Viszlát Ubuntu, hello Fedora!

 ( zslaszlo | 2015. március 20., péntek - 11:04 )

Van nékem egy amolyan "játszós" particióm a winchesteren, ahol időről-időre kipróbálok egy-egy disztrót. A gép gyenge a VM-hez, és így tényleg "élesben" tudom tesztelni a nekem szimpatikus ujdonságokat. Az alaprendszer egy Debian XFCE környezettel, kényelmesen belakva napi munkára kiválóan alkalmas, ezt nem piszkálom. E mellé szoktam tenni más disztrókat.
Volt már itt:
arch: nagyon szerettem, de lassúnak találtam a gépen.
xubuntu: nem esett kézre igazán és nehézkes volt. Főleg a meglévő Debian mellett. Meg minek használnék egy lassabb Debiant? (Bocsi, ezt nem írtam le, és elnézést kérek minden Ubuntu usertől. Az Ubuntu jó és használható rendszer és sokkal frissebb, naprakészebb csomagokkal érkezik, mint a ronda, szerver disztrónak használható, elavult csomagokkal érkező, atomstabil Debian.) Szóval nem akarok hitvitát, hiszen azért van ennyiféle disztró, hogy mindenki kiválaszthassa a neki legjobban tetszőt.
És most, Fedora xfce spin. Szerelem első látásra. Sokat kell tanulnom még a rendszer működésével kapcsolatban, még nem használtam ilyen disztrót, de nagyon szimpatikus. A Yum Extender nevű csoda, nekem személy szerint annyira nem jön be, maradtam a parancssori csomagtelepítésnél, azt szoktam meg amúgy is. (Csendesen mondom, az aptitude hasonló az én szememben, de valahogy gyorsabb. A synaptic is kafa meg jól néz ki, de ahhoz hasonlót nem ismerek Fedora alatt. Ha van majd leírjátok, hol találom.)
Először engedélyeztem néhány non-free és free tárolót az rpmfusion-tól. Így már lett mp3 dekóderem és vlc-m is.
Ami nem olyan szimpatikus az a dokumentáció. Van mindenről valami infó, de szanaszét szórva és nem is feltétlenül naprakész. Szóval úgy kell összevadászni a szükséges ismereteket a netről. Magyar nyelven nem nagyon próbálkoztam, de gyanítom nem is kellene, mert nem igazán járnék sikerrel. Mindenesetre egy arch-hoz képest nem mondanám jól dokumentált rendszernek. Pontosabban vannak jó dokumentációk, de nincsenek jól rendezve.
A sebességre és memóriahasználatra nézve nincs okom panaszra, nagyon gyors és stabil a rendszer:

$ free
total used free shared buff/cache available
Mem: 2055052 215100 1307240 70600 532712 1730600
Swap: 0 0 0

Szerintem ez önmagáért beszél. A Midorit, azonban lehet, hogy lecserélem még Firefoxra, vagy Chromera, pontosabban mellé teszem a másik böngészőt. Az AbiWord, Gnumeric páros helyét mindenképp libre office veszi át. Most épp a skype telepítése zajlik a háttérben, kíváncsi leszek kezeli-e a sok gondot okozó beépített mikrofonomat?
Szóval eddig csupa jó és öröm az új disztró. Élvezem a tanulást is, mindig jó dolog új dolgokat megismerni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak elvi kerdes, de mar tobbszor lattam itt, hogy tobben disztrot cserelnek, pedig csak WM-et akarnak. Miert jo, hogy teljesen uj rendszert telepitesz az 'apt-get/yum install $masikablakkezelo' parancs futtatasa helyett?

--
http://blog.htmm.hu/

Félreértettél. Épp ellenkezőleg. Én minden rendszeren xfce WM-et használok. Pont a rendszereket szeretném cserélni, illetve kipróbálni.

Hogy ne maradjun fent annyi szemét függőség pl. vagy ne legyen 2 féle program ugyanarra a problémára
-
JVM futásidejű monitorozása

Mert mi történik, ha fennmarad más is? Nem, mintha nem lehetne leszedni. Nekem nem fáj, ha picit más a mágnesezési minta a HDD-men, mint lehetne.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Engem zavar :) arról nem beszélve, hogy úgy is jártam már nem 1x, hogy a telepítés után xy alrendszer nem működött olyan faszán, mintha 0ról raktam volna újra. Jah és bruttó 30 percről beszélünk, amennyi idő alatt leszedem, újra is rakom lévén, hogy erre vannak optimallizálva olyamataim. Hóbortból is váltok néha distrót 2-4 havonta ;)
-
JVM futásidejű monitorozása

Mostanában épp rolling release-ként használom a Fdorát: yum-mal szoktam az újabb kiadásra upgrade-elni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

DE-k esetén az összes fájl társítás szépen szét csúszni, "csak teszt jelleggel" felraksz egy másik DE-t (*), akkor annak az összes desktop fájlja is bekerül az application alá stb.

(*): Sőt, ehhez még plusz DE se kell, nyíltSÜSÜ alatt az Inkscape és az Okular a Gnome-os alkalmazások alatt [mert ugye a standard formátumok és helyek azért vannak, hogy gnóm pajtásék magasról szarhassanak rájuk...] előszetetettel versengenek a default PDF megnyitásért.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Melyik az a filekezelő, amelyben nem lehet konfigurálni, melyik alkalmazást társítsa egy file típushoz? Thunarban nekem nem okoz gondot ennek beállítása.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fájlkezelő rendben van (vagy hát a fene se tudja, a KDE-s Dolphin-t használom), az Evolution (Exchange miatt kell) az, ami szivat (egyszer utánaolvastam, a desktop fájlba kell valami Gnome-specifikus plusz beállítás, be is lőttem, működött is kb. a következő update-ig). Csak azért pedig, hogy ezt a társítást időnként elintézzem, nem akarok/fogok gnome-os fájlkezelőt is feltenni. (és ugye a szokásos butítsuk le a felületet Gnome elv itt is bejön: a Megnyitás más alkalmazással ablakban nincs "Mindig ezzel nyissa meg" gomb, mint minden más rendszer hasonló ablakában)

Off: most az itthoni gépemen (szintén openSUSE) megnyitottam Evolution-ből egy PDF-et a default alkalmazással... GIMP :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem tudom, nincsenek efféle gondjaim. Thunar-t és Xfce-t használok Compizzal, vannak gnome-os és KDE-s alkalmazásaim. Ha meg mindent megutálnék, még mindig ott a Midnight Commander. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A parancssoros csomagkezelésnél a yum mellett kipróbálhatod a dnf-et is. Modernebb, talán kicsit gyorsabb is a függőségkezelése. Mind a yum, mind a dnf megfelelő pluginekkel még sokat idomítható.

Hónapokkal ezelőtt próbálgattam a dnf-et, de egy frissítést vagy telepítést nem tudtam véghezvinni vele, így fénysebességgel tértem vissza a yum-hoz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azóta már biztos sokat javult :-)

Amúgy meg érdemes próbálgatni, s indokolt esetben a fejlesztőket rugdosni, mert rövidesen ez veszi át a yum helyét:

https://fedorahosted.org/fesco/ticket/1312

Jaj! Akkor most kell egy olyan, hogy alias yum=dnf ? Mi baj volt a yum-mal? Nekem működött.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért ez tetszik:

If DNF doesn't work the user can use yum instead.

Lényegében ezt csináltam.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE