Nem lesznek Android appok Windows Mobile-on

Ugy nez ki, a Microsoft fu alatt lefujta az android appok futtatasat lehetove tevo hid projektjet, legalabbis errol szolnak a pletykak. Kommentar persze nincs semmirol, de legalabb egy szepen felfujt lufit pukkantottak ki, raadasul ezzel szvsz eleg rosszat tesznek a platformnak, hiszen kozel sem boseges az app kinalat.

Remelem egyszer megtanul a MS kommunikalni az emberekkel, es megerteni, hogy valaki nem attol lesz kozosseg-barat, hogy baratkozik a kozossegekkel, hanem hogy partnerkent viselkedik veluk szemben - es oszinten megmondja, ha valamit nagyon elboktek. Marpedig elegge ugy nez ki, hogy az Android-Win10 hid bejelentese bakloves volt, semmi konkretum nem volt mogotte.

Hozzászólások

Pedig mennyire örültem, hogy a WP-s telefonom is használható lesz rendesen. A legnagyobb minusz az appok hiánya az androidhoz képest. Egyedül az hiányzik, egyébként tökéletesen ellennék WP-vel.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

"semmi konkretum nem volt mogotte"

Már úgy érted a fejlesztés nem volt mögötte és a youtube videók csak kameratrükkök, vagy hogy nem volt komoly a szándék?

Én amúgy arra tippelek, hogy a google nem akarta adni a google play services-t, anélkül pedig egyszerűen túl sok app nem indult volna el ahhoz, hogy leállítsák a fejlesztést.

> Én amúgy arra tippelek, hogy a google nem akarta adni a google play services-t

Ezt mondjuk tudhatták az elején is - igencsak meglepődött volna mindenki, ha csak így puszira oda adja azt a Google az MS-nek.

De semmi nem akadályozza meg az MS-t, hogy ugyanazokat a dolgokat odarakja - a com.google... package alatt ugyanazokkal az interfészekkel, ugyanolyan szolgáltatások (helymeghatározás, térkép, etc.) legyen. Néhány dolog nyilván nyögve-nyelősebb (így első tippre drive backup), néhány lehet nem is kiváltható (tippre: gcm), de azért ezzel merőben nagyobb százalékot lefedhetett volna.

--
blogom

Legjobb emlékeim szerint a Google vesztésre áll, de még messze nem végleges az ügy. Azt hiszem, ez volt az utolsó: http://www.hwsw.hu/hirek/52265/oracle-google-android-jog-java-api-szerz…

BTW, ha valaki tökös lenne, s lemásolná a Play Services API-t a saját android runtimeja mellé, a Google megmutathatná, mennyire hisz a szabad API-kban. Van egy sanda gyanúm, ezt egyhamar nem éljük meg...
--
blogom

Kacc-kacc... bocs, ez csak ugy kicsuszott.

A futtatashoz (ertsd: hogy az APK fajlok megnyitasra kerulhessenek es elindulhassanak) ahhoz valoban nem kell, de ha barmi le akar kerdezni olyan API-kat, ami csak a GS API-ban van benne, akkor megszopta. Es az appok tobbsege valszinu ilyen.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Úgy értem ott van az Amazon, a Yandex, az Aptoide store-ja, fDroid, a kínaiaknak is van pár, legalábbis amiket én ismerek. Ha valami sír is a Play-ért, azt általában ignorávalva gond nélkül fut az adott app.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én két utat tudok elképzelni, ahogy az alkalmazás eljut a felhasználóhoz:

  • saját (3rd party) store, ahova nekem, mint kiadónak fel kell töltenem az alkalmazást.
    Ebben az esetben nem fogom feltölteni, ha nem megy hibátlanul - s a sír a Play Services-ért, de egyébként működik, az nem hibátlan. Itt, hacsak nem nyújt API kompatibilitást az MS Location API, MS Maps, MS Games, MS kitudjamégmilyenvanagooglenek, akkor semmivel nem leszek beljebb, mintha egyből WinPhone-ra fejlesztem az appot.
  • Saját store, ahova mások is feltölthetik az alkalmazásomat
    Ez lehet, hogy jogilag is ingatag (más publikálja valahol az én appomat...).
    De ami inkább gáz, hogy míg neked - informatikával foglalkozó, informatikához közel álló - embernek világos, hogy az ilyen helyről beszerzett appok nem az app, nem a platform hibájából nem működnek jól (nincs location, sír a play servicesért, nincs highscores), addig egy átalgembernek ez messze nem lesz az. Ő a WinPhone-t, a szoftverfejlesztőt, ki-tudja-még-kit fog hibáztatni.
    Én, mint kiadó, ezek után biztosan megpróbálnám leszedetni onnan mindenemet.

Én a Nokia X sorozatánál is azt láttam a legnagyobb hibának, hogy - bár elméletileg egyszerűen lehetett volna migrálni -, nem volt 100% API kompatibilitás. Hiába volt az egy teljes AOSP, meg osztogatták a telefonokat, promózták a busszal, etc. - kíváncsi lennék, hányan portoltak rá értelmes szoftvert.

--
blogom

Ennyire nem szörnyű az appok helyzete. Egyrészt az, hogy felugrik egy ablak, amiben leírja, hogy nincs google az eszközön, a delikvens rábök, majd minden megy tovább, nem annyira abnormális működés, másrészt mennek az alkalmazáson belüli vásárlások, az online high score, jönnek a helyi reklámok stb. Ha valami durván fizetős app lenne rajtuk, azokat ezekről is gyorsan leszedik, de inkább csak átváltanak demo/trial/light/akármi verzióba. Úgy tűnik az API kompatibilitást a fejlesztők valahogy megis megoldják belülről.
Amiket fentebb leírtam nem warezsite-ok, hanem létező cégek store-jai, jogokkal ők sem szeretnék magukat megégetni. Az más kérdés, hogy az országukban mi az ami elfogadott.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

> másrészt mennek az alkalmazáson belüli vásárlások, az online high score, jönnek a helyi reklámok stb.
Elhiszem neked, nem használtam kb. sosem 3rd party app boltokat.

> Úgy tűnik az API kompatibilitást a fejlesztők valahogy megis megoldják belülről.
Tippre készül belőle Amazonos, F-Droidos, Google Playes, etc. változtat. Vagy azok az appok, amik a Google zárt API-jait használják, nem kerülnek fel oda.

De ez érdekel, majd utánaolvasok, utánakérdezek.

> Amiket fentebb leírtam nem warezsite-ok
Igen, ezt tudom.
Arra akartam célozni, hogy ha _tudom_, hogy nem megy az alkalmazásom Google nélkül, akkor nem töltöm fel ilyen helyre. S ha valaki letölti a Play Store-ból, s feltölteni, az ellen valószínűleg felléphetek.

--
blogom

Sajnos az, hogy "felugrik egy ablak, amiben leírja, hogy nincs google az eszközön, a delikvens rábök", az az atlaguserek tobbsegenek igenis abnormalis mukodes, mert egybol azt fogja kerdezni, hogy "akkor most nem mukodik a felhos szinkron?" "ugye most elvesztek az achievementjeim?" "de most akkor kevesebb palya erheto el?", mert otletuk nincs, hogy ez valojaban mi a retkes francot jelent. Ez ott es akkor abnormalis mukodes szamukra, es baromira nem erdekli oket, hogy ez kinek a hibaja. Szar az app es kesz, mert mindenfele ablakokat dobalgat fel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Na jó, én összesen egyszer találkoztam ilyennel több mint száz app után, az a nagyonrégi Cogs.
Google-s telefonokon ugyanúgy felugrik minden szar, vedd meg ezt, töltsd le azt stb. Ez sem normális működés, mégsm félnek, hogy nem lesz highscore.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Igen, kevésbé zavaróan.
Azért kicsit tltoljuk ezt a témát amiatt a nagyon ritka „hiba”jelenség miatt, amivel gyakorlatilag nem találkozik a google mentes android felhasználó. Próbálja ki akit érdekel, aztán vonjon le következtetéseket. Addig csak levegőből kapkodás van, hogy szerinte ez nem jó. Tapasztalatom szerint jó.

☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az astoria projektnek (legalábbis azokból a bemutatókból amit láttam) pont az lett volna a lényege, hogy viszonylag egyszerűen tudják a fejlesztők az appjaikban a google serviceket lecserélni microsoft verziókra a lényegi funkcionalitás bolygatása nélkül, azután ha kicsit is igényes még az ux-t is a wp koncepciókhoz igazíthatja, de anélkül is elindul. De ehhez egy konkrét minimum android volt a w10 mobile previewben linux kernelestül hyper-v-n. Szóval tulajdonképpen még ennyire se volt szükség, erre egy asszem(FIXME) brazil insider csinált egy kétkattintásos appot a kiszivárgott toolchain köré, aminek odaadtad az apk-t és "konvertálás" után már töltötte is fel a csatlakoztatott megfelelő w10mpw verzióval rendelkező készülékre. És máris ott tartottunk hogy módosítás nélkül futottak az android appok, ügyeskezű oroszok (lehet mások is, én csak egy fórumon néztem) még a play serviceket is beüzemelték további kézimunkával, wp-on elindult és működött a play store :) gondolom ezt elégelték meg + nem akarták arconköpni a wp-re fejlesztőket megint.
(Az már csak hab a tortán hogy az app már borderline malwarenek minősült, volt verziója ami hátrahagyott egy komponenst még eltávolítás után is, ami azt a wpclub weboldalt kérdezgette le, ahol véletlenül a fejlesztő is szerkesztő.. :))