[KDE5] Alkalmazások állapota

Fórumok

Már egy ideje szeretnék átállni KDE5-re, azonban amikor utoljára néztem egy-két disztribúciót, nem álltak épp a helyzet magaslatán. Van valakinek tapasztalata azzal, hogy mennyire vannak portolva KDE4-ről az appok? Melyik disztribúcióban áll jelenleg a legjobban? (Azért az Arch kategóriában landolt a kérdés, mert első körben rá gondoltam, de nyitott vagyok minden javaslatra.)

Fejlesztésre (leginkább web) illetve otthoni használatra kellene. Ha pl. Dolphinban csatlakozok FTP-re, akkor az ott lévő fájlokat tudom már szerkeszteni Kate-tel? Kate, Kmail, Kontact, Korganizer, Kompare, Dolphin az a vonal, aminek mennie kellene (első blikkre), más szoftverek hiányosságával talán meg tudok barátkozni.

Hozzászólások

Az otthoni gépen Arch-ot használok KDE5-el. Tökéletesen működik. Desktop PC, szóval hibernálást nem próbáltam még, az encrypted root miatt nem is lenne egyszerű. Minden megy, aminek kell. Dolphin nagyon fapados, de van FTP-SFTP. Samba valahogy nekem nem akar működni.

FTP szerkesztést az úgy képzeljük el, hogy van az éles weboldal és azt editálod FTP-vel bejelentkezve?

Hibernálás nekem sem szükséges, szintén desktop PC, Sambára sincs igényem, ez az egyetlen számítógép van a hálózaton.

Igen. Egyre ritkábban van rá szükségem, de amíg nem csökken 0 eset/év-re, addig ennek bármikor működnie kell. Persze meg lehet kerülni ezt, de nem túl produktív másolgatni. Van (jó)pár weboldal, amelyet csak FTP-n érek el és azonnal szerkeszteni kell az "éles" oldalt (ami igazából dev szerver).

Persze, azt tudom, csak szeretném elkerülni a használatát. Nincs vele bajom, csak ha ott a Dolphin és papíron tudja, akkor minek használnék mást.
De egyelőre csúsztatva lesz a váltás Archra, mert mint lentebb is olvasható bizonyos problémákat még nem sikerült orvosolniuk. Az is lehet, hogy openSUSE-n akklimatizálódok. Hétvégén majd meglátom.

Én is ugyan ezt teszem és alapvetően jól működik. Mondjuk FTP-t sose használtam. Dolphinban a SAMBA is működik, csak a hálózat felderítés kicsit bugos. Ha direktbe tudod a megosztás címét, akkor nincs vele gond, szépen másolgat jobbra balra (hálózatról közvetlen megnyitást mostanában nem használtam, és most nem vagyok olyan helyen, hogy ki tudjam próbálni, de gondolom az is működik).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

En egy ideje atalltam aztan tovabballtam XFCE-re. Az alkalmazasok fele 5-os, masik fele meg nem. Peldanak okaert a Gwenview mar 5, a kipi pluginek meg 4. Eppen ezert a Gwenwiev nem lat egy plugint sem. Ha jol tudom akkor a Dolphin meg nincs portolva. Kwalletbol viszont ketto is van es telepul is mindketto szep nagy kaoszt okozva.
XFCE-re azert valtottam mert a plasma is minduntalan elhalalozott ha az effektek be voltak kapcsolva (integralt intel video).
Helyedben meg varnek, nagyon messze all az elesben valo felhasznalastol.
Szinten Archlinux.
--
FeZo

Manjaro kde-next teljesen korrektül megy a Thinkpad T420-as notebookomon. Ezen dolgozom, demózok hallgatóknak, nézek filmet, minden ilyet.

Notebookosoknak még hasznos lehet:
40-43 fokon futott megnyitott HUP-pal és YouTube-bal, háttérben ThunderBird és LibreOffice Calc. 8GByte memória.

KDE5 esetén az integrált intelnél át kell állítani a video drivert és nem fog elhasalni.
SNA ról UXA ra ha jól rémlik.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

u.i.: Én is áttértem a kde4 után az 5 re majd xfce lett... Kár, hogy szétverték a kde4-et faxa rendszer volt...

Egyik frissítés után eltűntek az ikonok az asztalról plasma5-ben. Hogyan tudom visszahozni őket?

Az Asztalra kirakott Mappanézet(Folderview) hirtelen "kiürült", erre gondolsz? Mert sima ikonokat már nem lehet kitenni az asztalra (azt hiszem), viszont ilyen mappanézeteket bármennyit, ezek is sima widgetek, ezekbe lehet pakolni ikonokat, fájlokat, mindent.

Valószínűleg a frissítéssel megváltozott a könyvtár, amire mutat. A beállításaiban nézd meg, hová mutat. Nekem Arch-on pl.:a home/Desktop volt, máshol lehet más.

Ha jol tudom sima ikont a kovetkezo keppen lehet kitenni: stratmenuben kivalsztod a programot, jobb klikk majd add desktop ikon. Mielott probalnad oldd fel a desktopot, jobb klikk valahol a desktopon es unlock widgets (vagy hasonlo, most epp tabletrol irok).

PS: mig az uj KDE stabilizalodik ajanlom atmentileg terj at XFCE-re.
--
FeZo

Köszi, bár egy amúgy nekem nem hiányoznak az ikonok, talán ezért is nem néztem sosem utána.. :)

Cinnamon fent van amúgy, de nagyon ritkán váltom át, Arch-on nem olyan vészes.

/off
A tegnap előtti frissítéskor vettem észre, hogy most már a Dolphin is KF5, sőt, a KWallet tud már GPG-s tárolót is csinálni (KF4-es tudott eddig is, tudom, de az új nem tudta) Mondjuk, ez utóbbi lehet nem ezzel a frissítéssel jött, nem ellenőrzöm mindig ezt a funkciót.

A Kipi-plugineket megoldhatnák már, meg a Dropbox tray-t, akkor nem lenne semmi nyűgöm...

Par honapja atalltam XFCE-re (a Cinnamonban nekem a QT-s ablakok kerete es felso resze hianyzott, nem erdekelt tobbet, nem ment out of the box, gyalu es johetett a kovetkezo, ugyanis akkor egy helyettesito DE-t kerestem) es annyira megszoktam, hogy mosta mar nincs kedvem a KDE-re visszaalnni. Az asszony szerint is jobban teljesit mint a KDE, igaz a laptop is mar oregecske es mikor vettem sem volt valami nagy dorges. A dolphint lattam en is, hogy frissult, a kipi nekem is hianyzik, azonban ha a digiKam-ot telepited, azzal meg a vele erkezo showFoto-val mukodik. A showFoto meg nem is olyan rossz program, meg az asszony is tudja hasznalni :).
--
FeZo

Egy frissítés megoldotta, újra megjelentek az ikonok az asztalon.
Van már rendes plasma5 dolphin, töröltem a git-es szart, amúgysem futott már a legutóbbi frissítések óta, feltettem a normál plasma5 dolphin-t és ott a desktop mappában már tudok parancsikonokat létrehozni ami megjelenik az asztalon.

Ez mondjuk már KDE4-ben is így volt. Sajnos az a jelenség is megvolt, hogy néha frissítés után "elfelejtette" a mappanézet hová is kéne mutatnia. Mondjuk az utolsó előtti KDE5 frissítés után nálam az is elfelejtődött, hogy volt egyáltalán, szépen visszaált munkaasztalra (gondolom valami konfig fájlt más helyre pakoltak - mivel 3 kattintás visszaállítani, sokat nem foglakoztam vele, csak azért irom, hogy az átmeneti időszakban ilyesmire azért kell még számítani).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

kdepim még nincs portolva, plasmoidok jó része szintén. Most jött ki a az új kde applications, dolphin, gwenview már kf5-re épül.
Pár napja megjelent a plasma 5.4 is, sajnos nem volt hír a hupon. Ez épp most élesedik arch-on. Ezzel még nincs tapasztalatom, de az 5.3 azért nem olyan stabil mint a 4.11. Volt lock-screen fagyás, crashelt plasma, a kwin is hanyattvágta magát párszor.

Egy próbát mindenképp megér, pár perc felrakni, vagy leszedni ha nem válik be.

kirpóbáltam a plasma 5.4-et. Egy (számomra) hatalmas pozitív változás történt, végre 60fps-es fut az asztal, és tearingnek nyoma sincs. Eddig vagy 30fps volt, vagy látványos horizontális tearing.

Ilyet a saját gépemen eddig csak a windows, illetve a gnome+wayland produkált.

Mi az oka, hogy ilyen siralmasan áll? Nincs ember a portolásra vagy ilyen hatalmas munka?

> alkalmazások qt5-ös portjai között nem lehet különbséget észrevenni.

Hát, ha FeZo-nak hinni lehet, akkor az 5-ös Gwenview-nak nincsenek nagyon működő pluginjei: "a Gwenview mar 5, a kipi pluginek meg 4. Eppen ezert a Gwenwiev nem lat egy plugint sem." Szerintem akkor mégiscsak lehet látni különbséget a 4-es Gwenview-hoz képest. Ezért gondolom siralmasnak.

Igazából ez a bajom az összes Linuxos desktoppal, hogy nincsenek összerakva. A Gnome2/MATE-t nem szeretem. A Cinnamon régimódi, mint a Win98-Vista. Az LXQt ugyanaz, csak rosszabb. A Gnome3 alapbeállításai rettenetesek (Fedora, Ubuntu Gnome). Az XFCE nagyon sokoldalú, lehet sokféle jó desktopot utánozni vele, de egyiket sem jól. A Unity az OSX stílus és Gnome3 keverékének lehető legrosszabb változata. A KDE félkész és bloatware.

Ezek után mit válasszak? A Win7 desktop stílusával megvagyok, bár vannak hibái. Csak magát az OS butaságát viselem nehezen, beleértve a file symlinkek meg leginkább a Linux Docker hiányát. A Win10 olyan, mint a KDE5, a fele nincs átírva. Ráadásul Unity lens érzése van tőle az embernek. Az OSX nem olcsó és annyira nem rajongok érte. Megyek kőbaltázni meg szakócázni, azok tetszenek...

Gondolom, hogy amíg a digikam portolás nem lesz kész, addig a libkipi sem lesz. Nekem mondjuk fontosabb is, hogy abban működjön, mint a képnézegetőben.
Amúgy meg ilyen gondod valószínűleg arch-on akad, nem rolling disztrók aligha hiszem, hogy váltanak, amíg a KF5 nincs teljesen kész, max lehetőséget adnak a telepítésére. Bár ezzel lehet szívni, mert a kde4 mellé nemnagyon lehet feltenni Plasma desktop 5-t, így áttételesen előkerülnek olyan hibák, mint a fenti. De addig tessék KDE4-et használni, már kész! :D
Egyébként nekem 6 napja van fenn Plasma 5, eddig nem bántam meg a váltást.
Ami eddig gondot okozott:
- kwallet, régi kulcsfájlomat nem tudtam egyszerű módon beimportálni, ismert bug sajnos.
- nem plasma 5 specifikus, csak eddig nem volt pulseaudiom, most felment az is, meg kellett szoknom a hangvezérlés változásait, illetve rá kellett vennem először, hogy ne a HDMI-n akarjon zenélni (1 katt kb.)
- oxygen téma felejtős, van ugyan, de az ikonok egy része nincs helyesen elkészítve, így a menükben és a filekezelőben bizonyos ikonok helyett csak generic van. Nekem pedig a breeze nagyon nem tetszik, de egyelőre ez van.
Pozitív: telepathy integrálódás még pofásabb, rendszertálca okosabb, dinamikusan kerülnek bele stuffok, és szanaszét lehet konfigolni, ha ez nem elég. Áhh, nem sorolom, sok apró újdonság van, ami tetszik. :) És a fentebb említettekkel ellentétben nem tapasztaltam még fagyást, akadást, stb.
szerk: nem írtam, de Arch a rendszer.

"A Cinnamon régimódi, mint a Win98-Vista."

Na, ez mégsem teljesen igaz. A Window List With App Grouping kisalkalmazás még fejlettebb is, mint a Win7 taskbar-ja. Bár nem árt növelni a panel méretét, hogy szebb legyen. Itt inkább csak az a baj, hogy jobban örülnék, ha a Cinnamon maga ajánlaná fel, hogy milyen stílusban szeretném használni, nem nekem kéne bogarászni.

A Cinnamon az XFCE Whisker Menu-jéhez hasonlóan igen elavult olyan szempontból, hogy a keresés csak az appokban keres. A Cinnamon néha fájlokat is talál, de nem a tartalmuk alapján. Hülyeségért azért nem kell a szomszédba menniük, a Menü, az alap Win98-szerű quick launch és a Win7-szerű pinned app véletlenül sem ugyanott tárolná az appok listáját.

A KDE5-öt a Kubuntu 15.10 beta1-gyel újból kipróbáltam. Hát... A KDE 4 csilli-villi stílusát nehezen viseltem, az 5-ös Plasma nekem jobban bejön. De nehezen hihető, hogy ebből októberig működő desktop lesz.

A Win10 kémjét pedig most tolja az ellenálló Win7/8 felhasználókra az MS, úgyhogy most kell váltani. Ezek szerint Cinnamonra.

En tkp azt nem ertem, hogy miert kell par evente ujrairni egy asztali kornyezetet nullarol. Hogy a KDE3 szar volt, es ujra kellett irni, az oke, cserebe behoztak ezt a plazmas-widgetes cuccot, fenntartasokkal ugyan, de azt mondom: rendben van. De most minek kellett ugy belevagni a Qt5 portolasba, hogy kozben valogatas nelkul tornek el mindent, ami a szemuk ele kerul?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem tör el itt senki semmit szándékosan, az adott alkalmazások fejlesztői lusták portolni Qt 5-re/KF5-re a cuccukat, vagy már magára hagyták az alkalmazást, vagy akármi más állhat a háttérben. Kívülről persze, úgy látszik hogy a szemét KDE már megint elrontotta a kedvenc alkalmazásod, pedig nem is. A Digikam és a KIPI bővítmények KF5-re portolása gőzerővel zajlik.

Amit lehetett, a KDE libekből áttoltak a Qt-ba, így kiszórhattak egy csomó kódot. Ami maradt, azt még jobban feldarabolták, hogy minél kevesebb libet húzzon be maga alá egy alkalmazás. Így aztán elveszti az erejét az az érv, hogy ha egy KDE alkalmazás kell, fel kell rakni a fél KDE-t. No meg más fejlesztőknek is hasznos lehet egy-egy funkció, akkor nem kell teljesen KDE-re építeni az alkalmazását. Plusz a Qt 5 fejlődik is, szebb is, jobb is, stb.

Oke, ez mind szep es jo, de ehhez normal esetben max ujra kell forditani a programokat, de nem kell nullarol ujrairni... Marmint, jo, az #include <kde/foo.h> atirando #include <qt/foo.h> -ra, de... engem valahogy nem elegit ki ez a magyarazat a funkcionalitasok eltunedezesere. API kompatibilitas, ilyesmi? Oke, hogy Linux vilagban nem szokas, de valahol el kellene kezdeni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

> Marmint, jo, az #include atirando #include -ra, de...

Vagy én nem magyaráztam el elég jól, vagy te nem érted. A Porting Notes kicsit több lépésből áll, mint a header fájlok cseréje. Azt meg sehol sem írtam, hogy nulláról újra kell írni, de komoly munka kell a portoláshoz.

En nem ertem. Azt nem ertem, hogy miert kellett API szinten eltorni a dolgokat. Itt van peldaul a kipi pluginok problemaja, ahogy olvasom, eleg felemas a helyzet. Miert nem lehetett megoldani, hogy a regi kodbazis - ha minimalis atirasokkal is (erre utalt a headeres mondat), de - mukodjon? Miert kell mindig mindent portolni? Ez valami uj divat?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Természetesen vannak szkriptek, a Digikam portolásáról szóló wiki oldal végén is leírják, melyiket és milyen sorrendben kell használni, két szkript között pedig ellenőrizni, hogy még mindig fordul-e az alkalmazás. A szkriptek itt vannak, ezen kívül sok más szkript is van, amit a KDE fejlesztése során lehet használni.

"nem túl jó, akkor attól meg kell szabadulni. Nem maradhat ott a régi API."

Erre valo az API deprecation intezmenye. Mar nem tamogatjuk, ha kesz van az uj API es mindenki portolt, kivesszuk, de addig is, nem torjuk el a meglevo funkcionalitast. Ez lenne a normalis hozzaallas, mindenutt masutt mukodik, az opensource vilagban valamiert nem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Mert nem elég a minimális átírás. Mert a KIPI pluginok egy részét már nem tartják karban, egy része sosem volt "végleges", egy részét újra kell amúgy is írni, mert hellyel-közzel illik csak bele a Digikamba (például nem ugyanazt a beállítás ablakot használja), van, ami elavult, van, amit már magától is tud a Digikam, ha már konkrét példánál akarunk leragadni.

Ma reggel mikor bekapcsoltam a gépet sokáig tartott a kde indulása, utána az asztali ikonok nem jelentek meg. Elindítottam egy rendszerfrissítést, yaourt -Syua utána próbáltam újraindítani a gépet a szokásos módon a kde menüből, de nem történt semmi. Reseteltem a gépet, gyorsan betöltött a kde voltak asztali ikonok is, most viszont a böngésző nem indul, se chrome se firefox. Próbáltam konzolból indítani, firefox busz szegmentálási hibát ír a konzolba, chrome semmit. Segítség! Mit tegyek? Nem akarom újrarakni a rendszert, az nagyon melós. Milyen logot kell ilyenkor nézni? Plasma 5-t használok.

Nekem frissítés után csinált olyat, hogy lassan indult el, de egyéb gondot nem okozott. Ha jól emlékszem , frissült a baloo is, én arra tippeltem, hogy az generált új DB-t magának.
A nálad jelentkező hibák elsőre tényleg HW hibának tűnnek, nézd át szerintem a logokat, nincs-e erre utaló jel.

Már ne haragudj, de ezen a porting oldalon eleve kilómétereket kell görgetni. Semmivel nem lenne hosszabb, ha mobilra lenne optimalizálva annyira, hogy kitöltse rendesen az oldal szélességét, és meg lehessen nézni a hoveres szövegeket mondjuk egyszeri kattintásra, vagy mi...

Kde4-et használok Fedora 21-el.Részemről még várok a Fedora 23 végleges verzióig. Akkor fogom a Kde5-öt beizgatni. Nekem fontos hogy minden menjen stabilan, ahogy most a Kde4, mivel munkára (is) használom a gépet.
Szóval, én még várnék a helyedben a Kde5-el.....

--
RGeri77
Fedora Ambassador, játékmester ;-)

Az oxygen-t használom én is, mindenképp jobb, mint a breeze. Azon meg, hogy alul a NetworkManager meg a notification buzi nagy ikonokat használ, akkora betűkkel, hogy sokszor nem fér ki a notification szövege, még nekem sem sikerült megbarátkoznom. Egyébként én is csak azért használom, mert a Fedoraban váltottak, így, hogy az általam haszált programok szinte mindegyike még KDE4-es, nem sok értelme van.

Jobbnak nem jobb, de szebb :) De sajnos pl még mindig sok ikon nem jelenik meg a menüben, ha azt állítom be.
Hogy érted, hogy a notification szövege meg ikonjai nagyok? Nekem ez nem tűnt fel, legalábbis breeze alatt szerintem normális méretű.
Szerintem egyébként épp az értesítési terület, meg az értesítések még jobbak lettek KF5 alatt. Bár a breeze ikonjai annyira fapadosak, hogy azt bizony nem szoktam meg, még mindig sokszor keresgélnem kell, hogy melyik ikon mihez tartozik.

Pl. a KMail (még a 4-es) küld egy notficationt, hogy valamiért nem tud bejelentkezni a kimenő SMTP-re, csak épp a hibaüzenet vége már nem látszik az új notification tray app-ban (pont a szerver válasza), így aztán találgathattam, hogy mi a baja. De az is lehet, hogy ezt meghagyhatták volna a hagyományos Error dialog ablak üzenetnek. Vagy egy frissítésnél a csomagok neveinek vége már nem látszik.

Értelek. Akkor én azért nem találkozom ezzel a hibával, bár rémlik, hogy archon valami csomag is volt a kde4-es notificationok megjelenítéséhez kf5-re, de most hirtelen nem találom.
szerk.: amúgy nincs kf5-ös csomag kmailból? Arch-on már alapból az megy fel, ha kmail-t akarok telepÍteni.

Nem kedveltem a KDE-t a Plasma5 előtt,néha-néha próbálkoztam vele,de mindig az lett a vége,hogy annyira személyre szabtam,hogy már nem is tetszett.
Most viszont a Plasma5 nálam célt ért és váltottam még olyan áron is,hogy nem LTS-t használok Ubuntu-ból.
Azt viszont hozzáteszem,most már a régebbi KDE-hez is egy picit máshogy közelítek.

Igazából egyet is értek meg nem is.
Azt gondolom, hogy maga az alaptéma, azaz ahogy a tálca a menü kinéz az jobb mint a KDE4-nél. Viszont az tény, hogy pl: a Libreoffice marha rondán néz ki KDE5-n.

Ami még tetszik:
- integrálták az icon-task-ot a feladatkezelőbe. Simán lehet választani, hogy milyen feladatkezelőt szeretnél. Én persze az ikonosat választottam.
- A KDE menüben a Kedvencek - Alkalmazások stb. közötti váltásnál elég az egeret arrébbhúzni, nem kell ráklikkelni.

Ami kevésbé:
Ha kiteszem a tálcára a záró-kijelentkező appletet, akkor a kijelentkezés az alapértelmezett, és 30 sec-et is kell várni. El nem tudom képzelni, hogy miért nem a kikapcsolás az alapértelmezett. Ezt a 30 sec várakozást már a Gnome Shell-nél is utáltam.

"- A KDE menüben a Kedvencek - Alkalmazások stb. közötti váltásnál elég az egeret arrébb húzni, nem kell ráklikkelni" Ez finomabban van megvalósítva, de kde4-ben is megvolt.
Az applet meg szerintem a munkamenet-kezelőben megadott alapbeállításokkal dolgozik, gondolom, hogy azt ott át tudod állítani a neked tetsző viselkedésre (rendszerbeállítások->indítás és leállítás->asztali munkamenet).

Ez finomabban van megvalósítva, de kde4-ben is megvolt.
Egy ideje nem használok (legalábbis elsődlegesen) KDE-t. Sok disztribúció pedig a régi menüt hozta alapértelmezetten. Eddig valahogy nem tűnt fel.

Az applet meg szerintem a munkamenet-kezelőben megadott alapbeállításokkal dolgozik, gondolom, hogy azt ott át tudod állítani a neked tetsző viselkedésre (rendszerbeállítások->indítás és leállítás->asztali munkamenet).
Tudom. Már megcsináltam. Csak nem értem miért ez az alapértelmezett. Nem hinném, hogy otthoni gépen ez lenne a leggyakoribb művelet, ha valaki befejezte a "munkát" a számítógépen. Igaz más nevében nem nyilatkozhatok, de nálam kb. 85 % leállítás 14 % újraindítás 1 % kijelentkezés lehet az arány. Szóval amíg át nem állítottam, elég idegesítő volt. Pláne, hogy elég kicsik az ikonok.

"záró-kijelentkező applet"

Ezt a GNOME2-es/MATE-s sracok oldottak meg ugyesen, egyreszt a ket funkcio ket kulon applet, masreszt ugyan van timer, de az csak azert van, hogy ha az alatta levo gombokat nem nyomkodod meg, akkor automatikusan lefusson vmelyik taszk (a kijelentkezesnel a kijelentkezes, a leallitasnal a leallitas).

Ezek szerint a GNOME3-ban ezt is elboktek. Sokszor tenyleg halas vagyok a sorsnak a MATE projektert, el nem tudom kepzelni, mit hasznalnek helyette.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

hogy ha az alatta levo gombokat nem nyomkodod meg, akkor automatikusan lefusson vmelyik taszk
Ez KDE5-nél is így van, csak azt a 30 sec-t sokallom. 5 sec is elég lenne.

Hát tudod ízlések és pofonok. Engem a világból ki lehetne kergetni a Gnome2-vel. Az volt az régen az elméletem, hogy azért akarja mindenki témázni a Gnome2-t, mert olyan ronda szegény, hogy alap kinézetét senki nem tudja elviselni.

Pár kérdés a Mate-hez:
- Van már ikonos feladatkezelője, vagy még mindig külön dock kell hozzá?
- Még mindig az ikonos feladatkezelőre visszatérve, még mindig felül vannak alapértelmezetten a az alkalmazást indító ikonok alul meg a futó alkalmazások? Ebben mi a logika? Többet kell egerezni? (Bocs de az ikonos feladatkezelő nagy kedvenc, mindegy hogy KDE, Unity vagy Windows.)
- Minek kell szöveggel kiírni, hogy Alkalmazások, Helyek, Beállítások? Miért nem elég oda egy ikon? Hülye vagyok és nem tudom, hogy melyik-melyik? Vagy csak azért kell, hogy ne férjek el a felső tálcán, és legyen oka az alsó tálcára rakni a futó alkalmazásokat?
- Annak örülök, hogy a felhasználónév alapértelmezetten végre lekerült a tálcáról. Nagyon idegesítő volt. Mintha nem tudnám, hogy hívnak.

Szóval nem, nem szeretem a Gnome2-t (meg a Mate-t sem), se logikátlanságait, se kinézetét. Félre ne érts, én használtam Gnome2-t, csak nagyon át kellett szabnom, hogy el bírjam viselni. KDE-n kb. annyit faragok a felületen, hogy beállítom a háttérképcserélőt, meg lecserélem a feladatkezelőt ikonosra.

- Mi az az ikonos feladatkezelo, es miert jo?
- Igen, de en az also gombokat alig, vagy egyaltalan nem hasznalom. Az Alt+Tab mindent megold. Macen se hasznaltam soha a dockon levo ikonokat, kizarolag az appok elinditasara, vagy az egy app ablakai kozotti valtasra (hogy erre ott miert nincs egy Alt+Tab szeru felulet, azt azota se ertem, rettenetesen bena igy).
- Van egy-ikonos cucc is, a main-menu, az csak egy Start menu-jellegu gombot rak ki, lehet azt is hasznalni, en jobban szeretem ezt a szeparalt verziot.

En is hasznaltam mind a ket rendszert (sot, harmat, KDE3, KDE4, GNOME), de engem a KDE mindig frusztralt azzal, hogy mindig mindent el akart dugni ikonok moge. Elvegeztem a nyolc altalanost, tudok olvasni, es ha a kepernyom felbontasa ekkorat nott, akkor ne sajnaljuk mar kiirni a dolgokat betuvel.

De ez persze izlesek es pofonok kategoriaja, semmikeppen sem vitainditonak szanom, egyszeruen nekem meg ez a velemenyem, de megertem es tiszteletben tartom a tiedet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

- Mi az az ikonos feladatkezelo, es miert jo?
- Kde ikonos feladatkezelő, Windows supertálca, Ubuntu indító
Mind ugyanazt tudja. Összevonja a feladatkezelőt és a alkalmazásindító ikonokat, ami szerintem jó dolog. Azaz ha kiteszel egy alkalmazást a gyorsindítóba, akkor ugyanott találod a futó alkalmazást, ahol indítottad. Azaz könnyebben megtalálod (mindig ugyanott van) és nem foglal a tálcán 2 helyet egyszerre.

- Igen, de en az also gombokat alig, vagy egyaltalan nem hasznalom. Az Alt+Tab mindent megold.
Akkor minek van ott? És nem nem old meg mindent. Pont az a baj vele, hogy így mind a két kezed kell az ablakon belüli és az ablakok közötti navigációhoz. Kivéve ha nem használsz egeret. Márpedig én használok. Gondold el, hogy ülsz egy számítógép asztalnál - aminek kihúzható billentyűzet tartója van - és mondjuk egy doksit olvasol, amihez ugye elég az egér. Akkor minden egyes ablakváltáshoz hátratolod a széked kihúzod a billentyűzetet váltasz, visszatolod a billentyűzetet, előbbre tolod a széket?

Szerény véleményem szerint a billentyűzet elsősorban adatfelvitelre, az egér meg pozícionálásra való. Nekem az alkalmazások közötti váltás az pozícionálás nem adatfelvitel.

Én sem vitaindítónak szánom. Ez szerintem pusztán megszokás kérdése.

"Akkor minek van ott?"

A terminal ablakcime az ok. Azt ikonos feladatkezelo eseten (vegre ertem a kifejezes jelenteset) nem latnam.

"Pont az a baj vele, hogy így mind a két kezed kell az ablakon belüli és az ablakok közötti navigációhoz"

Hogy mi kell? Az Alt+Tab-ot meg anyam is meg tudja nyomni egy kezzel, pedig neki eleg kicsi keze van. Ha te ket kezzel (?) nyomod meg, akkor valamit nagyon rosszul csinalsz.

"Kivéve ha nem használsz egeret. Márpedig én használok. Gondold el, hogy ülsz egy számítógép asztalnál - aminek kihúzható billentyűzet tartója van - és mondjuk egy doksit olvasol, amihez ugye elég az egér. Akkor minden egyes ablakváltáshoz hátratolod a széked kihúzod a billentyűzetet váltasz, visszatolod a billentyűzetet, előbbre tolod a széket?"

Kepzeld, ezt nekem nem kell elkepzelnem, ugyanis pontosan ilyen asztalom van, annyi kitetellel, hogy en az egeret is a kihuzhatos reszen tartom (mert a kabele nem er fel az asztalra). Az olvasashoz a negy nyilgombot meg a szokozt hasznalom (sokkal egyszerubb, mint az egerrel kinlodni), es azokhoz ki sem kell huzni a fiokot. Az Alt+Tab-ot meg meg tudom nyomni anelkul, hogy latnam a gombokat, ugyanis vakon gepelek, tehat nem is kell kihuzni a billzetet, benyulok, alt+tab, es szol.

Kulonben, ha nekem olvasas kozben ablakot kell valtanom, akkor valoszinuleg egy hosszabb egereszos/gepelos folyamat var ram, tehat 10 esetbol 9-szer ha nem akarom, akkor is ki kell huznom a billzetet, mert gepelni azert eleg kenyelmetlen betolt billzettel (van egy kezhatnyi hely, de...)

"Szerény véleményem szerint a billentyűzet elsősorban adatfelvitelre, az egér meg pozícionálásra való."

Totalisan egyetertek.

"Nekem az alkalmazások közötti váltás az pozícionálás nem adatfelvitel."

Amig te huzkodod az egeret akarhonnan akarhova, en mar regen atvaltottam a harmadik ablakra. En mas elvek alapjan merem a szamitogephasznalatomat, es olyan modszert hasznalok, ami szerintem effektiv. Az Alt+Tab sztem sokkal-sokkal effektivebb barmilyen egeres kinlodasnal (mondom ezt ugy, hogy van egy csomo taszk, amit viszont kizarolag egerrel vagyok hajlando csinalni, meg ha van is ra billzet alapu megoldas).

--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"Szerény véleményem szerint a billentyűzet elsősorban adatfelvitelre, az egér meg pozícionálásra való."

Totalisan egyetertek.
Ha ezzel egyetértesz, akkor nem értem mit nem értesz azon, hogy az egyik kezem (a jobb) az kb. mindig az egeret fogja, kivéve adatfelvitelkor. Mert akkor mindkét kezemet használom, ugyanis én is vakon gépelek (Még papírom is van róla. Nem mintha számítana). Tehát ha ablakot akarok váltani, akkor egérrel fogok váltani, mert az egeret már úgyis fogom. A billentyűzetet viszont nem. Azt csak akkor, ha ténylegesen adatot viszek fel. Idő míg a másik kezemet a billentyűzetre teszem. Az alatt kb. 5x váltok ablakot. Tehát az mindenképpen egérrel fogom megoldani. Azaz nem fogom a másik kezemet használni az Alt-Tab-ra, mert akkor mindkét kezemet "pozícionálásra" használnám. Meg mert a másik kezem többnyire foglalt. Többnyire valamilyen papírt egyeztetek.

Az olvasashoz a negy nyilgombot meg a szokozt hasznalom (sokkal egyszerubb, mint az egerrel kinlodni),
Te most ugye viccelsz?
Bocsáss meg nekem, de te komolyan nyílbillentyűkkel görgeted a tartalmat a böngészőben, a szövegszerkesztőben, a táblázatkezelőben? Mert én mindenhol az egérgörgőt használom. Egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb, meg mert az egeret amúgyis fogom.

Azt nem ertem rajta, hogy nekem ketto darab kezem van, az egyik az egeren, a masik (a bal) a billentyuzeten, vagy ahhoz relative kozel. Az Alt+Tab pont kezreesik a bal kezemnek, es gyorsabban odanyulok (mikozben a jobb kezem meg mindig az egeren van), mint az egeret huzkodjam, az alatt en 3-4x is valtok ablakot. Ezzel pluszban megnyerem azt is, hogy a fokuszomat at sem kell allitanom addig, amig az uj ablak meg nem erkezik, mert altalaban pontosan tudom, hogy egy vagy ket ablak tavra van a kivant ablakom.

"Bocsáss meg nekem, de te komolyan nyílbillentyűkkel görgeted a tartalmat a böngészőben, a szövegszerkesztőben, a táblázatkezelőben? Mert én mindenhol az egérgörgőt használom. Egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb, meg mert az egeret amúgyis fogom."

Otthon igen, mert az eger egy cseppet beljebb van, igy hosszabb olvasaskor inkabb nem fogom, hanem a billentyuvel egyutt betolom a helyere, es mivel a nyilgombok kijjebb vannak, mint az eger barmikor is lesz, sokkal-sokkal egyszerubb azokkal navigalni.

A melohelyi gepnel mas a helyzet, de van, amikor ott is csak nyilgombokkal navigalok, foleg, ha gepeles kozben olvasok doksit (elofordul ilyen is), csak ezert ugyanis nem nyulok ki az egerert, felesleges.

Nezd, en azt latom, hogy nem fogjuk egymast meggyozni. Szerintem nincs egyertelmu felosztas funkcionalitasban a ket eszkoz kozott, mindketto lehet adatbevivo (gondolj pl. a rajzolo programokra, vagy a scrollbarral/sliderrel allithato ertekekre) es pozicionalo eszkoz is. Ennek megfeleloen en mindket eszkozt mindket feladatra hasznalom, mert en nem az elvek, hanem a praktikum menten hasznalom az eszkozeimet, elvbol meg inni se szoktam, azt is mindig poharbol/bogrebol teszem, mert ugy praktikus.

Bocsass meg nekem ezert a materialista megkozelitesert.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Szerintem nincs egyertelmu felosztas funkcionalitasban a ket eszkoz kozott
Egyetértek. Ez szerintem inkább csak szokás kérdése. Én 10 ujjal gépelek. 1 kézzel nem pötyögök. Azaz vagy mind a két kezem a billentyűzeten van vagy egyik sem. Nekem így kényelmesebb. Az ikonos feladatkezelőn ott vannak egymás mellett az ikonok. Mivel az egyes alkalmazások ikonja kevesebb helyet foglalnak, mint szövegesen kiírva, ezért több alkalmazás esetén sem válik átláthatatlanná a tálca (KDE5-n 27 db alkalmazásig számoltam. Tovább azért nem számoltam, mert egyszerűen nem volt már mit megnyitni.) ellentétben a szöveges feladatkezelővel, ahol ha 1 soros a feladatkezelő, már 4-5 megnyitott alkalmazás után sem fér ki a szöveg. Nem csoda, hogy nem használod az alsó tálcát és Alt-Tab-ozol. 2-3 alkalmazásig lehet hogy az Alt-Tab gyorsabb. Elismerem. De többnél nem. Egyszerűen azért nem, mert a szemed gyorsabb mint a kezed. Az ikonos feladatkezelőnél lényegében bármely 2 alkalmazás közötti váltás ugyanannyi ideig tart, hiszen minden esetben egy húzás az egérrel és egy klikk. Addig ugyanez Alt-Tab-nál változó, attól függ, hogy hány alkalmazás van megnyitva, és hogy ezek hol helyezkednek el a sorban. Ha nincs szerencséd akkor végig Alt-Tab-ozhatod az összes megnyitott alkalmazást, ami tuti nem gyorsabb, mint arréb tolni az egeret és klikkelni. Persze ehhez kell az ikonos feladatkezelő. Szöveges feladatkezelőnél, pláne ha felül vannak az alkalmazások, alul meg a feladatkezelő én is tuti az Alt-Tab-bal váltanék. Bár az is igaz, hogy nemigen tudna senki rávenni, hogy ilyen asztalt használjak.

csak nyilgombokkal navigalok, foleg, ha gepeles kozben olvasok doksit (elofordul ilyen is), csak ezert ugyanis nem nyulok ki az egerert, felesleges.
Ezzel most kb. ugyanaz mondod mint én. Adatfelvitelre billentyűzet, pozícionálásra egér.
Viszont megnézném, hogy pl: a hup-on vajon billentyűzettel navigálsz-e egérgörgő helyett.

"2-3 alkalmazásig lehet hogy az Alt-Tab gyorsabb. Elismerem. De többnél nem."

Ez (es a szoveg innentol szamolt maradek resze) akkor lenne igaz, ha az ikonos feladatkezelok barmelyike megoldana az egy alkalmazas-tobb ablak problemat, de nem oldjak meg. Vagyis, ha nekem van egy alkalmazasom (pl Terminal) aminek egynel tobb ablaka van, az nem jelenik meg a talcan kulon gombkent, vagy kulon funkciokent, hanem valami idiota modon az egy app-egy ablak koncepciot eroszakoljak meg valahogy, hogy megis lehessen ilyen nemstandard cuccokat hasznalni. Nekem az esetek 99%-aban ket dolog fut a gepemen: egy bongeszo sok fullel es sok ( > 2) ablakkal, valamint egy terminal, sok fullel es sok ablakkal, es eddig egy ikonos ablakkezelo se birt normalis megoldast adni az en use case-imre. Szoval bocs, ha eros szkepszissel fogadom amit errol irsz. Nem teljesen vakon reagalok ezekre, volt egy eleg hosszu idoszak, amikor OS X-et hasznaltam (Hackintosh-kent) desktopra, es ez az ikonos koncpcio nem gyozott meg. Utana a Windows 7/8/10 hasonlo funkcioit is kiprobaltam, de meg mindig ugy erzem: ez a fajta koncepcio nem az olyanoknak van kitalalva, mint en. Lehet, hogy en vagyok az a kisebbseg, akinek ez nem felel meg, es az en igenyemet mindenki letojja, ezt elfogadom, de amig van valasztasom, addig azt valasztom, ami szamomra kenyelmes. Szamomra az ikonos feladatkezelok nem kenyelmesek, es amit itt lattam-olvastam az nem gyozott meg ennek az ellenkezojerol.

Btw, egy szoval nem mondom, hogyaz Alt+Tab a legidealisabb megoldas, de a jelenleg elerheto egyik leghatekonyabb megoldas.

Kulon problema, hogy nekem a terminalok az ablak cimeben statuszt is tudnak atadni, ezt a funkciot ikonos feladatkezelo eseteben kompletten elvesztem, ha csak az elso harom betut latom, sokszor mar az is hasznos info tudna lenni.

"Viszont megnézném, hogy pl: a hup-on vajon billentyűzettel navigálsz-e egérgörgő helyett."

Hat, a hosszabb szalakat nem szoktam atgorgetni, a PgUp sokkal gyorsabban atvisz rajtuk, meg ha az oldal vegen keresek valamit, bizony az End gombnal nincs gyorsabb, meg ha ezert fel is kell emelnem a kezem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem pontosan idevág, de KDE5 ez is. Próbálgatom a Plasma5-öt Arch-on, elég siralmas a dolog.

Úgy látom kidobták a külön widget és háttérkép minden virtuális desktop-on funkciót. Fejlesztők ajánlják helyette, hogy használjak aktivitásokat... Nem ugyanaz a kettő, ez nem zavar senkit a KDE csapatban úgy látszik...

Dizájn. Egy trágya az egész, és ott tartunk, hogy nem is lehet változtatni, mert nincs elég lehetőség, plusz mindben benne marad kissebb nagyobb mértékben ez a flat dizájn, ami egyszerűen nem teszik... Olyan szépet lehet csinálni Qt-vel és ezt a gusztustalan valamit hozzák ki belőle...

Úgy veszem észre a hagyományos KDE felfogás GNOME-izálódott. (configurálásbeli kánaán -> nesze, használd)

Csalódott vagyok idáig, nem is váltok még, de hát örökké nem lehet döglött lovon lovagolni, ugye? :(

Akkor biztos nem érdekel a külön widget sem, ami nem baj, csak ha téged nem érdekel egyik sem, akkor miért érzed úgy hogy nem ugyanazt használjuk? Nyilván ha nem használtad akkor most sem hiányzik...

A kinézet az szubjektív, oxygen nem tetszik, vihar a pohárban ez is...

Tessék, maia theme, a manjaro artwork gitjében. :)
A szál kapcsán elkezdtem kísérletezni tegnap. Úgy tűnik, hogy mostanra archon rendben van az oxygen. Találtam emellett AUR-ban egy teljesnek tűnő témát: ez a papirus Nem az én ízlésem, de rendben van. Viszont a KF5 theme engine még nincs a topon :) Téma váltáskor sokszor részben frissülnek csak a beállítások, van ami logout/login után tűnik csak el a régiből, van ami program restarttal, van ami azonnal frissül. Ráadásul téma függőnek tűnik a dolog. Szóval türelem kell a kísérletezéshez.

A papirus-t megtaláltam én is, az se az igazi nekem, de hát ez szubjektív. Én a simple glass-t találtam, ami tetszik, követem, hogy fejlődik.

Keresgélem a megoldást a külön beállított desktopokra, próbálok barátkozni az aktivitásokkal, de elég kényelmetlen. Kicsit utánna olvastam ennek a témának, van kde fejlesztő aki valamilyen szinten "mergelné" az aktivitásokat és a virtuális asztalokat, majd követem abban is a fejleményeket, mindenesetre elég bosszantó ami történt, főleg hogy valamilyen szinten váltási kényszer van, mert a kde4-et szép lassan eltemetik.

Mér ebben a szálban is előkerült: még nincs teljes normális KF5 téma a breeze-n kívül. Oxygen használható, de még hiányos, az általad emlegetett maia meg egy szintén flat breeze átdolgozás. Lehet játszogatni asztali témákkal, színsémákkal, alkalmazásstílusokkal, csak épp az nem desktop téma. A felhasználók meg azt várják.

Én kipróbáltam, (kubuntu 15.04) uptodate frissitesekkel.

hatalmas nagy fos tenger.
az egész plasma 5 egy merő hányinger, undorító szinek, minimál ikonok, a skinek is ótvarak.
újakat persze nem lehet letölteni mert vagy nem működik, vagy kifagy tőle az egész desktop.
legszívesebben végig korbácsolnám tetőtöl-talpig akik ezt a förmedvényt összehozták.

a kdm kivétele külön felbaszta az agyamat.

namost a működése:
amikor működik, gyorsnak tűnik, bár ez a 4.14-es KDE-re is igaz.
nekem 9 asztalom van ALT 1-8 + 0
Alt+0-ra ennél sem lehet váltani asztalt, hiába állítom be bill kombinációba, baszik rá.
(ezt más desktop is rendszeresen elfelejti.) csak a 4-es kde tudja hibátlanul.

szóval én visszatértem a 14.04 kubuntura kde 4.14 (hala istennek debianon is meg a 4-es van, azt is szeretem )

senkinek nem ajánlom a KDE 5öt ( vagy palsma 5 nem tudom, miért kell ezt is megbonyolítani.)