Rolling release openSUSE berkekben?

 ( eszes | 2015. szeptember 29., kedd - 19:39 )

Úgy döntöttem, hogy openSUSE-re váltok, azonban az első "jó, akkor gyorsan töltsük le az ISO-t" jobnál meg is torpantam. Ugyanis az openSUSE-ből két release létezik, az egyik a "hagyományos", időszakos kiadású Leap és a rolling release Tumbleweed.

A gép, amire felkerülne egy itthoni desktop, ami egy picit vegyes feladatokat lát el. Az idő 50%-ában otthoni, általános feladatokat lát el (videólejátszás, zenelejátszás, internet), 40%-ában fejlesztői gép (php, apache, mysql, git a címszavak nagyjából), 10%-ában pedig irodai feladatokat végez, így ezek mentén kellene egy megfelelő döntést hoznom.
Alapesetben nem fázok a rolling release-től, korábban használtam már archot, azzal sem volt semmi problémám, viszont az openSUSE-t nem ismerem ilyen téren (korábban használtam az időszakos kiadást belőle).
(Talán) nehezítő körülmény, hogy most megy nagyban a KDE 4 -> KDE 5 átállás, gondolom ez megmutatkozik a Tumbleweedben is.

Eléggé fontos lenne, hogy a lehető legfrissebb csomagok elérhetőek legyenek, viszont azt nagyon nem szeretném, hogy heti rendszerességgel összeomoljon nekem a rendszer valami hülyeség miatt.
Örülnék neki, ha néhány Tumbleweedet használó fórumtárs adna némi infót arról, hogy mennyire használható ez a terjesztés, mondjuk az arch-hoz viszonyítva. Meritek ajánlani a fenti feladatokra?

Szóval Tumbleweed vagy Leap, Leap vagy Tumbleweed?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen hardwared van (leginkább a zárt driverek miatt) és milyen programokat szoktál használni (videó/zenelejátszás pacmanból fog jönni, mondjuk feléjük nem gond a Tumbleweed)? A TW-vel sok személyes tapasztalom nincs (nvidia kártya, nem akarok mindig drivert farigcsálni), időnként egy-egy snapshotot kipróbálok belőle (ill. korábban a factory-ból, na az veszélyes :) ), szokott működni.

Tippre ott sem lehet sokkal nagyobb hibaarány, mint a rendes release-nél (átmegy ugyanazokon az automatizált teszteken, brutális infrastrukturát húztak fel maguknak), ott meg az elmúlt 3-4 évből két munkában zavaró hibára emlékszem: valamelyik release váltásnál [talán a 12.3?] csomagoltak egy rossz gnuTLS verziót, ami miatt az Evolution exchange plug-inja nagyobb átvitelnél köszönte szépen és hibázott (Factoryból feltettem az akkori frisset, amíg megérkezett a hivatalos javítás), ill. pár napja az X2go wrapper scriptjeibe lib64 helyett lib került...

--
A kettő közti megoldás: felrakod a stabil alapot (bár a Leap-pel még várj, most még csak béta, még ~40 nap a release), és összevadászod a frissítéseket, amik neked kellenek a https://software.opensuse.org/search pl. a devel:languages repóban a mostani stable-höz (13.2) is ott van a 7-es PHP, ha a userek saját repóid kerülöd, gyakorlatilag ugyanazokat a csomagokat kapod, mint amik beúsznak a factory-ba, aztán TW, aztán a következő release-be (és a Zypper vendor pinningje miatt a frissítéseknél nem lesz olyan, hogy random repóból felülírja az ugyanolyan nevű csomagot, ha egy csomagnál vendort akarsz váltani, azt kényszerítened kell [vagy zypper dup])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Driverekkel nem hiszem, hogy probléma lenne.
CPU: Intel i5-4460
GPU: Intel® HD Graphics 4600
:)

A köztes megoldás szimpatikus. Ha frissítek egy csomagot és az hozza magával a frissebb függőségeket is, akkor nem fog eltörni néhány korábbi, "stabil" csomag?

szerk.: viszont a multimédia tényleg problémás lehet:
Essentials is built for openSUSE 11.2 to 13.2, Factory, Tumbleweed and Evergreen (11.1, 11.2), while the other repositories are only built for openSUSE 11.2, 11.3, 11.4, 12.1, 12.2, 12.3, 13.1, and 13.2.

Az előzőt már nem hagytad szerkeszteni, úgyhogy kezdjük azzal: 1) nem vendor pinning, hanem vendor stickiness, rosszul írtam. 2) amit kihagytam, hogy ha snapshot-képes a root-od (btrfs vagy thin provisioned lvm), akkor a telepítő automatikusan beállítja a snapper-t rá, amivel minden zypper/yast tranzakció előtt csinál egy snapshotot, úgyhogy ha meg is borul a rendszered, a grub-ból ki tudod választani, hogy melyik korábbi állapotot akarod bootolni - soha nem kellett használnom, úgyhogy egyelőre ki se próbáltam, de már a SLES-be is bekerült, úgyhogy gondolom elég kiforrott.

Az OBS-en többnyire a rendszer oss csomagjaira próbálnak építeni (a 1-Click Install fájlokban mindig ott van a kiválasztott rendszer oss repója is, mint forrás), maradva a fenti PHP példánál a PHP repóban csak a php7-* csomagok vannak, az összes többi rendszerlibet az alap repóból fogja lehúzni. Aztán persze olyan is lehet, hogy tényleg kell neki a frissebb lib, akkor telepítéskor rá fog kérdezni, hogy megváltoztathatja-e a gyártót, itt van az egyetlen pont, ahol tesztelni kell, mert onnantól kezdve az új gyártóét fogja használni (bár ilyennel csak a packmannál találkoztam ill. az X2go repó egy időben valamelyik X libből sajátot hozott, de nem volt vele gondom)

A Packman előbb-utóbb (13.2-nél kb. a béta 2-re) el fogja kezdeni publikálni a csomagokat.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Bocsi :)

A snapshot és az SSD mennyire barátok?

:)

Nem tudom, egyelőre a saját gépeimben HDD van, de a COW működésből ítélve nem okozhat túl sok gondot (különösen a default subvolume kiosztással, ott ami gyakran változik (logok, adatbázisok stb.), az kap egy subvolume-ot, amire a snapper snapshotok AFAIK nem terjednek ki, így nem foglalnak plusz helyet és nem járnak plusz írással). De ez null-tapasztalatos tipp.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Egyik gépemen kipróbáltam a Tumbleweedet nemrég.
Amire emlékszem, hogy sokminden angolul, minden más pedig magyarul volt benne.
A Bumblebee-t kellett volna feltennem, hogy az integrált Intel VGA-t tudjam használni, amikor nincs szükség az nVidia-ra. A Tumbleweddhez első nekifutásra nem találtam leírást/repot.
A PacMan repo-t sem ajánlotta fel alapból a közösségi telepítési forrásoknál, megkeresni meg lusta voltam.
Így kb. fél óra ismerkedés után egyszerűbb volt a jól bevált 13.2-t tenni a gépre.

Tetszett, hogy Plasma 5, meg friss kernel, meg mindenből a legújabb lenne, de nekem nem ért meg netezős gépen ennyi szopást, hogy minden új legyen. Azt a gépet ráadásul a család használja, nekik meg jobb, ha nem kell kompromisszumot kötni, nekik nem paraméter, ha nem a legfrissebb kernel fut a vason. :)

A magyar nyelv hiánya nem nagyon zavar (sőt!) és nekem a hardverrel sem lesz (lenne) bajom, de a repok hiánya (lásd fent) elég erősen az időszakos kiadás felé lökte a mérleg nyelvét.

Idézet:
Amire emlékszem, hogy sokminden angolul, minden más pedig magyarul volt benne.

Bárcsak minden angolul lenne :(

Megnéztem most a Leap bétát... játszunk egy játékot, melyik mit állíthat (Yast modulok):
"Helyettesítés"
"Költöztető kiszolgáló beállítása"

Alkalmazás-leírások közt "Hivatal" (LibreOffice)...

A kikapcsolás/újraindítás/kijelentkezés/... menüje: "Erő / munkamenet" (vagy 3 perc volt, mire leesett: Power akart lenni).

---
Egyébként az új design nekem szimpatikus (bár az LO-nál kereshettek volna értelmesebb logókat is, a különböző színű dokumentum ikon kicsit gáz), az új launcher (nem tudom, milyen néven futott, béta korában egy ideig használtam, de még nem volt az igazi) nagy királyság

--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valami ilyesmi ugrott be elsőre:
"Nos, néha az új vezetők, hogy a kiadott (különösen a béta verziója vezetők) valóban okozhat problémákat, beleértve a kék képernyő, összeomlik, és a hardver hiba. Ha megtalálta magát a helyzetben, ahol nemrég frissített illesztőprogram, és azóta már problémája, akkor ne ess pánikba, ez a probléma lehet rögzíteni. Alább már felsorolt ​​két módszer visszatérés vissza az előző verziójához készült a vezető. Az első módszer a Windows Eszközkezelő segédprogramot, és a második módszer használ..."

Nem pont ezt kerestem. A minap telepítettem valami Windowsos drivert, az írt ki hasonló baromságokat. :)
Ilyenkor tényleg jobb lenne, ha teljesen angol lenne, az legalább érthető, nem kell előbb kitalálni, mire gondolhatott a szerző!? :)

Szia

Érdekelne, miért döntöttél a SUSE mellett?

(néhány évvel ezelőtti) tapasztalataim szerint a két leghasználhatóbb linux disztró desktopra az opensuse és a fedora

népszerűtlen véleményemet hallották :)

+1

Én is így tapasztalom.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Fenti kollégához hasonlóan én is belepofa: (a második része miatt kifejezetten openSUSE) munkához és szórakozáshoz egyaránt kiváló disztró - az enterspájzság érződik rajta, olyan apróságoktól kezdve, hogy pl. Debian leszármazottakkal ellentétben grafikus felületen be tudsz lőni egy domain joint [sőt, grafikus, leíró jellegű beállítófájllal telepítéskor automaziálni tudod, a legtöbb másik disztrónál ez jó esetben post-install scriptek tákolását jelenti], viszont a közösségi disztró léte miatt multimédiára és játékra is alkalmas (az alap repóból nem, de nem-home OBS repóból egy kattintással be tudod húzni pl. a Steam-et...).

Ami nekem a Fedorához képest plusz pont, hogy default KDE-t ajánl, és ennek megfelelően nagyon "polished" a KDE user experience, telepítés után szépen összehangolt KDE/GTK2/GTK3 témát ad, az összeválogatott szoftverek jól kiegészítik egymást (pl. a legtöbb disztibnél tapasztalataim szerint nagyon tolják a Calligra-t [volt KOffice], ami UX-ban tényleg jobban emlékeztet a DE többi részére, de azért még nem egy LO). Fedora is ad egy stabil enterspájz-múltú/jövőjű alapot, de elég sok állítgatni való marad utána egy openSUSE-default használhatóságú desktopig.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> Fedora is ad egy stabil enterspájz-múltú/jövőjű alapot, de elég sok állítgatni való marad utána egy openSUSE-default használhatóságú desktopig.

Most amúgy nemt'om mi van, pont azelőtt hagytam el a Fedorát, hogy bevezették volna a három különböző branch-et. Most van külön workstation és server, lehet hogy manapság a workstation már jobb desktopos élményt ad.

(Bár a fene tudja, a workstation-ös aloldalon a négy leadből három (!) a fejlesztésről vagy virtuális gépekről szól, nem tudom, maga az OS-ben mi a hangsúlyos.)

Egy fontos részletet kihagytam: "egy openSUSE-default használhatóságú KDE desktopig". A Gnome amennyire látom a mindenkori "na próbáljuk ki" tesztekből, szépen megy rajta (csak hát az ugye olyan, amilyen :) ), a KDE-t viszont még mindig "hanyagolják" egy SUSE-hoz képest; előbbit simán oda merném adni egy átlag-usernek mondjuk 10 perc bemutatás után (talán leginkább azért, mert annyira nem állítható rajta semmi, hogy nem tudja elcseszni :) ), a KDE küzdősebb lenne (*)

* (lábjegyzetben, leginkább azért, mert már nem bírtam számon tartani a zárójeleket :) ): egy openSUSE KDE-nél is lenne 10 perc, leginkább hogy mi az a 10 kattintás, amivel átteheti Windows-szerűbb működésre (több asztal elrejtése, ikonos ablakválasztó, ilyesmik ill. hogy a taskbar-on melyik pixelhalmaz mit takar, van azért egy-két képzavar arra felé [pl. nem értem, hogy a KTorrent-nek a systray ikonja miért egy felhőből (!) lefelé mutató nyíl, azt inkább az online storage kezelőnek adnám és rém büszke voltam, amikor egyszer félálomban megszakadt nettel vagy másfél év után megfejtettem, hogy a NetworkManager applet ikonja miért olyan, amilyen :) ])

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szia!

Őszintén? Valamikor réges régen, egy messzi-messzi gala... szóval az idejét se tudom már mikor, belém ivódott hogy KDE === SUSE.

Ami még eszembe jutott lehetőségként:
- Fedora: sosem voltunk barátok valamiért
- Arch: megy most a kavar a KDE4->KDE5 átállás kapcsán, így egy ideig mindenképp felejtős
- Linux Mint KDE-vel: nem szeretem a forkokat
- Kubuntu: nem szeretem a forkokat
Persze még marad egy csomó kisebb népszerűségű terjesztés, de mint olyan, egyik se volt sosem a kedvencem, a "mainstream" vonalat szeretem követni (már ha Linux esetén beszélhetünk ilyenről).

De hogy jót is írjak a SUSE-ről:
- van Yast (ez jó?)
- elég profinak tűnik a mögé kiépített infrastruktúra
- eléggé elterjedt ahhoz, hogy az esetleges problémámra találjak megoldást
- viszonylag aktív a fóruma, így ha mégsem találnék megoldást, akkor kérhetek segítséget
- szép
- alapból a hőn áhított KDE-re csiszolják az egészet
- időszakos terjesztés, így nincsenek benne a főverzióváltás miatti kavarodások (igen, a 13.2 mellett döntöttem végül, köszi a hozzászólásaidat SzBlackY, sokat segítettek)
- a mögötte álló közösségnek (és cégeknek) hála nem fogják holnap becsukni a boltot

Ráadásul korábban is használtam már sok egyéb mellett SUSE-t, mikor a KDE-vel próbáltam barátkozni és ez vált be a legjobban.

Én egy pár hete Tumbleweed-et használok... openSUSE-t pedig a KDE miatt. Van Kubuntu, de az egy bughalmaz. :)

Khm..kacsigatok a kaméleon felé én is,mert eddig nem nagyon volt gubanc,de mostanában elég zavaró dolgokat tapasztalok(jó,nem egy LTS).

Zavaró dolog mindig lesz ("rendszerek jönnek-mennek, a szopás marad"), de szerény véleményem szerint a legjobban működő KDE openSUSE-ban van...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home