Lidl féle Auriol z31915-rx weather station

 ( Proci85 | 2015. július 29., szerda - 12:26 )

Sziasztok

Adotta Lidl-ból egy Auriol z31915-rx típusú rádiós külső belső hőmérő állomás. Így néz ki. - Hátulja.
A problémám az, hogy egy idő után a külső érzékelő adatai elkezdenek villogni és az előtte lévő házikóról eltűnik a "van jel" ikon, ekkor semmilyen gombra nem reagál. Olyan, mintha befagyna az SW. Az óra viszont megy továbbra is.
Neten azt írják, hogy ilyenkor leakadt a külső érzékelő gyenge elem, nagy táv vagy csatorna zavarás miatt, és az utolsó mért érték villog. OK, de miért fagy be az egész? Továbbá próbáltam 1, 2, 3 csatornákat, ugyanaz. Próbáltam közvetlen mellé tenni, ugyanaz. Nem az érzékelő-központ távval van baj.

Azt figyeltem meg, hogy ha több napon keresztül nem talál rendes DCF jelet az óra része, akkor 3. alkalommal befagy az egész.
Ilyenkor csak a reset segít.
Alapból minden hajnalban keres DCF jelet, és ha talál akkor megjelenik az antenna jel + a tetején körök (valami ilyesmi).
Ha így hagyom, valamelyik hajnalban talál jelet, kint vannak a körök, valamelyik hajnalban nem talál, akkor csak az antenna jel van kint. Ha így hagyom, tuti fagyás lesz belőle.
Ha kézzel belállítom az órát, ez az egész DCF ikon eltűnik egészen addig, amíg ismét nem talál DCF jelet (ez lehet akár 1 hét is).
Ha erre figyelek és mindig belenyúlok kézzel -> DCF jel eltűnik, több hétig is elmegy. Enélkül bizonytalan DCF vételi helyen min. 3 nap alatt fagyás, de max 7 nap.

Egyszer már vettem egy ilyet, de ugyanilyen hibával visszavittem.
Fél évre rá, most ismét lett a Lidl-ben és a matrica szerint újabb verzió. Ugyanígy hibás. Visszavittem, ez már a csere.
Nem akarom elhinni, hogy ennek így kellene működnie és más nem szív vele.

Mivel ár/érték arányban elég jó, gondolom más is vett rajtam kívül.
Nálatok mi a tapasztalat?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy lehet jó az ár/érték aránya, hogy ha már többször cserélted?

Sz*r de legalább olcsó :)

Ilyen a Lidl, jó érzése kell legyen az embernek és akkor nagyot nem bukik, csak a szoftveres cuccokat nehéz "megfogni".

Terméktől függően 1, de inkább 2-3 éven belül - a pénztárnál - általában visszaadják az árát, ha bármilyen problémád van.

Igen, 3 év gari van rá. Úgy gondolom, ha valaki 3 évet mer vállalni a termékre, akkor olyan xar csak nem lehet.
A fél évvel ezelőtti esetben is visszavittem, azonnal visszaadták az árát.
A mostanit visszavittem és cserét kértem, lévén még volt a polcon és nekem szükségem volt egy működőre.
Sajnos ez is problémás, de szerintem nem általános, könnyen kibuktatható hiba lehet, különben a gyártó sem szivatná magát, hogy eladja ennyire szembetűnő fatális hibával. Vagy az ingadozó DCF vétel vagy a lakótömbben annyian használnak ilyet, hogy ez zavarja be. Másra nem tudok gondolni. Defaultból mindenkinél nem lehet ennyire xar :)

Egyébként nem az első kütyü ami a Lidlből veszek. A 3 év azért elég jól hangzik, főleg, hogy ha gond van, 3 éven belül visszaadják a zsetont. Nem sok helyen csinálhatod meg ugyanezt. Ezt leszámítva, nem volt még problémám az ottani, jellemzően SILVERCREST termékekkel.

Ha senkinek semmi ötlete, hazaviszem vidékre, ahol se wifi áradat, se más egyéb a 433MHz-n + meglátjuk a DCF-el mi újság.

"Úgy gondolom, ha valaki 3 évet mer vállalni a termékre, akkor olyan xar csak nem lehet."
Erre azért mérget ne vegyél! Ez inkább úgy működik, hogy kb 1$-ért megveszik a cuccot kicsi kínai barátainktól. Eladják 10-20x annyiért. Páran visszaviszik ha beszarik. A legtöbben nem viszik vissza 1 év múlva se ha beszart, mert már nincs meg a blokkja, lusták, ciki visszavinni. Így aztán elég durva profit jön ezekből a cuccokból.
Ezt nem a kisujjamból szoptam, dolgoztam hasonló multi cégnél beszerzőként.
De szerintem tényleg megvehetők a cuccaik, mert ha te visszaviszed, ha beszart, akkor nem sokat szórakoznak a cserével, vagy a pénzvisszatérítéssel.

AZ 1 dodó azért barokkos túlzás, de valóban hasonlóan működik.

Értsd jól. Ha működik, a kijelentés akkor igaz.

Ilyesmit egy RPI-bol is ossze lehet barkacsolni.
Egyszer vettem en is egy ilyet, mondjuk nem kozertben hanem a conradban, de ipari hulladek volt mar a screen sem kapott rendesen delejt, de nem erdekelt, a gombsora miatt vettem..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Persze, csak ehhez ugye kell egy pi (8k alatt nem nagyon kapsz), a külső érzékelőhöz kell még egy arduino (kb. 1k), kell valami normális kijelző (kb. ezres nagyságrend ez is), és a dcf antennát mondjuk váltsd ntp-vel. Plusz még ugye a sallangok, 2 db 18b20, 433 megás adó+vevő, sd kártya, elemtartók, dobozok, stb. erre is elmegy 1-2 ezer gond nélkül.

Szóval ha nem számolsz semmilyen utánajárást és munkát, anyagköltséget tekintve akkor is tartasz vagy négyszer annyinál, de ha a beltérit pi helyett mondjuk arduino-val csinálod akkor is a duplájánál.

Arduino nem kell hozza, AD-atalakito sem, mert van siman digitalis homero is. A vezetek nelkuli kapcsolat viszont razos. Lehet hogy dragabb, de legalabb javithato ha elpusztul

http://www.modmypi.com/blog/ds18b20-one-wire-digital-temperature-sensor-and-the-raspberry-pi

Kijelzo mondjuk egy nokia 5110-es telefonbol kiszedheto, ez kb. 300 ft bontoban

Vezetek nelkuli cuccok erdekesek:
wget -d -c http://ab-log.ru/files/File/books/WirelessSensorNetwork.pdf

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Igen, én is 18b20-ra gondoltam (nálam otthon openwrt-n az van).
Viszont kívülre kell neki valami okosság, mert ugye egy lábon kommunikál a cucc, szóval csak simán egy 433-as adó nem elég neki. A vevőt és az adót pedig nem kéne egy l lábra tenni, szóval adja magát az arduino kintre. Nem azon az ezresen megy el a dolog, amibe az kerül.
A kijelző se drága amúgy, mondjuk nem 300 hanem 700, de ennyiért már házhoz is viszik és megfejteni se kell.

De ha sok ilyen kis apró kacatot összeszedsz, akkor már drágábban jösz ki mint ha megveszed az működő készterméket.

(Mondom ezt úgy hogy én is kendácsolok, mert a DIY feeling megfizethetetlen :))

Abban a pdf-ben amit mellekeltem, maskepp irnak rola. vezetek nelkuli jelatvitel, szenzorral a vegen. (remelem jol ertelmeztem) Amugy mas erdekesseg is van benne, ide illik. Talan. (Nem en raktam fel az orosz szerverre...)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Majd megszakértem azt a doksit, mert elég sokat olvasgattam anno erről és ilyen cuccot csak horror árban találtam. Ha oldalszámot írnál azt megköszönném.

Mindenesetre a könyv elején (22. oldal környéke) vannak mindenfél idigi cuccok mutogatva, amikről azt írja hogy egy Freescale microchip van rajtuk. Szóval ezzel azért nem kell kívülre semmi más okosság, mert ezek a cuccok ezt beépítve tartalmazzák, így valóban csak a szenzort kell rádobni.
Cserébe a webshop-jukban 19 dodó volt a legolcsóbb cucc amit láttam, ami mai árfolyanom 5350 Ft, majdnem 2x annyi mint amennyiért a lidl az egész miskulanciát adja. A devkitek pedig jellemzően 300 dodóért vannak, azt inkább nem számolnám át :)

Szóval inkább egy arduino nano (tinyavr, whatever), már ha a költséghatékonyság is érdekel.

Sose az arat nezd szerintem, hanem azt, hogy rafazol-e vele.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Azért az ár is számít. Egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanazt a cuccot kihozod oob 2-3 ezresből, vagy összetákolod 10x annyiból, akár egzotikus (új, ismeretlen, kiforratlan, nem kívánt rész törlendő) cuccokat használva. ÉS a ráfázás itt sincs kizárva persze.

Sőt, még arduino nano sem kell hozzá, az atmega328 mikrokontrollert ebay-en megveheted magában, foglalattal, kristállyal 600Ft-ból megvagy.

Az arduino nano pedig kijön 750-ből (ha nem alatta), aztán kell hozzá egy darab usb kábel. Ennyit szerint megér a kényelem, azért számoltam ezzel.

Igen, igazad van, a nano 2.0 utánzat ebayen 520 ft, a 3.0 540.

„DIY feeling megfizethetetlen” -> http://goo.gl/TQj0zX

-----
(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Az irány és az ötlet jó, én is hasonlón gondolkozom csak Arduino központtal és tinyAVR külső érzékelőkkel, amik rádión beküldik a jelet.
A fenti eszköz addig is legyen valami címmel lenne + később referenciának, lévén nincs páratartalom + légnyomás mérőm.

Én vettem hétvégén (nem ilyet, de a lidl-ben), dcf-et még sose talált, de nem fagyott. A külső érzékelőt stabilan veszi.

Ha a fekete álló hosszúkás állóra gondolsz, én tegnap vettem. Külső érzékelő stabil, DCF-hez kiraktam az ablakba 10 percre, megtalálta, belőtte magát, visszaraktam a polcra:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Az az. DCF-nél nálam nehezítő tényező hogy nyugat felé elég sok falon kellene átmennie a jelnek, szóval nagyon meglepve nem vagyok.

sub

Nekem is van egy hasonlo, 1-2 eves, ugyan nem Auriol, hanem Ascot (HO2-WS-6B), de szerintem ugyanaz a kinai banda gyartja, csak mostanaban mas a felirat.

En is tapasztaltam vele hasonlo (ugyanilyen?) problemat (gombokra nem reagal, viszont az tobbi funkcio mukodik). Sajnos ezek belurol azert nem csucsminosegek, az enyemben pl. egy dara "leontott" chip van (szoval a die van direktben a NYAK-on, es nyakon van ontve a fekete trutyival).

Ha ez FW hiba, akkor szerintem sajnos javithatatlan.

/sza2

Hello,

Nekem van ilyenem. Most olyan másfél éves. Nekem annyi bajom volt vele, hogy ha be van kapcsolva a DCF szinkronizáció, akkor a 3 elem ami benne van olyan 1 hónap alatt lemerült.
Kötöttem rá egy trafót ... Most nem merül le :) Ha áram szünet lenne, azt is csak onnan veszem észre, hogy más városhoz számolja a napfelkeltét és a holdciklust.

Amit említesz problémát/problémákat azzal/okkal nem találkoztam.

Szia
Köszönöm a válaszodat.
A DCF szinkronizációt ki tudod kapcsolni?

Lehet még venni ilyet a lidlben?
Mennyibe került egyébként?

Fél, háromnegyed évente van. 5000 Ft volt tavaly is, most is.

Kis állót most vettem (3000 huf volt). A kijelzőjén kevesebb az infó mint a nagynak a nyitóban (csak külső belső hőmérséklet, idő dcf-en keresztül + dátum van rajta). Cserébe semmilyen gond nem volt vele. Az első alkalommal raktam ki az ablakba, hogy szinkronizáljon időt magának, megtette, aztán átraktam a lakás egy másik pontjába:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Köszönöm a segítséget!
Lehet, hogy szerencsém lesz mert itt nálunk mindig akadnak olyan dolgok amik megmaradnak régebbről is. Mikor vásároltad azt a komoly állomást (5000 Ft-ost)?

én másfél hete vásároltam (szombaton). Mivel rengeteg volt mind a kicsiből, mind a nagyból, gondolom akkor indult az akció


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Idén június 26-án vásároltam, de tavaly is ennyi volt. Ennyi a listaára. Ezért mondtam, ha működne elég korrekt lenne ennyiért.
Most amúgy elhoztam vidékre. 1 hónapot itt is tesztelem. DCF jelet rendesen kap. A belső egység a tetőtéri szobában, külső egység a teraszon. Eddig ezt is jól veszi.

Úgy értem, hogy Proci te mikor vásároltad a készüléket? Érdemes lenne vásárolnom?
A külső érzékelő hátuljára IPX3 van írva?

Igen, a külső érzékelőre IPX3 van írva.

Sziasztok!
A fekete hosszúkás fajtánál nekem eddig minden rendben működött, most pedig leakadt a kültéri érzékelő. Az utolsó mért értéket mutatja. Mit tehetek? Ha semmi akkor szombaton visszakérem az árát.

Ha egy ideig nyomod a hosszúkás gombot, újrakeresi az érzékelőt és az időjelet.

:)

Köszönöm. Annyival lett jobb hogy mostmár csak időnként akad le a külső adója. Visszafizettetem az árát.

Ilyen most:
http://kepfeltoltes.hu/view/150806/456477629DSC_0063_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nincs messze a vevőtől?

Nincs messze tőle. Ettől függetlenül nagyon zavaró, hogy csak gondol egyet és megszakítja a kapcsolatot a kültéri érzékelővel.
Holnap beviszem és visszakérem az árát.

Visszavittem, adtak egy újat de eközben megláttam egy olyat amit a nyitóban is írt sajnos kibontott dobozban. A kültéri érzékelő hiányzott belőle. Ez a Lidl!!! Hétfőn vagy kedden visszamegyek, megveszem mert van egy másik érzékelő azzal majd működni fog.

"Ez a Lidl!!!"

Ezek azok a kretén vásárlók, akik kilopkodják az alkatrészeket a csomagolásból.

Igazad van. Már eldöntöttem úgy is megveszem.

Nekem mindenképpen szükségem van egy ilyenre, terveim szerint egy másik kültéri érzékelővel is fog működni.

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem: Annak az időjárás állomásnak ami a nyitóban is van sajnos csak a beltéri egységét tudtam megvenni. Mivel szükségem volt mindenképpen egy ilyenre ezért kérdezem: az ellopott kültéri érzékelőt helyettesíthető ezzel a szintén 433 mhz-es szenzorral?

http://kepfeltoltes.hu/view/150808/DSC_0064_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Van egy ugyanilyenem az asztalon (v: 12/2013), kb. masfel eve hibatlanul mukodik. A kulso erzekelo kb. 30m-re van az eszkoztol, szerintem eleg pontos (a legpontosabb homerom eddig), a radiocontrol pedig szinte azonnali reagalasu. Ugyhogy valoszinuleg egy hibas peldanyod van!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Értem. De nekem az volt a kérdésem, hogy, azzal az érzékelővel amit linkeltem fog e majd működni mert már mondtam, hogy bontottat vettem és hiányzott a külső jeladó. Tehát működhet vele:

http://kepfeltoltes.hu/view/150808/DSC_0064_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem neked, hanem nekem válaszolt. Nézd a szövegdobozok, hozzászólások behúzását. Aki alá bekerül a hozzászólás, ahhoz tartozik.

A budapesti betondzsungelből augusztus elején lekerült vidékre, ahol azóta is tökéletesen működik. Zéró fagyás.
Ami változott a környezetében:
-DCF jelet folyamatosan látja, tehát a DCF antenna ikon sosem tűnik el.
-A környezetében max 2 wifi AP van.

wifi AP ha millió db lenne körülötte se nagyon zavarhatná, lévén a dcf 433 Mhz, a wifi meg 2,5-5 Ghz, fényévekre van egymástól a spektrumuk
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Főként, hogy a DCF 77,5kHz-en megy :)

úgy bezony, jól elírtam. A 433 MHz a kültéri es beltéri között megy, de azt se zavarhatja wifi / mikrosütő stb, csak masik hasonló ilyen ketyere
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Tisztában vagyok vele. Ez az elmélet. A gyakorlat meg az, hogy Bp-n panelban 2 nap...1 hét után csontra fagy.
Vidéken Bp-től 100km-re pedig hónapokig stabilan megy. Akkor is valamilyen rádió frekis zavarra tudok csak gondolni. Mitől megy vidéken jól? A friss levegőtől? :)

Egy városban sokkal nagyobb az elektroszmog - nagyobb a népsűrűség, több villamos berendezés üzemel adott térfogaton belül -, s ez nem csak az ebben az esetben teljesen irreleváns wifi-t illeti, hanem például a mosógépek, turmix gépek, aprítók egyenáramú villamosgépeinek kommutációs zaját. Tudom, van, amelyik mosógépben aszinkron gép van, ott a relék kapcsolásakor keletkezik széles spektrumú zaj. De mondhatnám a fázishasításos technológiákat, triac-os, tirisztoros vezérléseket is.

A fagyás amúgy software bug, mert bármilyen illegális, szemét adattal megkínálva legfeljebb ignorálnia kellene azt. Ezek szerint a hibakezelés nem sikerült valami jól, a software vélelmezi, hogy a bejövő adat a megfelelő formátumú lesz. Kellene paraméter ellenőrzés - értelmezési tartomány -, effélék.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1, városon belül a 433 egy szemétdomb a szó minden értelmében


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)