Windows 7 költöztetése SSD-ről HDD-re. Hogyan?

Üdv!

Segítséget kérnék!

Van egy asztali pc, amiben 64GB SSD-re telepített Win 7 fut, kiegészítve 1TB HDD-vel az adatoknak.
Van egy üres 500GB HDD.
Van egy T430i Laptop, amibe át kellene rakni a 64GB SSD-t.

Létezik olyan program, amivel egyszerűen át lehet pakolni az SSD-ről a Win7-t az 500GB HDD-re?
Ami elvégzi a szükséges konfigurációkat?

Milyen megoldást javasoltok?
Mivel tudom a fenti dolgot megoldani?
Ha kézi konfigurálás kell, miket kell változtatni, beállítani?

Előre is köszönöm a válaszokat.

dombi1976

Hozzászólások

Ha egy az egyben klónozod a diszket, beleértve a partíciós tábla környékén levő azonosítót (disk signature vagy mifene), akkor a Windows észre se fogja venni, hogy másik diszken fut, nem kell hozzá konfiguráció. Lásd clonezilla.

--

Acronissal is gyönyörűen menni fog.

Köszönöm a válaszokat.
A Clonezilla megoldotta a nagyobb részét remélem! :)
A rendszer elindult.

Ha SSD-re be volt állítva, mit kell változtatni ha HDD-n fut?
pl.: RamDisk kell? A klónozással most van egy 100MB, betűjel nélküli partíció is, ami "Rendszer számára fenn tartott". Ez mire való?

2 hete csináltam ugyanezt, ugyanilyen hardverrel a Paragon Partition Managerrel. Teljesen egyszerű volt. Simán ment minden.

A Win7 saját mentési programja. Lemezképkészítés, teljes rendszer mentés rendszerindító cd készítéssel.
Többen nem nem bíznak benne mivel "xar mert sose használták" + win gyári program és mindenféle külső megoldásokat ajánlanak. Az NT backup is kiválóan végezte a dolgát.

Az 500-as hdd-t berakod az SSD mellé, készítesz 2-3 pariticót
1: 2: 3: Rendszermentés és ezt formázni is kell.
A rendszermentésre lemented a jelenlegi SSD-n lévő wint, majd kiveszed az SSD-t az indító cd-ről bootolva javítás, rendszer visszaállítás lemezképről és a mentő/visszaállító program mindent visszarak. Mivel a lemezképen a 100Mb-os + C: particiók is rajta vannak ezt nem szükséges elkészíteni, mert visszatöltéskor ezt elvégzi, illetve ha megvannak lehet kérni a formázásukat.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Nem. Ugyanis ezzel több dolgot feltételeztél, első körben pl. azt, hogy van Linux-os eszköz kéznél, illetve azt is, hogy semmi extra nincs az SSD partícionálásában. Első körben az a jó, ha a meglévő, natív eszközöket veszi sorra az ember, és ha azok nem tudják, ami kell, akkor keres mást. Jelen esetben van natív, gyári megoldás is, meg van Windows-ra készített céleszköz is, illetőleg van csillió meg egy fapad megoldás is.

Oh, come on.

Nem számít a particionálás (LBA, remember?!). Egy az egyben klónozod, majd nyomsz egy resize-ot. Clonezillával, partimage-el ugyanezt kell csinálni. Resize mehet Windows alatt is.

dd ugyanúgy kéznél volt mint a clonezilla, de első hozzászólásomban írtam hogy nem merem ajánlani mert olyannal van dolgunk aki nem csinált még ilyet. Ellövöd a paraméterezést és vége.

Szerinted miben más a clonezilla ebben az esetben mint a dd? Más a végeredmény? Miért egyszerűbb Windows alatt sz*pni (elolvastam Lsh7 leírását és kirázna a hideg kezdőként)?

Igen, dd-t en se mertem volna ajanlani, de a clonezilla elegge szajbaragos, es (szerintem) user friendly is.

Lsh7-el volt egy kis szovaltasunk mar anno is. Nekem meg mindig a clonezilla a favorit, mert ott csak egy disk-disk copy es egy resize az egesz. Mig a windows megoldasa minimum 2x annyi ido. Raadasul az alapjan a leiras alapjan amit most olvastam, minden csak nem user friendly, meg lehet en is vakarnam a fejem. Clonezilla meg csak next-next finish.
(Heti 40-50 image keszites, koltoztetes van a cegnel clonezillaval, soha nem volt meg semmi problema, nem ajanlanam ha problemas lenne)

De ez maganvelemeny persze. Hasznalja mindenki azt, ami szamara a legjobb az adott feladatra. Ez kicsit olyan hitvita, hogy kinek mi a legjobb, mit ismer etc.
Egyszer erdekes lenne belemenni egy ilyen vitaba, de ugyis csak elfajulna az egesz.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Nekem érdekes módon az Acronis TrueImage nagyjából next-next-finish mentette le, majd pakolta vissza az XP-met az ssd-ről/re - az ssd-re költözés meg még egyszerűbb volt (ellenben erősen szuboptimális, már ami a teljesítményt illeti, ezért volt az Acronis-os ment/visszarak mókolás): Amúgy is tükrözött diszken volt az OS, úgyhogy a tükör egyik felét kivettem a gépből, bekonfiguráltam a helyére az SSD-t, amikor a kötet szinkronba került, akkor meg a másik HDD-t löktem ki a tükörből, és kész. Jó, ehhez olyan OS kell, amiben beizzítható vagy eleve elérhető a kötetkezelőben a raid funkcionalitás. Az XP-ben beizzítható :-P

Nekem ugyanaz az XP elvolt 2-3 eltérő alaplapon egymás után újratelepítés nélkül, csak simán diszk cserével vagy dd jellegű másolással (asszem megélt 7 évet is vagy többet). Nekem ez kb. urban legend, hogy az XP nem bootol be másik alaplapon. Persze nem mondom, hogy aki mégis így járt, az hazudik, de semmiképpen sem megoldhatatlan probléma.

--

Miert akarnek ilyet csinalni? Bar gondolom a windows aktivacionak ez lehet nem tetszene, de az a windows hibaja, nem a clonezillae.

Minden gepnek sajat image van, minden gepen kicsit mas az sw kornyezet, hiszen tesztelesre vannak. Emiatt akar heti 10x is ujra kell oket huzni a tiszta image-bol, mert csak "tiszta" rendszer hasznalhato tesztelesre.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Nem akartam új treadet. Ma ugyanezzel a problémával találkoztam, eddig megoldottam, de. Most nagyobb HDD partícióról kéne kisebb SSD-re átrakni a Windows 10 partíciót. Reggel 10 órától délután 16-ig átnéztem egy csomó cikket, főleg magyar nyelvűt. Rengeteg cikk szólt róla, hogy ilyen-olyan szoftver jó rá, remek, egyszerű. Csak mikor kipróbáltam, egyik sem tudta azt, hogy a nagyobb HDD partíciót átvigye a kisebb SSD-re (legalábbis free megoldást nem, fizetni meg nem akarok érte, 2 számítógép esetén az előrelátható 5 évben) Van ilyen? Clonezillát és dd-t nem próbáltam még. Ráadásul Windows 10 + Ubuntu 14.04-van rajta, Grub-al indul, amit nem tudom hova lett telepítve. 500 Gb-os merevlemez, fele Ubuntu, fele Windows 10, Grub-ról indul, alapértelmzetten a Windows 10. Az SSD 240 GB-s, ami kisebb, mint az 500 Gb-s merevlemez Windows 10 partíciója. Ha a Windows 10 saját partíciókezelőjét indítom, akkor az sem csinál kisebbet az SSD egészénél. Jól sejtem, hogy Windows lemezhely felszabadítás, kötet kicsinyítés, így másolás lesz az út. Vagy van egyszerűbb megoldás? Macrium Free-t, EaesUS-t próbálgattam eddig. Vagy CloneZilla jobb lenne?

Clonezillával pedig meg lehet csinálni.
Előbb nekifutottam gparted-el (nem emlékszem hogy clonezillából vagy sysrescuecd alól), az tudja szépen mozgatni az adatokat, a lemez többi része pedig üres marad.
Aztán ugye lehet dd-zni is meg clonezillával is mehet (advanced módban ki lehet kapcsolni a cél lemez kapacitás ellenőrzését).

Az Ubuntut is lehúznám a lemez alsó részébe vagy dobnám attól függően hogy mi az elsődleges platform mert van ugye Linux Subsystem.

Érdekes, engem eddig lerázott a clonezilla, ha kisebb volt a cél, mint a forrás diszk, ráadásul hiába fértek volna el a partíciók a cél lemezen, ugyanúgy hibával kilépett. DD-vel is másoltam, nem indult. Lehet valami spéci esetet sikerült benyalnom.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem egy nagy varázslat, ha nem ragaszkodsz a csilivili varázslókhoz :)

Tételezzük fel, hogy sda-n van egy működő rendszered ami alatt csinálod, sdb a forrás, sdc a cél:

1. partíciók elkészítése, bootolhatová tétele:

fdisk /dev/sdc

2. MBR+Bootloader másolás.:

dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc bs=512 count=63

3. Ha sdb2 a Win10 NTFS-en, akkor kicsinyítsd le mondjuk 100GB-ra (vagy amire elfér, és amekkoránál picit nagyobb méretű particiót hoztál létre az fdisk-el):

ntfsresize --size 100G /dev/sdb2

4. Másold át az új helyre:

ntfsclone --overwrite /dev/sdc2 /dev/sdb2 --force

5. Nagyobbítsd meg az új helyen a fájlrendszert akkorára, amekkora a létrehozott partíció:

ntfsresize /dev/sdc2 -f

6. A Linux az meg már simán fájl szinten rsync-el vagy tar-al kényelmesen másolható a kisebb partícióra ha megcsináltad rajta a fájlrendszert és mountoltad a forrást (pl. sdb1) és a célt (sdc1):

rsync -aHxq --exclude={/dev/*,/proc/*,/sys/*,/tmp/*} /mnt/sdb1 /mnt/sdc1

vagy

cd /mnt/sdb1; echo 'dev proc sys tmp' > exclude.txt; tar cp --exclude-from=exclude.txt . | (cd /mnt/sdc1 ; tar xpv); mkdir /mnt/sdc1/{dev,proc,mnt}

Ennyi. Legrosszabb esetben a grub-ot kell helyrehozni chroot-olt környezetben, de legtöbbször túléli.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Partszélről belepofa: egyszer töltsd le a Microsoft Deployment Toolkit-et és azt, ahogy éppen hívják a telepítő-készítőjüket (asszem most éppen ADK) és kattintgass magadnak össze egy Generic ISO-t - gyakorlatilag kapsz egy command promptba bootoló live CD-t, benne mindenféle okosságokkal, mint pl. az imagex. Aztán https://hup.hu/node/141243?comments_per_page=9999

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

In-place nem, de ha ráereszted a USMT-t telepítés előtt és után, az egész sok mindent szépen áthoz (persze sajnos nem tökéletes, úgyhogy én szoktam előtte teljes mentést is csinálni, ha bármi kéne utólag)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Mindent elmondtak fentebb a partíciómásolásról ami fontos, annyit fűznék hozzá, hogy vigyázz, ha azon a rendszereden van olyan aktivált program, aminek szerveren tárolódnak az aktivációk számai. Hónapokkal ezelőtt az Edius 8-al szívtam meg, hogy a Win 7 saját lemezképkészítőjével csináltam egy teljes mentést, majd hetekre rá abból a mentésből akartam a rendszert helyreállítani. Így esett meg, hogy a mentéskor az aktivált állapotú Edius 8 a visszaállítás után, (ugyanaz a gép, hdd, patíció, Win install) aktiválatlannak találta magát, de amikor megint aktiválni akartam online, a szerver visszaköpte, hogy kitelt már a három aktivációs lehetőségem. (3 gépemre tettem fel) Ekkor jött a többhetes levelezés a hazai forgalmazóval, hogy intézzék el a gyártóval, hogy eggyel csökkentsék az aktivációs számot a szerveren a profilomban. Macerás volt...

Windows 10 saját eszközével akarom lejjebb venni a partíció méretét. Defrag, optimizáció lefutott, 72% terület szabad, nem akarja lejjebb venni a kötet méretét.

Nem lett volna egyszerűbb egy nagyobb HDD-re, nem sector-by-sector formátumú image-be átmenteni (ha ingyenes tool kell, akkor ntfsclone, vagy partimage), és azt visszatölteni az SSD-re? Így legalább két példányban léteztek volna egyszerre az adatok. A Partition Magic okozott már nekem adatvesztést; mentés nélkül nem egy életbiztosítás. Ha meg már mentést készítesz, akkor egyszerűbb a mentést visszaállítani, és kihagyni a Partition Magic-et a képből.

A Windows 7 saját backupja nem tud kisebb meghajtóra visszaállítani, ezt tapasztalatból tudom.