopásnak.

A Red hátránya, hogy elég gyakran valamelyik szomszédos billentyűt is sikerül bevinnem egy félig lenyomással. Ez van, béna vagyok.

Sziasztok,

bocs, hogy belerondítok, de látom, hogy van pár hozzáértő is....
Esetleg nekem is tudnátok ajánlani?
Az elvárás:

1. Minnél kisebb legyen, különösen nem kell a széles káva.
2. Legyen rajta numpad.
3. Mechanikus.
4. Magyar kiosztás.
5. Ne legyen rajta semmilyen egyéb gomb. (Pl. hangerő, shutdown, stb.)

Pl. a Ozone Strike Battle tetszene, de nincs rajta numpad...

Köszönöm!

mint általában a kereskedelemben itt is vannak drágább és olcsóbb típusok. és egy drágább típus nem véletlenül kerül annyiba, lehet 20e-ért is mechanikus billentyűzetet venni, de az olyan minőségű is lesz. szerintem,ha valaki normális mechanikust akar,amit élmény használni, annak érdemes egy kicsit mélyebben belenyúlni a pénztárcába és kompromisszumokat kötni (pl.: layout téren, vagy ha az nem járható út, akkor építeni).esetleg ha olcsóbb kell, akkor inkább egy jó minőségű tenkeyless,vagy egy régi használt, mint egy gyengébb switch-csel gyártott valami. (az olcsóbb tesoro-kban kailh switch-ek vannak és nem igazán szokták dicsérni, bár az is igaz,hogy konkrét tapasztalatom nincs velük)

Aha, szoval ez kb barmelyik gyartora igaz hogy gyart olcsobb es dragabb modelleket is.
Konkret problemad meg tapasztalatod nincs is ezzel a gyartoval de elkezded szidni, gratulalok...
Amugy a huszezres kategoria azert nem az olcso szint mar, persze ha te mondjuk a multimedias, gamer, makros, vilagitos felszereltseget erted billenytuzet alatt akkor annyiert valoban olcso lesz, de egy szimpla billentyuzet ami mechanikus az van abban az arkategoriaban (Cherry kapcsoloval).

A minőségi billentyűsapkák is dobnak az áron. Van pár gyártási mód eltérő minőséggel és költséggel. https://deskthority.net/wiki/Keycap_printing

Én úgy tudom, hogy pl. a Ducky One TKL-en is lévő ABS Double Shot keycap a csúcs a háttérvilágítás képes technológiák közt. Nem hallottam még Double Shot-os magyar Cherry MX sapkákról.

Úgy tudom, az Ozone Strike Battle sapkái áttetsző anyagúak és a karakterek kivételével egy vékony fekete festék fedi az egészet. Ha elkezd kopni a festék, elég ocsmányul fog kinézni. Ezért kerül csak 26-28 rugóba.

A háttérvilágítás nekem bejön, de a lüktetés meg egyebek nem hiányoznak. Valami videón láttam olyan tasztot, ami roppant dizájnosan a leütött billentyűt felvillantotta és lassan kioltotta. Jó lehet így jelszót gépelni.

a cherry mx board 3-ot nem nevezném gagyinak!:D
http://www.merlinhardver.hu/webaruhaz/cherry-mx-board-30-keyboard-mx-bl…
kailh brown switches tesoro numpadom van , atom masszív és halk mert itt nincs kattanás, ellenben a cherry mx brown-al.
haveromnak van ilyen, cherry mx brown ledes, 35k azért nem rossz és magyar!:D
http://www.computermode.hu/shop/mechanikus/tesoro-durandal-ultimate-g1n…

noproblemo!:D az tény hogy iszonyat ritka a magyar kiosztás+2soros enter!:D
a cherry mx board nekem annyiból szívem csücske hogy a gombok magassága a hagyományos billentyűzetekkel megegyezik. ellenben ugye a többi mechával amiknek elég magasasak a gombjai. a blue switch meg egy álom gépeléshez, játékhoz bármihez. elég komoly ínhüvely gyulladásom volt pár hónapja, akkor váltottam mechára. nagyon dúrván lehet gyorsulni gépelési sebességben nekem vmi 180-200 leütés/perc volt rég most ez 260-300 l/p környéke lett.

Das Keyboard-ot hasznal itt valaki? Erdekelnenek a tapasztalatok.

4 Ultimate-et használok munkhához (fejlesztő vagyok) barna kapcsolóval. Csak jót tudok róla mondani (az árán kívül persze). Nagyon szeretek vele dolgozni, nem halk (még az említett barna se), de többen dolgozunk egy helyiségben és nem okoz gondot. A tekerhető hangerőgomb pedig eszméletlenül király :D

"Fényesednek a gombok?"

Ez miert problema? Ha az, pl. ezektol kapsz 5kHUF-ert teljesz szettet Cherry mx vagy kompatibilis kapcsolokhoz: http://www.tai-hao.com/catalog/ins.php?index_id=54

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

- nemide -

(miért nem lehet olyan hozzászólásokat törölni, amire még nem volt reakció?)

Feheret.

- mert nem csillog a plafonrol raeso fenytol,
- mert lehet ra irni alkoholos filccel, pl. magyar ekezetes karaktereket,
- mert szebb,
- mert mindenkinek fekete van, es unalmas mar.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat. Végül erősen átalakultak a követelmények: nem világít, nem PBT és nem makrózható. Viszont TKL, ISO layouttal és egyedi, magyar feliratokkal, wasdkeyboards.com -ról. Ma jött meg:

Matias Ergo Pro - ezzel van-e itt barkinek tapasztalata? Ezen az oldalon van hangminta a kulonbozo kapcsoloikrol, erdemes meghallgatni.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Sajat tapasztalatom keves van, par orat potyogtem ilyenen. A switchek jok, quiet click > mx *, szerintem. Viszont az internet tele van rettento negativ velemenyekkel a billentyuzetrol magarol, foleg a build quality miatt van panasz: hamar fellepnek problemak, amiknek nem kene: betu kettozes, kimaradas, stb. Amit en probaltam, az egy - azt hiszem - kb ket eves modell volt, es nem voltak ilyen problemak vele.

Ettol fuggetlenul nekem nem jott be. Hamar split keyboard, akkor legyen thumb clustere... az nagyon hianyzott rola. Illetve, mivel mar 5-6 eve hasznalok olyan billentyuzetet, melyen a gombok egymas alatt vannak, grid szeruen, nem eltolva, nekem fura volt a hagyomanyos kiosztas is, elszoktam tole.

Es nem programozhato, ami sokaknak nem gond, nalam amikor uj billentyuzetet kerestem, ez is szempont volt.

--
|8]

Bocs, nem szoktam trollkodni de ezt nem birom tovabb visszatartani, ez a topik ugy nez ki mint valami hipszter borb@zi gyulekezet (savas meg cseres meg apamf@sza), csak kockaknak :)))))))

Ahogy a bornál nem túl nehéz megállapítani ha savas, úgy ezt se túl nehéz eldönteni. Amitől én is frászt kapok amikor a borban felsorolnak 20 random ízt meg hasonlók, nálam a bor az vagy jó vagy nem, mondjuk a mérce az megvan :) Ez kb. olyan mint amikor egyesek arról vitatkoznak a billentyűzeteknél, hogy 1.5mm-es vagy 2mm-es oring jobb, én meg röhögök a model M-el...

:-) +1
Semmilyent mer kattog, b@zis, és fárasztó. Ezen felül rohadt sokat késik, nem lehet vele normálisan játszani.

Nagyobbik kölök kb 2 éve vett magának mechanikus "gamer billentyűt". számomra egy billentyűcsontváz kinézetű hullámozva világító izé. Egy hét után az éjszaka közepe körül zaj csapkodás... azt hittük asszonnyal, hogy megint denevér repült be hozzá. Pokróccal rontottunk be hozzá..., de csak haláltáncot járt a billentyűn.
Kapott egy tockost anyjától "Montam én, hogy b@uzis." mondat kíséretében.

Egyreszt nem minden mechanikus billentyuzet kattog, sot, van olyan ami kifejezetten halk: nalunk pl a leghalkabb billentyuzet mechanikus, es a tobbi sem zajos, csak kevesbe halk. Olyannyira halk, hogy a 13 honapos ikreink (akik egyebkent nagyon rossz alvok) siman alszanak tolem ~2 meterre, ugy hogy 90WPM-mel tolom a szoveget a gepbe (avagy egesz nagy sebesseggel nyomkoraszom a gombokat). Nyilvan ha az ember veri a billentyuzetet, annak lesz hangja, amikor a sapka "foldet er" es hozzacsapodik az alatta levo laphoz - de ez a nem mechanikus billentyuzetekre ugyanugy igaz. Megoldas: nem kell izombol verni azt a szerencsetlen billentyuzetet =)

Masreszt akkor kesik sokat, ha gagyit vesz az ember (a legtobb gamer mech gagyi, mert a csiricsare ledes cukormazra megy el az egesz, aztan a tobbi kit erdekel).

Egy jo mech billentyuzettel kivaloan lehet jatszani, gond nelkul kihozhato belole a max amit az USB spec enged (1ms polling, bar a legtobb inkabb 8ms koruli pollingot ker, debouncing miatt; a legtobb szokvanyos billentyuzet tipikusan 10ms pollingot ker), es olyan halk, hogy az embernek fulelnie kell ahhoz, hogy meghallja.

Farasztonak sem feltetlen faraszto, vannak nagyon lightos switchek. Sot, az atlagos rubber dome aktivalasi ereje 60g korul van, mig a mech switchek jelentos resze 45-50g aktivalasi, ~60g foldet eresivel van megaldva. Magyarul egyatalan nem nehezebb lenyomni oket, sot.

Hogy buzis-e? Hat ha LEDes csiricsaret vesz az ember, az lehet az. De olyan van nem-mechbol is.

--
|8]

Tobbet is irok, hogy lehessen valogatni! :)

Ha gaming a cel, akkor Wooting (https://www.wooting.nl/): analog switcheket semmi nem veri sebessegben, es jatekra a linear switch teljesen jo. A Wooting One mar egy ideje kaphato, a Wooting Two (full-size, ha kell a numpad) elorendelheto.

Ha ergonomia, akkor Keyboardio Model01 (https://shop.keyboard.io/), ErgoDox EZ (https://ergodox-ez.com/), vagy Kinesis Advantage 2 (https://www.kinesis-ergo.com/shop/advantage2/), bar ez utobbi nem programozhato es nem is split, ami nalam kizaro ok, cserebe viszont rettento kenyelmes a kialakitasa. Nemileg konzervativabb a Dygma Raise (https://www.dygma.com/raise/; pre-order jelenleg), ami gaming celokra is kivalo, bar nem annyira gyors, mint a Wooting (viszont a firmwareje open source, es bitang jo). Meg konzervativabb a magyar fejlesztesu UHK (https://ultimatehackingkeyboard.com/product/uhk60).

Ezek mellett az Atreus (https://atreus.technomancy.us/) meg egy nagyon jo billentyuzet, vagy a Planck (https://olkb.com/, illetve most epp Massdropon is van: https://www.massdrop.com/buy/planck-mechanical-keyboard?mode=guest_open).

Hetkoznapibb mecheket nem tudok ajanlani, nekem a fentiekkel vannak tapasztalataim.

Ha halk kell, akkor Cherry MX Silent Red switchek nagyon halkak, es o-ringekkel meg silencerre lehet meg halkitani rajta. Nekem az Atreusomban ilyen van, o-ring es silencer nelkul, a gyerekek siman alszanak mellette. Matias Quiet Click szinten jo switch, de mivel az ALPS foglalatu, nem MX, nehezebb hozza keycap setet venni (ha valaki epp akarna... engem eddig elkerult a keycap orulet), es az MQC-s billentyuzetekbol is lenyegesen alacsonyabb a valasztek.

Ha az embernek igenye van nemi tactile feedbackre amikor a switch aktivalodik, akkor Matias Quiet Click a legjobb amin eddig gepeltem. Cherry MX Clear (nem osszekeverendo a Gaterno Clear-rel) megkozeliti, Brown sem rossz. Nem annyira halkak mint ezek mint a Silent Red (es az MQC halkabb minden MX-nel a silent redet kiveve), de nem puskaropogas amikor az ember gepel.

Ha hangero kell, akkor IBM Model M buckling spring switchekkel, es ket utcaval arrebb is utalni fognak. Hall effect switchek (pl az XMIT Hall Effect billentyuzetben) szinten eleg hangosak, az MX Blue switchek valami jofajta aluminium keretben szinten elegge ropogosak.

Nalam most itthon a Keyboardio Model01 a fo billentyuzet, Atreus a "gaming" keyboard, az ErgoDox EZjeimet mar kevesbe hasznalom, azok foleg a Model01 elott voltak hasznalatban, meg amig irodaban dolgoztam (egy EZ benn, egy otthon, utobbi cserelodott Model01-re). Jonni fog majd egy Raise, ami valoszinuleg lecsereli az Atreust, ami atavanzsal majd utazos billentyuzette. Kb mire a Raise kijon, addigra leszek ujra konferencia kepes, szoval pont aktualis lesz egy cipelheto billentyuzet.

Steno celokra meg szerzek majd egy Planck Lightot.

--
|8]

Fentiekhez még tudom ajánlani a Filco-t, illetve vásárláshoz a Keyboard Company -t (Amazonon is vannak). Sajnos azt vettem észre,hogy kis hazánkban elég gyér a kínálat.

Egyébként az UHK-n gondolkoztam sokáig,de végül nem vettem meg. Szerintem túl drága ahhoz képest,hogy 60% és valahogy a Kailh switch-ek sem győztek meg.

Én is ilyet vettem nemrég.
Nekem nagyon bejön. ;-)

Programozóknak még azért lehet érdekes, mert megvilágítva angol kiosztású, de rajta van a magyar kiosztás is feliratozva. Ilyen megoldást én még nem is láttam, de egyelőre tetszik. Azt még nem tudom, hogy képes leszek-e mindkét kiosztást "megtanulni". Régen csak angolt használtam, majd csak magyart, most próbálkozok mindkettővel ;-)

Olyant vegyél aminek nincs hangja.

Ha valaki hangtalant akar, ne machanikusat vegyen. Én ezért sem veszek, nem csak az ára miatt. Nincs szükségem sem mechanikai sem hangvisszajelzésre, hogy lenyomtam a billentyűt.

Emiatt én a kis nyomástávú, halk, gumis billentyűzeteket szeretem, de képes vagyok megszokni bármit. Hasonlóakat, mint a Mac-eken van. Másoknak meg ezek a legszarabb fajta billentyűzetek. Attól is függ, hogy ki mire használja, tud-e gépírni, mekkora erővel szereti lenyomni a gombokat.

Ha rajtam múlna, érintőképernyős billentyűzetet használnék, ha technikailag meg tudnák oldani, hogy az alaptartásban lévő pihentettet ujjakat ne vegye lenyomásnak. De nem tudják, úgyhogy ez kiesik egyelőre, már eleve a lag és a rossz érzékenység miatt is. Pedig szerintem ez lehetne a jövő, még konkrétan diszkrét gombhelyek sem kellenének rá, a lenyomás alakjából következtetne, hogy melyik ujj melyik billentyűt akarta nyomni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ebben igazad van. Régen pl. én is 2-3 ujjal kopácsoltam, mint a harkály, 3 évenként kellett cserélni billentyűzetet. Mióta megtanultam gépírni, csak finoman tapintom a billentyűket, és világvége+1 napig tartanak ki a klaviatúrák, amiket használok.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

-1 A mechaból is van halk, a gumisból is baromi hangos. Abban egyetértek, hogy a kis nyomástávú billentyűzetek jók, pl. a jobb laptopoké (A Mac-es elég gagyi amúgy pl. egy thinkpad vagy elitbook vonalhoz képest) Ezek sokkal inkább hasonlítanak az etalon model M-re, mint asztali gumis társaikra. Keményebbek és viszonylag kicsi a mozgás kapcsolásig (attól, hogy a model M-et tovább lehet nyomni az is viszonylag gyorsan kapcsol)

Az érintőképernyő meg mindig is szar volt, kell a feedback.

-1

Lehet az is halk...

Mechanikus, például az MX RED + a gombok alá még teszel gumigyűrűt, akkor sokkal hangtalanabb lesz, ráadásul az MX RED nem is kattan, hanem hangtalanul érintkezik, mint sok sima billentyűzet, ez a leggyorsabb fajta + legkevésbé fárasztó nyomkodni... A gumigyűrű elnyeli az ütközés hangját... van 3+ féle gumigyűrű is... Vakon gépeléshez a legjobb.

Az MX Blue mint a varrógép is kattog, régi írógép feeling... azoknak érdemes még, akik szeretik hallatni, hogy dolgozik/használja, mert több szobányira bizony hallható. Továbbá azoknak is, akik bizonytalanok, hogy vajon tényleg lenyomtam-e a gombot, vagy sem? (Hiszen hogy a képernyőn megjelenik, az egy dolog, de hallom-e, hogy megjelenik?) Továbbá órák után a legfárasztóbb.

MX Brown nem kattan, csak érzed, hogy lenyomtad, ez is azoknak érdemes, akiknek nem elég visszajelzés, hogy a képernyőn olvasható a gomb.

MX Black, mint az MX RED, csak jóval nehezebb nyomkodni, azoknak javasolnám, akik szeretnek elfáradni a billentyűzet nyomogatástól, esetleg az ínyhüvelyük nagyon erős, és szuperhősöknek.

A többit és a hasonlókat kevésbé ismerem, alig teszteltem az elmúlt években, mert elégedett vagyok a jelenlegivel.

Aztán ott van még, hogy a komolyabb mechanikus billentyűzetekben van hardveres makró (NEM csak külön gomb, amit a Windows-os driver, ha épp kap erőforrást, meg CPU időt, lefuttat, érezhetően később, mint a Corsair-eken)... Van egy ismétlődő feladat, amit X alkalommal meg kell ismételned... FN+F12 (REC), felveszem, FN+F12 kész. Majd hozzárendelem az M1-M5 közüli gombokhoz (vagy bármely kombinációhoz, lehet az extra FN, Easy-Shift+ miatt több száz... ), és nyomogatom, ha kell... ha túl sok a gombok között a késleltetés rögzítéskor, módosítom, kiszedem, például egy több soros chat szöveget 1-2 másodperc alatt begépel helyetted, amiket gyakran használsz... Vagy egy Photoshop művelet, hogy nincs action elmentve, stb, stb... Lehet 5 profilom, mindegyik teljesen egyedi kiosztással, egyedi makrókkal (kódolás, grafika, zeneszerzés, játék, bármi). Konkrétan lehetne úgy angol és magyar billentyűzetem, hogy hardveresen változtatom (profil váltással, van erre még +3 gomb a space alatt jól kézre esően, tehát +7 egyedi gomb), az OS nem is látja, hogy változtattam, mindez működik Windows-on, Linux-on, IOS-en, BSD-n, máson nem használtam mostanában.

Én kb ilyenek miatt használok mechanikus billentyűzetet. Hatékonyabb vagyok, kényelmes, jó érzés, hogy kevesebb gombnyomásból, jóval gyorsabban elvégzem amit el akarok, platformfüggetlenül, driverek nélkül, stb.

A led világítást eleve kikapcsoltam, számomra felesleges, az USB3 hub-ot néha használom, a füles/mikrofon hosszabbító nagyon jó. A kivitelezés nagyon robosztus és masszív. Stabil, kényelmes, reszponzív. Minimálisan ergonomikusak a gombok, tehát egy z betűt nem tudsz kicserélni y-ra, mert ott picit másfelé dől,de ezt csak akkor vettem észre, amikor kipróbáltam volna.

Sakk-matt,
KaTT :)

En most elegedett vagyok a Massdrop CTRL-el, Halo True kapcsolokkal. ( https://www.youtube.com/watch?v=ADEh9F0Lidc https://www.massdrop.com/buy/massdrop-ctrl-mechanical-keyboard ). AFA-val egyutt kb. 80k-bol jott ki, hot swappable switchek vannak benne (tehat barmikor egyszeruen cserelhetok), massziv alu haz, stb. Szerintem a Halo True-k mindenkinek ajanlhatok, aki nem szereti bottom-outolni a billentyuket de nem gepel annyira finoman.

A masik, amit szivesen vennek az Vortex Race 3.

Van Ducky YOTD-om MX Brown-al, az tok jo. Van egy Matias Ergo Pro-m is, aminek szuperek a kapcsoloi, meg az osztott ergonomikus felepites is, de tele van QA problemaval, szoval nem hasznalom (meg a Stokke terdeplo-hintaszek feleslegesse tette az ergonomikus kiosztast, mert igy is megszunt mindenfele csuklo- es hatproblemam).

----------------------
while (!sleep) sheep++;