30 éves osztálytalálkozó megszervezése

 ( pepo | 2015. december 31., csütörtök - 14:40 )

Sziasztok!

2016-ban lesz az általános iskolai ballagásunk 30. éve. Szeretném, illetve néhány napi kapcsolatban álló osztálytársammal együtt megszervezni az eseményt.
Részemről alapvető lehet a Facebook-alapú szervezés, de nem kizárólagossággal. (A Facebook-hoz nem értek; egyszer volt kb. 1 hétig, de szarrá trollkodták a félig-meddig ismerőseim: Szóval kissé tartok tőle.) A Facebookon viszont szinte mindenkit megtaláltam, ergo kiindulási alapnak megfelelhet.
Kis felhomályosítást kérnék tőletek, miként induljak el.

A válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Talán nyiss egy privát csoportot ahová meghívod az osztálytársakat, aztán a több kialakul..
b.u.é.k
--
God bless you, Captain Hindsight..

Hmm... Tud ilyet a facebook? Én nem tudtam, hogy van ilyen.
Köszi a tippet kipróbálom.

sőt, eseményeket is tud csinálni, ráadásul az elterjedt nézettel ellentétben egészen normálisan lehet szabályozni, hogy ki mit lát (igen persze, a bugok, meg az nsa ellen nem véd, és mindkettő reális, hogy van), lehet azt ésszel használni, és kb pont erre való.

Ott tartok a Facebooknál, hogy zárt "csoport létrehozása", de ezt nem tudom megtenni, csak, ha hozzáadok egy ismerőst. Rögtön hívom.

sőt, alapértelemezetten szinkronizál mindennel, ha van google, meg MS acountod akkor a droidos meg a windowsos eszközeiden is látszanak az eseményeid

https://www.facebook.com/events -> Create -> Create Private Event, aztán meghívod, akit kell. Az eseményen belül lehet csevegni. Ha hosszabb távon is akarsz kapcsolatot tartani, akkor előbb csinálj egy csoportot, ahogy fentebb írták.

--

Körbetelefonáltuk egymást, odaadtuk vagy átutaltuk a főszervezőnek a költség hozzájárulást (helyiségbérlet, étel, ital) és találkoztunk a megadott időben, megadott helyen. Igaz csak 25 éves osztálytalálkozó volt.
Végülis csinálhattuk volna bonyolultabban is.

„A Facebookon viszont szinte mindenkit megtaláltam…”

Akit nem találtál meg a Facebookon, annak be kell szerezni a szükséges adatait. Például valaki a szervezők közül felkeresi az iskolát, és kikéri a szükséges adatokat. Ha az iskola már megszűnt, akkor valószínűleg már valamelyik levéltárban lesznek az iratok, és ilyenkor kicsit bonyolultabb a dolog, de ebben nincs tapasztalatom. Ha a szeméttelepre kerültek az iratok, akkor még nehezebb, de segíthet az, ha valaki tudja hol lakott korábban a keresett személy, mert a korábbi lakcím, és egy körülbelüli intervallum segítségével is megtalálható az illető. Ezt a második módszert próbáltam, és ez tényleg működött. Ha az adatok megvannak (név + anyja neve + szül. idő + szül. hely, vagy név + korábbi cím + saccolt intervallum), akkor az itt leírtak szerint kell eljárni: http://www.nyilvantarto.hu/hu/adatszolgaltatas_szemelyi

Én, a „jogi kapcsolat hiányában a kérelmező arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a keresett személyről egyszerűen hallani akar, a keresett személlyel beszélni kíván, üzenni akar neki, és az (üzenet) értesítés szövegét” alapján kértem egy üzenet továbbítását a volt iskolatársnak. Az üzenet a találkozó szervezésének tényét tartalmazta, illetve az elérhetőségeimet, amin keresztül fel tudják venni velem a kapcsolatot."

Az adatszolgáltatási kérelemre 30 napos határidőt vállalnak, nekem pontosan 30 nap után érkezett meg a tájékoztatás (levélben), hogy a keresett személyeknek továbbították az üzenetet (levélben, hiszen ők is csak a címét ismerik elvileg). 1–2 nap után sorban be is futottak a megtalált személyek hívásai, emailjei.

A szervezés további lépései:
- A szervezők megbeszélnek 2–3 időpontot, ami szerintük megfelelő lenne. Tipp: nyári szabadság, iskolai szünetek, húsvét, egyéb ünnepekre tervezni nem jó ötlet, mert sokaknak lehet más programja.
- Tapasztalatom szerint olyan időpontot nem lehet találni, amikor mindenki ráér. Azért sem, mert valószínűleg lesz olyan, aki nem akar elmenni, de ezt fogja bevallani, csak éppen minden időpontban elfoglalt lesz.
- Facebookon létre kell hozni egy titkos csoportot, akkor – elvileg – a csoport tagjainak névsorát sem tudják mások megnézni.
- Tapasztalat: A létrehozott csoportot úgy célszerű beállítani, hogy csak az adminisztrátor(ok) jóváhagyásával lehessen új tagokat meghívni. Elég ha valaki rosszul emlékszik, és olyat is meghív a csoportba, aki nem is volt osztálytárs. Ez elkerülhető azzal, hogy jóváhagyás szükséges a meghíváshoz.
- Célszerű mindenkitől begyűjteni email címet is, mert van aki csak minden másnap (húsvét, karácsony) lép be a Facebookra, ílletve ha valaki nincs fenn a Facebookon, akkor csak így érhető el. Ha ügyesen fogalmazod meg a facebookos üzeneteket, akkor módosítás nélkül elküldhető köremailben is. (Pl. a megszólítás)
- Külön szívás, ha valakinek nincs email címe, vagy internet elérése, mert akkor őt csak telefonon lehet elérni. Bár egy ilyen portálon hihetetlennek tűnik, de vannak ilyen emberek. Ha szerencséd van, akkor köztetek nem lesz.
- Az időpont megbeszélését, a tervezett időpont előtt maximum 2–4 hónappal célszerű elkezdeni, mert az emberek közben úgy is elfelejtkeznek róla, illetve csak az utolsó pillanatban jelzik részvételi szándékukat. Épp ezért, minden olyan esetben, amikor válaszokat vártok, célszerű határidőt megadni, illetve a határidő lejárta előtt 2–3 nappal (egy üzenetben) megírni, hogy eddig kik reagáltak a megkeresésre. Így akik még nem reagálták eddig, talán felébrednek.
- A határidők lejárta után egy újabb üzenet a szervezés állapotáról.
- Az időpont egyeztetésével együtt célszerű a helyszínt is megbeszélni: iskola és/vagy étterem. Az iskola adott, éttermet/kocsmát viszont választani kell. Az étterem kiválasztásánál célszerű, ha a szervezők közül néhányan személyesen felkeresik a helyet, és nem a 30 éves emlékekre hagyatkoztok. Olyan helyett kell választani, ahol nem okoz problémát a létszám akár 20%-os csökkenése sem. Ha az étterem csak úgy tudja vállalni a csoportot, hogy előre megbeszélt ételsor van, akkor 2–3 lehetőséget kell kérni, és be kell gyűjteni azt is, hogy ki mit szeretne enni.
- Célszerű megkeresni az osztályfőnököt, és ő segíthet az iskolai dolog szervezésében. Esetleg néhány olyan tanárt is meghívni, akiket sokan kedveltek.
- Az osztályfőnököt és a tanárokat nem célszerű felvenni a facebookos csoportba, mert esetleg olyan dolgot ír valaki, aminek ők nem fognak örülni.
- Ha egyéb programot is terveztek, akkor érteleszerűen azt is egyeztetni kell az osztálytársakkal.
- A találkozó egyeztetett időpontja előtt 1 hónappal, illetve 1 héttel egy üzenetben összefoglalni a szervezés állását. Ez segíthet abban, hogy ha valakinek közbejött valami, akkor még időben jelezze.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Idézet:
Akit nem találtál meg a Facebookon, annak be kell szerezni a szükséges adatait. Például valaki a szervezők közül felkeresi az iskolát...

Szerintem nagyon ritka az olyan, hogy valaki, akit már "megtaláltál", ne tudna róla valami érdemlegeset. Nekem is vannak olyan (volt) osztálytársaim, akiknek nincs FB-jük, mégis megtaláltuk őket mindenféle hivatalos szerv megkeresése nélkül. Sőt, a 6 éves általános iskolai találkozót FB nélkül szerveztem, hivatalba se mentem el, mégis mindenkit megtaláltam - más kérdés, hogy páran nem kívántak eljönni.

De azért nem rossz ötlet tudni ezt a lehetőséget :)

A kulcs: „6 éves általános iskolai találkozót…”.

A mostanában már nem nagyon van ilyen gond. De egy 30 (40,…) éves találkozó esetén arra kell gondolni, hogy abban az időben (70-es, 80-as évek) még sok embernek telefonja sem volt. Tehát ha valaki elköltözött az ország másik végébe, akkor azzal megszakadt minden kapcsolat.

A 80-as évek elején végeztem a főiskolán. A csoportból (20 fő) 5 ember nem volt meg. A 25% már elég jelentős hiány. A középiskolai találkozó szervezésében nem vettem részt, de ott is kb. 20% hiányzott.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

A kulcs: Szerintem nagyon ritka az olyan, hogy valaki, akit már "megtaláltál", ne tudna róla valami érdemlegeset.

Mint már írtam, a főiskolai találkozón 25%, a középiskolain kb. 20%-ról nem tudott senki semmit. Tehát az én esetemben (= több mint 30 éve végeztünk) nem ritka.

Megjegyzések:
- Általános iskolai találkozónk kb. 30 éve nem volt. Még az iwiw-en megpróbáltunk összehozni egy találkozót, de kb. az osztály felének nem ismertünk semmilyen elérhetőségét. Az iwiw megszűnésével ebből is eltűnt néhány ember, mert nem adtak meg más (telefon, email) elérhetőséget.
- Egyetemi csoporttalálkozó már egyszerűbb volt, mert ott mindenkit sikerült elérni.

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Idézet:
Tehát az én esetemben (= több mint 30 éve végeztünk) nem ritka.

A 100%-ra valóban nem a "ritka" jelző az, ami először eszembe jut :)

6 vs 30 év az nagyon nem mindegy.

Csak aki 6 éve végzett annak nehéz elképzelni, hogy 30 éve se internet, se telefon (vezetékes sem) volt mindenkinek. :)

1995-ben végeztem az általános sulit. Ekkor se internet, se telefon. Vezetékes telefon kb. 2 évvel később kezdett terjedni (már gimis voltam).
2001-ben (1995+6) sem volt elterjedt (a lakosság körében) az internet, mobilja azt hiszem, egy személynek volt akkor.

Remélem, most már mindenki érti, hogy ez a 6 éves találkozó megszervezése nem idén volt.

viszont hat év múlva a bagázs nagy része még jó eséllyel a környéken van, max épp mostanság költözött be a környékbeli nagyvárosba, 30 év után ez már nagyon nem így van.