A systemd újabb innovatív alkalmazása ;)

 ( viraghj | 2015. február 17., kedd - 8:49 )

A Gnome 3 desktop háttérképeinek automatikus rotálása saját systemd unit fájl segítségével:

http://major.io/2015/02/11/rotate-gnome-3s-wallpaper-systemd-user-units-timers/

És még azt mondják egyesek, hogy a Linux desktop nem fejlődik!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagy benyomást tett rám.

Már várom a systemd alapú echot.

+1

Systemd unit fájl grep-hez... ;->

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Annyi a cron-nak is lassan...
Vajon mikor cserélik le systemd-re a kernelt?

Hát ha már a cron-t írod, pl szerintem azt simán le kéne (vagy legalábbis fejleszteni egyet rajta), nekem leginkább a másodperc (esetleg még nagyobb időfelbontás) hiányzik, de el tudnék képzelni még több idősémát egy parancshoz, valamint feltételes indítással is meg tudnék barátkozni.

FathoM

Ezt nagyon köszönöm!

FathoM

Használd egészséggel!

Mi a fenéért nincs elég vér a pucájukban, és jelentik ki, hogy ez már nem linux? ez egy linux kernellel futó systemd operációs rendszer lesz.

Mellesleg a sys-v init scriptszaroktól herótom volt már, de amivé a systemd válik, az lassan ugyanaz, mint Cartman irattartója.

Mitől Linux a Linux? Mikor mondod valamire, hogy Linux vagy nem? Sokan az Androidos rendszerekre is azt mondják, hogy Linux, mert Linux kernele van (meg amikor jól jön a statisztikák növeléséhez....)

"Sokan az Androidos rendszerekre is azt mondják, hogy Linux, mert Linux kernele van"

Hát az elég nyomós érv, nem? Elvégre a többi linuxot is csak azért hívjuk simán "Linux"-nak, mert a kernelük az.

:D

--
trey @ gépház

Max azt, hogy ez már nem GNU/Linux, hanem systemd/Linux. :)

"systemd" szóra triggerelődő picsogi huszároknak:

systemd for OpenWrt

--
trey @ gépház

Systemd takes over the world.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:

()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Az egyetlen környezet, ahol ennek az architekturának tényleg volna érteleme.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tudom ebből flame lesz, de nem értem mi az a rohadt nagy baj a systemd-vel amitől mindenki anyázik.
A disztróm már egy ideje ezt használja, először tényleg elkerekedtek a szemeim, de pl rendszergazdai szempontból egy áldás, nagyon szépen működik.

FathoM

+1

google://what's the problem with systemd

Aztan lehet csemegezni :)

Nagyon hosszasan ment erről a vita, de egy mondatban összefoglalva nem követi a unix filozófiát, az egy dolgot csinálj, de azt csináld rendesen, hanem a systemd mindent akar, és ezért rohad nagy a függősége mindenféle alrendszerek felé
-
JVM futásidejű monitorozása

A hangsúly a "csináld rendesen"-en van. Valahogy amihez Lennart eddig hozzányúlt, az nem arról volt híres hogy rendesen csinált volna bármit is.
Csak úgy a teljesség igénye nélkül így kapásból:
- journald - hogy is áll ez a log corruption dolog? Túljutottunk már a "just ignore it" állapoton? Ja és a bináris log jó mert gyors, értem? A valóság meg... érdemes kipróbálni.
- pulseaudio - egy 486-oson is tudtam 44kHz 16bit Stereo hangot folyamatosan rögzíteni. Pulseaudioval 2Ghz-es gépen 22kHz 16bit mono akadásmentes rögzítésével is bajok vannak.
- avahi-daemon - valami aminek kb léteznie sem volna szabad, nem hogy defaultból bekapcsolva lennie a legtöbb disztrón. Security meg elment vadászni...
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szemely szerint:
Arch alatt NFS klienst nem sikerult vele normalisan osszehoznom.
Ha nem vagyok otthon, es nem tudja felmountolni a lokalis halorol a dolgokat, egyszeruen nem mukodik rendesen. Mikor listazni akarok a fajlrendszeren egy vegtelen loopba ragad. De kikapcsolasnal az unmount is iszonyat nyogvenyelos.

NFS esetén a hálóprobléma mindig is irtó nagy gáz volt.
Ezért helyi hálón kívül sose használtam NFS-t. Egyszerűen belefagyott a könyvtárba, ha volt alatta egy hálózati szakadás. (pl. wifi-nél újrakapcsolódtál).

Sose értettem, hogy ez miért nem bukott ki már rég másoknál...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tippelem, hogy ahol már kibukott (és hol nem?), ott felparaméterezték az nfs mountot egy elfogadható trade-offra, a soft, bg, retry, retrans és a számos timeout opció kombinációjával.

Nem kérdés, anélkül döghalál.

"NFS esetén a hálóprobléma mindig is irtó nagy gáz volt." nekem autofs van több gépen is, és semmi problémám vele, annyit "trükköztem", hogy a symlinket, nem a home-omba tettem a megosztásról, hanem egy szinttel beljebb, így egészen addig semmi nem történik, amíg nem nyitom meg a homeomban lévő mappát, mert az autofs csak akkor csatolja.
-
JVM futásidejű monitorozása

Légyszi írd meg nekem lépésről lépésre, hogy mit állítsak be, mit hozzak létre, mit hová másoljak, linkeljek ha szeretnék egy olyan initet mely betölti a hangot (alsa, pulse), cron, és at időzítőket, kbd, és numlock kell még és kész is. Nem kell net, tűzfal, X, és semmi más sem. Mondjuk legyen a 4-es init ami nincs használatban de ha van jobb lehetőség ami mindentől független akkor az érdekel.

Nekem sincs vele semmi bajom.
Amíg van helyette más.

Nem mintha system v inittel vagy cronnal nem lehetne ugyanezt megcsinálni. Igaz, hogy nem lenne ennyire szép a megoldás, de meg lehet.

Igen, de azok jók, a systemd meg nem. Ennyiség.

Egy normális DE ezt tudja alapból. Az enyémmel 2 féleképpen is meg lehet ezt csinálni, meg még egy csomó ennél fenszibb dolgot is.
-
JVM futásidejű monitorozása

Nyilván, nem ez a lényeg, hanem hogy gyakran az a kritika a systemdvel kapcsolatban, hogy túl sok mindent tud, és emiatt túl komplex. Erre jött ez a példa, hogy nahát, még háttérkép rotálásra is jó lehet, és egyből jöttek itt a kritikák újra. Emiatt írtam, hogy igen, de ezt akár sys-v inittel ugyanígy meg lehet csinálni, ebben semmi különleges nincs. (De akár kernel modulban is lehetne implementálni, ez nem jelenti azt, hogy a linux kernel szar lenne.)

Teljesen egyetértek.

Abban is van valami, hogy céleszközökkel sokszor jobb eredményt ér el az ember, de azért mégiscsak van PC (mint teljesen általános eszköz). Innentől mondhatnánk, hogy a PC is rossz koncepció, hiszen mindent akar egyszerre, azt a végén igazából semmiben sem a legjobb. Az, hogy a systemd sok dolgok akar kezelni, véleményem szerint a természetes fejlődés eredménye és jelenlegi formájában nekem nagyon stabilan működik, a disztró amúgy tartalmazza (még) az összes régebbi eszközt, ami most system alá került default, így konkrétan semmi problémát eddig nem okozott, viszont mondjuk a hozzá tartozó journald például kifejezetten kényelmesebb, mint bármi amit előtte használtam.

FathoM

Off: Kb ezer évvel ezelőtt KDE-t használtam, és becsszóra volt benne olyan feature, hogy 'nesze itt egy könyvtár, az ebben lévő jpegeket váltogassad háttérképként'... Azóta a Debian úgy döntött, hogy én gnome-ot szeretnék, abban nem találtam ilyen feature-t. (Sőt, ahhoz, hogy programból én állíthassak be háttérképet, a következő (teljesen intuitív) parancsot kell használnom:
gconftool-2 --set /apps/nautilus/preferences/show_desktop --type boolean false

én ezer éve továbbra is kde-t használok debian alatt, nem kényszerít rá senki a gnome szeretetére :)

"...Kb ezer évvel ezelőtt KDE-t használtam, és becsszóra volt benne olyan feature, hogy ..."

Ő az?

http://kde-apps.org/content/show.php/Wally?content=98455

Changelog:
Version 2.4.5
- Modified Flickr API for HTTPS support
- Removed Yahoo! engine, no longer active
- Fixed XFCE 4.10 support
- Added Linux custom wallpaper change script support