Game PC 100 ezerért

Fórumok

Megkértek, hogy hozzak össze egy használható Game PC-t. A keret sajnos eléggé szűkös, 100 ezer. Új gép így szóba sem jöhet. Egy használt Dell vagy Lenovo jó lenne alapnak és ebbe kerülne egy újabb Geforce vagy Radeon. Ahogy nézem az árakat csak egy Core 2 fér bele úgy az árba, hogy maradjon 40-50 ezer a VGA-ra ami egy gamer gépnél fontos. Core 2 kevés egy normális game pc-hez vagy még belefér?
Vagy inkább egy Core i3 gép és egy szerényebb VGA?

Hozzászólások

Amit én tapasztaltam: Core2duo proci, 4G RAM, kb. 6-8 éves most. Valami nVidia kártya van benne. Két-három évvel ezelőtt elhoztam egy (akkor még) Ati kártyát, ami kb. 3x olyan gyors volt a tesztekben, mint az addig használt nVidia (a típusát már nem tudnám megmondani).
Mivel addig akadoztak nagyobb felbontáson a játékaim, gondoltam, hogy na majd most! OK, Il2 1946 nem lett érzékelhetően gyorsabb, ezt betudtam annak, hogy maga a játék is ősrégi, nem képes kihasználni az új VGA tudását. Felraktam a legfrissebb MS Flightsim demót, azzal sem volt jobb a helyzet, embertelenül akadozott.
Kipróbáltam még valami 3D-s játékot, aztán szépen visszatöltöttem mentésből a windows-t (mert ugye XP-n egy nVidia-Ati váltás akkoriban még reinstallal járt), az Ati kártyát köszönettel visszavittem a boltba, majd kíváncsiságból kipróbáltam a régi kártyámon is a teszthez használt programokat és azt láttam, hogy érzékelhető különbség nincs köztük.

Hogy a CPU volt-e kevés, az alaplap nem bírta a tempót vagy valami egyéb gond volt, azt persze nem tudhatom, de gyanítom, önmagában az extrém erős VGA nem jelent akkora teljesítmény növekedést, hogy érdemes legyen arra költeni nagyobb összeget.

Aztán ha valakinek más tapasztalatai vannak, majd úgyis szól.

Szia,

én is most nézegetek valami hasonló összeállítást, de nekem elég sok minden megvan.

Intel proci: 30k
Alaplap: 15k
Memória: 10k

Ez eddig: 55k

Ehhez kell még neked: vinyó, ház, táp, videókártya

Ha azt mondod, hogy első körben egy normál, 500 gigás vinyót veszel, az 10k, maradt 45k

Ház: 5k, táp 10k: 30k marad videókártyára, ebből egy gtx 650 tud kijönni...

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-4130-vs-AMD-Athlon-X4-760K

Igen, ebből szoktak (Microsoft Flight Simulator), illetve mostmár Prepared néven fut tovább, mert az MS nem folytatja a fejlesztést.
Van még X-Plane, de az nem annyira elterjedt. Profibb a fizikája, de kevés hozzá a jól kidolgozott modell, valamint nehéz beállítani rendesen. Az FS-hez millió add-on van, pl.: https://lhsimulations.com/webshop/?action=Termekreszletes_mutat&Id=2 elég királyul néz ki. Az FS az a szoftver, amelyet még tíz évvel a megjelente után is nehéz szaggatás mentesen futtatni (részben az add-onok, részben a rossz optimalizáltság miatt).

Esetemben az Extreme Digital volt, előre megbeszélve az üzletvezetővel. Jó régen. Akkor még vagy nem létezett vagy én nem tudtam, hogy létezik az ú.n. elállási jog. Azóta ugye, ha weben rendelsz, volt 8, most nem tudom, hány napod, hogy meggondold magad.
A kártya csomagolásán és a kártyán sem maradt nyoma annak, hogy nálam járt (na jó, átlagos vevő által felfedezhető nyoma - ujjnyom, DNS biztosan maradt :D)
Viszont ez mellékesen azt is jelenti, hogy valószínűleg másnál is járt, mert úgy emlékszem, a doboz nem volt leragasztva.

Ezt az elállási jogot csak egy elmebeteg találhatta ki. Főleg számtechnél ahol 7-8%-os árrés már jónak számít, akkora a verseny. Tudok esetről ahol kb 700 EZER Ft-os tükörreflexes Nikon profi fényképezőgépet vettek meg hét közben, egy nyilvános eseményen előttek vele több ezer képet majd kajánul visszaballagtak a boltba hogy nem vált be a gép. Egyébként még meg se kell indokolni az elállást. A kereskedő meg realizált több 10ezer Ft veszteséget mert kibontva már csak értékcsökkentként tudta eladni
Aki ezt az elállás dolgot kitalálta, életében nem dolgozott még 1 perces se, 1 Ft értéket nem állított elő

Nem az ilyen esetekre találták ki a 14 napot, hanem mágnesterápiás varázsszőnyegekkel és tibeti csodainhalátor gépekkel seftelő kvázi-csaló kereskedők ellen, akiknek van pofájuk több százezer forintra lehúzni szerencsétlen, többnyire nyugdíjas vevőiket. A 14 nap sok vevői panasz, bírósági ügy jegyzőkönyveinek elemzése után lett megállapítva.
Ahogy lenni szokott erre másik irányból megjelentek a visszaélések. De szerintem egy élelmes kereskedő feltalálja magát. Például leírja veszteségként a visszahozott nagy értékű fényképezőt. Értékcsökkent töredék áron átpasszolja egy másik cégéhez, ami használt termékekkel foglalkozik. Az pedig eladja áfa nélkül. 27% áfa mellett bőven lesz vevő az eredeti nettó árra. Akár még picit magasabbra is.

Alkalmazzák ezt a gyakorlatot, nem lehet belekötni mert valóban visszaviszi a vevő amit lejegyzőkönyveznek. Valódi (pofátlan) vevő, le lehet ellenőrizni.
Az más kérdés, hogy régen rossz amikor a bolt maga megvásárolja a saját árukészletét. Ez a falusi garázsboltok szintje. Élelmiszer- vegyesboltoknál már az áru gyártója, forgalmazója viszi be maga az árut. Fizet azért, hogy ott árusítják a portékáját és a pénzt csak azután kapja meg pár hónapos csúszással ha a vevő kosarába tette a termékét és kifizette a pénztárnál. Így ha visszaviszik a terméket az a gyártó, forgalmazó problémája nem a bolté.
A sajátmárkás termékeknél kicsit másképp számolnak el egymással, de ott eleve nagy a bolt haszna.
Számítógépes és szórakoztatóelektronikai boltoknál még inkább indokolt ez a gyakorlat. Egy MediaMarkt már elég fajsúlyos partner ahhoz, hogy ne vegye meg az árut előre, sőt a gyártókkal, forgalmazókkal fizettesse meg a polcpénzt.

"Az más kérdés, hogy régen rossz amikor a bolt maga megvásárolja a saját árukészletét."

Az egy dolog, hogy webshop megteheti, hogy nem tart készletet, csak mindent nagykerből hoz. Nagyker viszont nem köteles visszavenni bontott árut. Na meg külön eset, mikor egy nagykernek van kiskere (nem kevés ilyen van már).

"A sajátmárkás termékeknél"

Disztribúciója meg jellemzően nagykernek van, nem kiskernek. Másrészt láttam már olyat, hogy egy disztributor magasabb árat kapott a saját disztribúciójára, mint amennyiért a piacon van egyáltalán.

MediaMarkt meg totál más kategória, az retail. Itt webshopokról van szó.

(De ha már szó van ezekről, meg a polcpénzekről. Szvsz a visszatérítések és hasonlóak a legnagyobb legális áfa-csalás ékes példája...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Csak arra utaltam, hogy egy méret felett már van olyan pozícióban a bolt(-hálózat) hogy megteheti a polcpénz kérését. Így a kockázat nem a boltnál ketyeg, sőt pénzt kap csak azért mert ott van az áru nála.

Webshopnál ugyanez van. Nem gondolod, hogy az Amazon megveszi a teljes árukészletét?! Nagykerekkel sem bajlódnak.
Az gyártó beviszi az áruját (talán Amazonnál is fizet polcpénzt) ha a megvették és bejött a pénz az Amazonhoz akkor majd a negyedév végén átutalja az Amazon a gyártónak. Ha visszaküldik a vevő az árut az a gyártó baja nem az Amazoné.

Ma már egyre értelmetlenebb saját árukészletet tartani drága műszaki cikkekből.

Gyengébbek kedvéért: http://europa.eu/about-eu/index_hu.htm

Hiába játszod itt a hülyét, az EU-ban teljesen legálisan árusít egy webshop egyik államból az EU összes államába. Az Amazon annyira szigorú, hogy magyar szállítási címnél a magyar áfát alkalmazza pedig erre a törvény nem is kötelezi.
Egy webshopnál már végképp nincs jelentősége annak hol működnek ha az EU-n belül vannak. A minőségre pedig az Amazon neve sokkal erősebb garancia mint egy nevesincs magyarországi webshopé, amit tanyán jegyeztek be egy ukrán nevére.
Az Amazon méretéből adódón a versenyképes árak adottak.

Egy komolyabb tételnél a versenyképes árat megbikázza a szállítási költség.
És azt meg meg se említsük h a cuccok 3/4-ét ki se szállítják ide.
Meg egyébként amit ki is szállítanak pl Kindle paperwhite 35e forintos tételből lesz 50e forintos tétel mire eljut hozzád.
De ha már rendelni akarsz egy sátort vagy egy felfújható medencét nyárára. A csomag mérete miatt közel duplája is lesz az ára a szállítás miatt.

Hülyeségeket ne beszéljünk kérem. Pont az Amazon csinálja törvényesen, aki nem a vevő országának ÁFÁ-ját számítja fel termék eladáskor az csal adót.
A végfelhasználó számára történő távolsági termékértékesítés esetén az általános szabály, hogy a vevő országa szerint érvényes áfát kell alkalmazni.

A szokásos szlovák, stb. webshopok amik magyar nyelven is kínálják áruikat, közönséges adócsalók ha nem számítják fel a megfelelő ÁFÁ-t.

Januártól a szolgáltatások esetén is így lesz, a vevő országának ÁFÁ-ját kell felszámítani.

(természetesen ezek magánszemély esetén történő vásárlásra igazak)

Srry, igen az Amazon esetében valószínűleg igazad van. De olvass utána a 35000 Euro-s szabálynak!
Csak abban az esetben kell a magyar áfát alkalmazni, ha az Amazon mint eladó Magyarországba jövő forgalma meghaladja a 35000 Eurot. Ha nincs magyar nyelvű weboldala és ez alatt az érték alatt van akkor legálisan alkalmazhatja a székhelye szerinti áfát.

Tévedsz. A 35 000 EUR-s szabály arra vonatkozik, ha olyan országba szállítasz, ami nem a célpiacod. Ha egy webshop magyar nyelven kínálja portékáit, arra már nem alkalmazható ez a szabály.

Tehát az összes szlovák cd-s, pendrive-os, stb webshop áfa csaló, mert magyar ÁFÁ-val kellene adniuk termékeiket.

35000 EUR meg nem egy egetverően nagy összeg, 8,8 millió forint, havi 730e Ft, eladsz három tévét havonta és elérted a limitet.

Először is 35000 EUR az 11 millió Forint.
Erre már simán lehet külön céget alapítani, mert ugyebár csak Magyarországra van a 35000 limit. Lengyelországra külön 35000 EUR limit van, csehekre szintén és minden EU országra külön. Ne számoljunk 28-cal legyen csak 5 tagállam ahova szállít a webshop az anyaországán kívül. Ez már cégenként 55 millió Forintra átszámítva. Ekkora forgalomra már simán fent lehet tartani egy-egy külön céget. Amikor betelt a 35000-es limit egy országra átveszi a helyét a következő cég.
A nyelvre pedig például Magyarországnál lehet mondani nem magyar hanem csángó nyelvű az oldal. Lehet menni európai bíróságra ha nem tetszik a magyar adóhatóságnak, úgyis vesztene. De úgysem mennek erre pereskedni. Ugyanis a Román Akadémia hivatalos állásfoglalása szerint a csángó nyelv egy román dialektus. Baromág és szemétség, de akkor is ez a Román Akadémia álláspontja és ez bőven elég hivatkozási alap.
De számtalan egyéb módon megkerülhető a nyelvi megkötés törvényesen. Szocializmusban rekedt elmék nehezen fogják fel, hogy legálisan lehet élni a törvény adta lehetőségekkel.

Normális HUP-ot használok!

Köszönjük Emese, leülhet.

Az Áfa trv. világosan kimondja, hogy:

256. § (1)363 Ahol e törvény euróban meghatározott pénzösszeget említ, ott az annak megfelelő forintösszeg megállapításához a 2003. évi uniós csatlakozási szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján érvényes, az MNB által közzétett hivatalos forint/euró devizaárfolyamot (252,19 forint/euró) kell alkalmazni azzal, hogy az átváltás eredményeként kapott pénzösszeget - a matematikai kerekítési szabályok alkalmazásával - 100 000 forintra, illetőleg ha az átváltás eredményeként kapott összeg nem haladja meg a 100 000 forintot, 1000 forintra kell kerekíteni.

Miért kell valamihez ész nélkül osztani az észt, mikor az alapokkal sem vagyunk tisztában, hmm?

Nocsak! Emesézni próbál a vérpistike hülyegyerek.

FYI!!

"Távértékesítés (Distance selling)
„
Vevő telefonon, interneten, e-mailen, faxon, postán
rendel meg terméket. (csomagküldő szolgáltatások)
„
Terméket az eladó, vagy az ő megbízásából egy
harmadik személy fuvarozza
„
A vevő nem adóalany, ezért az adót az eladó számítja fel
és fizeti meg
„
Nem új közlekedési eszköz és nem fel- vagy összeszerelés tárgyául szolgáló termék
Ekkor, ha a beszerzés < 100 ezer euró, akkor az eladó országában adózik az eladó országában érvényes
adómértékkel, ha nagyobb, mint 100 ezer euró a vevő országában adózik az ottani adómértékkel (25.000.000)
Ez a beszerzési értékhatár Magyarországon 35 ezer euró.

Jövedéki termék távértékesítése esetén adókötelezettség
összeghatártól függetlenül mindig a rendeltetési helyen
(célországban) keletkezik."

http://193.6.12.228/uigtk/uipz/hallgatoi/euafaszabaly.pdf

Normális HUP-ot használok!

Saxtusnak maximálisan igaza van.
Egyébként 1 éve kijavítottak hogy amikor először bejött Magyarországra az IBM comptible? 286!!!-os PC, akkor nem 280 EZER Ft volt az ára hanem 1.5 Millió. Az átlagkereset meg 15, max 20 Ezer Ft.
Most meg sír a szájuk hogy 100Ezer egy több milliárdszor nagyobb teljesítményű számítógép ára.
A Holdraszálláskor az egész NASA-nak az összes gépének az össz számítási kapacitása kb akkora volt mint egy mostani 80E Ft-os PC-é, Miről beszélünk?
Commodore 64 ára apám 4 havi összes fizetése volt.
Bocsi, nem kötekedésképpen mondom de ugye komolyan említetted a Media Markt-ot? Mert viccnek kicsit durva lenne. Ez olyan mint a tőke szabad áramlása című gazdasági hazugság. Majd a 3-4 Millió létminimum alatt élő magyar akar venni Bécsben cukrászdát és nem a nyugati tőkés akarja letarolni a magyar kiskereskedőket a plazáival. Elég végigmenni a bp-i Kossuth Lajos utcán. 20 éve még virágzó kereskedelem volt ott, ma úgy néz ki mint Harlem 2.0.

Kognitív disszonancia lelombozó hatása érezhető soraidból. De nem rám kell haragudnod mert leírtam a nyilvánvaló igazságot.
Ha jól értem PC boltos vagy és nem tetszik a konklúzió ami következik a gondolatmenetből. Pedig sajnálatos de igaz, lehetséges ideje lenne bezárni a boltot és valami másba kezdeni.
Nem egyszer láttam már. Megmondtuk, hogy ennyi tőkével semmi esélye az illető boltos vállalkozónak, levezettük, hogy mekkora a kockázat és csak a mínuszokat adja össze. Persze okosabb volt. Most ott tart, hogy mentsük már meg valahogy a családi házát.
Nyilván kishalként nem mehetsz oda a nagykerhez, hogy holnaptól csak bizományba viszed el az árut. Persze ezzel a nagykerek maguk alatt vágják a fát, illetve már ez is inkább múlt idő. Trükköznek még ameddig tudnak mindennel majd bedőlnek azok is. Amit csak Ramirisékről tudok párszáz év letöltendőt lehetne kiosztani, természetesen összesítve.

Lehet utálod őket, de olyanoknak van esélye itt labdába rúgni mint a Media Markt. És még ők is jóval kisebbek mint olyan globális monstrumok mint az Amazon ami már régóta jelen van az EU-ban. A kínai webshopok pedig a másik irányból nyomulnak.

Talán használt PC-re váltott profillal fent tud maradni egy PC bolt. Az ügyesek kitakarítanak nagyobb irodákat jelképes áron, onnantól amit eladnak az ő nyereségük.

Hol vannak ma a videotékás vállalkozók?!

Ha lenne eredményes védelem a filmek másolása ellen. (értsd nem lenne pl viooz.com vagy torrentz ahonnan 1mp-alatt megtalálsz minden filmet és max 1 óra alatt lecsorog egy bdrip t-home alap nettel még telefonra is.)
Akkor még mindig szépen ott csücsülnének a boltba ahogy 20 évvel ezelőtt. És még mindig hajlandóak lennének az emberek előfizetni a hbo-ra.
(VHS-t amúgy se néz már senki se)

Urban legend, hogy a másolás pusztította ki a videotékákat. Valójában bőven másoltak videotékás fimeket és általában az eredetit mert vhs-nél romlik a másod- harmad másolat minősége. Még segítette is a videotékások üzletét a másolás.

A videotékákat az RTL Klub és Tv2 majd nyomukban megjelent a többi kereskedelmi TV tette tönkre. Mire az internetes torrent filmezés elterjedt már csak mutatóban maradt néhány videotéka.

Kifelejtettem gyerekkorom kedvenc tv csatornáját a szép emlékű TV3-mat. Nálunk főként ez a csatorna felelt a videotagsági kártya lejárásáért és meg nem újításáért. Annyira jó filmek és sorozatok mentek rajta, hogy elfelejtettük hol volt korábban a téka. Volt, hogy TV3-ról vettünk fel filmeket.
Az első internetes mozifilm nálunk a Star Wars Ep. 1 volt, Z-betűs változat. Utána az első Matrix.

"(értsd nem lenne pl viooz.com vagy torrentz ahonnan 1mp-alatt megtalálsz minden filmet és max 1 óra alatt lecsorog egy bdrip t-home alap nettel még telefonra is.)"

"Akkor még mindig szépen ott csücsülnének a boltba ahogy 20 évvel ezelőtt"

Egy fenét. Warez nélkül (amellett) is léteznek legális online filmnézési lehetőségek. Ott a T-Home videotékája, HBO Go, Moziaréna (bár ez is T), iTunes... Minek vánszorogjon el az ember a tékába, várjon a sorára, fizessen vélhetően többet, ha otthon a fotelból tud filmet választani?

Riter tévedsz
A varázsszőnyegesek és a többi kamu "egészségügyi" csalók ÉLŐBEN dolgoznak, telefonon hívják el a rászedhető nyugdíjjasokat. Tudom mert apámék is vettek 400!! Ezerért Tibeti juh? vagy a mi a .. takarókészletet. Nem mondom hogy rossz minőségű de aztán láttuk hogy ugyanez a készlet valami 70 vagy max 100 Ezer egy normál boltban (Rég volt de az arányok kb 4:1-hez voltak)

Simán kinézem belőlük. Melyik volt az?

Tudod mit adnak az RTL-nél a Barátok közt forgatáson a színészeknek kávéként?
Tesco light kólát, kiszállt buborékokkal.
Szánalmas.
Azt megértem, hogy jogászkodó okok miatt nincs valódi kávé, nehogy szívrohamot kapjon egy színész és az RTL fizessen miatta. De ha már hamis kávé, nem telik legalább Coca-Colára?!

Ha jól tudom, ezek a gépet rögzítik az exponálások számát.
Ha több ezer képet készítettek vele, akkor az nem kipróbálás, hanem rendeltetésszerű használat, az eladó ilyen esetben követelheti az értékcsökkenés megfizetését.

"A fogyasztó csak a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot
meghaladó használatból eredő értékcsökkenésért felel. "

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK14030.pdf

Nálunk most selejteznek ki ilyen C2D-s munkaállomásokat, olyan 15k magasságában adják el a dolgozóknak.
Van értelme játszásra ilyet venni?
Legújabb játékok nem érdekelnek, viszont egy Xbox 360 is 40k körül van, egy izmosabb VGA-val (milyet van értelme venni ebbe?) a fenti gép is kb. annyi lenne.

A Fujitsu ezt workstationnek hívja? HP és Dell-nél a workstation Xeon-t és ecc ramot jelent, amiből a maximum legalább 16GB-ig pakolható egy C2D korabeli gépe.
Játékra viszont nem is baj, hogy nem valódi workstation. Azt írtak alapján. Azok vga nélkül is sokat fogyasztanak és kényesek, játékra nem optimálisak. Sok munkaállomáson még a ramokat is hűteni kell.
15k nagyon jó ár érte.
Egyébként milyen cpu-val és mennyi rammal adják?

Itt azt írták, hogy e/q8xxx-q9xxx széria megüti a szintet

Ilyen osszegnel mar nem mindegy, hogy mivel is akarnak jataszani, mert van jatek, ami a vga-t, es van ami a cpu-t igenyli jobban...

Crysis (mittom melyik, gondolom a legújabb), Wolfenstein New Order, Deus Ex HR, Outcast vagy valami hasonló nevű horrorjáték, Bioshock 3? (az amelyik a felhőkben és nem a víz alatt van), Metro Last Light

Jó lenne ha valamennyire jövőálló lenne a config. Nem kell mindennek 4k felbontással ultra grafikával mennie, de jó lenne ha két év múlva is elmennének rajta az aktuális címek. Mostanában nem nő annyira rohamléptekkel a játékok gépigénye mint régebben, ha jól sejtem.

Az alternatíva egy Xbox 360 + valamilyen jobb kínai Android PC. Csak itt az a kérdés, hogy meddig jönnek még ki az új játékok Xbox 360-ra? Egyelőre folytatja a gyártást a MS az Xbox One ellenére és még játékok is jönnek ki rá. Na de meddig?

Hát én kb 3 éve vásároltam az 5770-emet, ami a korabeli R7-nek mondható, és még mindig megállja a helyét. Oké, újabb játékokat már mediumban játszom. De ez már nem a 90-es/2000-es évek, amikor egy év alatt teljesen elértéktelenedett a VGA. Bár most van rá esély, hogy ha a fejlesztők kitanulják az új konzolgenerációt, akkor lesz egy nagyobb teljesítményigény ugrás.
Szerk: Több, mint 4 éve vettem, 2010 júliusában.

Én is így látom. A játékfejlesztő magával is kitol akkor ha túl magas gépigénnyel gyakorlatilag kizárja saját vásárlóit.
Az új konzolgeneráció biztosan megemeli a igényeket, de ez egyszeri alkalom a mostani konzolgeneráció ideje alatt. Az AMD gcn kompatibilis vga remélhetőleg profitálni fog abból, hogy a konzolokban is ez van.

mai jatekok mediumon 5570en? sztem bf4 mar mediumon se pedig az is van mar majdnem 1 eves, nemhogy mai...
Igazabol en nem ugy ertettem hogy valami el sem indul, hanem hogy kb olyan szinten muszaj butitani hozza hogy valami ertelmes fpst lehessen kicsavarni belole, hogy az mar a jatekelmeny rovasara megy....
(igy is meg ugy is... mert ha nem butotod jatszahtatlanul alacsony az fps, ha meg tulbutitod akkor meg negyzetemberek rohangalnak a kockakon)

FPS-sel nem nagyon játszom, szóval erről nem tudok nyilatkozni, ráadásul 30fps-nél nincs jobbra igényem. De a skyrim/mass effectek/LA Noire majdnem maximumon futottak, Bioshock infinite meg mediumon. Szerintem a következő szezon játékaihoz lesz már kevés: GTA5, witcher 3, talán dragon age 3, talán az új civ játék.

30 fps az igen sovany, en nem engednem 60 ala, bioshock infinite is mar masfel eves, nem neveznem friss jateknak, mass effectek meg (attol fugg melyik) 7(!)-2.5 evesek mar (nem mintha nem a kedvenc jatekaim lennenek a mai napig de ez msot irrelevans). Persze minden relativ, az en igenyeim szerint ez a kartya kb 2 eve volt utoljara minimum szinten elfogadhato

Nem kevés pluszt fizettem azért, hogy a tévém tudjon interpolálni frame-ek között, hogy feltolja ~100fps-re, és piszok jól tud kinézni (van ami filmnek árt, van aminek használ)
Igen, FPS-ben elfogadom, hogy kell a 60FPS, vagy bármiben, amiben gyors a harc. De az RPG-kaland-stratégia vonal, ami engem érdekel, nem kimondottan erről szól, az simán játszható 30 FPS körül, és nem látom úgy a különbséget, mint a filmeken, mert az aktív részvétel leköt. És igazából már olyan szinten csak a történet miatt játszom a játékokat, hogy ha egy kicsi nehézségem is támad a harcban, inkább lejjebb veszem a nehézséget (kivéve stratégiát persze).
Viszont szerintem ez nem csak játékfüggő, ez emberfüggő is. Olyan ez mint az audiofília. Elhiszem, hogy van, aki hallja a különbséget a 100k-s és a milliós nagyságrendű erősítő között, én nem.

Tudsz mondani játékokat, amiknek kiemelkedő a története? Én is ezt értékelem leginkább manapság. (meg az ilyen dungeonos roguelike-okat(De grafikával nem ascii))

Anno nekem a the longest journey volt a no1. Annyira jó sztorit azóta sem. Ha nem játszottad még nagyon ajánlom, ne olvass utána a sztorinak :D

Hehh, most toltam végig megint a TLJ-t. Meg a Dreamfallt is (azt most először), ha kimaradt, próbáld ki azt is. A történet elképesztően jó, többnyire csak a borzalmas harcrendszer miatt húzták le, de az majdnem mindig elkerülhető. Alig várom a dremfall chapterst (októberben jön ha igaz).
Syberiát meg a Mystet szokták a TLJ-vel párba állítani, de nekem ezek 10 éve vannak backlogban.
Aztán új kedvencem Telltale féle Walking Dead, mindkét évad. Játékmenet egyre kevesebb van, de a story, a karakterek zseniális. Álítólag a Wolf among us is ilyen, de azzal még nem játszottam (meg ilyen lesz valószínűleg a game of thrones és a borderlands játékuk is).
A többi közé nem mondanék sorrendet steam listát olvasgatva írtam:
-Bioshock infinite (állítólag régebbi bioshock-ok is, de ott nem ért el hozzám a hype hullám) - maga a környezet/kiindulás is jó, aztán nagyon jól adagolja a nyomokat, végül elképesztő jó a feloldás
-Portal - bár gondolom itt már nincs olyan, akinek nem lőtték le a poénokat, de én azt hittem, hogy ez csak egy story nélküli puzzle-platformer, így nagyon ütött
-broken sword játékok - nem mondanám kiemelkedőnek, de szeretem ezeket a templomos-misztikus sztorikat
-The Stanley Parable - erről nem tudnék spoiler nélkül ajánlót írni, de tavaly az egyik kedvencem volt
-Mafia 1 és Sleeping Dogs - GTA stílusú játékok, de jó történettel - azért itt nem annyira erős a történet, de a játékmenettel együtt remek (Mafia 2-őt nem véletlen nem írtam). Mafia a keresztapára, sleeping dogs pedig az Internal affairs c. hong kongi filmre hajaz (amiből a Departed lett, de szerintem az nagyon gyenge az eredetihez képest)
-Morrowind-Oblivion-Skyrim - A main quest története erős mindben, de ha nem szereted az rpg-ket, inkább hagyd
-L.A. Noire - határeset. Nekem bejött, de nem vagyok benne biztos, hogy a sztori fogott meg.
-Mass Effect 1-2-3, Dragon Age 1-2-jön a 3 ősszel: Nagyon jó világokat teremtettek, nagyon jó alaptörténettel (a DA2-ben van jópár nagy játékmeneti hiba, a történet sincs olyan mint a többiben, de nekem azért bejött, a ME2-nek szerintem nagyon gyenge a története, csak a csiszolt játékmenet szokták ezt előbbre rangsorolni a ME1-nél. A ME3 utolsó 10 percéről meg ne beszéljünk :) )
-Planescape Tourment - felénél vagyok, tetszik, de valahogy félbehagytam fél éve. Hm, lehet folytatom is az este :)
-The Witcher - felénél vagyok, alaptörténet tetszik, de túl sok a sidequest
-Grim Fandango (ebből jön hamarosan az új kiadás), Day of the tentacle: Nálam ez a kettő humoros kalandjáték csúcsa, sajnos legálisan majdnem beszerezhetetlenek.

Back to the future (filmet imádom), Sam and Max sorozat, Tales of Monkey Island szerintem mind kicsit középszerű. Sőt az egész Monkey Island sorozat, a monkey3-mat leszámítva: vannak bennük jó poénok, de elég sokszor érződik rajta, hogy a történetben egy lyukat hagytak, mert ide kell egy puzzle. A Monkey 3 az kivétel, azt szinte végigröhögtem - de az is inkább jó poén, mint jó történet.

Köszi az ajánlókat! jó párat hozzá is adtam a wish listhez :D

A Dreamfallt is végig játszottam én is és szuper volt tényleg, csak az volt dühítő, ahogy véget ért. Mintha elvágták volna a történet közepén. Szerintem egy ilyen játéknál ezt nem nagyon illik. Az is jó volt benne, hogy nem volt annyi tárgyas rejtvény, azok kicsit idegesítettek először a TLJ-ben. Ezek fejtegetése is olyan, hogy már nem annyira érdekel. Mondjuk erre jó egy walkthrough :)

Ritter: a deux ex nekem is tetszett! És azért akkora ász a the longest journey, mert nálam még ezt a szintet emeli kettővel.

Igen, azt hiszem nekem is végül ezért maradt ki a dreamfall, mert hallottam a cliffhangerről, és remény se nagyon volt a folytatásra.
Mostanra erről teljesen megfeledkeztem és a TLJ újrajátszás után vitt a lendület - erre kiderült, hogy ősszel (valószínűleg októberben) indul a folytatás. És ha sikeres lesz, akkor jön a TLJ home, April történetének a vége is.
Amúgy az előző listámon talán nem hangsúlyoztam eléggé, a Walking Dead talán az egyetlen, ami hozza ezt a szintet.

Erosen jatekfuggo az fps igeny. Minecraftnal, SimCitynel a 30 fps boven elvezheto minoseg, megroccenes nelkul. Egy FPS-nel, ahol mondjuk 6 iranybol 16 ellenseg tamad egyszerre, es repkednek a golyok meg az azokat koveto fust, na ott valoszinu a 30 fps keves lenne.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Miért volt az?
A cikk amit belinkeltél csak azt erősíti amit én mondtam.
Minden játék ahol számít a reakció idő és nincs időd arra hogy piszmogj egy helyben ott kell a 60fps.

Ez is: "Games that are locked in at 30 frames a second certainly leave more room for visual styles, and background processes, but doing this can also make the game look choppy, and unpolished."
Persze mert ugyan azzal a grafikai részletességgel már nem bírják a 60fps-t így lekorlátozzák 30ra cserébe szebb a játék. És az remélem megvan h azok az extra grafikai részletek nem vesznek el 60fps-en sem.

Ez: "A good example of this is Sleeping Dogs. Playing this game at 60 frames a second vs. 30 frames has a relatively noticeable impact on the game." Ezen a youtube videón alig látszik. Ezt akkor értenéd meg ha oda ülnél egy gép elé és a saját szemeddel néznéd meg.

Szintén: "Can people play games at 30FPS with little to no problem? Absolutely, but with the leap in display technology, PC hardware and soon-to-be available PS4 and Xbox One that are incredibly powerful, there is very little reason to lock a game’s frames at 30FPS, even the current generation hardware that is soon to be outdated doesn’t seem to have a problem with most games running at over 30 frames a second. While you can still game at lower frames there really is no doubt that 60FPS is better than 30."

30 fps jó a Heroes-hoz a paradox féle grand strategy játékokhoz vagy a sims 2-höz és a civilization sorozathoz meg monopolyhoz. De hát ezek pont azok a játékok ahol leülsz és nézelődsz várod h a kis sim befejezze a sok felhalmozódott akciót. Várod hogy cpu befejezze a saját körét heroesben. Paradox játékokban nézed a sok-sok menüt és statisztikát majd gyorsba lerendezel három kis ablakot meg 2 bábút arrébb raksz. Én nem az ilyen játékokra céloztam amikor azt írtam hogy 30 fps kevés azokhoz a játékokhoz ahol csinálni is kell valamit.

Egyébként az hogy lehet ezekkel 30fps-el játszani még a cikkben említett:"In side-by-side comparisons you can see fairly easily that the video running at 30 fps is choppy" choppy effektus akkor is ott lesz tetszik vagy nem tetszik. Nyilván hozzá szokik az ember szeme és egy idő után nem tűnik fel. Pláne akkor ha alapból ehhez van szokva ember fia. (choppy pl paradox játékba amikor scrollozol oldalirányba.)

De az is biztos h bármilyen kompetitív játékot akarsz játszani 30fps-el hátrányba fogsz kerülni azzal szemben aki 60fps-el futtatja a játékokat. Ebbe beletartozik az összes komoly szimulációs játék tök mindegy h valamilyen repülős vagy autós játék. Ugyan úgy érvényes az fps játékokra. Ahogyan egy company of heroes 2-re vagy egy starcraft 2-re vagy dota2-re is érvényes. De feltételezem hogy egy diablo3 pvp-t se 24 fps-el nyomják mert a filmekbe is csak 24 van kivéve a hobbit-ba mert ott 48 van. De amúgy h gyengébbet mondjak egy super meat boy is piszok jó lehet 30fps-re zárva.

És akkor mindjárt eljutottunk oda h gyakorlatilag minden fps magas fps-el jobb. Minden rts magas fps-el jó. Paradox féle grand strategy és a különféle tbs-ek nem rts-ek (nekem senki ne mondja hogy a sok APM huszár rts-nél mindegy hogy 30 v 60fps-ed van). Ugyan így minden verseny autós játékba hátrányba kerülsz alacsonyabb fps-el. PvP multiplayer játékokba szintén a reakció idő miatt. Még a witcher 1-be is a kombókat időzítve kell csinálni. Az is nyilván könnyebb magas fps el. Végeredménybe marad a point and click és kaland játékok meg a sok puzzle/logikai játékok (toki tori, frozen synapse...), tbs, régi rpg-k, town building játékok ahol nem számít hogy most 30 vagy 60 fps-van.

Ha csak abba belegondolsz hogy vajon mi a fenének találták ki a vsync-et? Ami gyakorlatilag minden 3d-s játékban optimális esetben be van kapcsolva. (Optimális _szerintem_ ha a játék a monitor natív felbontásán fut és ha a monitor 60Hz-n üzemel akkor a játék is 60fps-el fusson folyamatosan.)
"screen tearing" ami jellemzően akkor jön elő ha a képfrissítés nem egyezik a játékon belüli fps-el. (Tudjuk itt még senki nem látott olyat és ez egyébként nem létező jelenség)

Javaslom hogy ülj le egy jó játékra épített pc elé és tekintsd meg saját szemeddel h miért is kampányolok ennyire a 60 fps mellett. Mert mindenféle youtube videóból úgyse fog átjönni.

"APM huszár rts-nél "

Tegyük hozzá, hogy az APM huszárkodás, amit a régi Starcraft játékosok művelnek, annak jelentős részére azért van szükség, mert az irányítás szimplán szar. A Starcraft II rengeteget fejlődött ilyen téren, (nincs ez az idióta 12-es korlát, több épületet ki lehet jelölni egy kupacba, jobb hotkey elosztás, stb.), emiatt nincs szükség annyi mozdulatra.

(A csináljunk valamit, hogy fenntartsunk egy ütemet bullshitről meg megvan a magam véleménye...)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Bioshock 3 (infinite)-et mediumon játszottam végig, fullhd-ben. Van beépített benchmark-ja, most lefuttattam (ezeken a beállításokon): AVG 46.30, MIN 25.37, MAX 129.35
Azt hozzá kell tenni, hogy azok a jelenetek, ahol annyira megterhelik a VGA-t, hogy így leessen az fps, szerintem mind harcon kívül voltak.
Mindez a lentebb is leírt gépen: i3-3220, 8gb ram, radeon 5770/1GB

Esetleg:
http://www.argep.hu/main.asp?suche=amd+a10&sort=preis - erős a benne levő videóchip
http://www.argep.hu/main.asp?kid=3-1219&sort=preis - valami olcsóbb alaplap
RAM - 4 GB?
HDD
Doboz táppal egyben olcsóbb és a fenti konfigot csont nélkül elviszi.

Kijön újonnan is 100.000-ből és mégis gyors.
Lásd:
http://cpubenchmark.net/cpu_list.php
http://videocardbenchmark.net/gpu_list.php - adott A10-ben levő videó chipre

Találtam egy ilyen használ configot:

Processzor AMD FM2 740k 4x3000MHz (FM2)
Chipset AMD A55 FCH (Hudson-D2)
Memória 8GB DDR3
Merevlemez 500GB sata
Grafikus kártya ATI HD7750 2GB DDR3 128bit PCI-E
Alaplap AsRock FM2A55M-VG3+ (FM2+)

Ez milyen? Mennyire megbízható mostanában az AMD? Nem melegszik? Nem fogyaszt sokat?
Inkább egy újabb AMD proci vagy egy régebbi Intel?

A két benchmark oldal kiindulási alapnak jó, hasonlítsd össze.
Fogyasztás: amit írtam, integrált videós A10-xxxx simán bekapcsolva 35 watt körüli konfig, pörgetve 120 wattig felszalad.
Ha valami régebbi proci + külön videókártya kombóban gondolkozol, az terheletlenül 70..80 watt, pörgetve nagyjából 170 watt. Ebből főleg a terheletlen (bekapcsolva otthagyott PC) általi villanyszámla a jelentősebb.

A 7750 a középkategóriás Radeon volt 2 éve, igaz? Hasonló áron lenne valamilyen config 69xx-es radeonnal, ami régebbi de egykor csúcs kártya volt.
Szerintem nem jó választás a csúcs vga használtan, mert a hatalmas az áramfogyasztása, sok hőt termel és kényes, könnyen tönkremehet. Inkább egy újabb közép kártya. Jól gondolom?

Ha 720p felbontással, közepes grafikai beállításokkal viszi a főbb címeket úgy három évig az már megfelelő.
7750-es milyen teljesítményre képes?
Nem szeretnék tesztoldalakat bújni, azért is kérdezem itt a fórumban. Biztosan vannak akik sokkal tájékozottabbak ebben a témában.

Semmi gond nincs a nagyobb teljesítményű vga-val, csak nem referencia hűtéses vackot kell venni hanem valami jobbfajta kivitelt. Egész csendes verziókat is lehet találni. Normális táppal hajtva és nem szénné húzva nem szokott gondjuk lenni.
Fogyasztás az ígyis-úgyis nagy lesz ha játszani akar valaki főleg ilyen kis pénzből.
7750 kb. a 2/3-át tudja egy 6870-nek durván leegyszerűsítve. Talán a felét egy 6950-nek. Mindegyikből létezik normális hűtéssel szerelt verzió.

"Ócsógémerpécé"- én így csinálnám:
-valami értelmesebb, sata raidet tudó am2+/am3 alaplap pl 790-es chipsettel, használtan 6-8 ezer ft körül megy
-phenom II x4 965 BE hűtővel használtan 16-18 ezer ft
-8 gb ddr2 10-12 ezer ft
-vga: mondjuk egy ati 6870 20 ezer, 7870 35-40 ezer.
-ezeket kibíró táp 8-10 ezer ft
-2-3 db kisebb (160-250 gb) sata hdd 4-5 ezer per db, szépen raid0-ba pakolható (paraszt-ssd)
-atx házikó, stb.
ez kb. 100 körülre jön ki mindennel, én játszani ilyet építenék. Ez a proci még nem lesz bottleneck a 6870 mellett, a 7870-t már nem hajtja ki teljesen, ezen némi overclock segít valamennyire.
De 100 ezerből ennyire futja.

Nem értem mi a kérdés. A rendelkezésre álló keretből egy "izomagyú" gamer PC láthatólag nem fog kijönni, max. egy erős kompromisszumokkal összerakott gép, amit rettenetesen fog utálni, mert hamarosan a hardver korlátaiba fog ütközni. Alternatívának ott a konzol, amivel tudna játszani azokkal a címekkel, amiket szeretne, még legalább egy 2 évig biztos. És még pénze is maradna abból amiért megdolgozott, amit elkölthet másra.
Szóval egy konzollal ár/érték arányban sokkal többet kap a pénzéért, mint egy PC-vel. Első körben akkor azt kéne eldöntenie a haverodnak, hogy játszani akar ezért a pénzért jókat vagy PC-t akar.

Ha nem lennénk épp két konzolgeneráció között akkor egyértelműbb lenne a kérdés. De így a konzollal kapcsolatban is vannak kérdőjelek. Új gen PS4-re még kevés a 100, de ha elég is lenne akkor is baj lenne az, hogy már nem fognak megjelenni a korábbi címek PS4-re csak a régiek. Ott van ugyan a Playstation game streamelős megoldása de ezzel az erővel lehetne Onlive Playpack is és ahhoz még erős PC sem kell.
Egy előző generációs Xbox 360 jó megoldás ha még 2 évig biztosan(!) megjelenik rá minden játék, azaz 2016-ig. De ez valóban biztos?

Egyébként nézegette a Steamen a minimum és ajánlott configokat, nem eget verőek még az újabb játékoknál sem. Ebből úgy tűnik már nincs az a rohamtempójú elévülés PC-n sem mint korábban. Elég 720-as felbontás és nem kell 120 fps sem. A konzolok is le vannak korlátozva 30 fps-re általában, annyi elég.

PS2-re még 2009-ben is aktívan jöttek ki játékok, de még 2010-ben is megjelent havi 2-5 játék, közben a ps3 kijött 2006-ban.

PS1-hez is hasonló volt az arány, 2003-2004-ig aktívan jöttek ki a játékok, a ps2 2000-ben jelent meg.

Látható, hogy mind a két esetben a generáció váltás után még 4 évig jöttek sűrűn játékok, utána kezdett el csökkenni a mennyiség.

Viszont valóban, Xbox esetén az előző generációváltás 2005-ben volt, és 2006 után nem jöttek ki játékok. Viszont a sima Xbox nem is volt talán annyira elterjedt, eleve 3 év után jött a 360.

Az ajánlott konfigra nyugodtan rádobhatsz, mert a fullos élményhez még az is kevés.

Nem a miért a kérdés, inkább a miért ne? :)
Egyébként azért, hogy ne kelljen a diszkre várni folyamatosan.
Engem baromira zavar mikor beletöltöget játék közben és ezért akad meg.
Pl. 80-as wd velociraptort 4 ezerért lehet venni. 10000 rpm-es. 3 ilyen raid0-ban már érzésre igen jól kotor, és nem kellett ssd-t venni. Merthogy ez ugye low budget projekt.

Felesleges kis cpu mellé egy nagyobb kártyát tenni, mert nem fogja elég adattal megtápolni a VGA-t.

Én a megjelenítéshez egy sima GT640 -et használok. Nagyritkán játszom a Crysis2, Assassins Creed 2, Portal, L4D, Warframe fut rajta normálisan.

Egy ilyen kártya 20-25 ezerből meg van.

Azért az általad írt linkből tanulságos, hogy az A10-7850K mindenféle külső kártya nélkül 55%-át tudja az itt referenciaként szereplő erős konfignak: http://i.imgur.com/YQrIp5y.png

És ez egy 42.000 Ft bruttóba kerülő processzor. Hozzá egy 15.000 Ft körüli FM2+ -os alaplap, hozzá 12.000 Ft-ért 4 GB RAM, bele egy 1 TB-os HDD szintén 15.000 Ft bruttó körül és egy csinos 10.000 Ft-os táppal együtt adott doboz.

Ez a zsírúj konfig eddig 94.000 Ft bruttó + egér billentyű, stb. És persze Windows7 ha a játékosnak erre van szüksége, még +15.000 Ft.

A konfig nem rossz, ha azt nézem hogy több mint felét tudja az összehasonlításban felhozott referencia teljesítményének.
Később pedig ha még igényel többlet teljesítményt a játékos +25.000 Ft egy R7 250 kártya bele. Ha pedig RAM kell a jövőben, az is bővíthető. Bár addigra elképzelhető, hogy megint más lesz az akkori számítógépek teljesítménymutatója ---> ismét új, jövőbeli erős PC a régi toldozgatása helyett.

Nagyon sokan kritizálják az AMD APU-kat. Konzoloknak ez lett az etalonja de azt írják többen, hogy ennek hatása egyelőre nem érzékelhető PC-nél. Van néhány direkt tesztprogram ahol jól teljesít, de valós játékoknál már nem teljesít jól.
Ebben van igazság?
Ha az AMD APU jól teljesítene akkor az nagyon jó megoldás lenne, kevesebb hibalehetőség miatt és idővel csak lesz pozitív hatása annak, hogy nagyon hasonló AMD APU van a konzolokban.
Új konfig az áfa miatt viszont szóba sem jöhet.

Core2 elég nagy halmaz. Nem mindegy hogy egy öreg e4400 vagy e8400. Egy e8500 még labdába rúg esetleg de sokkal inkább a q8xxx-q9xxx széria. Egy q9550 nagyjából pariban van egy phenom II x4 955-ttel. Ennél kisebbel nem érdemes foglalkozni ma már ha komolyabb játékokra kell.
Javaslom hogy nézegesd a passmark cpu listen a 4000 pont feletti procikat. Én biztos hogy már csak 4 magosnak állnék neki.

Szerintem hátrálj ki valahogy ebből a feladatból. Akármit veszel, az nem lesz jó nekik, itt csak hüje lehetsz a végén.
Az ilyen "nem kell komoly gép, mert csak játékra lesz" című történet elég hálátlan feladat.

+1

"gémer pécé kell, fusson rajta a krájzisz, de 5 év múlva is ám, ár nem számít, de megálljon egy százasból..." Báhh...Ha tudod, akkor még most passzolj. Szerintem egyszerűbb lenne venni egy xbox360-at akár újat használtat, ha csak játékra kell. rádugja a TV-re, és megy rajta a krájzisz...
Ilyen embereknél jön az, hogy majd 2-3 év múlva, a gép már nem fogja bírni az akkori játékokat, mert kevés lesz hozzá, és Te leszela gyökér, mert hogy átb@sztad őket... Az ilyen júzer nem fogja fel ésszel, hogy egy gamer pc pont a legdrágább, már csak azért is, mert min. 1-2 évente lehet cserélni a fél konfigot, hogy lépést tartson a játékokkal.
Ez pont ugyanaz a szopóroller, mint mikor betalálnak rokonok, barátok ismerősök, hogy "csak a winhetet kéne újrahúzni, ugye megcsinálod ingyen?"

Nagyon jól mondod, szerzel magadnak egy ellenséget aki majd téged fog szidni mert sz@rt raktál neki össze. Próbáld elmagyarázni neki hogy sajnos az van hogy 100ezerből gamer PC az olyan mint egy 30 Milliós utcai Mercedessel indulni egy Forma 1 futamon.
Hasonlatként megmondhatod hogy Forma 1-ben csak egy motor 40-50 Millió

"már csak azért is, mert min. 1-2 évente lehet cserélni a fél konfigot, hogy lépést tartson a játékokkal."

Pont ez a lényeg, pont olyan játékokat írnak hogy ne menjen egy 2 éves konfigon. Pörgetni kell az eladást, a kapitalizmust. Ha az emberek nem játszanának, drasztikusan lecsökkenne az új gép eladás

Ez már régen nem így működik. Valamikor a 90-es években állítólag valóban tudatosan pörgették a PC hardvereladásokat a játékfejlesztők. Ma már nem valószínű. A Steam utóbbi pár évben történt felpörgése előtt egy játéknál a bevételek nagyjából úgy néztek ki, hogy 90+% jött be konzolokból a maradék PC eladásokból.
A Steam most kezdi behozni a PC-ket a konzolok szintjére, de ezzel nem fog visszatérni a 90-es évek a játékiparban. Gondolkozz egy játékfejlesztő cég döntéshozójának fejével. (Nem a játékfejlesztő programozó vagy grafikuséval aki meg akarja mutatni mire képes) El kell adnod a játékodat minél nagyobb példányban. Ehhez pedig nem túl jó módszer akkorára állítani a PC hardverkövetelményeket, hogy a potenciális vásárlóknak csak a töredéke tudja megvenni. Saját károdra minek termeljél profitot az Nvidianak, AMD-nek vagy Intelnek, hacsak nem fizetnek neked ezért és kárpótolnak a veszteségeidért?!
Közben a 9 éves konzol hardveren is működnie kell a játékodnak, mert egyelőre nem mellőzhetőek a 7. generációs konzolok sem. Nagy költségért megduplázod a fejlesztést, hogy az aktuális csúcs PC hardverből kifacsard a maximumot és ezzel még el is veszíted a PC vásárlóid jó részét?! Ugyan már!
A Rage pont ezért bukott jó nagyot PC-n.
Talán egyedül a Crysis engedheti meg magának, hogy csúcs PC hardverre hegyezze ki a játékát. A többi játékfejlesztő kénytelen az átlagos gamer PC hardverre célozni. Ez a racionalitás.
A HC gamervilág saját szabályok szerint gondolkozik de az csak egy nagyon szűk réteg.

Az eladott PC-k többsége egyébként notebook Intel grafikával. Nincs már akkora jelentősége a játékoknak a PC hardverek piacán mint régen lehetett.

+1...
A "gányolás" nem kifizetődő.
Adott egy specifikáció: "Mennyen a krájzisz 20fps-sel" is majdnem tekinthető ennek.
Ehhez össze kell állítani egy gépet, ami ezt tudja.
Az én "példakonfigom", amiből egy irányvonal azért kivehető:
Proci: én ma már i5 -ös szériából választanék hogy "jövőálló" is legyen
Memória: legalább 4GB DDR3
Vidikártya: pl Ati 7850,
Alaplap: ehhez tippet kérnék a kereskedőtől, asrock vagy gigabyte-tal nagyot nem hibázhatsz
Megfelelő táp ( ezen mindig spórolni akarnak )
Windows licensz ( oké, van steam linuxra de komoly játékra windows kell; vagy lehet "kalóz-aktiválni" és utána mehetsz takarítani a trójaikat )
+ a "sallang" - ház, dvd olvasó, ha lehet SSD + HDD kombó.

És persze a munkadíj az összerakásra / beüzemelésre, beüzemelés utáni backup-ra valamint az esetleges további karbantartás díja.
Számítani kell ugyanis arra hogy a warez játékok miatt egy hónapon belül tele lesz a gép trójaival/vírussal és akkor jön a rinya.

Én a fentire tenném a voksom; megnézném a végén ez összesen mennyibe kerül, és azt tenném le az asztalra egy kinyomtatott ajánlat formájában.
Akkor is, ha haverről vagy családtagról van szó ( családtagnál nyilván munkadíjat azért nem tétel. )

Amit ki akarok az egészből hozni - és a fórumon a többiek is ebbe az irányba mutatnak:

Vagy normálisan, vagy sehogy. Vagy gyűjtsék össze azt amibe kerül, vagy intézzék el maguk - de a "gányolásból" maradj ki.

Core i5 helyett jó a párhuzamos Pentium vagy Celeron is, nem?
4GB ram elég?

Nem szeretnék új gépet a magyar horror áfa miatt, inkább használt PC. Az már egyben van és a használat által "tesztelve" is.
Windowst érdemes venni Ebay-ről? Ott már 5000 Ft alatt van Win7 még mostani forintárfolyam mellett is.

Szerencsétlen gyerek nyáron dolgozott a pénzért, mert zsebpénze nincs és a szülei nem vesznek neki "játékra minek ennyit költeni". Szóval 100e van, ebből lehet gazdálkodni. Azt elég szarul hangzana, hogy dolgozz jövő nyáron is és akkor majd elég lesz a pénzed egy normális game pc-re.

A tápegység mennyire problémás mostanában. Korábban chieftec táp volt a kívánatos és sok baj volt a névtelen tápokkal. De azóta csökkent az áramigény, nem?

Vagy jobb egy Xbox 360?

általában játékra szvsz: konzol > PC

Ha most megveszed az aktuális generációból valamelyiket, arra 100%, hogy 6-8 év múlva is lesznek játékok, ráadásul menet közben nem nagyon kell upgrade-elni, max ha kiegészítőt veszel hozzá. De még ha a prev-genből is veszel, azzal sem lesz gond a következő 1-2(-3) évben, plusz ott van a már megjelent játékok tömege.

Eközben 100k-ért nem nagyon kapsz olyan PC-t, legfeljebb használtan, ami az aktuális (eehh... mondjuk 1-2 éves) játékokat elviszi, ráadásul folyamatosan kell beletolni a pénzt, ha a mindenkori 1-2 éves játékok érdekelnek. Persze, általános érv, hogy Steam, meg olcsó játékok, de ha évente rá kell szánni 50k-t, akkor hamar visszajön az ára. (Tfh nem darabra mérjük a játékokat, tehát az egy dolláros Humble Bundle nem számít ;))

Az aktuális konzolokra még nincs rendes törés, és jtag szintű ki tudja mikor lesz. Ha magára a gépre alig van pénz akkor játékokra darabonként 15-ért hogyan lenne.
PC-vel annyival egyszerűbb a helyzet, hogy kikölcsönzöm neki a Steam gyűjteményemet, amit úgy se nagyon használok és eléggé sok game összejött benne humble, sale akciókból.

100-ból igencsak kijön az Xbox pár játékkal viszont gondolni kell arra is hogy a gyerek esetleg a PC-n tanulni is fog.

Ha most ennyi van akkor egy jó alapot kell neki összerakni, aztán ha lesz még lóvé bővíteni a videókártyát. Ezért lenne jobb talán egy APU-s megoldás ami jelenleg elfogadható teljesítményt nyújthat. Intel grafikájától én továbbra is fázom, nem tudom mennyire és mit visz.

Ha eleve külön grafikus kártyában gondolkozol akkor Intel.

Tápból elsősorban Antec-et és FSP-t nézz.
Itt kinézheted a táp gyártóját (OEM oszlop). CWT-t nem vennék belépőkategóriából, Deltát, FSP-t és Seasonic-ot viszont simán, max a kondenzátorok fognak megmenni bennük. Sirtec so-so.

Windows-t ha ennyi a keret nem érdemes venni, van egyszerű "megoldás" 7-esre.

"Core i5 helyett jó a párhuzamos Pentium vagy Celeron is, nem? "

Nem.

Ha i5-ot vesz, akkor epithet egy jo alapra. Amin mar tud jatszani. Lehet, hogy kompromiszumokkal, de elotte lebeghet, hogy ha nem eleg jo, akkor jovo nyaron dolgozva vesz egy jo videokartyat, es akkor tenyleg lesz egy eros gepe.
De nem ertekallo alapra epitve, sem jo felhasznalo elmenye nem lesz, sem tenylegesen bovitheto gepe, a jovore tervezve.

Egy ilyen professzionális gép milyen játékra?
Intel Xeon 2.8GHz; 12GB DDR3; Nvidia Quadro FX4800 1GB 1xDVI; 500GB HDD; Win7 Prof.

Nem volt sosem on-hand tapasztalatom de a Quadro-ra mindig mindenki azt mondta/írta, hogy profi appokra van kitalálva, és külön, optimalizált drivert adnak hozzá (nem ugyanazt mint a Geforce-okhoz), és játékok rosszul teljesítenek vele.

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Szia,

van egy eladó félkonfigon, kell bele egy diszk, és ha játszani is akarsz, akkor egy értelmes VGA. Ha érdekel, jelezd, az árban sztem megegyezünk:)

- AMD Phenom(tm) II X4 965 proci
- ASUS M4A78 alaplap
- 2x2g DDR3 1066Mhz RAM
- ATI Radeon X550 VGA
- DVD-író (AD-7260S)
- régi típusú fehér CODEGEN ház bónuszként:)

--
Ricsi

A régi gépem ez volt: c2d e6300 (nem tuningoltam), p35 alaplap, 4gb ram, radeon 5770/1gb. A mostani: core i3-3220, h77 lap, 8gb ram, ugyan az a radeon 5770/1gb. Nem érzek igazán nagy változást, talán csak a ram, ami javított. Mindkettőn fullhd-ban elég magas részletességgel tudtam mindenfélét játszani (mass effect sorozat, skyrim, civ5, etc), de tartok tőle, hogy most ősszel már kevés lesz kicsit a vga. Sőt szerintem már most is az lenne, csak most nincs olyan aaa cím, ami érdekel.

Ha jatekra veszel beleposzintu configot akkor a minimum:

cpu: barmelyik intel i5, vagy barmelyik amd fx (6-coretol felfele)
ram: minimum 8g
vga: barmelyik ati r9 szeria (akar gagyi 250es is) (nvidiakat nem ismerem de gyanitom valahol 600as szeria kornyeken lehet keresgelni)
vinyo: ezen az arszinten nemszamit, barmilyen, csak varni kell majd a toltogetesre
alaplap: ezen a szinten barmilyen amibe jok a fenti cuccok

Na akkor én is leírom a tapasztalatom:

Intel Core2Duo E8400 (3GHz, 6M cache), 35-ös chipset 2G DDR2 memória, a videó GeForce GTX 750. Semmi sincs húzva. A RAM kevés Windows 7-tel, Crysis meg ilyenek már swappelnek rendesen.

Teljesítmény:
Crysis 1 full HD - mediumon már akadozgat
Crysis 2: full HD - ULTRA vagy hogy a fenébe hívja - teljesen folyamatos, 3D-ben már kicsit akadozgat (azaz leesik az FPS 30 alá néha)
Crysis 3: full HD - HIGH, 3D-ben már le kell vennem a felbontást 1366x768-ra
Need for Speed Most Wanted: néha akadozik, de lehet h ez is a RAM miatt van
Mass Effect sorozat: full HD, maximumon minden.
Fallout New Vegas: full HD, asszem majdnem mindegyik csúszka maxon van.

... és akkor ez még "csak" egy GeForce 750GT. Egy GeForce GTX 780 Titanium már durva lenne... fogyasztásban is.

Véleményem szerint néhány játék kivételével (szimulátorok és Crysis 1) szinte csak a videokártya számít, értelemszerűen minél jobb alaplappal. Szerintem bármilyen mai processzor elég, a sok mag teljesen felesleges. Alig van játék, ami kihasznál több CPU-t, persze az új konzolok ezen változtatni fognak majd lassan.

Ja még valami: Fallout New Vegas CPU használatát kimondottan figyeltem egy 2 mag + HT Intel Core i3-as processzoron (azaz 4 "virtuális" CPU). A konfig fileok átpiszkálása nélkül úgy nézett ki, hogy az egyik CPU egyik végrehajtó egységét kb 70-80%-ra terhelte, a többihez hozzá sem nyúlt. Pár átállítás után (fizika külön thread-be állítása, stb) sikerült kicsit elmosni már 3 CPU-ra is, a legjobban terhelt mag 50%-on ment. Core i3-as, első szériás. Persze biztosan jó a 6 magos processzor is valamire.

Ez azért nem teljesen így van, nézegess játék teszteket. Mai játékok a 4 magot már simán ki tudják használni. És annak valóban nincs sok értelme, h 60fps helyett menjen mondjuk 110-en , de egy olyan erős proci, ami ki tudja hajtani az adott vga-t, a minimum fps-t növeli, és a mikro lagokat csökkenti. Magyarul nem fog beakadni.
Annak a világnak már vége, h csak a vga számít, a prociból jó bármilyen 2 magos. Ma már a 4 mag abszolút alap követelmény, de használnak többet is. De persze, ez játék függő, de a jövő az ez.

Kis pénz, kis foci. De nem is 50k huf, mint egy i5-ös proci. :)
Nekem egy x4760k-s procim van, vmi r7 260 gyárilag tuningolt karival, én sem full hd-ben nyomom, de nekem elég. Igaz, nálam gyakorlatilag csak a quakelive megy, de az 250fps-el. Meg néha az imperium galactica 2, de annak nem kell vas. :)

1 magra eső teljesítmény sokkal fontosabb mint hogy 4 v 6 v 8 magos a cpu.
Lásd arma3. Jelenleg nem is tudok cpu intenzívebb játékot mondani. Olyan gépeken ahol kb minden game nagyon szuperül fut. Arma3 képes leesni 30fps-re. Pedig multi thread/HT támogatás megvan. A probléma ott van hogy hiába dolgozik több szálon a cpu ha 1 magot totál leterhel egy feladat. Pl.: Az ai miatt alig bírja a cpu a tempót míg a többi magon a kiosztott feladatok pillanatok alatt megvan.
Egyébként meg közép árkategóriás amd-k úgy tudom multi thread tesztekbe jobban teljesítenek mint az intel ugyan olyan kategóriás procik. A csoda ott van hogy az intel procik 1 szálon gyorsabbak.

Pont fordítva, legalábbis itt. Xbox 360-on természetesen csak god játékok mennének és csak jtag box mehet. Cseszett drágát az xbox játékok MO-on. PC-re viszont felmenne a Steam és oda kikölcsönözném a játékgyűjteményeket amit úgysem használok. Szóval az full legál lenne. Még windows7-es is néznék neki ebayről van 5000 alatt.

A kulcsszó: jtag. Forrasztani drótozni kell hozzá, utána a DVD driveot el is felejtheted. Sőt belső merevlemez sem kötelező, tökéletesen megy usb külső merevlemezzel is, bár az xboxba épített merevlemezzel gyorsabb. A Live előfizetést így elfelejtheted, sőt jobb ha levágod a netről az Xboxot mert minden bekapcsoláskor rákérdez frissítsen-e, és ha egyszer véletlenül yes-t nyomsz utána papírnehezékként használhatod a konzolt. A frissítéseket neked kell PC-n elkészítened majd onnan átvinni Xboxra. Cserébe nagyon kényelmes, iso-ból kimásolva vagy akár god-ot felmásolva is működik minden, hivatalosan magyarul meg sem jelent címekre is feltehető nem hivatalos magyarítás. FSD-vel a jobb konzol mint gyári állapotában.
Ha a Live annyira fontos arra kell egy másik Xbox.

Gamer pc 100.000-ért? a konzol miért nem jó?

Xbox nem jó játszani?

-- Zoli ---

Lenovo T400 @ Crunchbang "Waldorf"

Szerintem a gyerek nem fullhdba gondolkodik és nem maxra akar húzni majd mindent. 100 ezer forintos géppel is lehet játszani akár 3 év múltán is csak kompromisszumokkal. Ne magatokból induljatok ki, nem mindenkinek számít az, hogy 4k felbontással menjen a crysis X része stabil 60 fpssel maxra húzva.
Hogy valami hasznosat is írjak legolcsóbb i3 vagy egy Fx-6300 + kifutó szériás középkategóriás amd videókártya. (Fx-6300 esetén is érdemes odafigyelni a VRM hűtésére, olyan alaplap legyen aminél a VRMen legalább egy borda legyen.)
Szerk: Az alap procihűtő is elég abban az esetben, ha jó szellőzésű házat csinálsz. Értem ez alatt, hogy ahol helye van a házban oda mindenhová teszel hűtőt és a megfelelő irányba "álljanak".

Én inkább egy újabb AM3+-os prociban gondolkodnék, nevetséges pénzekért árulják őket. Én egy hónapja vettem egy FX6300-at huszonvalahány ezerért.

nekem van egy g3420-as procim, benne intel HD videó. A wolfenstein: New order ment rajta, nem teljesen minimumon. Mondjuk az élmény nem volt olyan, mint a gtx750 ti-vel, de vészmegoldásnak jó volt (a végfelvonás előtt cseréltem alaplapot+ processzort, a gt640 kártyámat nem akarta egyik OS sem felismerni, válatni kellett azt is...). A konfig egyébként Asrcok z97 alaplap, 8 giga ddr3 Hyperx, g3420 proci, meg akkor a sima alaplapi videó. Tény, kértem kölcsön egy 6870 karit, azzal jobban ment mint a gt640-nel, az is tény, hogy gtx750 ti-vel még jobban (de gondolom ez érthető...). Ez a konfig nekem (beszerzési ár, áfát cégben megoldva, a memória megvolt már, azt még 11xxx-ért vettem tán 2 éve a párt) 100 alatt volt (nettók: a proci 14700, az alaplap 2xxxx a videó 3xxxx, táp, memória már rendelkezésre állt). Mondjuk azért g3420, mert nem volt készleten olyan proci, ami kellett volna, és amire per pill kell (nem annyira a játék), egyenlőre megfelel.

A lényeg az intel videók sem kakik annyira, de az apunál ott az előny, ha olyan alaplapod van, akkor egy ati kártyával működhet a crossfire, ami nem olyan rossz dolog. Csak arra kell figyelni, hogy a gyári hűtések botrányosak tapasztalataim szerint. Ráadásul egy ilyen konfigot akár használtan is beszerezhető.

Egyébként egy másik érdekesség: mennyire függ az alaplaptól és chipsetjétől minden. Régen nagyon.

A RAM sebességtől kimutathatóan függ (feltéve hogy támogatja a proci a gyorsabbat). De amióta az északi híd a CPU-ba került, az alaplapi chipset gyakorlatilag csak a HDD vezérlőt, USB csatlakozást és hasonló képességeket befolyásol, magát a számítási sebességet (CPU+RAM) a chipset már nem befolyásolja.

Amit a gyártó ma elronthat: NYÁK huzalvezetését, ami a nagyobb sebességű RAM meghajtást korlátozza. Így az alaplap gyártók terén is kisebb a különbség.

Inteles cuccon (laptop hd4000) egy drivert kellett frissíteni akkori legfrisebbre, mert undorítóan textbugos volt. Utána 1366*768-on lightosabb jelenetek egész jól mentek. Sajnos összetettebb, akciódúsabb jelenetek, nagy terek szaggattak, de ez a saját laptopomon is így volt. Néhol simán 30fps+, néhol diavetítés, mindkettőn. "Kinézetre" kb ugyan úgy nézett ki mindkettőn.

Lényegi különbség nincs, kevés mindkét konfig. Megnézed steamen, ott a minimum talán leheletnyit fölé van lőve a ténylegesnek, de azért látszik, hogy max a történet miatt érdemes alatta próbálkozni. A hd4600-on szerintem már játszható helyett élvezhető is, főleg asztali gépen. Azok eleve gyorsabbak, a hd4600 ráadásul sokkal újabb(=gyorsabb) is.

Rokonságban pont ilyen pénzszűke-de-újpc felállás volt, haswell i5 lett ezzel a hd4600-al. "Majd, ha lesz pénz, lesz gpu." Ha nem kell a fullhd, akkor el lehet pötyögni vele. Játéka válogatja, némelyik meglepően jól fut, némelyik indokolatlanul gyengén.(ez ritkább) Nézz körbe youtubeon, vannak jó gameplayek feltöltve adott gpu/igp-vel. Kényszermegoldásnak elfogadható, de AMD apu-kat nem ismerem, nem tudom, mit tudnak, lehet jobb, passz. Itt fel sem merült a vásárlása, gondolat szinten sem, mert lesz normális diszkrét majd egyszer.(az i5 egy év múlva is elég lesz még talán, de legalábbis 30-60ezres gpu mellett nem az i5 lesz a szűk)

Egyébként eredetileg egy gtx750, vagy 750ti van tervben mellé. Teljesítményben nem rossz, árban nem rossz, persze nem hardcore gaming a cél.

ui.: Egyes játékoknál előfordulhat, hogy meglátja, hogy intel video és élből el sem indul. Jellemzően régebbi játékok, és általában van mókolás, hogy menjenek. (valamelyik mortal kombat/?valami hasonló?/ kiadás volt ilyen, meg talán még 1-2 cím rémlik)

Azért a Steam elég durván lövi be a minimumot. Szerintem ez több mint leheltnyi. :-)

Minimum:
OS: 64-bit Windows 7/Windows 8
Processor: Intel Core i7 or equivalent AMD
Memory: 4 GB RAM
Graphics: GeForce 460, ATI Radeon HD 6850
Hard Drive: 50 GB available space

Core i7 egy játéknál, ráadásul mint minimum nem kevés. De a GPU-nál már valóban megengedőbb.

G3420: Intel® HD Graphics (számot nem ír az ark.intel.com)
i3-43xx: Intel® HD Graphics 4600

Teljesítményben ha HD3000 a szám nélküli, akkor dupla annyit tud az i3-43xx -ben levő. Egyúttal érdemes megnézni, hogy az i3-41xx -ben levő HD 4400 hiába 4. generációs, láthatóan gyengébb képességű.
http://www.videocardbenchmark.net/compare.php?cmp[]=26&cmp[]=2451&cmp[]…

Az is látható, hogy az Intel i3/i5 procik belső videóchipjei látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 2 év során, mert ez tényleg nagyon gyenge pontja volt még az i3/i5-2xxx szériának.

És végül egy érdekes benchmark: A10-7850k (bruttó 42.000 Ft) és i5-4440 (bruttó 46.000 Ft) között:
http://www.pugetsystems.com/labs/articles/AMD-A10-7850K-Performance-Rev…

Általában az i5-4440 veri az A10-7850k -t, viszont játékoknál ez az A10-es APU belső videó chipjével veri:
http://images.pugetsystems.com/images/pic_disp.php?id=25963

Ahogy elnézem, az A10-6800k (amely 34.000 Ft bruttó) sincs sokkal lemaradva, sokkal nyerőbb az ismertetett játékok esetén a 46.000 Ft-os i5-4440 -nél.

Egyszerű: Mivel akar játszani akinek lesz?
Azoknak a játékoknak meg kell nézni az ajánlott (nem a minimum!) konfigját, és olyasmit venni.
100K viszont elég kevéske, én annyiiért szoktam csak VGA-t venni :D

Te már biztosan kifinomult érzékszervekkel látod ha 75 fps alá esik a géped egy durvább rész alatt. Az én három éves MBP-m 6750M grafikával teljesen jól elvitte azt a pár játékot amik kipróbáltam és volt benne 2014-es aaa cím is. Az átlag játékos igényekhez nem kell 100ezres vga. :-)
És a csúcs vga az áramigényeket is rendesem megdobja. Azzal jön a megfelelő tápegység, megfelelő hűtés problémája, nyáron lehetőleg menjen a klíma stb.

Nem profi e-sport gaming szint...

Arról van szó hogy a hurka vga-d kitol 30fps-t (nagy átlagba) 800x600-as felbontással. Gamepad miatt meg az fps-ek túlnyomó része alapból bekapcsolja az auto célzást. Te meg ehhez vagy hozzá szokva és neked ez a normális így valószínűleg fogalmad sincs h miről beszéltem.

Nem finomult ki annyira a látásom, de szeretek minél magasabb grafikán játszani. Ha már a grafikusok, programozók összehoznak egy kibajó látványvilágot, akkor hadd lássam! :)
Azért egy BF4-nél kell a jó vas. ha az ember egyedül rohangál nincs gond az FPS-el, de ha belekerül egy csata kellős közepébe, ahol másodpercente robban valami, akkor jól le tud esni az FPS és átmegy a dolog diavetítésbe. Na azt már nem tudom elviselni :S

Viszont ha ilyen drága VGA-t vesz az ember, akkor az általában kitart 2-3 évig!

Szerintem kicsit szar az a wolfenstein, hiába írnak rá ajánlott minimumban nagy számokat. Megvallom, mkor elkezdtem játszani, azt hittem, mekkora egy játék, mert 50giga, meg milyen igények, stb, aztán játék közben kezdtem unni a játékot, végig is csak azért játszottam, mondom a vége miatt talán megéri, hát a vége volt az igazán pofára esés... Persze nem mindig kell happy end, de azért na. Pedig xboxos barátim mondták, nem érdemes megvenni, én meg gondoltam, mit tudják ők (ők már kijátszották a megjelenés másnapján). Szóval, ha következő nagy címe is hasonlóan fog sikerülni a bethesdának, hát... De persze ízlések és pofonok. Inkábbb csináltak volna még egy DLC-t a Fallout New Vegashoz....

Ez csak azért Bethesda game mert megvette az iD Softwaret. De valójában teljesen más stáb mint amelyik a Fallout vagy Elder Scrolls játékokat csinálja. A New Ordert Svédországban fejlesztette a Machine Games, nem is az iD srácok csinálták. Valószínűleg komoly belső konfliktusok lehettek az iD-nál és okkal távozott John Carmack. Az 2009-es Wolfenstein szerintem ritka nagy szar volt talán jót tesz a sorozatnak a vérfrissítés, bár azt is külsősök csinálták, a Raven. Ahhoz képest kifejetetten dicsérik a New Ordert, nem játszottam ugyan vele de a kritikák egybehangzó véleménye mögött lehet valami.
A megmaradt iD-sok csak fejlesszék az game enginejüket, abban nagyon jók. Jó lenne ha a következő Elder Scrolls és Fallout játékok már iD játékmotorral jönnének.

Hasznositanam ezt a topicot en is, mert hasonlo - de csak hasonlo - problemaval kuzdok en is.

Adott a kovetkezo konfig:

- AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+
- 4G RAM
- NVIDIA Corporation GeForce 6150SE nForce 430 (alaplapi)
- WDC WD1500HLFS 10krpm 150GB HDD

Jelen pillanatban olyan problemam van a fenti konfiggal, hogy az alapvetoen OpenGL-t hasznalo Minecraft elegge ergya modon mukodik, 10-12 fps max amit ki tudok hozni, ami nagyon-nagyon keves, az atlag az kb. 5 fps.

Vettem egy ATi Radeon 5545-os (?) kartyat is, de azzal az a problemam, hogy a fgrlx mar nem tamogatja, az opensource driver pedig nem viszi jobban, mint az alaplapi nVidia.

Mivel a Minecraft egyszalu jatek, ezert egynel tobb processzor(mago)t nem tudok kihasznalni, igy erre kell optimalizalnom.

Mit bovitsek a gepen, ha nem szeretnek a jovoben sem nagy grafikai/CPU igenyu jatekokkal jatszani, viszont szeretnek egy legalabb annyira smooth elmenyt, mint az i3 -as laptopom HD3000-es kartyajan?

Tippkent kaptam, hogy ertemes lenne megprobalnom egy Radeon 6850-et. Eleg lehet-e ha csak ezt veszem meg, vagy van-e meg szuk keresztmetszet a gepben?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Szerintem várd meg a Valve-AMD együttműködésben készülő Radeon drivereket, csodákat blogolnak róla ha igaz. Csak szerintem ez már csak az új Radeonokat fogja érinteni. Az öreg motoros linuxosok azt mondják, hogy Linuxon kizárólag Nvidia pont a driverek jó minősége miatt.

Sajnos arra, amire nekem kell, a kis nForce kartya se eleg, azon a szinten meg szvsz mindegy, mibol lesz uj kartyam.

Viszont oszre (okt. kozepe-vege) szeretnek egy normalis gepet faragni a cuccbol.

Az elsodleges kerdes inkabb az, hogy ezen felul kell-e meg valami a gepbe? Van-e meg gyenge pont?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A most használt konfigom:

Gigabyte 870A-UD3 alaplap, benne egy AMD Athlon II x640 CPU(4 mag, 3 GHz), 8 Gb Kingston DDR3 1333-as RAM, 2x500GB sata HDD(RAID0), Gigabyte nVIDIA GTX560 1 Gb VGA. A monitorom felbontása 1440x900, tehát NEM fullHD, hanem HD felbontás feletti kicsivel. Ezen a gépen játszom/játszotam maximum, illetve majdnem maximum grafikai beállítással a következő játékokkal: Civilization4, Civilization5, Crysis3, Fallout3, Rage, FarCry3, Skyrim, Wolfenstein, SniperElite2, SniperElite3.
Lassan kezd kevés lenni a vga, a textúrák nem nagyon férnek már el az 1 gigabyte dedikált vga memóriában. A gépben "húzva", "tuningolva" a memória van, 1333MHz helyett 1600MHz, feszültségemelés nélkül.(ez hosszabb történet, ha akarod privátban elmondom.)

Konklúzió: Ha nem fullHD-ban játszol, négy magos amd cpu már elég, egy használt Phenom II + egy használt 660TI-t 2 Gb vram-mal, kb mindenre.
Ha ragaszkodsz a fullHD-hez, akkor kevés lesz a rászánt összeg.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Monitorozni szoktam a rendszert játékok közben, az aida64 tökéletes erre(hardver naplózás), és ott látom az épp aktuális cpu, memória, vga memória állapotot. Játékok közben átlagosan maximum 3 Gb renszer memória foglalt, ellenben a vga memória általában 90% felett van. Ezért azt mondanám, hogy inkább 2x2 Gb memória és egy 2Gb vramos videokártya, mint 8 Gb ram és 1 Gb vramos vga.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Kösz.
Másik kérdés: inkább 4 magos Intel Core i5 vagy elég egy 2 magos Pentium 3Ghz órajellel és a pénzt inkább jobb VGA-ra költeni?
4GB VGA-nak van értelme vagy elég a 2GB?

4 magos intel. A 2gb-s is elég. Én inkább úgy mondanám hogy semmiképpen sem 2 magos processzor és 1 gigás vga.

Mekkora a "4 magos Intel Core i5" órajele? Amúgy a natív 4 mag 2.4 GHz-en jobb mint a 2 mag 3 GHz-en, szerintem.
Az 100000 Ft-os kategóriában a 4 Gb vramos vga-nak nincs értelme, nem csak a memória mérete, hanem a típusa is számít, olcsó-és-sok ram-mal szerelt vga-n DDR3 van általában, a kevesebb ram-mal szerelten DDR5.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

A legtöbb játék még mindig 32 bites, ha jól tudom, a win működése miatt ilyenkor csak 2GB memóriát foglalhat maximum. Pl skyrimhez volt egy csomó hekkelés, hogy többet foglalhasson (nekem sose volt vele bajom, csak találkoztam vele). Nem tudom mennyire van ez még így, de mondjuk nem hiszem, hogy sokáig így marad. De én ez miatt azt mondanám, hogy inkább 4G RAM, és a maradékot költsd VGA-ra (de ott se biztos, hogy a VRAM fontosabb, mint a GPU)

Valami komoly kódoptimalizációs probléma lehet az PC verzióknál. Skyrim tökéletesen megy 512MB ram mellett konzolon, ráadásul az 512MB-on osztozik a grafika. PC-n 512 rammal meg sem mozdulna de még VGA-ból is kevés az 512MB. Pedig a megjelenített grafikában nem látszódik lényeges különbség.

Vegyük észre hogy skyrim official hi-res textúra pack egy laza 4+gigás letöltést jelent. Míg az alap felbontású textúrák meg kb 1.3giga. Vagy még annyi sem...
És az a tökéletesen fut az körülbelül 25 fps-t takar. _jó esetben_
A különbség meg szemmel látható. Csak össze kell hasonlítani őket úgy hogy oda ülsz egy 1080p-s tv elé és elindítod a skyrimot majd megteszed a pc-s verzióval is egy 1080p-s monitor előtt.

De az a baj a youtube videóval hogy nem fedi le a valóságot. Mert oda áll a tv elé és vmi kamerával levideózza nem lehet látni a részleteket. Ha meg valami úton módon rögzíti az egészet rendesen szerintem akkor sem olyan mint élőbe megnézni.
Itt van ez a videó: https://www.youtube.com/watch?v=o921p4TIzH4 megállítod 0:21-nél. Kapásból látod h ritter nem lát jól mert a textúra láthatóan szarabb konzolon mint pc-n. De azt a videó nem adja vissza hogy egy 1080p-s tv-n milyen szarul néz ki mikor felskálázza a box 1080p-re azt a kis fost amit generál a konzol. Arról meg ne is beszéljünk ha véletlenül egy régi tv-re dugják rá a konzolt (mass effect szöveget se lehet elolvasni) Most nem találtam meg hogy a skyrimnak mi a nativ felbontása konzolon. De például alan wake: 960x540 natív felbontás... 1080p-s tévén piszok jól mutat.

Feltételezem látatlanul is, hogy nem 100e forintos PC konfigról van szó. Az jó kérdés, hogy a 2011-es PC konfig (akkor készült a youtube videó) ma mennyibe kerülne?
Egyébként ne mosd össze az Xbox 360-at PS3-mal. Az előbbi valóban csak 720p-ből skálázza fel a játékokat FullHD-ra de a PS3 felbontása valóban 1080p.
Ebben a szálban konkrétan arról volt szó "Skyrim tökéletesen megy 512MB ram mellett konzolon, ráadásul az 512MB-on osztozik a grafika. PC-n 512 rammal meg sem mozdulna de még VGA-ból is kevés az 512MB."
Szóval megnéznék egy videót egy 512MB-os integrált chipset grafikás PC-ről is, hogy 'ne lassítson a memóriamásolás sem'.

És ha már youtube videózunk vannak egyéb játékélményt meghatározó tényezők a grafikai részletesség mellett is, mint az irányítás. Ebben a Kinect sokat jelent: https://www.youtube.com/watch?v=5UQxz3RknLo

(Megj.: HDMI recorder már régóta létezik, mint az általad linkel youtube video is igazolja)

Nyilván nem fából faragott pc-n fognak játékot demózni. :/
Nem mostam össze a ps3-al. Amit linkeltem ott van a ps3 verzió is. Takard ki a kezeddel. De ettől függetlenül még lehet látni hogy a pc-n jobban mutat a game mint boxon. Le is írtam mikor állítsd meg a videót. És hasonlítsd össze a textúrákat. Egyébként nem hiszem h ps3-n nativ 1080p-ben futna a skyrim. Szerintem csak az xmb fut 1080p-be. Amint elindul játék egyből vált kisebb felbontásra. Valószínű hogy az xbox dash is 1080p-ben fut. Ha játék indul akkor felbontás váltás.

"Skyrim tökéletesen megy 512MB ram mellett konzolon, ráadásul az 512MB-on osztozik a grafika. PC-n 512 rammal meg sem mozdulna de még VGA-ból is kevés az 512MB."
Arra akartam rámutatni hogy pc-n pöppet nagyobb felbontású textúrák vannak mint konzolon. Vanilla textúrák 512 és 256 felbontásúak míg a hires dlc-vel 2048 Felbontású lesz minden textúra.
Aztán meg konzolon nem kell mondjuk egy windows7-et is memóriába tartani a gépnek.

Egyébként meg ebben a cikkben: http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-face-off-skyrim Kerek perec leírják hogy 20fps vagy akár még az alá is leesik ps3-on. xbox360-on is leesik 25fps-re.
+ azt is leírják h egyik konzolon sem fut 1080p-ben a játék.
http://images.eurogamer.net/2011/articles//a/1/4/2/0/9/8/5/360_013.bmp… ez meg a cikk ből.
Ezt én csináltam még anno: http://cloud-4.steampowered.com/ugc/615027252432869533/BEF9C43C76C56C44…

UGyan az a régió más szemszögből...

Riverwood környékéről is van:

http://images.eurogamer.net/2011/articles//a/1/4/2/0/9/8/5/360_015.bmp…
http://images.eurogamer.net/2011/articles//a/1/4/2/0/9/8/5/360_011.bmp…

Enyém hozzá: http://cloud-4.steampowered.com/ugc/615023344320536721/7F2604CAC26AD19D…
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/615023344320576400/B228FAEE18982A1C…

Ez a mostani pc-m. A képeket amiket belinkeltem még 7770 2gb-s vga-val csináltam. A vga kivételével ez a gép szerintem már 2011-ben is elérhető volt. Mivel a proci 2009-es a a ram meg 1333mhz-s. A többi meg nem nagy technológia benne.
Motherboard: GIGABYTE GA-780T-D3L rev. 4.0
Cpu: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
Ram: Kingston HyperX Blu 2GB DDR3 2x
Vga: Sapphire 7790 2GB DDR5 OC
Power Supply: Chieftec A80 CTG-500-80P
HDD: Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX
Monitor: LG M2250D
Mouse: A4-Tech N770FX
Keyboard: Genius KB-G235

"Crysis (mittom melyik, gondolom a legújabb), Wolfenstein New Order, Deus Ex HR, Outcast vagy valami hasonló nevű horrorjáték, Bioshock 3? (az amelyik a felhőkben és nem a víz alatt van), Metro Last Light"
Nekem ezekből (crysis 3 nem tom mert nincs meg le meg nem töltöttem, de crysis 2 viszont megvan) mind legmagassabb presettel 2x élsímítással fut 1080p-be vsync-el. Kivéve a metro last light. Nekem nincs meg az a játék viszont a Metro 2033 megvan és ha mondjuk van high meg very high. Akkor nekem high presettel + vsync 2x élsímítással az futott. Tehát feltételezem a last light is elfut legalább közép grafikán.

Különbség az, hogy az a VGA-val osztott és egy nagyságrenddel gyorsabb, mint a sima desktopon, így nem kell másolgatni a PCIe buszon a RAM és a VGA között. Viszont ma már a PC-k erőből képesek áthidalni ezt a különbséget.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem vagyok annyira otthon a modern pc architektúrában, de erős a gyanúm, hogy az integrált vga-k ugyan úgy másolgatnak a memória egyik részéből a másikba (a CPU-nak lefoglaltból a GPU-nak lefoglaltba), mert így vissza van vezetve egy már megoldott problémára, nem kell teljesen más driver.
A konzolokat meg nem nagyon lehet hasonlítani több okból:
-konzolokon (legalábbis az új generáción) közös a memory pool, pc-ken szerintem sose
-Egy random kiválasztott 4. gen core-i5 memóriasávszélessége 25.6GB/s. Ehhez képest az xb 360 22.4GB/s, az xbone 68,3GB/s, és mindkettőn van eDRAM, ami a jó ég tudja hogy javít. A PS3-nak 15-25GB/s (írás/olvasás cpu/gpu függő), a ps4-nek 176GB/s. Márpedig VGA-n baromi sokat számít a memóriasávszél, nem véletlen van minden normális VGA-n GDDR.
-optimalizáció/vékony driver, de a csapból is ez folyik manapság, biztos hallottál róla

Volt némi irónia a válaszban. Az Xbox 360 és PS3 ugyanúgy másolgatott mint PC-n. Ebből a PS3 kétféle memóriatípust használt, gyakorlatilag mintha grafikus kártya lenne az Nvidia grafikája.
Az újak PS4 és XB1 már közös memóriát használnak, AMD fejlesztés eredményeként.

-"optimalizáció/vékony driver"
Igen, ez van a konzol nagyobb hatékonysága mögött és nem memóriamásolgatás hiánya (7. gen). Illetve az minden konzol ugyanaz a vas ami rendkívüli hatékonyságot jelent optimalizálásnál.

Pedig nem kevés előnyt jelent. Gondolj csak bele arra, hogy ha végzel egy transzformációt egy textúrán vagy egy 3d-s ponthalmazon: Ezt PC-n most másolgathatod, konzolon nem. Nem véletlen, hogy a közös memóriával szívott egy csomót az AMD az új konzoloknál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nekem az volt a tapasztalatom ezzel, hogy ezek a márkás gépek eléggé ki vannak centizve tápilag, csomó olyat láttam régebben hogy a DVD olvasó csere íróra kinyírta a gépet, aztán jött a batár videokártya mizéria. Ott is rengeteg volt, persze javításuk cseréjük meg böszme drága…. De lehet manapság már jobban túltervezik ezeket a tápokat. De én azt vettem észre, ahogy a gyártó összerakta az úgy ki tudott menni a világból, bontás esetén meg instabil. Én biztos építenék, nem egy ilyet bolygatnék….

sajnálom de nem vagyok képe a játékos dolgokkal manapság,, egy kicsit megkopott az ez irányú tudásom. (de nem feltételezném a dolgot, aztán lehet drágáét van ;) )
Nem olvastam teljesen végig a totyikot, amikor írtam,(reggel is van :) ) végigpörgettem most az oldalt és sok sok +1 +1 +1 azoknak a hozzászólóknak, akik írták, hogy meg NE csináld a srácnak a dolgot.
Nagyon fog fájni a fejed. Érzelmi indulat: egész nyáron dolgozott, nagy pénzről van szó, az ő számára. Gondolom nagyon fiatal. Nem tudod az igényeit kielégíteni mert, : nem adott rá a keret. Persze egy ilyen fiatal srácnak nem fogod tudni elmagyarázni, hogy már a gépvásárlás előtt fogadja el, hogy ez meg az nem fog menni. Hidd el nekem saját magad fogod leégetni… persze csak ha fészbuk meg onlinegame, internet, meg megfelel a régebbi játék akkor jóóó,(de még ezt is írásban :) ) de egyébként konzol a befutó.

Nem olvastam végig a témát.

"Jó lenne ha valamennyire jövőálló lenne a config. "

Jövő-hét, -hónap, -év?
Játékhoz, egy év is sok.
Hacsak nem mindig ugyanazzal játékkal játszol! :)
Akkor meg minek a jövőre gondolni! ;D

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

Egy ilyen 3 évig használható?

Processzor AMD FM2 740k 4x3000MHz (FM2)
Chipset AMD A55 FCH (Hudson-D2)
Memória 8GB DDR3
Merevlemez 500GB sata
Grafikus kártya ATI HD7750 2GB DDR3 128bit PCI-E

Nyilván nem ultra grafika és 4k, hanem default beállítások és 720p mellett. Az harmadik évben már elég a minimál grafika az új címeknél.

Jó ritter az az oldal azt is írja hogy az r9 270 (faster than 7870) expect 40 fps @ 1080p in crysis. :D
Nekem meg van 7790 és én LÁTTAM mert végig játszottam crysis-t én nem 40fps-el futott hanem 60 pro gaming szinten. LoL
És a 7790 egy ~10%-al gyengébb mint a 7850 akkor hogy is van ez?

Nem akarok bunkó lenni. De én 1 évig használtam 7750-et és tudom h egy rakás szar.

Amúgy szvsz a 7850-lenne a "jövő biztos" kártya. Mert h az annyival jobb a 7790-től h 256-os a memó rajta. És az sokat jelent.

Teljes. Crysis 1 és 2. is. (2. résznek sokkal kisebb a gépigénye)
Viszont a crysis warhed valamilyen oknál kifolyólag bugos volt a jelenlegi 14.4-es amd driverrel.
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/590285799772544263/C59053AB107172CD…
A szeménél az a piros valami átlátszik a falon. Ugyan ilyen effectel van a szörnyeken is csak kék színű és az is átlátszik a falakon. :D
Crysis 1-nél ilyen probléma nem volt.

A videós összehasonlításban bemutatott Now látvány is elavult már.
Azóta megjelent már egy kiegészítő és most év végén jön a következő.
Minden kiegészítőben az új content sokkal kidolgozottabb mint azt megelőzőkben.
Ráadásul a mostani kiegeben az összes karaktermodellt újrarajzolják: több poligon, szebb textúrák, jobb animációk!

A WoW mai grafikája ez:
https://www.youtube.com/watch?v=lMc8VP02DFA

És ehhez azért már kell vas ( tapasztalat! :) )

az hogy a wowhoz kell vas az joval inkabb amiatt van hogy blizzardek keptelenek normalis game enginet irni (mindig is keptelenek voltak, hasonlitsd ossze pl a nagyon hasonlo gepeigenyu guild wars 2 -vel, es nezd meg mennyire eg es fold a kulonbseg grafikailag), mert a latvanyhoz kepest egy nagysagrenddel nagyobb hw-t igenyel mint kene... vannak sokkal jobb peldak is :)

Xbox. Ugyanaz az architektúra, mint az asztali gépeknél, időtálló és kétség kívül gamer. Külön előnye, hogy csak megveszed és használod. Nem kell szarakodni külön a részegységekkel. Játékra játékgép, munkára workstation.

Melyik Xbox?
Ez nem is lenne kérdés ha nem éppen most lenne váltás. Régi címekhez biztosan nem lesz jó az Xbox One, csak a 360. Két konzol pedig nem fér bele a keretbe. Az újabb egyébként sem. 8 generációsból egyébként szerintem inkább PS4. Olcsóbb és még erősebb is.

Hat igen.
Xbox360-at en mar nem vennek, barmennyire is nyomtak a reklamot.
Az Xbox One tobb mint 100ezer HUF.
A PS4 szerintem is jobb vasarnak tunik.

De hogy meg gonoszabb legyek:
Ott ahol 100ezer HUF van gamer gepre, kicsi az esely, hogy lesz penz jogtiszta 14-16ezer forintos konzol jatekra.
A chipeleses lutrihoz en meg mar oreg vagyok.
Tovabba fogalmam sincs, hogy konzolra letezik-e olyan meretu akcio ahol regebbi jatekokat toredekaron megvehetsz. (PC-re van jopar es direkt nem irok cegnevet. :) )

Ez véletlenül nem a szigorítások feloldása előtti időkből származik? Mert anno olyanról is szó volt, hogy a Kinect kötelező lesz a működéshez, ehhez képest lehet kapni Kinect nélküli pakkokat is.

szerk: konkrétan három nappal későbbi cikk az ellenkezőjét mondja: http://www.ign.com/articles/2013/06/19/microsoft-reversing-xbox-one-int…

(x) Csak az eredmény érdekel.

:)

Tehát az Xbox One, amit vettem, tud (értsd: enged) használt játékokat elindítani. Az, hogy mi volt egy éve, amikor még meg sem jelent a készülék, hát, már nem annyira releváns. Számomra, nyilván. Az eladásokon látszhat ugyan, de amíg az eladó a boltban az előrendelt Xbox átvételekor nekiáll győzködni, hogy vegyek inkább PS4-et, addig nem lepődök meg semmin.

Ez most valami hivatalosan kiadott mantra a Microsoftnál a havi advocate-hírlevélben, hogy ilyen eladós mesékkel kell szerecsenmostadni a Microsoft termékeinek gyenge teljesítményét?
Amikor a Windows Phone gyatra piaci teljesítménye kerül szóba tudod mivel jönnek a Microsoft szószólók?
Pont ezzel a mesével! :-)
Van valami Samsung pólós pólós ember aki minden egyes mobilboltban jelen van. És amikor a vásárló Lumia mobilt szeretne venni előugrik a semmiből és lebeszéli róla. Majd rábeszéli, hogy SGS mobilt vegyen.

Ez már lassan üldözési mánia szintje! :-)

Nézd, én screenshotot linkeltem az esetről a WP-s topicban. Nyilván, simán lehet Photoshop is. Meg az is lehet, hogy mindketten trey másodnickjei vagyunk, és ezekkel a vitákkal generálunk látogatottságot a hupnak.

De akkor ide is: http://www.neowin.net/news/when-talking-with-customer-service-reps-it-b…

> Ez egy piszok hiteles forrás lehet. Jelenleg meg se nyílik.
Nekem megnyílik, not my problem.

> Nagyon mátrix világban élhetsz ha már fénykép helyett is screenshotot linkelsz. :-)
Először juss el odáig, hogy sikerül megnyitni a linket, utána kritizálhatod a tartalmát.

Ismét eljutottunk oda, ahova mindig, hogy ha hirtelen nem jut eszedbe jobb, akkor elkezdesz faszságokat mondani. Úgyhogy mára befejeztem, holnap egy másik thread másik vitájában folyt. köv.