Mac OS X telepítése asztali gépre

Fórumok

Sziasztok!

A MacBook Air-en kívül nincs más Mac-em. Viszont a laptopon megelégedéssel használom.

Megelégeltem a Linuxos sz*pásokat.

Adott az alábbi konfig:

ASRock H81M-DGS R2.0 alaplap, Intel Pentium G3420 (3,2GHz, 2 mag), 4 GB DDR3 1600MHz RAM.

lspci kimenet:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation C220 Series Chipset Family H81 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)

cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 60
model name : Intel(R) Pentium(R) CPU G3420 @ 3.20GHz
stepping : 3
microcode : 0x9
cpu MHz : 800.000
cache size : 3072 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 13
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good nopl xtopology nonstop_tsc aperfmperf eagerfpu pni pclmulqdq dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm pcid sse4_1 sse4_2 movbe popcnt tsc_deadline_timer xsave rdrand lahf_lm abm arat xsaveopt pln pts dtherm tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid fsgsbase tsc_adjust erms invpcid
bogomips : 6397.62
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 39 bits physical, 48 bits virtual
power management:

Valaki elmagyarázná, hogy, hogy kell pontosan felrakni a Mac OS X-et, ha egyáltalán fel lehet?

Ha nem, akkor megy vissza a Debian (most Ubuntu van 12.04 van)...

Tudom, van 1 rakat tutorial rá a neten, de sok bába közül elvész a gyerek.
Ami van: hordozható merevlemez, igény szerint egy külső DVD író.

Köszönök minden segítséget!

Hozzászólások

Hackintosh, amit szeretnél. A helyzet viszont az, hogy ott a rendszerhez veszed kifejezetten a HW-t, akkor megy, amúgy meg négyzetesen többet sz*psz vele, mint egy 1997ben kiadott linuxszal sz*pnál. Nagy a valószínűsége, hogy a fenti HW kb soha semmilyen mac-ben nem volt így nincs hozzá driver, stb...

Más tészta, de nekem nagyobb szopás volt az OSX még a windowsnál is, de ez már ízlés kérdése

FathoM

Miért is érdekes, hogy a BSD-knek milyen a licence? Legjobb tudomásom szerint a BSD licenc nem GPL, itt a származékoknak nem kötelező örökölni a licenc feltételeket. Egyébként, ami nyílt forráskódú, az a Darwin "http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_(operating_system)", melyre az APSL érvényes. Ugyanakkor a Darwinra épülő Mac OS X már nem az, nem Apple gépen használni egyszerűen lopás. De javítson ki, aki jobban tudja!

Ave, Saabi.

"Apple gépen használni egyszerűen lopás. De javítson ki, aki jobban tudja!"

Jelentkeznék.

Sajnos nincs most kapacitásom forrást keresni, ezért csak ÉN ÚGY TUDOM, h a Bizottság egy határozata elkefélte ezt a kikötését az EULÁnak, az EU-ban nem kötheti a licensz gyártóhoz a rendszert. Amit te mondasz az Amerikára és a világ nagy részére igaz, de konkrétan Mo-n és az EU-ban arra telepítesz OSX-et amire nem szégyellsz FELTÉVE hogy azt legálisan szerezted be.

Keverik itt egyesek a lopás és szopás fogalmát.
:)
Németországban például legális a hackintosh, még üzletelni is lehet vele.
http://pearc.de/
Ezzel az olcsó pc konfigurációval csak a szokás lesz. Nem kötelező de ajánlott valamilyen létező macintoshhal azonos hardver konfigurációval kísérletezni vagy legalább hasonlóval. De ha nincs ilyen hw a fiókban legalább a processzor feleljen meg valamelyik macnek.

Normális HUP-ot használok!

Ha ez lopás, akkor ez minimum letöltendő szabadságvesztés

A BBC Panorama című műsorának

http://www.businessinsider.com/secret-filming-inside-apple-factory-bbc-…

legújabb adásában a szerkesztők elég brutális képet festettek az Apple termékeit gyártó gyárakban folyó munkáról. A dokumentumfilm szerint gyerekek is dolgoznak az Apple termékeihez felhasznált ónt adó bányákban, ahol ráadásul folyamatos a földcsuszamlás veszélye.
Nem ez az első alkalom, hogy az Apple termékeit összerakó gyárakból hasonló hírek érkeznek, és ezt az új műsor is megerősítette. Az indonéziai bányák mellett a kínai iPhone-összeszerelő üzemekben is forgattak, ahol még mindig embertelen körülmények között dolgoznak a munkások. Egyik-másik dolgozó olyan fáradt, hogy munka közben, akár állva is elalszik, a főnökök pedig csak arra figyelmeztetik őket, hogy így bele is eshetnek a gépbe, ahol agyonrázhatja őket az áram.

A szállásokon uralkodó helyzetek is borzasztóak, sokszor tizenketten élnek egy nyolcfős barakkban, rendszeresek a 12 órás műszakok, az emberek sokszor még ahhoz is fáradtak, hogy egyenek valamit.

Nagyon hasonló configra (az B85 volt) simán felment, egyetlen probléma az igp életre keltése volt, ez sehogy sem sikerült, végül az egyébként dualbootos gépbe került egy vga játszani, úgy tökéletesen futott. Nem akkor szívás mint mondják róla. A desktopomra például pillanatok alatt felment (X58).

Ha szerencséd van. Nekem az első sikeres (mármint tényleg használható eredményt nyújtó) Hackintosh telepítésem a 8ik HW-n volt, ami direktbe azért vettünk, hogy menjen rajta.
Alapvetően a rendszer buta (mint minden apple rendszer) és kizárólag a saját komfortzónájában működik használhatóan. Ebben a tekintetben a Windows is simán leveri.

FathoM

Ez nagyon örvendetes.

Sajna nekem nem ez a tapasztalatom. Pl thinkpad-emre ugyan fel lehet tenni (egy rakás szerencsétlenkedés árán), de a végeredmény használhatatlan (A laptopban lévő quadro-t utalta, de anélkül is bele tudott fagyni gyakorlatilag bármibe). Ha esetleg R61i-hez tudsz egy tényleg működő leírást, azt linkelhetnéd.

FathoM

Talán újdonságot árulok el ezzel, de az Apple hardware és software alkotta egységet árul számítógépként. Úgy fejleszti ezeket, hogy együtt tudjanak működni, ne másokkal. Nem mellékesen, a Windows-Linux világ előtt ez volt az általános, VMS-t sem tudtál PA-RISC-es gépen futtatni.
Ha szerinted azért buta a Mac OS X, mert nem készítettek hozzá olyan eszközökhöz meghajtót, mellyel sose találkozik, akkor itt nem az Mac OS buta...

Ave, Saabi.

Nem hiszem, hogy ebben egyet fogunk érteni. Igen régen ez volt a módi, mert ez volt az egyetlen járható út. Szerencsére azóta sokat fejlődött a technika és ma már lehet jól működő, nem kizárólag a saját ökoszisztémájában használható rendszert készíteni. Így továbbra is fenntartom, hogy az OSx buta.

FathoM

Nem, ez rendszerfejlesztési filozófia kérdése. Vannak kizárólag software-t vagy kizárólag hardware-t fejlesztő cégek és vannak komplett rendszert szállítók. Ez utóbbiak közé tartozik az Apple, illetve jelenleg ezek legismertebbje.
Azt áruld el nekem, ha az Apple kizárólag a saját vasára fejleszti az operációs rendszerét és annak felhasználását más vason licencel is korlátozza, ugyan minek fejlesztene drivert olyan hardware-hez, melyet sose fog használni? Nem az volna inkább butaság, ha olyan munkába ölne erőt és energiát, amelyet sose használna semmire?
Emiatt egy oprendszert butának tekinteni, nos, butaság.

Ave, Saabi.

Minden fordítva van azon a szron, de úgy, hogy nem lesz tőle jobb semmi sem. Balkezeseknek kitalált óvodás játékszer. Azon kívül hogy UNIX alapú, semmi előnyét nem látom. Az egyik legnagyobb hazugság, amivel találkoztam.

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Hát ha megnézed, hogy a Darwin kernel mennyire UNIX... Már moduljaik sincsenek jó ideje. Szóval jelenleg mondjuk a kompatibilis erős meghagyásokkal terminust használnám rá (jó te is azt írtad, hogy alapú).

Egyébként én is nagyon csalódtam benne, anno még a power g4-es laptopomat azért adtam el, mert az OSx rohadt nagy csalódás volt.

FathoM

Szerintem itt csupán arról van szó, hogy te nagyon másra használod a gépet, mint én.

A teljesség igénye nélkül a következő problémákra emlékszem hirtelen:
- Az egész annyira windows szagú, hogy az nekem fájt:
-- Adott volt a mac-em és egy hálózat, ahová csak a régi laptopom MAC-címével voltam regisztrálva. Na ott azonnal megbukott a cucc, mert kiderült, hogy az OSXben (akkor verzió nem tudom melyik, lehet ma már nincs így) ezt egyszerűen nem lehet (illetve lehet, de azonnal vissza is írja a rendszer)
-- Gyakorlatilag a rendszer bárminemű módosításához (testreszabása a GUI-nak, billentyűkombinációk átállítása, stb) külön szoftvert igényel
-- A fenti külső szoftverek 99%ban fizetősek
-- A crackek még mélyebben vannak eldugva a deepwebben, mint a windowsak (mondjuk igaz Mac-re kevesebb a vírus, de azért van és amiket akkor találtam, mind rekordmennyiségű trójaival volt patkolva)

- Nem igazán tudtam megbékélni például az olyan tökéletes logikátlanságokkal, hogy a felső fejléc az adott ablakhoz igazodik és nem az ablakban van. Persze megszokható, de akkor is egy őrület

- Önálló életet él sokszor a rendszer, ami nekem a tök megszokhatatlan kategória (pl a fenti magától visszaállítódó MAC cím).

- A hozzá adott szoftverek mondjuk itunes, mindent megtesz azért, hogy fingod se legyen hol és hogyan vannak a fájljaid. Én ezt sem tudom elfogadni, nekem ne az itunes mondja meg, hogy hol a zeném (értsd el kell indítani és onnan kimásolni)

Na mivel úgysem akarom az összeset összeszedni, most így ennyi elég is lesz.

FathoM

Eleinte komolyan vettelek, de aztán rá kellett jönnöm, hogy tévedtem.

A hozzá adott szoftverek mondjuk itunes, mindent megtesz azért, hogy fingod se legyen hol és hogyan vannak a fájljaid. Én ezt sem tudom elfogadni, nekem ne az itunes mondja meg, hogy hol a zeném (értsd el kell indítani és onnan kimásolni)

Te egyszerűen nem vetted a fáradságot, hogy megismerkedj azzal, amit használsz. Azt gondolhattad, hogy az agyadba más rendszeren beégett megoldások itt is jók lesznek. De nem, ez nem Windows és nem Linux. Ha viszont kicsit utána néztél volna a dolgoknak, akkor például a beidézett állításaidról is kiderült volna, hogy nem igaz.
- jobb klikk (Ctrl-Click) a dalon és Show in Finder a menüben
- ha nem állítod be, hogy begyűjtse a tartalmat, akkor nem teszi. Preferences (CMD-,) → Advanced Preferences → vedd ki a pipát a "Keep iTunes Media folder organized" és a "Copy files..." menüpontok elől.

Ave, Saabi.

Hát nagyon nincs igazad. Pont azért indítottam el egyáltalán anno az iTunes-t,mert azt gondoltam, nem úgy fogom használni, hogy mindenből felteszem valahogy az addig használtat, hanem gondoltam, hogy a rendszer által felajánlottat fogom használni. Ja és nincsenek beégetett megoldásaim, gyakorlatilag mindig az adott helyzetben érdekes megoldás keresem.

De azért válaszolván a felvetésedre. Tehát ha egyszer az iTunes beindexelte és másolta az adatokat oda, ahova ő akarja, akkor a fenti megoldásod, hogy indítsam az iTunes. Jééé pont ezzel volt bajom...
Nézzük a másik lehetőséget, hogy beleturkálsz a beállításaiba és ezeket kikapcsolod. Ekkor viszont minek az iTunes?! Itt egyszerűen annyi lett volna a megoldás, hogy az iTunes megkérdez, hogy nem lehet, hogy neked szépen be van rendezve az egész és esetleg azt alapul véve építené fel az indexeket, adná hozzá a tageket, blablabla... De nem. Legalábbis az a verzió nagyon nem amivel én foglalkoztam.

Arról meg tényleg csak egy mondatot ejtenék meg, hogy azért tartasz komolytalannak, mert egy hirtelen emlékezetből írt listán találtál 1 dolgot, ami szerinted nincs úgy, de azért leírod, hogy úgy van... Gratula.

FathoM

>Nézzük a másik lehetőséget, hogy beleturkálsz a beállításaiba és ezeket kikapcsolod. Ekkor viszont minek az iTunes?! Itt egyszerűen annyi lett volna a megoldás, hogy az iTunes megkérdez, hogy nem lehet, hogy neked szépen be van rendezve az egész és esetleg azt alapul véve építené fel az indexeket, adná hozzá a tageket, blablabla... De nem.

added

osztán azokkal a "hiányzó kernelmodulokkal" hogy is állunk?

+1 és szerintem az egyetlen igazán használható desktop unix, mert gányolás nélkül megtalálhatóak a jellemzően elvárt brand szoftverek a platformara virtualizálás nélkül (kivéve hackintosh, de hát valamit valamiért...)
És tényleg egy olyan gép amit Gizike elé le lehet tenni... van egy learning curve de aki erre hajlandó az nagyon megszereti - kivéve ha a sikertelen hackintosholgatás miatt utálja meg, és még ezt észre sem veszi...

És ami miatt nálam nagyon belopta magát a szívem csücskébe: az egyetlen olyan rendszer ami alapból out of the box _teljes_ akadálymentesítéssel rendelkezik, csak egy dropdownból ki kell választani a nyelvet, letölt egy fájlt és lokalizálva van. Nem kell horrible árú külső segédprogramot mindehhez venni/vagy ahogy sokan teszik helytelenül : crackelni.

https://www.apple.com/accessibility/ (és ez spec nem marketing bs)

A szopasod forrasa az ubuntu 12.04. Hasznalj Mint-et, vagy Debiant.

Az OSX86 jo, csak ha nem pont egyezik a konfigod egy letezo mac hw-vel, akkor jobb esetben is szorakoznod kell a kernel modulokkal, mar ha van az eszkozodhoz megfelelo. Aztan lehet izgulni a frissiteseknel.

Patchelni kell a BIOS-t és kell egy dsdt fájlt szerkesztened ami a nulláról indulva több szopást jelenthet mint használni a linuxot. Ahogyan fent írták hackintoshoz össze kell válogatni a vasat és akkor nulla vagy minimális problémával üzemeltethető.

Azert ennyire nem remes a tortenet... BIOS-t nem kell patchelni, sot, mar nagyon DSDT se kell irogatni, a Clover egesz jol megoldja mar ezeket a problemakat, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesz vele szivas. Ettol fuggetlenul baromi sok ido az mire az ember kitapasztalja mit kell hackolni az adott gepen, viszont utana mar kenyelmesen lehet hasznalni. Nekem eddig minden gepre sikerult felrakni amiben intel & nvidia paros volt.

Vannak "barkácsolásra" fejlesztett rendszerek...! :-)

"Megelégeltem a Linuxos sz*pásokat."

Így voltam én is, szintén debian-nal. :)
Aztán körbenéztem mint, stb userbarát linuxok között
és a pclinuxos nyert, meglepően "windowsos" filling,
már nem a kékhalált illetően, hanem a buhera mentességben.
A debian alatt bűvészkedéssel működő wifi is azonnal működött.
Cirka 3 éve használom, kopp-kopp eddig még jól megy! :)
Egy próbát megér.

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

Használok OSX-et különböző apple hardvereken, nem mondanám, hogy buta, de azért azt elmondom, hogy ha valamiért nem úgy használod mint ahogy azt az apple kitalálta akkor lehet vele szopni rendesen.
Csak egy példa, ne akarj cert-t ssh-n parancssorból importálni a keychain-be, mert nem fog sikerülni (annak ellenére, hogy mennie a hivatalos doksi szerint mennie kéne). GUI-ból megy.

Én pont most egy hete telepítettem az asztali gépemre OSX yosemite-t, néhány tapasztalat: nekem sem akart elsőre felmenni, szoptam vele rendesen. (Hangom még mindig, nincs, mert nincs driver a hangkártyámhoz - vehetek egy másikat.)

Ha egyszer sikerül feltenni akkor utána már menni fog.

Ezen az oldalon találsz guidet-ot, hogy hogyan kell/lehet telepíteni: http://www.tonymacx86.com

Fejlettebb, egyel újabb generációs megoldás. Pl. tud on the fly kextet patchelni, ezáltal a frissítésektől sem kell annyira tartani.

Bevallom amúgy nem használtam még, de ennek ellenére mégis azért ajánlottam, mert a környezetemben ketten is áradoznak róla, akik régebben multibeast/unibeast-el oldották meg a dolgot, és egyrészt sokat kérdezgettem őket, másrészt sokat is olvastam róla, mert látok rá némi esélyt, hogy az idénre tervezett desktop upgrademhez a vasat már nem az Appletől fogom vásárolni.

Kezdodhet kapasbol az ethernet-el, ugyanis a hivatalos realtek driver amit le tud tolteni a realtek oldalarol ehhez a vezerlohoz, az random kernel panic-ot csinal 10.8-tol felfele. Utana johet is a mindenfele hackolt driverek felkutatasa/probalgatasa, es ha az se megy akkor neki lehet esni valamelyik driver sajat kezu hackolasanak... :) Viszont ha az ember egyszer szisztematikusan vegigmegy es egyesevel megcsinal mindent, onnantol nagyon kellemes tud lenni. Ehhez jo sok ido, es turelem kell az tuti. En 4 eve raszantam magam, es kb 1-2 honapig csak DSDT-t irogattam, es drivereket probalgattam. Tapasztalat szerzesnek sem volt utolso. A vegeredmeny, hogy az imessage es tarsai kivetelevel nekem minden ugy mukodik mint a macbook pro-n.

Akkor az kamu hogy AMD-s gépeken jobban megy az Os X? Valaki azt mondta