X.org belállítása configulása UHU 2.2. alatt

Fórumok

Sziasztok,

szeretném a segítségeteket kérni x.org konfigurálásával kapcsolatban, mert erre hivatkozva nem indul az UHU.

A telepítést teljesen el tudtam végezni, de mikor a nem a csökkentet felbontású UHU-t választom, akkor sajnos az UHU indulása leáll olyan hibával, hogy az X.org drivert kellene konfigurálni, mivel a gépben Geforce video kártya van, független attól, hogy az NVIDIA csomagokat is feltelepítem a gépre.

Kérdésem, hogy ezt hogyan lehet konfigurálni? Erről valami infot kaphatnék, ami alapján ezt a beállítást el tudom végezni?

Köszi!

KALMI

Hozzászólások

Miért egy 4 éves kiadással vesződsz, amikor a legfrisseb UHU alig néhány hónapja jött ki? Az újab X.org verziók nem igényelnek konfigurációs állományt, mindent megoldanak maguk. Csak akkor kell konfig file, ha valamit másként, speciálisan szeretnél.

Egyébként a hiba okának felderítése céljából a /var/log/Xorg.0.log file tanulmányozását javasolom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom, ne is mond :(((((((((((((......, de sajnos egy program csak ezen fut, más disztribúción nem lehet elindítani (megnéztem egy csomót már)..... és sajnos ezt a progit el kell tudnom indítani a gépeken..... Az x.org-al még nem volt szerencsém összefutni, így lövésem sincs arról, ha látok is valamit a log-ban, akkor mit is kellene konfigolnom......

Esetleg abban tudnál segíteni, hogy a legfrissebb x.org-ot, hogyan lehetne fel tenni?

Köszi!

Ez egy speciális program, amit nem készítettek el csak erre a verzióra (nem igazán értem én sem, hogy miért van ez így). Fordítani nem lehet, mert csak kitömöríti magát... sajnos a programozók elmondása alapján más disztribúcióra nem lehet feltenni. Sőt még a legfrissebb UHU alatt sem megy.... (gondolod privben megosztom veled)

Miért egy 4 éves kiadással vesződsz, amikor a legfrisseb UHU alig néhány hónapja jött ki?

Ezt még nem fogja tudni feltelepíteni, majd, ha a jó javított isó is kijön.
Addig meg az UBK-mate isót ajánlanám neki, ahhoz vannak nvidia drájver csomagok, csak ki kell választania a videókártyájának megfelelőt és utána már megy is.
http://download.ubk.hu/iso/2.2/
Feltelepíti, felfrissíti a tároló alapján, majd az nvidia csomag feltelepítése után örül.

Az új UHU-3 -hoz kevesebb csomag is van egyébként, mint itt:
http://download.ubk.hu/pkg/2.2/

Ha feltelepítetted a helyes nvidia drájvert, akkor úgy indítsd, hogy a grub kernel sorának végén nomodeset opció legyen.
Az nvidia-xconfig paranccsal lehet konzolos felületen legyártatni az x-org.conf -ot.

A grafikus felületen meg az nvidia-settings paranccsal lehet beállítani majd a felbontást ás kimenteni, természetesen root jogokkal indítva.

Először is, ha nem kell komoly 3D ahhoz a bizonyos, titkos programhoz, akkor nincs szükség a gyári nvidia meghajtóra.
Másodszor, a 2.2-ben levő nvidia csomag tudtommal nem jó (vagyis jó, csak trükközni kell vele), így szerencsésebb a nvidia meghajtót nem csomagból, hanem "forrásból" telepíteni.
Harmadszor, már a 2.2 alatt is olyan X.org futott, mely nem igényelt xorg.conf fájlt, mindent megcsinált automatikusan. Ez az esetek 90 százalékában jól is működött.
Negyedszer: ha felteszed az nvidia gyári meghajtóját, akkor szükséged lesz egy nvidia.conf nevű fájlra az /etc/modprobe.d könyvtár alatt az alábbi tartalommal:
install nvidia /sbin/rmmod -q nvidiafb rivafb nouveau drm_kms_helper ttm drm; /sbin/modprobe --ignore-install nvidia
Ezután a 32 bites kernellel kell indítanod a rendszer a nomodeset opcióval (ilyen alapból van a grub listájában).

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"