A systemd újabb innovatív alkalmazása ;)

A Gnome 3 desktop háttérképeinek automatikus rotálása saját systemd unit fájl segítségével:

http://major.io/2015/02/11/rotate-gnome-3s-wallpaper-systemd-user-units…

És még azt mondják egyesek, hogy a Linux desktop nem fejlődik!

Hozzászólások

Nagy benyomást tett rám.

Már várom a systemd alapú echot.

Annyi a cron-nak is lassan...
Vajon mikor cserélik le systemd-re a kernelt?

Hát ha már a cron-t írod, pl szerintem azt simán le kéne (vagy legalábbis fejleszteni egyet rajta), nekem leginkább a másodperc (esetleg még nagyobb időfelbontás) hiányzik, de el tudnék képzelni még több idősémát egy parancshoz, valamint feltételes indítással is meg tudnék barátkozni.

FathoM

Mi a fenéért nincs elég vér a pucájukban, és jelentik ki, hogy ez már nem linux? ez egy linux kernellel futó systemd operációs rendszer lesz.

Mellesleg a sys-v init scriptszaroktól herótom volt már, de amivé a systemd válik, az lassan ugyanaz, mint Cartman irattartója.

Tudom ebből flame lesz, de nem értem mi az a rohadt nagy baj a systemd-vel amitől mindenki anyázik.
A disztróm már egy ideje ezt használja, először tényleg elkerekedtek a szemeim, de pl rendszergazdai szempontból egy áldás, nagyon szépen működik.

FathoM

A hangsúly a "csináld rendesen"-en van. Valahogy amihez Lennart eddig hozzányúlt, az nem arról volt híres hogy rendesen csinált volna bármit is.
Csak úgy a teljesség igénye nélkül így kapásból:
- journald - hogy is áll ez a log corruption dolog? Túljutottunk már a "just ignore it" állapoton? Ja és a bináris log jó mert gyors, értem? A valóság meg... érdemes kipróbálni.
- pulseaudio - egy 486-oson is tudtam 44kHz 16bit Stereo hangot folyamatosan rögzíteni. Pulseaudioval 2Ghz-es gépen 22kHz 16bit mono akadásmentes rögzítésével is bajok vannak.
- avahi-daemon - valami aminek kb léteznie sem volna szabad, nem hogy defaultból bekapcsolva lennie a legtöbb disztrón. Security meg elment vadászni...
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szemely szerint:
Arch alatt NFS klienst nem sikerult vele normalisan osszehoznom.
Ha nem vagyok otthon, es nem tudja felmountolni a lokalis halorol a dolgokat, egyszeruen nem mukodik rendesen. Mikor listazni akarok a fajlrendszeren egy vegtelen loopba ragad. De kikapcsolasnal az unmount is iszonyat nyogvenyelos.

NFS esetén a hálóprobléma mindig is irtó nagy gáz volt.
Ezért helyi hálón kívül sose használtam NFS-t. Egyszerűen belefagyott a könyvtárba, ha volt alatta egy hálózati szakadás. (pl. wifi-nél újrakapcsolódtál).

Sose értettem, hogy ez miért nem bukott ki már rég másoknál...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"NFS esetén a hálóprobléma mindig is irtó nagy gáz volt." nekem autofs van több gépen is, és semmi problémám vele, annyit "trükköztem", hogy a symlinket, nem a home-omba tettem a megosztásról, hanem egy szinttel beljebb, így egészen addig semmi nem történik, amíg nem nyitom meg a homeomban lévő mappát, mert az autofs csak akkor csatolja.
-
JVM futásidejű monitorozása

Légyszi írd meg nekem lépésről lépésre, hogy mit állítsak be, mit hozzak létre, mit hová másoljak, linkeljek ha szeretnék egy olyan initet mely betölti a hangot (alsa, pulse), cron, és at időzítőket, kbd, és numlock kell még és kész is. Nem kell net, tűzfal, X, és semmi más sem. Mondjuk legyen a 4-es init ami nincs használatban de ha van jobb lehetőség ami mindentől független akkor az érdekel.

Nem mintha system v inittel vagy cronnal nem lehetne ugyanezt megcsinálni. Igaz, hogy nem lenne ennyire szép a megoldás, de meg lehet.

Nyilván, nem ez a lényeg, hanem hogy gyakran az a kritika a systemdvel kapcsolatban, hogy túl sok mindent tud, és emiatt túl komplex. Erre jött ez a példa, hogy nahát, még háttérkép rotálásra is jó lehet, és egyből jöttek itt a kritikák újra. Emiatt írtam, hogy igen, de ezt akár sys-v inittel ugyanígy meg lehet csinálni, ebben semmi különleges nincs. (De akár kernel modulban is lehetne implementálni, ez nem jelenti azt, hogy a linux kernel szar lenne.)

Teljesen egyetértek.

Abban is van valami, hogy céleszközökkel sokszor jobb eredményt ér el az ember, de azért mégiscsak van PC (mint teljesen általános eszköz). Innentől mondhatnánk, hogy a PC is rossz koncepció, hiszen mindent akar egyszerre, azt a végén igazából semmiben sem a legjobb. Az, hogy a systemd sok dolgok akar kezelni, véleményem szerint a természetes fejlődés eredménye és jelenlegi formájában nekem nagyon stabilan működik, a disztró amúgy tartalmazza (még) az összes régebbi eszközt, ami most system alá került default, így konkrétan semmi problémát eddig nem okozott, viszont mondjuk a hozzá tartozó journald például kifejezetten kényelmesebb, mint bármi amit előtte használtam.

FathoM

Off: Kb ezer évvel ezelőtt KDE-t használtam, és becsszóra volt benne olyan feature, hogy 'nesze itt egy könyvtár, az ebben lévő jpegeket váltogassad háttérképként'... Azóta a Debian úgy döntött, hogy én gnome-ot szeretnék, abban nem találtam ilyen feature-t. (Sőt, ahhoz, hogy programból én állíthassak be háttérképet, a következő (teljesen intuitív) parancsot kell használnom:
gconftool-2 --set /apps/nautilus/preferences/show_desktop --type boolean false

"...Kb ezer évvel ezelőtt KDE-t használtam, és becsszóra volt benne olyan feature, hogy ..."

Ő az?

http://kde-apps.org/content/show.php/Wally?content=98455

Changelog:
Version 2.4.5
- Modified Flickr API for HTTPS support
- Removed Yahoo! engine, no longer active
- Fixed XFCE 4.10 support
- Added Linux custom wallpaper change script support