Windows 7 költöztetése SSD-ről HDD-re. Hogyan?

 ( dombi1976 | 2015. május 1., péntek - 12:45 )

Üdv!

Segítséget kérnék!

Van egy asztali pc, amiben 64GB SSD-re telepített Win 7 fut, kiegészítve 1TB HDD-vel az adatoknak.
Van egy üres 500GB HDD.
Van egy T430i Laptop, amibe át kellene rakni a 64GB SSD-t.

Létezik olyan program, amivel egyszerűen át lehet pakolni az SSD-ről a Win7-t az 500GB HDD-re?
Ami elvégzi a szükséges konfigurációkat?

Milyen megoldást javasoltok?
Mivel tudom a fenti dolgot megoldani?
Ha kézi konfigurálás kell, miket kell változtatni, beállítani?

Előre is köszönöm a válaszokat.

dombi1976

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha egy az egyben klónozod a diszket, beleértve a partíciós tábla környékén levő azonosítót (disk signature vagy mifene), akkor a Windows észre se fogja venni, hogy másik diszken fut, nem kell hozzá konfiguráció. Lásd clonezilla.

--

Clonezilla +1
--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Acronissal is gyönyörűen menni fog.

+1

+1

Acronis True Image / Acronis Backup

Van clone disk funkció, azzal a legegyszerűbb.

Sakk-matt,
KaTT :)

A dd-t ajánlanám, de nem merem.

Köszönöm a válaszokat.
A Clonezilla megoldotta a nagyobb részét remélem! :)
A rendszer elindult.

Ha SSD-re be volt állítva, mit kell változtatni ha HDD-n fut?
pl.: RamDisk kell? A klónozással most van egy 100MB, betűjel nélküli partíció is, ami "Rendszer számára fenn tartott". Ez mire való?

Az drivetol fuggetlenul ott van. Az egy "REndzer szamare fenttartott particio"

-+-+-+
Dropbox tarhely
Cave Canem
+-+-+-

A Windows indítórendszere van rajta.

Azt én nem piszkálnám a helyedben nagyon. Bootmanager, memtest, ilyen okosságok vannak rajta.

dd, aztán a partíció kiterjesztése a disk végéig.
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

2 hete csináltam ugyanezt, ugyanilyen hardverrel a Paragon Partition Managerrel. Teljesen egyszerű volt. Simán ment minden.

A Win7 saját mentési programja. Lemezképkészítés, teljes rendszer mentés rendszerindító cd készítéssel.
Többen nem nem bíznak benne mivel "xar mert sose használták" + win gyári program és mindenféle külső megoldásokat ajánlanak. Az NT backup is kiválóan végezte a dolgát.

Az 500-as hdd-t berakod az SSD mellé, készítesz 2-3 pariticót
1: 2: 3: Rendszermentés és ezt formázni is kell.
A rendszermentésre lemented a jelenlegi SSD-n lévő wint, majd kiveszed az SSD-t az indító cd-ről bootolva javítás, rendszer visszaállítás lemezképről és a mentő/visszaállító program mindent visszarak. Mivel a lemezképen a 100Mb-os + C: particiók is rajta vannak ezt nem szükséges elkészíteni, mert visszatöltéskor ezt elvégzi, illetve ha megvannak lehet kérni a formázásukat.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Jójó de ennél Linux alatt végtelenül egyszerűbbet tudunk: dd

Ezt majd akkor is mond, ha költöztetés után elszáll az egész Win és végtelen javítási ciklusba kergeti magát.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Használom ezt is, clonezillát, partimage-et is, soha semmi gond nem volt velük. Akkor komplikáltabb ha kisebb a céllemez.

Virtuális gépeket mentek automatán dd-vel. Mindíg vissza tudtam tölteni őket.

Azért futó rendszerről dd-vel másolatot csinálni... Még vmware snapshot esetén sem bátorkodnék ilyesmit csinálni, amikor az OS-oldalól kiszillió fájl van nyitva írásra, és azokat matatja is valami kellően nagy elánnal.

Snapshotot csinálok róla, és akkor mentem. Amit dolgozik, azt a snapshotba dolgozza a mentés idejére. Eléggé bevált a történet (debian+xen+lvm).

Azért a metaadatok, illetve az intenzíven írt fájlok konziszt6enciájában én nem bíznék 100%-ban... OS-oldalról egy fsck "helyrehozza", de alkalmazások fájljainál azért lehetnek érdekes anomáliák - snapshot esetében is.

Ha így lenne, akkor az applikációk nem túl jók, hiszen áramkiesés és rendszerfagyás megtörténhet.
Ez ellen kell védenie a naplózó fs-nek.
Ami a memóriában volt ... nos annak pápá..


Ha átadod a tudásod neked attól még nem lesz kevesebb belőle..

ezt akkor csinalja, ha az elso inditasnal bentfelejted a regi diszket.

--
HUP te Zsiga !

Költöztettél már dd-vel mondjuk kisebb diszkre? Vagy épp hagyományos partíciókról lvm-re (avagy vissza)? Esetleg RAID-kötetet...?

Tisztában vagyok azzal hogy minek milyen határai vannak. Jelen esetben a dd az ami a legegyszerűbben megoldotta volna a problémát.

Nem. Ugyanis ezzel több dolgot feltételeztél, első körben pl. azt, hogy van Linux-os eszköz kéznél, illetve azt is, hogy semmi extra nincs az SSD partícionálásában. Első körben az a jó, ha a meglévő, natív eszközöket veszi sorra az ember, és ha azok nem tudják, ami kell, akkor keres mást. Jelen esetben van natív, gyári megoldás is, meg van Windows-ra készített céleszköz is, illetőleg van csillió meg egy fapad megoldás is.

Oh, come on.

Nem számít a particionálás (LBA, remember?!). Egy az egyben klónozod, majd nyomsz egy resize-ot. Clonezillával, partimage-el ugyanezt kell csinálni. Resize mehet Windows alatt is.

dd ugyanúgy kéznél volt mint a clonezilla, de első hozzászólásomban írtam hogy nem merem ajánlani mert olyannal van dolgunk aki nem csinált még ilyet. Ellövöd a paraméterezést és vége.

Szerinted miben más a clonezilla ebben az esetben mint a dd? Más a végeredmény? Miért egyszerűbb Windows alatt sz*pni (elolvastam Lsh7 leírását és kirázna a hideg kezdőként)?

Igen, dd-t en se mertem volna ajanlani, de a clonezilla elegge szajbaragos, es (szerintem) user friendly is.

Lsh7-el volt egy kis szovaltasunk mar anno is. Nekem meg mindig a clonezilla a favorit, mert ott csak egy disk-disk copy es egy resize az egesz. Mig a windows megoldasa minimum 2x annyi ido. Raadasul az alapjan a leiras alapjan amit most olvastam, minden csak nem user friendly, meg lehet en is vakarnam a fejem. Clonezilla meg csak next-next finish.
(Heti 40-50 image keszites, koltoztetes van a cegnel clonezillaval, soha nem volt meg semmi problema, nem ajanlanam ha problemas lenne)

De ez maganvelemeny persze. Hasznalja mindenki azt, ami szamara a legjobb az adott feladatra. Ez kicsit olyan hitvita, hogy kinek mi a legjobb, mit ismer etc.
Egyszer erdekes lenne belemenni egy ilyen vitaba, de ugyis csak elfajulna az egesz.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Nekem érdekes módon az Acronis TrueImage nagyjából next-next-finish mentette le, majd pakolta vissza az XP-met az ssd-ről/re - az ssd-re költözés meg még egyszerűbb volt (ellenben erősen szuboptimális, már ami a teljesítményt illeti, ezért volt az Acronis-os ment/visszarak mókolás): Amúgy is tükrözött diszken volt az OS, úgyhogy a tükör egyik felét kivettem a gépből, bekonfiguráltam a helyére az SSD-t, amikor a kötet szinkronba került, akkor meg a másik HDD-t löktem ki a tükörből, és kész. Jó, ehhez olyan OS kell, amiben beizzítható vagy eleve elérhető a kötetkezelőben a raid funkcionalitás. Az XP-ben beizzítható :-P

Az érdekelne a clonezillás költöztetéssel hogyan oldod meg amikor az imiget egy tök eltérő alaplapra akarod visszatolni ?

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Nekem ugyanaz az XP elvolt 2-3 eltérő alaplapon egymás után újratelepítés nélkül, csak simán diszk cserével vagy dd jellegű másolással (asszem megélt 7 évet is vagy többet). Nekem ez kb. urban legend, hogy az XP nem bootol be másik alaplapon. Persze nem mondom, hogy aki mégis így járt, az hazudik, de semmiképpen sem megoldhatatlan probléma.

--

Ha az alaplapokon ugyanaz a chipset van pl.:Intel Nvidia SiS Via valoszinu elindul, de SiS re egy Via-s Xp nagy esellyel elszall.

Ha jól tudom lemezvezérlő driverrel szokott gond lenni(mivel a windowsba nincsenek benne a driverek), ez nem csak xpénél, hanem napjainkban is. Sysprep-el célszerű ezt kezelni, így egy tartományon belül is lehet használni a klónokat.

Miert akarnek ilyet csinalni? Bar gondolom a windows aktivacionak ez lehet nem tetszene, de az a windows hibaja, nem a clonezillae.

Minden gepnek sajat image van, minden gepen kicsit mas az sw kornyezet, hiszen tesztelesre vannak. Emiatt akar heti 10x is ujra kell oket huzni a tiszta image-bol, mert csak "tiszta" rendszer hasznalhato tesztelesre.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Nekem néha jól jönne, de alapvetően én is üzemeltetek, az egyforma gépeknek egy image-e van.

Lsh7-nek más profilja van, nála sokféle gép fordul meg, ezért fontos neki az, hogy megbízhatóan elinduljon. Elképzelhető hogy az a legjobb megoldás az ő esetében amit használ.

Én is nemrég csináltam költözést.
http://hup.hu/node/139795
A clonezilla tökéletes és fontos,hogy nagyon gyors is. Nekem bejött.

Nem akartam új treadet. Ma ugyanezzel a problémával találkoztam, eddig megoldottam, de. Most nagyobb HDD partícióról kéne kisebb SSD-re átrakni a Windows 10 partíciót. Reggel 10 órától délután 16-ig átnéztem egy csomó cikket, főleg magyar nyelvűt. Rengeteg cikk szólt róla, hogy ilyen-olyan szoftver jó rá, remek, egyszerű. Csak mikor kipróbáltam, egyik sem tudta azt, hogy a nagyobb HDD partíciót átvigye a kisebb SSD-re (legalábbis free megoldást nem, fizetni meg nem akarok érte, 2 számítógép esetén az előrelátható 5 évben) Van ilyen? Clonezillát és dd-t nem próbáltam még. Ráadásul Windows 10 + Ubuntu 14.04-van rajta, Grub-al indul, amit nem tudom hova lett telepítve. 500 Gb-os merevlemez, fele Ubuntu, fele Windows 10, Grub-ról indul, alapértelmzetten a Windows 10. Az SSD 240 GB-s, ami kisebb, mint az 500 Gb-s merevlemez Windows 10 partíciója. Ha a Windows 10 saját partíciókezelőjét indítom, akkor az sem csinál kisebbet az SSD egészénél. Jól sejtem, hogy Windows lemezhely felszabadítás, kötet kicsinyítés, így másolás lesz az út. Vagy van egyszerűbb megoldás? Macrium Free-t, EaesUS-t próbálgattam eddig. Vagy CloneZilla jobb lenne?

diskmgmt.msc nem tud partíciót kisebbre venni? Ha nem, akkor bármilyen Windowsos szoftverrel tedd meg, utána klónozd.

Clonezillával pedig meg lehet csinálni.
Előbb nekifutottam gparted-el (nem emlékszem hogy clonezillából vagy sysrescuecd alól), az tudja szépen mozgatni az adatokat, a lemez többi része pedig üres marad.
Aztán ugye lehet dd-zni is meg clonezillával is mehet (advanced módban ki lehet kapcsolni a cél lemez kapacitás ellenőrzését).

Az Ubuntut is lehúznám a lemez alsó részébe vagy dobnám attól függően hogy mi az elsődleges platform mert van ugye Linux Subsystem.

Érdekes, engem eddig lerázott a clonezilla, ha kisebb volt a cél, mint a forrás diszk, ráadásul hiába fértek volna el a partíciók a cél lemezen, ugyanúgy hibával kilépett. DD-vel is másoltam, nem indult. Lehet valami spéci esetet sikerült benyalnom.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

a fizetni nem akarok érte után az jutott eszembe, hogy remélem a főnököd is ezt fogja mondani majd egy elvégzett munkád után..

+1

Az, hogy magamnak megveszem 3 kattintásból PayPal-al akciósan 5100 Ft-ért != számlát hozok róla. Angol nyelvű számla felejtős.

Miért felejtős az külföldi számla?

kifogas1: mert a konyvelo nem tud vele mit kezdeni es igy az akcios pár petakot a sajat zsebebol kellene kiperkalni
kifogas2: mert angolul van

A céges bankkártyával kifizetve tökéletesen rendben van, a könyvelőnek kutya kötelessége tudnia, mit kell vele csinálni. Ha nem megy, akkor nézzen utána, hogy hogyan, miként kell.

csabyka tökéletesen leírta, nincs hozzáfűznivaló.

A kolléga két nyafogást írt, nem valós választ. Ha minden cégnél csak magyar nyelvű, hazai kibocsátású számlát fogadna el a könyvelő, elég nagy gáz lenne...

Erre mi szükség van? Ha van működő, ingyenes eszköz a célra, akkor miért baj az, hogy nem akar fizetőset használni?

Nem azt írta, hogy nem akar fizetőset használni, hanem azt, hogy nem akar fizetni érte, mert neki nem ér annyit. Pedig ha végiggondolja, hogy mennyi időbe kerül egy másik, ingyenes megoldás kiguglizása, összevakarása, akkor lehet, hogy olcsóbb a fizetős szoftver...

Nem egy nagy varázslat, ha nem ragaszkodsz a csilivili varázslókhoz :)

Tételezzük fel, hogy sda-n van egy működő rendszered ami alatt csinálod, sdb a forrás, sdc a cél:

1. partíciók elkészítése, bootolhatová tétele:
fdisk /dev/sdc

2. MBR+Bootloader másolás.:
dd if=/dev/sdb of=/dev/sdc bs=512 count=63

3. Ha sdb2 a Win10 NTFS-en, akkor kicsinyítsd le mondjuk 100GB-ra (vagy amire elfér, és amekkoránál picit nagyobb méretű particiót hoztál létre az fdisk-el):
ntfsresize --size 100G /dev/sdb2

4. Másold át az új helyre:
ntfsclone --overwrite /dev/sdc2 /dev/sdb2 --force

5. Nagyobbítsd meg az új helyen a fájlrendszert akkorára, amekkora a létrehozott partíció:
ntfsresize /dev/sdc2 -f

6. A Linux az meg már simán fájl szinten rsync-el vagy tar-al kényelmesen másolható a kisebb partícióra ha megcsináltad rajta a fájlrendszert és mountoltad a forrást (pl. sdb1) és a célt (sdc1):
rsync -aHxq --exclude={/dev/*,/proc/*,/sys/*,/tmp/*} /mnt/sdb1 /mnt/sdc1
vagy
cd /mnt/sdb1; echo 'dev proc sys tmp' > exclude.txt; tar cp --exclude-from=exclude.txt . | (cd /mnt/sdc1 ; tar xpv); mkdir /mnt/sdc1/{dev,proc,mnt}

Ennyi. Legrosszabb esetben a grub-ot kell helyrehozni chroot-olt környezetben, de legtöbbször túléli.

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Partszélről belepofa: egyszer töltsd le a Microsoft Deployment Toolkit-et és azt, ahogy éppen hívják a telepítő-készítőjüket (asszem most éppen ADK) és kattintgass magadnak össze egy Generic ISO-t - gyakorlatilag kapsz egy command promptba bootoló live CD-t, benne mindenféle okosságokkal, mint pl. az imagex. Aztán https://hup.hu/node/141243?comments_per_page=9999

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Megnézem. Ezzel meg lehetne oldani Windows 7 32 bit frissítést Windows 10 64 bitre? Mintha tudna ilyet a MDT.

In-place nem, de ha ráereszted a USMT-t telepítés előtt és után, az egész sok mindent szépen áthoz (persze sajnos nem tökéletes, úgyhogy én szoktam előtte teljes mentést is csinálni, ha bármi kéne utólag)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Macrium-mal vannak jó tapasztalataim.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mindent elmondtak fentebb a partíciómásolásról ami fontos, annyit fűznék hozzá, hogy vigyázz, ha azon a rendszereden van olyan aktivált program, aminek szerveren tárolódnak az aktivációk számai. Hónapokkal ezelőtt az Edius 8-al szívtam meg, hogy a Win 7 saját lemezképkészítőjével csináltam egy teljes mentést, majd hetekre rá abból a mentésből akartam a rendszert helyreállítani. Így esett meg, hogy a mentéskor az aktivált állapotú Edius 8 a visszaállítás után, (ugyanaz a gép, hdd, patíció, Win install) aktiválatlannak találta magát, de amikor megint aktiválni akartam online, a szerver visszaköpte, hogy kitelt már a három aktivációs lehetőségem. (3 gépemre tettem fel) Ekkor jött a többhetes levelezés a hazai forgalmazóval, hogy intézzék el a gyártóval, hogy eggyel csökkentsék az aktivációs számot a szerveren a profilomban. Macerás volt...

Hát én utána megnézném ezeket az oldalakat és ellenőrizném, hogy visszafelé minden rendben van-e. Mármint, hogy volt-e így külön ssd optimalizáció beállítva...

https://www.custompcreview.com/articles/ultimate-ssd-optimization-guide-windows-10-update/
https://www.howtogeek.com/256859/dont-waste-time-optimizing-your-ssd-windows-knows-what-its-doing/

Windows 10 saját eszközével akarom lejjebb venni a partíció méretét. Defrag, optimizáció lefutott, 72% terület szabad, nem akarja lejjebb venni a kötet méretét.

Swap/hiberfil/minden nem átméretezhető fájlt kikapcsoltad?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem.

Windows 10 semmilyen -általam ismert- eszközével nem sikerült átméretezni a partíciót. Hirens's CD 15 Particion Magic opcióval simán megcsinálta? Innen már csak HDD>SDD költöztetésre kell eszközt találnom.

Nem lett volna egyszerűbb egy nagyobb HDD-re, nem sector-by-sector formátumú image-be átmenteni (ha ingyenes tool kell, akkor ntfsclone, vagy partimage), és azt visszatölteni az SSD-re? Így legalább két példányban léteztek volna egyszerre az adatok. A Partition Magic okozott már nekem adatvesztést; mentés nélkül nem egy életbiztosítás. Ha meg már mentést készítesz, akkor egyszerűbb a mentést visszaállítani, és kihagyni a Partition Magic-et a képből.

A Windows 7 saját backupja nem tud kisebb meghajtóra visszaállítani, ezt tapasztalatból tudom.