systemd

Sziasztok!

Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem egyre jobban bejön a systemd. :) (és kompatibilis a régi SystemV-vel is :D +1)

De kajak. Király. Szerintem relatíve egyszerű és valahogy jobban kézre áll. Bár tény, hogy nem árt előtte egy kis manual olvasás :)
Régebben atom mód fizkázták, még lehet most is, de ahhoz képest, hogy egy Ubuntu átállt rá, meg egy Arch is... Sőt, a Debian is a 8-as verzióval... Szerintem elindult felfelé.
Meg kell hogy írjam, hogy pl Elementary OS-en eszem ágában se volt utánaolvasni az upstartnak, sőt... valahogy nem is éreztem vehemenciát, pedig szeretek új dolgokat tanulni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Emlékszem Win8. Developer Prewiev. Tudom kajak LOL ROTFL, de a google-ban kellett megkeresnem hogy a ráncos viharba kell kikapcsolni/leállítani a gépet xD Azóta meg nem bánom, sőt, elvagyok fele, sőt nem zavar, hogy ilyen lett a win. De Win-es téma off :)
A számítástechnika örök tanulásról szól...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hozzászólások

Régebben atom mód fizkázták,
Szerencsére ezen a szokáson nem kell változtatni, mert a régi bugjai is mind köszönik szépen jól megvannak.
Ez pl 3,5 éves elmúlt:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=820448
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=982376
(Csak gyakorlatilag a systemd-notify funkció ettől úgy teljes egészében használhatatlan. Érdemes elolvasni a kommentekben, hogy mennyiből állna megoldani. Ja és félreértés ne essék, nem RedHat-specifikus hiba, minden systemd-s disztrót egyformán sújtja.)

Nyilván, amíg nem égetted meg magad vele, addig azt hiszed, hogy milyen jó.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Először is nem azért hoztam ezt a példát, mert ez az egyetlen hiba (próbálj mondjuk watchdog-ot vagy composite service-t csinálni, a network.target vs network.service függőség anomáliákról nem is beszélve). Azért hoztam ezt a példát, mert ennél jobb illusztráció nem kell, hogy mi is a baj a systemd-vel.

Ez nem arra utal, hogy nagyon meg akarnák (illetve pontosabban személyesen Lennart) javítani:
http://lists.freedesktop.org/archives/systemd-devel/2014-April/018808.html
Helyette inkább megy az ujjal mutogatás a kernelfejlesztőkre, hogy Lennart feature request-jeit nem kezdik kritika nélkül implementálni. Lennart saját bevallása szerint 2014-ben ez már 5 éve húzódott, vagyis ez a hiba jóval öregebb, mint elsőre gondoltam.

Csak, hogy megértsd, ennek a hibának valójában semmi a köze a kernelhez, Lennart ezt a feature-t egyszerűen rosszul tervezte meg, emiatt van egy hülye versenyhelyzet, ami miatt a notification source-ot az esetek úgy 3/4-ed részében nem tudja azonosítani, vagyis a notification-ök 3/4-ed része elveszik. Ez azért jó, mert a service-ek beragadnak starting állapotba, a függőségek nem indulnak el, ha be van kapcsolva watchdog akkor pedig random újraindítgat mindent. Végülis nem egy komoly hiba...
Persze javítási javaslat volt rá nem is egy, a többségük elég triviális, és nem kell kernelbe új feature-öket fejleszteni. Ehhez képest ott hagyják rosszul éveken át, a doksiban erre véletlenül sem felhívva a figyelmet.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Amennyit egyesek nyáladzottak rajta annak idején, azt hittem, hogy valami katasztrófa egy stuff lesz, de használom lassan 1 éve (vagy ilyesmi), de azt sem tudom, hogy létezik. Bárcsak minden szoftver ennyire "láthatatlan" lenne. Mert ami láthatatlan, az azt jelenti, hogy nincs vele probléma.

--
trey @ gépház

Viszont, nem szorosan a systemd-hez tartozik és nem is akartam új blogot indítani de akadt egy kis gubanc.

Arch, ubuntu... Egy idő után lassulnak és elkezdenek CPU-t enni. Mindezt úgy, hogy két képernyő kettő 19", extended asztal, egyiken futott egy teljes képernyős YT videó, 720p-ben, felette egy chat ablak, a másik képernyőn pedig simán böngésztem, pár füllel. Ezzel eddig nincs is gond, csak egy idő után 1-2-3 óra elteltével, egyre magasabb a CPU terhelése mind a chrome-nak mind az X szervernek. Mindegy hogy gnome 3.18 vagy unity, vagy sima openbox login manager nélkül...
4 mag és rendesen 50%-os magonénti "fogyasztás" Ram csak 1,5-2 Gb a 4-ből amit használ a rendszer, és swap nulla Mb...

Windows 10 alatt gördülékenyen megy így akármeddig is használom így a gépet. Ja igen, nyílt drivert használok...

Szóval fura.