Véletlenszerűen megszűnő hang

Fórumok

Egy lehetetlen problémába futottam bele és fogalmam sincsen, hogy mi lehet a baj.
Ha valaki tudna ötletet adni, azt értékelném.

A probléma leírása:

Véletlenszerű időközönként a számítógép nem játszik le hangot. Ha épp hanglejátszás közben van, akkor ez megszűnik és csak két módon lehet újra hanglejátszásra bírni: újraindítással, vagy usb eszközbe dugott usb hangkártyával. Amennyiben az usb megoldást választom és a probléma újra fellép (ilyenkor ugye újraindítás nélkül) akkor csak egy addig még nem használt USB-be helyezéssel szól újra ugyanaz a hangeszköz!

Bármilyen forrásból játszom le a hangot, mindegy. (böngésző, dos játék, windows játék, zenelejátszó, videólejátszó)

Eddig próbálkozásaim a hiba elhárítására:

- A hangkártya eltávolítása és újratelepítése újraindítás nélkül. Eredmény nélkül.
- Windows 7-8-8.1-10 alatti tesztelés. Mindig ugyanaz az eredmény
- Itt a hardverre tippeltem, emiatt alaplapot cseréltem. A hiba ugyanúgy fennáll a windows újratelepítése (másodlagos merevlemezre, tehát ssd-hdd függetlenül) után is!
- Gondoltam a hangszóróra, amit lecseréltem. Az újnál is ugyanaz a hiba, valamint fülhallgatóval is.
- Memóriahibára is gyanakodtam, 2 db 4 gigás modul van a gépben, azokat egyesével az összes slotban járatva is ugyanaz a hiba. Nem gondolnám, hogy egyszerre van hibája mindkettőnek és ugyanez.
- Tápellátásra gondoltam, tápot cseréltem az asztali gépben, utána pedig egy komplett másik házban táppal próbáltam. Ugyanaz.

Amennyiben újratelepítem az operációs rendszert, úgy 1-2 napig nincs hiba, csak utána! Emiatt linuxszal nem teszteltem, mert munkából kifolyólag nem tudok két napig egy viszonylag ismeretlen rendszerrel dolgozni.

Összefoglalva: A fizikai szobán kívül, ahol az esemény történik, már minden változót megváloztattam.

Kérem, dobáljatok ötleteket, vagy bármit, ami segíthet!
Kétségbe vagyok esve, hónapok óta húzódik a dolog és rendkívül dühítő :)

Gábor

Hozzászólások

A hw szerintem kb. kizárható, szóval marad a sw.
Különböző hangkártya driver-ekkel kísérleteztél? Upgrade, downgrade?

Illetve ugye minden telepített sw legális és tiszta forrásból származik? Tehát kizárt az, hogy egy joggal morcos sw fejlesztő, vagy egy vicces kedvű cracker szivat?

A gyártó oldaláról származó hangkártyadriverekkel próbálkoztam mindkét alaplapnál, azt kihagytam, hogy ezek az alaplapra integrált megoldások voltak.

Most viszont találtam a fiókban egy SB live kártyát, beleteszem, hogy mi történik.

A sw-ek legálisak, a chrome a mpc-hc és társai is, a windowsok pedig több esetben is a microsoft oldaláról letölthető 90 napos próbaverziók voltak.

a vicces kedvű crackert nem tudom kizárni, de aki ennyi erőforrást fektet ebbe és még nem okozott látható kárt, az érdekes motiváltságú cracker lehet. (Magánszemélyként nincsenek a gépen olyan adatok, amiket bármire tudna használni, a bankszámlámon lévő összeg pedig kerekítési hibaként is felfogható)

Vicces kedvű cracker alatt olyanra gondoltam, aki valami warez sw-t terjeszt (vagy valamilyen sw-t ami a fizetős sw-ből "kiveszi" a korlátozást). De ha tiszták a sw-ek akkor ez is kizárható.

Az SB live valszeg nem segít, mert a másik hangkártyát már kilőtted az USB-vel, de azzal is vacakol és az más driver-t használ. (Ezzel dőlt meg a driver elméletem.)

Az is lehet egyébként, hogy valahol bujkál valami vírus, trójai, whatever nálad, és azt szopod be mindig.

Ha jól emlékszem csak procit nem cseréltél, szinte össze tudsz rakni egy 2. gépet ha jól számolom, csak egy proci kellene hozzá. Én szereznék egy procit, és maradékokból összeraknék egy gépet.
Azon letöltenék és csinálnék egy win telepítőt máshol írt Linux live cd alól (!), letöltenék egy szimpatikus zenelejátszót is pendrive-ra. Aztán hálókábel kihúzás, win install, zenelejátszó telepítés, fülhallgató (!) bedugás, tada.wav lejátszás loop-olva, aztán ránéznék 2-3 nap múlva. Ha még szól, akkor még egy hét. Ha még mindig szól, akkor a gépet rákötném az otthoni LAN-ra és elkezdeném "normálisan" használni. Ha elmegy a hang, akkor a LAN-ra gyanakodnék.

Egyébként mi van rádugva a hangkártyára?

Elég jó ötletek, valóban össze tudok rakni egy másik gépet.

Kiprópálom ezt az ötletet.

A konnektor bemérésében jobban hiszek, viszont arról megy a router, monitorok, az upc telefonizéje és azoknak nincsen semmi gondjuk, lehetséges, hogy ez az egy eszköz rendetlenkedne emiatt?

Hangszóró: Genius http://www.geniusnet.com/wSite/ct?xItem=16693&ctNode=147

Ez a probléma nagyjából fél éve kezdődött.

A számítógép nem fagy, a többi hardvernek, ami abból az egy szál konnektorból táplálkozik, nincsen hibája.

Miközben írtam ezt a bejegyzést, ismét megszakadt a hang...

A konnektor nem földelt, ez egy 70-es években épült panelház, az egész elektromos (és minden más) rendszer rendkívül el van öregedve.

Mivel a teljes hardver- illetve szoftverkörnyezetet kicseréltem, tényleg csak az áram maradt hátra, a teszt most az lenne, hogy az alaplap hangkimenetére egy fülhallgatót, vagy erősítő nélküli hangszórót kötök és úgy használom.

A lakáson keresztül tudnék máshonnan áramot hozni, de egy több napos (hetes) tesztnél ez nem elérhető opció.

A problémát megoldottnak tekintem azzal, hogy valószínűleg az áramerősség (bármilyen más tulajdonsága) ingadozása okozza, nem tudok vele mit kezdeni, meg kell szokni.

Hülyeség, hogy meg kell szokni! Ha nem földelt aljzatba dugtad a gépet, az baj minden szempontból. Érintésvédelmi okoknál fogva tilos, továbbá a zavarszűrő kondenzátorok miatt 115 V-ra kerül a gép háza, így a hangkártya GND-je is. Persze, a Föld bolygóhoz nagyobb a kapacitás - így a nullához is -, mint a fázishoz, így várhatóan kisebb feszültséget fogsz mérni.

Arról van szó, hogy a nagyfrekvenciás közös módusú zavarok ellen úgy védekeznek, hogy néhány nF-os kondnzátort kötnek a fázis és a nulla vezető felől a védőföld, tehát a gép házának irányába. Abból indulnak ki, hogy szabályosan, védőfölddel ellátott aljzatba dugják a gépet.

Ez így nagyon nincs rendjén, hogy lebeg a gép háza a védőföldhöz képest. Tedd rendbe, ne törődj bele!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az előbbi bejegyzésemnél írtam, hogy elment a hang. Úgy hagytam a gépet és egy órán keresztül nem voltam előtte, majd most ránéztem, kipróbáltam és van hang... Úgy tűnik egy idő után magára talál :D
Mintha tényleg valami kondenzátor töltődne fel és sülne ki és összefüggés lenne közte.

Nem tudom hogy lehetne ezt utólag megoldani. A lakásban kettő földelt konnektor van, gondolom a kapcsolótáblába kellene új vezetéket bekötni és azt végighúzni?
Ez már "komolyabb" villanyszerelői munka, abban sem vagyok biztos, hogy kivitelezhető az itteni infrastruktúrában.

A legjobb megoldás, ha minél előbb elköltözök :)

Ha panelház én a csatornázást javaslom.
Lehet már szép színes sarkos csatornát kapni ami majdnem olyan mint a parkettaszegély.
Vagy fehéret és fent viszik végig a mennyezet és az oldalfalnál.

Ebbe szoktak újravezetékezni az elavult házat.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Felmerült bennem még triviális lehetőség is. Például el van repedve a forrasztás a Jack csatlakozó lábánál, kontakthibás, oxidos, deformált a Jack csatlakozó érintkező lemezkéje, szakadta a kábel, amely általában összeér, kivéve, amikor nem.

Amikor nincs hang, mit jelez a software-es kivezérlés mérő?

Azt megértem, ha windows-os gépre nem akarsz Linuxot telepíteni - helyesebben szólva nem értem meg, de elfogadom ;) -, ugyanakkor egy live Linuxot boot-olva hallgathatnál órákig zenét akár a windows-os ntfs filerendszeredről is, vagy online netről, egy tesztnek jó volna, talán közelebb kerülnénk a megoldáshoz. Közben akár netezhesz is, szóval azt sem lehet mondani, hogy a teszt ideje alatt nem tudod használni a géped.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kiegészítő információk:

- ha winamppal megy a zene, akkor tud menni 10 órán keresztül is, ritkán hallgat el
- mpc-hc-vel történő filmnézéskor sűrűbben megy el
- az usb-s hankártyát ilyenkor egy másik usb portba dugva azonnal él a hang, mindenféle kattintás nélkül
- ehhez kapcsolódik, ha a másik usb-be dugva is elmegy a hang és visszadugom az elsőbe, akkor továbbra sincsen! Újraindításonként egy usb-t mindig csak egyszer lehet használni :D
- ha elmegy a hang és hagyom a gépet magára, akkor 10-45 perc múlva magától visszajön

A hosszabbítót kicseréltem, a tápkábelt kicseréltem, a földeletlen konnektorral nem tudok mit kezdeni.

- fülhallgatóval fogom itt hagyni mpc-hc-vel történő lejátszásnál a gépet. Ebben a gond, ha tíz óra múlva visszanézek, talán volt egy elment-viszajött kombó és sosem tudom meg, hogy volt-e hiba.

A gépen igazából kiadványt szerkesztek, (ezért nem jó nekem a linux, amúgy semmi ellenvetésem nem lenne) de itt a hétvége, egy live linuxszal megpróbálkozok!

A windows eseménynaplóban semmi jele sincsen a hibának. Mintha minden tökéletes lenne. Amikor nincs hang, az eszközkezelőben is úgy látszódik a hardver, hogy tökéletes, csak éppen hang nincsen. A videolejátszás nem akad meg, egyszerűen megszűnik a hang. A winamp viszont megáll, ő érzi, hogy nincs valami rendben :D

Na, akkor lassíts!

Eredendően alaplapi hangkártyát, vagy valamilyen PCI-osat, PCI-E-set, vagy USB-set használsz? Amikor az USB-s hangkártyát egy másik USB interface-be dugod, az ugyanaz az USB-s hangkártya, amiről eddig ment a hang, vagy csak úgy, bedugsz egy USB-s hangkártyát, majd kihúzod, s ettől az eredeti helyen jön vissza a hang?

Amennyiben USB-s hangkártyáról beszélünk, az külső HUB-ról megy-e, s ha igen, aktív tápellátásúról?

Az USB-s hangkártya és a gép között használsz-e USB kábelt, ha igen, milyen hosszút, van-e toldva a kábel?

Amit leírsz, abból az a gyanúm körvonalazódik, hogy az USB-s hangkártya és a host közötti kommunikációban keletkezik hiba, a host és a device állapotautomatája máshol jár, mást gondolnak a világról, úgy értem, arról, hogy éppen hol tart a kommunikációjuk.

Gondolom, hosszú idő után azért tér vissza, mert vélhetően a Windowsban vagy az USB-s hangkártya mikrokontrollerében van valami irtózatosan nagy timeout, s az egész buszt újra inicializálják, s megy az adatfolyam tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Két alaplapban használt alaplapi hangmegoldást, és két pci-osat próbáltam az usb-sen kívül.
(CMI8738 chipes és sb live 5.1 a pci-osok)
Az usb-s a porton keresztül kap áramot, semmi külső áramforrás.

Azért kezdtem el használni, mert ezzel egyszerűbben lehetett újraindítás nélkül újabb 1 órát nyerni.

Az USB-s volt már közvetlenül alaplapba dugva, 2-3-as típusú portba is, valamint különböző hosszúságú hosszabbítókkal van kivezetve jelenleg. Mindegy, ugyanaz a hiba.

Írod, PCI-os kártyák is használva vannak. Ha ez a helyzet, s bedugod az USB-s kártyát, majd kihúzod, a PCI-oson visszajön a hang? Vagy át kell tenni az USB-s hangkártyára a Jack-dugót?

Ezt a védőföldes dolgot muszáj megcsinálni. Részint érintésvédelmi, részint zavarvédelmi okokból, s akkor nem beszéltem arról, hogy ha 115 V váltakozó feszültségen van a gép háza, GND-je a földhöz képest, az nem jó. Szerintem felesleges találgatásokba bocsátkazni, amíg nem megfelelő körülmények között üzemelteted a gépet.

Ha valóban olyan tranziensek fordulnak elő, hogy a számítógépedben egy-egy flip-flop spontán átbillenhet, akkor bármikor a gép is megfagyhat, tévedhet, hülyeséget csinálhat, tehát ez nem kizárólagosan a hangot érintő kérdéskör. Ettől függetlenül kíváncsi lennék egy live linuxos tesztre is, bár nehezen hiszem, hogy a Windowsban lévő bugról beszélnénk, mindamellett semmi sem kizárt.

Azt mondtad, volt alaplap csere is, tehát az alaplapon lévő elektrolit kondenzátorok kiszáradása sem valószínű, már feltéve, hogy az alaplapok, így a rajta lévő alkatrészek is újak. Az elkók kiszáradása és kapacitásszegénnyé válása következtében megnő a CPU tápfeszültségén a zaj, elfogy a statikus zajtartalék, így a gép labilissá válhat, néha hülyeséget csinálhat, ezt ezért írtam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez a nagy problémám, hogy CSAK a hangot érinti!
A számítógép/windows évek óta nem fagyott le, akármilyen konfigurációm volt (kivéve a nyilvánvaló hardverhibás eseteket - kerregő idegen [nem saját, biztonsági mentésre hozott] merevlemez)

Kipróbáltam azt is, hogy a HDMI-n keresztül csatlakoztatott megjelenítő hangkimenetét használtam, de ott is fennáll a hiba.

A hangszórót kicseréltem, tehát annak nem lehet baja.

Tegnap az elosztót is lecseréltem, egy teljesen újra, a hiba ugyanúgy megvan.

Nagyjából fél évvel ezelőtt, tehát időben összeegyeztethetően a hiba feltűnésével volt egy hiba az elektromos hálózatban: a lakásban lévő konnektorok feléből elment az áram, a villanyszerelővel a kapcsolótáblát megtekintettük, majd megállapította, hogy az elmúlt 20 évben a hőingadozás miatt az egyik kötés meglazult, majd el is égett, ott megszakadt az áramkör, ezért azon a körön nem volt áram.

Az összes kötést meghúzta, az elégett vezetékdarabot kicserélte.

A rendszer egy konnektorról üzemel, abba van egy [tegnap óta új] elosztó. Arról megy a router (bejövő internet) a számítógép, a monitorok és a hangszóró, asztali lámpa.

A asztali lámpa nem pislákol, nem ég ki benne az izzó. A monitor és a számítógép tökéletesen hibamentesen üzemel. Az internetkapcsolat 100%-os. Nagyon érdekesnek találnám, ha egyedül a hangot érintené a hiba.

További érdekesség: Amikor elmegy a hang és kihúzom a jack kábelt az hangkártyából (mindegy melyikből) akkor statikus zörej van, ha a telefont kötöm a jack végére, akkor a hangszóró lejátssza a hangot.

A windows viszont nem.

Kipróbálom a live linuxot, mivel a földelt konnektor megoldása túlmutat jelenlegi korlátaimon.

Értem én, hogy a védőföldet nem tudod könnyen megoldani, de azt meg KELL oldanod, ráadásul több ok miatt is! Mivel a gép érinthető fém felülete 50 mm x 50 mm-nél nagyobb, valamint úgy alakították ki, hogy az I. érintésvédelmi osztályba tartozik, védőföldeléssel kell ellátnod. Nyilván nem csak az elosztóig, hanem az elosztónak is védővezetővel ellátott aljzatba kell csatlakoznia. Ez a dolgok érintésvédelmi része.

A másik a zavarvédelem, s valószínűleg ebbe szaladtál bele.

mikor elmegy a hang és kihúzom a jack kábelt az hangkártyából (mindegy melyikből) akkor statikus zörej van

Nyilván, hiszen a gép háza lebeg a földhöz képest. Nem kizárt, hogy ha lassan húzod ki a dugót, akkor az 50 Hz és páratlan felharmonikusai is hallhatók elég markánsan.

Azt úgy nem lehetne, hogy nem makacsolod meg magad, s nem keresed egy olyan rendszerben a hibát, amelyben nem tartod be az üzemeltetés feltételeit? Előbb be kell tartani a specifikációt, legyen az hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, tápfeszültség, a védőföld megléte, az órajel-frekvencia értéke - tehát nem „tuningoljuk” a gépet -, a CPU és RAM-ok tápfeszültsége, s ha minden specifikáció be van tartva, és ezt követően is hibázik, akkor keressük a hibát. Addig mégis minek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te dolgod. Én igyekeztem segíteni, de nem hagyod. Ugyanakkor jó, ha tudod, amit csinálsz, az balesetveszélyes, továbbá bizonyos körülmények között a gép vagy a hozzá csatlakoztatott berendezés károsodását, tönkremenetelét okozhatják. Már az instabil működésen túl.

Ilyen eset az, amikor a két berendezés csatlakozásakor nem a GND-k érnek elsőként egymáshoz. Okozhat reteszelődést (latch-up), a záróréteg letörését félvezetőkben, szigetelés sérülését például gondenzátorban.

Jobb lenne, ha némi időt áldoznál erre, s megoldanád műszakilag korrekt módon, a vonatkozó szabványok előírásai szerint. A szabványok nem azért vannak, hogy egy púp legyen a hátadon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát igen, jó is az, amikor a zavarszűrő miatt fél tápra, azaz közel 115 V-ra kerül a bedugott készülékek háza, GND-je.

A téma indítóját nem értem. Mondjuk neki, hogy nem kéne ezt ebben a formában hagyni, mire az a reakció, hogy akkor inkább együtt él a problémával, marad így.

Különben van instant megoldás, csak nem írom, pláne olyannak nem, mint a kérdező, aki nem ért hozzá, s nem tudja, mi, miért fontos, mert nem szeretnék bíróság előtt állni emiatt. Az instant megoldás akár szabályos is lehet, ha jól csinálják, s az áramszolgáltató is biztosítja a feltételeket, viszont, ha erről nem vagyunk meggyőződve, bizonyos körülmények között életveszélyes is lehet. Itt az a kérdés, valaki a saját otthonában bevállalja-e az egyszerű és nagyszerű megoldást bízva abban, hogy azon kivételes esetek, amelyből baj lehet, nem következnek be.

off

Teljesen véletlenül pakolás közben épp a napokban került a kezembe az érintésvédelem füzetecském még az egyetemről. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hamár érintésvédelem: klímát beszerelik panelban irodában, megy minden a szokásos eljárás szerint (szomszédok örjöngnek,fúráskor betonvas megfog,stbstb.) klímák mennek, erkélyen megfogom a korlátot. ráz. öö mondom ez hogy? ott se vót földelve csak a vízes helyiségekben...mondtam is vezérnek hogy ez így coki ám, mondta van biztosítás...3 millás plotter + fél tucat gép táncol a pengén!:D

nekem van!:D a többi a vezér dóga...sose fogom fel az ilyen mentalitást. nem egy ökör ára a földelés megoldása.
otthon én azzal kezdtem hogy ide semmi nem lesz bedugva konnyektorba amíg nem villanyszerelő nem nézi át.
tehát minden új: kapcsoló, konnektor, biztosítéktábla, földelt mindel aljzat, ávk relé.

beméretném én a konnyektort egy villanyásszal...

Érdemes lenne utánanézni, hogy a szomszéd(ok)ban ilyenkor amikor eltűnik a hang, esetleg éppen bekapcsolnak-e egy mikrosütőt, egyéb nagyteljesítményű rádióforrást pl. régi cb rádiót, gyógyászati eszközt. Vagy telepítettek a közelben vmi hasonlót.

Pedig ha igaz, hogy a szobán belül mident lecseréltél....
Akkor csak a nanók, vagy vmilyen inteferenciát okozó zavarforrás lehet jelen. Akár a szobában. Pl a wifi. Vagy egy gerjedő tv, rádió stb. Megpróbálnám egy rádióval végigpásztázni az összes frekvenciasávot, hátha megtalálja.Lehetőleg egy egyszeű analóg ( Nem pll-es ) rádióval.

Szia!
Ha realtek HD -ró van szó windows esetében, akkor ismerem a tünetet.
Sajnos az original driver nálam is pont ugyanezt a tünetet mutatja windows alatt, viszont ha törlöm a realtek drivert és a windows default, butácska driverét használom, akkor a probléma megszűnik (viszont le kell mondani egy két extra feature-ről cserébe).

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)