Lazar: irany ki az EU-bol

Megbeszeltuk itthon, h ha ezek ki az EU-bol, akkor mi meg ki az orszagbol:/

Kitoroltem a cimbol a patkanyt. Vannak emberek, akiket sert, ha egy tolvaj, csalo, a legfelsobb szinten bunozo eletmodot folytato lenyt patkanynak neveznek.
Hiena felvetese, hogy a patkany jelzo serto a patkany szamara.

Legyen akkor csak annyi, h szegyen az orszagnak, ha augusztus 20-an az ilyen kidugja az orrat a friss levegore. Mi magunk tehetunk rola.

Hozzászólások

És mit csinálsz, ha az EU megfekszik? :)

Nem fog. Ha nem lesz EU, lesz ugyanaz pepitaban, csak kevesebb resztvevovel.
Kizartnak tartom, hogy az EU magja megszunik letezni, mint olyan.

Ha megis, akkor a velemenyem szerint Europanak annyi. Nemhogy elmaradott lesz, de akkor valoban rohadt vilag lesz, megjosolhatatlan.
Pl. kishazank szerintem megszunik letezni:)

Rossz hírem van az EU nagyjából meghalt, csak ezt még kevesen merik kimondani..:) Ja és nem Orbán vagy Putyin verte szét, ez alapvetően egy életképtelen konstrukció volt. Már nem emlékszem, hogy melyik amerikai külügyminiszter volt a 80-as évek végén a 90-es évek elején talán. Feltette a kérdést, hogy mégis kit kellene hívniuk, ha az EU-val szeretnének beszélni? Ez az EU már nagyon nem az az EU, amihez csatlakozni szerettünk volna.
Valószínűleg én se tudnék az EU-ra szavazni jó szívvel..

Az tény, hogy az EU halott. Most, hogy az angolok távoznak, jön a föderáció. Itt már csak az a kérdés, hogy a V4-ek tagjai lesznek-e vagy sem.
Szerk: EU/USE nélkül ez a kis tízmilliós ország halottabb, mint amilyennek egy jobbikos vizionálja az EU-t.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Nem kell jobbikosnak lenni ehhez..:) A kontinenst jó ideje a német érdekek irányítják, amiknek Nagy-Britannia csak az útjában állt. A görögök, a spanyolok, az olaszok mind-mind a német érdekek szerint vannak irányítva. A V4-ek, mint a történelemben már annyiszor az orosz és a német érdekszféra ütközési pontjában találták magukat. Vacak egy felállás..

Az EU (valamilyen néven) egesz eddig mukodni fog, amig a multik globalis/regionalis managment/R&D/... kozpontjai szamara kornyezetet tud biztositani.
Meg ha politikailag teljesen fejreall minden ez akkor is letezni fog.
Sőt, most a brit kilepesbol nem a szeteses, hanem a szorosabb egyuttmukodes fog kovetkezni (USE).
Kilepett az az orszag, ami mindent ellenzett.
lesz majd EU-s FBI, CIA, hatarorseg,...

--
Live free, or I f'ing kill you.

> Sőt, most a brit kilepesbol nem a szeteses, hanem a szorosabb egyuttmukodes fog kovetkezni (USE).

Valoban ez lenne a logikus lepes.
Viszont ha szetnezel, a huzo allamok kozul is sokban eloretortek az euroszkeptikus erok (miert szkeptikusnak hivjak ezeket?).
Franciaorszagban a putyin tamogatta le pen, hollandia-ban hasonlo a helyzet, Romaban pedig epp most lett polgarmester egy olyan part jeloltje.

Eleg huje helyzet, hogy kepesek az emberek sajat maguk alatt vagni a fat.

nem eszik olyan forron, imho. Lezer meg az orrat sem turhatja a keresztapa engedelye nelkul. Bar ugy latszik, hogy sok hatalom fut ossze a kezeben, de valojaban csak egy csereszabatos paraszt a sok kozul, barmikor felaldozza a sotet vezer, ha ugy diktalja a pillanatnyi erdeke.

Don Fabricio meg nem fog kilepni az EU-bol, mert szuksege van az EU-s penzekre, amiket a stromanjain keresztul lenyul. Az utobbi evekben ha valamit epulni lattal, az mind EU-s zsebol tortent. Ezzel egyutt nyilvan az arra fogekony (=buta, mint a fod) cof+ birkakat az EU ellen hangolja, meg uzen Brusszelnek, de meg mindig all a beiktatasi mantraja: ne azt figyeljetek, amit mondok, hanem amit csinalolok...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

nem, a fentiek miatt nem az az erdeke. A zavarosban akkor jo halaszni, ha hal is van benne. Ha csak egy sotet pocsolya (ld. pl. a hivatkozott orszagot), akkor megette a fene. Ezzel tisztaban van o is, Brusszel is, csak a valasztoinak sotetebbje nem...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

> csak a valasztoinak sotetebbje nem

Sotet vagy felrevezetett, vagy meggyozodeses szerintem tokmind1. Ha a tobbseg kiszavaz, akkor megtortenik, ld. brexit.
A brexit megmutatta azt is, h nem szamit, mennyit kap a szavazo, akor is kiszavaz, ha konkretan es explicit modon rosszul jar.

Nem szamit, hogy mit diktal a jozan esz se rovid se hosszu tavon. Igaz ez a FIDESZ-re, de a tobbi resztvevore ugyanugy, mint az EU barmelyik meghatarozojara.

Szemely szerint ezzel egyutt is csak az EU-ban vagy mas hasonlo, eloremutato kozossegben tudom elkepzelni a jovot. A Szovjetunio, a KGST, a Varsoi szerzodes szamomra nem az az:)

Kell ez ide? Tényleg?

--
trey @ gépház

Hogy tisztan lassak.

Az anyazason van a hangsuly? Mert az megtortenik ezer masik topicban is. Vannak resztvevok, akik ha veletlenul osszetalalkoznak, alapbol azzal kezdik. Sot van (volt?) olyan is, aki kifejezetten utazik a lehetosegekre.
Inkorrektnek tartanam, hogy ezt bunteted, azt pedig nem.

Vagy azt, hogy 100%-os az arany? Nem latom, miert lenyeges. Az anyazas mindig ugyanaz.

Vagy a politikaval jaro ....(nem tudom a megfelelo kifejezest, majd te beirod)?
Lehet, elfogadom. De akkor legyel tenyleg kovetkezetes. Egy ideig betartottam, de most kijott belolem. Masoknal nem torolted.

ps.: Szemelyes velemenyem, hogy helyet kellene biztositani neki minden forumon, legfeljebb elkulonitve. Akit nem erdekel, nem latja.

helyet kellene biztositani neki minden forumon, legfeljebb elkulonitve. Akit nem erdekel, nem latja.

nyilvan kovi az eldugottat is megtalalna, es ugyanugy feldobna. Mindenhol van 2-3 fazon, aki tulreagalni hajlamos a dolgokat, mert az o gepuk gyari hibas (ti. nincs rajta pg up/dn gomb)...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

mintha nem ertened a ketto kozotti arnyalatnyi kulonbseget, de majd megcafolod, ha tevednek...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

rém egyszerű pártduma a belpolitika világának épp megfelelő ferdítéssel és hazugsággal. a fidemszpjobbidklmp kedveli ezt :)

immáron tényleg lőtávolban van az origo hozzászólások szintje. ügyes volt aki tolta a szekeret és az is, aki engedte: komoly címek, helyükön lévő tök korrekten megírt random belpolitikai tartalmak, majd tényekre alapozott értelmes párbeszéd a hozzászólásokban. ebben a sorrendben és sajnos előre programozva. nekem meg a szurkolás marad, nehogy valaki egyszer valóban feldobja. az éppen aktuális irányból az éppen aktuális szervnél. azt vágjátok, hogy bármilyen jogi esetben számít a portálmester ténykedése? nem a féltéséből mondom, de több okból sem korrekt a helyzet, ami alapján ugyanennyire nem korrekt túlreagálást írni.

nem, nem teszem trollszűrőre akinél ez zavar, mert alkalomadtán hasznos tartalomról is lemaradtam. te is ezért kerültél le róla, mert néhanapján még az is érdekel amit te írsz vagy az a szál ami tőled indul. egyébként létezik, hogy épp most ez az ára a számomra hasznos tartalom fogyasztásának? általánosságban bírnom kellene a belpolitika tervszerű idehányását beás nyelven meg kocsmai stílusban?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

bármilyen jogi esetben számít a portálmester ténykedése?

az biztos. De az ugye megvan, hogy lezernek tobbet kell turnie, mint Gipsz Jakabnak? Akarhogyis, ahogy a muvelt angol mondana: it's NOT your call.

de több okból sem korrekt a helyzet, ami alapján ugyanennyire nem korrekt túlreagálást írni.

de, korrekt, mert senki nem kerte, hogy jatsszd itt az onkentes hazmestert. De majd kijavitasz...

egyébként létezik, hogy épp most ez az ára a számomra hasznos tartalom fogyasztásának?

igen, abszolut. A tartalomfogyasztokra az igaz, hogy a tartalom eloallitasat nem tudjak kozvetlenul befolyasolni (pl. lecci-lecci, csak arrol irja man, ami engem is erdekel/nekem is tetszik, etc). Kozvetett befolyas azonban lehetseges, pl. bojkottalod a tartalom eloallitojat, aki majd radobben, ha senki nem olvassa az irasait. De ugy is lehet, hogy felnyomod az illetekes helyen, aztan megvonjak a tartalom eloallitasi jogat Gipsz Jakabnak. Meg meg biztos csomo mas modja is van.

A trollszuro egy lehetseges, bar extrem opcio. Nekem is van rajta par olyan ember, akikkel nagyon nem vagyunk egy hullamhosszon. Biztos mondanak amugy rengeteg okos dolgot is, bar en rendre a fejemet fogtam a szakmailag is boszmesegek lattan, de lenyeg a lenyeg, en bevallaltam, hogy ezektol is elesek. E konkret blognal eloszor csak a cimet lattam, sem a tartalmat, sem a szerzot, de azonnal lattam, hogy itt mi nagyon egy platformon leszunk, es 0,3 sec delay utan mar kattintottam is. Te is ugyanazt a cimet lattad, te is hamar eldontotted magadban, hogy itt lovari stilus lesz tuti. Es megis kattintottal. Nem a blog iroja hibazott, hanem te. Nem kerte, hogy gyere ide (tudva, mi lesz itt), magad jottel onszanatadbol, aztan meg feltetted a hazmester lemezt. Ujabb erthetetlen hiba.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

akkor tilos a linuxról beszélni, mert az durván sérti a window$ fanok érzéseit?
hoppá akkor a $ is tilos?
akkor a window$ról is tilos?
meg az M$ is tilos?

és a tilos is tilos?

és hogy kerülöd ki a politikát, amikor már a családi életünkbe, a munkahelyünkre, de még a gatyánkba - 2eseknek a bugyijába - is befurakszik?

félreértés ne essék, én nem tudom hol a határ, vagy hogy kinek, és hol kellene azt meghúzni, és nem is szeretnék ilyennel foglalkozni, mert lehetetten feladat..

csak kérdezek, hátha v.ki tudja...
de az aki határozottan, kétség nélkül tudja, az minden feladatra jó, csak vezetőnek, jelen esetben moderátornak 'laptulajdonosnak' nem... de pl. diktátornak, vagy politikusnak minden további nélkül alkalmas:)

Egyrészt csak idéztem a HUP-FAQ-ból, amelyet nem én állítottam össze.
Másrészt a linuxról beszélés vajon politikai vagy vallási ellentétet szít?
Harmadrészt az anyagcsere is a mindennapjaink része, de valahogy sose sikerült szót keríteni rá. Része az életünknek? Része. Meg tudjuk oldani, hogy kerüljük a témát? Meg. Okoz ez valakinek szorulást? Nem (hiszem).

Csak személyes észrevétel: valahogy a munkahelyünkön, családunkban nem szoktunk politizálni. Nem tudom, milyen családban élsz, és milyen munkahelyen dolgozol, de nekünk van ezer másik témánk is mindkét helyen, amiről beszélgethetünk.

szuper! hol éltek a holdon?
a tvhíradó csak 2 hetes késéssel jut el hozzátok?

Nem szoktunk híradót nézni. A kereskedelmi TV-k híradói kb. kettő fajta fő hírt szolgáltatnak: politikai fikázó (hogy épp melyik oldalról választanak áldozatokat, az a tv tulajdonosától függ) és bulvár (ebbe sorolva azt, amikor egy tíz perces riportot közölnek Mancika néniről, akinek a házába csapott a villám). Egyik sem érdekel. Megoldás: más program (vacsora, kutyasétáltatás, fagyi, stb.). A köztévé híradói talán kevesebb bulvárt tartalmaznak.
A járatott helyi újságban a fikázó rovatokat szintén kihagyom, inkább elolvasom a helyi híreket, történéseket.
Még egyszer mondom: nekünk vannak más témáink is a családban ill. a munkahelyen, amiről beszélgessünk (nem feltétlen a holdi kőzetek összetétele, amelyből a sziklakertet raktuk). A munkatársaim nagy részéről pl. nem is tudom, hogy két éve kire szavaztak - mondjuk az is igaz, hogy nem érdekel.

a linux meg igenis vallási ellentéteket hoz elő

Maradjunk annyiban, hogy ez egy elég érdekes vélemény. Ha meg a szmájlit a végén hozzáveszem, akkor meg a kérdésem nem lett megválaszolva.

A HUP szakmaivá válását én is támogatnám, annak ellenére, hogy akkor nem sokat írhatnék ide. :)

Nem, azért van, mert egyesek azt hitték, könnyű felépíteni valami ahhoz hasonlót, amit trey és néhány társa felépítettek. Ugyanis trey "hibái" okán hozták létre a HFP-t, és úgy tűnik, az itteniek számára a HUP közössége, szelleme, légköre inkább értékes, mint a HFP-s mindentlehet.

:)

Szerintem rosszul értelmezed. Eleve HUP tagokon kívül senki nem hsználhatná, nem akar innen felépíteni egy másik közösséget.
És igen, sok sj. Legtöbbször én sem értek vele egyet, meg sokszáz más emberrel sem, de ez nem zavar túlzottan ha pl. HUP-ra írok. Viszont itt érdekes lehet ha valaki mondjuk hangyát 'termeszt', motorozik, zenél, hardvert buherál, az viszont nem, ha tolvajokról (politikus) ajnározik, vagy náci érzelmeit hangoztatja.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Úgy tűnik, a közösségnek nem kell a HFP. Ennyi a lényeg.

A HUP-on engem sem zavar annyira, de nem tudom, ki akarna olyan oldalon tag lenni, ahol ő a jani... :)

Érdekesnek érdekes itt is, de mit tegyen trey? Dobjon ki valakit, akit a politika meghülyít (vagy eleve hülye), de szakmai témákban értelmes, vagy inkább az elfajzó politikai topikokkal kezdjen valamit? Gondolom, nincs sok kedve a hülyék miatt a hatóságokkal együttműködni vagy bíróságra rohangálni.

:)

Valójában én úgy érzem a HFP nem különül el annyira mint amennyire itt pl. bolond is próbálja érzékeltetni, mivel mint írtam, csak HUP tagoknak szólna. Mondjuk nekem mindegy, elvan az üresen is, csak logikátlan. Az pl. egyáltalán nem üzleti alapú, gondolom csak a pénzt viszi a tulajától. A tolvajokról szóló vita meg irritáló itt a HUP-on.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem különül el, mivel lényegében nem is létezik. Lehet szépíteni és álmokkal megtölteni a dolgot, de a jelek szerint az embereknek nem kell a HFP. Annyira nem, hogy még sj HFP-főpap is itt okádja ki az epéjét...

Ha nem tetszik, miért olvasod? Ebbe a topikba sem azért kerültél, mert azt hitted, hogy a Linux kernelről lesz szó.

:)

Véletlen kerültem ide, félrenyomtam a telefonomon a csodásan sikerült reszponzív hülyeség miatt. Trey-re reagáltam meg rád, a többi itteni anyázás egyáltalán nem érdekel. Még írtam is, hogy sajnos itt lesz a trackerben, leiratkozni meg nem lehet.
De tudom, szép álom lenne ha az értetlenkedés nem létezne, és nem vitatkoznék olyanokkal akik rohadtul nem értik miről papolok, csak süketelnek. És most sajnos rólad van szó.
De akkor ignorálni próbálom azt a piros feliratot, eddig is jobban tettem volna, viszont simán moderálásra kéne küldenem nekem is a politikai megnyilvánulásokat a HUP-on. HFP nem kell, politika igen, pedig az az oldal erre van...

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Úgy tudom pont ezért lett létrehozva az a bizonyos HFP(F=flame pl.), amit itt veled együtt valamiért mindenki utál.
Direkt folyamatosan benne ban az aláírásomban. Nem az én oldalam, nem léptem még be sohasem, de azok akik politizálnak bármikor megtehetik a feltételek szerint, úgy fél perc lehet a reg. Én csak a logót raktam össze.
És most megint feliratkoztam egy olyan témára, ami egyáltalán nem érdekel. :(

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

azt nem tudom.
azonban tény, hogy sokan vannak itt akik valójában kint vannak nem itt :)) azokat érdekelheti mi van itthon, hogy ehhez miért huppot olvasnak, ha belpolitikáról van szó...??

talán azért mert kevesebbet anyáznak, v. kulturáltabbak, vagy fegyelmezettebbek, vagy csak mert hamarabb fenéken billented az anyázókat,
vagy mert csak :)

én pl. még vécére sem járok ki hup nélkül :))))))))))))

Igen. Blog. Cimeben is benne. Ha valaki csak azert belekattint, hogy idegeskedjen egyet rajta, annak ugy kell.
En se megyek a kurucra, duhongeni rajta.
Es ez most tenyleg eleg aktulias a Brexit kapcsan. Ezutan egy hazai elmebeteg kepes ilyet kijelenteni, tudvan, hany embert befolyasol....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Aggasztónak találom a gyűlöletbeszéd felbukkanását a Magyar Unix Portálon.
A más politikai álláspontot képviselőknek az átlagember számára utálatos állatokhoz való hasonlítása (patkány), a rájuk főnévi mutató névmással való hivatkozás (ezek) mind-mind a legsötétebb vészkorszak retorikáját juttatják az eszembe.
Az ilyen utálatos nézeteket vallóktól kötelességemnek érzem elhatárolódni!!

Aggasztónak találom, hogy egyes állatfajokat pusztán hibás neveltetési beidegződések, melyek tudatlanságból, indokolatlan félelemből eredő szülői viselkedésminta utánzásán alapulnak, alapján megbélyegezzenek, undorítónak, visszataszítónak tituláljanak, fajidegen viselkedési formákkal kapcsolják össze. Ez sértő minden egyes gerinces és más törzsbe tartozóállatfaj számára! Az ilyen jellegű hasonlatok lekicsinylőek, az emberi felsőbbrendűséget hirdetőek, ezáltal rasszisták, elmaradott Darwini fajelméletet terjesztik.
Kéretik a köznyelvben az állati hasonlatok helyett a tulajdonságok pontos leírását használni az alábbi példáknak megfelelően:
patkány - betegségterjesztó, undorító, kártevő
róka - bőrbeteg, tolvaj, csaló
varjú - negatív hozzáállású
hiéna - büdös, opportunista, koncleső
tulok - nagydarab intelligenciahiányos
szuka (Canidea nőstény egyedei) - kicsapongó nemi életet élő (nő)
csődör - magas szexuális potenciállal rendelkező (férfi)
birka - naív, buta, választópolgár
varangy - vonzerőbeli kihívásokkal küzdő
kecske - kéjsóvár, kanos
csiga - lassú

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szintúgy.

- Az indulatokat megértem, de azt, hogy valaki nem képes írott formaban filtert alkalmazni, azt nem.
- A probléma valóban komoly, és engem is felháborit, hogy puszta hataloméhségből kifolyólag generált populizmus visz sokakat ebbe az irányba, meglepő módon tanult embereket is, csak mert nem látják át a miértet, és mert az emberek nagyja része imád az árral úszni és nem gondolkodik.
- A tét méretét szerintem sokan nem fogják fel: https://www.youtube.com/watch?v=6GooNhOIMY0 (kicsit fiataloknak való ismeretterjesztő jellegű, de átjön a lényeg)
- Most már én is az ország elhagyásán gondolkodom, vagy a helyi intézmények ronggyá perelésén, így Semmelweiss napon.... merthogy feleségem apja kórházi (rezisztens) bakteriális fertőzésbe halt bele egy hónap haláltusát követően nemrég, és most derült ki, hogy első gyermekem el kellene vetetni, mert olyan fifty-fifty esélye van születési rendellenességre, amiért a terhesség első szakaszában, 99% valószínűséggel a nőgyógyászaton kapott egy vírusfertőzést az anyatest. "Magyarország jobban teljesít" ... még a bacik/vírusok is! -> aki élni akar, az erősen hányja-vesse meg a kockázati százalékokat, mielőtt belép egy állami egészségügyi intézménybe ... még "jó" kerületben is ... lényegtelen beavatkozásokon való részvétellel bizonyos esetekben sokkal nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, mint az eredeti probléma ... a személyzet demoralizáltsága és a fertőtlenítőszereken való spórolás miatt. [nem reprezentatív mintán alapuló magánvéleményem]
- Amúgy szerintem nem kell komolyan venni Lázár kijelentését, szerintem ez csak egy meteorológiai léggömb kijelentés volt, amire most lemérik a közvéleménykutatókkal, hogy mi a szavazóbázis reakciója. Ha több szavazót hoz, mint visz, na akkor kell félni, mert ez lesz az új irány... meg lemérik azt is, hogy egyéb hatalmi tényezőknek mi a reakciójuk erre a sajtótájékoztatón kinyilatkoztatott "magánemberi véleményre". A cél szerintem csak a szék megtartása, _minden_ más másodlagos. (szerintem az sem érdekli őket nagyon, hogy az EU-ban maradunk vagy sem... ha úgy érzik kilépés kell a szék megtartásához, ez is belefér, persze tudják, hogy akkor a torta kisebb, de legalább nem a más nagy tortája, inkább az ő kicsijük...)
- Ami viszont a jelen klientúra mellett szól, az bizony Hofi: "Jézus fent van a keresztfán ...és a sebéből folyik a vér. A seben különböző bogarak meg legyek ott ... A katona, aki ott áll őrséget, megsajnállja Jézust és a dárdájával elhessegeti a legyeket meg a bogarakat. Azt mondja neki Jézus: Hagyjad, fiam ... csak éhesebbek jönnek..." http://indavideo.hu/video/Hofi_es_Jezus

+0.75
Galaktikus civilizáció mértékben nemhogy nullán, de az alatt vagyunk. Hajlamosak vagyunk túlértékelni a technikai fejlettségünket és a jelenlegi technológiánkat. És ha belegondolsz, hogy 40 éve járt utoljára ember idegen égitesten az még rosszabb.

Sajnos a helyzet az egészségügy területén, nem csak nálunk szar. Tőlünk nyugatabbra sokszor még rosszabb. Nálunk elvétve jelentkező rezisztens fertőzések, sok nyugati kórházban mindennaposak ami még meg van tetőzve az alacsony képzettségű segéderőkkel. Nálunk legfeljebb abba halsz bele, mert a nővérke szarik rád, odakinn a nővérke tesz el láb alól a tudatlanságával. Nálunk az alacsony kockázatúnak számító műtétbe is gyakran belehalnak emberek odakint.

Lázár beszólása valóban lufi volt, egy szép gumiccsonttal az alján. A sok hülye meg rá is harapott.

Hofinak igaza volt. Az a baj az országgal, hogy itt nem fizikálisan vannak kiéhezve az emberek, hanem mentálisan. Nem elégszenek meg a kevéssel, nekik több kell és a másé. Zsigeri gyűlölet él azokkal szemben, akiknek egy kicsivel is több jutott. És a legviccesebb, hogy a sokat akaráshoz, nulla kockázatvállalás és erőfeszítés tartozik.
Félelmetes, hogy a magyar emberek mekkora erőfeszítéseket képesek tenni, csak azért, hogy másokat gáncsoljanak és ekézzenek. Egyik ismerősöm, majd egymillió forintot költött el az évek során, hogy a szomszédjának borsot törjön az orra alá. Nyolc vagy kilenc jogi eljárása van a szomszédjával szemben, fizeti az ügyvédet és az összes többi költséget, miközben azon sír, hogy semmire sincs pénze.
Láttam olyan esetet, hogy valaki csak ezért indított személyiségi jogok megsértésével pert az illető, mert a másik fél tett egy fórumbejegyzést, és a felperes azt hitte, hogy az alperesnek van pénze. (Ez utóbbi aztán egy 150k-s költségébe fájt a felperesnek.)
Ha csak azt veszem figyelembe, hogy egy átlag politikai fórumon hány leütést képesek megtenni az emberek a flém kedvéért abból több kötetnyi könyvet lehet kiadni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Házi patkány: rendkívül okos, intelligens. Kíváncsi, játékos, barátkozós természetű. Alapból szeret emberek közelében lenni, és ha kölyök korától neveled, ragaszkodóbb mint egy kutya. Gyk. automatikusan szobatiszta, raksz ki neki egy homokos ládát a fészke közelébe, magától rászokik és ott végzi a dolgát. Szereti a vizet, ha gondoskodsz a bolha mentesítéséről, onnantól rendkívül tiszta is. Jellemző, hogy az itatójába nem mászik bele, a medencéjéből pedig nem iszik... A lakásban kárt nem csinál.
Nem a neten olvastam, unokabratyó már a másodikat "fogyasztja" és tényleg jópofa! Napközben elszórakoztatja magát a játékaival, mászókájával, ha a bratyó hazaér, akkor meg 1 mp. alatt felteper a vállára és nem igen mozdul onnan. Ha egyedül van, sokat kell foglalkozni vele, hogy ne unatkozzon, mert depis lesz...

Szóval mi a gond a patkányokkal? ;) :)

> BERUS
Motor: BunsenLabs Linux Hydrogen; Debian GNU/Linux Jessie; Windows Phone 10

Inkább a konteó oldaláról közelíteném. Szerintem a Lézertől ez nem véletlen elszólás volt, hanem egy tudatosan felépített hadművelet része. Ugyanis közben megszólalt a következő kesztyűbáb is:
http://index.hu/belfold/2016/07/01/a_kormanyszovivo_is_igennel_szavazna…
Én legjobban azt nem értem, hogy ha a párezer migráns befogadása az ára annak, hogy a következő eus százmilliárdokból is lecsipegessék azt a 10-30%-okat az erre dedikált céghálózatok, oligarchák és strómanok, akkor ez az egész nem érné ez meg nekik??

Én egyre jobban érzem magam az országban. Az efféle írások pedig örömmel töltenek el, mert tudom, hogy jó az irány. Menjetek csak.
Még szerencse, hogy lelket nem lehet cserélni.

te ne haragudj, miből gondolod, hogy jó az irány?
(a teljesség igénye nélkül)
-hol vannak az elsikkasztott manyup-lóvékra ígért egyéni nyugdíjszámlák? tésasszony kussol.
-hol van a titkosítás alól feloldott kommunistaharmincháromperhármas köcsögök névsora? de pintér olajügyeit titkosították 80 évre.
-hova (kikhez) kerülnek egyfolytában az eu-s pénzek?
-hol van a 2002-2010 között leledzett politikai szereplők büdös nagy felelősségre vonása az általuk elkövetett faszságokért?
-2010 előtt sokkal több fék és egyensúly létezett a kormány mihez tartása végett, mint 2010 óta. mitöbb volt épkézláb alkotmány, jogbiztonság, ami azóta diktatórikus módszerekkel került lapátra.
-2010 és 2012 között a közszférából kivagdalták azokat, akikről (meg)tudták, hogy fideszellenesek (lettek).
-2010-ben a vörösiszap-katasztrófa után a gdp-t termelő nép által összetelefonált milliárdokat államosította az oxfordban magát agyontanuló kisztitkár (a felelősök szabadlábon azóta is).
-továbbá röviden korrupció, hivatali visszaélések, a kormány kénye-kedve szerint irányított jogszolgáltatás, a munkabérek 55%-ának helyből, további 30%-ának közvetett módon való lenyúlása, sztrájk és egyéb, munkavállalói érdekvédelmi lehetőségek kiirtása, a rendőrök, tűzoltók nyugdíjhepeningje, a nav-elnök saját maga által saját maga ellen lefolytatott vizsgálata, a szerencsejáték-ipar megtisztítása államosítással, a fidesznek tetsző tevékenység(ek) államosítása, négyes-hatos-nyolcas metró, paksi beruházás meg még sorolhatnám.

mondjuk szépen pofonhugyozza magát, amikor köpködi az eu-t, de a lóvéra igényt tart... valamelyik nap azt harsogta, hogy UK ha lelép, nem lehet baja a kint lévő magyaroknak, lengyeleknek, románoknak. hja, nagy bajuk nem lesz, csak jelentős részüket kivagdalják onnan, konkrétan nem kapnak majd vízumot.
de az a lényeg, hogy te is, meg még két-három millió fideszfan kurva jól érzitek magatokat. ez a lényeg gyerekek, az önérdek mindig magas ívből szarja telibe a közérdeket.
(majd amikor nem lesz orvosod, vagy esetleg valami beduin lesz, megnézném a szád széle hogy fog állni)

viszont igen jó volna, ha nem csak a sajtból, hanem a szarból is lenyelnétek a kétharmadot.

--

Mások az értékrendek. Azt kellene megérteni - tudom, egyeseknek hihetetlen -, hogy nem mindenkinek a pénz a legfontosabb, nem a gazdasági szempontok állnak az első helyen, ha arról beszélünk, hogy egy ország élhető. Amíg ezt nem érted meg, vagy nem tudod elfogadni, addig azt sem fogod érteni, miért van ennyi „birka”, aki ebben a „féldiktatúrában” jól érzi magát.

Teszem azt, nem mindenki örül a globalizációnak. Például a globalizációnak vannak vesztesei is, nem csak nyertesei. Az Európai Unió ilyen kis gömböc, lenyeli a szuverén nemzetállamokat, s valamiféle identitás nélküli multikulturális katyvasz előszobája.

Sokan vannak, akik nem szeretnének kulturális sokszínűséget. Vendégként ideiglenesen érdekes lehet egy idegen kultúra, de mint életmód, tartósan nem. Megvannak azok a szokások, amiket ismerünk, azok a reakciók, amelyekre számítunk, számíthatunk adott helyzetben ezen a vidéken. Nem szerencsés ezt összekeverni. Egyrészt, más kultúrában lehetnek olyan szokások, amelyek minket zavarnak, frusztrálnak, megbotránkoztatnak, de más népeknek is probléma lehet a mi szokásunk. Mindebből következik, hogy jó az, ha Magyarországon benszülött magyarok élnek, s persze előfordulnak olykor turisták is, de ennyi. Meg aztán emlékszem, '89 előtt nem vitte a szél az eldobált Mc Donalds-os poharat, szórólapot, miegymást, a buszok, metrók tiszták voltak, az emberekben több tartás volt. Lehet, hogy a diktatúra mégis csak alkalmasabb társadalomszervezési technika, mint a demokrácia, ha rendet szeretnénk? Nem kizárt, csak a mértékével kell vigyázni.

Aztán ne feledd, a kapitalista piacgazdaság egy rakás társadalmi problémára nem kínál megoldást, éppen ezért nem nevezhetjük üdvözítő társadalmi modellnek.

Orbán kormánya kielégít olyan emocionális igényeket, amelyekre sokaknak, mondanám, a legtöbb embernek szüksége van.

Sokra mész a jó életszínvonallal, marha nagy fizetéssel, ha szoronganod kell attól, ha elveszíted a munkád, csak úgy, vagy mert beteg leszel, vagy teszem azt, drágán juthatsz hozzá a pénzedhez.

Gondoltál már arra, hogy mennyire dühítően igazságtalan az, hogy fizetned kell egy olyan szolgáltatásért, amelyre semmi szükséged, s ráadásul általa kiszolgáltatottabbá válsz, feladod a szabadságodat? Igen, a bankszámláról beszélek. Van költsége a számla fenntartásának, miközben ha zárolják a számlád, azzal ellehetetlenítenek, amivel csak az a baj, hogy azért megdolgoztál, annak a pénznek nálad kellene lennie, nem a banknál, továbbá kártyás vásárás esetén követhető az életmódod, az, hogy hol vagy, merre jársz, mit vásárolsz, statisztikai módszerekkel jó eséllyel akár az is kiszűrhető a vásárlásaidból, hogy mondjuk lisztérzékeny vagy, ami már minősített személyes adat.

Ezen a 150 000 Ft-os ingyenes készpénz felvétellel könnyítettek, s ez szerintem nagyon fontos dolog annak, akinek fontos a szabadsága, s megalázónak érzi, hogy azért kell fizetnie, hogy korlátozzák a szabadságát. Lehet, nem érted, mert ez neked nem fontos, de van, akinek nagyon. Ja, nekem meg az teljesen mindegy, hogy az eredeti tőkefelhalmozásban a Fidesz vezérkar ismerősi köre vesz részt, vagy más. Az a pénz így is, úgy is le lesz nyúlva, ha nem Közgép, akkor Strabag, szóval teljesen mindegy. Aztán nekem az is fontos, hogy az utcán magyarul beszélő magyar emberekkel találkozzak, ne érezzem úgy, hogy idegen vagyok abban a városban, ahol születtem, mert urduul anyáznak velem, s nem értem, mi a fene van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mindaz, ami ostoba mód nem teszik neked, pont érted van. Egy nyugati rendszerben soha nem fognak ellehetetleníteni a bankszámládon keresztül, és soha nem fognak felhasználni ellened semmilyen információt, csakis érted. Mert van jogbiztonság, és fékek és ellensúlyok. És ez tényleg így van, és minden jel arra utal, hogy a rendszer a tökéletes felé tart. :)

:)

Gondolom, a smiley iróniát jelöl, mert úgy rendben is van. Miért is kellene bíznom ebben az ámokfutásban? Vannak tapasztalatok. Például a deviza alapú hiteles történet. Nem vagyok közvetlenül érintett, ugyanakkor számomra elfogadhatatlan az egész. Aztán a görög népszavazás megfúrása. Nesze neked, demokrácia!

Nem az érdekel, mit tesznek meg, hanem az, mit tehetnek meg. Ha a lehetőség megvan, azzal élni is fognak. Lett nukleáris fegyver? Éltek vele? Jé, és épp a nyugati rendszer? Egészen pontosan nulla okom van ebben a rendszerben és a többség számára jó irányú fejlődésében bízni. Lásd még: TTIP.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Például a deviza alapú hiteles történet.

Ebbe ne menjünk bele, mert nem lehet egyértelműen hibáztatni csak az egyik oldalt. Vastagon benne vannak a bankok, de tudtommal nem volt kötelező devizahitelt felvenni. Lehetett volna forinthitelt is, persze a tízmillió pénzügyi analfabéta országában csak annyi különbséget láttak a kettő között, hogy a devizahitel kisebb kamatokkal futott.

De ugyanez a bróker-botrány: persze, megvezették a jónépet. Másrészt viszont betehetted volna a pénzed 3-5% hozamú állampapírba, de nem, az embereknek egy magáncég 15-20%-os kötvényei kellettek. Visszautalva a 10 millió pénzügyi analfabétára, ez történik akkor, ha nulla szakértelemmel másnak adod a pénzed, és még azt is elhiszed, hogy ő nem a saját érdekeit fogja nézni, hanem a tiédet.

abból az országból ahol az államkötvény magasabb hozamot produkál, mint egy megtakarítási betét, azonnal ki kell vinni a pénzed.
nos a magyar politikusok és pénzemberek pontosan ezt is csinálják..

így aztán csak a pénzügyi analfabéták fektetnek be bármibe is itthon :))

ha "történelmikusan' visszatekintünk, akkor az első orbán kormány egyik utolsó intézkedése volt a banki liberalizáció 2002-ben ami lehetővé tette a deviza alapú hitelt, mert addig tiltott volt. a szocik hibája az volt, hogy nem 'vették' észre a csapdát, v. nem is érdekelte őket, és nem alkotott végrehajtási szabályokat a banki liberalizációhoz, vagy nem módosította időben a szabályokat. - nagy a valószínűsége, hogy valami háttéralku eredménye volt ez tulajdonképpen. akkoriban rebesgettek egy ilyen 70/30-as felosztást a mindenkori kormány/ellenzék businessben :)) -

ki is tört a polgárháború ami a mai napig tart, a számlát meg az adófizetők állják, már aki még tud adót fizetni. - vagy van egyáltalán állása - :)

a devizahitel magánemberkénti lehetőségét az első orbánkormány tette lehetővé. ahogy akkor, úgy ma sincs képben az eccerüember a pénzügyeket illetően. továbbá amikor 2004-2008 között lakást/házat akartál venni, minimum 70%-át hitelből, akkor érdekes módon a Forint-hitelnek nem feleltél meg, míg a CHF-nek valami véletlen folytán meg igen.
tényleg ne menjünk bele.

--

> a devizahitel magánemberkénti lehetőségét az első orbánkormány tette lehetővé

Erről nem tudtam, de az az Orbán-kormány is az én szavazatom nélkül alakult. :)

> ahogy akkor, úgy ma sincs képben az eccerüember a pénzügyeket illetően

Ja, és ez sajnos változni sem fog, ha nem teszünk ellene.

> akkor érdekes módon a Forint-hitelnek nem feleltél meg, míg a CHF-nek valami véletlen folytán meg igen

Ez egy anekdotikus érv. De ha általános is lenne, goto ez történik akkor, ha nulla szakértelemmel másnak adod a pénzed, és még azt is elhiszed, hogy ő nem a saját érdekeit fogja nézni, hanem a tiédet. Ezért kellene érteni valamennyit a pénzügyekhez, mert a bank soha nem a te érdekeidet fogja nézni.

"'89 előtt nem vitte a szél az eldobált Mc Donalds-os poharat, szórólapot, miegymást, a buszok, metrók tiszták voltak"
nagyon egyszerű: azt a generációt még nevelték a szüleik, amelyik meg azután született, egyre kevésbé.

"Sokra mész a jó életszínvonallal, marha nagy fizetéssel, ha szoronganod kell attól, ha elveszíted a munkád, csak úgy, vagy mert beteg leszel, vagy teszem azt, drágán juthatsz hozzá a pénzedhez."
jó reggelt kívánok, ezt hozta a fidesz 2010-től.

a bankszámlás példádhoz: amióta itthon létezik, azóta megáll a feltételezésed, ez kivételesen nem a fidesz hozadéka.
könnyítés? orrba-szájba szopatta a bankokat, hát azok meg tolták lefelé magukról a szart, jelen esetben az ügyfeleikre. de érezd: a devizahiteles ügyekben burkoltan fenyegette a fideszkormányt a bankszövetség, hogy ha sokat szórakozik a kormány, akkor a bankok bedöntik a Forintot a francba...

--

Ez csak azt jelenti, hogy hamarabb kellett volna keretet adni a bankoknak, mielőtt zsarolhatták volna az államot. Nem emlékszem arra a mozzanatra, amikor bármelyik bank tisztségviselőjét demokratikus választáson szavaztam volna meg. Kellene néhán állami kézben lévő bank, amelynek lejtene a pálya, viszont, mivel állami tulajdunú, így egyben a közösség érdekeit, szempontjait tartja szem előtt, legyen mondjuk nonprofit, a többi pedig húzzon a fenébe. Sajnos nem így van.

Amúgy a hozzászólásom lényege az volt, hogy Orbán sikere abban rejlik, hogy felismerte, az embereknek nem kizárólag anyagi, gazdasági érdekeik vannak, hanem emocionális is. Hogy munkahelyi példával éljek, jobb munkakörülményekért, kevesebb utazásért, normális munkahelyi légkörért, hangulatért, kevesebb stresszért, nagyobb szabadságért hajlandó az ember akár kevesebb pénzért is dolgozni, mint balesetveszélyes helyen, nem megfelelő körülmények között, minden apróságért leüvöltik a hajad, de azért jó pénzt kapsz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Kellene néhán állami kézben lévő bank

Van.

> amelynek lejtene a pálya

Lejt.

> mivel állami tulajdunú, így egyben a közösség érdekeit, szempontjait tartja szem előtt

És mégsem így van. Egyébként hogy is van ez? Az állami kézben levő intézmények vezetőit demokratikusan választják meg? Na ne viccelj.

'És mégsem így van.'

de igen, csak az a közösség nem a 'magyar emberek' :))))))
hanem a tudjukki!

'demokratikusan választják meg? Na ne viccelj'

de igen, csak az a közösség nem a 'magyar emberek' :))))))
hanem a tudjukki!

de az is lehet hogy a cionista árnyékhatalom választja őket a 'magyar emberek' és 'kormányunk és pártunk' minden erőfeszítése ellenére.

esetleg már gyurcsány a soros.

de lehet hogy csak egyszerűen az igazság az, amit ormán még '92 körül hajtogatott, hogy az állam rossz gazda...
ezért aztán a saját haverjai, 'nemzeti szobatárs nagytőke' kezébe adta a bankokat, abból legalább haszna van az államnak. az állam pedig ö maga, ezért haza is viszi a hasznot, v. inkább a nagy kajmán szigeteki bankba.

Jó a cikk, csak sok szempontból hibás. Ellenzékiként kapásból levezette, hogy ez Hunexit mind OV hatalmáról szól, holott távolról sem.
Az EUból ugyan jön a pénz, de a GDP 4%-át hosszútávon nem kompenzálja az a 8-12%-ot amit az EU tagság miatt elveszítünk.
Ilyen pl. a magyar mezőgazdaság kiesett bevételei az orosz embargó miatt. Exportkorlátozások nem "EU konform" országokba.
Kínai, orosz nagyberuházások, amiknek a megpályáztatásába Brüsszel beleszól.
Gazdasági téren az EUs adókonszolidáció hiánya. Az EUs jogi személyek adóztatásának problemtikussága. pl. médicégek, áruházláncok "adóoptimalizálása"
A különböző gazdasági fejlettségű államok között a fejlettek szabályozásokon, jogszabályokon keresztüli nyomásgyakorlása a fejletlenebb államok gazdaságára. Csak felsorolásszinten, moslék szabályozás, ketrecszabályozás, borkvóta, stb.
Aztán ott van menekültkérdés, ami bebizonyította, hogy az EU képtelen egy konzisztens katonapolitikai és humanitárius megoldást felmutatni. Különösen aggasztó, mikor egy humanitárius krízis közepén egy tagállam vezetője olyan kijelentést tesz ami nemhogy javítja, de még el is mélyíti azt.
Szintén a menekültválság hozadéka, hogy rámutatott a brüsszeli folyamatok lassúságára, az EUs döntések helyi szinten történő "leszarására".
Oh, és nem szabad elfelejtkezni a különféle EUs jogvédő szervezetek tevékenységét, akik különféle EUs gazdasági csoportok "anonim támogatásával" próbálják a magyar gazdasági szervezetek működését akadályozni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Vicces tagadni, hogy a pénzzel/erőforrással rendelkező emberek felhasználják a pénzüket/erőforrássaikat arra, hogy az álmaikat megvalósítsák, a vágyaikat kielégítsék, vagy hogy még több pénzt/erőforrást szerezzenek. Azért is vicces tagadni, mert minden ember ezt csinálja.

:)

Soros egy vén spekuláns, aki piacokat dönt be az ideológiái és sértődöttsége mentén, hogy megszedje magát. Én speciel a Négy Mancs és tsai.-ra gondoltam. Akik a vállalati szférára sokkal veszélyesebbek. Azok a feljelentésíró kis alapítványok, akik egy-egy külföldi cég megbízásából lehetetlenítenek el vállalatokat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

akkor sorrendben a történtek:
1. fidesz kéri önkéntes alapon a manyup-lóvék állami nyugdíjrendszerbe való utalásás - mindenki kiröhögi.
2. -||- plusz nyugdíjvédelmi tésasszonyon keresztül biztosítanak mindenkit, hogy aki átpakolja, annak ezzel az összeggel (meg a későbbi befizetésekkel) egyéni számlákat hoznak létre - bizalmatlanok vagyunk.
3. megszületik egy vödör jogszabályi változás, melyek alapján aki nem fizeti be a manyup-vagyonát az állami rendszerbe, az nem kap állami nyugdíjból - sokan aláírtuk (én már megbántam rá fél évre).
4. az alkotmányt bezúzták, tákolmányt megszülték, melynek eredményeként akik nem adták a manyup-ot, azok ugyanúgy jogosultak lesznek állami nyugdíjra mint azok, akik átengedték. hogy egyébként senkinek sem jut, az egy másik kérdés.
5. a tákolmányt elb*szták, így akik nem adták a manyup-ot, azok befizetései járulékként, míg akik adták, azoké adók formájában kerül terítékre. ezzel párhuzamosan a manyup-kasszák működésének lehetőségét kinyírták.

szóval ne linkeljél propaganda-anyagot, főleg amikor tudod te is, hogy nem léteznek egyéni nyugdíjszámlák. olyanok nem, amikről pofáztak.

--

++
Én is jól érzem magam, a hülyefaktor meg szimplán nem érdekel.
Nem mondom hogy nem lehetne jobb is, de ez az ország a rendszerváltás óta most a legélhetőbb.
Én ezt érzem. És leszarom a politikát, abszolút nem vagyok Fidesz szimpatizáns.
És most nyugodtan szúrjátok belém a tőrt...

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

És leszarom a politikát

mar tobben is irtak, hogy oket nem erdekli a politika (amit valahol nem csodalok), igy most megragadom az alkalmat, es egy kis fejtagitas jon. A politika a kozugyekrol szol. Igy ha nem erdekel a politika, akkor ez magyarul azt jelenti, hogy nem erdekel az sem, hogy mi a banat tortenik eppen az orszagban vagy a vilagban. Es ez elszomorito.

Ha leszarod a poltikat, akkor leszarod, hogy mi lesz apaddal, anyaddal. Leszarod, hogy mi lesz a gyerekeiddel. Leszarod, mi lesz a rokonaiddal, a kutyaddal, a macskaddal. Leszarod, milyen lesz a kornyezeted, a varosod, a falud, a tanyad, a hidalja rad eso resze. De leszarod azt is, hogy mire koltik el a beszedett adoforintjaidat (ha feketezel, adot csalsz, az mas, becsszo, nem doblak fel). Sot leszarod a sajat jogaidat is, mert azt is a politika/politikusok alakitjak.

Ha leszarod a politikat, akkor konkretan onkent lemesz kutyaba, es felkinalod a segged, hogy azt csinaljanak vele, amit akarnak, es ahanyszor csak akarnak. Mert te ugyis leszarod. Lehet, hogy te nem vagy fidesz szimpatizans, de a fidesz nagyon is szimpatizal veled: mert egy ellenallast nem tanusito, akarat nelkuli bab vagy, akit a legatlatszobb bullshittel is ra lehet venni, hogy amikor megint 4. ev van, akkor mellejuk tedd az x-et.

Az okori Hellaszban (az egyik zsarnok persze) buntette a (politikai) kozonyt: minden (politikai) kerdesben allast kellett foglalni a polgaroknak. Ott nem volt "leszarom", mert ugye zsarnoksag volt, jottek a pribekek, aztan lett nagy seggbeanalizalas, mint kedvcsinalo a kovetkezo szavazasra.

Szoval, ha leszarod a politikat, akkor roviden szolva leszarod, hogy mit csinalnak veled. Szerencsere nem mindenki igy gondolkodik, *ezert* elheto meg valamennyire ez az orszag...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

ahhoz eloszor tan a nagycsoportot kene abszolvalnod, nem? OMFI...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

A politika leszarása közel sem egyenlő a tájékozatlansággal.
Az hogy én nem ordítok mikor megy a híradó és nem arra szánom a szabadidőm, hogy uszító politikai blogokat gyártsak nem jelenti azt, hogy becsukom a szemem.
Sőt befolyásolható személynek sem kell lennem, mert így gondolkozom.
A különbség pusztán annyi, hogy én nem az RTL Klubbon nézem meg hogy jobban élek-e, hanem szétnézek a környezetemben.
A jónéhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest mindenki jobb autóval jár, nem megy az utca minden házához a Providentes kocsi, szinte mindenkinek szélessávú internete és mobiltelefon előfizetése van (okostelefon kombóval). Sőt kiskorú gyerekeiknek is. De sorolhatnám még, a lényeg hogy nem kicsit nőtt az emberek életminősége.
Politikai témát családban, baráti körben, munkahelyen ritkán hozunk fel (szinte soha). Kivételt képez az elmúlt idők nagy port kavart menekülthullámmal kapcsolatos ügyei, amiről egy ország beszél vagy beszélt. A politikai bűnözés általános jelenség a rendszerváltás óta, függetlenül attól melyik párt vagy koalíció bitorolta a parlamentet.

„Szerencsere nem mindenki igy gondolkodik, *ezert* elheto meg valamennyire ez az orszag...”
Nem az elvakult politikai irányzatokat követő személyek építik ezt az országot.
Az objektivitást kizárja az előítélet. Márpedig mi lenne előítéletesebb annál amikor kutya kötelességének érzi valaki, hogy minden mondatával uszítson az általa unszimpatikus politikai irányvonallal szemben. Ez az ország biztosan nem ezért élhető még...

P.S.: Adócsaló vagy de köszi, hogy nem dobsz fel ;)

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Bocs, de ez a fent leírt gondolkodásmód egy nagyon szemellenzős, faék egyszerűségű írás. Leegyszerűsítem egy példával, hogy mi a baj veled.
Pl. egy bálnavadász országban egy hozzá hasonló ember ezt írhatná: leszarom, hogy kipusztulnak-e a bálnák vagy nem. Az a lényeg, hogy a bálnavadász flottánk remekül teljesít, egyre több bálnazsírt adunk el, egyre jobban élünk, egyre nagyobb házban laknak az emberek és egyre jobb autóval járnak.

Sajnálom, de sj-nek teljesen igaza van.

Sajnálom ha még mindig nem világos, hogy a politika mellőzése a hétköznapokból, közel sem egyenlő a vaksággal.
A példáddal kapcsolatban, erős túlzás a hazai állapotot egy maradandó természeti katasztrófa rovására elkövetett, pillanatnyi életszínvonal növekedést biztosító cselekményhez hasonlítani.
Én nem érzem a hétköznapokban hogy csorbulnának a jogaim, vagy hosszútávú visszafordíthatatlan következményekkel járó negatív változás következne be a közeljövőben.
A politikai szintű mutyizás pedig nem fidesz specifikus jelenség.

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

- Tudod te, mi a logika? - kérdi a rendőr a társától.
- Micsoda?
- Na majd megmagyarázom. Van neked akváriumod?
- Van...
- Ebből logikusan következik, hogy te szereted az állatokat. Így van?
- Így.
- Ebből pedig logikusan következik hogy szereted a természetet, a jó életet, tehát a nőket is. Igaz?
- Igaz.
- Na látod, ez a logika!
Másnap a felvilágosított rendőr odalép egy kollégájához.
- Mondd, Sanyi van neked akváriumod?
- Nincs.
- Na látod! Akkor te buzi vagy.

Kb. ilyen szintű a levezetésed (lásd még: csúszós lejtő).

"El lehet menni Magyarországról"

Érdekes, ilyen és ehhez hasonló mondatok miatt annak idején tömegesen vonultak utcára az emberek. Most meg már szabad mondani? Annak idején nem azért volt a küzdelem (még gyerek voltam akkor), hogy ilyet "senki ne mondhasson"?

Vagy csak az számít, ki mond ilyeneket?

Ha kilépnénk az EU-ból, akkor Fehéroroszország vagy Ukrajna szintjére süllyednénk le, és mindenki lelépne az országból, aki teheti.

ha európából bejön a dzsidipi 6-10%a euróban, és ez 2%al növeli az éves dzsidipitot akkor hány ft. tűnik el kézen-közön magyarorszégon évente?

ilyesmire gondolsz?

majd ha valakik - aki(k) nem a magyar ügyészség - végére érnek a panamai iratoknak, megtudjuk, hacsak az vizsgálókat rajta nem kapják nemi erőszakon:)) és nem lesznek kénytelenek követségeken menedékjogot kérni..

50-év múlva érettségi feladat lesz politikai matematikából..

Nem, mert nem vagyok jós, de ha számadatokat akarsz, akkor meg tudod nézni, eddig mennyi EU-s pénzt kaptunk, pl: http://tldr.444.hu/2016/06/08/naponta-2-milliard-forint-joett-magyarors…

nemcsak a pénz az előnye az Eu-nak, hanem hogy csomó szabályozást át kell venni, ami hatékonyabbá teszi a gazdaságot, védi a fogyasztókat stb. Aztán az sem utolsó, hogy korlátozva van valamennyire a kormány, bármit nem tehet meg, mert vannak uniós szabályok. Ha nem lenne EU, akkor még durvábban leépült volna már a demokrácia.

EU nélkül: kevesebb pénz, versenyképesség romlás, demokrácia leépülés --> lecsúszás. (jelenlegi folyamatokból, állapotokból kiindulva)

ez a nominalisan mennyivel tobb penzt kapunk mint amennyit befizetunk erv loszart sem er, mivel nincs benne az, hogy a felhasznalasa kotott, nagy resze kapasbol kimegy kulfoldre pl. nemet autogyartoknak adott adokedvezmeny formajaban, vagy az, hogy mennyit adtak volna hozza a GDP-hez azok a cegek, amik a piancunk megnyitasa es tokeerosebb cegek altali lerablasa miatt mentek tonkre

csak akkor lenne mérvadó, ha a kiindulási feltételek azonosak lennének...

de annak a 'híre' hogy kilépünk, illetve ha 90-et vesszük alapul, hogy belépünk v. nem, megváltoztatja a kiinduló feltételeket.

vagyis összehasonlíthatatlan dolgokról vitatkoztok.

főleg ha megnézzük, hogy ukrajna, vagy a jugoszláv utódállamokkal mi lett, hova jutottak azzal hogy késleltette az eu-s csatlakozási tárgyalásokat, értelmetlenné teszi azt a vitát..

"Mit adtak nekünk a rómaiak?"

Pl. különösebb hercehurca nélkül mehetsz külföldre nyaralni, illetve jöhetnek ők ide: turizmus. Belső vámok nincsenek: gazdaság.

Egyébként arra a felvetésre, hogy ami támogatást kapunk, az visszamegy: ez akkor nem win-win? Nekünk javul az infrastruktúránk, ők meg pénzüknél maradnak.

Mi az ára? Eddig drámaian nem szóltak bele az életünkbe, legalábbis számomra, mint "utca embere" nem tűnt fel, hogy bármiben korlátoznának.

valójában az egész gazdasági probléma smafu ahhoz képest, hogy politikai biztonságot hozott az eu.

ami látszik is az angol kilépéssel, és a valószínűsíthető UK széthullással..

na meg abból, hogy a hebehurgya magyar kapkodás hova vezet a megfontolt, tárgyalásos politikával szemben..

na meg abban, hogy a románok nem fegyverrel ugranak nekünk, amikor az orbán odamegy gyalázkodni posványosba, vagy amikor szíjártó lehülyézi őket, vagy amikor a kdnp a görög keleti egyházat gyalázza, vagy amikor a jobbik uszítja a székelyeket ...

A proléma ezzel, a cikkel is, mint annyi másnak ugyanebben a témában, hogy leragad a jajj ellopták a sok pííííízt! A valóság az, hogy ahogy jönnek ezek a pénzek, úgy is távoznak kifelé, főleg nyugat-európa felé. És itt nem a filléres, 100-200 millás kínai térkőből épült városközpont rekonstrukciókra gondolok, hanem a milliárdos vasút és autópálya beruházásokra. Az EU és a tagállamok nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az ideküldött minden euró előbb-utóbb visszafolyik a saját gazdaságukba. Szerinted, ha egy EU pénzes project vesz egy autót, ami nem valami keleti márka, kinek fog a pénz befolyni? Gyakorlatilag, mikor egy EU pénzes felújításból fizetett melós vesz egy párizsit a Lidl-ben,akkor kézen-közön visszacsorgatja az EU-s pénzt a befizetőknek.
Ez nem lenne igaz? De, nagyon is. Részt vettem, EU-s kutatás-fejlesztési projectben. A felhasznált alkatrészek és berendezések 90%-a nyugat európai disztribútortól jött, szimplán csak azért, mert a rendkívül magas magyar áfa és a hiányzó magyar gyártói és disztribúciós hálózatok miatt csak így volt gazdaságos a beszerzés.

Szóval, csak óvatosan, hogy ellopták a sok píízt dologgal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A cikk inkább arról szól, hogy hülyeségekre, ráadásul túlárazott hülyeségekre ment el sok pénz, miközben inkább hosszú távon értékteremtő beruházásokat kellett volna finanszírozni: új térkő+szökőkút a főtérre vs. gyár építése, ami hosszú távon munkát ad a helyieknek.

A probléma, hogy az Eus támogatások bizonyos célokra hívhatóak le. Ezek többsége infrastrukturális fejlesztésekre szól. Ezért mennek a térkövezések és a felújítások. Az nyugati EUs tagállamok nem öngyilkosok. A keleti régiók ipari és mezőgazdasági fejlesztése automatikusan piacvesztést jelent. Annyira nem hülyék, hogy a saját pénzükből fejlesszék a konkurenciát.
Pl. Mire lehetett mezőgazdasági támogatást felvenni? Szőlők megszüntetésére.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bullshit. A szokokut nem infrastruktura.

A nyugati EU-s allamoknak epp az az erdeke, hogy a keleti regio (is) legyen eros. Erted, ahhoz h a jobb kez 2x annyit tudjon felemelni, jo ha a bal kez is van olyan eros, mert egyutt konnyebb.

Ha vmit, ezt szoktak felemlegetni a magyar mentalitasnak, amit te most kepviselsz.

Konkretan pl. UK az EU egyik legszegenyebb tagallamakent csatlakozott az EU-hoz es nagy reszben koszonhetik annak, hogy milyen fejlettsegi szintet kepviselnek jelenleg.

A városi infrastruktúrába a közterületek burkolataitól kezdve a alattuk húzódó csatornákig minden lehet. A gondosan adagolt támogatások, pont ilyenre vannak kitalálva. Elég nagy összegek, hogy valami látványosat csináljanak belőle, ugyanakkor elég kevés, hogy komolyan fel lehessen használni.

Az EU, nemzetállamok szövetsége, ez azt jelenti, hogy minden nemzet a saját érdekeit képviseli. A nyugati államok érdeke, hogy a keleti államok elég erősek legyenek gazdaságilag, hogy fogyasztói piacot jelentsenek, de ne veszélyeztessék a gazdasági érdekeiket. Az EUs gazdasági megállapodások, olcsó munkaerőt, vámterhek hiányát jelentik. Egy legatyásodott EU tag, Görögország, 15-20%-os vámelőnyt jelent egy német cégnek, egy egyiptomival szemben. Ennyiért már megéri lélegeztetőgépen tartani egy országot, és akkor még nem beszéltünk az olyan extrákról, mint a zsíros szerződések, a hálás görög politikusoktól. Ugyanez van nálunk is.
Mikor a Siemens versenyezik a Valeoval egy EUn kívüli beszerzésért, akkor sincs, hogy "Jajj mi EUs cégek vagyunk." Nem, az egyik német a másik francia érdekeket képvisel.
Szóval el lehet felejteni ezt az erős jobb és balkéz dumát. Itt kérem egy kutyafalka van nagykutyákkal és kiskutyákkal, és ahogy a kutyáknál lenni szokott az erősebb kutya baszik, és a gyengébb kutya lesz megbaszva.

A UK sohasem volt olyan szegény, legfeljebb a 2. vh. után, mint a keleti blokk államai. Pl. miért tartották meg a fontot az euro helyett?
A keleti blokkban a szocializmus lerúgása után, szinte mindenütt szétverésre kerültek a komplett gazdasági szektorok. pl. a magyar privatizáció, gyakorlatilag lehúzta a viszonylag elfogadhatóan működő, volumetrikus termelésre beállt TSZ-eket. A TSZ-ek becsődölése vitte magával a nagygépes növényvédelmet és a kiszolgálóipart. Ha nincs volumetrikus termelés nincs versenyképesség és ezt a faszt szopja már az állam lassan 20 éve. Mikor millió tonnás téltelekben folyik az üzlet kilónkénti, 1-2 forintnyi különbség is számít. Ezt egy kisgazdaság soha nem tudja előállítani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Na de a kérdés az, hogy ha kilépünk az EU-ból, akkor alacsonyabb lesz-e az áfa, vagy lesz-e disztribúciós hálózat? Ha kilépünk, akkor is jórészt nyugatra fogjuk tolni a pénzt. (Tolhatnánk akár keletre is, a lényeg az, hogy nem marad itthon.)

szerk: amúg ynem flamebait a kérdés, tényleg érdekelne erről egy összeszedett vélemény

röviden: éhen döglünk.
hosszabban: a kutya nem lesz kíváncsi nyugat-európában se ránk, se az általunk termelt/előállított cuccokra. ismét órákat/napokat fogsz ácsorogni a nyugati határokon, az áru meg heteket. a nyugatról ide költöző gyárak lépnek a francba, gazdagabbak leszünk majd' kétmillió munkanélkülivel, meg sorolható tovább.

a hosszabb részről már értekeztek/értekeznek tőlem műveltebb emberek is.

--

Nem tudom, nem vagyok közgazdász.
Az áfa mértékét az kiadás/bevételi mérleg határozza meg. Ha jelentős mértékben megugrik a bevételi oldal (vámok, exportnövekedés) akkor csökkenni fog az áfa mértéke. Már az sokat segítene a mérlegen, ha kikerülünk a nagy medve pofozóládájából.
A disztribúciós hálózatokról csa annyit, hogy az EU-ba történő belépés előtt 10-14 nagy elektronikai disztribútor volt az országban, az EUba történő belépés után maradt ebbő 4-5. Azok akik csak egy-egy céget képvieltek, az anyacégek inkább bevállalák a volumenkiesést. Emellett az árak 10-15%-ot emelkedtek, mert megszűntek a régiós árazások.
Multik esetében a vám rákényszeríti őket lokális alapanyag beszerzésekre. Aki nem lenne képben, annak elég megnéznie a magyar tejtermelés és a magyar tejipar változását az EUs csatlakozás óta.
Nem csak az a kérdés, hogy mit veszítünk, de mit is nyerhetünk Hunexit-tel. A kieső támogatásokat lehet pótolni, kezdve a tranzitvámmal, vagy épp vámugrásos termelés telepítéssel (ez utóbbiban má van az országnak tapasztalata). Ez utóbbi kegyetlenül fel tudná pörgetni az ipart egy-két jól megkötött vámegyezséggel. Különösen az elektronikai gyártás területén.
Aztán ott van Paks kérdése. Amiről kevesen beszéltek, hogy az oroszoknak még mindig van egy csomó timföldjük, amihez nincs feldolgozó kapacitásuk. Nekünk van feldolgozó kapacitásunk, csak most épp drága villanyunk. Ha beesne az olcsó delej, az sok-sok eladható alumíniumot jelentene. És figyelembe véve pl.az autóipar könnyűfémigényét, az elkövetkezendő 10-20 évben felfelé fog menni az alu ára.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Amugy te kinek drukkolsz? Az allamnak vagy magaddal? Ha vmit vamolnod kell, azt ki is kell fizetned. Nem, exportod nem lesz annyi, tobbek kozott mert abban az iranyban is mukodik a van. Mi oka lenne idehozni barkinek is a termelest, ha megoldhatja az EU-ban is minden gond nelkul?

> magyar tejipar változását az EUs csatlakozás óta

Arra gondolsz, amelyik ugyanugy szarban van a tobbi orszagban is? Vagy arra, amelyikre az orban maffia afacsalast epitett, raadasul megjobban szetkurva mindent?

> Ez utóbbi kegyetlenül fel tudná pörgetni az ipart egy-két jól megkötött vámegyezséggel. Különösen az elektronikai gyártás területén.

.hu akkora erot kepvisel, hogy sorban allnak a cegek alkudozni.
Most valoban van egy eros erdekervenyesito gazdasagi platform, ami egysegesen fel tud lepni: EU. Ezt akarod a kukaba dobni. Garantalt sikersztori, a hujenek is megeri.

> Ha beesne az olcsó delej

Honnan fog beesni, Habony ujsagjabol? Nincs olyan szakerto, aki nem azt mondja, hogy a paksi aram DRAGA. Ha figyelembe vesszuk, hogy huz el a vilag az alternativ energiaforrasok teren, az is elkepzelheto, hogy a paksi atomeromubol 10-15 ev mulva egy franko muzeum lesz. Amire a hitelt termeszetesen fizetni kell a szovjeteknek.
En szivbol kivanom, h a te fizud es jovod menjen ra.

> az elkövetkezendő 10-20 évben felfelé fog menni az alu ára.

Talan meglepo, de egy felelos kormanynak nem a hazardirozas a feladata.
De ami meg ennel is erdekesebb, kepes lennel feladni egy 10-20 eves minor sulyu tervert egy ilyen sulyu jovokepet?

Mondd azt, hogy gyulolod oket, hazudnak, lopnak, arabokat akarnak radkuldeni, de ennyire alapveto modon hazugsagokon alapulo, irracionalis mesekkel nincs ertelme kiallnod.

"A vas es acel orszaga leszunk!" - Rakosi Matyas (1949.)
"Az olcso orosz timfoldet olcso orosz hitelbol olcson oroszok altal epitett atomeromu altal olcso aramot termelve a magyar ipar feldolgozza es olcson exportalja a vilag szamos orszagaba!" - Hiena (2016.)

Ha jol szamolom, a kov. evtized elejen mar lehet is behivni az orosz tankokat a rend fenntartasara. Dejolesz.

Apropo1, az orosz miert lesz olyan huje, hogy az olcso magyar aramot hasznalja, amikor a hanyatlo nyugat mar annyit termel, hogy vannak napok, amikor nem tudjak hova rakni?
"Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni!" - Virag elvtars, A tanu

Ezen gyurmazni kene meg, nem?

De sok hulye van a vilagon. Mind azokra gondolok akik atomeromuveket epitenek. Gondolom neked sincs fogalmad az eleltromos halozatrol csak megetted a zoldmaszlagot. Mellesleg ha olcso a zoldaram gondolom az van neked otthon. Telen is. Meg ejjel.


------------------------
Jézus reset téged

Nem támasztott alá semmit, te mondtál hülyeséget, s finoman figyelmeztetett, mire nem azt mondtad, hogy bocs, hanem hogy ő a hülye. OK, így is lehet vitatkozni, végül is szórakoztat.

Különben az mennyivel nagyobb királyság, hogy most az amerikai tankok vannak bent, nem pedig az orosz tankok? Gondoltam, megkérdezem...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez nem meccs, hogy valakinek drukkolni kelljen. Ha nem jól működik az ország, ha nincsenek bevételeik akkor nekem is szopó, nem csak az államnak. A vám kifelé és befelé nem ugyanakkora, egy autonóm ország mindkét irányba más-más tarifákkal dolgozik minden egyes országgal.
Nem oldhatja meg az EU-n belül mert nem gazdaságos. Mit gondolsz, a német autógyártók miért nálunk gyártatnak és nem Németországban? Egy kínai gyártónak, ha a magyar exportterméknek az EU felé kisebb a vámja, mint közvetlenül az EU-ba Kínából, rögtön megéri idehozni a termelés és ráüttetni a Made in Hungary matricát. Ezt csinálták éveken keresztül a japán gyártók is a 90-es években nálunk. Az Orion, a Videoton ezekből a megrendelésekből élt. A mobilok, szórakoztatóelektronikai berendezések szerelési költsége már most közelíti a kelet-európai költségeket.
Az EU-ban nem tud fellépni hatékonyan Magyarország, mert egyszerre kell meccselni az összes gazdaságilag fejlett EUs országgal. Akik pl. megengedhetik maguknak, hogy pár milliót áldozzanak egy komplett magyarországi ágazat lejáratására civil csoportosulásokon keresztül.

A magyar tejipar vicces kis történet. mezőgazdasági országként, szépen elvoltunk a magyar tejtermeléssel és ahhoz kialakult vegyes kis és nagytermelői kombinációban működő rendszerrel. Aztán jött a privatizáció és jöttek a multik, akinek bagóért eladták a feldolgozóipart. Ez szépen működött is az EUs belépésünkig, aztán ahogy nyílt a határ, máris termelést optimalizáltak (értsd. felszámolták), mert a literenkénti 3-5 forintot nyertek a beszállítói áron. Ezzel aztán ment a magyar tejtermelés a kukába. Ennyit tesz ha van vám.

Az alternatív energiákkal csak egy probléma van, hogy picit darabosak. Olcsó a napelem, olcsó a szélturbina, csak már nem olyan olcsó ha hozzá kell csapni a szivattyús tározóerőművet, hogy éjjel és szélcsendben is legyen villany. Különösen ha a delej 60%-a a víz utaztatásában elveszik. Ráadásul az elektromos autók korában, pont akkor kell majd a nagy teljesítmény, mikor nem süt a nap. Mert valahogy épp éjszaka akarja majd tölteni azt a kurva kocsit mindenki.
Épp ez a probléma már most nyugaton is, hogy nem tudják hova rakni. Nincs mivel megfogni ezt az energiamennyiséget. Gondolj bele, egy napelemes rendszerben, a Paks 2GWh teljesítményével számolva, 12 óra alatt 24 GWh energiát kellene eltárolnod, majd 12 óra alatt visszanyerned. Csak a lépték kedvéért a Tiszalöki vízerőmű névleges teljesítménye, 12,9MW tehát alig 155 db. kéne belőle egy paksi kapacitásához. Namost, ezt működtető vízmennyiséget, naponta fel kell tornászni a tározóba. Vagy esetleg van jobb ötleted? Oh, tudom! Ilyenkor szokták az ökobunkók javasolni, hogy távvezetéken hozzuk el a föld túlsó oldaláról.
Drága a paksi beruházás? 500MW teljesítményhez úgy 2,5 millió 200W-os napelemtábla kell, ami úgy 50000 Ft/tábla árral számolva, 125 milliárd forint. Ehhez hozzájön az infrastrukturális beruházások ami olyan 300 milliárd forint, lévén nagyjából 5 négyzetkilométert kell lefedni. Erre még olyan 25 milliárd járulékos költség, mint hálózatkiépítés, terheléselosztó rendszer, stb. És ez a rendszer nem 24 órában termel és nem képes folyamatosan csúcsüzemben járni.
A másik aprócska probléma, hogy 100-200 tonna acélnak, vagy alumíniumnak nem mondhatod, hogy most vegyen nagy levegőt és 12 órán át tartsa a hőt, csak mert nem lesz ami fűtse 10-12 órán át. Esetleg erre ötlet?
A felelős kormánynak a feladata, hogy 15-20-30 évre hazardírozzon és ne 3-4 évre. Az összes nagyberuházás ilyen. Egy állam ki tudja heverni, hogy bukjon pár ezer milliárdot, egy magáncég nem. Vannak tendenciák az iparban, mint pl. a nagy tisztaságú fémötvözetekre mutatkozó, folyamatosan növekvő igény. Ennek a kielégítéséhez villany kell, nem kevés. Erre infrastruktúra kiépítése az állami feladat, mert a magánszektor képtelen előteremteni a nagy erőművek költségét. Arról nem beszélve, hogy az állam ki tud várni egy 50-70 éves project megtérülésbe fordulását, egy cég nem.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az ékes magyarsággal megfogalmazott "Ahogy irtam korabban, en elegedett lennek azzal, hogy te Magyarorszagon kint, en meg Magyarorszagon bent. " mondatodat úgy értelmeztem, hogy te akkor lennél a legelégedettebb, ha én az országhatáron kívü, te pedig azon belül lennél. Lásd kívül tágasabb magyar kifejezés. Erre válaszul közöltem, hogy én is jobban érezném magamat a határon kívül, lévén csak akkor hagyom el az országot, mikor kellő anyagi motiváció mellett, munkát végzek a nagyvilágban.

Valójában, ez egy igen gyenge kifogás és terelési kísérlet volt a válaszomra, melyet részletekbe menően nem sikerült vitatnod a postomban leírtakat. Lehet eu fanatikusnak és eu szkeptikusnak lenni, de más ha az ember zsigerből hőbörög és más ha alaposan megfontolja a lehetőségeket és opciókat, és ezeket, még ha amatőr szinten is képes érvekkel alátámasztani.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Az ékes magyarsággal megfogalmazott "Ahogy irtam korabban, en elegedett lennek azzal, hogy te Magyarorszagon kint, en meg Magyarorszagon bent. " mondatodat úgy értelmeztem

Olvasd el, amit korabban irtam. Ugy ertelmezd plz, ahogy irtam.

> Valójában, ez egy igen gyenge kifogás és terelési kísérlet volt a válaszomra

Megintcsak nem tudok semmi ujat iderakni. Elkezdodott a munkahetem, nincs se idom se kedvem veled vitatkozni.
Ha ugy tetszik, rad hagyom. Ha ugy tetszik, szarok ra, mit irsz:)

Mindenben egyetértek, annyiban nem, hogy a napelem nem drága. Ha most akarok ilyen rendszert, akkor 20 mulva térül meg. És akkor nem volt meghibásodás. Ha pl egy inverterem bukik, oda több évnyi haszon, ergó soha nem fog megtérülni.
A napelemes rendszer jó lesz, kb 50-60 év mulva. Ha lesz sok(mind) elektromos autó, akkor azok mint pufferek lehetnek. mindig lesz töltőn annyi szekér, ami fel tudja venni csúcsterhelésbe a zenergiát, éjszaka meg megint lesz annyi szekér a töltőn ami a kiesést tudja pótolni. Ergó az autók szerves részei lesznek az energiahálózatnak. Télre megoldást nem olvastam sehol. Magyaroszágon átlagban jó idő van. De mégis kell klíma, meg fűtés is. Hogy mindenki megértse: a szélsőségekkel van baj.
A világban rengeteg atomerőmű épül most is, és pl németország bár zöld nagyhatalom, a franciáktol veszik a villanyt. ott is épül atomerőmű bőven.

Birom mikor úgy kampányolnak a politikusok az atom ellen, hogy a kWh-t sem tudja leírni(nem mert elirja, hanem mert fogalma nincs róla miaz, pedig általános iskolás tananyag. és még hányan nem tudják. de legalább helyesen írnak :D:D )

Paks termel. Stabilan, mindig, télen, nyáron. 2GWh bruttóba az 2 000 000 kW * 24 h * ~ 40 ft/kWh = 1 920 000 000 Ft/nap bruttó. Ennyit. 2 milliárd? Stabilan, mindig, télen, nyáron.

szerk:
mint irtam brutto, ennek kevesebb mint a fele maga az áram. olyan 17ft. ki lehetne számolni, hogy a zöldenergia mennyibe kerül.


------------------------
Jézus reset téged

Lesz-e EU 1000 év múlva? Az igen kijelentés merész, a nem a valószínű, akkor már csak az időpontról kell vitázni.
Európa az unió nélkül is sokszínű. És szerintem így a szép. Van lengyel kultúra, germán kultúra, magyar, stbstb. Ez a betelepítési mizéria egyértelműen a züllesztés és az emberek összezörrentésének zseniális formája. Én nem kérnék belőle.
Az uniós pénzek is megérnek egy misét. Azt a pénzt nem azért adják, hogy nekünk jó legyen. ILYEN NINCS! Azt a pénzt azért adják, hogy nekik jó legyen. Legyen felvevőpiaca a nyugati szemétnek, lásd pl élelmiszerek. Olcsóak, de legalább szarok. De tegyük fel tévedek és nem így van. Akkor támogassuk a "Amíg én adom az ételt az asztalra, azt csinálod amit én mondok!" szülői felfogást? Vagy "a tudat, hogy a céged, farmod, családod vagy a régiód jómódú liberálisok jótékonykodásától függ, nem valószínű, hogy az elégedettség receptje". Hát b@ssza@ meg a pénzét, nem leszek a csicskád.
Ki lehet menni Angliába, 10en egy lukba lakni, napi 12 órát dolgozni. Mindig elakad a téma ott, hogy néhány önjelölt professzor "hát mennyit keresnek ott", vagy "bezzeg (anglia|németoroszág|akármi)" címmel lezárja és kijelenti, hogy ott jobb az élet. Tessék kint venni egy élhető rendes házat. Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy TV-t. Válaszd a mosógépeket, kocsikat, CD lejátszókat és elektromos konzervnyitókat. Ki lehet menni svájcba programozni, havi kétmillióért. Lehet venni házat ott 150 millióért. Az 75 hónapnyi munka. Itthon lehet dolgozni fél millióért, és venni 30 millóért házat, az 60 hónap munka.
Szörnyülködve látom azt, hogy a jövőt áldozzuk be a pillanatnyi jólétünkért. Szerencsére nem tudom meg mi lesz ennek a vége, de a gyerekeink ebbe fognak élni. Vagy magadnak erőlködsz, keservesen, vállakozónként napi tizenórát, vagy alkalmazottként másnak hajtod a malmot, szintén napi tizenórát. Hogy legyen apple telefon, kaparós telefon, exisztencia, meg tudjuk fizetni a város jó helyén azt a talpalattnyi lukat, ahova csak aludni járunk.

A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján a napi halászatból és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- Mivel tölti az idejét? – kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit – feleli a halász. A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél.
Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló halászflottára.
- És azután? – kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? – érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt – válaszolja a piackutató.
- És azután? – folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet – magyarázza a szakember. – Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távol eső faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? – kérdezi a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit…

Ezekhez a problémákhoz képest eltörpül az, hogy most az orbán mennyit lopott. Ha nem lopna, akkor is ez lenne. Ezzel nem védem, de ez az igazság.
A demokráciárol meg ennyit:
- Képzeld, nálunk olyan demokrácia van, hogy az emberek kint szeretkeznek az utcán.
- Te, nálunk ezt a demokrácia miatt nem lehet csinálni!
- Miért?
- Hát mert mindenki beleszolna, hogy ne így, hanem úgy.

Tehát a demokráciára valo hivatkozással szavasztassunk hülyékkel paksról, az euba maradásról, meg jóég tudja mikről. Mikor az energiaklubba egy mérnök sincs. Ez nem demokrácia, hanem hülyeség. Angliába megkapták a demokráciát. Tessék. Mikor az a demokrácia, hogy feszülettel meg papnak öltözve lógó f@sszal megy a prájdra. MEg megengedik, hogy 40 fokba szivárványosra festett arcú kisgyereket kivigyen 20ezer ember közé. Az ökör. Ha ezeket meglehet tenni, semmi baj a demokráciával. Értem, hogy hülyék mindig leszenek, de most olyanokat lehet megtenni, olyanokat engednek, amit 30-40 éve el sem mertél gondolni. Mi lesz 30-40 év mulva. Mikor a többségnek kell elfogadni valamit? Ez demokrácia? A liberális kettősmérce demokratikus? Tudom, tudom, rasszista vagyok meg náci.


------------------------
Jézus reset téged

Tehát a demokráciára valo hivatkozással szavasztassunk hülyékkel paksról, az euba maradásról, meg jóég tudja mikről. Mikor az energiaklubba egy mérnök sincs. Ez nem demokrácia, hanem hülyeség.

a demokracia, meg a nepszavazas nem rossz (vagy nem lenne rossz) amugy, ha a nep tanult, kepzett lenne (hello, kotelezo tankotelezettseg korhataranak leszallitasa), az atlag IQ-ja legalabb atlagos. Btw. ebben az esetben a fidesz egy 1,5 %-os torpepart lenne, de nem az, amibol az kovetkezik, hogy a nepszavazason jobbara hozza nem erto, de legalabb bebikonnyen manipulalhato hulyek szavaz(na)nak. Nem is a brexit a tukorsima szurkeallomany legcsufabb bizonyiteka, hanem az, hogy az amerikai konzervativok kepesek voltak egy Trump nevu futobolond (aki meg Sarah Palin-t is kepes ostobasagban felulmulni) moge beallni. Aki, ha gyozni fog, az nyilvanvalo jele lesz az apokalipszis megindulasanak, legalabbis a megnyilatkozasait mintavetelezve.

Szoval nem a demokracia, hanem a zsarnoksag az az allamforma, amelyik a leghatekonyabban kepes mukodni. OK, nem akarmelyik random, gonosztevore gondolok, amelyik tronra kerult, mert azok meg a mostani magyar vezetoknel is gazabbak. Egy olyan tyrannos-ra gondolok, amelyik bolcs, helyen kepes kezelni a penzt, szereti az embereket, kepes hallgatni a hozza hasonlo tanacsadoira, szakemberekre, aki nem fel meghozni a nepszerutlen, de megis szukseges lepeseket, viszont azt bolcsen teszi, es ami a legfontosabb: feli az Istent. Egy ilyen vezer utjat nem alljak korrupt ellenzeki furasok (hello fidesz, ellenzekben!), mert azokat leverik, mint a szart, hiszen megis csak zsarnokrol beszelunk.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"...ha a nep tanult, kepzett lenne (hello, kotelezo tankotelezettseg korhataranak leszallitasa)..."

Azert ez meg mindig nem arrol szol, hogy a diakokat kirugdossak 16 evesen, nehogy veletlenul is erettsegit szerezzenek, hanem arrol, hogy aki amugy se akar tanulni, mert nem erdekli, nincs agya hozza, stb, azt ne kelljen meg 2 evig tok foloslegesen, sot, karosan az iskolaban tartani, hiszen csak zullesztene es a tobbieket fogna vissza. Az en idomben se 18 volt a tankotelezettseg hatara, ami egyebkent is hulyeseg, ha validnak tekintjuk az altalanos + 2 ev szakmunkas tanulmanyi palyat.

nehogy veletlenul is erettsegit szerezzenek,

az ugye megvan, hogy a gimnaziumokat eleg masszivan vissza keszulnek nyesni, es inkabb a szakmunkas gyartasra beallni? Aminek vegul is van ertelme, ha az az orszag strategiaja, hogy alig kepzett osszeszerelokkel varja a kulimunkat a berigeny miatt keletre tolo gyartokat. Valahogy nem ilyen jovot kepzelek el a gyerekek szamara.

mert nem erdekli, nincs agya hozza, stb, azt ne kelljen meg 2 evig tok foloslegesen, sot, karosan az iskolaban tartani,

ha csak azert jar be, hogy az udvar mogott bagozzon, akkor igen. De az az oktatasi rendszer felelossege, hogy ok is megtalaljak azt, amiert erdemes tanulniuk. Ha nem tudja ezt megadni, akkor a rendszer a karos. A jelenlegi adminisztracio oktataspolitikajatol ez a mutatvany nyilvan irrealis.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Aminek vegul is van ertelme, ha az az orszag strategiaja, hogy alig kepzett osszeszerelokkel varja a kulimunkat a berigeny miatt keletre tolo gyartokat

Tekinthetjuk ezt ugy is, hogy eddig tulkepeztunk bizonyos tomegeket. Minek diploma annak, aki mondjuk ugyis maximum betanitott adminisztrativ feladatokkal fog foglalkozni a kesobbiekben? Minek egy erettsegi, ami (tradicionalisan) az ertelmisegi elet elokapuja annak, aki mindosszesen szeretne bemenni a gyarba, szeretne ledolgozni a 8 orajat, szeretne utana hazafele beugrani a kocsmaba, inni egy sort a haverokkal majd hazamenni, es TV-t nezni?

Nem mindenkinek vannak olyan ambicioik, mint nekunk. Mi le akarunk tenni valamit az asztalra, mi fejlodni akarunk, mi jutni akarunk valahova. Masoknak mas az ertekrendjuk, ok nem akarnak kockazatot vallalni, feladni a szabadidejuket, dolgozni valami olyanert, ami talan sose fog gyumolcsozni. Miert kellene ezeket az embereket arra kenyszeriteni, hogy akaratukon tul is egy olyan intezmeny falai kozt tartozkodjanak meg 2 evig, ahol nem erzik jol magukat?

Azzal egyetertek, hogy mindenkinek a leheto legszinvonalasabb oktatast kell biztositani. De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit meg kell tanitani mindenre. Lehet, hogy a vagany srac altalanosbol kibukik es elmegy kulimunkazni, majd 24 evesen jon ra, hogy de jo is lenne az az erettsegi, megkonnyitene az eloremenetelt, akkor el tudjon menni esti gimibe leerettsegizni. Az embereket nem tudod megmenteni onmaguktol. Es nem szabad mindenkit beskatulyazni ugyanabba a kategoriaba. "Kell az erettsegi". Kell a fenet. Majd mindenki eldonti sajat maga, hogy neki kell-e, vagy nem.

Minek diploma annak, aki mondjuk ugyis maximum betanitott adminisztrativ feladatokkal fog foglalkozni a kesobbiekben?

ezt nem a te tiszted megvalaszolni ama masik ember helyett.

Minek egy erettsegi, ami (tradicionalisan) az ertelmisegi elet elokapuja

altalanos muveltseg nem rulez? Btw. az allitasod mar messze nem igaz. Ami regen az erettsegi volt, az ma mar a diploma.

aki mindosszesen szeretne bemenni a gyarba, szeretne ledolgozni a 8 orajat, szeretne utana hazafele beugrani a kocsmaba, inni egy sort a haverokkal majd hazamenni, es TV-t nezni?

egy szo: lehetoseg. Diplomaval is mehetsz a gyarba takaritani, de diploma nelkul csak takaritani mehetsz a gyarba. Az erettsegi *lehetosegetol* megfosztas masszivan determinalja a kesobbi eleted.

Nem mindenkinek vannak olyan ambicioik, mint nekunk. Mi le akarunk tenni valamit az asztalra, mi fejlodni akarunk, mi jutni akarunk valahova. Masoknak mas az ertekrendjuk, ok nem akarnak kockazatot vallalni, feladni a szabadidejuket, dolgozni valami olyanert, ami talan sose fog gyumolcsozni. Miert kellene ezeket az embereket arra kenyszeriteni, hogy akaratukon tul is egy olyan intezmeny falai kozt tartozkodjanak meg 2 evig, ahol nem erzik jol magukat?

tobb szinten is fals. 14-16 eves kamaszokrol beszelunk. Milyen ambiciokrol, ertekrendrol beszelsz? Olyat varsz el toluk, amilyuk nincs.

De ez nem azt jelenti, hogy mindenkit meg kell tanitani mindenre.

nem tudom, kivel vitatkozol most

Lehet, hogy a vagany srac altalanosbol kibukik es elmegy kulimunkazni, majd 24 evesen jon ra, hogy de jo is lenne az az erettsegi, megkonnyitene az eloremenetelt, akkor el tudjon menni esti gimibe leerettsegizni.

a valosag ezzel szemben az, hogy aki 8 altalanost sem volt kepes elvegezni, annak kb. eselytelen az erettsegi. Ma az erettsegi nem az eloremenetelhez kell (hacsak nem a teszko bevasarlo kocsik visszatolasa nem elorelepes a parasztok utan csikket kezzel osszeszedni poziciohoz kepest), hanem egyaltalan ahhoz, hogy a cv-d tulelje az automata szurot.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"ezt nem a te tiszted megvalaszolni ama masik ember helyett."

Nem is teszem. Mindenkinek el kell dontenie, hogy kell-e neki, tesz-e erte, vagy se. Csak melegedni bejarni, "addig se kell dolgozni" nem palya.

"altalanos muveltseg nem rulez?"

Ugy tudtam arra az _altalanos_ iskola valo. Az ad altalanos muveltseget. Sot, szakkozep elso 2 eveben volt nekunk pl. kemiank, biologiank, ami 3.-ra, 4.-re kikopott, hiszen nincs ra szuksegunk, hogy melyebben tudjuk. Aki gimnazumi reszre jart, annak megvolt 3., 4.-ben is, viszont ok nem tanultak kozgazt, illetve annyi informatikat (jo ez mondjuk nalunk se volt egy hude nagy dolog, de hat ez van)

"Diplomaval is mehetsz a gyarba takaritani, de diploma nelkul csak takaritani mehetsz a gyarba."

Hat ez azert nem feltetlenul igy van. Ellenben tok folosleges elore kepezni embereket, elkolteni milliokat arra, hogy "lehet, hogy majd kelleni fog". Annak a lehetoseget kell megteremteni, hogy amikor tenyleg kell, akkor meg lehessen csinalni. Nekem sincs diplomam, el is vagyok nelkule, es ugyan mindig feluti a fejet bennem a gondolat, hogy "na most belevagok ujra", sosincs meg az az egyertelmu elony, ami miatt 3 evet szivesen bevallalnek. Elso dolog, ami eszembe jut, az a kanadai munkavallalasi, azt valoszinuleg megkonnyitene, de a fene tudja.

"14-16 eves kamaszokrol beszelunk. Milyen ambiciokrol, ertekrendrol beszelsz?"

Ne is mondd, engem is meghuztak matekbol es nemetbol 3.-ban, 4.-ben meg majdnem megint :) Ehhez kepest tettem egy hibatlan javitovizsgat, illetve erettsegin is 5-os lettem matekbol (meg a regi rendszerben). Volt olyan osztalytarsam, akit nem vagtak meg. Es? Az eletpalya tok mas, kulonbozo utvonalakon keresztul lehet tok mashova, de akar ugyanoda is elerni. Nem szabad mindenkinek eloirni, hogy "ez a helyes ut", mert ha keszen ele rakod, akkor mibol lesz az elettapasztalat, mibol lesz a tenni akaras? Lasd meg: mai fiatalok celtalansaga, generation y problemai.

"...a valosag ezzel szemben az, hogy aki 8 altalanost sem volt kepes elvegezni, annak kb. eselytelen az erettsegi."

Na jo, de ha mindenkit elrugdosunk erettsegiig, akkor csak az erettsegi erteket csokkentjuk, nincs valos tudasmero szerepe. Ahogy a diplomanak sincs. Ezek a dolgok nem ilyen kobevesett, fix, mozdithatatlan bastyak. Ha nem lesz eleg erettsegizett munkaero, lesz helyette viszont szakkepzett, okleveles, akkor arra lesz igeny. Azert irjak most mindenhova oda, hogy erettsegi / diploma kell, mert tulkinalat van. Ha nem lesz annyi erettsegizett, de a szakmunkas ugyanolyan jol, vagy jobban elvegzi a dolgot, akkor azt fognak keresni a cegek.

Mennyivel jobb egy erettsegizett penztaros, akinek csak altalanos tudasa van, mint az, aki szakmunkaskent azt tanulta, hogy hogy kell gyorsan dolgozni, hogy epul fel egy uzlethelyiseg, milyen ado es egyeb jogszabalyok vannak a szakteruleten, hogy kell kommunikalni, stb?

Mindenkinek el kell dontenie, hogy kell-e neki, tesz-e erte, vagy se. Csak melegedni bejarni, "addig se kell dolgozni" nem palya.

nem erted sem a problemat, sem a mogottes aljassagot. A fidesz celja annak megakadalyozasa, hogy egy gondolkodni kepes generacio nojon fel. A problema pedig az, hogy a lehetoseget veszik el. Mert ha egy bezart ajto van az utadban, akkor valojaban szart sem tudsz eldonteni: ki vagy zarva es ennyi.

Ugy tudtam arra az _altalanos_ iskola valo. Az ad altalanos muveltseget.

ez azert sok mindent megmagyaraz a temahoz fuzott kommentjeid kapcsan :-(

Hat ez azert nem feltetlenul igy van.

igazad van, a kozmunka is egy szep karrier, mondjuk a telhetetlen gazszerelonek az orszag masik vegen levo haciendajan kaszalni a retet. Nyilvanvalo, hogy akinek ez nem tetszik, az majd gyorsan befejezi a 8 altalanost, meg leerettsegizik estin, es ...

Nem szabad mindenkinek eloirni,

olvasd el meg 1x, mirol tepem a szamat...

Na jo, de ha mindenkit elrugdosunk erettsegiig,

... es akkor megerted, hogy egyaltalan nem arrol beszeltem, hogy mindenkinek kell az erettsegi, hanem hogy az elott is bezarul a lehetoseg, akinek viszont kell.

mint az, aki szakmunkaskent azt tanulta, hogy hogy kell gyorsan dolgozni, hogy epul fel egy uzlethelyiseg, milyen ado es egyeb jogszabalyok vannak a szakteruleten, hogy kell kommunikalni, stb?

szamold ossze, hany oximoront kovettel el csak ebben a fel mondatban...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

A problema pedig az, hogy a lehetoseget veszik el.

Meg mindig nem latom, hogy hogyan. Aki tanul az ugyanugy eljut erettsegiig, nem?

igazad van, a kozmunka is egy szep karrier... nyilvanvalo, hogy akinek ez nem tetszik, az majd gyorsan befejezi a 8 altalanost, meg leerettsegizik estin, es ...

Motivaciot ad. Ahogy nekem is, hogy toljam a szekeret es nyomjam a sajat projectjeim, mert ha mar ugyis dolgozni kell, akkor mar lehetoleg olyanon, amit elvezek is.

nem arrol beszeltem, hogy mindenkinek kell az erettsegi, hanem hogy az elott is bezarul a lehetoseg, akinek viszont kell.

Meg mindig nem lattam semmi konkretumot. Hany ember erettsegizett az orszagban evente? Hany vegzett szakmunkast? Hogy alakulnak a felveteli mutatok, milyen a tuljelentkezesi arany, milyenek az elhelyezkedesi mutatok? Van-e akkora munkanelkuliseg a fiatalok koreben, mint pl. a spanyoloknal?

Egyebkent nem hulyeseg az se, ha megprobaljuk a visszatelepulo ipart megcsipni, egy kicsit. Egyre komolyabb kornyezetvedelmi eloirasok vannak kinaban is, ezek dragitjak az eloallitast, munkasok berei emelkednek, stb. Ugyan egyelore meg megeri kinaban gyartatni, de kerdes, hogy mikor jon el az a pont, mikor mar nem, illetve, hogy az EU-nak milyen strategiai vannak kozep es hosszu tavon az iparral kapcsolatban. Meg az is lehet, hogy hosszabb tavon szeretnek a gyartast is europaban tudni (Nemet megujulo energia tultermeles?), amivel viszont Magyarorszag nagyon jol tudna jarni, szellemi toke megvan hozza, es remelhetoleg a szakkepzett munkasok is hamarost. Ahogy tudom, az IT berek egeszen kezdenek kiegyenlitodni a nyugatihoz kepest, nem elkepzelhetetlen egy hasonlo a szakmunkas reszen is (Balaton, vendeglatosok?), ami meg az elvandorlast csokkentheti.

Nyilvan nem ertek hozza amugy, viszont logikusnak tunik.

nem tudom, milyen szellemi tokerol beszelsz a szakmunkasok eljovendo orszagaban. A jelenlegi intezkedesek abba az iranyba hatnak, hogy egy tudatlan, igenytelen, konnyen manipulalhato reteget, sot korosztalyt neveljenek ki. Ezutan lesz csak igazan gyarmat ez az orszag! Ennek az egyetlen ellenszere a mindenkinek erettsegi, de meg inkabb a mindenkinek diploma lenne.

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"nem tudom, milyen szellemi tokerol beszelsz a szakmunkasok eljovendo orszagaban"

Pl. ha mar ugyis hirdettek az Academy-t a napokban :)

https://www.epam.com/careers/hungary
https://sg.hu/cikkek/119908/epul-az-epam-hatalmas-szegedi-irodahaza

De nyilvan lehetne hozni itt Prezitol elkezdve sok szereplot a piacrol.

"A jelenlegi intezkedesek abba az iranyba hatnak, hogy egy tudatlan, igenytelen, konnyen manipulalhato reteget, sot korosztalyt neveljenek ki."

Igaz, regen neztem, de mar nincs tuljelentkezes az egyetemekre? Lasszoval kell fogdosni a meg megmaradt erettsegizett embereket? Nagyon apokaliptikusan latsz tok egyszeru dolgokat.

"Ennek az egyetlen ellenszere a mindenkinek erettsegi, de meg inkabb a mindenkinek diploma lenne."

Pont innen indultam az elejen. Van egy olyan reteg, akinek erre se esze, se ereje, se kitartasa, se szuksege nincsen. Oket is foglalkoztatni kell, ld. szakmunkas kepzesek.

nem lehet mindenki okos. így ezeknek az embereknek is kell munkát biztosítani. Ezeknek nemigen marad más, mint az ilyen munka. No, de vannak olyan is akik ilyenre sem képesek, ezeket aztán tanittathatod.
Lényegében lehet itt maszlagot nyomni a hozzáadott értékről, meg a szellemi tőkéről, de a láncolat vége lényegében mindig a gyártás.
Legyen a gyereknek diplomája. A gyerek nemtudja mihez kezdjen, elmegy gimnáziumba, ahol ugynugy sok lózungot meg semmit tanitottak neki, továbbra se tudta mihez kezdjen, de az iskoláknak átjárhatoaknak kellett lenni, így lényegében mindenhol ugyanazokat a szarokat tanították. Letelt a gimi, a gyerek színötös humán szarokbol, de hát diploma kell, elmegy rovarpszichologiára, meg könyvtárosnak, meg szociális akárminek, ezekből az emberekből tonnaszám gyártottak. Aztán ha megkérdezed a diplomásat, hogy jó, mihez értesz, elmondja hol tanult. Na jójó, de mihez értesz? Megint elmondja hol tanult. Lényegében sem értünk el semmit. Azt mondták legyen a gyereknek diplomája. Hát lett.

Ahhoz is kell tudás, amikor lohugyos seprűvel verik a hátadat a szalagon, hogy termelned kell. Mert kibasznak. Ez a feladat. Vannak akik erre nemképesek, hogy 8 orát ledolgozzanak. Oktathatsz te.
Ezzel párhuzamosan, hogy már mindenkinek van diplomája, szépen elkoptak a jó szakmunkások, technikusok. Nem kell diploma ahhoz, hogy legyen egy jol menő vállalkozásod melyben pl villanyt szerelsz, vagy festesz, vagy éppen hőszigetelsz, ne adj isten te vagy a sztárkőműves, aki agyilag karaj, preciz, és a betonhordást majd elvégzi a csatlós. Nos ilyen ember ritka. Adhatod te a hozzáadott értéket, ha a vannak gyengébb képességűek, időssebbek, és az általad megtermelt javak arra mennek el, hogy ezeket eltarsd.
Mellesleg rengeteg olyan dolog van a világban, ami hozzáadott érték nélkül élősködik, csak vastagitja a rendszert, végül igy lesz 40 ft egy sms, meg 40 ft egy perc telefonbeszélgetés. (és ez nem a telkom adó meg az áfa, elhiheted. végén kiderül már ohgy veszteséget termel, csakhogy nekem jolegyen)
Jó szakmunkások nincsenek. Nem lehet olyan embert találni, aki tud esztergálni, marni precízen, vagy akár forrasztani úgy, hogy mást is alá lehessen osztani, és nem ilyed meg ha dolgoznia kell. Mert mindenki diplomás, meg marketinges mes social media manager. Átestünk már a ló tuloldalára, ergó közpénzen lettek iskoláztatva SZELLEMI SEGÉDMUNKÁSOK, AKIK SEMMIHEZ NEM ÉRTENEK. (kivétel meg a szabály kapcsolta....)


------------------------
Jézus reset téged

A gyerek nemtudja mihez kezdjen, elmegy gimnáziumba, ahol ugynugy sok lózungot meg semmit tanitottak neki,

sigh. A sajat korlatolt vilagkeped vetited ra a gimnaziumi kepzesre. De egy elonyuk biztosan van veled szemben: aki leerettsegizik, az tudja, hogy az "ilyed"-et pontos j-vel kell irni. A futoszalag mellett persze ez nuansznak hat, de erted a mondanivalot: ez is egy vizvalaszto a tompa ertelmu humanoidok es a magukkal szemben csak egy kicsit is igenyesebbek kozott.

nem lehet mindenki okos.

ezt fajdalmasan nyilvanvalova tetted...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Innen...

altalanos muveltseg nem rulez?
...
Olyat varsz el toluk, amilyuk nincs.

Ami lyuk, az lyuk, de amijük nincs, az nincs. Aki leérettségizett, az tudja, hogy mi a különbség az amilyen és amije között... "ez is egy vizvalaszto a tompa ertelmu humanoidok es a magukkal szemben csak egy kicsit is igenyesebbek kozott."

Örömmel tölt el, hogy ha nincs ellenérv, akkor még mindig elő lehet venni a hejesírás kártyát, hogy hát milyen műveletlen is vagyok. Ezzel nem kívánok vitatkozni. Megnyugtat továbbá, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki helytelenül ír, sok humán pedálgép sem tud helyesen leírni egy bonyolultabb összetett mondatot. Öreg cirkuszi kutya meg ne tanuljon meg új műsorszámot, ez már így fog maradni részemről. Mellesleg rengeteg jobbtanuló volt nálam, gimnazisták, 15-20 éve, akik szinötösre irtak dolgozatokat informatikábol, de egy word doksit nem tudtak megnyitni floppyrol. És elnézve a mostani szósölt, most sem lehet más a helyzet, eltekintve attól, hogy nincs már floppy. Gimnáziumnak egy éltelme van: a nyelvtanulás. Manapság kevés az, hogy szépen írok, de nem értek semmihez. Lásd szellemi segédmunkás. Az hogy helytelenül írok, meg legyen az én bajom.

Amúgy meg:

http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/22_ezer_informatikus_kerestetik/
"Abszolút értéken a felfoldgozóiparban a legnagyobb a baj, innen 15 ezer dolgozó hiányzik. A munkaerőhiány itt kétszer akkorra, mint négy éve volt."


------------------------
Jézus reset téged

azert nem kicsit gaz ez a dinoszaurusz mentalitas, de te tudod. Szerinted a 22 ezer informatikust (btw. nem is ertem, miert szukited le erre a kontextust) varo cegek valoban egy magadfajtat varnak, aki mar nem akar uj musorszamot megtanulni? Erosen ketlem.

Amikor kb. feluton voltunk a diploma fele, akkor azt mondta az egyik tanar, hogy azert is kell a szakismereteken kivul is masfele, -fajta ismeret, hogy ne legyunk szakbarbarok (=olyan egydimenzios gipsz jakab, aki adott esetben meg jo is lehet a szakteruleten, de semmi masrol nem tudsz vele beszelgetni, mert minden mashoz sik hulye, vagy ha jobban tetszik tajekozatlan). Ne vedd zokon, de az otromban sarkitott es nyilvanvalo tulzasoktol hemzsego allaspontod alapjan aligha tevedek nagyot, ha teged is kozejuk gondollak.

Allaspontoddal ellentetben egyebkent manapsag pont az a "szellemi segedmunkas" (sic!) a nyero, aki felsofokon beszel 1-2-3 idegen nyelvet, felszedett magara valamennyi altalanos muveltseget, jo soc. skilljei vannak, es hajlando, de tud is tanulni. Mert a File/Open-t egyszer megmutatod neki, es onnantol tudja, de ami neked hianyzik, azt sajnos nem lehet 1-2 megmutatom session alatt felszedni. Ehhez kellenek idealis esetben a gimnazium es az egyetem evei...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

pár dolog tisztázásra szorul: a műsorszámot a helyesírásra értettem, nyilván az informatikában naponta képzed magad, mert kihagysz fél évet oldschool vagy, és említettem a kivétel meg a szabály esetét is. pl a giminél sose értettem, bár hülyék(bolond) mindig vannak, meg az oktatási rendszer sara ez, hogy gimiből ment el gépésznek, orvosnak, ugyanugy, mint aki szakiskolábol, úgy, hogy fingja sem volt/lett a dolgokrol. ezt a szenáriót is tovább lehet gondolni. tudom lehet belőle üzletkötő. :D

amugy nagyon jó amit irsz. ez alapján egy ilyen ideális jelölt lehet pl egy ujságíró. No gondolkozzak hangosan:
pl (szak) gazdasági vagy tech, sport ujságíró: adott témában jártas, A-Z-ig képben van, tájékozott. Maga is csinál dolgokat és arról ír, nemcsak külföldi cikket fordít. Szépen ír, eszik a szavait. Az A-Z azért nagy terület, akár átfedésekkel pl a pénzügyi informatika, vagy sportinformatika és forditva is stbstb. Precíz, szakos. Mondhatni profi.

ugyanez a téma, de kókler.

van a szintén iskolázott, cikket ír (vagy fordít, neve alatt jelenik meg, vélhetően az ő munkája) gyakorlatilag mindenről: egyik nap a marketingcikk a termosztátról, másik nap a költségvetés hibáiról, harmadnap a prosztatarákról, a paksi atomerőmű hülyeség, stbstb. Grafikont nem tud rajzolni, a kWh-t nem tudja leírni, alapvető fizikai, kémiai ismeretekkel nincs tisztában, helytelenül ír, pedig mind mind általános iskolás anyag. Bizonyíthatóan leír tévesen dolgokat (nem mert elnézi, hanem úgy tudja hogy úgy a jó), ami egy mainstream médiában veszélyes dolog, mert adnak a szavukra, elhihetik azt amit leír. Egy villanykörtét nem tud kicserélni.

most ne kezdjunk el rugozni a kiemelt szakmán, csak példa. az utóbbi a szellemi segédmunkás.

Az hogy a file/open-t megmutatom és tudja (és most tényleg maradjunk ennél a szintnél, és komolyan nem több a feladat), az nem más mint idomítás. Nem képes arra, hogy egy ilyen szintű dologra magátol rájöjjön. Pedig nem bonyolult dolog, és ha itt elakad, akkor máshol, más témában miért lenne jobb? Problémamegoldás? Pont nem hajland tanulni, skill sincs. Ha érdekli a dolog, rájön, tanul, utánanéz. Rengeteg ilyen van, de még reálos embereknél is, ami felettébb érdekes jelenség.

Hány olyan felsőfokú képesítéssel engedtek szabadon emberkéket a felsőoktatásból, hogy tanult A-t, majd azzal nem tudott elhelyezkedni, csinált G-t, de az se ment, majd diplomával Z-t csinál. Aktát tologat, fénymásolgat, és belenyugszik, esetleg háborog, hogy az állam miért nem ad neki munkát. Rengeteg ilyen van. Közpénzből. Nem azzal van a baj, akit te irsz, legyen skillje, képezze magát. Nincsenek nyugger állások már.

vagy a műveltség az, hogy lexikon vagyok? király vagyok a maradj talponban? keresztrejtvényben jó vagyok? kevés az az ember szerintem, aki lexikon és gondolkodni is tud. kevés zseni van. Volt egy tanárom, mondja az anyagot, megállt, nem jutott eszébe a képlet. pedig azt csinálja n éve. odament a tábla sarkához, szüttyögött, majd elfordult onnan, és ott volt a képlet. levezette magának. Más hülyének tartotta volna, mert miért nem tudtad már megjegyezni mikor annyiszor elmondtad már, én pedig egy zseninek tartottam!

A túlzás egy eszköz, és ami nekem hiányzik, azt ennyiből nem állapithatod meg, ha igen, zseni vagy. :D azt csak én tudom. vagy nem.


------------------------
Jézus reset téged

Es itt jon be a motivaltsag. Motivalni kell arra az embereket, hogy tovabb akarjanak kuzdeni, nem pedig eroszakkal is elrugdosni oket odaig. Mert ugye a vegen meg a tanulast is megutaltathatjuk ilyen modszerekkel azokkal a fiatalokkal, akik par ev mulva maguktol jonnenek ra a dologra, es kezdenek el a sajat dontesuk alapjan, ezaltal sokkal elhivatottabban tanulni.

helyesen: szavaztassunk

A tobbi ennyit sem er.
Neha egyebkent azt kivanom, h osszak kette az orszago(ka)t.
Aranyosan, az egyik felebe azok, akik integralodnanak, a masikba meg azok, akik nem.

Aztan pa'. Ti lehetnetek abban, amelyikben a nem integralodok vannak. Lehetne szopkodni egymas kisujjat:)

Eljátszottunk a gondolattal, mit hozna a magyar EU-kilépés. Teljes gazdasági katasztrófát: bezuhanó beruházások, menekülő munkahelyek, összeomló mezőgazdaság, hazatoloncolt magyar munkavállalók, adósságválság és a forint legcsúnyább napjai az alternatív jövőben.

http://index.hu/gazdasag/2016/07/04/huxit_europai_unio_magyar_kilepes_g…

Csak annyi történt, hogy besz.rtak a liberálisok, s most minden platformon bizonygatni próbálják, milyen borzalmas lenne EU nélkül, nehogy az emberek eljátsszanak a huxit gondolatával. Amúgy vicces, tudniillik, 2004 előtt sem voltunk EU tagok, aztán mégis volt itt élet, mellesleg jobb, mint az EU tagság óta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> aztán mégis volt itt élet, mellesleg jobb, mint az EU tagság óta

Aztán hogy ez az EU miatt lett rosszabb, vagy az "elmúttnyócév" miatt, vagy a gazdasági válság miatt... ha ezt objektíven le tudod vezetni, akkor tisztelgek. Egyébként a másik végletet csinálom: kinevetlek emiatt a bődületes csúsztatás miatt ;-).

Figyelted, mit írtam? Azt, hogy mellesleg. Tehát nem állítottam, hogy az EU tagságunk miatt lett rosszabb, ennek legfeljebb a halvány eshetőségét vetettem fel. A lényeg az volt, hogy 12 évvel ezelőtt, valamint azt megelőzően nem voltunk EU tagok, mégis volt életünk. Éppen ezért kéretik helyén kezelni a dolgot, s az EU-n kívüli létre nem, mint katasztrófára, hanem sokkal inkább úgy, mint alternatívára gondolni. Fog menni?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE