1 gép, két kijelző elkülönítve.

Fórumok

Sziasztok,

tudja valaki, hogy megoldható-e az, hogy 1 gépre, egy integrált kártyára két monitort kötök, de teljesen elkülönítve legyenek? Tehát ne lehessen az ablakokat áthúzni, de még az egeret sem, sőt a cél az lenne, hogy a két monitoron két egér lenne. Amiket találtam, az alapján elvileg megoldható, ha kettő videokártya van a gépben, kérdése az az, hogy megoldható-e ez egyel is?

Szerk: linuxra

Hozzászólások

Multiseat a kulcsszó amire keresel, a Fedora kb a 17-től elvileg támogatja, de még nem próbáltam.

csak kérdem, hogy nem triviálisabb megoldás a 2. videokártya helyett egy minigépet (pl Raspberry van Banana Pi-t) venni és úgy átvinni az X v csak a kívánt program képét?
ennek annyi előnye is volna, h fizikailag lehet máshol is.
nyilván ha a dualhead kártyával menne a fenti játék, meg sem szólaltam volna...

Ill. vannak kifejezetten multi-seat eszközök. Csak olvastam róla, de valahol az F17 idejében a Pluggable adott egy csomó teszt eszközt Poettering-nek (kis reklámért cserébe :) ), úgyhogy az ő USB-s cuccaiknak OOB működniük kellene (GNOME-al, a KDE-nél - amikor ennek utánaolvastam - még gyerekcipőben jár a logind seat támogatása): http://lwn.net/Articles/495603/

A hozzá tartozó udev szabályok (/usr/lib/udev/rules.d/71-seat.rules) mindenesetre egy 13.1-es openSUSE-ban ott figyelnek (a Mimo 720-al egyetemben)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nekem anno NVIDIA-val, zárt driverrel sikerült. Persze én pont nem ezt akartam... Viszont ilyenkor is csak 1 egérkurzor van, ami átmehet a két screen között, csak ablakok és programok nem voltak transzferálhatóak.

Szerk: most néztem meg az NVIDIA control panelt, és GUI-ról lehet plusz screeneket létrehozni és kimenethez rendelni. De input eszköz csak 1 van. Talán némi xorg.conf hekkeléssel megoldható, ha jól sejtem, hogy adott input eszköz csak adott X-hez legyen rendelve.

Ez nem úgy van, hogy az egyik felhasználó belép :0-ra, a másik :1-re, ehhez természetesen két X szerver fut? Ez szerintem már egy monitor, és két felhasználó egyidejű belépése esetén is így van.

Szerintem megoldható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Remélem ez még nem számít trollkodásnak, de nagyon hasonló kérdés:

Ugyanez VM-ekkel megvalósítható?

Tehát pl. egy Windows host és egy Linux guest, külön monitor, egér, bill által vezérelve, vagy tetszőleges host és egy Windows meg egy Linux guest?

Próbált ilyet valaki?

Élőben nem volt szerencsém még kipróbálni, de egy kis Xorg varázslással és 2 videókártyával mennie kell.
Ha tudsz angolul, akkor itt nézz küröl.

Két-három éve kísérletezgettem vele, elvileg a két seat simán megy. Kell hozzá egy dual heades kártya (én Nvidiával csináltam), két usb-s egér, két usb-s billentyűzet, meg egy hagyományosan felépített xorg.conf, amiben két screen, két device, két monitor, két input device, két keyboard van definiálva. A server layout összekalapálására már nem emlékszem, de szerintem van példa rá a neten.

Szerk: első találat, szerintem teljes leírás.

https://wiki.archlinux.org/index.php/xorg_multiseat

+1 Bizony bizony. Annak idején nekem is kellet valami hasonlót megoldanom és ott is 1 vga volt, majd az xorgban mindent szépen hozzárendelni a kijelzőkhöz. (de mire beüzemeltem volna, nem kellet) Arra azért vigyázni hogy itt egy felhasználóval fut mindkét használó.
#Vicc be:
A téma indítónak: Linux alatt mindent meg lehet oldani. Ha más nem, leprogramozod.
#Vicc ki.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.