Kedvenc Linux disztró?

Kedvenc Linux disztró?

Hozzászólások

[quote:d3cc55cedd="tomyellow"]Új javított változat, köszönhetően a CCACHE nevű feature-nek összesen 3 db file-t kellett újrafordítanom.

ccache-t mi is ősidők óta használjuk az uhu-ban.

Ha egy programnak van valami hibácskája, vagy összeakadhat valamivel, akkor az jóeséllyel előjön.

Tiszta sor. Ha tehát a felhasználók hibajelentéseit és a saját maguk által tapasztalt baikat összegyűjtik és beküldik mainstream-be, akkor a mainstream progik ettől jobbak lesznek. Szép tőlük. Bár engem inkább az érdekel, ha már a disztribekről beszélgetünk, hogy ettől maga a disztrib miért is volna jobb.

A másik, hogy ha van egy upstream patch egy hibára, akkor azt sokkal egyszerűbben bele tudja rakni az ember. Kissebb a maintaner hibázásának lehetősége.

Na ezt viszont egyáltalán nem értem.

[quote:1f2272153a="zsirfeka"]
Úgy, hogy itt a HUP -on a debian fan-ok
a gentoo-val kapcsolatos osszes dolgot fikaztak egesz evben.

Ezt én is így tapasztaltam, a legteljesebb mértékben.
Üdv, I.

[quote:3558e61ad5="global77"][quote:3558e61ad5="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

hmm, az ubuntut mindenki osszekeveri a debiannal. marhasag. ott a sid, lehet hasznalni.

[quote:db7967cc78="zsirfeka"][quote:db7967cc78="global77"]Az elektromos áram hőhatásáról hallottatok nagyokosok?
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

haha. erdekes modon mikor a tuningjuzerek megemelgetik a cpumag feszultseget, meg meghuzzak 1.5-2x orajelen a procit, attol nem mennek tonkre a kondenzatorok. azert valoban csodas dolog ez a fizika. ird be a gentooisrice.com-on a forumba, biztos kuldenek neked bonusz 2.4.18-ra backportolt grsec2-t.

Az adott gép nem volt tuningolva!!!
Én meg küldök neked egy bónuszt okítást:
Egy 100 % on járatott gép jóval előbb tönkremeg,
mint egy alapjáraton ketyegő.
Olyan nehéz felfogni,
hogy ez a tény teljesen független a gentoo -tól meg a tuningtól?

Bocs, hogy előhozom megint, de szeretném egy kicsit védeni a fizikusokat. Nem hisszük azt, hogy a gentoo-tól mennek tönkre a kondenzátorok. Szerintem én pl. elég hamar rákérdeztem az illetőnél, aki beírta, hogy szerinte miért is. Azt írta be, hogy csak, ami szerintem nem vall valami nagy fizikusra. Meg az sem, hogy tapintással mérjük ki, hogy mikor is melegszik.
Függetlenül attól, hogy sztem zöldség az egész téma, azért az ilyen "közvetlen tapasztalatokkal" vigyázni kellene. Az ember ugyanis a kezével (érzékszerveivel) elég tág határokon belül azt érez, amit akar, amivel a saját álláspontját látja bizonyítani. Érdemes elolvasni a Természet Világában (nem reklám, lehet az internetes változatban ingyen) Ponori Thewrewk Aurél "Mit lát a szemtanú" c. cikkét.
Hamár a kondenzátoroknál tartunk: azok bizony azért mennek tönkre, mert hitvány minőségűek, vagy alacsonyabb feszültségre valók, stb. A gentoo-t lehet szídni (én sem azt használom, mert türelmetlen vagyok hozzá), de azért ha lehet, akkor ne úgy, hogy rossz, mert "kiszera méra bávatag", és higgyétek el, mert én fizikus vagyok. Ugyanis, ekkor nagy a felelősséged, mert a többi fizikust is lejáratod vele, ha hülyeséget írsz, aztán meg mentegetőzhetek itt helyetted.

Üdv,
L. Á.

Én a Trustix-et hiányolom a listából.

[quote:b65bd93fce="whitehawk"]Ha már itt tartunk, egmont: A Gentooban nem találkoztam még úgy függőségi hibákkal, hogy ahogy az UHUban, hogy a csomag nem működik, mert valami nincs fenn ami kéne mondjuk ahoz, hogy a progi tudjon fájlokat kezelni.

Nem tudom, konkrétan milyen ilyen hibára gondolsz, de kérlek, jelezd a dev@ levlistánkon.

Valszeg azért, mert az általam fordított csomagba nem fordul bele olyan ami nincs fenn, ami meg kell, az felkerül függőségként. A variálhatóság biztos sok gondot okoz, viszont a fordítás egy csomót kiküszöböl.

Nem látom a logikát. Összemosol két fogalmat, remélem hogy csak te, és nem a komplett Gentoo. Egy dolog az, hogy mi kell egy progi lefordításához. És egy komplett másik kérdés az, hogy mi kell a futásához. Simán tuti te is pillanatok alatt találsz tucatnyi olyan példát, hogy X lefordításához kell A, de a futásához nem, meg olyat is, hogy Y lefordításához nem kell B, de a futásához igen.
A futáshoz szükséges függőségek egy részét (főként ami a fordításhoz nem is kell) a Gentoo is legfeljebb csak kézzel tudja megadni, meg mi is. Persze sok olyan függőség van, ami könnyen automatizáltan kideríthető, de ezeket általában az uhubuild rendszerünk is magától kideríti, így mondjuk olyan nem fordul elő, hogy egy progi el sem tud indulni, mert nem rántott volna be egy neki szükséges library-t a csomagkezelő.
Másik szempontból ránézve az egészre: a függőség nem egy fekete-fehér játék, nagyon sok megválaszolhatatlan kérdés van. Ha P-nek kell Q, az tiszta sor. Nade mi van akkor, ha P-nek nem kell a Q, csak épp a Q jelenléte esetén többmindent tud csinálni? Például az sgmltools tud pdf-et gyártani, ha telepítve van a latex. De tud manpage-et, html oldalt is készíteni, ezekhez nem kell neki latex. Akkor a párszáz kB-os sgmltools berántsa függőségével az ötven megás latex-et, vagy ne? Plugin, ami adott alapprogram működését tudja kibővíteni, igényelje-e az alapprogramot? Progi dokumentációja igényelje-e az alapprogramot, ha csak az képes megjeleníteni őt? És ha szabványos formátumú, így másképp is megtekinthető? Program igényelje-e az ő default skinjét (már ha az külön csomag)? Anélkül is elindul, ha adsz neki megfelelő kapcsolót, de kapcsoló nélkül már nem indul el a default skin nélkül. Képernyővédő igényelje-e a fortune progit, vagy lenyeljük ha a sétáló csóka "fortune: command not found" üzeneteket dobál screensaver gyanánt? Csak néhány példa volt, még több tucat ilyen kérdést fel tudnék tenni kapásból.

A nemhivatalos csomagokról ne beszéljünk, mert azt még a múltkor nem ajánlottad ;)

Nem szeretem, amikor hosszan részletesen kifejtett és megindokolt gondolataimból egy végletekig lecsupaszított, és ezáltal a valóságot roppant ferde tükrön keresztül mutató összegzés marad csak meg. Nem igaz, hogy nem ajánlottam a nemhivatalos csomagokat.

Majd valamikor nézzétek át, hogy milyen fordításokat upstreameltetek, és esetleg mik maradtak ki, mert van olyan progi, amihez tudom, hogy nektek van(nak) magyar nyelvi fájl(jaitok), viszont a program forrásban mégsincs. (Lehet, hogy patchek is vannak ilyenek....)

Az igény teljesen jogos. Tudod, eleinte baromi lelkesek voltunk ilyen téren, de azóta sok negatív tapasztalatunk is volt, amik elveszik az ember kedvét az ilyenektől. Általában egyénileg válogatunk, és akkor küldünk vissza mainstream-be patchet, ha egy villámgyors (fél másodperces) mérlegelés után úgy tűnik, hogy megéri ezzel foglalkoznunk ahelyett, hogy inkább a disztribbel haladnánk tovább előre. Egy példa a túlsó szélsőségről, csak mert ma jelent meg a hupon a hír a debian bugvadászatról, például a debian bugtrackerében van olyan javításunk (jó, nem patch, hanem szöveges leírás formájában, hogy ezt itt ezért meg azért cseréld ki erről arra mert akkor jó lesz), amire 2 év alatt rá se bagóztak. Tudod, amikor egy adott társaságnak már többször is próbálsz segíteni, de többségében negatívan vagy elutasítóan fogadják ezen szándékodat, akkor elgondolkozol, hogy strapáld-e magad ezzel...

Azt hittem elküldtem de ezek szerint nem: én a trustix-et hiányolom a listából

Ez nem fúrógép! Ha optimalizálok, azzal csak azt érem el, hogy olyan legyen a kód, amit az adott proci gyorsan meg tud csinálni, nem azt, hogy gyorsabban "pörögjön", és ugyanazt megcsinálja rövidebb idő alatt.

L. Á.

[quote:456faace07="snq-"][quote:456faace07="global77"]A kondenzátorok a túlhajtástól folynak szét, és nem az optimalizációtól. :wink:

akkor viszont nem ertem, miert fogod a Gentoora

Mert szerintem nem természetes még -20 as nice melett sem,
ha egy gép nem az eredeti célját végzi.
Ezt neveztem túlhajtásnak.
Lehet hogy túlzás a túlhajtás megnevezés, de mindenképp helytálló.
Seti-zéstól is jobban amortizálódnak a gépek,
mintha békénhagynánk őket.

[quote:c981ff1022="BikMak"][quote:c981ff1022="global77"][quote:c981ff1022="rpsoft"]Kedves gobal77!
Én is fizikus vagyok. Csak nem ugyanazokra a remek elektronika előadásokra jártunk ?
Szóval, légyszíves magyarázd már el nekem, hogy egy tápegységben miért a kondi száll el a túlterheléstől? És hogy akkor miért a kapcsolótranzisztorra (fetre) teszik a hűtőbordát?

Üdv,
L. Á.

Alaplapon száltak el a kondik, nem tápegységben.
MOSFET -ek tény hogy jobban melegednek,
de tapogasd már meg eyszer az alaplapi kondiidat, akkor amikor
100% ketyeg a gép, meg akkor amikor alapjáraton.

Csak úgy kísérleti fizika -alapon, nem ám csak úgy elméletileg :wink:

Térjünk vissza erre egy kicsit!
Megkérdezhetem, hogy a gentoo mért hajtja szét a procit?
Tudtommal az optimalizáció pont arról szól, hogy a forgatás után a procira lesz optimalizálva a összes program, azaz csak olyan processzor instrukciókkal dolgozik, amit a proci támogat, azaz KISSEBB lesz a processzor terheltsége, mert nem kell 2-3 instrukciót végrehajtania, ha eggyel is megoldhatja.

Ez mind igaz, de olyan gyorsan frissül a disztro,
hogy szinte folyton ujrafordítja magát a rendszer!

[quote:27a94f155a="aperger"]Sziasztok,

Én FC2-őt használok, mert szeretem az RPM alapú rendszereket, nincs időm forrásokból fordítgatni. Futni kell rajta a Borland Kylix 3 Prof.-nak (fagyás nélkül) és az Eclipse 3-nak. Programozó vagyok és adatbázis kezeléssel foglalkozom. Felhasználói felülettel rendelkező ügyviteli és termelésanalizáló programokat készítek ill. use-interface programokat JAVA nyelven vezérlő-rendszerekhez. Az elkészítet programoknak a legfrissebb rendszereken is futni kell. A munkán felül zenehallgatás, CD írás, és egy kis játék (havonta fél óra).

Van jobb ötlet disztibúcióra?

IGEN Windows-ból jövök, de ki nem?

Akkor nekünk feltétlenül fel kéne vennünk a kapcsolatot -ha van kedved- hogy az Eclipsel kapcsolatban adj egy kis felokosítást, mert én jelelnleg hasonló feladatokat asp.net ben oldok meg ami nagy szégyen a családom számára 8) 8) 8)

[quote:71c70baea0="***"]bakker... sose hittem volna hogy a jo oreg salak megelozi a suset, redhatot, mandraket, sot meg az uhu-t is...

A'rpi

Nem hiszem, hogy az eredmeny annyira autentikus lenne, velemenyem szerint csak a hup latogatoi retegeit tukrozi a szavazas.

[quote:f178befbe9="egmont"]Egy dolog az, hogy mi kell egy progi lefordításához. És egy komplett másik kérdés az, hogy mi kell a futásához. Simán tuti te is pillanatok alatt találsz tucatnyi olyan példát, hogy X lefordításához kell A, de a futásához nem, meg olyat is, hogy Y lefordításához nem kell B, de a futásához igen.

Az ebuild-okban van külön DEPEND és RDEPEND változó, viszont ha a fordításhoz kell valami, ami a futáshoz nem, akkor az fenn is marad (a portage-rendszer jelenlegi állása szerint), legfeljebb kézzel lehet leszedni.

[quote:f178befbe9="egmont"]Például az sgmltools tud pdf-et gyártani, ha telepítve van a latex. De tud manpage-et, html oldalt is készíteni, ezekhez nem kell neki latex. Akkor a párszáz kB-os sgmltools berántsa függőségével az ötven megás latex-et, vagy ne?

És bizony ezt oldja meg a USE-flagek használata, ha jól emlékszem, pont ebben az esetben az USE="tetex" opció (ha a tetex telepítve van, akkor automatikusan beállítja ezt a flag-et). Ha nem akarsz PDF-et gyártani, akkor az USE="-tetex" emerge sgmltools paranccsal fordítasz, és kész.

Amúgy Gentoo alatt nincs olyan sok csomag, mint egy bináris disztribben, pl. a mysql csak egy darab, abban benne van a lib, a kliens és a szerver is. Szóval nem aprózzák el.

[quote:b45a332bba=" "]Bocs, hogy előhozom megint, de szeretném egy kicsit védeni a fizikusokat. Nem hisszük azt, hogy a gentoo-tól mennek tönkre a kondenzátorok. Szerintem én pl. elég hamar rákérdeztem az illetőnél, aki beírta, hogy szerinte miért is. Azt írta be, hogy csak, ami szerintem nem vall valami nagy fizikusra. Meg az sem, hogy tapintással mérjük ki, hogy mikor is melegszik ....

Üdv,
L. Á.

Nem azt írtam, hogy "csak", hanem, hogy kísérleti fizikai oka van.
A 25 és a 75 fok közötti különbség kézzel igen is tapintható!
Véletlenül sem lehet belőle érzéki csalódás kedves rpsoft

A kondenzátorok közvetlen a proci hűtőbordája felett voltak.
A meleg levegőt a ventillátor pedig totálba ráfújja a kondikra.

<erről beszéltem>
Az elméleti fizika (nem csupán atomfizika) szerint
a kondenzátorokon nem folyik át áram,
tehát az elektromos áram hőhatása nem érvényesülhet bennük.

A kísérleti fizika szerint pedig,
ha olyan bénán raknak össze egy egyébként csúcsszupernek favorizált
gépet (xszériakétszáz), hogy a gagyi hűtőberendezés miliméteres távolságról ezerrel fűti a kondenzátorokat, akkor igenis érvényesül.
</erről beszéltem>

Node ez ezekszerint tényleg nem mindenkinek esik le kapásból.
Se a bizonyos cégnél se itt a hupon.

Várom a további építő kritikát.
Imáddok flémelni,
csak nem a gépemet a gentoo-val :lol:

UI: Na jó azért kell hozzá gagyi gép is,
de akad az még a legjobbaknál is :D

[quote:cca851c81c="killall"][quote:cca851c81c="global77"][quote:cca851c81c="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

hmm, az ubuntut mindenki osszekeveri a debiannal. marhasag. ott a sid, lehet hasznalni.

:!:

Na azért az ubuntu meg a sid között van néhány különbség.
Had ne soroljam fel mind.

[quote:3bc3424b6a="egmont"]Például az sgmltools tud pdf-et gyártani, ha telepítve van a latex. De tud manpage-et, html oldalt is készíteni, ezekhez nem kell neki latex. Akkor a párszáz kB-os sgmltools berántsa függőségével az ötven megás latex-et, vagy ne?

Vagy hogy az UHU mftrace csomagja berántsa-e maga alá a fontforge-ot, amivel a betűk körvonalait lehet egyszerűsíteni? Vagy berántsa-e a potrace-t, ami jóval jobban működik betűk esetén, mint az autotrace? :wink:

[quote:033e5dcf83="kz"]Figyelmetekbe ajánlanám, bár valószínüleg szükségtelen, a RockLinux-ot: http://www.rocklinux.org -on, a Slack-nak, ami nmagában egy remekmű, jó alternatívája.

tuti megnézem, mert a slack a kiraly :-)

[quote:3064e09a0e="rpsoft"]... A gentoo-t lehet szídni (én sem azt használom, mert türelmetlen vagyok hozzá), de azért ha lehet, akkor ne úgy, hogy rossz, mert "kiszera méra bávatag", és higgyétek el, mert én fizikus vagyok. Ugyanis, ekkor nagy a felelősséged, mert a többi fizikust is lejáratod vele, ha hülyeséget írsz, aztán meg mentegetőzhetek itt helyetted.

Üdv,
L. Á.

Most tessék csak szépen magad helyett mentegetőzni!
Pláne azért, mert engem lejárattál ezzel a szöveggel:
"kiszera méra bávatag" --ezt mondtam volna?

A másik:
Ha egy orvos gyilkosként kerül a média középpontjába,
senki se fogja azt hinni, hogy a többi orvos is gyilkos hajlamú.
Vágod?

[quote:0599d21627="ghost"][quote:0599d21627="global77"][quote:0599d21627="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

gentoo meg a sarge hogy függ össze??
nem debian-ra gondoltál

Úgy, hogy itt a HUP -on a gentoo fan-ok
a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

[quote:b25f536743="gimb"]Amúgy Gentoo alatt nincs olyan sok csomag, mint egy bináris disztribben, pl. a mysql csak egy darab, abban benne van a lib, a kliens és a szerver is. Szóval nem aprózzák el.

pl ilyenkor kerdezi a magat becsapva erzo user, hogy akkor tessek mondani Maintainer Urak, hol van a beigert Egyedulalloan Totalis Kontroll A Sajat Merhetetlenul Letisztult Rendszered Felett (tm) - es jon a szlogen: "Thats Not The Gentoo Way"

[quote:0115d37a76="gimb"]Az ebuild-okban van külön DEPEND és RDEPEND változó, viszont ha a fordításhoz kell valami, ami a futáshoz nem, akkor az fenn is marad (a portage-rendszer jelenlegi állása szerint), legfeljebb kézzel lehet leszedni.

Na, akkor egy újabb kérdés...
A fentiekből úgy veszem ki, hogy a fordítás éles rendszer alatt zajlik, nem úgy, mint pl. az uhu-ban, ahol külön chroot épül fel erre a célra.
Namármost visszatérve régi idióta példámhoz, tegyük fel, hogy mindent aalib-bel akarsz fordítani, kivéve az xbill-t, mert azt anélkül. És most épp az xbill-t kezded el lefordítani. Akkor erre az időre leszedi az aalib-et a rendszerről, használhatatlanná téve azt más programok számára is? Vagy a runtime komponenseket fennhagyja és a devel cuccokat szedi le? Vagy azt is fenthagyja és ennek ellenére megpróbálja rábeszélni az xbill-t hogy mégse használja azt? --disable-aalib jó eséllyel működik configure-os cuccok esetén, de fene tudja, hogy melyik program melyik ilyen opciója van elrontva és ezáltal mégsem működik, illetve kötve hiszem, hogy nekiállnának nagy lelkesen az összes nem configure-os progit is átdolgozni hogy ily módon kívülről befolyásolhatók legyenek... Az éles rendszerben fordítás esetén nem látom a tisztaságot, nem látom a következetességet, reprodukálhatóságot, nem látom azt, hogy ha két különböző gépen két különböző gentoo telepítés mellett egy adott csomagot mégis azonos módon akarnék lefordítani, akkor bízhatnék abban, hogy tényleg azonos eredmény fog elkészülni.

[quote:0115d37a76="egmont"]Például az sgmltools tud pdf-et gyártani, ha telepítve van a latex. De tud manpage-et, html oldalt is készíteni, ezekhez nem kell neki latex. Akkor a párszáz kB-os sgmltools berántsa függőségével az ötven megás latex-et, vagy ne?

És bizony ezt oldja meg a USE-flagek használata, ha jól emlékszem, pont ebben az esetben az USE="tetex" opció (ha a tetex telepítve van, akkor automatikusan beállítja ezt a flag-et). Ha nem akarsz PDF-et gyártani, akkor az USE="-tetex" emerge sgmltools paranccsal fordítasz, és kész.

Aha, ezt értem. Ezek szerint a hagyományos bináris disztribek csomagfüggősége (egyik csomag Depends alias Requires másik csomag) gyakorlatilag nem is értelmezhető Gentoo-ra. Merthogy hiába adod meg az sgmltools-nak, hogy USE="-tetex", attól ő még ismerni fogja az opciót, benne lesz a --help-ben, a manpage-ben, használható lenne ha épp lenne tetex telepítve, csak ha elindítod, akkor hibát dob. Vagyis maga az sgmltools tök azonos lesz a két esetben. Csak ha én megmondtam, hogy nekem nem kell tetex support, akkor ő nem rakja fel és kész... Jól értem?

Ettől függetlenül a kérdésem fennáll, hogy vajon bináris disztrib esetén a fenti példában kell-e függőség.

Még egy kérdéskör, hogy talán messziről közelebb kerüljek egy számomra totálisan idegen és egyelőre érthetetlen filozofiájú disztribúció lelkivilágához:

A rendszeren lévő fájlokat adminisztrálja valaki/valami? Le tudom kérdezni, hogy egy fájl melyik csomagból jött, vagy egy adott csomag mely fájlokat szállít? Ha igen, akkor technikailag ez hogyan oldható meg egy "make install" típusú lépés során? Ki/mi/hogyan garantálja, hogy nem fogja az egyik csomag felülcsapni egy másik csomag valamely fájlját a telepítés során? Esetleg a telepített fájlok egyéb jellemzőjét (md5, tulaj, jogok stb...) is adminisztrálja valahol, hogy legyen bármi esélyem egy sérülés (diszkhiba, behatolás, emberi hiba stb...) esetén megfogni, hogy mi romlott el?

[quote:89b6c5cf1f="global77"]
Most tessék csak szépen magad helyett mentegetőzni!
Pláne azért, mert engem lejárattál ezzel a szöveggel:
"kiszera méra bávatag" --ezt mondtam volna?

Oké, kicsit durvábban fogalmaztam a kelleténél. Bocs. De azért azt fenntartom, hogy olyan nincs, hogy "kisérleti fizikai ok". Ok van, és kész. A kisérleti fizika leírja a jelenségeket (meleg a kondi), az elméleti fizika pedig megmagyarázza (sz*r kondi volt, és átvezetett, vagy valami hasonló).

[quote:89b6c5cf1f="global77"]
A másik:
Ha egy orvos gyilkosként kerül a média középpontjába,
senki se fogja azt hinni, hogy a többi orvos is gyilkos hajlamú.
Vágod?

Vágom. Mégsem global77-en gúnyolódtak itt az emberek, hanem a fizikusokon. Persze, ez nem a Te hibád.

De: ha a gentoo fordítgatásától leég a géped, akkor a programfejlesztők gépe a saját programjaik fordítgatásától miért nem ég le?
Miért terheli le jobban a processzort a fordítás, mint mondjuk egy numerikus szimuláció? (Mj. szvsz nem terheli le jobban, sőt, fordításkor a diszkre, memóriára vár a proci.)

Üdv,
L. Á.

[quote:337e39976d="egmont"]Nem látom a logikát. Összemosol két fogalmat, remélem hogy csak te, és nem a komplett Gentoo. Egy dolog az, hogy mi kell egy progi lefordításához. És egy komplett másik kérdés az, hogy mi kell a futásához. Simán tuti te is pillanatok alatt találsz tucatnyi olyan példát, hogy X lefordításához kell A, de a futásához nem, meg olyat is, hogy Y lefordításához nem kell B, de a futásához igen.

Akkor itt lehet, hogy tévedtem, bár hirtelen nem tudok ilyen progit. (esetleg bináris csomagnál pl enemy-territory)
[quote:337e39976d="egmont"]A futáshoz szükséges függőségek egy részét (főként ami a fordításhoz nem is kell) a Gentoo is legfeljebb csak kézzel tudja megadni, meg mi is. Persze sok olyan függőség van, ami könnyen automatizáltan kideríthető, de ezeket általában az uhubuild rendszerünk is magától kideríti, így mondjuk olyan nem fordul elő, hogy egy progi el sem tud indulni, mert nem rántott volna be egy neki szükséges library-t a csomagkezelő.

Hát az tök jó... Igazából az Inkscape tényleg elindult, csak mint mondtam meghalt fájl megnyitásra, vagy bezárásra, mert valami dep hiányzott. Nem tudom mi, nem is érdekel.
[quote:337e39976d="egmont"]Másik szempontból ránézve az egészre: a függőség nem egy fekete-fehér játék, nagyon sok megválaszolhatatlan kérdés van. Ha P-nek kell Q, az tiszta sor. Nade mi van akkor, ha P-nek nem kell a Q, csak épp a Q jelenléte esetén többmindent tud csinálni? Például az sgmltools tud pdf-et gyártani, ha telepítve van a latex. De tud manpage-et, html oldalt is készíteni, ezekhez nem kell neki latex. Akkor a párszáz kB-os sgmltools berántsa függőségével az ötven megás latex-et, vagy ne?....

Na pontosan erre vannak a USE flagek, a program képességeit beállítandó. Pl kell-e nekem az mc-be X támogatás vagy hasonló. Akarok-e GTK frontendet a programhoz vagy sem, használjon-e esd-t.
[quote:337e39976d="egmont"]

A nemhivatalos csomagokról ne beszéljünk, mert azt még a múltkor nem ajánlottad ;)

Nem szeretem, amikor hosszan részletesen kifejtett és megindokolt gondolataimból egy végletekig lecsupaszított, és ezáltal a valóságot roppant ferde tükrön keresztül mutató összegzés marad csak meg. Nem igaz, hogy nem ajánlottam a nemhivatalos csomagokat.

majd megnézem
[quote:337e39976d="egmont"]

Majd valamikor nézzétek át, hogy milyen fordításokat upstreameltetek, és esetleg mik maradtak ki, mert van olyan progi, amihez tudom, hogy nektek van(nak) magyar nyelvi fájl(jaitok), viszont a program forrásban mégsincs. (Lehet, hogy patchek is vannak ilyenek....)

Az igény teljesen jogos. Tudod, eleinte baromi lelkesek voltunk ilyen téren, de azóta sok negatív tapasztalatunk is volt, amik elveszik az ember kedvét az ilyenektől. Általában egyénileg válogatunk, és akkor küldünk vissza mainstream-be patchet, ha egy villámgyors (fél másodperces) mérlegelés után úgy tűnik, hogy megéri ezzel foglalkoznunk ahelyett, hogy inkább a disztribbel haladnánk tovább előre. Egy példa a túlsó szélsőségről, csak mert ma jelent meg a hupon a hír a debian bugvadászatról, például a debian bugtrackerében van olyan javításunk (jó, nem patch, hanem szöveges leírás formájában, hogy ezt itt ezért meg azért cseréld ki erről arra mert akkor jó lesz), amire 2 év alatt rá se bagóztak. Tudod, amikor egy adott társaságnak már többször is próbálsz segíteni, de többségében negatívan vagy elutasítóan fogadják ezen szándékodat, akkor elgondolkozol, hogy strapáld-e magad ezzel...

Gondolom a fordításokhoz nem úgy állnak hozzá mint a patchekhez.

folyt. köv.

ui.: hamár: a gentoo filozófia és rendszer dolgokat a kézikönyvből is megtudhatod, nem kell telepíteni. ;) (csak a külön doksikról jutott eszembe)

A 2004-es év kedvenc Linux disztrója.

[quote:dbd7163c26="global77"][quote:dbd7163c26="ghost"][quote:dbd7163c26="global77"][quote:dbd7163c26="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

gentoo meg a sarge hogy függ össze??
nem debian-ra gondoltál

Úgy, hogy itt a HUP -on a gentoo fan-ok
a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

Hm, akkor kilógok a sorból Gentoot használok, mert a SuSE túl lassan frissül, és csak egy dvd-s, vagyis kevés csomag van rajta. És utálok ./configure --help-et használni...

Egyébként tényleg jónéhány gentoosnak elege volt a debianból, azért váltottak.

[quote:fa95355664="VectoR"][quote:fa95355664="***"]bakker... sose hittem volna hogy a jo oreg salak megelozi a suset, redhatot, mandraket, sot meg az uhu-t is...

A'rpi

Nem hiszem, hogy az eredmeny annyira autentikus lenne, velemenyem szerint csak a hup latogatoi retegeit tukrozi a szavazas.

az UHU gyengeségén én is meg voltam lepődve, bár azért bevallom, jólesik hogy a kedvenc Slackim rávert a bagolyra :twisted:

[quote:e8b4c55760="global77"]a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

vmit elnezett vki, nekem naponta frissul

[quote:199caf8c51="Panther"][quote:199caf8c51="global77"][quote:199caf8c51="ghost"][quote:199caf8c51="global77"][quote:199caf8c51="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

gentoo meg a sarge hogy függ össze??
nem debian-ra gondoltál

Úgy, hogy itt a HUP -on a gentoo fan-ok
a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

Hm, akkor kilógok a sorból. Gentoot használok, mert a SuSE túl lassan frissül, és csak egy dvd-s, vagyis kevés csomag van rajta. És utálok ./configure --help-et használni...

Khmm.
Ez a két ok teszi szükségessé a gentoot?

Szerintem gyorsnetes gyorsgepes fejlesztőknek jó választás.
A többiek inkább mondjanak le róla.

Én is használom.
De most már csak kíváncsiságból van fenn a gépemen másik 5 rendszer melett, mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

Igaz fel lehet rakni GRP -is, meg nem erőlteti rád a választást,
de még mindig nincs annyi ebuild, mint amennyi csomag debian alá.
Ezt csak azért írtam, mert fontos neked a sok csomag.

Ja, és ahogy tapasztaltam max 1-2 hónapos elmaradása van a debian testingnek a gentoo-hoz képest, de soxor még annyi se!

[quote:25a95aed32="SuperPityu2002"][quote:25a95aed32="zsirfeka"]
Úgy, hogy itt a HUP -on a debian fan-ok
a gentoo-val kapcsolatos osszes dolgot fikaztak egesz evben.

Ezt én is így tapasztaltam, a legteljesebb mértékben.
Üdv, I.

igen, az itt levök nagy része servernek debiant hasznal. de attólmég sztem nincsenek elnyomva a többiek :wink:

Nah, enis hozzaszolok, mert az trendi. No meg van velemenyem.

Alapvetoen nem tudom hany evvel ezelott egy Debiannal kezdtem. potato-val. Tetszett h hudejo.. aztan voltak kivansagaim es egyre inkabb nem tudta a dpkg megcsinalni azt amire kertem.

Neha osszezuhant, de meg lehetett reparalni. Nem ezzel volt a gond.

Elkezdtem hasznalni Gentoo-t. A ``csomagkezelese'' bamulatos volt. Es a mai napig az. Bar ha tehetem, akkor PkgSrc-bol forditok meg mindig. :-) NetBSD 4 life..

Szoval az a velemenyem az egeszrol, h mindenki azt hasznaljon amit szeret. En Linuxok alatt is probalom a pkgsrc-t hasznalni. Csak azert nem fogok mindenhova BSD-t rakni, mert az "f*sza" ha 1x nem mennek rajta a dolgok. Linux detto.. 1 Linuxom van jelenleg, az is a notebookomon..

Gentoo fut rajta. Ha epp gyenge gepen kell forditani valamit, DISTCC-t hasznalok es maris nem terheli le az adott gepet. PkgSrc-t es portaget hazsnalok es teljesen elegedett vagyok. :)

Azt pedig senki ne mondja, h a Gentoo miatt ment tonkre egy IBM server.. talan a hw nem volt valami tokeletes. De ha 1 server tonkremegy a "hasznalattol" akkor ott a geppel van a baj nem az oprendszerrel. :)

En kedvelem a gentoot, mert USE flagek nagyon jol ki vannak talalva + make.conf sem 1 rossz dolog ugyebar. De kedvencek koze tartozik meg a Slackware, OpenBSD, NetBSD is. Debiant mar nem fogok hasznalni, mert nem erzem magamat jol vele. Ugy erzem mintha korlatozna. Es ezzel mindenki maskepp van. :)

Fogadjuk el, h mindenki azt hasznalja amit akar es ne eroltessuk mar ra a masikra..:) Amugy edesanyam most itt flamelhetne, h "MacOS X -et hasznaljon mindenki" mert neki az nagyon bejon es mukodik..:)

[quote:3575bdc3a4="snq-"][quote:3575bdc3a4="global77"]a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

vmit elnezett vki, nekem naponta frissul

Persze, persze.
Nekem is.
De a verziószám neked sem!

[quote:9819f00020="WoOh"]...

Azt pedig senki ne mondja, h a Gentoo miatt ment tonkre egy IBM server.. talan a hw nem volt valami tokeletes. De ha 1 server tonkremegy a "hasznalattol" akkor ott a geppel van a baj nem az oprendszerrel. :)

Kedves WoOh!

Neked is elmondom, hogy senki sem mondott itt olyat,
hogy az oprendszer tette tönkre a gépet,
csupán a figyelmetlen olvasók kezdtek el flame-elni emiatt:

gentoo féle túlterheltség != gentoo

Ha egy kondenzátor gyári hiba miatt hőérzékeny,
akkor igenis a megnövekedett hőtermelés jóval elöbb
fogja a halálba küldeni, mintha alapon ketyegne a rendszer.

Erről volt szó, nem másról, bármennyire is hangoztatják egyesek. :)

Sokáig gondolkoztam, hogy mit jelöljek meg a debian, és a gentoo közül, és végül az én titkom marad.
Annyi fontos, hogy a gentoo egy nagyon jól megcsinált rendszer, aminél a USE flagek egyszerűen zseniálisak, és nagyon szeretem is használni, de szerintem leginkább desktop gépre jó. Abban viszont a legjobb.
Viszont ne szórakozzatok már a "gentoo gyorsabb" nevű dologgal, mert ez egész egyszerűen nem igaz. (oké, hazudok, mert persze, lehet mérni, de gyakorlati felhasználás tekintetében ez nem számít)
Szervereken debiant használok, mert akármilyen jó is a gentoo maga ,az upgradeelés rajta ha már sok géped van, kész rémálom imho. Akkor mág inkább apt-get update, és apt-get upgrade, mert a francnak van kedve egy éles szerveren egy etc-update-tel mazsolázni. Szerintem.

Nagyon jó, hogy ennyire össze tudtok veszni szokás szerint :) gentoo vs debian. Nevetnem kell. Nem egy a két rendszer attól, hogy linux mindketto. Ha valakinek a nagyon nagy frissesség kell akkor miért nem saját maga csinál disztrót és azokat a cuccokat fordítja csak ami neki kell. Kb egy alaprendszert mai gyors gépeken pár óra alatt le lehet zúzni simán, a többi meg csak ido és kedv kérdése. Ekkor tuti, hogy friss a rendszered és csak azokat tartalmazza amiket te kértél és csak olyan opciókkal amiket megint csak TE kértél. Szerintem a slackware és a többi source alapú disztró ezen a téren a legnyerobb, de sokan vannak akik kis gépen nem fognak ezer meg egy csomagot forgatni és a gépet inkább használni szeretnék. Egyszer egyik kedves barátomat megkérdeztem, hogy miért éppen debian? Erre annyit válaszolt, hogy k6-2 500Mhz-en nem fog egésznap fordítani. Az unstable meg mindenki számára nyitott és azért egész szépen frissülnek a csomagok.

[quote:1c05315d7b="global77"][quote:1c05315d7b="snq-"][quote:1c05315d7b="global77"]a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

vmit elnezett vki, nekem naponta frissul

Persze, persze.
Nekem is.
De a verziószám neked sem!

A verziószám az nagyon fontos igen! :D Hát azt hiszem itt estem le a székrol :D

[quote:0f2b42132b="gimb"][quote:0f2b42132b="drastik"]figyi csak annyit kerdeztem hogy ha az ibm-et fikazom akkor hogy keveredik oda isten fikazasa? nem tudsz olvasni?
azonkivul kit erdekel hogy vallasos vagy-e vagy sem egy informatikai forumban?
hmmm?
ez ilyen kossunk bele valamibe mert erdemben nem tudunk hozzaszolni szitu....

Hát az "IBM = Isten b*ssza meg!" nem éppen érdemi hozzászólás, és a "B*szd meg anyádat!" kifejezés szerinted csak az alany édesanyját érinti, vagy elsősorban azt, akinek mondják? Azonkívül te kürtölted világgá elsőként vallási meggyőződésedet, anélkül hogy bárki kérdezte volna. Úgyhogy miről beszélsz itt egyáltalán?

[quote:0f2b42132b="drastik"]de amugymeg igen vallalom hogy nem szeretem a pedofil katolikus papokat. es eloben is vallalom.

Őket senki sem szereti, még a katolikus egyház sem. Úgyhogy ezt vállalni nem nagy dolog...

LOL

cicafiu nem en hoztam fel a vallast eloszor csak mert diszlexias vagy ne itt erolkodj postolgatassal lecci

jaj jaj mit is vallalok?
olvasd el megegszer hatha megerted ha nem akkor harmadszorra mar tuti

[quote:406b73321f="drastik"][quote:406b73321f="gimb"][quote:406b73321f="drastik"]figyi csak annyit kerdeztem hogy ha az ibm-et fikazom akkor hogy keveredik oda isten fikazasa? nem tudsz olvasni?
azonkivul kit erdekel hogy vallasos vagy-e vagy sem egy informatikai forumban?
hmmm?
ez ilyen kossunk bele valamibe mert erdemben nem tudunk hozzaszolni szitu....

Hát az "IBM = Isten b*ssza meg!" nem éppen érdemi hozzászólás, és a "B*szd meg anyádat!" kifejezés szerinted csak az alany édesanyját érinti, vagy elsősorban azt, akinek mondják? Azonkívül te kürtölted világgá elsőként vallási meggyőződésedet, anélkül hogy bárki kérdezte volna. Úgyhogy miről beszélsz itt egyáltalán?

[quote:406b73321f="drastik"]de amugymeg igen vallalom hogy nem szeretem a pedofil katolikus papokat. es eloben is vallalom.

Őket senki sem szereti, még a katolikus egyház sem. Úgyhogy ezt vállalni nem nagy dolog...

LOL

cicafiu nem en hoztam fel a vallast eloszor csak mert diszlexias vagy ne itt erolkodj postolgatassal lecci

jaj jaj mit is vallalok?
olvasd el megegszer hatha megerted ha nem akkor harmadszorra mar tuti

Igazad van!
Tényleg nem te hoztad fel először a vallást,
de te hoztad fel először Isten nevét!

Asszem neked is lenne mit elolvasni,
nem csak harmadszorra gentoo témakörben,
de inkább nézd meg a Desktop topicot!

[quote:507c21e160="snq-"][quote:507c21e160="gimb"]Amúgy Gentoo alatt nincs olyan sok csomag, mint egy bináris disztribben, pl. a mysql csak egy darab, abban benne van a lib, a kliens és a szerver is. Szóval nem aprózzák el.

pl ilyenkor kerdezi a magat becsapva erzo user, hogy akkor tessek mondani Maintainer Urak, hol van a beigert Egyedulalloan Totalis Kontroll A Sajat Merhetetlenul Letisztult Rendszered Felett (tm) - es jon a szlogen: "Thats Not The Gentoo Way"

Mintha annak több értelme lenne, hogy pl. a ruby-t kb. 140 különálló csomagra szedték szét Debian-ék...

[quote:7f8ef60f2e="global77"]
Az adott gép nem volt tuningolva!!!
Én meg küldök neked egy bónuszt okítást:
Egy 100 % on járatott gép jóval előbb tönkremeg,
mint egy alapjáraton ketyegő.
Olyan nehéz felfogni,
hogy ez a tény teljesen független a gentoo -tól meg a tuningtól?

sztem te inkabb menjel el egy olyan helyre ahol nincsen internet igy csokkentve az onegetes eselyet.

mi az hogy alapjaraton te szerencsetlen?
bazmeg ha jatszol/forditasz/nagyon terhelt a servered akkor 100%on megy a gep es ara mereteztek hogy 100%on menjen.

"alapjarat"

autoszerelobol kepezted az magad?

[quote:f34f5847bf="egmont"]A rendszeren lévő fájlokat adminisztrálja valaki/valami? Le tudom kérdezni, hogy egy fájl melyik csomagból jött, vagy egy adott csomag mely fájlokat szállít? Ha igen, akkor technikailag ez hogyan oldható meg egy "make install" típusú lépés során? Ki/mi/hogyan garantálja, hogy nem fogja az egyik csomag felülcsapni egy másik csomag valamely fájlját a telepítés során? Esetleg a telepített fájlok egyéb jellemzőjét (md5, tulaj, jogok stb...) is adminisztrálja valahol, hogy legyen bármi esélyem egy sérülés (diszkhiba, behatolás, emberi hiba stb...) esetén megfogni, hogy mi romlott el?

Igen, ilyen információkat nyilvántart, és a make install se a rendes helyére pakol (kvázi mint az uhubuild, itt azt hiszem a /var/portage/work/CSOMAG könyvtárban fordít, és kb. ilyen helyre pakol, ez fejből nehezen megy, mert most nincs Gentoo a gépemen), utána mozgat át mindent egy külön fázisban. Van egy bizonyos SLOT változó, ami lehetővé teszi egy program különböző verzióinak kezelését is, de nemigen tudom, hogyan és mikor használja, ha alkalmazza, akkor teljesen transzparensen történik. Az etc-update pedig a védelemmel ellátott fájlok (tipikusan az /etc alatt levők, de bármi beállítható) interaktív frissítését teszi lehetővé, minden fájlról tud diff-et mutatni, majd eltérésenként megadhatod, hogy melyik változtatást érvényesítse, és melyiket ne.

[quote:ddb0d7f4d4="global77"][quote:ddb0d7f4d4="Panther"]Hm, akkor kilógok a sorból. Gentoot használok, mert a SuSE túl lassan frissül, és csak egy dvd-s, vagyis kevés csomag van rajta. És utálok ./configure --help-et használni...

Khmm.
Ez a két ok teszi szükségessé a gentoot?

Igen. Ez teszi szükségessé. Nem mintha nem tudnáma az egészet kézzel felrakni, de lusta vagyok.

[quote:ddb0d7f4d4="global77"]Szerintem gyorsnetes gyorsgepes fejlesztőknek jó választás.
A többiek inkább mondjanak le róla.

A net kell, de proci felsleges:
Majd egy 166mhz-es gépen fogom fordítani a gentoomat. Sajna még pár hónap, és a suse 8.2-t nem támogatják. A 9.0 még megy rajta, de a 9.1 már nem. Így kénytelen leszek búcsút mondani a susének, azon a gépen végleg.

[quote:ddb0d7f4d4="global77"]
Igaz fel lehet rakni GRP -is, meg nem erőlteti rád a választást,
de még mindig nincs annyi ebuild, mint amennyi csomag debian alá.
Ezt csak azért írtam, mert fontos neked a sok csomag.

Gentoo: 10-14 csomag a kde, debianon akár 100 is lehet. Nem a csomagszám a lényeg, hanem a programok mennyisége.

[quote:ddb0d7f4d4="global77"]Ja, és ahogy tapasztaltam max 1-2 hónapos elmaradása van a debian testingnek a gentoo-hoz képest, de soxor még annyi se!

Akkor a szokásos viszonyítási pont: mikortól van 4.3 XFree sid-ben, és mikortól pl SuSÉ-ben.

[quote:0185614496="SuperPityu2002"][quote:0185614496="zsirfeka"]
Úgy, hogy itt a HUP -on a debian fan-ok
a gentoo-val kapcsolatos osszes dolgot fikaztak egesz evben.

Ezt én is így tapasztaltam, a legteljesebb mértékben.
Üdv, I.

Na hallod, nem is ep ember, aki lefordit egy egesz oprencert otthon. Dogunalom..... Meg tudom erteni a debianos kollegakat, mert van egy viszonylag mukodore osszepakolt sokezer csomagos disztribjuk. Mi a turonak nyulnanak bele, amikor nagyon priman mukodik.

En anno kiprobaltam a Gentoo-t, de nem jott be. Amikor az elso nap utan meg mindig ott jartam, hogy a Mozilla fordulgatott, akkor kisse kezdtem ertelmetlensegnek tartani az egesz kocerajt. Amikor pedig rajottem, hogy egyaltalan nem lett gyorsabb sem, akkor inkabb megmaradtam a jol bevalt Slackware-nel (halistennek nem dozeroltam le). Nem mondom korrekt munka a Gentoo (sot egyfajta koncepcio igazolasa: "Igy is lehet csinalni fiuk!"), de nemigen nyujt tobbet pl. a Debnel es a tobbi nagyagyunal...

A szamitogeppel dolgozni, szorakozni, netezni szokas nem tizmillio sorokat forditgatni. Persze, ha valaki jol erzi magat ettol, akkor csinalhatja, de ne varja, hogy szelesebb korben elfogadott lesz.

Andrei

[quote:650b0ee5fb="global77"]
Nem azt írtam, hogy "csak", hanem, hogy kísérleti fizikai oka van.
A 25 és a 75 fok közötti különbség kézzel igen is tapintható!
Véletlenül sem lehet belőle érzéki csalódás kedves rpsoft

A kondenzátorok közvetlen a proci hűtőbordája felett voltak.
A meleg levegőt a ventillátor pedig totálba ráfújja a kondikra.

Node ez ezekszerint tényleg nem mindenkinek esik le kapásból.
Se a bizonyos cégnél se itt a hupon.

Várom a további építő kritikát.
Imáddok flémelni,
csak nem a gépemet a gentoo-val :lol:

UI: Na jó azért kell hozzá gagyi gép is,
de akad az még a legjobbaknál is :D

1. mennyi az uzemi homerseklete egy elektromos berendezesnek?
(80C)
Milyen hotani/elektronikai problemat okoz az hogy 75C-os a kondi?
Mi koze a gentoonak a rosszul elhelyezett huteshez????

2. te hany C fok pontosaggal tapintasz?

3. mi itt a hupon ilyen sotetek vagyunk hogy "nem esik le"

4. orulok hogy szeretsz flamelni
az ircneten meg egypar forumban mar linkelik ezt a topicot es masok is orulnek hogy van kin rohogni.

[quote:a28c4d7224="Bbt"]Hm. Szerintem ennek oka a hupos közösségben keresendő.

Tehát arra gondolsz, hogy a HUP olvasók már bejutottak a "Nirvana"-ba? 8)

[quote:a654af0378="egmont"]A fentiekből úgy veszem ki, hogy a fordítás éles rendszer alatt zajlik, nem úgy, mint pl. az uhu-ban, ahol külön chroot épül fel erre a célra. Namármost visszatérve régi idióta példámhoz, tegyük fel, hogy mindent aalib-bel akarsz fordítani, kivéve az xbill-t, mert azt anélkül. És most épp az xbill-t kezded el lefordítani. Akkor erre az időre leszedi az aalib-et a rendszerről, használhatatlanná téve azt más programok számára is? Vagy a runtime komponenseket fennhagyja és a devel cuccokat szedi le? Vagy azt is fenthagyja és ennek ellenére megpróbálja rábeszélni az xbill-t hogy mégse használja azt? --disable-aalib jó eséllyel működik configure-os cuccok esetén, de fene tudja, hogy melyik program melyik ilyen opciója van elrontva és ezáltal mégsem működik, illetve kötve hiszem, hogy nekiállnának nagy lelkesen az összes nem configure-os progit is átdolgozni hogy ily módon kívülről befolyásolhatók legyenek... Az éles rendszerben fordítás esetén nem látom a tisztaságot, nem látom a következetességet, reprodukálhatóságot, nem látom azt, hogy ha két különböző gépen két különböző gentoo telepítés mellett egy adott csomagot mégis azonos módon akarnék lefordítani, akkor bízhatnék abban, hogy tényleg azonos eredmény fog elkészülni.

Az biztos, hogy nem szed le semmit. Láttam már olyat, hogy egy csomag fent volt, és noha megtiltottam a belefordítását, mégis bekerült, mert ott volt és az ebuild nem tartalmazta a tiltását. Persze minden rendesen lefordult.

Ha a program nem a configure/make/make install szerint működik, akkor jöhet a gányolás, de erre az ebuild-ban rengeteg parancsot lehet használni, pl. dobin, dodoc, dodir stb., ezekkel tetszőleges könyvtárszerkezetet és telepített fájlokat ki lehet alakítani.

És nincsenek "devel-cuccok". Egy programnak minden összetevője felkerül. Nálam ccache-el együtt (max. 2GB) kb. dupla helyet foglalt a Gentoo, mint az ugyanazokat futtató Debian.

És azt hiszem, a Gentoo célja egyáltalán nem az, hogy két gépen lefordítva pont ugyanazt kapjuk, hanem, hogy az adott gépen működjön minden.

[quote:a654af0378="egmont"]Aha, ezt értem. Ezek szerint a hagyományos bináris disztribek csomagfüggősége (egyik csomag Depends alias Requires másik csomag) gyakorlatilag nem is értelmezhető Gentoo-ra. Merthogy hiába adod meg az sgmltools-nak, hogy USE="-tetex", attól ő még ismerni fogja az opciót, benne lesz a --help-ben, a manpage-ben, használható lenne ha épp lenne tetex telepítve, csak ha elindítod, akkor hibát dob. Vagyis maga az sgmltools tök azonos lesz a két esetben. Csak ha én megmondtam, hogy nekem nem kell tetex support, akkor ő nem rakja fel és kész... Jól értem?

Esetleg USE="-tetex" esetén a ./configure --disable-tetex (vagy hasonló) opcióval fordítja az sgmltools-t, és akkor különbözik. Ehhez meg kellene nézni a konkrét ebuild-ot.

[quote:a654af0378="egmont"]Ettől függetlenül a kérdésem fennáll, hogy vajon bináris disztrib esetén a fenti példában kell-e függőség.

Tessék szépen ezt disztrófejlesztőként eldönteni, majd a felhasználók reagálnak rá. Én pl. mindenképpen dependelnék mftrace esetében fontforge-ra is, kb. ott is hasonló dolog 50kB vs. 4MB. A TeX meg mindig jól jön a háznál... :)

[quote:1ce9246b66="Panther"]Akkor a szokásos viszonyítási pont: mikortól van 4.3 XFree sid-ben, és mikortól pl SuSÉ-ben.

he, az xfree mar nem trendi; mindenki tudja, hogy most az xorg a majer, erre azik at a lanyok bugyija

Oooh yeah, arch feljott utolso elotti helyre :)

[quote:7b2d9b083b="global77"]A kísérleti fizika szerint pedig,
ha olyan bénán raknak össze egy egyébként csúcsszupernek favorizált
gépet (xszériakétszáz), hogy a gagyi hűtőberendezés miliméteres távolságról ezerrel fűti a kondenzátorokat, akkor igenis érvényesül.

na varjal. ha jol ertem, te most itt egy ibm xseries 200-rol beszelsz, aminek - tudtommal - van egy elegge szar szeriaja (ezt innen a huprol tudtam meg treytol, valami freebsd-s topikbol, nem is tudom, hogy keveredtem oda), ahol bizony szejjelnyilnak az alaplapon a CPU kornyeki kondenzatorok. hadd mondjam el, hogy en ket gepnel is lattam ilyet, amiknek gentoo telepito sem volt meg a kozeleben sem. egyiken suse 8.1 futott, masikon w2k. random fagytak, semmivel nem talaltunk hibat, aztan itt derult ki, hogy bizony ez szeriahiba. a szervizesek kerdezes nelkul jottek es csereltek az alaplapokat.
nem volt egyaltalan meghajtva a ket gep, egyszeruen szar a szeria, gyenge minosegu/alulmeretezett kondikkal. de azt azert tovabbra is magyarazd mar el, hogy ugyan megis mitol amortizalodik jobban az elektronika, ha folyamatosan nagy terhelessel jaratod a gepet? ezt sajnos keptelen vagyok felfogni.

[quote:1abcaf9e89="_Polesz_"] Ha valakinek a nagyon nagy frissesség kell akkor miért nem saját maga csinál disztrót és azokat a cuccokat fordítja csak ami neki kell. Kb egy alaprendszert mai gyors gépeken pár óra alatt le lehet zúzni simán, a többi meg csak ido és kedv kérdése. Ekkor tuti, hogy friss a rendszered és csak azokat tartalmazza amiket te kértél és csak olyan opciókkal amiket megint csak TE kértél.

vmiklos, te is par ora alatt csinaltad meg a frugalware-t?
:lol:

Hali!

Ne haragudjatok, hogy nem idézgetek, de túl sok mindenre szeretnék reagálni.
A fordítás egy elkülönített sandbox-nak nevezett környezetben történik, ez valami olyasmi, mint a chroot. Ha egy fordítás elszáll, akkor az az éles rendszer számára olyan, mintha el sem kezdődött volna.
Egy feltelepített ebuild tudja, hogy melyik file-t rakta fel. Tehát azt meg tudod nézni, hogy egy file mi miatt van fent. Azt is tudja a rendszer, hogy az adott csomag mikor került telepítésre. Ha eltávolítasz egy csomagot, akkor az ahhoz tartozó file-ok törlődnek, kivéve bizonyos (jóldefiniált) esetekben. Ezen esetek egyike, ha a törlendő file mtime-ja nagyobb, mint az utolsó telepítés ideje.
Felkerül egy csomag dev része is, de *könyörgöm* ez egy forrás alapú rendszer. Miért kéne különszedni az Xserver-t és az Xserver-dev -et, amikor a dev csomagra úgyis szükség lesz.
Az, hogy nagyobbak a csomagok, nem annyira vannak különszedve, annak két oka van. Egyrészt a különszedés egy részét USE flag-ekkel meg lehet oldani. Pl.: foobar.deb és foobar-arts.deb csomagokat össze lehet vonni, és ha USE="arts", akkor befordul minden, ha nem, akkor az arts rész kimarad. Másrészt Egmont nagyon szépen kifejtette, hogy mennyire hatnak egymásra a csomagok, pláne fordításnál, ezért egyfajta kompromisszum és hibaesély-csökkentés képpen nagyobbak a csomagok.
Ha kijön egy upstream patch, akkor azt a sietős felhasználó rögtön leszedi a fejlesztő weboldaláról, az ebuild-et elmásolja a portage-overlay könyvtárba, a patch-et berakja az ezen belüli files könyvtárba, és az ebuild-be annyit ír, hogy epatch foobar. Ennyivel meg is van, telepít és kész.

Nem a Gentoo a világ megmentője, vannak előnyei és hátrányai. Aki úgy érzi, hogy számára a hátrányok nagyobb mérvűek, mint az előnyök, akkor az bizonyára úgy is van.

Üdv.: Tomyellow

Andrei, igazad van, a számítógéppel dolgozni és szórakozni szokás. Nem tudom, hogy a te egyszeri rossz tapasztalatodból hogyan szűrted le, hogy ez gentooval nem lehetséges, én jelenleg két gentoos gépen dolgozom (1-1 slack és rh mellett).

érdekes módon, eddig a gentoo volt az számomra (és nyilván ez a lényeges, hogy mindenkinek a saját szempontjából kell néznie) a legkényelmesebb. igaz, szép vasam van, 2ghz fölötti proci órajelekkel és giga rammal, de pikkpakk két nap alatt megvolt a rendszer, pedig még az ooo-t is fordíttattam. de nem ez a gentoo előnye szerintem, hanem,

-use flag-ek
-nagyon szép tiszta init rendszer
-kiváló "csomagfüggőség" (teljes rendszerfrissítésnél eddig mindig tökéletesen működött, ami sok más terjesztésről nem mondható el)
-naprakész a stabil ág is (főleg most, hogy nemrég jött ki a 2004.3 evolution2-vel stb.)
-nagyon könnyű telepíthetőség. és biztos az apt is jó dolog, de a gentooban (kevés kivételtől eltekintve) a dolgok működnek is telepítés után, nem kell mindent kézzel túrni. és hát az idő is számít, nemcsak a geekség

természetesen a gentoo sokak számára nem megoldás. szerveren és is slackit használok, ahol a swaret majdnem olyan kényelmesen húzza le a megfelelő binárisokat, szintén kiváló az init rendszere, a konfigok tiszták, jól rendezettek, kellően kommentáltak, csak rohadt kevés hozzá a csomag, asztali rendszernek kényelmetlen, hogy úgy kell összevadászni minden unofficial csomagot, vagy fordíthatsz. de össze sem lehet hasonlítani pl. az mplayer gentoo alá hegesztését a slackkal. és ennél a példánál jön be a USE flag előnye: semmi --with/enable, semmi less README/INSTALL, csak pl. USE="dvd matroska" emerge mplayer, és leszed mindent, ami kell, be is konfigolja, és szépen le is fordul talán egyszer volt eddig, amikor nem fordult vmi élből, és kézzel bele kellett nyúlnom az ebuildbe.

szóval szerintem a gentoo gyors, kényelmes, stabil, jól használható, bár a vacsit nem készíti el...

ha máskor fikázni támad kedved vmit, próbálj meg szerényebben hozzáállni, s ne verd a melledd, hogy te egyszer próbáltad és nem volt sikerélményed. attól még másnak lehet.

[quote:da4aa25f5e="egmont"]A rendszeren lévő fájlokat adminisztrálja valaki/valami? Le tudom kérdezni, hogy egy fájl melyik csomagból jött, vagy egy adott csomag mely fájlokat szállít? Ha igen, akkor technikailag ez hogyan oldható meg egy "make install" típusú lépés során? Ki/mi/hogyan garantálja, hogy nem fogja az egyik csomag felülcsapni egy másik csomag valamely fájlját a telepítés során? Esetleg a telepített fájlok egyéb jellemzőjét (md5, tulaj, jogok stb...) is adminisztrálja valahol, hogy legyen bármi esélyem egy sérülés (diszkhiba, behatolás, emberi hiba stb...) esetén megfogni, hogy mi romlott el?

kicsit leegyszerusitve a dolgokat: alapvetoen ez a portage.

[quote:6419a71807="zsirfeka"]
na varjal. ha jol ertem, te most itt egy ibm xseries 200-rol beszelsz, aminek - tudtommal - van egy elegge ***** szeriaja

ibm=isten b_a_s_s_z_a meg

nem csak ez fos az ibmtol

(vigyazat nem gentoo kompatibilis!)

Az igazság az, hogy a gentoosok nem várják a sarget, ezért ubuntura sem fognak váltani. Mertkét tök ülönböző filzófia, stb. Az ubuntuban nincsenek use flagek, nem bütykölhető sazrrá úgy, stb. Más filozófia. Izgalmas lesz idén a szavazás. ;)

[quote:a8bf7eb9e1="whitehawk"]Izgalmas lesz idén a szavazás. ;)

A debian nyer, es a masodik talan a gentoo lesz. :wink:

[quote:cf2d291a1d="drastik"]nem csak ez fos az ibmtol (vigyazat nem gentoo kompatibilis!)

sztem csekkeli, hogy RedHat van-e telepitve, es ha nem, akkor bosszubol megmakkant par kondit

Én a salakot várom 3-nak. (Persze csak ha a genoo 2. lesz :D )

Jajj gyerekek... miert kell itt egymast szidni?
Global77 bejelolte kedvenc disztrojanak a Gentoot,
Drastik meg a kondikimelo Win2000-et, nincs vita. :)

[quote:ac8585fd87="Andrei"]
Na hallod, nem is ep ember, aki lefordit egy egesz oprencert otthon.

Soha nem mondtam hogy ep ember vagyok, de ugy latom szerencsere van meg rajtam kivul 16% hupolvaso nem ep ember. Mennyi orult van manapsag :twisted:
[quote:ac8585fd87="Andrei"]
Dogunalom.....

Valoban. Tudom is mar a glibc forditas osszes warningjat fejbol. Azert tetszik ez nekem, mert az apt-get ugrade-nel csak azt tudtam nezni hogy hany szazaleknal jar a csomag, es egesz nap azt nezni unalmas volt, de most mar teljes az eletem.
[quote:ac8585fd87="Andrei"]
Meg tudom erteni a debianos kollegakat, mert van egy viszonylag mukodore osszepakolt sokezer csomagos disztribjuk. Mi a turonak nyulnanak bele, amikor nagyon priman mukodik.

En is meg tudom erteni. Sot hasznalok is debiant, arra amire valo, es arra amire kezreall. Miert eroltetnek olyan feladatra debiant amire mast jobban tudok hasznalni? Azert mert "azt mar ismerem"? En az a tipus vagyok aki inkabb megtanul valami mast is hasznalni, aztan kovetkezo alkalommal mar rovidebb ido alatt oldja meg a feladatot.
[quote:ac8585fd87="Andrei"]
de nemigen nyujt tobbet pl. a Debnel es a tobbi nagyagyunal...

Valoban nem sokaig hasznaltad 8)
[quote:ac8585fd87="Andrei"]
A szamitogeppel dolgozni, szorakozni, netezni szokas nem tizmillio sorokat forditgatni.

Pistike, adjak neked egy windozxp cd-t? Tokeletesen megfelel a celnak nem?
[quote:ac8585fd87="Andrei"]
Persze, ha valaki jol erzi magat ettol, akkor csinalhatja, de ne varja, hogy szelesebb korben elfogadott lesz.
Andrei

Mar szelesebb korben elfogadott...

hmm, nekem a slack teljesen jo :-)
mindent forrasbol rakok szinte :-)
meg eddig minden elindult :-)
mukodik, gyors, es nem vitazik senki hogy jobb -e ( ha nem is annyira userfrendli, de otthoni agepemen ez az egy megy fagyas nelkul, a tobbi disztro amit neztem [debian,uhu,redhat,...] _mind_ fagyott... errol ennyit. )
ja es ez nem is frissul szinte sose :-)
2003 Nov utan 2004 nyaran jelent meg uj verzio... NAES? Nem tudom letolteni ami kell? Akkor minek van netem!? NEm tudok forditani? Akkor minek hasznalokszamitogepet?

najo .. ez megint egy velemeny.

igazsag szerint szvsz SEMMI JELENTOSEGE a disztribnek, csak az a fontos, hogy minden meglegyen ami kell...

piszi, ez teljesen folosleges, ugyis csak flame lesz belole. sajnos en is mindig belemegyek, de mostmar megprobalom visszafogni magam.
sajnos az a legnagyobb baj (a fanatikokon kivul, barmelyik disztro mellett is alljanak), hogy sokan azt hiszik, a gentoo annyiban kulonbozik barmi mastol, hogy itt forrasbol rakod a csomagokat.
kar, hogy itt is leirtak mar szazezren, hogy nem, nem csak ennyi, dehat sokkal egyszerubb szidni valamit anelkul, hogy ismerned, mint picit utananezni.
az is el lett mondva ezerszer, hogy nem muszaj forrasbol rakni semmit. szo volt az initscriptekrol, szo volt a csomagok frissessegerol (ilyenkor jon a verziob_u_zizas, egyebkent meg ugyanazok a "hasznalj sidet!" dolgot hangoztatjak), szo volt a rugalmassagrol, a biztonsagrol (amibol sokan annyit latnak, hogy "bazmeg fenn van a gcc, hat szejjeltornek bazmeg"), szo volt mindenrol, de mindegy.
azon azert mosolyogtam, hogy nem fog szeles korben elterjedni. kicsit szejjel kene nezni.

[quote:79744e173c="whitehawk"][quote:79744e173c="egmont"]Simán tuti te is pillanatok alatt találsz tucatnyi olyan példát, hogy X lefordításához kell A, de a futásához nem, meg olyat is, hogy Y lefordításához nem kell B, de a futásához igen.

Akkor itt lehet, hogy tévedtem, bár hirtelen nem tudok ilyen progit. (esetleg bináris csomagnál pl enemy-territory)

Néhány nagyon triviális példa.
X-A: Átlagos autoconf-automake-es C program esetén a fordításhoz kell make, gcc, binutils, alap standard shell cuccok hogy a configure shell szkript lefusson jól. Adott esetben autoconf, automake, libtool, perl, awk, gettext, intltool stb. is kellhetnek. Az elkészült bináris csomagnak vszleg ezek egyikére sincs szüksége.
Y-B: Interpretált programok (shell, perl stb. szkript) esetén sok esetben semmi nem kell a csomag elkészítéséhez (csak egy cp vagy install), míg a futásához kell ám az összes olyan program, amit ő meghív. C progi ha exec-el valakit, mondjuk a growisofs az mkisofs-t, akkor szintén a fordításhoz nem kell a másik progi, de a futtatáshoz igen.

[quote:2af28d2c8e="gimb"]Az biztos, hogy nem szed le semmit. Láttam már olyat, hogy egy csomag fent volt, és noha megtiltottam a belefordítását, mégis bekerült, mert ott volt és az ebuild nem tartalmazta a tiltását. Persze minden rendesen lefordult.

Hát ez azért elég gáz, nem? :wink:

Tessék szépen ezt disztrófejlesztőként eldönteni, majd a felhasználók reagálnak rá. Én pl. mindenképpen dependelnék mftrace esetében fontforge-ra is, kb. ott is hasonló dolog 50kB vs. 4MB.

A lilypond fordításához kell az mftrace, viszont ha a fontforge is ott van, akkor dob egy hátast segfaulttal a fontforge. Nincs időm levadászni ez a hibát sajnos. Ezért szedtem ki az mftrace függőségei közül a fontforge-ot.

A TeX meg mindig jól jön a háznál... :)

Igen, mert a te személyes lelkivilágodhoz közel áll a TeX, míg átlag felhasználó vszleg sosem találkozik vele. Erre mondtam, hogy szívem szerint minden csomagot felraknék, az lenne a legtisztább. :-D

[quote:4f9dcd1f06="drastik"]

ibm=isten b****a meg

nem csak ez fos az ibmtol

(vigyazat nem gentoo kompatibilis!)

Egyáltalán tudod, mit írsz le?

Szerintem ezt a hozzászólásodat nyugodtan törölhetnéd vagy módosíthatnád, ha van önkritikád. Ezzel se itt, se máshol nem leszel népszerűbb... Istent, anyákat szidni nem helyes dolog.

LG

[quote:c601d8ce2f="egmont"][quote:c601d8ce2f="whitehawk"][quote:c601d8ce2f="egmont"]Simán tuti te is pillanatok alatt találsz tucatnyi olyan példát, hogy X lefordításához kell A, de a futásához nem, meg olyat is, hogy Y lefordításához nem kell B, de a futásához igen.

Akkor itt lehet, hogy tévedtem, bár hirtelen nem tudok ilyen progit. (esetleg bináris csomagnál pl enemy-territory)

Néhány nagyon triviális példa.
X-A: Átlagos autoconf-automake-es C program esetén a fordításhoz kell make, gcc, binutils, alap standard shell cuccok hogy a configure shell szkript lefusson jól. Adott esetben autoconf, automake, libtool, perl, awk, gettext, intltool stb. is kellhetnek. Az elkészült bináris csomagnak vszleg ezek egyikére sincs szüksége.
Y-B: Interpretált programok (shell, perl stb. szkript) esetén sok esetben semmi nem kell a csomag elkészítéséhez (csak egy cp vagy install), míg a futásához kell ám az összes olyan program, amit ő meghív. C progi ha exec-el valakit, mondjuk a growisofs az mkisofs-t, akkor szintén a fordításhoz nem kell a másik progi, de a futtatáshoz igen.

Eszembe jutott egy konkrét példa. xcdroast fordításához kell GTK-dev, meg ilyesmik, de cdrecord pl. nem. A futtatásához meg kell GTK, illetve cdrecord. GCC a futáshoz általában nem kell, a fordításhoz annál inkább.

Üdv.: Tomyellow

Szerk.: Bocsi, valahogy elmásztak a quote tag-ek, és Egmont szövege az enyémnek tűnt.

[quote:357ee01f71="vinnui_"]Jajj gyerekek... miert kell itt egymast szidni?
Global77 bejelolte kedvenc disztrojanak a Gentoot,
Drastik meg a kondikimelo Win2000-et, nincs vita. :)

OK! Én szívesen bejelölném, mint a leg "unixosabb" linux distro,
csakhát nem lehet visszavonni a szavazatot.

[quote:a824a4a4d9="anr"]vmiklos, te is par ora alatt csinaltad meg a frugalware-t?
:lol:

asszem az interjuban az is szerepelt. nyilvan másfél év is néhány óra. kérdés, h mennyi az annyi :wink:

[quote:8210905991="drastik"]LOL

cicafiu nem en hoztam fel a vallast eloszor csak mert diszlexias vagy ne itt erolkodj postolgatassal lecci

jaj jaj mit is vallalok?
olvasd el megegszer hatha megerted ha nem akkor harmadszorra mar tuti

Te jó ég! Azt hittem, hogy végre túljutottunk már ezen... Szóval akkor: kedves kérésednek megfelelően tényleg elolvastam harmadszor is, majd a biztonság kedvéért negyedszer is, és lőn csoda, megértettem. Mellesleg anyukám is megígérte, hogy ő is Cicafiúnak fog hívni, mivel közben sikerült a kisbetűket is megtanulnom. Annyira ari vagy, hogy segítettél benne! Annyira köszi!

[quote:5badafbf63="gimb"][quote:5badafbf63="drastik"]LOL

cicafiu nem en hoztam fel a vallast eloszor csak mert diszlexias vagy ne itt erolkodj postolgatassal lecci

jaj jaj mit is vallalok?
olvasd el megegszer hatha megerted ha nem akkor harmadszorra mar tuti

Te jó ég! Azt hittem, hogy végre túljutottunk már ezen... Szóval akkor: kedves kérésednek megfelelően tényleg elolvastam harmadszor is, majd a biztonság kedvéért negyedszer is, és lőn csoda, megértettem. Mellesleg anyukám is megígérte, hogy ő is Cicafiúnak fog hívni, mivel közben sikerült a kisbetűket is megtanulnom. Annyira ari vagy, hogy segítettél benne! Annyira köszi!

Nekem is az anyukám szokta mondani:
Kisfiam tanuld meg az apróbetűs részt is,
mert mindig abban van a lényeg!

[quote:c007351c47="zsirfeka"]piszi, ez teljesen folosleges, ugyis csak flame lesz belole. sajnos en is mindig belemegyek, de mostmar megprobalom visszafogni magam.

általában csak olvasom a hup-ot, ritkán írok, most is csak azért, mert nem szeretem, amikor komplett hülyének (nem épelméjűnek) néznek azért mert ezt vagy azt használok. leírtam a saját tapasztalataimat. nem vagyok egy nagy geek, igazából csak web+mysql munkák miatt kezdtem el négy éve linuxot használni. kezdetben suse 7.1, majd mandrake 8.0,8.1,8.2, ezután slack 8.1, 9.0, 9.1 és 10.0. ez ha jól számolom 4 terjesztés 8 változata, erre jött a gentoo, idén tavasztól, szeptembertől pedig a munkahelyi munkaállomásom is linuxon fut. a gentoo sem hibátlan, de szórakozni és dolgozni eddig ezzel tudok a legjobban. például ut2004 demót csak viccből megnéztem, fölmegy-e. és igen, és gyönyörű. más terjesztéseknél az nvidia belövése sosem sikerült tökéletesen, vagy updgrade után kezdhettem előről. tehát tudom, hogy amit Andrei írt, az úgy nem igaz. Lehet, hogy a debian még jobb, mint a gentoo, spec. debem még sosem volt, ezért nem is nyilatkozom róla. úgy tűnik, egyelőre a debian a legnépszerűbb, elhiszem, hogy ennyien ezt tartják a legjobbnak.

ami fáj, ha valaki hülyének néz, mert NEKEM más a legjobb. ez nem disztróháború, csak némi tolerancia kérdése :))

[quote:4a2f848eb1="egmont"]Hát ez azért elég gáz, nem? :wink:

Nem, a Gentoo így egy tök jó játék, én FPS-ek helyett "nyomultam" rajta. :D

[quote:4a2f848eb1="egmont"]A lilypond fordításához kell az mftrace, viszont ha a fontforge is ott van, akkor dob egy hátast segfaulttal a fontforge. Nincs időm levadászni ez a hibát sajnos. Ezért szedtem ki az mftrace függőségei közül a fontforge-ot.

A hiba akkor is fennáll, ha külön feltelepíted a fontforge-ot? És csak a lilypond futása alatt segfaultol, vagy mindig?

[quote:49ed44e0cd="emberk"]Igazad van egmont abban hogy tényleg vannak kivételek. Léteznek igen félre sikerült distrok.
Nekem a sackware jött be eddig legjobban.

Csatlakoznék!

És alig hiszek a szememnek, hogy stabilan tartja a 3. helyet. (Ahoz képest hogy tavaly az 5. volt 24 szavazattal..! 8)))))))

vallás/blaszfémia, fizika stb. mégis mi köze ennek a kedvenc disztróhoz?

piszi írta:

"általában csak olvasom a hup-ot, ritkán írok..."

jómagam is csak olvasgatni szoktam az igét, de nem értem, hogy miért kell vitatkozni egymással, nem az a lényeg, hogy Linuxot használunk?
hogy nem muszály winfost bámúlni? hogy nem kell napjában 2-3 alkalommal anyázni B.G.-t, mert megint összeomlott az a fos, és elszállt x perc munkám???

Azért szerettem meg ezt a közösséget -konkrétan nem a CSAK a HUP-ra gondolok, hanem a Linuxos közösségre- , mert itt tisztelet a kivételnek mindenki rendes, segítőkész ember.
Többet tanultam 8 hónap alatt a linuxról, mint 6-8 év alatt a windowsról, anno kezdő koromban, ha feltettem egy kérdést egy biz. fórumon, csak azt kaptam vissza, hogy milyen láma vagyok, mert még ezt se tudom...
De megtanultam, kicsit tovább tartott, de a saját bőrömön keresztűl tapasztaltam meg a dolgokat.
Nos Linuxos körökben fényévekkel különbek az emberek.
aki tud segít, és nem nézik le a másikat.

Kb ez a véleményem, zárszóként:
éljen a Linux és a szabad szoftver!!!

[quote:18b2bbbd6c="WoOh"]1 Linuxom van jelenleg, az is a notebookomon..
Gentoo fut rajta. Ha epp gyenge gepen kell forditani valamit, DISTCC-t hasznalok es maris nem terheli le az adott gepet.

húú. ebben tudnál segíteni? én is így akartam, a Gentoomat egy gyors szerveren (Debian) fordítani, de a hálózati forgalom miatt még lassúbbnak tűnt a dolog (adsl). te hogy csinálod? (egyáltalán lehet így, Debianon, hardened, stb?)

én eddig Debiant használtam, de azon nehezebbnek találtam egy jó Desktop gépet beállítani. most viszont nagyon szeretem a Gentoo-t a notebookomon. szervernek azonban Debiant használunk, és szerintem arra nagyon jó.

ismerőseim elégedettek a Knoppixból lett Debianjukkal.

windózos kezdő linuxosnak az UHU-t ajánlom mindig.
A

Asszem a flame elkerulhetetlen lesz, de en is probalok majd targyilagos lenni:

(1) WindowsXP tokjo dolog. Majd, amikor meg tudsz csinalni mindent Linuxon (Gentoo-val vagy massal), amit meg lehet csinalni Windows-on, akkor majd lehet fikazni. Addig jobb egymas mellett emlegetni a ket rendszert. En pl. Slackware 10.0-Windows XP rendszert tartok otthon (a laptopomon meg Debian 3.0-Windows XP van). Ez igy a legfaszabb. Amikor clusterezek, filmet nezek, toltogetek akkor a Linux a jo, amikor CAD-ezek, GUI-t fejlesztek, meg Matlabozok, akkor meg a Windows.

A traktorok szerelmesei moziba is MTZ-vel jarnak. Hidd el legalabb olyan gaz, mint a vetemenyesben benazo Audi!

Kedves Pistike! A lenyeg az (ha majd egyszer felcseperedsz, Te is rajossz), hogyha tiz orat fordit a szamitogeped es nem dolgozol, akkor elbuksz egy valag dohanyt, vagy kihagysz egy jo filmet, vagy egy bulit a haverokkal, baratnovel. Ergo en igyekszem minimalisra csokkenteni az ablakon kidobott idot, amikor max azt bamulhatod, hogy fordit a geped, mint a nemnormalis. Mas kerdes, hogy aki jol szervez (en sajna nem vagyok ilyen), az akkor megy moziba, miutan kiad egy emerge --sync -et.

(2) Talan egy hetig hasznaltam Gentoo-t. Nem volt problemamentes (pl. az Enlightenment nem volt okes forditas utan). Egy nap utan meg nem volt mukodo ablakozom!!!! Egy nyuves XP-vel mondjuk negyed, max fel ora, egy Debian is tul van rajta max egy ora utan. Tudom, most jon a duma, hogy az igazi ferfi megel a konzol mellett is, de engedtessek meg, hogy 2004-ben hasznalhassak Firefox-ot, KDevelop-ot, xmpi-t. A lenyeg, hogy 7 napbol kb. 2 totalis holtido volt, mert az emerge dolgozott.

(3) Piszi nem nezlek en ostobanak, mert Gentoo-t hasznalsz. Szived joga, meg vegso soron az OpenSource a szabad valasztasrol szol . En azon ertetlenkedtem, hogy miert van a nep kiakadva, hogy a Gentoo "csak 16%-on" all. Ez egy nagyon szep eredmeny (meg normalis arany is). A Debian egy sokkal szelesebb reteget szolit meg, sokkal tobb embernek all kezre, kozelebb all a munkastilusahoz, mint a Gentoo (pl. megneznem en azt az IT managert, aki Gentoo-t vinne be egy komoly ceghez). Az, hogy az NVidia drivert masik terjesztesen nem birtad beuzemelni, az a Te hibad. En meg birtam oldani Debian (2.2 3.0), Slackware (9.0 9.1 10.0), SuSE, RedHat (FC1 FC2), UHU alatt (ujonc Linuxos barataimnak segitek neha), igy bizton allithatom, hogy a hiba az on keszulekeben van.

(4) A Gentoo valoban csak annyiban kulonbozik, hogy forrasbol rakod fel a csomagokat. A csomagok frissessege magaban hordozza a csomagok hibainak beszopasat is. Ez a masik oldala annak a lonak amelyikre a Debian sem bir felulni. A sid tenyleg hulyeseg. A gcc felrakasatol valo felelem szinten ("bazmeg fenn van a gcc, hat szejjeltornek bazmeg" <- ez jo :lol:).

Ertem en az igenyt, amibol kinott ez az oprendszert csak en nem hiszek benne, hogy ez a jo valasz. Mert max parszaz csomag eseten ez egy jarhato ut. De ahogy komplexebb lesz a rendszer, akkor is menni fog ez meg (mondjuk 10000 csomag???). Ketlem.

Ami kellene:
- A Debian binaris csomagkezelesi rendszere, csomagvalaszteka, hordozhatosaga
- A Slackware verziokovetesi policy-je es telepitesenek egyszerusege

Andrei

[quote:52f90d6950="rpsoft"]...De azért azt fenntartom, hogy olyan nincs, hogy "kisérleti fizikai ok". Ok van, és kész. A kisérleti fizika leírja a jelenségeket (meleg a kondi), az elméleti fizika pedig megmagyarázza (sz*r kondi volt, és átvezetett, vagy valami hasonló).

Igazad van, egyetértek.
De, ha egy gyakorlati problémát csak elméleti alapon szemlélünk, hamar téves következtettésre jutunk.

[quote:52f90d6950="rpsoft"]
Vágom. Mégsem global77-en gúnyolódtak itt az emberek, hanem a fizikusokon. Persze, ez nem a Te hibád.

Szerintem meg nem a fizikusokon, hanem rajtam, akit nem tartottak annak, mert nem értettek meg.
És nem volt előítélet bennük a többi fizikus iránt. Szerintem.
De lehet hogy ez meg pont az én hibám, hogy ilyen naív vagyok.

[quote:52f90d6950="rpsoft"]
De: ha a gentoo fordítgatásától leég a géped, akkor a programfejlesztők gépe a saját programjaik fordítgatásától miért nem ég le?
Miért terheli le jobban a processzort a fordítás, mint mondjuk egy numerikus szimuláció? (Mj. szvsz nem terheli le jobban, sőt, fordításkor a diszkre, memóriára vár a proci.)

Ezek közül egyik sem az én állításom.
1. A gentoo fordítgatásoktól hamarabb tönkremegy a gépem,
mintha GRP gentoot használnék ugyanarra a feladatra.
Ezt állítottam, és nem azt, hogy a gentootol leég a gépem.
2. A második állításhoz haszonlót sem állítottam, nem hogy azt.
Egyébként biztosan igazad van. Nem értek ehhez a részhez ennyire, de más is ezt mondta, úgyhogy lehet benne valami.

[quote:b9e66833bc="global77"][quote:b9e66833bc="ghost"][quote:b9e66833bc="global77"][quote:b9e66833bc="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

gentoo meg a sarge hogy függ össze??
nem debian-ra gondoltál

Úgy, hogy itt a HUP -on a gentoo fan-ok
a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

Úgy, hogy itt a HUP -on a debian fan-ok
a gentoo-val kapcsolatos osszes dolgot fikaztak egesz evben.

anno enis megprobalkoztam a gentooval, de negyed nap 'fordulas' utan meguntam, es reset.
debian: 11 eve letezo agyontamogatott rendszer a legnagyobb csomagarzenallal, letisztult, sallangmentes, atomstabil.
tehat en, mint kiderult debian fanatikus vagyok ;)
de termeszetesen nem szolhatom le a gentoot, egyszeruen turelmetlen vagyok hozza. en szeretem, ha gyorsan lehet jot csinalni.
a disztrowarnak pedig tenyleg nincs ertelme.
mindenki azt hasznal amit akar.
msandor: neked pedig ajanlom, hogy olvasgasd ezt.

mert az egész rendszer arra épül, hogy egymásnak segítünk

nem arra hogy ahol lehet meglopjuk

majd ha valami nem mehy akkor telepítse újra mert a base sys jó volt csak a user elbaltázta

:roll:

mindenkinek javaslom a katedrális és a bazárt olvasni

[quote:a42e249bb3="LGee"][quote:a42e249bb3="drastik"]

ibm=isten b****a meg

nem csak ez fos az ibmtol

(vigyazat nem gentoo kompatibilis!)

Egyáltalán tudod, mit írsz le?

Szerintem ezt a hozzászólásodat nyugodtan törölhetnéd vagy módosíthatnád, ha van önkritikád. Ezzel se itt, se máshol nem leszel népszerűbb... Istent, anyákat szidni nem helyes dolog.

LG

ezzel teljesen egyetertek.

[quote:2232f6adb3="global77"]
Én is használom.
[...]mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

ezen mondjuk most fel oraig fogok uvoltve rohogni. te szoktal neha gondolkozni?

[quote:3899dfe276="LGee"]
Egyáltalán tudod, mit írsz le?

Szerintem ezt a hozzászólásodat nyugodtan törölhetnéd vagy módosíthatnád, ha van önkritikád. Ezzel se itt, se máshol nem leszel népszerűbb... Istent, anyákat szidni nem helyes dolog.

LG

1. sajnos nincsen :(

2. te meg a katolikus kis agyad mogul probaljal meg kilatni, az ibm-et szidtam nem istent.
btw. ateista vagyok.

665, a satan szomszedja

[quote:ae4e831503="drastik"][quote:ae4e831503="global77"]
Az adott gép nem volt tuningolva!!!
Én meg küldök neked egy bónuszt okítást:
Egy 100 % on járatott gép jóval előbb tönkremeg,
mint egy alapjáraton ketyegő.
Olyan nehéz felfogni,
hogy ez a tény teljesen független a gentoo -tól meg a tuningtól?

sztem te inkabb menjel el egy olyan helyre ahol nincsen internet igy csokkentve az onegetes eselyet.

mi az hogy alapjaraton te szerencsetlen?
bazmeg ha jatszol/forditasz/nagyon terhelt a servered akkor 100%on megy a gep es ara mereteztek hogy 100%on menjen.

"alapjarat"

autoszerelobol kepezted az magad?

A te közeledben egyetlen alkatrész sem ment tönkre soha?
Ha igen akkor csak én vagyok olyan "szerencsétlen",
hogy a méregdrága cuccok is tönkremennek egyszer (big blue)
"alapjárat"
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?
Azért mert autoszerelők,
vagy mert még nem tapasztalták meg a gentoo-s életérzést?

Ne haragudj de csak röhögni tudok rajtad, megsérteni úgyse tudsz ilyen szöveggel hiába erőlködsz :)

azerintem végülis mindegy hogy ki mit használ csak linux kernel legyen az alapja
nem a disztró a lényeg hanem a filozófia

[quote:13d6b65d3b="global77"]
A te közeledben egyetlen alkatrész sem ment tönkre soha?
Ha igen akkor csak én vagyok olyan "szerencsétlen",
hogy a méregdrága cuccok is tönkremennek egyszer (big blue)
"alapjárat"
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?
Azért mert autoszerelők,
vagy mert még nem tapasztalták meg a gentoo-s életérzést?

Ne haragudj de csak röhögni tudok rajtad, megsérteni úgyse tudsz ilyen szöveggel hiába erőlködsz :)

AHAHAHAHAH
sirok fetrengek az asztal alatt ezt kinyomtatom bekeretezem es kiteszem a falra

ismerem a load averaget es nem csak a fogalmat ellentetben veled.

nem tudom, biztos azert nezik mert ha nagyon magas akkor mindjart leeg az alaplap es akkor kikapcsoljak a servert.

gondolom.

itt erolkodni csak te erolkodsz hogy megprobald magad kevesbe nevetsegesnek feltuntetni mint amilyen vagy.

pongyolan fogalmazol meg baromi nagy hujesegeket, aztan csak nezel amikor hujenek neznek.

tovabbi kellemes load average csekkolast!
(vigyazz mer gentooo megbaz)

[quote:c033fbd97b="zsirfeka"][quote:c033fbd97b="global77"]
Én is használom.
[...]mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

ezen mondjuk most fel oraig fogok uvoltve rohogni. te szoktal neha gondolkozni?

Biztosan -O128-al tuloptimalizalt mindent
Vigyazzatok -O256-nal kigyulladhat a tap is!!! 8)

<OFF>Felelmetes hogy az elmult 1 evben mekkorat esett a forum szinvonala. Regebben erdemes volt keresgelni benne, most 16tonna szemetet kell atolvasni hogy egy ertelmes hozzaszolast talalj.</OFF>

[quote:25be5d05c0="drastik"]
...
bazmeg ha jatszol/forditasz/nagyon terhelt a servered akkor 100%on megy a gep es ara mereteztek hogy 100%on menjen.
...

Csak ne légy ennyire drasztikus, mert sosem lehetsz biztos benn hogy jogos, éppúgy ahogy egy alkatrész méretezésében sem bízhatsz meg.

Kevés az olyan alkatrész amelyik 100% on pörögve kibír minimum 5 évet.
A legroszabb az egészben, hogy nem egyátalán nem azon múlik,
hogy mennyit fizetsz az alkatrészért, vagy hogy milyen jó nevű a gyártó.

Nem vagyok autószerelő, de szerintem ott sokkal inkább meg lehet bízni a
drága és jó nevű alkatrészek minőségében, mint az informatikában.

[quote:ca601c347d="gimb"]Nem, a Gentoo így egy tök jó játék, én FPS-ek helyett "nyomultam" rajta. :D

Ahh, ez egy nagyon jó mondat volt :-) így már asszem értem a lényeget.

A hiba akkor is fennáll, ha külön feltelepíted a fontforge-ot? És csak a lilypond futása alatt segfaultol, vagy mindig?

A lilypond fordítása szempontjából tök közömbös, hogy azért van ott a fontforge, mert az mftrace behúzta, vagy azért, mert én direkt odaraktam. Az számít, hogy ott van.
Lilypond fordítása során sem mindig segfaultolt, csak sok helyes futás után egyszer. (Persze lehet hogy utána többször is tenné, de odáig már nem jut el, az elsőnél megáll az egész). Fogalmam sincs, hogyan lehetne tesztelni önmagában. Az egész progiról nem tudom hogy mit csinál, és engem személy szerint nem is nagyon érdekel, csak azért csomagoltam be, mert a lilypond-hoz kell, ami viszont jó ha van.

Remélem ez lessz az utolsó OFF (semmi harag, csak már kicsit zavar).

Ha méregdrága cucc is sokszor tönkremegy ne vegyél többet attól a gyártótól és kész.
pl.: régen Q*ntum winyók jók voltak, ember olyatt vett, megbizható forrás szerint 20Gs szériából sorra döglöttek, nem vettem, lett másfajta, ha sok helyről hallod, hogy valamelyik széria sz*r (főleg ha a szerviz kérdés nélkül cserél) akkor ne fogd másra.

A fizikusokat azért járatod le, mert azt mondtad, hogy FIZIKUS VAGY ÉS ___AZÉRT____ TUDOD hogy fú de túlhajtott és áram meg terhelés meg... miközben ha picit utánanézel már mások panaszkodtak, hogy EGYSZERŰEN sz*r.
(amúgy a terheléstől tényleg hamarabb tönkremehet, de azért ne túlozzunk)

[quote:8ca63c656d="Andrei"]Asszem a flame elkerulhetetlen lesz (...)

(3) Piszi nem nezlek en ostobanak, mert Gentoo-t hasznalsz. Szived joga, meg vegso soron az OpenSource a szabad valasztasrol szol.

ok. akkor mégsem kell flame, mert akkor nem vitatkozunk, valószínű túlontúl magamra vettem a 2004-11-23 14:39-ben írottakat, biztos odagondoltál egy smiley-t a nem épelméjű mögé, és akkor semmi, gond, onnantól meg elmondtad a szuverén véleményed. bocs, ha túlreagáltam

[quote:8ca63c656d="Andrei"]En azon ertetlenkedtem, hogy miert van a nep kiakadva, hogy a Gentoo "csak 16%-on" all. Ez egy nagyon szep eredmeny (meg normalis arany is). A Debian egy sokkal szelesebb reteget szolit meg, sokkal tobb embernek all kezre, kozelebb all a munkastilusahoz, mint a Gentoo (pl. megneznem en azt az IT managert, aki Gentoo-t vinne be egy komoly ceghez).

hehe, te láttál már olyan rajongót, aki elégedett azzal, hogy kedvence miért csak x%-ban népszerű? :) szerintem az is természetes, hogy mindig lesznek emberek, akik szerint az ő kedvencük mindenkinek a legjobb kéne legyen, az ilyen hozzászólásokon kell szerintem átlapozni. mindegy mit istenítenek, akár olyat is, ami tényleg nagyon jó, elég gyerekes azon sopánkodni, hogy más miért nem ismeri el az eper fagyi dicsőségét :)

[quote:8ca63c656d="Andrei"]Az, hogy az NVidia drivert masik terjesztesen nem birtad beuzemelni, az a Te hibad. En meg birtam oldani Debian (2.2 3.0), Slackware (9.0 9.1 10.0), SuSE, RedHat (FC1 FC2), UHU alatt (ujonc Linuxos barataimnak segitek neha), igy bizton allithatom, hogy a hiba az on keszulekeben van.

nem, nem az én hibám. mert ugyan tudom, hogy magam is beállíthattam volna némi utánaolvasással és kézi maszatolással (uhuban lehet, hogy két kattintással is, sajnos az uhu kipróbálására még nem volt módom, csak egy atis gépen). ámde, mint azt te is megállapítottad, a számítógéppel dolgozni és szórakozni szeret az ember. én úgy ítéltem meg, hogy nincs kedvem akár egy órát se molyolni az nvidia binárissal, mert dvd-t így is tudtam nézni. mikor gentoo-ra tértem próbaként megnéztem, mennyi az nvidia belövése. emerge-dzsel együtt 10 perc volt, ebből az én közreműködésem talán fél perc. ezt viszont egyik másik disztró sem csinálta, amit próbáltam.

[quote:8ca63c656d="Andrei"](4) A Gentoo valoban csak annyiban kulonbozik, hogy forrasbol rakod fel a csomagokat. A csomagok frissessege magaban hordozza a csomagok hibainak beszopasat is.

ez így elég sommás, nem, nemcsak a fordításban különbözik a gentoo. a rendszerfolyamatok, a rendszerfrissítés vagy a csomagok fordításának könnyed paraméterezhetősége szintén egyedi jellemzője. és bizony az sem teljesen igaz, hogy a csomagfrissesség összes hibája jelen lenne gentoo-ban, mert nem mindenből A legfrissebb van fönn (talán még az sid-szerű ~x86 változatban sem), és elég sok patch is van (pl. a bash 3-at meg a gcc-t ahogy láttam, peccseli rendesen). a stabil változat elég friss, ebben az évben a harmadik, s körülbelül egy slackware 10, közelgő 10.1 frisseségének felel meg. inkább a debian az egyedi azzal az itt is szavazásra föltett disztrókkal szemben, hogy a stabil ág csomagjai elég régiek. amit -- aláírom -- szerveren lehet értékelni, de desktopon, szórakozásra, talán inkább hátrány. ami biztos, nem fagyósabb a gentoo stabil mint egy slackware (saját tapasztalatom alapján semennyire :))

[quote:8ca63c656d="Andrei"]De ahogy komplexebb lesz a rendszer, akkor is menni fog ez meg (mondjuk 10000 csomag???). Ketlem.

"Currently, we have more than 8000 packages in our Portage tree, with new ones being added all the time."
(http://www.gentoo.org/main/en/about.xml)

szerintem még működk :)

mindez persze semmit nem jelent, mindkenki használja a számára legkellemesebb disztrót, szidjon amit és akit akar, csak néha fogadja el, hogy másnak más jön be. fúj, de csöpögős lettem. :-(

u.i. hogyhogy az uhusok most nem verik a palávert? :))

[quote:86759ff15e="wolphie"]
<OFF>Felelmetes hogy az elmult 1 evben mekkorat esett a forum szinvonala. Regebben erdemes volt keresgelni benne, most 16tonna szemetet kell atolvasni hogy egy ertelmes hozzaszolast talalj.</OFF>

ertelmet googleval kell keresni.
A forum kikapcsolodasra valo. :lol: :lol:

[quote:95680b03c9="piszi"]...ami biztos, nem fagyósabb a gentoo stabil mint egy slackware (saját tapasztalatom alapján semennyire :))...

ez orvendetes, persze egy disztribucio stabilitasanak az egvilagon nincs koze ahhoz, hogy nalad, nalam, vagy gobbi hildanal mi fagy - es mi nem

[quote:95680b03c9="piszi"]mindez persze semmit nem jelent

igy van. en is csak 2 helyzetben szolok bele a Gentohekkerek olvadozasaba:
1) vicces modon a Debian projekthez hasonlitjak barmilyen formaban
2) -O20 -ffast-math --look-ma-how-stable --hella-faster --i-need-lotsa-unused-dev-crap --python-builds-it-fast tamakon, de ezeken mindenki derul, ugyhogy ez nem szamit

[quote:b43f648672="piszi"]vallás/blaszfémia, fizika stb. mégis mi köze ennek a kedvenc disztróhoz?

Mert éppen annyira mély kérdés, mint a hitbeli meggyőződés. A Debianizmus és a Gentoomán vallás ezen a harcmezőn vívja meg személyes dzsihádját... A fizikának meg semmi köze ehhez, csak valakinek kiment a kondija, a többiek meg sajnálják...

[quote:7148e37bf3="banyek"]Sokáig gondolkoztam, hogy mit jelöljek meg a debian, és a gentoo közül, és végül az én titkom marad.
Annyi fontos, hogy a gentoo egy nagyon jól megcsinált rendszer, aminél a USE flagek egyszerűen zseniálisak, és nagyon szeretem is használni, de szerintem leginkább desktop gépre jó. Abban viszont a legjobb.
Viszont ne szórakozzatok már a "gentoo gyorsabb" nevű dologgal, mert ez egész egyszerűen nem igaz. (oké, hazudok, mert persze, lehet mérni, de gyakorlati felhasználás tekintetében ez nem számít)
Szervereken debiant használok, mert akármilyen jó is a gentoo maga ,az upgradeelés rajta ha már sok géped van, kész rémálom imho. Akkor mág inkább apt-get update, és apt-get upgrade, mert a francnak van kedve egy éles szerveren egy etc-update-tel mazsolázni. Szerintem.

Irsz ra scriptet :):) Amugy meg a Genyo telleg desktopra a legjobb :)

[quote:174e5cfad5="snq-"]
igy van. en is csak 2 helyzetben szolok bele a Gentohekkerek olvadozasaba:
1) vicces modon a Debian projekthez hasonlitjak barmilyen formaban

ez igy, ebben a formaban nem igaz. sok most gentoo-t hasznalo ember debianrol jott at - igy nyilvan elofordul, hogy az ember megemliti, hogy milyen okok voltak miatt valtott. egyebkent az is erdekes, hogy ahol felvetodik egy gentoos topik, maris ott van legalabb 2 debianhaxor, akik megmondjak a frankot.

[quote:174e5cfad5="snq-"]
2) -O20 -ffast-math --look-ma-how-stable --hella-faster --i-need-lotsa-unused-dev-crap --python-builds-it-fast tamakon, de ezeken mindenki derul, ugyhogy ez nem szamit

mhm, nyilvan baromsag az optimalizacio. megmondtak mar tolem okosabb emberek is, hogy attol mentek szet az alaplapi kondenzatorok.

[quote:fde0485518="global77"]
Csak ne légy ennyire drasztikus, mert sosem lehetsz biztos benn hogy jogos, éppúgy ahogy egy alkatrész méretezésében sem bízhatsz meg.

Kevés az olyan alkatrész amelyik 100% on pörögve kibír minimum 5 évet.
A legroszabb az egészben, hogy nem egyátalán nem azon múlik,
hogy mennyit fizetsz az alkatrészért, vagy hogy milyen jó nevű a gyártó.

Nem vagyok autószerelő, de szerintem ott sokkal inkább meg lehet bízni a
drága és jó nevű alkatrészek minőségében, mint az informatikában.

igaz semmiben sem bizhatsz. erdekes hogy megis vannak serverek amik mennek tobb eve soot van olyan is ami 10 eve megy nagy loaddal es semmi gond nincsen vele. most itt el kene dontened hogy a desktop tajvani pcket fikazod az ibm egy bizonyos tipusaval van bajod vagy ugy altalaban az informatikat.
mert mondjuk mutatok neked egy as400-ast es vagy egy vax-ot es akkor maris megcafoltam amit allitasz.

destop pc pedig elobb fog elevulni mint ahogy tonkremenne, mondjuk en is hasznalok tobb 5 evnel idosebb pc servert ennek ellenere es nincsen veluk baj.

az a baj hogy pongyolan fogalmazol es ossze vissza idekeversz mindent, de nekem lassan lejar a munkaidom es amugyse feladatom a fizikuscsemeteket egzakt fogalmazasra okitani.

bye

[quote:944d2e4e72="gimb"][quote:944d2e4e72="piszi"]vallás/blaszfémia, fizika stb. mégis mi köze ennek a kedvenc disztróhoz?

Mert éppen annyira mély kérdés, mint a hitbeli meggyőződés. A Debianizmus és a Gentoomán vallás ezen a harcmezőn vívja meg személyes dzsihádját... A fizikának meg semmi köze ehhez, csak valakinek kiment a kondija, a többiek meg sajnálják...

A vallas es a fizika kapcsolata is egyertelmu, az atomfizikusok minel melyebbre asnak a reszecskek birodalmaba, annal vallasosabbak lesznek. :)
Es kulonben is, ezen a vilagon nincsenek kulonallo dolgok, minden osszefugg mindennel. Gentoot az osszes egyhazi felekezetnek!

[quote:7801f7a0be="drastik"][quote:7801f7a0be="LGee"]
Egyáltalán tudod, mit írsz le?

Szerintem ezt a hozzászólásodat nyugodtan törölhetnéd vagy módosíthatnád, ha van önkritikád. Ezzel se itt, se máshol nem leszel népszerűbb... Istent, anyákat szidni nem helyes dolog.

LG

1. sajnos nincsen :(

2. te meg a katolikus kis agyad mogul probaljal meg kilatni, az ibm-et szidtam nem istent.
btw. ateista vagyok.

665, a satan szomszedja

Ezzel viszont biztosan sikerült pár embert megsértened a vallási meggyőződésében. Felesleges ez ide.

Amúgy neked a BSD-ket ajánlom, akkor legalább logószinten is kompatibilisek lesztek (hogy oldjam is kicsit a feszültséget).

[quote:f1498a67c1="drastik"]
1. mennyi az uzemi homerseklete egy elektromos berendezesnek?
(80C)
Milyen hotani/elektronikai problemat okoz az hogy 75C-os a kondi?

Az olcsó kondenzátorok szigetelő anyagaiban okozhat gondokat,
de nem én spóroltam ki belőlük az anyagot, úgyhogy nem tudom.
[quote:f1498a67c1="drastik"]
Mi koze a gentoonak a rosszul elhelyezett huteshez????

Semmi. Ezt nem is mondtam, ha elég figyelmes vagy észreveszed.
[quote:f1498a67c1="drastik"]
2. te hany C fok pontosaggal tapintasz?

- 75 és -25 között nagyon pontatlanul.
+525 és +575 között szintén nagy a hibahatár,
de +25 és +75 közötti külömbséget
100 esetből 99 x biztosan pontos lesz az érzékelés.
Olyan nehéz ezt megérteni?
[quote:f1498a67c1="drastik"]
3. mi itt a hupon ilyen sotetek vagyunk hogy "nem esik le"

Hát szó mi szó pl. neked nem esik le minden egyszerre.
De én nem neveztem a huposokat sotetnek.
[quote:f1498a67c1="drastik"]
4. orulok hogy szeretsz flamelni
az ircneten meg egypar forumban mar linkelik ezt a topicot es masok is orulnek hogy van kin rohogni.

De aranyos vagy.
Ugye tudod hogy én is jókat röhögök rajtatok.
Ez a szép az egészben, nem pedig az hogy drasztikusak vagyunk :lol:

[quote:e8499b8730="egmont"]A lilypond fordítása szempontjából tök közömbös, hogy azért van ott a fontforge, mert az mftrace behúzta, vagy azért, mert én direkt odaraktam. Az számít, hogy ott van. Lilypond fordítása során sem mindig segfaultolt, csak sok helyes futás után egyszer. (Persze lehet hogy utána többször is tenné, de odáig már nem jut el, az elsőnél megáll az egész). Fogalmam sincs, hogyan lehetne tesztelni önmagában. Az egész progiról nem tudom hogy mit csinál, és engem személy szerint nem is nagyon érdekel, csak azért csomagoltam be, mert a lilypond-hoz kell, ami viszont jó ha van.

Jól van, ha sokáig hergelsz még ezzel, akkor leszedek egy 1.2bétát, és megnézem :wink:

Röviden: az mftrace bitképes fontokat alakít át vektorossá, ehhez jó ha van fontforge, mert az kicsit kifényezi ezeket a körvonalakat. Gondolom a lilypond bitmapes TeX-fontokat használ Type1-essé alakítva, nem?

[quote:51dc57047c="gimb"]
Ezzel viszont biztosan sikerült pár embert megsértened a vallási meggyőződésében. Felesleges ez ide.

Amúgy neked a BSD-ket ajánlom, akkor legalább logószinten is kompatibilisek lesztek (hogy oldjam is kicsit a feszültséget).

jaj nehariiiii
nem lattam kiirva hogy ide csak megszentelt os-el rendelkezo informatikusok irhatnak.

megyek meggyonom hogy nem fordult le az uj kernel ma. hatha egy kis szenteltvizzel osszejon.

(amugy bsd-t hasznalok)

vinui_, gimb, igazatok lehet, de ezeket a fránya topikokat csak valami tematika mentén szervezik. magamfajta egyszerű halandót mondjuk érdekelne, hogy ki miért tartja Szent Rendszerét a legjobbnak, milyen előnyei vannak, mert több feladatra, többféle fölhasználónak magam is mást használnék. szívesebben olvasnék érveket, hogy az ubuntu miért jobb/rosszabb a knoppixnál stb., mint hogy ki szerint ki milyen hülye, meg a vallása meg a fizikusi presztízse. vagy a hup fórumok csak kakaskodásra meg hitvitára érdemesek manapság?

[quote:4c55ec0957="zsirfeka"][quote:4c55ec0957="global77"]A kísérleti fizika szerint pedig,
ha olyan bénán raknak össze egy egyébként csúcsszupernek favorizált
gépet (xszériakétszáz), hogy a gagyi hűtőberendezés miliméteres távolságról ezerrel fűti a kondenzátorokat, akkor igenis érvényesül.

na varjal. ha jol ertem, te most itt egy ibm xseries 200-rol beszelsz, aminek - tudtommal - van egy elegge ***** szeriaja (ezt innen a huprol tudtam meg treytol, valami freebsd-s topikbol, nem is tudom, hogy keveredtem oda), ahol bizony szejjelnyilnak az alaplapon a CPU kornyeki kondenzatorok. hadd mondjam el, hogy en ket gepnel is lattam ilyet, amiknek gentoo telepito sem volt meg a kozeleben sem. egyiken suse 8.1 futott, masikon w2k. random fagytak, semmivel nem talaltunk hibat, aztan itt derult ki, hogy bizony ez szeriahiba. a szervizesek kerdezes nelkul jottek es csereltek az alaplapokat.
nem volt egyaltalan meghajtva a ket gep, egyszeruen ***** a szeria, gyenge minosegu/alulmeretezett kondikkal. de azt azert tovabbra is magyarazd mar el, hogy ugyan megis mitol amortizalodik jobban az elektronika, ha folyamatosan nagy terhelessel jaratod a gepet? ezt sajnos keptelen vagyok felfogni.

Már megírtam.
De Te is:
Ha alul van méretezve valami az azt jelenti, hogy kis terhelésnél, vagy kevés terhelésnél még jól működik.
Nagy, vagy sok terhelésnél meg már nem.
Az említett esetben ezek szerint az időn múlott nem a terhelés mértékén, bár erre én nem tennék egy lyukas garast sem.

[quote:084b3c3d48="global77"]Kevés az olyan alkatrész amelyik 100% on pörögve kibír minimum 5 évet.

kerdes, hogy olyan alkatreszrol van-e szo, ami tartalmaz mozgo elemeket (azaz valoban "porog"), vagy pedig egy elektronikus dologrol, mert ez azert nem mindegy. mechanikus dolgok kopnak a hasznalatban, igy nyilvan nagyobb a meghibasodas veszelye. persze az elektronikus eszkozok is amortizalodnak, de ne mondjad mar, hogy attol belathato idon belul tonkremegy egy egyebkent hibatlan (hangsulyozom, _elektronikus_) alkatresz, mert folyamatosan terhelve van (megfelelo hutes stb. mellett)...
lattam olyan sector (== noname) alaplapot, ami '99 ota napi hasznalatban van, gondok nelkul. japersze lehet kene rajta gentoot forditani, es akkor biztos tonkremenne.
de reagalhatnal az ibm-el kapcsolatos felvetesemre, mert ha igaz, amit ott irtam, akkor mar regen teljesen foloslegesen tepjuk a szankat, hiszen gyartasi hibas termekrol beszelunk (es ezzel ismet cafolodik a terheles okozta meghibasodas elmelete).

Jónagy OFF lett itt. Ilyet én is tudok :)
(remélem másnál is jó lesz)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++OOOOOO++++++OOOOOOO+++OOOOOOO+++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++OOOOO++++++OOOOO+++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++++OOOOOO++++++O++++++++++O+++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Addig jó ez ameddig veled röhögnek, nem rajtad.

hopp, kozben valaszoltal arra is. namost ha kodos elektronikai-elektrotechinkai ismereteimet elorangatom, remlik, hogy az elektrolitikus kondenzatorok az ido mulasaval kiszarad(hat)nak, es ez is okozhat bajt (nyilvan ha szar minosegu, akkor ez elobb kovetkezik be). ekkor is a terhelestol mentek tonkre? (vagy rosszul tudom?)
ha pedig valojaban nem az elkokkal van a gond, hanem peldaul a feszultseggel (azaz nagyobb feszultseggel uzemelnek, mint az eloirt maximalis ertek), mert mondjuk valami mas rossz az alaplapon, akkor is koze lehet szerinted a "tulhajtasnak"?
de mondjuk azt sem ertem, ha valoban a kondenzatorok vannak alulmeretezve, am ugyanakkor nincs semmifele overclock (se feszultsegemeles, semmi), akkor ugyan megis mitol kapnanak az eloirtnal nagyobb feszultseget (ha egyebkent minden mas jol mukodik) - azert, mert terhelve van a processzor?
na jo, nyilvan nagyobb teljesitmenyhez nagyobb aramfelvetel is jarul, de ketlem, hogy akkora lenne a kulonbseg, ami ilyen szempontbol szamit...

"tuti megnézem, mert a slack a kiraly"

Ez természetesen igaz. Mellékesen jegyeztem meg.

[quote:2b27d9af83="drastik"]jaj nehariiiii
nem lattam kiirva hogy ide csak megszentelt os-el rendelkezo informatikusok irhatnak.

Hát sajnos nem hiszem, hogy a nem őszinte bocsánatkérések bárkinél is bejönnének...

[quote:2b27d9af83="drastik"]megyek meggyonom hogy nem fordult le az uj kernel ma. hatha egy kis szenteltvizzel osszejon.

(amugy bsd-t hasznalok)

Ne tedd, valószínűleg ez nem a te hibád, és minden bizonnyal a szentelt víz sem segít, sőt inkább csak ártana az elektronikus alkatrészeknek.

(BSD-verzió?)

[quote:80d0c5dad8="Lathor"]Remélem ez lessz az utolsó OFF (semmi harag, csak már kicsit zavar).

Ha méregdrága cucc is sokszor tönkremegy ne vegyél többet attól a gyártótól és kész.
pl.: régen Q*ntum winyók jók voltak, ember olyatt vett, megbizható forrás szerint 20Gs szériából sorra döglöttek, nem vettem, lett másfajta, ha sok helyről hallod, hogy valamelyik széria sz*r (főleg ha a szerviz kérdés nélkül cserél) akkor ne fogd másra.

A fizikusokat azért járatod le, mert azt mondtad, hogy FIZIKUS VAGY ÉS ___AZÉRT____ TUDOD hogy fú de túlhajtott és áram meg terhelés meg... miközben ha picit utánanézel már mások panaszkodtak, hogy EGYSZERŰEN sz*r.
(amúgy a terheléstől tényleg hamarabb tönkremehet, de azért ne túlozzunk)

1. Nem halottam, hogy ** a széria,
és nem cserélte kérdés nélkül a szervíz.

Immáddom az ennyire figyelmetlen embereket akik,
pongyolasáágal, meg alaptalan vádaskodással vádolnak.
Hát nem röhelyes?

2. Szerintem meg az önjelölt hozzáértők járatják le a fizikusokat.
Akik a megdöntik a megmaradási törvényeket a semmiből nyert energiákkal, akik alap nélkül fikázzák az észérveket a HUP-on,
no meg akik az "bigblue" alaplap tervezésnél fizikusnak adták ki magukat.

3. "(amúgy a terheléstől tényleg hamarabb tönkremehet, de azért ne túlozzunk)"
Na végre valki aki, egy cseppet megértett aból amit mondtam.
No de hol túloztam?

[quote:5aff880908="Lathor"]Jónagy OFF lett itt. Ilyet én is tudok :)
(remélem másnál is jó lesz)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++OOOOOO++++++OOOOOOO+++OOOOOOO+++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++OOOOO++++++OOOOO+++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++++OOOOOO++++++O++++++++++O+++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Addig jó ez ameddig veled röhögnek, nem rajtad.

ez egesz otletes, kijavitottam tokeletesre :)
ime:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++OOOOOOO+++++OOOOOOO++++OOOOOOO++++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++OOOOO++++++OOOOO++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
++O+++++++++O+++O++++++++++O++++++++++
+++O+++++++O++++O++++++++++O++++++++++
++++OOOOOOO+++++O++++++++++O++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

[quote:ef052e6d33="global77"]
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?

ezzel vidamabba tetted a vizual studios bugvadaszos csutortok delutanunkat. koszonet erte.

[quote:7530418b86="Andrei"]
(1) WindowsXP tokjo dolog. Majd, amikor meg tudsz csinalni mindent Linuxon (Gentoo-val vagy massal), amit meg lehet csinalni Windows-on, akkor majd lehet fikazni.

Mindent. Miert kene mindent? Pont ez a problema, hogy miert probalsz fabol vaskarikat?
[quote:7530418b86="Andrei"]
A traktorok szerelmesei moziba is MTZ-vel jarnak. Hidd el legalabb olyan gaz, mint a vetemenyesben benazo Audi!

A debian fanatikok meg woody installcd-vel probaljak kitorolni a s*gguket is, kicsit ka'rcol, de megoldjak es buszkek ra. Ez is gaz.
[quote:7530418b86="Andrei"]
Kedves Pistike! A lenyeg az (ha majd egyszer felcseperedsz, Te is rajossz), hogyha tiz orat fordit a szamitogeped es nem dolgozol, akkor elbuksz egy valag dohanyt, vagy kihagysz egy jo filmet, vagy egy bulit a haverokkal, baratnovel.

Majd ha kinezel egyszer a debianos rozsaszin szemuveged mogul, akkor rajossz, hogy a valag dohanyt nem debiannal fogod keresni. Egyebkent Te komolyan gondolod, hogy az emberek malmoznak amig fordulnak a csomagok? Multitasking? Esetleg ejszaka? Esetleg nem kell felorankent frissiteni? Esetleg nem kell mindent forrasbol rakni? Esetleg nem mindenre megoldas a gentoo?
Van valasztasi lehetoseged.
[quote:7530418b86="Andrei"]
Ergo en igyekszem minimalisra csokkenteni az ablakon kidobott idot,

En is ezt teszem, es bizonyos helyzetekben pontosan ezert van szuksegem gentoo-ra. A hupon is megbeszeltuk mar tobbszor is, hogy mik azok a helyzetek.
[quote:7530418b86="Andrei"]
Mas kerdes, hogy aki jol szervez (en sajna nem vagyok ilyen), az akkor megy moziba, miutan kiad egy emerge --sync -et.

Ja, hat igen, de fogd ezt is a nyuszira.
[quote:7530418b86="Andrei"]
(2) Talan egy hetig hasznaltam Gentoo-t. Nem volt problemamentes (pl.

En evekig redhat, mandrake, debian, es azok sem voltak azok.
[quote:7530418b86="Andrei"]
(3) Piszi nem nezlek en ostobanak, mert Gentoo-t hasznalsz. Szived joga,

Most irtad nemregen, hogy nem ep ember?
[quote:7530418b86="Andrei"]
(pl. megneznem en azt az IT managert, aki Gentoo-t vinne be egy komoly ceghez).

Hoho, mert komoly cegeknel debiant hasznalnak ugye? Ebredj fel. Szerinted hany komoly cegnel hasznalnak debiant?
[quote:7530418b86="Andrei"]
(4) A Gentoo valoban csak annyiban kulonbozik, hogy forrasbol rakod fel a csomagokat. A csomagok frissessege magaban hordozza a csomagok hibainak beszopasat is.

A base telepitese kozben lett volna eleg sok idod vegigolvasni mirol szol a gentoo, de ezt lathatoan nem tetted meg, mert nem ennyiben kulonbozik. Szerinted hasznalna barki is? Szerinted kapott volna 16%-ot?
Egyebkent nem latom hogy ki volt aki sirt, hogy csak 16%-ot kapott a gentoo. En inkabb erre azt mondanam, hogy meglepoen jo, foleg itt a hupon ;) Ha azt nezzuk hogy olyan disztrokat nyomott le amik 2x-3x-Xx oregebbek tole, akkor meg foleg
[quote:7530418b86="Andrei"]
Ertem en az igenyt, amibol kinott ez az oprendszert csak en nem hiszek benne, hogy ez a jo valasz. Mert max parszaz csomag eseten ez egy jarhato ut. De ahogy komplexebb lesz a rendszer, akkor is menni fog ez meg (mondjuk 10000 csomag???). Ketlem.

16431 ebuilds, 8064 Packages, Last Updated At 18:06:50 GMT
Legalabb nezz mar korbe mielott megszolalsz.

Mielott meg azt hinned, hogy gentoo megszallott vagyok, kozlom hogy hasznalok debiant tobb gepen is, woody is es sarge is. Sot meg SuSE is van a kozelben. Sot meg egy 15gepes UHU-s halot is babralok neha, es csak a maradek gepeken van gentoo. Megfelelo disztribet megfelelo helyre. Es igy tobb idot lehet sporolni mint ha minden gepre eroltettem volna 1 disztribet.
Majd ha felnovok, akkor lehet mas lesz a velemenyem, de nekem mar az is eleg, hogy valodi igenyek, elonyok/hatranyok alapjan valasztom meg, hogy hova milyen disztribet telepitek, nem elvakultan, valos tudas nelkul fikazok le minden mast amirol joforman informaciom sincsenek.

A téma amúgy érdekes, de inkább nyitottam egy új témát, mert ez itt szét lesz offolva a táma:"Eldurrant kondi, stb"

[quote:e1fc4ca7c9="zsirfeka"]... persze az elektronikus eszkozok is amortizalodnak, de ne mondjad mar, hogy attol belathato idon belul tonkremegy egy egyebkent hibatlan (hangsulyozom, _elektronikus_) alkatresz, mert folyamatosan terhelve van (megfelelo hutes stb. mellett)...
lattam olyan sector (== noname) alaplapot, ami '99 ota napi hasznalatban van, gondok nelkul. ...

De mondom, bár a belátható időt nem tudom mekkorára érted.
Nem lehet besaccolni, mert az alkatrész kidolgozásán múlik.
Az viszont biztos, hogy elöbb fog tönkremenni a hajtott cucc a hajtatlannál.

Van ahol elenyésző a külömbség 100 év helyett 99,
de van ahol számottevő. Erre inkább nem írok példát,
mert bármekkorát írnék, bele lehetne kötni.

Abba viszont nem lehet belekötni,
hogy az 1-2-3 max 5 éves garanciáknál nem adnak
többet az olcsó PC piacon.

[quote:a7edd91883="anr"]ertelmet googleval kell keresni.
A forum kikapcsolodasra valo. :lol: :lol:

régebben egész használható volt, de mostanában... :oops: :wink:

[quote:656fb0a87a="zsirfeka"]hopp, kozben valaszoltal arra is. namost ha kodos elektronikai-elektrotechinkai ismereteimet elorangatom, remlik, hogy az elektrolitikus kondenzatorok az ido mulasaval kiszarad(hat)nak, es ez is okozhat bajt (nyilvan ha ***** minosegu, akkor ez elobb kovetkezik be).

Az elektrolit kondenzátorok tényleg ilyenek.
[quote:656fb0a87a="zsirfeka"]
ekkor is a terhelestol mentek tonkre? (vagy rosszul tudom?)
ha pedig valojaban nem az elkokkal van a gond, hanem peldaul a feszultseggel (azaz nagyobb feszultseggel uzemelnek, mint az eloirt maximalis ertek), mert mondjuk valami mas rossz az alaplapon, akkor is koze lehet szerinted a "tulhajtasnak"?

Egy szóval nem állítottam.
A két dolog viszont nem feltétlen, de erősítheti egymást.
Ha *** a hardver akkor a nagyobb terheléstől
sokkal hamarabb tönkremehet, mint a szimpla terheléstől.
[quote:656fb0a87a="zsirfeka"]
de mondjuk azt sem ertem, ha valoban a kondenzatorok vannak alulmeretezve, am ugyanakkor nincs semmifele overclock (se feszultsegemeles, semmi), akkor ugyan megis mitol kapnanak az eloirtnal nagyobb feszultseget (ha egyebkent minden mas jol mukodik) - azert, mert terhelve van a processzor?
na jo, nyilvan nagyobb teljesitmenyhez nagyobb aramfelvetel is jarul, de ketlem, hogy akkora lenne a kulonbseg, ami ilyen szempontbol szamit...

Bizony számíthat.
Igaz nem feltétlen.
Azaz pl. elfeljtenek egy ritkán használt áramkört megfelelően levédeni, akkor a puszta használat teszi tönkre, nem a megnövekedett terhelés.

Az alulméretezés témaköre viszont a legtöbbször teljesítményfüggő.
Te pedig ezt a szót használtad, ha jól emléxem.

Te trey, ezek a százalékok hogy a csudába alakulnak? Ha a mostani állást összeadom az csak 96%.

[quote:e73df1309f="global77"]Én is használom.
[...]mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

legkozelebb vedd ki az -O4, -fuck-upstream es -ffast-math mellol a -hurt-mboard es -kill-kondi kapcsolokat

[quote:e5a05d60f6="global77"][quote:e5a05d60f6="zsirfeka"]hopp, kozben valaszoltal arra is. namost ha kodos elektronikai-elektrotechinkai ismereteimet elorangatom, remlik, hogy az elektrolitikus kondenzatorok az ido mulasaval kiszarad(hat)nak, es ez is okozhat bajt (nyilvan ha ***** minosegu, akkor ez elobb kovetkezik be).

Az elektrolit kondenzátorok tényleg ilyenek.
[quote:e5a05d60f6="zsirfeka"]
ekkor is a terhelestol mentek tonkre? (vagy rosszul tudom?)
ha pedig valojaban nem az elkokkal van a gond, hanem peldaul a feszultseggel (azaz nagyobb feszultseggel uzemelnek, mint az eloirt maximalis ertek), mert mondjuk valami mas rossz az alaplapon, akkor is koze lehet szerinted a "tulhajtasnak"?

Egy szóval nem állítottam.
A két dolog viszont nem feltétlen, de erősítheti egymást.
Ha *** a hardver akkor a nagyobb terheléstől
sokkal hamarabb tönkremehet, mint a szimpla terheléstől.
[quote:e5a05d60f6="zsirfeka"]
de mondjuk azt sem ertem, ha valoban a kondenzatorok vannak alulmeretezve, am ugyanakkor nincs semmifele overclock (se feszultsegemeles, semmi), akkor ugyan megis mitol kapnanak az eloirtnal nagyobb feszultseget (ha egyebkent minden mas jol mukodik) - azert, mert terhelve van a processzor?
na jo, nyilvan nagyobb teljesitmenyhez nagyobb aramfelvetel is jarul, de ketlem, hogy akkora lenne a kulonbseg, ami ilyen szempontbol szamit...

Bizony számíthat.
Igaz nem feltétlen.
Azaz pl. elfeljtenek egy ritkán használt áramkört megfelelően levédeni, akkor a puszta használat teszi tönkre, nem a megnövekedett terhelés.

Az alulméretezés témaköre viszont a legtöbbször teljesítményfüggő.
Te pedig ezt a szót használtad, ha jól emléxem.

Röviden és egyszerűen:
A lakásom tönkreb@szta a porszívómat, mert egy menetben fel akartam porszívózni a 120 m2 -t, viszont az átlag lakásméret 70 m2. A porszívó leégett 75 m2 -nél, tehát szar a lakás.

ROTFL

"Röviden és egyszerűen:
A lakásom tönkreb@szta a porszívómat, mert egy menetben fel akartam porszívózni a 120 m2 -t, viszont az átlag lakásméret 70 m2. A porszívó leégett 75 m2 -nél, tehát ***** a lakás.

ROTFL"

ha telik 120m2es lakasra, akkor telik uj porszivora is, nem?
amugy ekkora offkavalkadot meg eletemben nemlattam. menjetek artkafeba elmelkedni.

[quote:c04b20aa8d="LiRul"]Te trey, ezek a százalékok hogy a csudába alakulnak? Ha a mostani állást összeadom az csak 96%.

gondolom kerekites meg ilyenek

[quote:2b17c42f8f="wolphie"]Hoho, mert komoly cegeknel debiant hasznalnak ugye? Ebredj fel. Szerinted hany komoly cegnel hasznalnak debiant?

flamen kivul: nszkba' beszelgettem suses supportorrel, a fenti temaban olyan peldakat mondott, hogy csak neztem:)

[quote:0fd7e4a2eb="global77"][quote:0fd7e4a2eb="snq-"][quote:0fd7e4a2eb="global77"]a debian frissitesi ciklusat fikaztak egesz evben.

vmit elnezett vki, nekem naponta frissul

Persze, persze. Nekem is. De a verziószám neked sem!

hat ez tenyleg tarthatatlan! tudtam, hogy vmi nagyon hianyzik az eletembol, es most rajottem: a verzioszamemelkedes!

[quote:7e90e57e84="Andrei"]Asszem a flame elkerulhetetlen lesz, de en is probalok majd targyilagos lenni:

(1) WindowsXP tokjo dolog. Majd, amikor meg tudsz csinalni mindent Linuxon (Gentoo-val vagy massal), amit meg lehet csinalni Windows-on, akkor majd lehet fikazni. Addig jobb egymas mellett emlegetni a ket rendszert.

Windows? Fúj. Csak ha muszáj. Otthon nem muszáj :)

Eleve nem értem, miét jó, ha a linuxon kék halált lehet produkálni manuálisan, hiszen windowson megtehető (Registry módosítás -> billentyűkombó). Továbbá windowst meg lehet fertőzni - minek linuxot is?
Merthogy ezeket is jelenti a minden... :lol:

[quote:debb346869="wolphie"][quote:debb346869="zsirfeka"][quote:debb346869="global77"]
Én is használom.
[...]mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

ezen mondjuk most fel oraig fogok uvoltve rohogni. te szoktal neha gondolkozni?

Biztosan -O128-al tuloptimalizalt mindent
Vigyazzatok -O256-nal kigyulladhat a tap is!!! 8)

<OFF>Felelmetes hogy az elmult 1 evben mekkorat esett a forum szinvonala. Regebben erdemes volt keresgelni benne, most 16tonna szemetet kell atolvasni hogy egy ertelmes hozzaszolast talalj.</OFF>

Az elektromos áram hőhatásáról hallottatok nagyokosok?
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

Képzeld nagyokos egy tápot is kicsal a tulterheltseg,
számolj csak utána, vagy tapintsd ki a kezeddel a külömbséget ha nem hiszed. :lol:

Ha már 16 tonna, akkor inkább a fekete szén.
Azaz egy bányásznak is több elektronikai érzéke lehet,
mint egy zsirfeka gentoosnak. Az biztos, de az ellen a gentoo se véd :)

http://frugalware.org/news.php

most látom hogy ez az eltén van
mik vannak :lol:

[quote:de89173673="snq-"][quote:de89173673="global77"]
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?

ezzel vidamabba tetted a vizual studios bugvadaszos csutortok delutanunkat. koszonet erte.

Szerintem frankón az arcotokra fagyna a mosoly, ha a HUP oldalatok alján
ilyen üzenetek jelennének meg:
"Page Generation: 15.000 Seconds"
trey meg csak ennyit mondana: bocs, de a gentoo bildel. :lol:

Tovabbi kellemes bugvadaszast!

[quote:cf25edd899="tomyellow"]

Röviden és egyszerűen:
A lakásom tönkreb@szta a porszívómat, mert egy menetben fel akartam porszívózni a 120 m2 -t, viszont az átlag lakásméret 70 m2. A porszívó leégett 75 m2 -nél, tehát ***** a lakás.

ROTFL

Ember lemaradtál a lényegről!
Itt már rég nem arról folyik a vita, hogy szar-e a lakás!
Hanem hogy a szar porszívókkal 700 Watton hajtva
több négyzetmétert lehet e lepucolni, mintha 1400 Watton hajtanánk őket.

No meg arról, hogy minek nagy lakásokat takarítani, ha kicsikkel is tud ugyanannyi pénzt keresni a takarítócégünk, mint amennyit a nagy lakásokkal.

Ergo tényleg *** a nagy lakás.
Persze nem a gentoo féle, mert abból van kis lakás is.

[quote:b8c701b24a="lukit"][quote:b8c701b24a="LiRul"]Te trey, ezek a százalékok hogy a csudába alakulnak? Ha a mostani állást összeadom az csak 96%.

gondolom kerekites meg ilyenek

Akkor ez kissé foghíjjas... :-)

Kedves gobal77!
Én is fizikus vagyok. Csak nem ugyanazokra a remek elektronika előadásokra jártunk ?
Szóval, légyszíves magyarázd már el nekem, hogy egy tápegységben miért a kondi száll el a túlterheléstől? És hogy akkor miért a kapcsolótranzisztorra (fetre) teszik a hűtőbordát?

Üdv,
L. Á.

[quote:7527a5a0ba="zsirfeka"] ...
mhm, nyilvan baromsag az optimalizacio. megmondtak mar tolem okosabb emberek is, hogy attol mentek szet az alaplapi kondenzatorok.

Ha fekázol nézz körül, mert belefulladsz 8O
A kondenzátorok a túlhajtástól folynak szét, és nem az optimalizációtól. :wink:

Ja egyébként szeretem a gentoot,
sok hasznos dolgot tanultam belőle,
mivel korábban még nem készítettem LFS -et :roll:

[quote:ed134e0a86="global77"]trey meg csak ennyit mondana: bocs, de a gentoo bildel. :lol:

ha mar a Csodalatos Metadisztribucio (tm) mellet dontene valamilyen perverz okbol, akkor valszeg lenne annyi esze, hogy nem a db-backenden / web-frontenden porgetne az ab-ovo-stabil-gentoo csomagjait :)

[quote:ed134e0a86="global77"]Tovabbi kellemes bugvadaszast!

thx :)

[quote:8d99f80b27="piszi"]u.i. hogyhogy az uhusok most nem verik a palávert? :))

Csöndben olvassuk a cuccot, és egyes beszólásokon jókat röhögünk, másokon elképedve szörnyülködünk... így is túl sok időt elvisz, inkább fejleszteni szeretnénk a flame-elgetés helyett.

De ha már így feldobtad a kérdést, akkor segíts légyszi, hadd kerüljek picit közelebb a gentoo megismeréséhez. Abszolút flame-mentesen. Bevallom, nem láttam még gentoo-t. Az egy dolog, hogy tegyük fel, hogy tiszta, átlátható, jó az initszkript rendszere, friss a disztrib stb... Az egy másik dolog, hogy tegyük fel, nem probléma a 2 nap a csomagok végigfordítására. Ami kérdés viszont nem hagy nyugodni, az a következő:

Egy ilyen "rakd össze magadnak" típusú disztribúció hogyan tesztelhető?

Ha picit belegondolok, párezer csomag, mindegyiknél néhány lehetséges fordítási opció, az hány lehetőség?

Direkt baromságokat fogok írni, már ami a konkrét csomagneveket illeti. Tegyük fel, hogy az xbill fordításánál azt mondod, kell neked ssl support bele. Oké, de az ssl-t is lehet aalib-bel meg anélkül fordítani, akkor hol mondom meg, hogy az xbill fordításához/linkeléséhez használatos ssl az aalib-es vagy aalib nélküli legyen?

Láttunk már nagyon sok nagyon csúnya összefüggést az UHU fejlesztése során. Mondjuk az A progi lefordul, ha a B-hez fordítod hozzá, ami B C-vel volt fordítva, de nem fordul le, ha a B-hez a C-t is hozzáfordítottad. Ez csak egy lehetőség. Volt ennél sokkal egyszerűbb is számtalan alkalommal: valamilyen supporttal lefordul jól, anélkül elszáll. (Vagy keresztbe, de az nem olyan meglepő.) Meg aztán olyanok, hogy lefordítod X-et, működik jól, lefordítod Y-t, az is jó, majd az új Y-nal ismét az X-et, mire az X immár másképp, vagy egyáltalán nem működik. Aranyos például, amikor hozzá sem nyúlsz az egyébként tök jól működő bash-hez, csak lefordítod újra a változatlan forrást, és innen kezdve az interaktív bash az első parancs lefuttatása után ahelyett hogy visszaadná a promptot, inkább úgy dönt, hogy végtelen ciklusban zabálja a cpu-t.

Láttunk olyat is, amikor egy csomagot 50-szer megküldtünk fordításra, 49-szer lefordult jól, 1-szer viszont hibás lett a végeredmény. Megvan a fordítási napló, valamit a "make install" fázisban újra lefordított, holott a "make" során is lefordította. Azóta sem tudjuk reprodukálni, és fingunk sincs, mi lehetett az eltérés oka. Olyan idétlen race condition-ök lehetnek, például a make program futását fene tudja hogyan befolyásolja az, hogy a 2.6-os által memóriában tárolt inode-ok esetén nanosec a módosítási idő precizitása, de ext3-ra csak egész mp-et tud kiírni, így ha épp üríti memóriából az adott információt, akkor a törtmásodperc információ elvész...

Hasonló okok miatt ha mondjuk neadjisten egy progiban valaki a Makefile.in-t és a Makefile.am-et is megpatcheli, akkor következetlen, hogy lefut-e az aclocal/automake. És ezen múlhat a fordítás sikeressége.

Nade konkrét esetek helyett vissza elvi síkra:

A lehetséges választási pontok számához képest exponenciális az előállítható rendszerek száma. Exponenciális robbanás, gondolom sokan hallottátok már ezt a fogalmat. Ezeket hogyan van egyáltalán esély mind betesztelni? Matematikailag sehogy, az tuti. Mi a garancia arra, hogy ha én mondom meg, hogy mit mivel fordítson, akkor esetleg kifogok egy olyan kombinációt, amit még senki nem tesztelt, és vagy le se fordul, vagy történetesen lefordul, csak aztán hibásan működik vagy egyáltalán nem is működik? Mittudomén, lehet hogy rajtam kívül senki nem vette még észre, hogy történetesen pont az xbill-t ha olyan ssl-hez fordítom hozzá, amiben nincs aalib support, akkor dob egy segfaultot indulás helyett.

Szívem szerint (ha technikag megtehető volna) azt mondanám az UHU esetén, hogy minden csomagot felrakunk és kész :-). Miért, amikor mondjuk mobiltelefont vesz az ember, akkor is összeválogatja a feature-öket? Frászt. Megveszi, aztán a nagy részét soha nem is használja, de ott van. És ugyanez szinte minden egyéb elektronikai és nem elektronikai cuccra is. Számtalan problémát okozott már, hogy egy sima disztrib (értsd nem "rakd össze magadnak" filozófiájú "meta-disztrib") esetén is gyakorlatilag lehetetlen ellenőrizni, hogy a függőségek rendben vannak-e. Esélytelen szisztematikusan vagy akárhogyan feltérképezni a hiányokat. Csak a random megközelítésre van esély: ha találunk egy hibát, akkor javítjuk, és tudjuk, hogy ezzel az ilyen típusú hibák száma 876-ról lecsökkent 875-re, de esélyünk nincs megkeresni a többit, maximum idővel szembejönnek maguktól.

Szóval még az UHU esetén is az a problémám, hogy a tesztelhetőség, vagyis a felhasználó számára általunk garantálható minőség rovására megy az, hogy választási lehetőséget nyújtunk számára olyan dologban, amiben nem kéne.

Ennek megfelelően abszolút nem látom át, hogy ugyanilyen típusú problémák egy "rakd össze magadnak" meta-disztribúció esetén miért nem jelentkeznek még hatványozottabban. Vagy ha jelentkeznek, akkor mit lehet tenni ellene...

Help please hogy megértsem a Gentoo mélyén húzódó igazi filozófiát és hogy technikailag a fejlesztők mit tudnak tenni QA téren, vagyis hogy mi garantálja azt, hogy én, vagyis az átlag felhasználó nem fogok szopni vele olyan dolgokkal, amik nem rám tartoznának, nem tudom javítani, és még senki másnál nem jelentkeztek. Meg hogy egyáltalán, nekem mint átlag felhasználónak mi előnyöm származik abból, hogy egy egyféleképpen jól összerakott és betesztelt rendszer helyett alkatrészeket kapok melyeket magamnak kell összeraknom?

[quote:0c76a19f62="global77"][quote:0c76a19f62="snq-"][quote:0c76a19f62="global77"]
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?

ezzel vidamabba tetted a vizual studios bugvadaszos csutortok delutanunkat. koszonet erte.

Szerintem frankón az arcotokra fagyna a mosoly, ha a HUP oldalatok alján
ilyen üzenetek jelennének meg:
"Page Generation: 15.000 Seconds"
trey meg csak ennyit mondana: bocs, de a gentoo bildel. :lol:

Tovabbi kellemes bugvadaszast!

namost ide ket dolgot irnek. egyreszt: az egy hatalmas baromsag (asszem feljebb is irtad), hogy allandoan "ujra kell forditani a rendszert". az teny, hogy gyorsan frissulnek a csomagok, de nem ertem, miert kene allandoan ujraforgatni _mindent_? a glsa-check nevu eszkozzel egyszeruen ellenorizheted, hogy melyik csomagok eseten van biztonsagi frissites, a tobbit minek forgatnad ujra? ez altalaban nem szokott tul sok lenni, de ha ccache-t hasznalsz, akkor valoszinuleg az esetek tobbsegeben megjobban lerovidul a forditasi ido. masreszt: nem "fomusoridoben" kell forgatni.
tudtommal egyebkent a bsd-k ports rendszere igen hasonlo (az lett alapul veve a portage keszitesenel), szoval ott sem feltetlenul szokatlan dolog ez, bar mivel nem sokat foglalkoztam meg bsd-kkel, nem tudhatom.

[quote:62d4ca0fa3="global77"][quote:62d4ca0fa3="drastik"][quote:62d4ca0fa3="global77"]
Az adott gép nem volt tuningolva!!!
Én meg küldök neked egy bónuszt okítást:
Egy 100 % on járatott gép jóval előbb tönkremeg,
mint egy alapjáraton ketyegő.
Olyan nehéz felfogni,
hogy ez a tény teljesen független a gentoo -tól meg a tuningtól?

sztem te inkabb menjel el egy olyan helyre ahol nincsen internet igy csokkentve az onegetes eselyet.

mi az hogy alapjaraton te szerencsetlen?
bazmeg ha jatszol/forditasz/nagyon terhelt a servered akkor 100%on megy a gep es ara mereteztek hogy 100%on menjen.

"alapjarat"

autoszerelobol kepezted az magad?

A te közeledben egyetlen alkatrész sem ment tönkre soha?
Ha igen akkor csak én vagyok olyan "szerencsétlen",
hogy a méregdrága cuccok is tönkremennek egyszer (big blue)
"alapjárat"
"load average" fogalmát ismered?
Szerinted miért nézik kb. 30 éve rendszeresen a unix rendszergazdák?
Azért mert autoszerelők,
vagy mert még nem tapasztalták meg a gentoo-s életérzést?

Ne haragudj de csak röhögni tudok rajtad, megsérteni úgyse tudsz ilyen szöveggel hiába erőlködsz :)

Erről annyit, hogy van egy alaplapom amin ment linux, windows, beos. Pont BeOS alatt halt meg, de ez _nem_ a BeOS hibája. A kondenzátorok ki lettek cserélve azóta megy. Annyi minden okozhatja. Az egy szar Abit széria volt... Több gépen is fut gentoo nálam, és a világban másutt még több, és szerintem te vagy az első aki szerint attól ment tönkre az alaplapja. Ezt a logikát követve: Egy windows több erőforrást zabál mint egy linux, akkor a win tönkreteszi a gépet? Vagy mert a Linux optimalizálhatóbb ezért az tönkreteszi. Ugyanmár. Hasonlat: vannak ugye autopályák magyarországon: Azért megy szét az aszfalt mert szar, vagy azért mert vannak emberek, akik 120km/h-val mennek, mert az a megengedett max? Ha mindenki csak 60nal menne akkor ép maradna?

[quote:dd6b037fad="rpsoft"]Kedves gobal77!
Én is fizikus vagyok. Csak nem ugyanazokra a remek elektronika előadásokra jártunk ?
Szóval, légyszíves magyarázd már el nekem, hogy egy tápegységben miért a kondi száll el a túlterheléstől? És hogy akkor miért a kapcsolótranzisztorra (fetre) teszik a hűtőbordát?

Üdv,
L. Á.

Alaplapon száltak el a kondik, nem tápegységben.
MOSFET -ek tény hogy jobban melegednek,
de tapogasd már meg eyszer az alaplapi kondiidat, akkor amikor
100% ketyeg a gép, meg akkor amikor alapjáraton.

Csak úgy kísérleti fizika -alapon, nem ám csak úgy elméletileg :wink:

a különböző dolgokat a USE flagekkel lehet megadni

tehát
maradva a példádnál
xbill ssl aalib

namost akkor a USE="ssl aalib"

részlet lesz
a programok (csomagok) fordításához szükséges sepifikus dolgok
ebuild filokban vannak.

ha te le a karsz tesztelni egy csomagot akkor az könnye megteheted mert az a 2-3 durva esetben 5 use-flag azért nem ad olyan nagy kombinációs lehetőséget

bár nem hiszem hogy mnden csomagot minden állapotban kiprobálnak

a fura az egészben hogy működik

én használom éles rendszerben szerveren is
és még nem volt vele gondom

más kérdés, hogy a laptopomon, nem csak stable csomagok vannak
ott már volt gondom de általában a hozzá nem értés szülte a gondot nem és némi hozzáolvasással eltünt

ugyanakkor sikerült már olyan gentoo is csinálnom ami fantasztikusan ment kivéve néhány aproságot : nem fordult le egy emulátor se és nem lehetett debuggolni (itt arra jutottam hogy elcsesztem a libc-t)

pl az agyontesztelt debianban meg a qt3-kde kombó a halál, nekem általában 1 hét heggesztés volt mire debianban sikerült kdevelop + qt összehozni ugy hogy a alap-project generálás ne száljon el

szoval a bináris világ sem fenékig tejfel
:wink:

[quote:fd411db811="ghost"]
maradva a példádnál
xbill ssl aalib

namost akkor a USE="ssl aalib"

Ácsi!

1) Az xbill-be szeretnék-e közvetlenül aalib támogatást rakni vagy sem

2) Az xbill-t olyan ssl-hez akarom fordítani, ami támogatja az aalib-et, vagy olyanhoz, ami nem támogatja

ez két különböző kérdés!

[quote:4dbddea1a7="egmont"][quote:4dbddea1a7="ghost"]
maradva a példádnál
xbill ssl aalib

namost akkor a USE="ssl aalib"

Ácsi!

1) Az xbill-be szeretnék-e közvetlenül aalib támogatást rakni vagy sem

2) Az xbill-t olyan ssl-hez akarom fordítani, ami támogatja az aalib-et, vagy olyanhoz, ami nem támogatja

ez két különböző kérdés!

tagadhatatlan

én sem értem hogy mijért megy
:roll:

[quote:c589179a21="egmont"]
Ahh, ez egy nagyon jó mondat volt :-) így már asszem értem a lényeget.

Ha elolvasnád a doksikat az is segítene ezen. Ahelyett, hogy olyanokat kérdeznél mint, hogy [quote:c589179a21="egmont"]A rendszeren lévő fájlokat adminisztrálja valaki/valami?

A fájlok, hogy mi hova tartozik visszakövethető.
Van az equery parancs (vagy etcat) aminek a segítségével megmondható, hogy egy fájl melyik feltelepített csomag része, egy feltelepített csomagban milyen fájlok vannak, egy feltelepített csomag use flagei hogy vannak beállítva és melyik mit állít be. Egyébként egy csomag telepítését tesztelését az ebuild paranccsal lehet elvégezni egy ebuild függvényeit külön külön kipróbálhatjuk. Mint ahogy már mondta valaki vannak csomagok amik külön slotba települnek, pl gcc-3.3.x és gcc-3.4.x, de pl az xorg-x11 blokkolja az xfreet. Nem lehet mind2 fent. Mondjuk mostmár nem támogatott az xfree szóval az mind1. Attól függetlenül, hogy szerinted tesztelhetetlen, stb nagyon sok ember használ gentoot, és elégedett vele. (Erre még visszatérek ;) )

[quote:41a36b5e7a="snq-"][quote:41a36b5e7a="global77"]trey meg csak ennyit mondana: bocs, de a gentoo bildel. :lol:

ha mar a Csodalatos Metadisztribucio (tm) mellet dontene valamilyen perverz okbol, akkor valszeg lenne annyi esze, hogy nem a db-backenden / web-frontenden porgetne az ab-ovo-stabil-gentoo csomagjait :)

[quote:41a36b5e7a="global77"]Tovabbi kellemes bugvadaszast!

thx :)

OFF ON

Eről jutott eszembe, hogy az M$ az operációs rendszert idejét múlt fogalmi kategóriának tartja.
Ezek szerint a gentoo pedig a csomagok stabi avagy teszting állapotait tartják elavult fogalmi kategóriának?

OFF OFF

[quote:f88be9416e="egmont"]1) Az xbill-be szeretnék-e közvetlenül aalib támogatást rakni vagy sem

2) Az xbill-t olyan ssl-hez akarom fordítani, ami támogatja az aalib-et, vagy olyanhoz, ami nem támogatja

ez két különböző kérdés!

Leegyszerűsítve: ha kell neked aalib-támogatás, akkor minden olyan programot, amely ezt a USE-flaget használja, USE="aalib"-bel forgatsz le. Ha nem kell, akkor mindent anélkül. Ez tulajdonképpen csak két eset, és valószínűleg jól is működik. Lehet trükközni: az xbill megy-e aalib-támogatás nélküli ssl-lel, mikor abba beleforgatod az aalib-et? Előfordul, hogy nem, de az USE-flagek nem arra valóak, hogy szétkapd a rendszert: ha kell valamilyen funkció (aalib), akkor valószínűleg a legtöbb feltelepített programban látni is szeretnéd azt. És ha nem megy, akkor mi van? A források már ott vannak a gépen, csak normális USE-flaggal újra kell forgatni.

egmont, azt hiszem, az elvi kérdéseidre az lehet a válasz, ami a bazár egyik fő lényege, a minél több párhuzamos tesztelő képes a megnövekedő feladatokat legyűrni.

a gyakorlati megoldás, amitől a csomagfordítás ennyire gördülékenyen működik, azt hiszem - így laikus szemmel - az ebuildekben rejlik. minden csomagnak van egy ebuildje, amely leírja, hogy

a) milyen USE flagekkel (ez kb. a --with|enable-vmi megfelelője durván) fordítható. xcdroast 0.98 alpha15-nél ez így néz ki:
IUSE="nls dvdr gtk2 gnome"

b) az adott programhoz milyen más programok kellenek
xcdroasthoz ezek (use flagektől függően):
DEPEND="
gtk2? ( >=x11-libs/gtk+-2.0.3 )
!gtk2? ( >=media-libs/gdk-pixbuf-0.16.0 )"

RDEPEND="
dvdr? (
x86? ( >=app-cdr/cdrecord-prodvd-2.01_alpha24 )
)
>=app-cdr/cdrtools-2.01_alpha17"

c) milyen típusú (processzor illetve stabilitás alapján gentoo alá érdemes telepíteni, ez:
KEYWORDS="x86 ppc ~sparc amd64"

ezek után az ebuild szépen ellenőriz, beállít mindent, a kézzel megadott use flagekkel fölülírja a globálisakat (az /etc/make.conf az a hely, ahol megmondhatom, hogy mindent, ahol lehet, kde támogatással fordítson a gentoo alapértelmezetten pl.), illetve roppant jól működnek (bár én sem tudom, mitől) a fordítás utáni optimalizációk, beállítások és figyelmeztetések.

na de találtam linket is, az ebuild-ről:
http://www.gentoo.org/proj/en/devrel/handbook/handbook.xml?part=2&chap=1

a use flag-ekről:
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=2

és még sok okosság fejlesztőknek (Gentoo Developer Handbook), itt biztos sokkal több hasznos választ találhatsz a kérdésedre:
http://www.gentoo.org/proj/en/devrel/handbook/handbook.xml

tudom, hogy nem kifejezetten egy ebuildre vagy kíváncsi, de ha ránézel, neked biztos többet mond, hogy egyes progikat egész pontosan hogyan rak föl a gentoo, mik a variációk és azokat hogy kezeli

egyébként azért hoztam szóba az uhu-t, mert nekem a második kedvencem, a linuxra váltással kacérkodó kollégáimnak, ismerőseimnek ezt ajánlom, egy esetben egy 1.1-et tettem is föl, akinek még az uhu is nehézséget okozott, és pozitívakat hallottam tőlük vissza, nekem vhogy pont az uhu _hivatalos_ csomagválasztéka volt kevés, azért nem próbáltam ki saját gépen. + mintha mostanában csönd lenne, gondolom nagyon készül az 1.2, szurkolok, hogy az is szép&jó legyen

[quote:950aae55be="whitehawk"]
Erről annyit, hogy van egy alaplapom amin ment linux, windows, beos. Pont BeOS alatt halt meg, de ez _nem_ a BeOS hibája. A kondenzátorok ki lettek cserélve azóta megy. Annyi minden okozhatja. Az egy ***** Abit széria volt... Több gépen is fut gentoo nálam, és a világban másutt még több, és szerintem te vagy az első aki szerint attól ment tönkre az alaplapja. Ezt a logikát követve: Egy windows több erőforrást zabál mint egy linux, akkor a win tönkreteszi a gépet? Vagy mert a Linux optimalizálhatóbb ezért az tönkreteszi. Ugyanmár. Hasonlat: vannak ugye autopályák magyarországon: Azért megy szét az aszfalt mert *****, vagy azért mert vannak emberek, akik 120km/h-val mennek, mert az a megengedett max? Ha mindenki csak 60nal menne akkor ép maradna?

Ezek megint olyan állítások amiket én nem írtam le.
És szerintem nem én vagyok a pongyola, hanem ti vagytok a figyelmetlenek:
" Több gépen is fut gentoo nálam, és a világban másutt még több, és szerintem te vagy az első aki szerint attól ment tönkre az alaplapja."
Azt írtam, hogy a fokozott terhelés elősegítette az amúgy is meglévő hiba minél hamarabbi kiütközését.
Két és fél évig 0% közelében ketyegett nonstopp atomstabilan, aztán amikor történetesen gentoot bildeltem rajt előjött a gyári hiba.
Akármit is csinálhattam volna a gépen!

"Vagy mert a Linux optimalizálhatóbb ezért az tönkreteszi. "
Ha jól tudom egyszer már elmagyaráztam valakinek, hogy
az optimalizációt még véletlenül sem említettem,
s nem értem, miért érzik úgy a gentoo fan-ok,
hogy az optimalizációt támadom?
Csupán figyelmetlenség?
Vagy szakmai féltékenység?

Hasonlat:
Nem vagyok aszfalt(szak)barbár, de el tudok képzelni olyan aszfalthibát ami függ a sebességtől, meg olyat is ami nem.
Főleg ha kispórolják a komponenseket.
Tehát akár a sebességtől is füghet mindamelett, hogy sz*r.

[quote:741a1670e0="global77"]Az elektromos áram hőhatásáról hallottatok nagyokosok?
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

haha. erdekes modon mikor a tuningjuzerek megemelgetik a cpumag feszultseget, meg meghuzzak 1.5-2x orajelen a procit, attol nem mennek tonkre a kondenzatorok. azert valoban csodas dolog ez a fizika. ird be a gentooisrice.com-on a forumba, biztos kuldenek neked bonusz 2.4.18-ra backportolt grsec2-t.

[quote:d7ebe10ad0="global77"][quote:d7ebe10ad0="zsirfeka"] ...
mhm, nyilvan baromsag az optimalizacio. megmondtak mar tolem okosabb emberek is, hogy attol mentek szet az alaplapi kondenzatorok.

Ha fekázol nézz körül, mert belefulladsz 8O
A kondenzátorok a túlhajtástól folynak szét, és nem az optimalizációtól. :wink:

Ja egyébként szeretem a gentoot,
sok hasznos dolgot tanultam belőle,
mivel korábban még nem készítettem LFS -et :roll:

MILYEN TULHAJTASTOL?

[quote:70b20988df="egmont"]Egy ilyen "rakd össze magadnak" típusú disztribúció hogyan tesztelhető?

az ilyen maradisagok mar nem trendik, onmagatol stable lesz

[quote:f4e5cb9020="global77"]A kondenzátorok a túlhajtástól folynak szét, és nem az optimalizációtól. :wink:

akkor viszont nem ertem, miert fogod a Gentoora

Azt hiszem, hogy nem teljesen értitek egmont kérdését. Amit ő kérdezett arra a gentoo nem ad választ, arra csak egy saját magad által összerakott disztrib a megoldás, ami lehet gentoo alapokon is de akkor már nem teljesen gentoo :)

Mivel nem ismerem a gentoo-t ezért lehetséges, hogy meg lehet adni az USE flagekkel azt is amit egmont kérdezett, de az igazán üdvözítő megoldást szerintem egyetlen script sem tudja biztosítani.

Ejj de szeretem a linuxot. Mindent máshogy meg lehet oldani és meg is oldanak. Azt hiszem megyek és megnézem, hogy a kávéfőzőm processzorát támogatja-e és már fordítok is rá egy kernelt :)

Hm... nem mintha sajnálnám, hogy az én kedvenc disztóm 1 %-on áll, és nem 2-n :-), de a kerekítés kicsit furcsán működik a szavazórendszerben: 1/52-et 2 %-ra kellene kerekíteni, nem 1-re.

killall írta:
"... msandor: neked pedig ajanlom, hogy olvasgasd ezt "

bocsi, de nem esett le, hogy mire célzol, elolvastam a linken mindent, erre jutottam:

1.

paca5:
"10. Ha a lehetőség engedi maradjunk a Linuxos témánál ...(ez most nem célzás akart lenni!!!)( vagy de)"
problajuk meg igy:
- a szakmai temkba ne keverd a velemenyed; kotetlen tarsalgasra van az "altalanos temak - vegyes felvagott";

2.

Stílus:
Szakmai témákba ne keverj véleményt, az állításaid forrássai bizonyíthatóak legyenek.
A lazább csevegésre A linuxforum.hu közösségi kávézója való.
A moderátorok feladata, hogy a fórum a lehető legjobban üzemelhessen; nem árt hallgatni rájuk.
Ügyelj a helyesírásra, mondatszerkezetre. Mindig türelmesen és egyértelműen írj.
A vulgáris elemeket szűrjük. Azokat is, akik képtelenek annyi tiszteletet mutatni mások iránt, hogy normálisan leírják egy személy, cég, termék nevét.
Flame, fud, hype detto, akárcsak bármilyen illegális tevékenység.

szóval nem értem, hogy mit vétettem
segíts!

[quote:44752a9d98="global77"][quote:44752a9d98="rpsoft"]Kedves gobal77!
Én is fizikus vagyok. Csak nem ugyanazokra a remek elektronika előadásokra jártunk ?
Szóval, légyszíves magyarázd már el nekem, hogy egy tápegységben miért a kondi száll el a túlterheléstől? És hogy akkor miért a kapcsolótranzisztorra (fetre) teszik a hűtőbordát?

Üdv,
L. Á.

Alaplapon száltak el a kondik, nem tápegységben.
MOSFET -ek tény hogy jobban melegednek,
de tapogasd már meg eyszer az alaplapi kondiidat, akkor amikor
100% ketyeg a gép, meg akkor amikor alapjáraton.

Csak úgy kísérleti fizika -alapon, nem ám csak úgy elméletileg :wink:

Térjünk vissza erre egy kicsit!
Megkérdezhetem, hogy a gentoo mért hajtja szét a procit?
Tudtommal az optimalizáció pont arról szól, hogy a forgatás után a procira lesz optimalizálva a összes program, azaz csak olyan processzor instrukciókkal dolgozik, amit a proci támogat, azaz KISSEBB lesz a processzor terheltsége, mert nem kell 2-3 instrukciót végrehajtania, ha eggyel is megoldhatja.

[quote:fab7ab878d="_Polesz_"]megyek és megnézem, hogy a kávéfőzőm processzorát támogatja-e és már fordítok is rá egy kernelt :)

he, ez itt OT, NetBSD a te baratod :)

[quote:7d37434c5b="msandor"]piszi írta:

"általában csak olvasom a hup-ot, ritkán írok..."

jómagam is csak olvasgatni szoktam az igét, de nem értem, hogy miért kell vitatkozni egymással, nem az a lényeg, hogy Linuxot használunk?

khmm

linux != unix

en pl nem hasznalok linuxot. most akkor nem szabad HUP-ot olvasnom?
:(((

[quote:ffcc8cb379="global77"]

Az elektromos áram hőhatásáról hallottatok nagyokosok?
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

Képzeld nagyokos egy tápot is kicsal a tulterheltseg,
számolj csak utána, vagy tapintsd ki a kezeddel a külömbséget ha nem hiszed. :lol:

Ha már 16 tonna, akkor inkább a fekete szén.
Azaz egy bányásznak is több elektronikai érzéke lehet,
mint egy zsirfeka gentoosnak. Az biztos, de az ellen a gentoo se véd :)

kepzeld en meg energetikus mernok vagyok. es hallottam mar az aram hohatasarol(diszipacio), es kepzeld a procid huteset a 100%os terheleshez meretezik... hoppa! akkor most mivan? soot 110%os terhelesre meretezik mert van benne biztonsagi tenyezo is. de van olyan rendszer amit meg durvabban tulmereteznek nem ritka a 200% hutes tulmeretezes se.

aki leirja azt hogy 100% prociterhelestol megy szet a gepe arra en nem talalok szavakat.

ha ezt egy fizikus raadasul megerositi akkor meg kezdem elvesziteni a remenyt hogy az emberiseg eletkepes.

[quote:1f2e456192="drastik"]
kepzeld en meg energetikus mernok vagyok. es hallottam mar az aram hohatasarol(diszipacio), es kepzeld a procid huteset a 100%os terheleshez meretezik... hoppa! akkor most mivan? soot 110%os terhelesre meretezik mert van benne biztonsagi tenyezo is. de van olyan rendszer amit meg durvabban tulmereteznek nem ritka a 200% hutes tulmeretezes se.

aki leirja azt hogy 100% prociterhelestol megy szet a gepe arra en nem talalok szavakat.

ha ezt egy fizikus raadasul megerositi akkor meg kezdem elvesziteni a remenyt hogy az emberiseg eletkepes.

ezek szerint, ha filmet kodolok divxbe naphosszat, netalan seti@home-ot futtatok folyamatosan, esetleg egesz nap jatszom doom3-al, akkor is elofordulhat ez, ugyanakkor semmi baja sem lesz semminek, ha tulhajtom a processzort, memoriat, agp buszt, halal faszat is, es ugy hasznalom 100%-on. vagy akkor is tonkremegy? vagy nem? vagy csak nem biztos, hogy mindenkinek kene fizikus diplomat adni?

Desktopra Genyolinuxot hasznalok mert jo es mert tetszik :lol:

[quote:e8cb5b144a="drastik"][quote:e8cb5b144a="msandor"]piszi írta:

"általában csak olvasom a hup-ot, ritkán írok..."

jómagam is csak olvasgatni szoktam az igét, de nem értem, hogy miért kell vitatkozni egymással, nem az a lényeg, hogy Linuxot használunk?

khmm

linux != unix

en pl nem hasznalok linuxot. most akkor nem szabad HUP-ot olvasnom?
:(((

asszem kár volt leírnom a véleményem, hiszen csak kiforgatod...
soha se mondtam, írtam, gondoltam azt, hogy ne olvasd a HUPot, csak azért mert nem Linuxot használsz

[quote:3c42196c6d="zsirfeka"]
ezek szerint, ha filmet kodolok divxbe naphosszat, netalan seti@home-ot futtatok folyamatosan, esetleg egesz nap jatszom doom3-al, akkor is elofordulhat ez, ugyanakkor semmi baja sem lesz semminek, ha tulhajtom a processzort, memoriat, agp buszt, halal *** is, es ugy hasznalom 100%-on. vagy akkor is tonkremegy? vagy nem? vagy csak nem biztos, hogy mindenkinek kene fizikus diplomat adni?

remlem ezeknek nem adnak fizikusi diplomat.
azt sem ertem egyebkent hogy ha tegyuk fel tulhajtod, mondjuk 0,05V-al a procid akkor az teljesitmeny felvetelben mennyivel jelent tobbet? sztem par szazalekkal.

amugy nem ertem hogy a kondik feszultsegsimito hatas miatt vannak ugye a tapban azoknak miert szamit a par %-os teljesitmeny novekedes.

de annyira nem ertek az elektronikakhoz, biztos van itt valaki aki jobban
(nem a fizikus jeloltekre celzok.. :) )

[quote:9ae9a1308a="msandor"]
asszem kár volt leírnom a véleményem, hiszen csak kiforgatod...
soha se mondtam, írtam, gondoltam azt, hogy ne olvasd a HUPot, csak
azért mert nem Linuxot használsz

jaj te kis mimozalelku. csak vicc volt, arra akartam utalni hogy a szabadszoftver kozosseg nem csak linuxosokbol all. soot mar joval elotte letezett mint ahogy a linux egyatalan eloszor felbukkant. es a hup ugye hungarian unix portal nem hungarian lunix portal. de telleg csak vicc volt ne vedd a szivedre.

"Live Free Or Die" Unix

[quote:b3bea26279="zsirfeka"][quote:b3bea26279="drastik"]
kepzeld en meg energetikus mernok vagyok. es hallottam mar az aram hohatasarol(diszipacio), es kepzeld a procid huteset a 100%os terheleshez meretezik... hoppa! akkor most mivan? soot 110%os terhelesre meretezik mert van benne biztonsagi tenyezo is. de van olyan rendszer amit meg durvabban tulmereteznek nem ritka a 200% hutes tulmeretezes se.

aki leirja azt hogy 100% prociterhelestol megy szet a gepe arra en nem talalok szavakat.

ha ezt egy fizikus raadasul megerositi akkor meg kezdem elvesziteni a remenyt hogy az emberiseg eletkepes.

ezek szerint, ha filmet kodolok divxbe naphosszat, netalan seti@home-ot futtatok folyamatosan, esetleg egesz nap jatszom doom3-al, akkor is elofordulhat ez, ugyanakkor semmi baja sem lesz semminek, ha tulhajtom a processzort, memoriat, agp buszt, halal *** is, es ugy hasznalom 100%-on. vagy akkor is tonkremegy? vagy nem? vagy csak nem biztos, hogy mindenkinek kene fizikus diplomat adni?

Á dehogy! Csak ha gentoo-t forgatsz, attól megy tönkre a géped! :)

Az én ezelőtti gépem egy intel 845-ös chipkészletű alaplappal volt szerelve. Volt benne kb. másfél évig egy P4 1600/400, ami 2400MHz-en volt hajtva (feszemelés nélkül). Utána került bele egy P4 2,66/533 (ezt hivatalosan nem támogatja az alaplap) 3,1GHz-en hajtva kb egy évig. És midkét procival több száz órányi video anyagot tömörítettem le (+ ut 2003-2004 is volt nem kevés). Mégis működik a mai napig is!
Igaz van rajta három kondi, ami kissé púpos, de ezek pont a procitól legtávolabb helyezkednek el...
Szóval a kondik leginkább azért mennek tönkre, mert gyengébb minőségűek eleve a kelleténél, vagy mert alulméretezték a mérnök urak. Jó minőségű kondik megfelelő méretezésssel soha az életben nem mennek tönkre!

Ideznek toled:
[quote:453461a4fa="global77"]
- mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

- Azt írtam, hogy a fokozott terhelés elősegítette az amúgy is meglévő hiba minél hamarabbi kiütközését.

- Akármit is csinálhattam volna a gépen!

- És szerintem nem én vagyok a pongyola, hanem ti vagytok a figyelmetlenek

Jopofan flamelni probalsz, de helyette mondasz egy hatalmas ostobasagot aztan csodalkozol, hogy mindenki terdcsapkodva rohog. Aztan hogy ne unatkozzanak az emberek meg meg is magyarazod hogy neked van igazad, es mondasz megtobb okorseget.
[quote:453461a4fa="global77"]
Vagy szakmai féltékenység?

a diplomadat irigylik?

[quote:2bf9bd3135="drastik"]
jaj te kis mimozalelku. csak vicc volt, arra akartam utalni hogy a szabadszoftver kozosseg nem csak linuxosokbol all. soot mar joval elotte letezett mint ahogy a linux egyatalan eloszor felbukkant. es a hup ugye hungarian unix portal nem hungarian lunix portal. de telleg csak vicc volt ne vedd a szivedre.

"Live Free Or Die" Unix

OK megbeszéltük, nincs harag :D

[quote:ed3ac162c1="zsirfeka"][quote:ed3ac162c1="global77"]Az elektromos áram hőhatásáról hallottatok nagyokosok?
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

haha. erdekes modon mikor a tuningjuzerek megemelgetik a cpumag feszultseget, meg meghuzzak 1.5-2x orajelen a procit, attol nem mennek tonkre a kondenzatorok. azert valoban csodas dolog ez a fizika. ird be a gentooisrice.com-on a forumba, biztos kuldenek neked bonusz 2.4.18-ra backportolt grsec2-t.

A forditas-linkeles azert nem egy CPU-ra szuk dolog. Bizony bizony elobb elfogy a memsavszel v. daralni kezd a vinyod, minthogy a CPU-d izzadjon meg.

100%-nyi CPU terheles jelenthet minden orajelben NOP utasitast (vagy aktiv varakozast) es akkor meg messze nem melegszik a procid maximumon. Akkor lesznek problemaid, ha a proci vegrehajtoegysegeit folyamatosan munkaval birod ellatni. A forditas alatt a lebegopontos egyseg(ek) nincsenek hajtva, az integer egysegek pedig tobbnyire a memoriara varnak. Ha megnezel pl. egy 1.8-as Dothant, akkor az sem lovi fel az egekbe az orajelet, ha forditasz, hanem megmarad egy 600MHz koruli erteken, ahol lassan a memoria valik szuk keresztmetszette (itt kezd el kb. szinkronba kerulni a 333-as DDR modulokkal).

Masreszrol viszont monnyonle a francba az a gyarto, akinek a gepe, normal viszonyok kozott nem bir ki egy-ket napos forditast. Na ezt meg en sem kennem a Gentoo-ra. Szar a hw, ne a szoftvert szidjuk.

Andrei

[quote:310a275eb0="egmont"][quote:310a275eb0="ghost"]
maradva a példádnál
xbill ssl aalib

namost akkor a USE="ssl aalib"

Ácsi!

1) Az xbill-be szeretnék-e közvetlenül aalib támogatást rakni vagy sem

2) Az xbill-t olyan ssl-hez akarom fordítani, ami támogatja az aalib-et, vagy olyanhoz, ami nem támogatja

ez két különböző kérdés!

1) USE="aalib" vs. USE="-aalib"
2) Az xbill-t olyan SSL-hez fordítod, amit előtte lefordítottál. Tehát ez ugyanaz, mint az 1.

A USE flag-eket csomagonként adod meg. Persze van globális konfig, de *lehetőséged* van csomagonként felülbírálni.

A tesztelés úgy folyik, hogy kijön egy csomag kijön TESTING-re és azt akik úgy érzik, hogy akarják, azok használják, bugreportolnak stb. Majd amikor a maintaner úgy gondolja, bekerül a STABLE-be. Ami nem szokványos más disztribeknél az az, hogy itt csomagonként választhatsz TESTING és STABLE között, illetve a csomagok folyamatosan kerülnek TESTING-ből STABLE-be. A release csak az install CD, illetve a bináris csomagok frissítését jelenti. Tehát aki folyamatosan frissíti a rendszerét, és nem használ bináris csomagokat, az maximum hírlevélből értesül a release-ről :)

Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok, ha tudok. Azt hiszem mindannyiunk (azok csoportja, aki egytért velem) nevében köszönöm az érdeklődést, azt hiszem ez a helyes mentalitás ;)

Üdv.: Tomyellow

[quote:7c3dd86fdb="rpsoft"]Hm... nem mintha sajnálnám, hogy az én kedvenc disztóm 1 %-on áll, és nem 2-n :-), de a kerekítés kicsit furcsán működik a szavazórendszerben: 1/52-et 2 %-ra kellene kerekíteni, nem 1-re.

Nekem a fedora jön be a legjobban. Összeszedett, jó disztro. Régebben debiant nyomtam, de sosem tudtam igazán megkedvelni, pedig igyekeztem:) A fedoranak egy baja van, hogy hízik, 4 CD-nél tart a telepítő anyag, igaz, ebben minden benne is van.

[quote:438221d42b="global77"]mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

:lol: :lol: :lol:

Azért mert az alaplapod tervezési hibás és alulméretezett, rossz minőségű kondenzátorokat forrasztottak rá nem kellene a gentoo linuxot okolni. :wink:

[quote:05831e9dc5="global77"]
Sajnos fizikus vagyok és véletlenül én is jót röhögök rajtatok.
Ha egy proci 100 % ketyeg órákon keresztül az rendesen megviseli a kondenzátorokat.

Atomfizikus?

[quote:e68582eff4="gimb"]Leegyszerűsítve: ha kell neked aalib-támogatás, akkor minden olyan programot, amely ezt a USE-flaget használja, USE="aalib"-bel forgatsz le. Ha nem kell, akkor mindent anélkül. Ez tulajdonképpen csak két eset, és valószínűleg jól is működik.

Értem. Ez alapjában véve egy józan feltételezés. Tehát a USE flag-ek rendszerszintű globális valamik, amik azt tükrözik hogy egy feature nekem mindenhol kell, vagy sehol sem kell?
Ha esetleg úgy alakul, hogy nekem mindenhova kell aalib support, de az xbill hibásan fordul le vele, így az xbill-ből kivételesen ezt ki akarom hagyni, akkor erre megvan a lehetőségem?

A new power is rising... :lol:

Szerintem mind1, hogy jobb-e gentoo, mint debian, szamomra az a lenyeges, hogy egyre tobben vagyunk. Legalabbis tavalyihoz kepest es szazalekosan is...

Es egy 1GHz-es Celon is lehet gentoo-t hasznalni. Sot, most bovitem a memoriat, mert eddig csak 128mb volt es igy is hasznaltam, megis megvoltam.

[quote:78997d15b7="drastik"][quote:78997d15b7="zsirfeka"]
ezek szerint, ha filmet kodolok divxbe naphosszat, netalan seti@home-ot futtatok folyamatosan, esetleg egesz nap jatszom doom3-al, akkor is elofordulhat ez, ugyanakkor semmi baja sem lesz semminek, ha tulhajtom a processzort, memoriat, agp buszt, halal *** is, es ugy hasznalom 100%-on. vagy akkor is tonkremegy? vagy nem? vagy csak nem biztos, hogy mindenkinek kene fizikus diplomat adni?

remlem ezeknek nem adnak fizikusi diplomat.
azt sem ertem egyebkent hogy ha tegyuk fel tulhajtod, mondjuk 0,05V-al a procid akkor az teljesitmeny felvetelben mennyivel jelent tobbet? sztem par szazalekkal.

amugy nem ertem hogy a kondik feszultsegsimito hatas miatt vannak ugye a tapban azoknak miert szamit a par %-os teljesitmeny novekedes.

de annyira nem ertek az elektronikakhoz, biztos van itt valaki aki jobban
(nem a fizikus jeloltekre celzok.. :) )

nem a tapban mentek szet neki, hanem az alaplapon. a gentootol. ilyen rohadt-e ez a gentoo.

[quote:f6fdbde23f="zsirfeka"]nem a tapban mentek szet neki, hanem az alaplapon. a gentootol. ilyen rohadt-e ez a gentoo.

ja telleg errol mar olvastam a gentoo forumban ez egy special release

gentoo 2004.666 (th3 m0th3rb0ard k1lla)

[quote:9a614d6ad4="tomyellow"]A USE flag-eket csomagonként adod meg. Persze van globális konfig, de *lehetőséged* van csomagonként felülbírálni.

Ezzel megválaszoltad az előző postban feltett kérdésem :-)

A tesztelés úgy folyik, hogy kijön egy csomag kijön TESTING-re és azt akik úgy érzik, hogy akarják, azok használják, bugreportolnak stb. Majd amikor a maintaner úgy gondolja, bekerül a STABLE-be. Ami nem szokványos más disztribeknél az az, hogy itt csomagonként választhatsz TESTING és STABLE között, illetve a csomagok folyamatosan kerülnek TESTING-ből STABLE-be.

Ez szép és jó mindaddig, amíg naiv emberként elhisszük, hogy az egyes csomagok egymástól függetlenül működnek vagy jól, vagy rosszul. Hidd el, több évi fejlesztői tapasztalat mondatja velem: ez nagyon sokszor nem így van... jópár példát tudnék mondani olyanra, amikor két csomag nem működik jól együtt, és baromi nehéz, sőt talán lehetetlen megmondani, hogy melyikük is a hibás, egyszerűen csak nincsenek összecsiszolva, és például az egyikben egy javítás a másikban egy utánaigazítást (például workaround gány kiszedését) igényli.

[quote:a363c2c812="egmont"][quote:a363c2c812="gimb"]Leegyszerűsítve: ha kell neked aalib-támogatás, akkor minden olyan programot, amely ezt a USE-flaget használja, USE="aalib"-bel forgatsz le. Ha nem kell, akkor mindent anélkül. Ez tulajdonképpen csak két eset, és valószínűleg jól is működik.

Értem. Ez alapjában véve egy józan feltételezés. Tehát a USE flag-ek rendszerszintű globális valamik, amik azt tükrözik hogy egy feature nekem mindenhol kell, vagy sehol sem kell?
Ha esetleg úgy alakul, hogy nekem mindenhova kell aalib support, de az xbill hibásan fordul le vele, így az xbill-ből kivételesen ezt ki akarom hagyni, akkor erre megvan a lehetőségem?

a globalis USE flagek felulbiralhatok. ha peldaul igy raksz fel valamit:
USE="-aalib" emerge geco
akkor hiaba van beallitva global USE flagkent az aalib, a geco forditasakor ez nem lesz ervenyben.
teccikerteni?

[quote:8674834c4b="egmont"][quote:8674834c4b="tomyellow"]A USE flag-eket csomagonként adod meg. Persze van globális konfig, de *lehetőséged* van csomagonként felülbírálni.

Ezzel megválaszoltad az előző postban feltett kérdésem :-)

A tesztelés úgy folyik, hogy kijön egy csomag kijön TESTING-re és azt akik úgy érzik, hogy akarják, azok használják, bugreportolnak stb. Majd amikor a maintaner úgy gondolja, bekerül a STABLE-be. Ami nem szokványos más disztribeknél az az, hogy itt csomagonként választhatsz TESTING és STABLE között, illetve a csomagok folyamatosan kerülnek TESTING-ből STABLE-be.

Ez szép és jó mindaddig, amíg naiv emberként elhisszük, hogy az egyes csomagok egymástól függetlenül működnek vagy jól, vagy rosszul. Hidd el, több évi fejlesztői tapasztalat mondatja velem: ez nagyon sokszor nem így van... jópár példát tudnék mondani olyanra, amikor két csomag nem működik jól együtt, és baromi nehéz, sőt talán lehetetlen megmondani, hogy melyikük is a hibás, egyszerűen csak nincsenek összecsiszolva, és például az egyikben egy javítás a másikban egy utánaigazítást (például workaround gány kiszedését) igényli.

a gyakorlat azt mutatja, hogy mukodnek, persze biztosan lehet talalni hibat. nekem fut szervereken es munkaallomasokon is gentoo, gond nelkul.
egyebkent tobb ebuildnel lattam, hogy debian mirrorokrol huzza le a forrasokat, es sokszor a forrasok nem "csupaszon" mennek fel, hanem jon veluk egy halom patch is.

[quote:ed30e94564="piszi"]egmont, azt hiszem, az elvi kérdéseidre az lehet a válasz, ami a bazár egyik fő lényege, a minél több párhuzamos tesztelő képes a megnövekedő feladatokat legyűrni.

Ebben nem hiszek, lásd az előző postomat is, meg az exponenciális robbanást... becsüld meg, hányféleképpen lehet összerakni egy Gentoo rendszert, és rájössz, hogy ha a Föld minden élőlénye (nemcsak az emberek) mind-mind Gentoo-t használnának, az is édes kevés volna a lehetséges kombinációk kipróbálására.

nekem vhogy pont az uhu _hivatalos_ csomagválasztéka volt kevés, azért nem próbáltam ki saját gépen.

Vannak plusz nemhivatalos csomagok, és lehet kérni is csomagokat, amik idővel (jó, nem állítom hogy gyorsan) bekerülnek.

mintha mostanában csönd lenne, gondolom nagyon készül az 1.2, szurkolok, hogy az is szép&jó legyen

Valóban kicsit nagyobb a csönd, mint lenni szokott, sokmindent a színfalak mögött teszünk. Készül az 1.2, már volt három publikus béta, és szokás szerint napi snapshot is szinte mindig készül. Utolsó simításokat hajtjuk végre, miközben az UTF-8 támogatás terén már a 2.0-ra is sokat előredolgoztunk. A dev listánkon folyik rendesen a szakmai élet.

[quote:e9604a04c4="wolphie"]Ideznek toled:
[quote:e9604a04c4="global77"]
- mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

- Azt írtam, hogy a fokozott terhelés elősegítette az amúgy is meglévő hiba minél hamarabbi kiütközését.

- Akármit is csinálhattam volna a gépen!

- És szerintem nem én vagyok a pongyola, hanem ti vagytok a figyelmetlenek

Jopofan flamelni probalsz, de helyette mondasz egy hatalmas ostobasagot aztan csodalkozol, hogy mindenki terdcsapkodva rohog. Aztan hogy ne unatkozzanak az emberek meg meg is magyarazod hogy neked van igazad, es mondasz megtobb okorseget.
[quote:e9604a04c4="global77"]
Vagy szakmai féltékenység?

a diplomadat irigylik?

Nagyon szépen összeszedted a lényeges momentumokat, csak egyet elfelejtettél:
Hogy 2 és fél évig folyamatos üzem után semmi baja nem volt a debian alatt, mert nem volt terhelve szegény gép, és nem jött elő a gyári hiba.
Ha olyan irdatlan nehéz ezt a tényt megérteni egyeseknek,
akkor nagyon tudom sajnálni őket.

A szakmai féltékenyéget meg akkor említettem meg,
amikor, most már ki kell hogy mondjam:
Az agyatlan forumozók az általad idézett első mondatból arra a következtetésre jutottak, hogy az optimalizálhatóságra fogom a történteket.

Egy épelmélyű (FIGYELMES) ember ebből kapásból rájön,
hogy nem "a diplomadat irigylik" dologról van szó,
hanem az über optimalizálhatóság mítoszának görcsös féltéséről.

Vágod már?

[quote:bde7f0cdf3="tomyellow"]

Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok, ha tudok. Azt hiszem mindannyiunk (azok csoportja, aki egytért velem) nevében köszönöm az érdeklődést, azt hiszem ez a helyes mentalitás ;)

Üdv.: Tomyellow

Hozzatennek meg annyit hogy, ha kizarolag globalis USE flageket hasznalsz, akkor nem fogsz olyan problemaba utkozni, hogy melyik csomag milyen USE flaget hasznal. Ha csomagonkent valtoztatgatsz, akkor jo esely van ra, hogy az altalad emlitett keresztbe kavaros dolgok bejonnek elobb utobb. Erre valo a revdep, ami megnezi melyik csomag milyen flagekkel lett forditva, es mit kell ujraforgatnod, hogy az adott USE flag kombinaciot hasznalni tudd. Igen, borzaszto sok hibalehetoseg van. Ezt altalaban ugy oldjak meg, hogy egy uj csomag nem tamogat mindenfele USE flaget, hanem a release-ek soran rakosgatjak bele folyamatosan, igy van ido mindenkinek tesztelni. Tevhittel ellentetben nem arrol van szo, hogy 2percenkent uj verziot raknak a csomagokbol, foleg nem "stable"-kent. Ha egy csomagban verziovaltaskor sok dolog valtozik, akkor joval tovabb marad "unstable" allapotban.
En nem akadtam meg bele semmilyen sulyos dologba, stable-unstable keveresnel voltak mar apro problemak, de a forumban mindig van valasz. Hogy miert jo ez, azt mar leirtak sokszor itt a hupon. Es hogy hogyan tudak ezt karbantartani? Ahogy latom, a gentoo userek nagyon lelkesen bugreportolnak es segitenek a fejlesztoknek (itt engedik is nekik hogy beleszoljanak). Nagyon sok bugreportnal mar eleve patchet is tolnak a bugzillaba. Pl a debian foisten package maintainerek eleg gyorsan elhajtanak ha egy atlaguzerkent esetleg megprobalsz javaslatot tenni barmire is. A gentoo-nal sokkal inkabb tamaszkodnak a juzerek segitsegere. Hogy ettol unstable lesz-e az egesz disztro, azt mindenki eldontheti maganak.

Ahhoz képest, hogy tavaly a gentoo 3. volt, nem rossz. Bár ezek még koránt sem végleges adatok.

[quote:d31feb6e1e="egmont"]
miközben az UTF-8 támogatás terén már a 2.0-ra is sokat előredolgoztunk. A dev listánkon folyik rendesen a szakmai élet.

Tudom hogy nem ide kene ezt, de ha mar igy megemlitetted, akkor megkerdem, hogy az olyan dolgok, mint pl az, hogy kmailbol csatolt allomany megnyitasa pl openoffice-al (illetve barmilyen nem kde-s alkalmazassal), az megjavul mar az 1.2-re? Nekem legalabbis nem ment, igy csunya dolgokat kellett hegeszteni.
(export LC_ALL="hu_HU.UTF-8" az openoffice shellscript inditofileban megoldja a dolgot, de ugyebar ezt minden gtk alkalmazasnal vegig kell jatszani) A problema egyebkent erinti az osszes gtk-s cuccot, utf-8-as felmountolt samban pl nem jo az ekezet mozillaban, az export haxolas megoldja ott is. Ha jol emlekszem, akkor viszont a kde-s alkalmazasokat igy inditva megintcsak valami kavaras volt. (UTF-8, utf-8, UTF8, utf8 - nem lehet hogy csak valami ilyen egyszeru hiba, vagy alias kerdese?)

[quote:dadcd555b9="whitehawk"]Ahhoz képest, hogy tavaly a gentoo 3. volt, nem rossz. Bár ezek még koránt sem végleges adatok.

Szerintem az arány ugyanez lesz.

Az ilyen szavazasokbol derul ki, hogy melyik disztrot hanyan hasznaljak.
A forumbol, meg az, hogy kik azok akiknek gyorsan elsul a billentyuzete
;-)

total OFF

[quote:ee81fd80c2="drastik"][quote:ee81fd80c2="LGee"]
Egyáltalán tudod, mit írsz le?

Szerintem ezt a hozzászólásodat nyugodtan törölhetnéd vagy módosíthatnád, ha van önkritikád. Ezzel se itt, se máshol nem leszel népszerűbb... Istent, anyákat szidni nem helyes dolog.

LG

1. sajnos nincsen :(

2. te meg a katolikus kis agyad mogul probaljal meg kilatni, az ibm-et szidtam nem istent.
btw. ateista vagyok.

665, a satan szomszedja

Sajnos nem tudtam hamarabb válaszolni:

Momentán én is ateista vagyok (egyelőre), az istenkáromlás viszont nem poén. Viszont hadd kérdezzem meg: Ugyanezt személyesen is vállalod? Ha igen, sajnálom, mert amellett, hogy a jellemedet és a gondolkodásodat is megmutatja, valószínűleg rengeteg barátot és ismerőst vesztesz el. Arról nem is beszélve, hogy aki ezt olvasta, nem tudom, mennyire szívesen fog neked segíteni valaha is... (Ha egyáltalán szüksége van egy ekkora arcnak segítségre.)

Olyan vagy, mint az agresszív kismalac a viccekben.

[quote:91783cc638="wolphie"]Pl a debian foisten package maintainerek eleg gyorsan elhajtanak ha egy atlaguzerkent esetleg megprobalsz javaslatot tenni barmire is. A gentoo-nal sokkal inkabb tamaszkodnak a juzerek segitsegere.

nekem ellenkezo tapasztalataim vannak a ThatsNotTheGentooWay Foisten Urakkal.

[quote:d8daba607b="LGee"]
Momentán én is ateista vagyok (egyelőre), az istenkáromlás viszont nem poén. Viszont hadd kérdezzem meg: Ugyanezt személyesen is vállalod? Ha igen, sajnálom, mert amellett, hogy a jellemedet és a gondolkodásodat is megmutatja, valószínűleg rengeteg barátot és ismerőst vesztesz el. Arról nem is beszélve, hogy aki ezt olvasta, nem tudom, mennyire szívesen fog neked segíteni valaha is... (Ha egyáltalán szüksége van egy ekkora arcnak segítségre.)

Olyan vagy, mint az agresszív kismalac a viccekben.

ahahah

figyi csak annyit kerdeztem hogy ha az ibm-et fikazom akkor hogy keveredik oda isten fikazasa? nem tudsz olvasni?
azonkivul kit erdekel hogy vallasos vagy-e vagy sem egy informatikai forumban?
hmmm?
ez ilyen kossunk bele valamibe mert erdemben nem tudunk hozzaszolni szitu....

de amugymeg igen vallalom hogy nem szeretem a pedofil katolikus papokat. es eloben is vallalom.

:*

Eddig én is slakis voltam csak gépet váltottam, és tökéletesen meg voltam vele elégedve (szerintem egy klasszissal jobb a gentoo-nál és nem netfüggö).
csak kell új rendszer mert 64-bites atlonon egy 64-bites oprendszer kellene, és a slaki még nem jött ki 64 bitre.
Bár már nagyon várom. Ha esetleg kiadják abban a pillanatban lekapom a gentoomat, és megy fel a jó öreg slaki

[quote:7353f9157c="wolphie"]Tudom hogy nem ide kene ezt, de ha mar igy megemlitetted, akkor megkerdem, hogy az olyan dolgok, mint pl az, hogy kmailbol csatolt allomany megnyitasa pl openoffice-al (illetve barmilyen nem kde-s alkalmazassal), az megjavul mar az 1.2-re? Nekem legalabbis nem ment, igy csunya dolgokat kellett hegeszteni.
(export LC_ALL="hu_HU.UTF-8" az openoffice shellscript inditofileban megoldja a dolgot, de ugyebar ezt minden gtk alkalmazasnal vegig kell jatszani) A problema egyebkent erinti az osszes gtk-s cuccot, utf-8-as felmountolt samban pl nem jo az ekezet mozillaban, az export haxolas megoldja ott is. Ha jol emlekszem, akkor viszont a kde-s alkalmazasokat igy inditva megintcsak valami kavaras volt. (UTF-8, utf-8, UTF8, utf8 - nem lehet hogy csak valami ilyen egyszeru hiba, vagy alias kerdese?)

Bonyolult problémakör, amire normális megoldást csak az UTF-8-ra történő teljes átállás nyújthat, amit munkaigénye miatt az 1.2 utánra tartogatunk. Nem látom értelmét a régi Latin2 világban elkezdeni disztribszinten hackelni vele, mert munkaigénye még a tiszta UTF-8-ra átállásnál is jóval több volna...

[quote:ad3e9c07f8="egmont"]Ebben nem hiszek, lásd az előző postomat is, meg az exponenciális robbanást... becsüld meg, hányféleképpen lehet összerakni egy Gentoo rendszert, és rájössz, hogy ha a Föld minden élőlénye (nemcsak az emberek) mind-mind Gentoo-t használnának, az is édes kevés volna a lehetséges kombinációk kipróbálására.

sztem te a maximalis variacioszamot veszed figyelembe. ez helytelen kozelites mert ugyis tipikus rendszereket hasznalnak az emberek fogadni mernek ra hogy gauss eloszlast mutat a csomagok elofordulasa kulonfele kapcsolokkal egyutt. es mivel ezeket a tipikus rendszereket sokan hasznaljak gyorsan elojonnek a hibak. nem azt mondom hogy tokeletes ez igy de nem a legrosszabb lehetoseget kell figyelembe venni.

[quote:3b734f312b="msandor"]piszi írta:

"általában csak olvasom a hup-ot, ritkán írok..."

jómagam is csak olvasgatni szoktam az igét, de nem értem, hogy miért kell vitatkozni egymással, nem az a lényeg, hogy Linuxot használunk?
hogy nem muszály winfost bámúlni? hogy nem kell napjában 2-3 alkalommal anyázni B.G.-t, mert megint összeomlott az a fos, és elszállt x perc munkám???

Azért szerettem meg ezt a közösséget -konkrétan nem a CSAK a HUP-ra gondolok, hanem a Linuxos közösségre- , mert itt tisztelet a kivételnek mindenki rendes, segítőkész ember.
Többet tanultam 8 hónap alatt a linuxról, mint 6-8 év alatt a windowsról, anno kezdő koromban, ha feltettem egy kérdést egy biz. fórumon, csak azt kaptam vissza, hogy milyen láma vagyok, mert még ezt se tudom...
De megtanultam, kicsit tovább tartott, de a saját bőrömön keresztűl tapasztaltam meg a dolgokat.
Nos Linuxos körökben fényévekkel különbek az emberek.
aki tud segít, és nem nézik le a másikat.

Kb ez a véleményem, zárszóként:
éljen a Linux és a szabad szoftver!!!

Ez olyan megható, ki kell mostmár tényleg próbálnom a Gentoo-t. Nekem a Woodyr1 volt az első utána SuSE 7.1, 8.2,9.0 , uhu 1.0, 1.1 Eddig 1értelműen a deb a legjobb, de az uhu se rossz, sőt, és Linux fórumon ilyen hozzászólások után egy disztriről, jót v semmit. (SuSE NO COMMENT). Most kezdtem el olvasni a fórumot az elejétől, és nagyon flame-szagú, de ez olyan szép hozzászólás, felidézi RMS és a GNU szellemét? Komolyan majdnem könnyeket hullatok, szép dolog a UNIX. Nem :?:

[quote:1b7bdbc93c="egmont"]Bonyolult problémakör, amire normális megoldást csak az UTF-8-ra történő teljes átállás nyújthat, amit munkaigénye miatt az 1.2 utánra tartogatunk. Nem látom értelmét a régi Latin2 világban elkezdeni disztribszinten hackelni vele, mert munkaigénye még a tiszta UTF-8-ra átállásnál is jóval több volna...

szinten nem ide valo, de akkor mar en is :): 1.2beta3-ban a ghostscript rossz path alatt keresi a cuccait (elrontott chroot miatt?), asszem /var/uhubuild/blabla/usr/share/ghostscript/... alol akarja elovakarni a .gs file-okat, amik persze nincsenek ott. multkor wolphie-val szivtunk ezzel egy cseppet, gondoltam, szolok (ismetlem, tudom, hogy nem itt a helye, elnezest, lusta vagyok, es ha mar igy osszejottunk...)

Soha nem voltam híve ezeknek a nagy vitáknak. Szerintem minden distro olyan jó amilyen a felhasználója. (Ill.. rendszergazdája.)Ha valaki optimalizálni akar, akkor ott van a lehetősége minden disztrónál, pl a Slackware-nek ott a forrás cd, be lehet forgatni. én is ezt tettem. Szerintem nem lett tőle olyan hű de vad gyors a gép. Valamivel jobban teker de nem sok vizet zavar. Mondjuk az is igaz hogy sok distronak vannak előnyei másokkal szemben. Volt már forrásból fölrakott Gentoo-m is de az sem egy villám a többihez képest. Szerintem minden a rendszergazdán múlik. (Ha elfogadtok egy tapasztalatomat én az összes optimalizálás közül igazán egy optimalizálást láttam észrevehető sebességnövekedésnek, mégpedig egy jól beállított kerenl.)

[quote:ef250eb81e="drastik"]nem azt mondom hogy tokeletes ez igy de nem a
legrosszabb lehetoseget kell figyelembe venni.

azért ezt a QA-Menáger vizsgán ne így add elő :)

Posted: Mon Nov 22, 2004 3:48 am By global77

[quote:558ddcf95b="global77"]
De most már csak kíváncsiságból van fenn a gépemen másik 5 rendszer melett, mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

Posted: Fri Nov 26, 2004 3:21 am By global77

[quote:558ddcf95b="global77"]
Azt írtam, hogy a fokozott terhelés elősegítette az amúgy is meglévő hiba minél hamarabbi kiütközését.

Ne haragudj, de szerintem ez a két állítás nem ugyanaz. Most fogalmazhatnék finoman, hogy más a hangulata, meg ilyesmi, de nem teszem. Ennek a két állításnak nem a hangulata, hanem a jelentése úgy ahogy van teljesen különböző. Az első idézetben többek között a gyári hibára való utalás hiányzik.
Ezzel a vitának részemről vége.
My way or the highway!

Üdv.: Tomyellow

U.I.: Semmilyen lakásom nincs, nemhogy 120 m2 -es ;)

[quote:9aa3c9eeeb="zsirfeka"]1.2beta3-ban a ghostscript rossz path alatt keresi a cuccait (elrontott chroot miatt?), asszem /var/uhubuild/blabla/usr/share/ghostscript/... alol akarja elovakarni a .gs file-okat, amik persze nincsenek ott.

beta3 még nincs, beta2-ben asszem még jó volt, azóta egyszer elromlott, de már megint jó. Egészen pontosan ez az a hiba, amiről egyik előző postomban írtam, hogy 50-szer lefordítva 1-szer épp rossz lett, 49-szer jó. Nem bírom reprodukálni a hibás fordítást, de a naplóból tisztán kiderül, hogy a gs binárist habár a "make" lefordította jól, de utána a "make install" újra lefordította, tényleg fogalmam sincs hogy miért, utóbbi pedig kap egy datadir=/var/uhubuild/blablabla útvonalat, amit beleégetett a binárisba. Persze a gs részéről is hülyeség hogy nem tud tiszta korrekt destdir-es telepítést, de sebaj.

Figyelmetekbe ajánlanám, bár valószínüleg szükségtelen, a RockLinux-ot: http://www.rocklinux.org -on, a Slack-nak, ami nmagában egy remekmű, jó alternatívája.

[quote:23faf58018="snq-"][quote:23faf58018="drastik"]nem azt mondom hogy tokeletes ez igy de nem a
legrosszabb lehetoseget kell figyelembe venni.

azért ezt a QA-Menáger vizsgán ne így add elő :)

:))))))

tanits mester hogykell?

[quote:698ecdd977="drastik"]:)))))) tanits mester hogykell?

mikó

[quote:2e83a1573e="kz"]Figyelmetekbe ajánlanám, bár valószínüleg szükségtelen, a RockLinux-ot: http://www.rocklinux.org -on, a Slack-nak, ami nmagában egy remekmű, jó alternatívája.

Ezt akkor kellett volna, amikor kiválasztásra került a 10 jelölt. :)

[quote:ff8e2734e1="emberk"]Soha nem voltam híve ezeknek a nagy vitáknak. Szerintem minden distro olyan jó amilyen a felhasználója. (Ill.. rendszergazdája.)Ha valaki optimalizálni akar, akkor ott van a lehetősége minden disztrónál

Hát...
Először is, ami a sebességet illeti, mindig jókat röhögök azokon akik napokat töltenek azzal, hogy 10%-ot gyorsítsanak a rendszeren, ahelyett, hogy ez idő alatt vagy kikapcsolódnának, vagy dolgoznának valamit és a keresett pénzből legközelebb picit gyorsabb procit vagy több memóriát vennének. Szóval ami engem illet, 10-20% sebesség ide vagy oda egyszerűen nem tud érdekelni.
Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy "minden distro olyan jó amilyen a felhasználója. (Ill.. rendszergazdája.)". Persze ez is két részre oszlik, ne mossuk össze a felhasználót a rendszergazdával. Dolgozom jópár olyan gépen, ahol nem én vagyok a rendszergazda, és hidd el, nap mint nap szenvedek azzal, hogy egyszerűen felhasználói szemmel nézve irdatlan pocsék disztribet választottak, ahol kínszenvedés nekem egyes csomagokat lecserélni saját magam által fordított verzióra (kizárólag a célból, hogy javítsak súlyos, engem nap-mint-nap érintő funkcionális hibát, amit egyébként jeleztem már a disztrib fejlesztőinek, de nagy ívben szarnak rá), amelyik disztribnek az a filozófiája, hogy a rendszergazdának kell jóra összeraknia. De a rendszergazda ezt nem teszi meg sok esetben, és emiatt én, vagyis a felhasználó szívok. Csak egyetlen konkrét példa: az adott disztribben latin2 locale van beállítva, ámde az xterm mindenképp utf8 módban működik, magyarul inkompatibilis beállítások miatt a legapróbb esély sincs arra, hogy bármiféle ékezetes betű helyesen jelenjen meg. Ilyet egy disztribúciónak nem szabad csinálnia.
Szerintem egyszerűen idejétmúlt a szemlélet, hogy a rendszergazdára hárítjuk a felelősséget minden kérdésben. A rendszert alapvető szinten használhatóan összerakni nem a rendszergazda, hanem a disztribúció feladata. Másfelől ha én vagyok a rendszergazda, akkor is értelmesebb dolgokkal akarom tölteni az időmet, a rendszer továbbfejlesztésével, testreszabásával, de nem olyan alapvető dolgok becsiszolásával, amit más is meg tudott volna tenni helyettem. És ilyen szempontból nézve igencsak különbözőek a disztribúciók.

[quote:4774f9751b="tomyellow"]
[quote:4774f9751b="global77"]
De most már csak kíváncsiságból van fenn a gépemen másik 5 rendszer melett, mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

Posted: Fri Nov 26, 2004 3:21 am By global77

[quote:4774f9751b="global77"]
Azt írtam, hogy a fokozott terhelés elősegítette az amúgy is meglévő hiba minél hamarabbi kiütközését.

Ne haragudj, de szerintem ez a két állítás nem ugyanaz. Most fogalmazhatnék finoman, hogy más a hangulata, meg ilyesmi, de nem teszem. Ennek a két állításnak nem a hangulata, hanem a jelentése úgy ahogy van teljesen különböző. Az első idézetben többek között a gyári hibára való utalás hiányzik.
Ezzel a vitának részemről vége.
...

Szerintem meg a második állítás simán belefér az előbe,
azaz nem mást jelent, hanem ugyanazt, csak épp részletezve van.
Attól mert a két ok együtt hatott, attól még hatott külön az egyik is.
Ja és nem azt írtam, hogy kizárólag a (gentoo féle túlterheltség miatt),
hanem , hogy "egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt".
Érzed a külömbséget?

"hanem a jelentése úgy ahogy van teljesen különböző."
Tanultál te valaha logikát, vagy csak úgy hiszed, hogy magától belédbújt.

Ezzel a Te féle vitának részemről is vége.

[quote:d2924d1b02="emberk"]
Nekem a sackware jött be eddig legjobban.

Gyorsan adok is rá én is egy szavazatot. Nagyon megérdemli.

[quote:5824172a61="drastik"]figyi csak annyit kerdeztem hogy ha az ibm-et fikazom akkor hogy keveredik oda isten fikazasa? nem tudsz olvasni?
azonkivul kit erdekel hogy vallasos vagy-e vagy sem egy informatikai forumban?
hmmm?
ez ilyen kossunk bele valamibe mert erdemben nem tudunk hozzaszolni szitu....

Hát az "IBM = Isten b*ssza meg!" nem éppen érdemi hozzászólás, és a "B*szd meg anyádat!" kifejezés szerinted csak az alany édesanyját érinti, vagy elsősorban azt, akinek mondják? Azonkívül te kürtölted világgá elsőként vallási meggyőződésedet, anélkül hogy bárki kérdezte volna. Úgyhogy miről beszélsz itt egyáltalán?

[quote:5824172a61="drastik"]de amugymeg igen vallalom hogy nem szeretem a pedofil katolikus papokat. es eloben is vallalom.

Őket senki sem szereti, még a katolikus egyház sem. Úgyhogy ezt vállalni nem nagy dolog...

[quote:22d4b42489="egmont"][quote:22d4b42489="tomyellow"]A USE flag-eket csomagonként adod meg. Persze van globális konfig, de *lehetőséged* van csomagonként felülbírálni.

Ezzel megválaszoltad az előző postban feltett kérdésem :-)

A tesztelés úgy folyik, hogy kijön egy csomag kijön TESTING-re és azt akik úgy érzik, hogy akarják, azok használják, bugreportolnak stb. Majd amikor a maintaner úgy gondolja, bekerül a STABLE-be. Ami nem szokványos más disztribeknél az az, hogy itt csomagonként választhatsz TESTING és STABLE között, illetve a csomagok folyamatosan kerülnek TESTING-ből STABLE-be.

Ez szép és jó mindaddig, amíg naiv emberként elhisszük, hogy az egyes csomagok egymástól függetlenül működnek vagy jól, vagy rosszul. Hidd el, több évi fejlesztői tapasztalat mondatja velem: ez nagyon sokszor nem így van... jópár példát tudnék mondani olyanra, amikor két csomag nem működik jól együtt, és baromi nehéz, sőt talán lehetetlen megmondani, hogy melyikük is a hibás, egyszerűen csak nincsenek összecsiszolva, és például az egyikben egy javítás a másikban egy utánaigazítást (például workaround gány kiszedését) igényli.

Nem kell naív emberként elhinni. Vannak hibák. Hol nincsenek? Pl. a Firefox 1.0PR első ebuild-je (STABLE) olyan rettenetes volt, hogy az csak na. Valami configure paraméternek az értelmezése (find-as-you-type -pal kapcsolatban) megváltozott a 0.9.3 óta. Nem jött elő, csak amikor már STABLE volt a csomag. Ez van. Új javított változat, köszönhetően a CCACHE nevű feature-nek összesen 3 db file-t kellett újrafordítanom.
Ennek a forrásosdinak két oldala van. Ha egy programnak van valami hibácskája, vagy összeakadhat valamivel, akkor az jóeséllyel előjön. A másik, hogy ha van egy upstream patch egy hibára, akkor azt sokkal egyszerűbben bele tudja rakni az ember. Kissebb a maintaner hibázásának lehetősége. Előny vs. hátrány, ez egy ilyen sütemény ;)
Az én személyes tapasztalatom az, hogy használható, nekem soha nem volt bajom vele. Az imént említett bug volt a legnagyobb, de annyi, hogy 2 nappal tovább használtam 0.9.3-as Firefoxot. Nem hiszem, hogy mindent összevetve kevésbé lenne megbízható, mint akármelyik más OS!

Üdv.: Tomyellow

bakker... sose hittem volna hogy a jo oreg salak megelozi a suset, redhatot, mandraket, sot meg az uhu-t is...

A'rpi

[quote:63728d9781="***"]bakker... sose hittem volna hogy a jo oreg salak megelozi a suset, redhatot, mandraket, sot meg az uhu-t is...

A'rpi

Az opensource tomegek nem a cegekben, hanem a kozossegekben biznak;)

[quote:73b25b2f4e="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

[quote:e4668bfeab="doc"][quote:e4668bfeab="VectoR"][quote:e4668bfeab="***"]bakker... sose hittem volna hogy a jo oreg salak megelozi a suset, redhatot, mandraket, sot meg az uhu-t is...

A'rpi

Nem hiszem, hogy az eredmeny annyira autentikus lenne, velemenyem szerint csak a hup latogatoi retegeit tukrozi a szavazas.

az UHU gyengeségén én is meg voltam lepődve, bár azért bevallom, jólesik hogy a kedvenc Slackim rávert a bagolyra :twisted:

Hm. Szerintem ennek oka a hupos közösségben keresendő.
Ugyanez a kérdés a Linuxforumon nagyon más végeredményt adna. Szerintem. :)

Sziasztok,

Én FC2-őt használok, mert szeretem az RPM alapú rendszereket, nincs időm forrásokból fordítgatni. Futni kell rajta a Borland Kylix 3 Prof.-nak (fagyás nélkül) és az Eclipse 3-nak. Programozó vagyok és adatbázis kezeléssel foglalkozom. Felhasználói felülettel rendelkező ügyviteli és termelésanalizáló programokat készítek ill. use-interface programokat JAVA nyelven vezérlő-rendszerekhez. Az elkészítet programoknak a legfrissebb rendszereken is futni kell. A munkán felül zenehallgatás, CD írás, és egy kis játék (havonta fél óra).

Van jobb ötlet disztibúcióra?

IGEN Windows-ból jövök, de ki nem?

Igazad van egmont abban hogy tényleg vannak kivételek. Léteznek igen félre sikerült distrok.
Nekem a sackware jött be eddig legjobban.

[quote:ec12440eec="global77"]De most már csak kíváncsiságból van fenn a gépemen másik 5 rendszer melett, mióta egy IBM gép alaplapi kondenzátorai egyértelműen a gentoo féle túlterheltség miatt mentek gajra.

Attól, hogy te fordítod a rendszert, nem fog több áramot felvenni a géped, nem lesz felhúzva a proci órajel stb. Ha meg arra gondolsz, hogy a sok fordítás terhelte túl, akkor szerintem, egy játék mé veszélyesebb, mert az nem csak a rocit terheli hanem a VGAt is.... A RAMjaid nem haltak bele? Windows a sok reboot miatt túlterheli az alaplapi csipogót és kiszakad a membrán.....

Ha már itt tartunk, egmont: A Gentooban nem találkoztam még úgy függőségi hibákkal, hogy ahogy az UHUban, hogy a csomag nem működik, mert valami nincs fenn ami kéne mondjuk ahoz, hogy a progi tudjon fájlokat kezelni. Valszeg azért, mert az általam fordított csomagba nem fordul bele olyan ami nincs fenn, ami meg kell, az felkerül függőségként. A variálhatóság biztos sok gondot okoz, viszont a fordítás egy csomót kiküszöböl. A nemhivatalos csomagokról ne beszéljünk, mert azt még a múltkor nem ajánlottad ;) El tudok képzelni olyan linux disztrót, amihez nem kell felraknom teljes 1 CDnyi progit (2GB), (ezt is te mondtad, hogy igazából akkor biztos hogy működik) hogy az a 10hez amit használni szeretnék az működjön(1GB).

Majd valamikor nézzétek át, hogy milyen fordításokat upstreameltetek, és esetleg mik maradtak ki, mert van olyan progi, amihez tudom, hogy nektek van(nak) magyar nyelvi fájl(jaitok), viszont a program forrásban mégsincs. (Lehet, hogy patchek is vannak ilyenek....)

[quote:1c457ab255="global77"][quote:1c457ab255="ghost"]szegény gentoo csak a 2. :lol:

Szerintem az idei gentoo-sok jövőre ubuntusok lesznek, mert még mindig nem lesz stabil sarge :lol:

gentoo meg a sarge hogy függ össze??
nem debian-ra gondoltál