Solaris rendszermérnök

Fórumok

Gyakorlott Solaris rendszermérnököt keresünk Bécsbe, részletekért nálam érdeklődj vagy a hirdetés végén található Linkedin kapcsolaton.

UNIX Systems Engineer - bwin.party digital entertainment

At bwin.party we use Oracle Solaris for production and not only for testing. Sounds challenging? It is.

Have you ever wondered how it’s like to be responsible for a big
global player’s infrastructure supporting Oracle databases? We bet you
are. Are you excited about using your Solaris expertise to ensure
bwin.party’s server hardware and software infrastructure is running
properly? We bet you are. So don’t pass this golden opportunity and
apply today and convince us you’re the candidate we are looking for.

Your arena:

- Design, build and operate physical and virtual Solaris systems
- Plan, coordinate and perform regular maintenance activities,
upgrades, patches and tests
- Performance optimization, troubleshooting in business and out-of-office hours
- Participation in regular audits

Our bet:

- The minimum salary for this position is EUR 48.000,-- gross p.a. and
is adjusted to match your qualification and experience
- The unique opportunity to contribute to an incredible important
project - If you do a great job, bwin.party will praise you for the
next years
- Awesome team of very knowledgeable & supportive colleagues
- Coffee, tea, table soccer and spaces to chill out
- Perfect location in the heart of Vienna

Your entrance ticket:

- Your proven experience with Solaris 10 and 11 both on SPARC and x86
architectures
- Your experience in at least one clustering technology (eg. Veritas
Cluster Suite, Solaris Cluster)
- Your solid understanding of SAN and NAS storage technologies,
preferably EMC or 3PAR and iSCSI, FCoE, FC
- Your proven knowledge of at leas one configuration management
toolkit (eg. Ansible, Puppet, CFEngine)
- You understand the challenges in a high data volume and high
security environment
- You’re willing to work on on-call rota
- You speak English fluently and you have at least some basic German skills
- Your strong service focus and your excellent communication skills

https://www.linkedin.com/jobs2/cap/view/122278470

(A hirdetés a HUP-Profession szabadkártya felhasználásával került kihelyezésre)

Hozzászólások

Hajrá, hajrá, ha van kérdés, szívesen válaszolok.

--
L

Az én közvetlen kollégám leszel. Ez már lehet, hogy önmagában is elég elriasztó és csak a kemény mag marad. :))

Tegyek valami hasznosat is hozzá: a basic German skills alapvetően nem a munkahelyen kell (de az osztrák kollégák örülni fognak, ha tudsz), hanem hivatalokba, ügyeket intézni stb.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Linuxost és hálózatost nem keresünk, viszont a windowsos csoport is AFAIR keres rendszermérnököt, ha esetleg érdekel. :)

A hivatal(ok)ban nekem se nagyon kellett német, de azért jó, ha alapszinten tudsz. A legtöbb helyen legalább minimális szinten tudnak angolul, a fiatalok pláne.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"- The minimum salary for this position is EUR 48.000,-- gross p.a. and
is adjusted to match your qualification and experience"

Engem az érdekelne (erre aligha fogok választ kapni :)), hogy egy ilyen pozícióban a minimálisan megadandó és az átlagos jövedelem között mekkora különbség van.
Annak az apropóján, hogy a kollégákkal számolgattuk, hogy havi bruttó 4.000 EUR-ért nem igazán éri meg kimenni.

Ha úgy gondolod, hogy ennyiért nem éri meg, akkor nem nagyon vagy tisztában a kinti bérekkel. A 48K annual € kint is elég jó pénznek számít. És egyébként nem kell kiköltözni hozzá... (bejárás)
Egyébként az Osztrák átlagbér kétezer párszáz € körül van, ha csak a szellemi dolgozókat nézzük akkor 3600€ per hó.
Hasonló pozíciók közötti fizetéseknél is komoly szórás lehet, ugyanúgy mint itthon. Biztos vagyok benne, hogy hasonló hirdetést tudnál találni évi 30K € körül is, sőt, párat még alatta is. A fenti ajánlat szerintem elég jó, ennél többet perfekt némettel architect/PM pozícióban lehet keresni.

Az hogy kint mi jó, meg mennyiért menne ki egy magyar szakember két külön dolog. Ez ha jól néztem nettó 2500 euró körül van. Numbeo szerint 750 euróért bérelhetnék egy olyan lakást, ami itthon van, marad 1750, ami a tényleges fizetésem lesz. A megélhetés 50-75%-al drágább, szintén numbeo, legyen 75%, mert a hazautazásokra is költenem kell. Kijön, hogy 1000 eurónyi magyar vásárlóerőt kap az emberünk, aki elvállalja. Lehet, hogy kint ez nagyon jó, meg törik egymást érte, de én körberöhögném.

bár nem rendszermérnök vagyok, hanem programozó és kontraktoros (budapest), de ennél nettóban minden adót levonva is többre jövök ki.
perpill a legutóbbi számlázást nézve (és minden adót leszámítva) ~3K€ átszámítva a havi nettó.

ilyenkor elgondolkozok, hogy ennyiért ott kint bécsben nem takarítónői munkát kellene-e végezni?

szerk.: pár hete kaptam Budapestre 280€+ÁFA/nap-os ajánlatot, sajnos kicsit későn jöttek(akkor már volt mással szerződésem, emiatt nem tudtam elvállalni), ez még a fentebb említettemnél is bőven jobb.
szóval ne legyetek balfaszok, gyertek haza többér dolgozni!

Alvállalkozóként jóval többet lehet számlázni mindenhol, mert projekt szinten vagy ott és nem főállásban, azaz minden munkáltatói járulék is rád esik. A 100e/napból itthon 50e marad kb. kézben és oldd meg a gépet magadnak és minden költséget is. Szerződésesként a kockázat is a tied, hogy ha mondjuk elmész 2 hétre nyaralni, akkor arra az időre nem számlázol, ha beteg vagy akkor szintén. Meg az is ott van a pakliban, hogy előfordulhatnak üresjáratok is, amikor huzamosabb ideig nem találsz számláznivalót. Az utolsó ok pedig, hogy a sima költség általában nagyon jól mutat a cégeknél és az alkalmazottra vetített termelékenységet nagyban javítja. Sok helyen ez igen sokat megér. :)

gyorsan kiszámoltam a 100K HUF + ÁFA napidíjas tételt nekem a következő jött ki (gondolom te is +ÁFA-t értetted, ezt nem írtad oda), ha egy évben egy teljes hónapot nem dolgozol akármilyen oknál fogva: 1.300.000.-Ft. havi ÁTLAG. tisztán, legálisan, mindent leadózva! ez azért marha jó pénz itthon. próbáld no meg a bruttó egy misit megemlíteni akármelyik cégnél egyszerű kétkezi irodai melósként, sok helyen finoman szólva is furcsán néznének rád!
ha viszont nem számolom az átlagot (tehát kihagyás nélkül dolgozol minden munkanap ebben az évben), akkor egy hónapban a teljes nettó adózás utáni megmaradó pénzmag: 1.425.000.-Ft.
tovább menve: az általad megtartható "nettó" és a kiszámlázott "nettó" (értsd helyesen mindkettőt) közötti arány ~67%, és nem 50%.
mivel mindenhol munkaerőhiány van ezért nagy valószínűséggel gyorsan tudsz új projektet találni, a kettő projekt közötti időt pedig vedd aktív pihenésnek/szabadságnak/akárminek.

infrastruktúrát pedig legtöbb helyen adják, szóval nem nagyon állja meg a helyét az érvelésed!

az általad megtartható "nettó" és a kiszámlázott "nettó" (értsd helyesen mindkettőt) közötti arány ~67%, és nem 50%.

Ugye számoltál azzal is, hogy egy egyéni vállalkozó kivétjét nem csak a munkavállaló által fizetendő adók és járulékok (szja, nyugdíj- és egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék) terhelik, hanem a munkáltató terhei is? Tehát nem csak azt a 33,5%-ot kell fizetned, hanem pl. a 27%-os SZOCHO-t is (nem gondolva a KATA/KIVA-dolgokra, ahol kicsit más a dolog, de napi 100k-s bevétel mellett nem is érdemes ezeket választani).

KATA-s vagyok, havi 500 ezerig 50 ezer az adó (ezt MINDIG fizetni kellesz, még akkor is, ha csak 1000 forintod volt a hónapban), a felette lévő részre pedig 40%, és ezzel MINDEN le van tudva. így jön ki ez a 67% a példádra! és marha egyszerű az adózás, két felé kell utalnod rendszeresen havonta, az egyik a navos áfa számla, a másik pedig a kata 50 ezre. a 40%-os részt pedig mindig a következő évben egyszerre kellesz befizetni egy harmadik számlára a navnál. ez egy külön utalás. plusz még havonta lejelenti elektronikusan az áfás bevételed, na ez is egyszerű. nekem eleddig megérte ez a kis plusz meló a fizetésekhez mért realizálható jelentős plusz összeget.

Ahogy írtam, a KATA és társai kicsit más - nem gondoltam, hogy épp pont arra gondoltál, és úgy jött ki a százalék (az a hiányzó kb. 33% gyanúsan közel volt a 33,5%-hoz, ezért gondoltam, hogy szja+járulékokból jött ki).

Ha sok költséget nem tudsz elszámolni, akkor igazad van, a 40%-os adóval is jobban jársz, míg ha sok költséget el tudsz (tudnál) számolni, akkor már nem biztos, hogy jobb (hiszen a KATA-féle 40% a bevétel 40%-a, nem pedig a nyereségé, mint ahogy általában).

Semmi sem fekete-fehér, KATA esetén:

- a járulékalapod az (50 ezer +) 40% ellenére csak 81.300 Ft, táppénzt, nyugdíjat ennyi után kapsz,
- ha eléred az évi egymilliót egy számlabefogadó esetén, nyilatkozattételi kötelezettséged van a NAV felé > nagyon fognak neki örülni a megrendelőid, mert ebben az esetben vélelmezi a NAV, hogy bújtatott munkaviszonyról van szó,
- KATA esetén a NAV amúgy is default vélelmezi, hogy bújtatott munkaviszonyod van, neked kell az ellenkezőjét bizonyítani.

Ezeket nem véletlenül alakították így, a KATÁT nem az ilyen évi 10+ milliós jövedelmek ócsítására találták ki.

ha megnézed, hogy bejelentett munkavállalónál a nettó/bruttó arány is majdnem 67%, akkor ezt nem nevezném ócsításnak, márha ezzel arra akarsz utalni, hogy adózási szempontból jobban járjál ...
de a szálnak nem is erről kellene szólnia, hanem arról, hogy IT területen egyre kevésbé éri meg elvándorolni bp-ről, az én esetemben meg kifejezetten rosszabbul járnék összesítve egy bécsi melóval, a bérleményeket is beleszámolva!

Pár dolog, ami beugrik:

- nincs akkora szmog
- sok park
- remekül kihasználják a Dunát, ahol nyáron simán lehet strandolni
- jól működő tömegközlekedés olcsó éves bérlettel, Twitteren aktívan kommunikáló közlekedési társasággal, plusz alkalmazásból vehetsz mindenféle jegyet, terveztethetsz útvonalat stb.
- itt nem életveszélyes biciklivel járni munkába
- gyakorlatilag bármilyen ismeretlen étterembe, büfébe beeshetsz anélkül, hogy tartanod kéne attól, hogy az étellel minőségi probléma lenne
- az üzletekben ügyfélként kezelnek
- a hivatalokban is, bár itt már találkoztam mogorva köztisztviselővel
- az emberek a tömegközlekedési eszközökön itt inkább bamba birkák, minthogy agresszíven tolakodnak (ízlés dolga, nekem ez kevésbé zavaró)

Írjam még? Nem feltétlenül Bécs, hanem Ausztria-specifikus dolgok is vannak. Van persze negatívum is.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ez igaz, viccen kívül. És nehézkesebb is olyan jellegű cukrászdát találni, mint amit otthon megszoktál. Péksütemények vannak dögivel, finomak is, sok a pékség, pékbolt (ahol kávézhatsz és remek szendvicseket is lehet venni), de az a fajta krémes, gyümölcsös, csokis stb. sütik ritkábbak, amik otthon.

Akad azért. Meg van Szamos itt a közelben a Landstrassén. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

- drága a lakhatás, de még mindig nem "Nyugatabb"-Európa
- nagyon drága az autótartás - nem csak abszolút mértékben! -, a biztosítási díjak pofátlanul magasak, az adó magas és elkúrt, mert a dízeleket támogatja (csak a CO2-kibocsájtást veszik figyelembe) és a KGFB-bónuszszámítás sem ugrik kategóriát automatikusan, ha letelik egy balesetmentes éved (mindig október 1-től indul az év)
- túl sok Bécsben a bevándorló :D
- a város tisztább, de rengetegen szemetelnek, az osztrák prolik is
- nagyon sokan dohányoznak, utcán MINDENHOL, a kocsmákban is lehet még sok helyütt
- nem lehet kapni rendes szalonnát :)
- az iskolarendszert jobbnak és gyerekközpontúbbnak érzem, mint a magyart, de még néha így is merevnek (pedig nemrég változtattak rajta, hogy ne 10 évesen kelljen a gyereknek kitalálnia, hogy mit akar kezdeni az életben)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Azert ez eleg sarkos. Neked nem eri meg. Masnak meg megeri.

Azert nem hiszem hogy Mo-n csak ugy dobaljak a netto 8-900K -s munkakat az emberek utan. Es en bejelentett rendes melorol beszelek egy cegnel ahol 9-17.30 -ig dolgozol nem ugyeskedve ezt meg azt szamlazva vagy contractorkent meg tuloraban.

EEEEEEEE csak a kovetkezot felejtitek el mikor ezzel vagdalkoztok az a penz nem veszik el:
Mi fizetjuk szepen a lakaskolcsont itt ami jobb mintha berelnenk (ket fizubol abszolute nem megerolteto gyakorlatilag egy fizubol megelunk itt) es 25 ev utan lesz egy 120+ millat(mai aron) ero objectunk amit penzze lehet majd tenni...

Tehat otthon kevesebbet keresel es lesz egy panellakas max egy kerteshaz a neveden miert is jarsz jobban ?
Komolyan erdekel nektek hogy jon az ki hogy kevesebb penzbol jobban meg lehet elni.

A helyzet az, hogy aki ma pl. pesten az IT-ben dolgozik, annak jó eséllyel saját lakása van. Namost, ebből a helyzetből kimenni nyugatra már nem éri meg,
mert ha levonom a fizuból az 1000-1500 euró (hát még ha font) lakásbérlést, akkor szinte semmivel sem vagyok jobban (sőt) mintha itthon maradnék.

Nyilván nem tudok ilyen statisztikát, de a saját ismerősi körömben én ezt látom. 33+-os korosztályról beszélünk, és alapvetően
java fejlesztők, vagy hasonlók.

Az IT azért elég tág fogalom, benne van a kisiskolában dolgozó rendszergazdától kezdve az Oracle szakértőig mindenki.

Jo hat sejtettem hogy csak te haraptal eppen nagyon finomat abbol a tortabol ami nem feltetlenul tukrozi a magyar valosagot :D

Ha igy nezzuk es en is a sajat koromet nezem akkor itt sem a 900K nettoval kell szamolni hanem nyugodtan megszorozhatod 1,5 -el. En egy atlag IT/office bert irtam neked.

És mennyibe kerül egy lakás Londonban? Félreértés ne essen, a beszélgetés nem arról szól, hogy nem lehet jobban keresni. A történet
arról szól, hogy mit mutat a mérleg, amikor a két serpenyőbe pakolunk.

Mert mondjuk azt nézed, hogy 45K/év. Ez gondolom bruttó. Ennek a nettója 2,797/hó. Ebből simán lejön 1000 font/hó lakás bérlésre.
Marad 1700 font. Az 660 nettó. Viszont minden sokkal drágább. Szóval nem igazán látom a hatalmas különbséget.

Egy csaladban altalaban nem egy kereso van hanem legalabb ketto.

Ha berelnenk akkor amiben most lakunk az kb £1300 lenne havonta. Mivel megvettuk igy pont kijon egy ezresbol.

Mi mas dragabb meg ami a mindennapi elethez kell? Kajara kb ugyanannyit koltunk a plusz az max olyan dolgok miatt van amit otthon nem engdhettem meg magamnak (pl nem vettem kokusztejet 800Ft/L aron. Az autok peldaul sokkal olcsobbak.

Rengeteg munka van Londonon kivul en peldaul semmi penzert nem mennek be. Budos koszos tomeg van etc.

Ha megis turistaskodni vagyom es londont akarom megnezni akkor 25 perc alatt bent vagyok a vonattal atszallas nelkul kb mintha a metrora szallnek fel.

Nem tudom masok hogyan csinaljak en azt tudom mondani hogy egyikunk fizujat itt siman elrakjuk havonta ami azt jelenti hogy a megtakaritasom atlagban 2x annyi mint amit mas nettoban megkap egesz fizeteskent.
Ezt otthon nem igazan sikerult abszolvalnom itt gond nelkul sikerul.

Németország - Bajoroszág itt amennyire képben vagyok a 80%-nak a 90%-a már kifizette :D

nálam például nem a pénz volt az elsödleges motivácio a váltásra, hanem hogy nagyon jo helyre kerültem (most inkább DEVOPs területen vagyok mint klasszik Linux admin) illetve a nyelvtanulás meg a nemzetközi tapasztalat szerintem jol mutat majd késöbb is.
Arányaiban anyagilag is jobban jártam ha mérleget vonok, de közel sem annyival hogy csak a pénzért nekme megérte volna kijönni.

A hirdetéshez: szerintem a 45k alapfizu nem rossz, itt Bayernben amit biztos forrásból tudok -tapsztalattól függöen- 30k-70k között lehet kapni Linux adminként ( a 70 már architekt szerü cucc) Többröl én nem hallottam ezen az intervallumon belül biszont mindenfélét hallottam már.

De itt is vannak érdekes dolgok: van egy fejlesztö haverom ö C++ fejlesztöként 58k-t kap Karlshruéhban kb. 3-4 év tapsztattal, amit pl. én kevésnek találok mint fejlesztöi bér.

Már megint almát a körtéhez. Itt pl. (de Németországban is) sokkal elterjedtebb a bérlés, mivel működik a klasszikus önkormányzati bérlakásrendszer, de van Genossenschaftswohnung is, amit nehéz lefordítani, talán a lízinghez hasonlítható leginkább (lakásszövetkezet). Ezek olcsók, persze vehetsz is, de sok embert nem motivál a vétel, mert fölösleges. Ehelyett elrakja a pénzt, vagy költi másra.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

nyilván nem dobálják, mert itt is kezdenek elmenni valamiért az alvállalkozósdi irányába a jólfizető melók.

viszont ezt a nettó 800-900 ezres fizetést már a lengyelek is megadják az ottaniaknak, láttam már 3.5K-5K€ bruttó/hó ajánlatot varsóban. így bécs elég erősen kezd veszíteni a vonzerejéből!

úgyhogy nemsokára azt fogják balfasznak nevezni IT-s körökben aki kiment bécsbe, és nem azt aki itthon maradt :D

Évi 6 millió felett erősen bukta a KATA, te pedig 1,3M havi átlagot írsz. Ennyit kiszámlázni minden hónapban fixen szerintem itthon nem könnyű és szerencse is kell hozzá. Ahogy írod, megemlíted a nagy fizut és rögtön adhatsz gyógyszert is mellé, ugyanígy nehezen fogják a havi bő másfél milliós számládat is simán fizetni. Természetesen látok én is 130e nettós havidíjas számlát néha, de hogyismondjam, nem egy fenntartható üzleti modellt sejtek mögötte.

Az infrastruktúra adás is igen necces, a már korábban említett okok miatt.

te írtad fentebb a 100ezerből jó ha megmarad 50, én csak erre csináltam egy példaszámítást!

szerk.: nekem ennél azért jóval kevesebb a napi díjam és mégis jelen árfolyamon számítva kb 3k€ a tisztán elkölthető jövedelmem adózás után.

naja, csak itt bécs vs. bp.-ről van szó!

londonban meg akkora horror árak vannak lakásbérlésnél, hogy ihaj. egy hónap kiesik és a gatyád/megtakarításodat elviszi az albérlet + egyéb költségek. szóval majd ha ez az összeg távmunkában is elérhető lesz akkor kipróbálom mucsajröcsögéről :D

A hirdetésben , ahogy fel is tüntettük, a legalacsonyabb bér szerepel. Ha jó vagy, akkor nyilván ennél magasabban is meg tudunk állapodni. Ezen felül jön még az ügyeleti díj (elárulom, nem rossz pénz), valamint van bónusz is.

A megélhetésre fordított összeg szubjektív, nyilván mindenkinek mások az igényei, így erre nem is térek ki, egyedül a hazautazási költésegbe hadd kössek bele: ez egy osztrák állás, a munkavállalótól elvárható, hogy Ausztriában éljen életvitelszerűen, a hazautazás teljesen a magánügye.

--
L

Nem a hírdetésre írtam, hanem arra a kommentre, hogy a 48k az hú de jó fizetés. Én annyiért programozóként nem mozdulnék, főleg nem német nyelvterületre, de ez neked nyilván nem érdekes :)

Viszont a hazaút egyáltalán nem magánügy, ha a munkavállaló azon döntése múlik ezen, hogy elvállalja-e ennyiért az állást :) Azt azért talán nem várja el a munkáltató, hogy innentől az ember ne lássa a szüleit, barátait. Gondolom nem pusztán jószolgálatból hírdettek itt is, hogy esélye legyen a munkanélküli magyar Solaris mérnököknek, hanem mert nem találtok kint.

Teljesen mindegy számunkra, hogy ki és honnan jelentkezik, egyenlő feltételeket kínálunk mindenkinek. Az állást egyidőben hirdettük meg számos országban. Nem keleti rabszolgát keresünk éhbérért, ahogy mások is megjegyezték, ez egy korrekt fizetés alsó határa ezért a munkáért, kérlek, ne keverd ide a fejlesztést és programozást.

--
L

Akkor nem értem... "Viszont a hazaút egyáltalán nem magánügy, ha a munkavállaló azon döntése múlik ezen, hogy elvállalja-e ennyiért az állást" A munkaadó ezzel miért foglalkozzon? Ad egy fizetést, mindenki ossza be ahogy akarja. HA nem lesz jelentkező, akkor esetleg módosít a feltételeken, de Bécs azért elég jól megközelíthető, mégse Murmanszk.

Ha a solaris rendszermérnökök a fán teremnek, és a mérnökök örülnek, ha találnak állást, akkor magánügy. Ha viszont belőlük is hiány van, és a cégek versenyeznek egymással, nos, akkor is lehet magánügyként kezelni, csak nem biztos, hogy érdemes.

De igazából az a lényeg, hogy nem a hírdetésre, hanem a "48k nagyon is jó pénz" megjegyzésre írtam, tehát a munkavállaló szemszögéből, a munkavállaló szemszöge meg had lehessen magánügy is :)

Általánosságban nem gondolom, hogy egy senior rendszermérnök és egy senior fejlesztő fizetése között égbekiáltó különbség lenne.

A Solaris egy külön csavar a történetben, nyilván azért hirdették meg már országokban is, mert vagy nincs kint megfelelő ember rá, vagy drága. :)

Sajat tapaszatlatom szerint kb sehol nem lehet epkezlabb Solarisos szakembert talalni.
Max. a szakmara raunt kioregetett szakikat akiket epp most bocsajtanak el nagyobb cegek(10-15 ev utan...) mert nem uzemeltetnek tovabb Solarist.(remelem nem sertettem meg senkit, nem ez a celom, de allasinterjun talalkoztam egy ket erdekes jelentkezovel... :D)

De igazabol ebben nincs semmi meglepo, a Solaris sosem volt igazan elterjed. Nameg nem is lesz. :D

Solaris nem elterjedt ott, ahol nem tudják megfizetni az Oracle vasakat és az Oracle supportot alá. Mondjuk egész Magyarországon?...

Bizonyos szempontból buborékban élsz, ezért nem látod. Ne értsd félre, nem akarlak ezzel megbántani, csak egy tényt közlök.

Ez kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy új autót senki nem vesz, mert Magyarországon alig vesznek.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Magyarorszagot te keverted bele. :) (Amugy ha buborekan elek akkor azt a buborekot USA-nak hivjak, viszonylag nagy buborek, szoval annyira nem banom. :D )
En nem csak Magyarorszagrol beszelek, szoval az en szabol a te idezeted igy hangozna:
"Uj autot senki nem vesz, mert sehol a vilagon nem vesznek uj autot." Igy mar kicsit helyenvalobb az altalanositas. :D

Lehet teged erzekenyen erint ettol a meg a szamok azt mutatjak hogy a Solaris nem elterjedt.
Eleg csak megnezni az allasirdeteseket, mennyi Solaris admint keresnek(nem, nem Magyarorszagon barhol mashol nagy IT hubokban, UK, USA) osszehasonlitva mondjuk a linuxos poziciokkal.

Azért írtam, mert azt hittem, hogy Magyarországon élsz, dolgozol és az ottani környezetet érzékelted és írtad le. Sokan hajlamosak készpénznek venni, hogy mindenhol az van, amit maguk körül tapasztalnak.

Az Oracle cuccai drágák, hit kérdése, hogy mennyire, nem érdekel túlzottan ez az aspektus. A Solaris műszaki szempontból igen jó, a 10-esben bevezetett újítások sok helyen még macerásak maradtak, de a 11-esben ezeket az "éleket" szépen lecsiszolták és egy remekül használható rendszer lett belőle (igazából 11.2-től). Még mindig rengeteg olyan dolgot tud, amit a Linux nem - bár ez fordítva is igaz bizonyos dolgokra -, és amerre most a linuxos világ pl. a systemd-vel megy, az elkeserítő (no meg egy "futottak még" SMF-utánérzet).

Érzékenyen nem érint, jómagam értek (és foglalkozom) Linuxszal is, sőt, még mindig ezzel van több munkatapasztalatom. Sőt, vSphere-től se jövök zavarba, építettem és menedzseltem olyan rendszereket is. Nem igazán mondanám, hogy van kedvenc technológiám, én inkább a problémához szeretek eszközt, megoldást keresni, mint fordítva.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ahogy Mik is írta, ez egy viszonylag jó pénz. Éves bruttó, itt 14 hónapnyi fizetést kapsz (június és november végén jön a plusz 1-1 havi), amik kisebb mértékben adóznak. Tehát nem csak simán elosztod 12-vel. Idén január 1-től lépett életbe egy kis SZJA-csökkentés, persze nincs az otthoni lineáris adózás (talán az egyik oka, hogy Ausztria jobban működik), de ki lehet jönni belőle.

Hogy ilyen pozícióban mennyi az átlag, azt nem tudom megmondani. Ez a minimum, amit kötelező kiírni és ha jó vagy, meg a cég hajlandó fizetni, akkor alkudozhatsz. Ahogy lberes is írta, erre még rájön az ügyeleti díj, ami tényleg jó pénz pluszban.

Ausztria sok olyan dolgot nyújt, amit nem tudsz közvetlenül pénzzel lemérni. Nyugodtabb az élet (pláne, amióta egyáltalán nem olvasok otthoni híreket), az iskola normálisabb, a vendéglőkben a pincér nem próbál meg defaultban átbaszni és még sorolhatnám. Persze cserébe a szolgáltatások drágábbak is, de ez azért van, mert a legtöbb helyen az alkalmazott be van jelentve, normális fizetést kap és adóznak utána.

Persze ezzel nem akarok senkit rábeszélni, az egyéni prioritások különbözőek mindenkinél.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"...talán az egyik oka, hogy Ausztria jobban működik"

The Austrian government, consisting of Social Democrats, Conservatives and Communists (until 1947), and residing in Vienna, which was surrounded by the Soviet zone, was recognised by the Western Allies in October 1945 after some doubts that Renner could be Stalin's puppet. Thus the creation of a separate Western Austrian government and the division of the country was avoidable. Austria, in general, was treated as though it had been originally invaded by Germany and liberated by the Allies.[59]

On 15 May 1955, after talks which lasted for years and were influenced by the Cold War, Austria regained full independence by concluding the Austrian State Treaty with the Four Occupying Powers. On 26 October 1955, after all occupation troops had left, Austria declared its "permanent neutrality" by an act of parliament.

Nyilvan a progressziv adozas miatt megy jobban nekik.

Szerk:

de most komolyan. Ha otthon nem lenne egykulcsos, szerinted most azon lenne a vita, hogy "hat, ekkora fizukulonbsegert mar nem is erdemes kimenni Becsig se", vagy azon, hogy "hol irhatom ala"?

Mondom "lehetséges egyik oka", nem "emiatt megy jobban nekik".

A lineáris adózás csak fölerősíti a társadalmi különbségeket, eddig mindenhol ezt tette, ahol bevezették. Nem véletlenül akarja Szlovákia sem megszüntetni most.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Nem is a tarsadalmi "igazsagossag" a celja, hanem az orszag versenykepessegenek megorzese. Marpedig versenykeptelenul lehet tarsadalmilag erzekeny lenni, de nem biztos, hogy megeri.

Szerk: Meg mindig. Hanyszor volt arrol szo, hogy nyugati arak melle nyugati bereket? Vegre par szektorban ez megvalosul, erre mindenki, mint valami irigy verebek rogton visszacsinalnak az egeszet, hadd legyen a masiknak is szar. Elarulom, nem lesz, ha eleg nagy lesz a berkulonbseg, (ahogy eddig is,) rogton koltozik, meg a "roghozoktott" es alapvetoen nehezen mozdithato magyar is.

Erősen elkanyarodtunk már az eredeti témától.

Irigy véreb/veréb? Azért ez egy kicsit erős. Pont az a bajom a lineáris adórendszerrel (és otthon is ezt vallottam már, pedig nekem előnyös volt), hogy azok szívnak miatta, akiknek amúgy sincs sok pénzük. Társadalmi szolidaritás, ugye. Csak a végtelen individuum hazájában ezt a kifejezést kevesen ismerik. Ez meg egy másik tényező, ami miatt Ausztria jobban működik... (még Németország, meg a skandináv államok).

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Nagyon szep dolog szolidarisnak lenni, de ha senki nem marad az orszagban, hogy nagy hozzaadott ertekkel dolgozzon, akkor ott ette meg a fene az egeszet, jobb nem lesz azoknak se, akik maradnak. Ha nincs munkaero, nem jonnek a cegek se, puff, az az ado is kiesett. Akkor mibol lesz szolidaris az ember?

Az orszagnak a termelo ertelmiseget kell otthon tartania. Meg akkor is, ha a berek hasonloak a nyugatihoz, meg akkor is lelepnek az emberek vilagot latni, nyelvet tanulni, gondold el mi lenne, ha meg a masodik kulccsal is szivatnak oket. Nyugati bereket kell teremteni, de a nyugati ceg nem akar nyugati koltsegeket, ezert jott hozzank. Hogy tartod itt mind kettot? Hogy oldod meg, hogy a kecske is jol lakjon es a kaposzta is megmaradjon?

Az SZJA meg amugy sem alapvetes, hiszen "A modern értelemben is általános jövedelemadózásunk 1988 óta van, ennek bevezetését az 1980-as évek közepén hosszas előkészítő munka és ismeretterjesztés előzte meg." link

Ausztriában progresszív adórendszer van. Magyarországon lineáris. Szlovákiában is lineáris (most még, de ebben nem vagyok biztos, váltani akarnak vissza).

Ausztria keleti fele és Bécs tele van magyarokkal. Szlovák is van, Pozsonyból ingázó kolléga mondta, hogy az ő 4,5-5 milliós népességükből is kb. 500e-ren külföldön vannak, ott is UK/DE/AT a legnépszerűbb. Vajon mivel indoklod, hogy a paradicsomi lineáris adórendszerből az emberek elmennek dolgozni a kizsákmányoló, progresszív adórendszerbe?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Igen, ez valószínűleg részben igaz. De informatikusok is jönnek. A kollégáink között teljes Közép-Európa és a Balkán is megtalálható.

Pl. pont most kérdeztem meg emailben a magyarországi volt fővállalkozónkat, aki az otthoni lakásunkat újította fel, némi beázást kéne javítani, el tudják-e vállalni. Sajnos nem, annyi munkájuk van a szakemberhiány miatt (ami persze nekik egyáltalán nem rossz).

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Jobb. Magyarorszagnak. Jelen pillanatban. Senki nem gondolja, hogy a linearis adorendszer 1000 evig fenn marad, mert ez a Szent Gral.

Van egy problema, a nem lehuto fele az ertelmisegnek + szakmunkas megy nyugatra, hol ezert, hol azert. Itthon kene tartani, kulonben ki fizeti az adot, amibol szolidarisnak kene lenni? Hogy oldod meg, ugy, hogy kozben zajlik az elet, a vilag folyamatosan valtozik es millio mas problemara is figyelemmel kell lenni?

Ezt a kerdest mar feltettem, valaszt meg nem lattam ra.

Én úgy érzem, hogy ami neked jó, azt kivetíted az egész népességre.

Pedig a szomorú statisztikák szerint a szegénység Orbánék hatalomba lépése óta csak nőtt, egyre többen élnek a létminimum alatt, vagy közel hozzá és ami a legszomorúbb, hogy a gyerekeknek is egyre nagyobb hányadát érinti ez.

Márpedig a leszakadó rétegeket nem segít az, hogy az informatikusok nyugat-európai szintű nettókat visznek haza.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Hogy a nyugati európai szintű nettókból levont nyugat-európai legfelsőbb adókulcs szintű pénzekből stadionok épülnek nem az informatikusok hibája, és egyáltalán nem megoldás, hogy még nagyobb adót húzzanak le róluk. Főleg mert akkor majd egyáltalán nem fogunk adót fizetni.

Szeretnék statisztikákat látni a növekvő szegénységről.

Nem tisztem védeni Orbánékat, ez a politikai berendezkedés és hatalomgyakorlás távol áll tőlem.
Viszont az kétségtelen, hogy viszonylag dinamikusan nő a gazdaság, csökkenő adóterhelés mellett feszített államháztartási politikát folytatnak, alacsony az infláció és a kamatterhek, befektetői szempontól pedig - a hatalomgyakorlás ellenére - is pozitív az ország megítélése.

Ha befektetnek az országba, munkaerőhiány van egy szektorban, ezért magasabbak a bérek, az nem csak az adott ágazatban dolgozó embernek jó, hanem mindenkinek.

"Szeretnék statisztikákat látni a növekvő szegénységről."

Már nincs, mert megszüntentették.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a létminimum számítását, mert az szerintük nem mutatja jól a szegénységet, derül ki az MTI híréből. A tavalyi kiadvány szerint havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma, így a magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka él a létminimum alatt.

"Viszont az kétségtelen, hogy viszonylag dinamikusan nő a gazdaság, csökkenő adóterhelés mellett feszített államháztartási politikát folytatnak, alacsony az infláció és a kamatterhek, befektetői szempontól pedig - a hatalomgyakorlás ellenére - is pozitív az ország megítélése."

Na vegyük sorban.
Nő a gazdaság: igaz, de
- azt a 2-3%-ot nem nevezném dinamikusnak,
- és ezt is az EU pénzek felpörgetett lehívása és - nagyrészt hasztalan - elköltése okozza.

Csökkenő adóterhelés: nem igaz, mert:
- csökkent ugyan az SZJA és a disznó áfája,
- de csak az, az ÁFÁT és több más adót megemeltek,
- és még bevezettek egy csomót,
- összességében _nőtt_ az adóterhelés, nem is kevéssel.

Pozitív az ország megítélése: nem igaz:
- minden hitelminősítőnél bóvli kategóriában van az ország,
- és úgy általánam a megítélésünk is inkább rossz.

"Ha befektetnek az országba, munkaerőhiány van egy szektorban, ezért magasabbak a bérek, az nem csak az adott ágazatban dolgozó embernek jó, hanem mindenkinek.

Ez bizony így van.

Beírom ide is, innen: A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a létminimum számítását, mert az szerintük nem mutatja jól a szegénységet, derül ki az MTI híréből. A tavalyi kiadvány szerint havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma, így a magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka él a létminimum alatt.

Nyilván azért szüntették meg ezt a számítást, mert annyira sokan kerültek ki a szegénységből...

Igen.
Csak egy gyors számolás, 2 dolgozó szülő és 2 iskolás gyerek, Budapest, 2016:
100 albérlet (ez a mai árak mellett egyáltalán nem drága)
10 közös költség
10 távhő
5 víz
5 villany
5 net
19 BKV bérlet 2 szülő (2*9500)
7 BKV bérlet 2 gyerek (2*3500)

Ez eddig 161 ezer Ft, és ez csak a fix költség, erre jön rá minden fogyasztás.
Szerintem a családnak 250-300 nettó legalább kell ahhoz, hogy ezt megoldják.

És ebben mi a lehetetlen Budapesten? Egy pláza eladó is megkap 200 bruttót + jutalékot és mindenhol ki van rakva, hogy lehet jelentkezni, kapnak családi pótlékot, adókedvezményt, ingyen könyvet, ingyen kaját a suliban, ha saját lakást akarnak és nincs önerőjük a CSOK-ot beszámítják annak és akkor nem másnak megy a 100 ezer az albérletért havonta.

Nem azt mondom hogy lehetetlen, hanem hogy ez a létminimum.

Amúgy a 200 bruttó sokaknak csak álom, az ingyen könyvet azért csillagozzuk meg, és az ingyen kaját is.

A csok pedig 2 gyereknél használtra lakásra 1,5 milliót jelent, és MNB rendelet szerint legalább 20% önerőnek kell lennie. Szóval a 1,5 milliós önerővel max. 7,5 milliós lakást lehet venni, ami a legjobb esetben is egy lepusztult garzon a világ végén rossz környéken, ami simán nem teljesíti a csok 2 gyerekre előírt 50m2-es minimumát.
De rakjanak hozzá valahogy még fél millát az önerőhöz, 10 milla alatt 50m2 fölött az első szembejövő ingatlanos oldal adott 4 találatot. Ebből az egyik egy 560m2-es beépíthető tetőtér, 2 felújítandó, a maradék 1 pedig vagy elírás, vagy valami oka van annak hogy az csak annyi. És ha valami túl szép ahhoz hogy igaz legyen, akkor valszeg nem igaz...

Az ingyen könyv, ingyen kaja az 3 vagy több gyerek esetén van, mint ahogy a csókosoknak kitalált támogatás is. 10M támogatásból meg három gyerek és a szüleik lyukas alsóneműjéből nem lesz saját, megfelelő méretű, új építésű lakásuk Bp.-en (a tíz méteres csókos pénz csak új lakásra kapható meg), az tótzicsi, tehát kell önerő és hitel - annak a törlesztője viszont nem lehet a nettó jövedelem megadott %-ánál több, azaz a hitelösszeg felülről erősen korlátos. Ja, a csok másik tizese is ott van, mint lehetőség, de az hitel - viszont azt is vissza kell fizetni...

Azért a tulajdonszerzési feltétel kellően erős kritérium...:
"A lakásban az igénylőn vagy támogatott személyen kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont."

Inkább a másik, tulajdonlással kapcsolatos szabály az, ami a csókosok felé viszi a csok-ot:
"CSOK-ot olyan személy igényelhet, akinek a kérelem benyújtásának időpontjában saját magának, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjainak lakástulajdona nincs (ide nem értve pl. hétvégi ház, üdülő, telek, tanya, gyümölcsös, valamint lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező, bővítés esetén pedig a bővíteni kívánt lakás, illetve a Rendelet által többletingatlannak nem minősülő lakástulajdont)."

Akinek van, és el tudja ajándékozni/átíratni/etc. a családon belül, és a megfelelő önerő is rendelkezésre áll (a 3 gyerek mellett), az szépen bezsebelheti a támogatást.

Egyrészt az ország nemcsak Budapestből áll, az ország 80%-a nem itt él.

Másrészt én nézegettem korábban, hogy az a kevés új építésű lakás, ami elérhető volt a piacon az utóbbi időben Budapesten az mind 1 vagy 2 szobás volt, nyilván, mert ez jobban megérte a beruházóknak, hiszen ezek is elkeltek és így négyzetméter arányosan nagyobb nyereséget tudtak realizálni, viszont mi lesz így azokkal akik nem csak 1 gyereket szeretnének?

Az államnak csak az új lakás építése éri meg, mert az pörgeti a gazdaságot, ezzel feltehetően elérik, hogy normális méretű lakások (is) épülnek végre.

Harmadrészt ez nem szociális intézkedés, hanem társadalompolitikai, a cél az hogy több gyerek szülessen, nekem van olyan kollegám, akinek 2 gyereke van és emiatt bevállal egy harmadikat.

A kérdés az, hogy megér-e ez 10 milliót (+ kamattámogatás) az államnak, a válasz igen, mert egy középosztálybeli gyerek élete folyamán ezt bőven kitermeli.

Nyilván kérdés, hogy mi legyen azokkal, akiknek már van 3 gyerekük, de azért elég durva lett volna, ha őket kizárják, hiszen ők már úgyis bevállalták a 3 gyereket.

Az meg, hogy 10+10 millióból nem lehet lakást venni Budapesten, a célzott középosztálybeli rétegnek azért van valami megtakarítása, csak nézd meg mennyi lakástakarék fut jelenleg, 2 lakástakarékból 5 év alatt havi 40 ezer befizetéssel összejön 2 és fél millió illetve jelenleg még elérhető lakások sincsenek, amik meg vannak nyilván túl lesznek árazva, hiszen nagy rájuk a kereslet most, bár lehet csak az érdeklődés, mert hiába hirdetnek egy lakást 35 millióért, ha senki nem veszi meg.

A 10+10 az 10M hitelt is tartalmaz,a mi mellé további hitelre van szükség, hogy új építésű ingatlant tudjanak vásárolni - a hitelek együttes törlesztése viszont (a kamaty- és kamattámogatás ide, vagy oda) felülről korlátos (jövedelemtől függ) - és ~20 évre röghöz köti a támogatottakat.
Tehát 10M-ért harmadik gyerek és ~20 évre eladósodás, és a jó ég tudja, hogy a csok-os hitelhez kapcsolódó jelzálogjog és elidegenítési tilalom átvihető-e egy másik ingatlanra - ha netalán költözni szeretne a család a későbbiekben...

A túlárazás az új építésű lakások esetében is, és a használtak esetében is jelentkezik - gyakorlatilag a piac a kínálati oldalon "beárazta" a csok megjelenését, úgyhogy az, aki józanul gondolkodva nem vállal három gyereket, az most ordenáré módon odakerült a rúdaszpirin kellemetlenebb végére.

Nalunk az hol van?
Amugy valoszinuleg azert nem latod az emelkedest mert mar eleve magas aron vetted, vagy valahol videken laksz, a brutalis emelkedes ugyanis nem tavaly volt hanem inkabb 2014-ben kezdodott.
Mi 2013-ban vettunk XI. keruletben 16.5M-ert laskast+melygarazs beallot, most 22-ert el lehetne passzolni. :D

Az árak felfújtak voltak már a 2008-as válság előtt is (ami nálunk inkább már 2009-ben köszönt be).

Csak akkor épp az "olcsó" CHF hitel volt ami a komoly keresletet generálta, ami pedig felnyomta az árakat.
Mert ugye akkor a forintkamat az égben volt, 8-10%-os alapkamat mellett.

Most ugye forinthitel van csak, az se olcsó. de az alapkamatot lassan 1% alá farigcsálják kuszaszemék. De ha jön egy komolyabb perecelés valahol (akár globális, akár EU-s, akár csak magyar), na akkor ezen nagyon komolyat kell majd emelni hogy finanszírozni lehessen az országot. Márpedig jönni fog előbb-utóbb.
Na akkor lesz romantikus ez a lakáshitel buli...

2013-2014-ben már elkezdtünk nézelődni (tudtuk, mikor lesz úgy pénzünk, tehát tervezett volt), és akkora emelkedést nem tapasztaltunk. Egyébként inkább azt látjuk (még most is szoktuk "hobbiból", "versenyen kívül" nézegetni, és úgy látjuk, inkább tavasszal-nyáron egy kicsit magasabbak, ősszel-télen egy kicsit alacsonyabbak).

A "nálunk" dél-alföldi régió, megyei jogú város, tehát nem Karakószörcsög, ahonnan mindenki inkább elfelé vágyik.

Első munkahelyemen (Kelet-Magyarország) jó pár évet dolgoztam papíron minimálbérért (írtunk munkaszerződést), a valóságban többért, amikor eljöttem és kértem a kilépő papírokat akkor mondták, hogy nem voltam bejelentve.

A statisztikában én is bizonyára koldusként (esetleg fényevőként) szerepeltem, hiszen mi más lenne egy hivatalosan jövedelem nélküli ember.

Ezzel szemben azt láttam magam körül, hogy aki nem roma az nem él rosszul (de a romáknál is volt tányéros tévé).

Most a 4 millió koldust tolja majd a média, eddig az 1 millió vagy legalábbis több százezer magyar Londonban volt a menő, biztos hozzájuk is eljutott, hogy a valóságban 100 ezer sincs, sőt a környező országokból arányaiban jóval többen mentek ki, pedig azt is nyomták, hogy a lengyelek vagy a szlovákok így meg úgy elhúztak tőlünk, de egyébként Németországból is már 131 ezren "emigráltak" Angliába, de még az osztrákoknak is van 18 ezer "kitántorgójuk":

http://webarchive.nationalarchives.gov.uk/20160105160709/http://ons.gov…

Table 2.3: Non-British population in the United Kingdom, excluding some residents in communal establishments,

January 2014 to December 2014

Nationality Total (1000)

1 Poland 853
2 India 365
3 Republic of Ireland 331
4 Pakistan 210
5 Romania 175
6 Portugal 175
7 Italy 170
8 France 160
9 Lithuania 155
10 United States of America 153
11 Spain 131
12 Germany 131
13 China 121
14 Latvia 108
15 Nigeria 94
16 Australia 87
17 Hungary 85
18 Netherlands 82
19 Slovakia 79
20 South Africa 69
21 Bangladesh 61
22 Sri Lanka 61
23 Bulgaria 59
24 Philippines 58
25 Nepal 55
26 Greece 54
27 Somalia 54
28 Jamaica 49
29 Zimbabwe 49
30 Canada 48
31 Turkey 47
32 Iran 44
33 Iraq 40
34 New Zealand 39
35 Ghana 38
36 Afghanistan 38
37 Czech Republic 37
38 Malaysia 33
39 Sweden 32
40 Brazil 28
41 Japan 28
42 Russia 27
43 Denmark 26
44 Thailand 24
45 Libya 23
46 Saudi Arabia 22
47 Austria 18

A linkről letölthető pdf-ben nem találtam azt, amit írtál.
És egymillió magyar Londonban szerintem senki se mondott, legalábbis komolyan tutira nem.

De ez a 85 ezres szám nem tudom mennyire hihető.

A saját ismerőseim közül 8 emberről biztosan tudom hogy kint él (UK), egyikük feleséggel és 2 gyerekkel ment. Itt rokonokról, volt kollegákról, hasonlókról van szó akikkel alkalmilag ma is tartom a kapcsolatot, nem csak facebook-on like-oljuk egymás vackait. És nyilván vannak még mások is.
Nyilván nem reprezentatív minta, de én ez alapján jelentősen többre tippelem.

A pdf-ben vannak táblázatok linkelve, 2.3 sheet:
http://www.ons.gov.uk/ons/rel/migration1/population-by-country-of-birth…

Az 1.3 sheet születési hely szerinti táblázat, eszerint 79 ezer magyar aki itt Magyarországon született és van 6 ezer aki már ott, ők lehetnek most született gyerekek, de akár 56-os menekültek is, a német adat érdekes itt, feltehetően az 2. vh után Németországban szolgáló angol katonák ott született gyermekei okozzák a 170 ezres különbséget a 2.3-as adataihoz képest.

Az brit adatoknak a saját országukról miért is ne lehetne hinni? Mi okuk lenne hazudni?

http://www.origo.hu/itthon/20140809-angliaban-mar-tobb-mint-egymillio-m…
http://444.hu/2014/06/08/tobb-mint-egymillio-magyar-dolgozik-mar-anglia…

Az Index mondjuk lehozta, hogy kamu:
http://index.hu/gazdasag/igazamiigaz/2014/06/09/egymillio_magyar_dolgoz…

De olyat is nyomnak, hogy London a második legnagyobb magyar város (komoly tudományos háttérrel):
http://444.hu/2015/12/02/tenyleg-london-a-masodik-legnagyobb-magyar-var…

Nem tippelsz amúgy, hanem extrapolálsz, általad ismert adatokból ismeretlenekre következtetsz, lehet amúgy csak azért tartod velük a kapcsolatot, mert külföldön vannak, ha itthon lennének lehet nem tartanád alkalmilag sem, ilyet én is hallottam, hogy régi ismerősök írnak rá külföldön haverra, hogy "szia, hogy vagy, hogy megy a sorod", akik itthon le se xarták, de van egy közhangulat erősen mediatizálva, hogy ugye ő most lett "valaki", aki elment ebből "a posványból" és akik valójában nincsenek is olyan sokan. Az én ismerőseim közül például többen hazajöttek, összegyűjtütték a lakáshitelhez az önerőt és még 1-2 millió tartalékot, megtanultak angolul, világot láttak és ennyi.

"A pdf-ben vannak táblázatok linkelve"

Na ilyen mélységben nem néztem :)

"Az brit adatoknak a saját országukról miért is ne lehetne hinni? Mi okuk lenne hazudni?"

Nem tudom.
Én egyrészt a saját tapasztalataim alapján, másrészt a sajtóhírek alapján ettől sokkal többre gondolok.

"Az Index mondjuk lehozta, hogy kamu:"

Persze hogy az, 1 millió új munkavállaló azért már a brit munkapiacon is látványos hatás lenne.

"De olyat is nyomnak, hogy London a második legnagyobb magyar város (komoly tudományos háttérrel):"

A 444 és komoly tudományos háttér :)
Ha nem is a 2., de azért a top10-be beleférhet, ha nekem van igazam és a britek tévednek. Ha nem akkor nem.

"Nem tippelsz amúgy, hanem extrapolálsz, általad ismert adatokból ismeretlenekre következtetsz"

Így is lehet fogalmazni.

"lehet amúgy csak azért tartod velük a kapcsolatot, mert külföldön vannak, ha itthon lennének lehet nem tartanád alkalmilag sem, ilyet én is hallottam, hogy régi ismerősök írnak rá külföldön haverra, hogy "szia, hogy vagy, hogy megy a sorod","

Ó nem, itthon is tartottuk a kapcsolatot - már amennyire, és főleg most sem üzengetésből áll, hanem ha hazajönnek akkor elmegyünk sörözni, bográcsolni, ilyesmi.

"akik itthon le se xarták, de van egy közhangulat erősen mediatizálva, hogy ugye ő most lett "valaki", aki elment ebből "a posványból" és akik valójában nincsenek is olyan sokan."

Hát azért elég sokan vannak szerintem.

"Az én ismerőseim közül például többen hazajöttek, összegyűjtütték a lakáshitelhez az önerőt és még 1-2 millió tartalékot, megtanultak angolul, világot láttak és ennyi."

Az én ismerőseim közül pedig többen ott találtak párt, ott született gyerekük, ott teremtettek maguknak egzisztenciát, és eszükbe se jut hazajönni.

Bromira nem érdekel senkit, hogy progresszív adózás van, ha a nettója, ami a végén megmarad, az elég a megélhetéshez. Nálunk ha 0 adót kellene fizetni nettó 150-ig mondjuk,
akkor sem lehetne abból eltartani egyedül egy családot, lakást bérelve. Nos, ezért mennek el az emberek, nem az adókulcs miatt.

Bizonyos élethelyzetek vannak. Aki itthon 80 nettót keres, annak nyilván megéri Ausztriába menni. Akinek itthon nincs saját lakása, annak is
megéri. Ha viszont itthon van saját (tehermentes) lakásod (nekem az összes kollégámnak van) akkor máris nem olyan vonzó az osztrák fizetés.

Volt/van saját lakásom és informatikusként otthon is jól kerestem, mégis kijöttem. Van ti. 2 gyerekem, akiket nem akartam, hogy az otthoni, fejlődésképtelen, poroszos iskolarendszerben nőjenek föl. A lassan kimúló egészségügyről és az előbb-utóbb bedőlő nyugdíjrendszerről nem is beszélve.

Hosszú távon Magyarország IMHO a jelenlegi gazdaságpolitikával elveszett. De már megint elkanyarodtunk a témától.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

"Vajon mivel indoklod, hogy a paradicsomi lineáris adórendszerből az emberek elmennek dolgozni a kizsákmányoló, progresszív adórendszerbe?"

Az eltérő történelmi háttérből fakadó gazdasági fejlettséggel.

Vajon, ha 1955-ben nem vonulnak ki a szovjetek Ausztriából és 1989-ig építik a szocializmust menne ma valaki Ausztriába dolgozni adórendszertől függetlenül vagy onnan is mennének nyugatabbra?

Vagy szerinted ha bevezetnék nálunk is megint a progresszív adórendszert akkor a szlovákok/lengyelek már nem is UK/DE/AT-ba mennének, hanem egyenesen hozzánk?

Én például mindazt tudom amit kértek a hirdetésben, 5 éve Solaris-ozok, 30-as éveim elején járok, családom még nincs, tehát mobil vagyok elvileg és jelen pillanatban nekem nem éri meg Budapestről Bécsbe költözni, de ha a fizetésem mondjuk nettó 150 ezer Ft feletti részének (mert az itthon már "gazdag" sokak szerint) mondjuk 40%-át elvinnék az ún. szolidaritás jegyében, akkor biztos jelentkeznék. (De nem csak pénz van, én például azért gondolkodtam el, mert régi tervem normálisan megtanulni németül, de jelen pillanatban ez kevés indok a komfort zónámból történő kilépéshez.)

hogy azok szívnak miatta, akiknek amúgy sincs sok pénzük. Társadalmi szolidaritás, ugye.

Szerintem fordítva ülsz a lovon. Avagy: rossz irányból nézed. Nem azok szívnak, akik kevesebbet keresnek, hanem azok járnak jobban (a korábbiakhoz képest), akik érdemben eltartják az országot. Őket nem árt megbecsülni, mert ők azok, akik a legkönnyebben le tudnak lépni (= és maradnak a többiek, egyre nagyobb szarban).

Szerintem a szolidaritás elvárható maximuma az, hogy ha valaki n* annyit keres, akkor n* annyit adjon be a közösbe. Mivel nem tud n* annyit kivenni a közösből (nagyon sok mindenben szinte semmivel nem kap többet, de ha valamiből kap is, az se nagyon lesz n*-es, tehát átlagban messze kevesebbet kap az arányosnál), így ez színtiszta szolidaritás.

Ez egyúttal a közgazdaságilag semleges megoldás is, így nem torzítja az adórendszer a gazdaság egyéb döntéseit, továbbá nem ellenmotiválja a dolgozót extra munkák esetén. Ja, és így nem kell küzdeni, hogy hogyan legyen családmodell-semleges az adórendszer... azaz a hátrányos helyzetű (egykeresős) családokat hogyan ne szopassuk. Mert ennek hiányában az egykeresős család ugyanakkora jövedelemből több adót fizet (pedig inkább kevesebbet kellene neki).

Ha jól emlékszem, a lineáris adózás bevezetésekor (még ha több lépésen is történt) megszüntettek több adókedvezményt is, ami bizony érzékenyen érintette a keveset keresőket.

BTW, az összes jóléti állam Nyugat-Európában progresszív adózási rendszer használ. Szerinted ők mit gondolnak a szolidaritásról?

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ha jól emlékszem, a lineáris adózás bevezetésekor (még ha több lépésen is történt) megszüntettek több adókedvezményt is, ami bizony érzékenyen érintette a keveset keresőket.

Ez volt a hiba. Mondhatnám úgy is, hogy szokás szerint, még a nagyjából jó alapkoncepciót is sikerült szarul megcsinálniuk. Úgy kellett volna, hogy ne csökkenjen senkinek a fizetése (cserébe totál fölösleges volt 16 meg 15%-ig levinni, 20 is bőven jó lett volna), és szépen lassan, sok év alatt kihalhattak volna a mindenféle kedvezmények. Addig meg nem fájt volna senkinek.

Amit én hiányolok, az a "söralátét méretű adóbevallás" rendszerszintű szemléletének bevezetése (ebbe maximálisan illeszkedik a lineáris SZJA). Egy hatalmas mellébeszélés volt az is persze...

Szerinted ők mit gondolnak a szolidaritásról?

Szerintem szocializmust építenek. Nekünk hatalmas előnyünk van velük szemben: mi egyszer már megpróbáltuk, és látványosan nem működött. Ugyanabba a pocsolyába nem kéne kétszer belelépni...

...még a nagyjából jó alapkoncepciót is sikerült szarul megcsinálniuk.

Én ezt mindig a kommunizmusról, szocializmusról hallom, általában a híveitől.

A "söralátétet" meg emlékeim szerint 2010 óta ígéri a kormány. Itt fogalmam sincs, hogy egy SZJA-bevallást kitölteni mennyire bonyolult, még soha nem kellett csinálnom. Azért bürokráciában az osztrákok sem kezdők, de alapvetően ha bemész egy hivatalba ügyet intézni, a hivatalnokok segítőkészek.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Nem, ezek azért vannak, mert a nyugat-európai és amerikai bérekhez képest kevesebbe kerül a cégeknek ott a munkaerő. Az már nem nagyon érdekli őket, hogy te ebből az adórendszeren át mennyit kapsz meg.

A lefelé versenyzés meg sehova se vezet. Indiával nem fog tudni a magyar informatikai szektor versenyezni költségekben.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ha nincs elég nekik megfelelő munkaerő, akkor hiába vagyunk olcsóak, nem fognak idejönni.

2009-ben 366.113 Ft volt bruttó átlagbér az ITK szektorban, ez akkor nettó 201.000 Ft-ot jelentett.
Ma ez a bruttó bér nettó 244.00 Ft-ot.
Ez havi szinten 43.000 Ft különbség.
A mostani átlagbérrel (460.319 Ft) már majdnem 60.000 Ft lenne a különbség.

Igen, és közben a havi albérlet (lakásbérlet) vagy lakáshitel-törlesztés is nőtt kb. ennyit, ha nem többet.
És szinte minden drágult 10-20-30%-kal, szóval nem hiszem, szóval én nem hiszem hogy az egykulcsos szja váltotta meg a világot...

Nem az egykulcsos valtotta meg a vilagot, csak egy reszet. A masik reszet a csaladi adokedvezmenyt adja, igy a fiatal ertelmisegi csaladok otthon tudnak maradni, ha akarnak. Fel kell ismerni, hogy ezek az intezkedesek nem arra vannak, hogy a "gazdagokat" gazdagitsa megjobban, hanem hogy anyagilag megerje a huzoagazatok munkavallaloinak otthon maradni.

Ez így ebben a formában bs, már bocsánat. Szó nincs húzóágazatról, szó nincs fiatal értelmiségi családokról. Ez egyszerűen csak a _nagy jövedelműek_ hazai boldogulását segíti, és még nagyobb részben pedig a _nagy jövedelmű gyerekesekét_.

Az persze más kérdés, hogy az IT/mérnöki területen dolgozók egy (jelentős?) része beleesik ebbe a kategóriába, de ne hidd azt, hogy "az okosok" ültek egy asztalnál és azon törpöltek, hogy hogyan tudnánk itthon tartani a mérnököket - akik nagyrészt még el se indultak külföldre.
Egy fenét. A cél a nagy (állami) jövedelmű pártkatonák nettó fizetésének megemelése volt, anélkül hogy a bruttójukhoz látványosan hozzányúltak volna...

egyszerűen csak a _nagy jövedelműek_ hazai boldogulását segíti, és még nagyobb részben pedig a _nagy jövedelmű gyerekesekét_.

Nyilván a 110ezer bruttó fizetéssel bírók boldogulását egyáltalán nem segíti, hiszen a kb. 72 nettónál kb. semmivel sem több a kb. 105ezer nettó. Sőt, még hátráltatja is a boldogulásukat a havi plusz 30, nemigaz?

A masik reszet a csaladi adokedvezmenyt adja, igy a fiatal ertelmisegi csaladok otthon tudnak maradni, ha akarnak.

Szó nincs húzóágazatról, szó nincs fiatal értelmiségi családokról. Ez egyszerűen csak a _nagy jövedelműek_ hazai boldogulását segíti, és még nagyobb részben pedig a _nagy jövedelmű gyerekesekét_.

Az általam vélt kapcsolódásokat aláhúztam, illetve egy szót félig felhízlaltam (félkövér) - ezekből gondoltam, hogy a családi adókedvezményre gondolsz. Ha nem arra gondoltál, akkor félreértettelek, és a hozzászólásom is tárgytalan - bocs.

A "fiatal értelmiségi család" szóösszetételt úgy értettem, hogy pl. egy fiatal orvos-tanár házaspár szerintem simán ez a kategória, aztán hogy az új adórendszer (és úgy általában a hazai körülmények) mellett mennyire tudnak itthon boldogulni, na az már más kérdés.

Véletlenül se akartam olyat állítani, hogy a "fiatal értelmiségi családoknak" és a "nagy jövedelmű gyerekeseknek" nincs közös metszete, csak épp nem látom azt, hogy az új adórendszer célzottan az előbbit támogatná és nem az utóbbit.

Erről írtam fönt. Ausztriában bruttó 11000€ éves jövedelemig nincs SZJA. Ami persze itt nem sok, de ha a házaspár egyik tagja otthon van kisgyerekkel (jellemzően itt is a feleség), akkor neki nem kell adóznia.

És emlékeim szerint az egyéni vállalkozóknak is van valami hasonló.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Pontosan, ők megszívták az adójóváírással (kivéve a minimálbéreseket, mert azt megemelte a kormány, szóval ő csak akkor szívta ha a megemelt bérköltséget a munkáltatója nem tudta vagy akarta kifizetni).
Illetve a cafeteria megdrágítását is ők szívták meg inkább...

Úgy értettem, hogy xclusiv szerint a családi adókedvezmény csak a nagy keresettel rendelkezőknek jó, és erre akartam azt reagálni, miszerint az alacsonyabb keresetűeknek is jó és segítség (még akkor is, ha esetleg nem tudják 100%-osan kihasználni). Nem arra akartam célozni, hogy sajnáljuk meg az alacsony keresetűeket.

Mert mondjuk nincs meg a hagyománya az önszerveződésnek? A törvények ellene játszanak, mert nem lehet sztrájkolni? Stb.

Ausztriában a szakszervezeteken kívül van még egy olyan, hogy Arbeiterkammer, Munkáskamara. Ez plusz egy védőhálót jelent a munkavállalóknak. Ez a szervezet független és mindenki a bruttó fizetésének a 0,5%-val (kötelező levonás) támogatja. Automatikusan minden munkavállaló bekerül hozzájuk, küldik a havi lapjukat, tanácsadást tartanak, jogvédelmet stb.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Csak faluról tudok: napi 6-8 ezer forint lassan a napszám. Ez azt jelenti, hogy két hetet dolgozik, és annyit keresett, mint amennyit
valaki egy hónapban a gyártósor mellett. Emelett még kap valami segélyt, néha egy kis közmunka, háztáji, stb.

A cél a nagy (állami) jövedelmű pártkatonák nettó fizetésének megemelése volt, anélkül hogy a bruttójukhoz látványosan hozzányúltak volna...

Nem mondod!... :) Azt hittem, hogy csak nekem tűnt föl. :)

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Hivatalosan igen.
A gyakorlatban pedig szinte minden drágult. A KSH féle inflációs kosár egy dolog, az én saját "vásárlói kosaram" pedig egy másik.
Itt egy cikk, ami nyilván nem szentírás, és nem is az emúlt 6 hanem 10 évet nézi, de pl. ott van benne az infláció.
A hivatalos, KSH szerinti, ami azt mutatja hogy 2010-2016 között 17% fölötti volt az infláció, 2009-et hozzátéve pedig 22%, a mostani stagnálással együtt.

És ez a hivatalos, amiket írtak az nagyrészt az elmúlt években tapasztaltam. Az a sajt, amit 2-3 éve még 1000 Ft-ért vettem az most 1300 Ft, a tojásbalhé is az elmúlt pár évben volt.
És akkor a banki költségekről, telefonálásról és az EUR-HUF és USD-HUF árfolyamokról még szó sem esett...

összességében csökkent az infláció az elmúlt 6 évben

Pont alátámasztod:

A hivatalos, KSH szerinti, ami azt mutatja hogy 2010-2016 között 17% fölötti volt az infláció, 2009-et hozzátéve pedig 22%, a mostani stagnálással együtt.

Most gyakorlatilag defláció közeli állapotban vagyunk

Azt mondta, hogy _most_. Nem azt, hogy az elmúlt 10 (vagy 6) év átlaga, amivel te hozakodtál elő.

Bocs, de az "összességében csökkent az infláció az elmúlt 6 évben" mondata így kezdődött: "Ezt semmi nem támasztja alá"...

Pedig ezt a KSH simán alátámaszta. (Ugyanis Tassadar a 2009-es és 2016-os nettó IT átlagbért hasonította össze, erre írtam én, hogy szép és jó az a 20-30%-os növekedés, csak közben az élet is drágult 10-20-30%-kal.)

Szóval a valódi téma az elmúlt 6 év átlaga volt, csak Tassadar írt mellette mást is, amit önmagában nem lehet érvként figyelembe venni a témában.

Az a sajt, amit 2-3 éve még 1000 Ft-ért vettem az most 1300 Ft

Az a disznóhús, amit 2-3 éve kb. 1200 Ft-ért vettem, most kb. 800 Ft körül van. Akkor most 1-1?
3 éve 1600-1700-ért vettünk hentesnél marhalábszárat. Most is annyiért lehet venni.

"...az inflációnk nem nulla lenne, hanem jóval több, akár 3-4-5-6% is. Ez a szám jóval közelebb van a valósághoz, mint a nulla, és jól mutatja, hogy a pénzügyi elnyomás már elkezdődött Magyarországon: masszívan negatívak valójában a reálkamatok."

What?!

Jegybanki alapkamat alakulása 2016. március 23. 1,20%

Bank of England maintains Bank Rate at 0.5%

Szoljon mar valaki az angoloknak, hogy penzugyileg meg durvabban elnyomjak oket!

kezdők kedvéért: ha a valós (nem a statisztikai hivatalok által hamisított) infláció az alapkamat felett van, akkor bankban lévő pénzed valós (héberül reál) értéke folyamatosan csökken (héberül erodálódik). pont.
ez pedig összeurópai maffiózó (politikusi) sport. pont.

lásd londoni lakásárak/bérlemények növekedése. de ugyanez játszódik le budapesten is. míg két éve 120 ezer forintért egy egyetemnél lévő budafoki lakást béreltél. most már ez az ár a peremkerületi panelputrikra jellemző. belvárosból kiszorulnak az őslakosok, cserébe jó pénzért kiadják (lásd airbnb és társaik) idegeneknek.
másik: 1.5 éve vettem egy spéci svájci lakászárat, hozzávaló kulcs másolását akkor 7200 forintban mérték, egy héttel ezelőtt ez már 8200 forint volt. és így tovább lehetne sorolni minden cucc árának a növekedését. (kivéve a mesterségesen lenyomottakét, lásd rezsicsökkentés + tömegközlekedés BP-n)

Errol beszelek. Az angolokat mennyire elnyomjak mar a 0.5%-os kamattal, foleg, ha figyelembe vesszuk, hogy a lakasarak mennyit dragultak pl. Londonban az elmult evekben, ahogy irod is.

Szerk:

csak hogy ertheto legyen, semmi bajom nem lenne a mondattal, ha ugy hangzana, hogy:

"...az inflációnk nem nulla lenne, hanem jóval több, akár 3-4-5-6% is. Ez a szám jóval közelebb van a valósághoz, mint a nulla, és jól mutatja, hogy a pénzügyi elnyomás már elkezdődött Magyarországon, mint tobb europai orszagban is: masszívan negatívak valójában a reálkamatok."

De ez igy mar megint csak hangulatkeltesre jo, ugy van talalva, mintha ez nem EUs, hanem csak magyar problema lenne.

Ami a hirdetésben nem szerepel, de ha valaki felveszi a kapcsolatot velem, akkor elmondom neki, hogy:

- van relokációs támogatás (családnak is)
- ügyeleti díjat a fenti fizetésen felül adunk
- tanfolyamok fizetjük
- rengeteget lehet utazni, ha valakit érdekel :)

--
L

Továbbra is várjuk az állással kapcsolatos kérdéseket :)

--
L

Nézd, mi alapvetően megbízunk a SPARC architektúrában (sosem hagyott cserben és a teljesítménye is meglehetősen jó), így a Solaris biztosan marad egy ideig, olyannyira, hogy most tervezünk ebbe még többet befektetni. App oldalon már régóta Linux/x86 a platform.

--
L

Sikerült kapnom pecsétes papírt az Oracle-től, ami lehetővé teszi a számomra, hogy x86-on, VMware virtualizáción, RHEL-en 3 db Oracle licencenként (6 processzormagonként) horizontálisan bővíthető infrastruktúrán a licencelési feltételeiknek megfelelően futtathatok Oracle termékeket. Összeszámolva a vasak, az OS licencek és az Oracle licencek költségét ez a megoldás elég sokkal olcsóbb, mint Solaris-on vagy AIX-en futtatni ugyanezt, vagy másképpen, ugyanazért a pénzért sokkal több teljesítményt kapok. A megoldásnak az a hátránya, hogy 1 db helyett 3 db licencenként bővíthető a megoldás. De ez nekem speciel nem nagy hátrány, ritkán van olyan igény, ami miatt 3 db-nál kisebb bővítés kell, azaz ritkán van ebből olyan veszteség, ami más megoldással elkerülhető lenne.

Ldomok vagy zónák? T-series vagy M-esek?

Is, is. Sőt, újabban kernel zónákkal is már kísérletezünk, mert rugalmasabb, mint az Ldomok.

Volt régebben ddomain is, ha minden jól megy, megint lesz. Akkor tutira kipróbálok egy Inception-szerű setupot: ddomain->Ldom->kernel zone->zone. :D

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Milyen remekül fönntartják a szőröző trollok a témát a főoldal elején... :)

Eszembe jutott közben még egy praktikus információ: Ausztriában az első regisztráció után 2 évig igényelhető a bevándorlóknak költségvisszatérítés. Ez arra szolgál, hogyha ingázol az eredeti lakhelyed és Ausztria között, illetve 2 helyen tartasz fönt lakást, akkor ennek a pluszköltségeit visszakapod az osztrák államtól.

Én az első évben hetente utaztam Budapest és Bécs között, hol vonattal, hol busszal, nagyritkán autóval. Bécsben a Zuwanderer Fondstól béreltem apartmant. A Finanzamtnak (adóhivatal) be kellett nyújtanom weben a költségigényt, majd fénymásolatban/kinyomtatva:
- minden buszjegyet
- minden vonatjegyet
- bankszámlakivonatot a havi lakbérről (csoportos beszedési megbízással fizetve).

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

A troll arra vonatkozott, hogy már régen nem az eredeti témát tárgyaljuk.

Megemlítettem, hogy szerintem mi az _egyik lehetséges_ oka annak, hogy Ausztria jobban működik, mint Magyarország, rögtön többen nekiálltak bebizonyítani, hogy nincs igazam, adórendszert, megélhetést stb. összehasonlítva.

Ezzel csak 3 probléma van:
1. engem nem fognak meggyőzni, hogy otthon jobb élni, éltem, élek mindkét helyen és több tapasztalatom van,
2. visszafele: én nem akarok senkit meggyőzni, hogy itt jobb élni, leírtam följebb pozitívumokat és negatívumokat is, mindenki mérlegeljen magának,
3. számtalan olyan paramétere van az életminőségnek, ami nem kvantálható, nem írható le pénzzel. Nekem több ilyen is számított, részben azért, mert családos ember vagyok. Másnak lehet, hogy nem számít annyira. Ezen teljesen értelmetlen vitázni, mert ízlés kérdése.

Akinek továbbra is van bármiféle kérdése az állással, Béccsel, Ausztriával kapcsolatban, szívesen válaszolok.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

No, akkor még egy kis - talán - hasznos adalék.

A családom 2013 nyara óta él itt kint velem, a gyerekeim 3. és 1. osztályt kezdték az iskolában akkor szeptemberben. Azóta mindketten folyékonyan beszélnek németül és kicsit tudnak már angolul is. Bécsben már az általános iskolákban elsőben van egy olyan program, hogy több iskola között ingázik egy-egy anyanyelvi angoltanár - ők egy 15 éve itt élő, igen jó fej kaliforniai fickót kaptak, aki amúgy tanár -, így igen korán elkezdik a felkészítést.

Én úgy érzem, hogy ez hasznosabb lesz a jövőjükre nézve, mint egy magyarországi iskolában fölösleges dolgokat magolni (a nagyobbik otthon is járt 1 évig, plusz van a családban tanár, ismerjük a rendszert mindkét oldalról).

Megjegyzem, hogy Szászországban élő ismerőstől hallottak alapján szerintem a németek az integrációt hatékonyabban csinálják, ti. a nem német anyanyelvű gyerekeket először külön fölzárkóztató osztályba rakják. Majd onnét a koruknak megfelelő évfolyamokra, amikor már elég jól tudnak kommunikálni.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Érkezett pár jelentkezés, de továbbra is várjuk a kalandvágyókat.

--
L

En a tobbiek neveben megkoszonom, hogy annyi mellekinformaciot adtatok a lehetosegekrol es a kornyezetrol.
Engem most nem erdekel, de anno orultem volna, ha ennyi informaciot kaptam volna.
Teljesen korrekt hozzaallas. (Ha letelik kint a hazhitelem, akkor irok nektek, hatha megint lesz valami ott :))

Koszonjuk mindenkinek, megtalaltuk az emberunket.

--
L

el is kepzelem, ahogy behivat a hr-es, mondvan: lberes-eknel felvetel volt, hozzacsapunk a fizetesedhez egy szazast. Ja nem. LOL, mekkora suttyo vagy...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

te (is) valószínűleg lemaradtál az elmúlt néhány év történéséről, nekem egész pontosan a nettóm két év alatt (2014 május vs. 2016 május) duplázódott. suttyó :)
de nem csak IT területén van ez, suttyóka, bár lehet, hogy erről se tudsz, suttyó :)

úgyhogy a sok ilyen suttyó lúzernek köszönhetően (mint ezek akik kint bécsben egy koszos bevándorlóként tengetik az életüket) már fizetésekért kezdenek el dolgozni az emberek idehaza, kivéve a magadfajta kis suttyókat ;)

Gratulálok megnyerted a NAGY ARABÁKUSZ díjat, legtöbbször használtad indokolatlanul a suttyó szót.

Gratulálunk SJ kollégának is, mert ez a suttyó szó rendesen kiverte a biztosítékot suti-nél.

Teljesen kapitalista troll vagyok, lecsaptam a piaci résre. :)

Végeredményben utálod a nagybetűket és a pontokat vagy a billentyűzeted hibás?

ugy erted, 2 kiflicsucsok helyett mar 4-et kapsz? Az igen :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)