spam? - nem, csak kényelem

 ( tovis | 2015. augusztus 31., hétfő - 17:57 )

Nem is tudom mit gondoljak :(
Az internet kapcsolatunk UPC, céges 100Mbp :)
Egy független szolgáltatónál előfizetek dinamikus tárhely + levelezés szolgáltatást. Nagyon kis vállalkozás vagyok én és a nejem.
Mindketten sok-sok éve emailen "élünk" számtalan levélcímmel (freemail, gmail és persze saját céges, és más céges email).
Házi kis szerverkémen (még mindig Squeeze) exim4, apache, squirrelmail és fetchmail kombóval. Az exim4 természetesen "smarthost" konfigurációban.
A UPC mail szervere simán megengedi, hogy az ott regisztrált névvel és jelszóval "használjam" a szerverét, BÁRMELY feladó címmemmel.
A "független szolgáltatóm" viszont csak akkor fogadja el és továbbítja az email -met ha az ott regisztrált email címmel küldöm.
Végül is lehet, hogy ezt kellene követni - de akkor én hogy tudom megoldani azt, hogy változó feladói címmel küldhessek email -t ugyanabból a mail kliensből (MUA?).
Egyébként én is haragszom a spam -re (eldönthetnék már hogy milyen nemű vagyok). Én és a párom soha nem használtuk ezt a lehetőséget.
Most veszekedjek a "független" szolgáltatómmal vagy sem?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"A "független szolgáltatóm" viszont csak akkor fogadja el és továbbítja az email -met ha az ott regisztrált email címmel küldöm."

Korrekt, miért is terhelnéd idegen szolgáltatók által biztosított levelezéssel az SMTP szerverüket?
A megoldás, ha minden címedhez külön fiók van beállítva a levelezőkliensben, hogy külön smtp-t állítasz be és rendeled a fiókhoz.
Ha egy fiók az egész és csak az identitás listában addoltad a címeket, akkor passz. Talán van rá plugin, ha TB.

Ha egy fiok lenne es csak az alias kulonbozne azt atengedi az anti spoof...

Ö...lehet, hogy nem egyre gondolunk, de ugye postfixben van olyan, hogy ha a sasl_usernév nem egyenlő a feladó mail címével, akkor elutasítja a küldést.
Azt hiszem a reject_sender_login_mismatch az.

Ha ez tiltva van ( megjegyzem nagyon helyesen )akkor kar "veszekedni" bizonyara megvan az oka miert hasznaljak az anti spoofing opciot.
Nekem is sikerult megertetnem kozel 1000 userrel hogy ez azert van mert ilyen gonosz a vilag amiben elunk.
Nalam hostolt domainek csak rajtam kuldenek levelet x account csak x maillel es nem xy-al + DMARC recordban meg szepen eldobosra van allitva ha ez nem igy lenne, igy se gmailre se yahoora se outlook comra nem tudnak szart kuldeni a nevemben kuala lumpuri szerverrol.

Tény hogy a UPC mail szervere már számtalanszor került fekete listára.
"Terhelem a szervert" - na ne má' - csúcsban, ketten együtt még nem küldtünk több mint egy tucat levelet naponta. Ha egy ilyet nem bír el akkor azt a vasat kell kidobni.
Az exim4 csak egy smarthost -ot tud, tudtommal mint MTA.
Van valami megoldás arra, hogy a feladónak megfelelő szervert használjam, squirrelmail mint MUA -val?

OFF: Miért van az hogy a tisztességes embereknek több fájdalmat okoznak a tisztességtelenekkel szemben hozott szabályok? Kicsit unom, hogy azért kell sz'vnom mert valami kisebbség rosszra használja a dolgainkat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Exim-be simán megadhatsz akárhány smarthostot, és a feladó alapján arra irányítod amelyikre kell, pl.: http://www.tgunkel.de/docs/exim_smarthosts.en


MikroVPS

Restellem, de ez eddig eszembe sem jutott. Nagyon köszönöm!
Lehet lesz ez az igazi megoldás :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nálunk is ez a szokás, hogy csak a rendszerben létező címről mehet ki levél, nincs ezzel gond. Szinte minden MTA-ban tudsz per feladó alapján beállítani smarthostot vagy ha pl. Thunderbird az asztali kliens, akkor fiókonkénti SMTP-t megadni. Az Outlook pedig azt hiszem eleve fiókonként kezeli az SMTP-t.

A helyzet az, hogy nem egyszer szerzik meg az illető jelszavát (a kliens gépre került malware-el) és próbálják telespammelni a világot. Azt pedig eleve nem értem, hogy chellos vagy akár gmailes feladót miért kéne áteresztenem az SMTP szolgáltatáson, különös tekintettel példul az SPF rekordokra, tehát így magát is szivatja a küldő végső soron.

Igen. A nejem sokat panaszkodik a squirrelmail -ra, jó lehetne mellé a thunderbird.
Alapvetően azért indultam el a szerver oldali klienssel, mert az rendszerfüggetlen és immunis a windows vírusokra. Viszont pl. nem tudsz egy levélhez több csatolmányt fűzni egy mozdulattal - mindet egyenként kell kijelölni. Az olyan kliensek mint a thunderbird vagy az outlook ezt helyből kezelik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ezt azért a mai modern Webmailek meglépik...


MikroVPS

Hááát. Már egyszer megpróbáltam (jól el is felejtettem), létezik egy ilyen plugins de:
Olyat kér mint "compatibility plugins 2.0.5 or above" a honlapjukon a legfrissebb verzió a 2.0.16 (ez is van nálam feltelepítve)
Patchet kér, de az nem tud lefutni ...
Ez más kicsit túl modern :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A squirrelmail minden csak nem mai...


MikroVPS

A roundcube-ot szeretnéd igazából kipróbálni. :)

csardij - a TCP/IP sem mai de működik.
andrej_ - roundcube? - a Debian repoban nincs :(
Büszke arra hogy 200 konfigurációs opciója van, ami nekem azt jelenit hogy amíg átrágom magam mindegyiken nyugdíjba megyek. Van magyarított felület? - nem látom :(
Úgy tűnik, mindenképpen adatbázis szervert igényel?
Nem tudom hány munkaóra lesz ezt feltelepíteni, beállítani, megtanulni és megtanítani használni, illetve importálni a meglévő dolgokat :(
Amit a felületéből láttam (google) az tényleg jól néz ki.
Érik a helyzet a szerver frissítésére (a Squeeze már eléggé elavult, de a Jessie kicsit zűrösnek tűnik), télen veszek egy mély levegőt és adok neki egy esélyt - értsd, ha értelmes idő alatt sikerül használhatóvá tenni akkor váltok. Az hogy nincs benne a Debian repoban már gyanakvással és aggodalommal tölt el - külön kell figyelni a frissítéseket és a biztonsági problémákat.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Kis vállalkozásként nem járnál jobban, ha egyrészt konszolidálnád a rakás mindenféle levelezésedet egy (max 2 - cég, privát) címre, és a vas meg a munkaórák árából befizetni valami emil szolgáltatásra, aztán csoki?

"befizetni valami emil szolgáltatásra" - ez alatt mit értesz?
Jelenleg is fizetek mail és "dinamikus" WEB szolgáltatásért.
Ráadásul, itt van személyes kapcsolatom - mondjuk, mint azt az események mutatják, nem túl megbízható.
"Konszolidálni" a levelezést? - ez fájdalmas!

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Azt, hogy keress egy olyan szolgáltatót, aki megoldja a levélküldés technikai részleteit, nagyjából gombokért cserébe. Lesz egy címed, adnak modern webfelületet, el lehet érni kliensből, és csá. Értem, hogy webért fizetsz, de az egy más történet. Gugli, o365 és társai valószínűleg sokkal jobban lefedik az igényeidet.

ez fájdalmas! - láthatólag kézzel karban tartani ezt a valamit szintén az, gondolom a nem megkapott levelek szintén azok, továbbá szerintem folyamatosan sok különböző címről levelezni user szemmel is önmagában az lehet (ráadásul imho a másik oldal sem nagyon szeret érte). A régi legacy címekre jövő leveleket össze lehet forwardolni, az aktív kontaktoknak lehet mondani, hogy bocs változott, aztán majd szépen átfut a változás egy idő után....

Amerre én létezem, a cloud szolgáltatás nem elfogadható (szerintem is szörnyszülött) - több mint 10 év levelezését tárolom és kezelem az otthoni "szerveremen" - nem bíznám másra.
"ez fájdalmas! - láthatólag kézzel karban tartani ezt a valamit szintén az" - nem, nem feltétlenül. Vannak "monstre" programok és megoldások, amit nehéz kézzel, kézben tartani. A változó igényeket összeegyeztetni az új és a meglévő biztonsági problémákkal.
(Tíz év távlatában nem volt komoly vírus, malware problémánk, néhány alkalommal az XP profilomba berágta valami magát, de ezt mentésekből gyorsan vissza lehetett állítani. Amit az én szerény képességeimmel képes vagyok összerakni és összeraktam az megbízható.)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nézd, én nem akarlak rábeszélni semmire, még azzal is egyetértek, hogy nem feltétlenül fájdalmas, de ez a topic most épp arról szól, hogy neked most épp mégiscsak fáj :)

Mondjuk én személy szerint nekem egy ilyen "A nejem majd egy hónapig úgy levelezett, hogy a levelek nagyobbik része nem jutott el a címzettekhez " azért nekem nem fér bele a nem volt komoly problémánkba...

Így igaz! - eddig a pontig :(
Ezért nyitottam a topicot.
Azt sem értem, hogy miért nem kapott hibajelzést?
Lehet a szerver továbbította, majd a fogadó oldali szerver eldobta mondván spam anélkül, hogy bármit, bárkinek jelzett volna?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Mint ahogy szembesülsz most vele, a levelezésben sajnos a spam elleni küzdelem elég háborús állapotokat idéz elő, és annak bizony simán következménye, hogy amit valaki spamnak néz, azt szép kussban dobja el, mert sem nem akar még fölös forgalmat generálni, sem visszaszólni a spammernek, hogy mit cseszett el :)

És bizony nem ritka a fals pozitív (mert pl nem is igazából spamszűrő látja, még előtte elkaszálódik valami máson, lásd még otthonról direktben sok szerencsét esete)

Ezt a "hibrid" megoldást pedig tényleg hagyni kellene. Vagy használj tisztán szolgáltatói megoldást, vagy üzemeltess normálisan magadnak egy levelező szervert fix ip-n (akár egy pici vps-en), spf-el és pki-val és sbl-el felfegyverezve (relay funkció nélül). Így most gyakorlatilag csak a két koncepció (szolgáltati vs. saját) problémáit ötvözted.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Egyenlőre átálltam a UPC smarthostra, működik.
A probléma meddig, és mikor veszem észre ha valami nem stimmel.
A nejem majd egy hónapig úgy levelezett, hogy a levelek nagyobbik része nem jutott el a címzettekhez és nem kapott róla hibajelzést!?
(A címzettek zöme, nem tartja fontosnak az olvasási visszajelzés küldését.)
Csináltam már olyat, hogy egy címre 4 óránként küldtem egy levelet (scriptből), de jelen esetben még ez sem garancia, mert volt levél ami megérkezett.
Lehet, ha az exim konfigurációba bevenném, hogy a feladó címe alapján válasszon szervert javítana a dolgon - legalább hibajelzést kapnék - de kezdem elveszíteni a bizalmamat.
Nem látom a megoldást :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szia,

Ha ellenőrizni akarod, hogy minden megy-e amit összeraktal levelezesnek, egy draft hogy lehetne konnyen ellenőrizni:

- Csinalj egy scriptet amit cron alá raksz és egy általad kezelt gmail cimre kuld teszt levelet
- fetchmail-el szedd le magadhoz egy accountra.
- legyen egy logwatch felrakva ezt konfigold, (mail.log, fetchamil.log) küldi majd a mailt, egy teáltalad beállított local acc-ra, hogy mi nem jo, kimenő, bejövő.)

Nagyvonalakban.

Üdv

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Ez nem sokat jelent, csak azt ,hogy odaér a levél, de attól még más usernek simán mehet spambe. A Gmail adaptív spam szűrést használ, ami neked nem spam, az lehet másnak az.

Továbbá semmit nem mond arról, más szolgáltatókhoz megérkezik-e... Az összes lehetséges címzett @ utáni részénél tesztfiókot tartani meg kissé nehézkes :D