Hát ez is eljött...

Két éves rabszolgaság után idén januárban eljöttem életem első munkahelyéről.

Régóta fontolgattam már a felmondást, hosszú ideje benne volt a levegőben, de sosem volt meg az igazi löket hozzá. Aztán januárban a főnök behívott és javasolta, hogy búcsúzzunk el.

Kicsit szomorú voltam, de nem volt sem szakmai, sem személyes oka a menetelemnek, összepakoltam és viszlát (amit kell a hónapban még megcsinálom itthonról). Lényegében még azt sem tudom mondani, hogy egyik szemem sír a másik nevet, mert lényegében csak egy szükséges rossz az, ami történt velem.

Úgy éreztem az utóbbi időkben, hogy szakmailag nem fejlődök, egy helyben toporgok, csak azt számított, hogy minél hamarabb lekódoljak egy oldalt és semmi más. Béremelést is csak ígéretben láttam, emiatt is folyamatosan háborogtam, szóval ez már nem volt állapot.

Nos, tudnivaló az egész történetben, hogy a folytatásban két cég volt részemről, akikhez szívesen mennék a városban. Ez volt az A terv, aztán sufni cégek vagy maszekolás egy jó ajánlatig a B terv és C tervként irány Budapest (el az otthonomtól).

A búcsú múlt előtti héten történt.
Ezután kellett némi idő, hogy összeszedjem magam, hogy felfogjam mi történik velem. Aztán a múlt hét elején beadtam a jelentkezésemet a (hívjuk csak úgy, hogy) prio1 és prio2 cégekhez. A prio1-et élvező egyből visszajelzett, online tesztet küldtek (programozó vagyok), többfordulós volt, néhány nap alatt megvoltam vele. Korábban backend és frontend fejlesztéssel és üzemeltetéssel is foglalkoztam, itt csak frontend kell, de nagyon, így döntöttem - kicsit profilt is váltok.
Naszóval a teszteket megcsináltam, közben jelentkezett a prio2 cég is személyes találkozóra. Ők is szimpatikusak, bár már volt velük dolgom, azok nem keltettek bennem sok pozitív élményt, de bizakodni mindig lehet. A prio1 teszt megírása után jelentkezett telefonon a HR-es hölgy és invitáltak péntekre egy 30-40 perces személyes interjúra.
Boldogan elmentem, a környezet nagyon pazar, beszélgettünk, majd mikor mondták, hogy behívnak egy programozót is, hogy beszélgessünk kissé lefagytam, totál nem számítottam szakmai tesztekre és az a baj, hogy zavarba is jöttem és szégyengyalázat volt, amikor azt kellett mondanom, hogy valamit nem tudok megválaszolni. (egyesek szerint nagy hiba állásinterjún ilyet mondani, szerintem őszinteség)

Visszajelzést e hétre ígértek, én mélyen legbelül búsan távoztam, mert szerintem a programozó kollégát nem bűvöltem el a válaszaimmal motivációs levél és előző melóhelyről ajánlólevél ide vagy oda.

Aztán ma kaptam a telefont - ha nekem is megfelelő jövőhéten várnak a programozó csapatba a megbeszélt feltételekkel. A bérigényemmel és a várható munkakörülményekkel nem volt kérdés, hogy a prio2-t azonnal vissza is mondjam... :)

Hihetetlen, úgy néz ki egy percig sem voltam munka nélkül.

Nem tartom magam egy kiemelkedő tehetségnek.
Pontosabban kiemelkedőnek talán igen, mert ahonnan jöttem így visszatekintve sok magas lépcsőfokot kellett meglépnem, hogy eljussak idáig, ki kellett emelkednem egy apró borsodi falu kötelékéből és levetkőzni azt, hogy az az egyetlen opció, ha szalag mellé megyek dolgozni egy gyárba, vagy megyek utcát söpörni...

Ha azt nézem talán tehetségesnek is kell mondhatom magam, mert valamiért sikerül mindig pozitívan tekinteni magamra és ösztönösen szívom magamba a szakmámhoz tartozó tudást.

Most már csak fel kell vennem a ritmust az új helyen. Egyik felem mindig fél a kudarctól, a másik felem (valszeg a racionális oldalam, én sem értem hogyan) teljesen magabiztos és nyugodt a legbizonytalanabb helyzetekben is. Közhelynek tűnik, de ez az oldalam azt mondja, hogy "minden akadály enged az eltökélt szándéknak".

Lehet 24 évesen még könnyen beszélek, de egy dolgot üzennék sorstársaimnak:
Soha nem mondhatod magadnak, hogy elég a jelenlegi tudásod. Ha megelégedtél magaddal hagyj fel a szakmáddal.

A footerbe még idetolhatnám, hogy hálás vagyok ennek-annak, szüleimnek, Istennek, stb, de nem díjátadón vagyok, csak a laptoppal az ölemben az ágyamban a jövőbe merengve.

return 0;

Hozzászólások

riszpekt!

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

"zavarba is jöttem és szégyengyalázat volt, amikor azt kellett mondanom, hogy valamit nem tudok megválaszolni. (egyesek szerint nagy hiba állásinterjún ilyet mondani, szerintem őszinteség)"

Attól függ: ha valamit nem tudsz, az persze nem jó, de ha rögtön elmagyarázod röviden, hogy mégis hogyan folytatnád a munkát, hogyan kutatnád fel a helyes választ, az akár külön jópontot is jelenthet, merthogy a mindennapokban gyakran előfordul, hogy valamit nem tudunk, és a lényeg úgyis az, hogy határidőre kész legyen a megfelelő minőségű eredmény.

+1

Az ilyen interjun azert probalnak minel fingatosabb keresztkerdeseket feltenni, mert a valos kepessegeid/tudasod hataraira kivancsiak. Azt nem kell szegyellni, mindenkinek megvan ez valahol. A megszerzett tudas csak egy ereny (es folyamatosan bovul, ugye). Jobb, ha oszinte vagy, mint kiderul, hogy fullentesz.

> Hihetetlen, úgy néz ki egy percig sem voltam munka nélkül.

Nem hihetetlen, még akkor sem, ha egy másik threadben éppen arról beszélgetnek, hogy a kezdő programozó nem tudja magának megvenni a munkaeszközöket 130k-ból.

Egyébként szép munka, hajrá! :)

Gratulalok, sok sikert az uj munkahelyeden!

Jelenleg nagyjabol 0 ertekelheto, szabad szakmahoz erto ember porog a piacon.
Nagy izgalom nem jar egy valtassal.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

pl. hogy vajon azt akarta-e mondani, hogy winben nem ert a szakmajahoz, ill. hogy egyik benat csak egy masik benara lehet lecserelni?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Szerintem egyiket sem.
Van egy piac, ahol hatalmas kereslet van a tapasztalt programozokra, es nagyon szuk a kinalat. Innentol kevesbe a cegek, inkabb a munkavallalok hatarozzak meg az adott piacot. Ha akarsz, es tapasztalt programozo vagy, talalsz magadnak allast.
Szinten ebbol kovetkezik, hogy kicsit mas helyzetben vagyunk, mint a tobbi munkavallalo. Egy Tescos arufeltoltovel fel tudjak mosni a padlot, IT-ban ez valoszinuleg rosszul sulne el.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Ez biza így is van.
A régi cégnél rengeteg kritikán aluli jelentkezést kaptunk, szóval jó szakember ezen a területen jelenleg is dolgozik, szabad alig akad.

Izgalom azzal jár csak, hogy hogy fogok boldogulni az új helyen.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

No azért India szépen teljesít ezen a téren, főleg, hogy világcégek outsource-olják oda az IT támogatásukat. Az IT szakemberhiánya nem csupán a szakképzés hiányából, hanem az anyagi elismerés hiányából is táplálkozik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A penzugyi szektor utani 2. legmagasabb fizetesek vannak itt, annyira azert nem rossz az.
Winben "jo szakemberrol", en tapasztalt programozorol irtam korabban. PHP Pistike egyikbe se fer bele, Indiaban meg foleg ilyet talalsz.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

"Egyik felem mindig fél a kudarctól, a másik felem (valszeg a racionális oldalam, én sem értem hogyan) teljesen magabiztos és nyugodt a legbizonytalanabb helyzetekben is."
Hasonló cipőben voltam én is, múlt májusban csináltam egy nagyobb váltást (vidék helyett Pest, kis cég helyett nagy, kicsit más téma, de azért szakterületemen belül). Én 5 éve dolgozom, de azt hiszem a legjobb döntésem karrier ügyben amit valaha hoztam. Nagyon-nagyon jó volt valami újat megtanulni, és nagyon élveztem olyan feladatokat megoldani, amiről azt se tudtam képes vagyok-e rá.

Érdemes megpróbálni a sokszor reménytelennek tűnő helyzeteket, bátornak lenni, változtatni tudni merni, mert csak ezzel lehet látványos előrelépést elérni az életben. Közhely, de igaz, aki mer az nyer... még akkor is, ha csak sokadikra sikerül. Aki nem küzd, nem ér el semmit sem.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Ezt de jó volt olvasni, olyan emberi/őszinte. Tetszik ez a bejegyzésed. :)

További sok sikert, az életben/munkában!

Tartsd meg optimizmusod még kb. 40 évig, mire nyugdíjba mehetsz... nem vicc.
A lépést nem tudod tartani a fejlődéssel, bármennyire is igyekszel, ahogy telnek az évek, és öregszel, majd rájössz. Persze törekedni kell rá, ezt nem vitatom.

Minap megnéztem a Kezdő c. filmet (the Intern). Mondjuk ha erre visszagondolok mosolygok, csak az a baj, hogy 1. ez Hollywood-i mese, 2. még ha igaz is lenne, Amerikában játszódik (na nem mintha oda vágynék vagy mi).

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor