[Eldőlt]No frost-os hűtő

Ideje lenne lecserélni régi hűtőnket és gondolkodom egy no-frost technológiáson is. Igazából nem ismerem. Tényleg annyival jobb, mint amennyivel drágább? Valaki használ ilyet? Mik a hosszú távú tapasztalatok? Tényleg nem jegesedik?
A mi régi hűtőnk jegesedik, penészedik, rozsdásodik, rohad. Szóval csere lesz. Csak az a kérdés megérie drágább no-frost-osat venni, vagy jó egy olcsóbb is?

Hozzászólások

Mennyire régi a hűtőd? Szerintem már minden normál hűtő no-frost-os, azaz néha leolvasztja magát hátlapilag csak a fagyasztó oldalon van még olyan ami nem leolvasztós.

Nem ezt hívják no frostnak, hanem azt, hogy a hűtő keringeti a benne lévő levegőt és kiszedi belőle a párát (lecsapatja), hogy az ne a hűtőd belső hátoldalán csapódjon le. Mivel kiszárítja a levegőt (állítólag) az étel is tovább áll el. A total no frost pedig azt jelenti, hogy a mélyhűtő is ugyanezt tudja. Ez utóbbival meg lehet (állítólag) akadályozni, hogy a mélyhűtőd jegesedjen (vagyis energiát takaríthatsz meg) és így állítólag fölöslegessé teszi a leolvasztást.

+1
És az LG-nél ez valóban működik is.

Pontos tipust most nem tudom, de ~10 éves, egyszer szállításkor majdnem össze istörtük, de még mindig tökéletesen működik. SOHA nem kellett leolvasztani, mert egy kósza fagyott páracsepp sem volt benne. A mélyhűtő részében sem.

--
zrubi.hu

Arra viszont figyelj majd, hogy manapság már nincs hátul hűtőrács, cserébe a két oldalába van rejtve, vagyis a két oldala az újaknak már egész kellemesen melegít
Szóval ne a jégverem mellé állítsd :-)
--
God bless you, Captain Hindsight..

A no-frost két dolgot csinál. Egy kis ventilátorral mozgatja a levetőt, így a bent levő vízpára nagy része eljut a nulla fok alatti fémlapra és jégként odafagy. Majd egy idő után a fémlap felmelegedik, a leolvadt vizet összegyűjti és egy csövön kifolyik. Vagy tovább melegíti és páraként vezeti ki.
Eredetileg üvegajós és üvegfalas vendéglátós, boltos fagyasztókhoz ajánlották a no-frostot. Előnye ott nyilvánvalóan a szép pára és jégvirágmentes üvegfelület. A hűtött áru szép és kelendő.
Hátránya a nagyobb fogyasztás, ami miatt ódzkodtak is tőle a kereskedők. De mivel homályos, jeges üvegajtó mögött nem lehet olyan jól eladni az árut, bőven megéri az a kis extra fogyasztás.
Egy otthoni hűtőben annyi előnye van a no-frostnak, hogy nedves hideg helyett száraz hideg lesz a hűtőben, jobban eláll az étel. Az otthoni hűtők no-frost rendszere jóval kisebb plusz fogyasztást jelent mint a kereskedelmi üvegajtós hűtőké.

Ja.
Persze egyben plusz hibalehetoseg, az egyemnek a ventilatora kezdett el kerepelni.
Mindenesetre lusta emberkent nem vennek mast.

Nekünk is (Samsung). Egyszer már emiatt javítani is kellett. Az oka: lejegesedik a ventillátor, majd emiatt a súlyelosztása nem az igazi, csapágyas lesz és belever a körülötte lévő dolgokba. Megoldás: mihelyst elkezd kerepelni, no-frost ide vagy oda, összes ajtó kinyit és hagyod leolvadni. De amúgy összességében ez olyan ritka, hogy alapvetően megérte, mert annyira hidegen szereti a család a cuccokat, és olyan párás a lakásban a levegő, hogy a jegesedés mindennapos gond lenne.

Mivel Te hűtőt kérdezel és nem fagyasztót vagy kombináltat vagy ipari felhasználásút, hűtőnél azon kívül hogy a hátoldala néha vízcseppes, nem látok különbséget. Ha fagyasztóra vagy kombira gondoltál, annak a működését már leírták előttem.

Édesanyáméknak van LG hűtője, még az első szériából, van már vagy 7 éves. Anyósoméknak van egy Samsungja 3 éve, nekem meg egy Gorenje 2 éve. Mind total no-frostos, nem kell leolvasztani, nem jegesedik, higiénikus. Nem rozsdásodik, mivel nem nagyon tud eltömődni, és csöpögni. Azt, hogy tovább eláll benne az étel, nem tudom, de nem vennék mást.

Az utobbi ket huto / fagyasztonk no frost-os volt, elobbi egy Samsung a mostani egy Whirlpool.

A Samsung egyszer volt leengedve, amikor ot ev folyamatos hasznalat utan besz@rt az elektonikaja (a szerelo 3000Ft-ert megmondta, hogy ~30eFt lenne hozza a panel - de nem lehet kapni (en is korbeneztem, tenyleg nem talaltam), probaltam javitani, nem sok sikerrel eddig - pedig talan nem is nagy a baja, megy par orat aztan "lefagy" (kicsereltem mar a kondikat, szikraoltot, atforrasztottam az egeszet, cstlakozok megmozgatva - sajnos eredmenytelenul).

A jelenlegi Whirlpool (neheziteskepp beetitett) eddig teszi a dolgat (kb. 4 eve), tenyleg nem kellett leolvasztani ezt sem meg soha.

Ja, van egy csak fagyaszto is (Electrolux), de arrol meg nem tudok velemenyt mondani, mert csak par honapja vettuk, szinten no frost, eddig nem jegesedett, pedig eleg intenziven van nyitogatva, de par honap mukodesre nem alapoznek.

Ha hutot veszunk, alapbol csak olyat keresunk ami no frost - nincs kedvem 1-2 havonta kipakolni a cuccokat.

/sza2

Két (kombi) hűtőszekrényünk van, mindkettő no-frost technológiás. A régebbi LG tizenéves, azóta is szuperül működik. Amire figyelni kell, hogy a tálcás jégkocka egy idő után eltűnik. Ha ez zavar, használj zárt rendszerű jégkocka gyártót.

Nekem is total no frost-os hutom van, mar 3 eves, soha nem kellett leolvasztani, nincs jeg, nincs para, eleg jo :)

Arra kell figyelni, hogy barmilyen kajat csak lefedve, lefoliazva, vagy dobozban lehet berakni, kulonben nagyon durvan kiszarad.

9 éve használunk egy Fagor no-frost hűtőt, teljes megelégedéssel. Egyetlen hátránya van: a ventilátor miatt egy kicsit hangosabb, mint a hagyományos hűtők.

Már mások írták, ha lusta vagy akkor sokat jelent, hogy nem kell időnként leolvasztani. Ehhez lenne két megjegyzésem:
- Ha a valakinek a hagyományos fagyasztóját 1–2 havonta le kell olvasztania, akkor azt már régen ki kellett volna cserélni. Hacsak nem nyitogatják az ajtaját óránként. Ez utóbbi egy fagyasztónál azért nem életszerű.
- A leolvasztás és a lustaság szembeállítása erős túlzás. Egy fagyasztó leolvasztása elég macerás. Ugyanis a leolvasztás idejére valahova el kell pakolni a fagyasztó tartalmát. Ha két fagyasztónk van, akkor csak arra kell ügyelni, hogy a „tartalék” fagyasztóban legyen elegendő üres hely. A másik lehetőség, hogy „kiesszük” a fagyasztó tartalmát a kiolvasztás előtt. Ez utóbbi legtöbb esetben azt jelenti, hogy néhány héttel korábban meg kell kezdeni a felkészülést a leolvasztásra.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

" Egy fagyasztó leolvasztása elég macerás."
Ezzel vitatkoznék. :-)
- 5 liter vízet felforralok. Közben kikapcsolom a fagyasztó tartalmát az asztalra és beteszek egy parafa edényalátétet.
- A lobogó vizet beteszem a parafa edényalátétre és rázárom a mélyhűtő ajtót 5 percre. Lábos fedőjét értelemszerűen leszedem.
- 5 perc után ajtót kinyitom, jeget lecsúsztatom a falakról, lecsöpögött vizet egy szivaccsal kiszedem, aztán még gyorsan átmosom a komplett belteret, aztán visszapakolok.
Ez így összesen nem szokott 20 percig tartani félévente. :-) Nagyobb mélyhűtőtartalomhoz több vizet lehet forralni, de ennyi.

Pontosan így szoktuk mi is. Nekem ez már macera! :-)
Habár azért annyit megteszek, hogy bekapcsolom az abszorpciós kemping boxot és a húsok abba kerülnek a művelet idejére.
A kimosás után nem árt jól kiszárítani se, hogy ne mindjárt egy leheletnyi jégréteggel kezdje a visszakapcsolás után.

Félévente 20 perc, az 9 év alatt már több mint 12 óra. Nagyon alacsony, 2000 forintos órabérrel ez 18000 forint. Amikor vettem a hűtőt, akkor kevesebbet spóroltam volna egy ugyanilyen méretű, ugyanilyen márkájú, nem no-frost hűtő vásárlásával.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ha este a gép előtt ülök, akkor vagy a munkámmal kapcsolatos dologgal foglalkozom, vagy valamilyen (engem) szórakoztató dolgot csinálok.

A hűtő/fagyasztó leolvasztásban volt részem a no-frost verzió megvásárlása előtt, így bátran kijelenthetem, hogy az engem egyáltalán nem szórakoztatott. Sőt a munkámhoz sem kapcsolódott. Így aztán a két tevékenység között húzott párhuzam számomra erőltetett. De nyitott vagyok, ezért el tudom képzelni, hogy ez valakinek szórakozást jelent. Ismerek olyan embert, aki számára az ablaktisztítás szórakoztató. Szerencsére nem vagyunk egyformák. :-)

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Mivel egy hűtő hosszabb távra tervezett eszköz, csak no frost-ost vegyél. Az LG-nél total no frost-nak nevezik (egyfajta saját kreálmányú név), a Samsung hűtőnél csak sima no frost a neve. Nem találtunk lényegi különbséget a két név mögötti technológiában.

Nemrég cseréltük az előző 12 éves hűtőt, samsungot vettünk. Végül egy side-by-side hűtő lett, mivel bővült a család, és pár év múlva a kamaszodó gyerekekkel együtt megnő a tárolandó cuccok mennyisége is. Hosszas mérlegelés és élőben megszemlélés után Samsung VTMG1 lett. A hangja kicsit zavaró lehet, de nem a konyhában van, hanem a spázjban. Hasonló kategóriájú LG-hez képest +1 polc oldalanként, a fagyasztó polcai is áthelyezhetők, és ötletes a jégkocka tartója. Mindkettőnél 10 év kompresszor garancia van.

Az előzőleg említett ergonómiai apróságok döntöttek, nem a no frost <-> total no frost. Az apróságokat többször használod.

Most komolyan, van aki 5-8 évig nem olvasztja le a hűtőjét? Nem szoktátok takarítani??? Még egy fagyasztó esetében elfogadom, de egy hűtő napi nyitogatása azért elég sok por beáramlásával jár... hogy a zöldség-gyümölcs illetve egyéb nem csomagolt dolgokkal bekerülő koszról ne is beszéljünk. Vagy van valami csoda 5 perces módszer, amivel takarítás közben sem olvad le a hűtő?

Másrészt 3 felnőttre egy 10 éves alap whirlpool hűtő van az albérletben, nincs no-frost, csak simán a belső hátlapján lecsorog a víz. Csak a legrendetlenebb lakótársak idején fordult elő jegesedés, akik képesek voltak hosszabb főzési fázisokat nyitott hűtőnél folytatni, mert "mindjárt szüksége lesz még" erre vagy arra.
Én inkább a megfelelő hűtőkezelési magatartást erőltetném, mint egy hangosabb, sérülékenyebb alkatrészt tudjak a hűtőmben.
A fagyasztó lehet más kategória, minden általam ismert példány elég komoly jegesedést tudott összehozni egy év alatt. De lehet inkább a leolvasztást választanám, mint a zajt és az eltünedező jégkockákat. :)

> Most komolyan, van aki 5-8 évig nem olvasztja le a hűtőjét?
- Van. Otthon se visszük túlzásba az ilyen irányú tevékenységet. Halvány emlékem van csak, hogy mióta összeházasodtunk, talán egyszer takarítottunk hűtőt. De lehet, hogy azt csak álmodtam. Mégsincs benne mocsok.
Az irodai hűtő azért durvább. A no-frost ventillátorháza mellé valaki begyömöszölt egy nejlonzacskót. Ez gócot képezett a jégképződésnek, és nőtt egy bazinagy jégtömb, szépen magába ágyazva a zacskót és ránőtt a ventillátorházra. Természetesen a ventillátor burkolatát is megnyomta valaki, ami miatt beleértek a lapátok és állandóan kerregett.
Persze rendszeresen bent maradnak különféle rommá penészedett vagy több éve megposhadt ételek. Volt már, hogy az iroda túlsó végében meg lehetett érezni, ha valaki kinyitotta a hűtőt.
Egyszer kipakoltam mindent és leolvasztottam, mert zavart, hogy a fagyasztóba már nem lehetett betenni egy csomagolási egységnyi jégkrémet a minden oldalról 7 centis jég miatt. A sima hűtő részben meg zavart a ventillátor hangja és a körülötte kialakult jéghegy.
Forró vízzel megtöltött kajás dobozokkal telepakoltam a hűtőt, rácsuktam, aztán egy tompa késsel nekiálltam lesegíteni a jeget. Megtelt vele a mosogató. Utána odaküldtem a lányokat, hogy ganajozzák ki szárazra.

No-frost esetén nincs mit leolvasztani.

Igény szerint történik a takarítás. Illetve ha már régen volt rá igény (kifolyt, kicsöppent,… valami), akkor 2–3 havonta, amikor kevés cucc van benne. Gyors kipakolás után a belső rész és a polcok áttörlése fertőtlenítő kendővel (mert nincs kosz) és papírtörlővel, utána gyors visszapakolás. 5–6 perc alatt meg szokott lenni egy alapos takarítás. Ez alól a zöldséges fiók kivétel csak, mert az általában gyakrabban, igény szerint van takarítva.

A fagyasztó részben időrend szerint pakolunk, így amikor a legrégebben feltöltött fiókból kifogy minden, akkor fiók kivéve, és kitörölve fertőtlenítő kendővel és papírtörlővel. Ehhez kb. 1-2 perc elegendő. Utána már az új cuccok a frissen kitakarított fiókba kerülnek, mindaddig, amíg a következő fiók ki nem ürül.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

AEG Santo total no-frost kombinált, kb. 10 éves. Soha nem kellett hozzányúlni, baromi kényelmes. Soha nem vennék no-frost nélkülit.

LGno forstos hűtőm van, teljesen halk, ezta zajt nem tudom ki találta ki.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a sok hasznos megjegyzést. Ez alapján eldőlt, hogy tuti NoFrost-os hűtőnk lesz. Már csak a típust kell kiválasztanunk...
Még egyszer köszönöm mindenkinek!