Közösségépítő játékok

 ( kovacsakos | 2014. július 16., szerda - 8:12 )

Tudnátok ajánlani olyan appokat, amiknek fő funkciójuk a közösségépítés, valami játékos formában?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Facebook? :)

Viccet félretéve fogalmam sincs. Googlenek van valami Augmented Reality közösségi játéka, de ha jól tudom, csak meghívásos :(

Mintha ez lenne, lehet, hogy már public:

https://www.ingress.com

Én is egyből az ingressre gondoltam. Eléggé addiktív a cucc, és közösség nélkül nem nagyon lehet mit kezdeni a játékban.

Már teljesen public, sőt pár napja már iTermékek használói is hozzáférhetnek a játékhoz.

A spaceteam-et tudom még ajánlani:
http://www.sleepingbeastgames.com/spaceteam/

//Troll mode on
A játszótér melletti focipálya meg a pingpong asztalok. Csak úgy nyüzsögnek ott délután a kölkök. :-)
Miénk akkor kezdett kijárni mikor elhagyta a telefonját és nem kapott újat helyette.

+1

World of Tanks? Bár ott inkább (közösség) rombolás folyik. :-D

Ave, Saabi.

Repcsikedvelőknek meg ..warplanes :)

-------------
Command line Russian roulette:
[ $[ $RANDOM % 6 ] == 0 ] && rm -rf / || echo *Click*

Winben blogja
Reklámmentes képfelt

-

Céges szinten közösségépítés, vagy más jellegű közösségről van szó?

Mi épp most dolgozunk egy szolgáltatáson, ami részben pont erről is szól: http://hrgame.net/
Cégeknél, szervezeteknél segít játékosan szokásokat kialakítani, öt fő kategóriában: produktivitás, közösség, csapatmunka, egészséges munkavégzés, környezet.

hát nem tudom, ilyennel odaállítana a HR szerintem esne az ázsiójuk nem kicsit.

Ezt kifejted kicsit bővebben?

Persze. Ha valaki megpróbálna badgeket osztogatni mint valami ovodás kisgyereknek, mert mittomén rend van az asztalomon, és ügyesen betartom ezzel a hot-seat policyt, neadjisten egészségesre van beállítva a székem, vagy horrible dictu azért, mert ügyesen időre megcsináltam a dolgomat, és még a doksit is feltettem, akkor elég morcosan néznék ki a fejemből. Bazi iritáló, amikor a HR (akik egyébként nagyon sokszor nagyon tufák meg irritálóak) valami ilyen eröltetett jópofasággal jön.

Egyébként is elég fájdalmas, amikor a HR akar munkamenetet akar szervezni, vagy ügyeseket játszani. Nálunk nemrég volt egy ügyes nyereményjáték izé. Csodálatos volt, a security kb 5 év alatt elérte, hogy idegen városokban (főleg neccesebb helyeken) ne mászkáljanak az emberek badgel a nyakukban, ne használjanak céglogós izéket, azt még a céges kocsikról is lekapartatták (igen, előfordult, hogy végigvertek géppuskával egy ilyen kocsit, és igen kimutatható biztonsági kockázat egy multis logós fehérember afrikában), erre bazmeg mi az első három díj: kurvanagy céglogós táska. És mikor óvatosan megéreklődöd, hogy neharagudj, de szokás-e gondolkodni, akkor láthatóan nem is érti...

Szóval mikor az ilyen eröltetett izékhez még valami weboldal is van, akkor én kb két lehetséges irányt látok:
- Okos HR kötelezővé teszi. Instant "na elmentek ti a faszba"
- Csak promotáljuk kibaszott idegesítő köremilekkel. Ilyenkor lesz 100 emberenként két gyereklekű, aki örül, meg 5 manager, aki meg tolja, mert ő a line manager, és muszáj neki. (Közben meg a belső meetingen elküldi a HRt melegebbre, hogy ilyen hülyeségekkel kell iritálni az embereket.) Meg lesz 93 másik, akit csak basz, hogy gyereknek nézik, és badgekkel baszogatják, bezzeg ha mondjuk a travel policy / caffeteria / egyéb basz kapcsán kellene valami...

---
Szóval tl;dr tapasztalataim szerint az ilyenek komoly öntökönlövések az esetek nagy részében, attól függetlenül, hogy esetleg egyébként techikailag ügyeset csináltok.

+1, az a jó HR, amelynek a létéről normális helyzetben nem is tudsz. Ugyanez a helyzet a rendszergazdákkal is.

Definiald a normalis helyzetet HR eseten.

Nem vesznek fel, nem rúgnak ki, nem változnak a munkakörülmények. Ha nincs velük dolgom, akkor ne találkozzak velük. Legfeljebb a közösségi helységben (étkező, beszélgető helység) beszélgetni.

Ha fel se vesznek, a tobbit mar nem lesz nehez teljesiteni.

Látom, szövegértés terén kihívásokkal küszködsz, ezért megfordítom a választ. A HR-rel kizárólag akkor legyen dolgom, amikor felvesznek, amikor kilépek vagy amikor változnak a munkavégzés feltételei. Ezek a "nem normális" helyzetek. A "normális" helyzet ezzel szemben az, amikor a korábban felsoroltak éppen nem történnek. Ekkor nem akarok tudni a HR létéről. Így már érted?

Ave, Saabi.

Nincs problemam a szovegertessel, szimplan hujeseget irtal.

> A "normális" helyzet ezzel szemben az, amikor a korábban felsoroltak éppen nem történnek. Ekkor nem akarok tudni a HR létéről.

Ketton all a vasar, rajtad ugyanugy, hogy "normalis" a helyzet vagy sem.

Ha szarul vegzed a dolgod, akkor is johet a HR.

tompos

ps.: Arrol mar nem is irtam, h fizuemelesre sincs igenyed. Plane egyeb dolgokra, amiket lent irtak. Vagy pl. a torveny okan eszkozolt valtozasok.

Ha a fizuemelésemről közvetlen a HRrel kell beszélgessek, nem a munkámat napi szinten felügyelő főnökkel, az már régen rossz...

Adminisztralni altalaban a HR-rel kell.
Ill. tobbnyire nem a fonok dont, hanem a fonok es a HR. Cege valogatja.

Az adminisztráció többnyire kimerül abban, hogy kapsz róla egy papírt.

Ill nem azt mondom, hogy a HRnek nincs köze hozzá, hanem azt, hogy nekem erről nem a HRrel dolgom beszélgetni, mert nekik nincs értelmes fogalmuk arról, hogy hogyan végzem a munkámat. Csak arról, hogy épp mennyi bérfejlesztés keret van, mi az ügyben a céges policy és ilyesmi, ami viszont a HR és főnök dolga.

Ja igen, es fonok sem akartok lenni normal esetben.

Egyszoval orbitalis baromsag.

Ne haragudj, de mi az orbitális baromság? Egyelőre csak hangemberség van úgylátom, érv nem volt. (az irreleváns főnök sem akartok lennit nem tudom érvként értelmezni, de ha gondolod: főnökként sem akarok a fizetésemről a hrrel beszélgetni. Arról az én főnökömmel akarok, a hrrel max a beosztottjaiméról)

A francbele. Dontsd mar el, akarsz a HR-rel beszelgetni vagy nem. A kiveve reszeket mellozd.

Ne haragudj, de még mindig nem értem mit szeretnél, és attól hogy faszparaszt módjára bunkózol, és azt hiszed, hogy te vagy itt a helikopter még nem fogom megérteni. Ráadásul nem én mondtam, hogy nem akarok egyáltalán beszélni a HRrel, itt azt mondtam, hogy ha a fizetés kapcsán velük kell egyezkedni, az régen rossz. Pont. Te jöttél itt a akarsz főnöklennivel meg a picsasetudja mivel. Szóval kérlek, mi a kérdés?

Ez is velemeny, szerintem a fasz, a paraszt meg a kibaszott a te hozzaszolasaidbol arad:)

Javareszt tenyeket irtam, ill. tenykent kezeltem, h beallsz saabi melle, miszerint te sem akarsz a hr-rel szoba allni (ezert elnezest kerek).

Mindenesetre csak annyit allitok, millio oka van, amikor a HR-rel kerul(het) kapcsolatba az ember, pl. a fizu temaja is, meg meg sokminden mas, amihez te se es en sem ertunk.
Az allitasok alapjan megallapitottam, h pl. saabi nem akar vezeto pozicioba kerulni (mert a HR-rel nem akar szoba allni, ami tobbnyire a velejaroja), nem akar cafateriat kapni (mint ahogy szerepel lent, szinten az intezi), nem akar kiertekelest kapni (feltetelezve, h van ilyen),. Sot, pl. gondolom az apasagi szabit is a hr-rel kell adminisztralni (ilyenben meg nem volt reszem).
Sot, saabi eleve a ceghez sem akar elmenni, csak ott megjlenni, idezem: "Nem vesznek fel".
A "nem rugnak ki" reszrol pedig a Hivatali patkanyok egyik karaktere jut az eszembe: nem rugjak ki, megsem gondolnam, h az a normal eset.

Azt gondolom, lehet jo is a HR es biztos, h lehet jol is es epitoen, hasznosan csinalni azt is, amivel hozzaad a ceghez, nemcsak eloskodik. Mindezt ugy, hogy eszrevehetoen jelen van (a sysadminoknal detto).
Ismerem azt a bizonyos mondast, de nekem abbol csak annyi jon le, h meg a poshadt vizet sem kavarja fel.
Pl. a sysadmin analogiaval kapcsolatban van egy ismerosom, atvett egyszer egy rendszert, az elodje megmutatta, hogyan kell hozzaadni usert, meg pw-t valtoztatni (torolni nem). Az ember kb. 10 evig el is volt a rendszerrel (tetelezzuk fel, hogy eszrevehetetlen volt), majd betelt a szerver.
Okosmondas, max. nem igaz.

Huhh, te olyan hülye vagy helyből, mint más nekifutásból. Olyan dolgokat tulajdonítasz nekem, olyan állításokat adsz a számba, melyek nem tőlem erednek. Én nem állítottam mást, mint hogy a napi munkavégzésben - tulajdonképpen ezt tekintem "normális" állapotnak - nem találkozom a HR-rel. A többi hülyeséget - kivel akarok, mit akarok illetve mit nem - csak te képzelted hozzá. Én egy HR által szervezett munkahelyi játékot teljesen feleslegesnek tartok, mivel a napi munkában ilyesmire nincs szükség. Hogy te mi egyéb baromságot képzeltél hozzá mindehhez, ahhoz nincs közöm, sőt, elhatárolódom tőle.
Amúgy nem ártana megtanulnod a jövőben kizárólag a saját nevedben nyilatkozni, a saját tetteidet minősíteni és a képzelgéseidet is a saját személyedre korlátozni!

Ave, Saabi.

"+1, az a jó HR, amelynek a létéről normális helyzetben nem is tudsz. Ugyanez a helyzet a rendszergazdákkal is."

Aztan jottel a kivetelekkel, meg a varialassal. Nem kepzelodom, netto hujesegeket irsz.

"Ez is velemeny, szerintem a fasz, a paraszt meg a kibaszott a te hozzaszolasaidbol arad:)" -- segítek, szerinted miért pont ezek a szavak voltak ott? ;) Ha nem megy: némi karikaturázati célzattal.

Tényeket meg a fizu kapcsán ugyan nem mondtál, csak, hogy "fonok sem akartok lenni" meg "orbitalis baromság". (Az előbbi egyébként igaz, rendszeresen jön a főnököm, hogy legyélpo, meg legyélteamleader, meg ilyenek ;) )

Egyébként meg imho saabit teljesen félreértetted, a nem vesznek fel azt jelenti, hogy "mikor éppen nem vesznek fel". Saabi lejebb írta: amikor nem ilyesmit kell ügyéntézni, hanem simán csak dolgozni, akkor az ember többnyire nem szeret a HRrel beszélgetni. (az összes többi példád nálam ez a kategória: nagyjából egyszeri ügyintézés).

A sysadmin dolgot meg nem tudom hova tenni.

mind1, igazad, igazatok van van.

"Nem vesznek fel..."
Ez elég erősen determinálja, hogy stagnáló pályán van a cég, ami nem sok jót vetít előre. Meg azért egy munkahelyen leélni az életet...

Azt nyilván nem tudhatom, te milyen pályát futottál be, engem rendszerint egyszer vesznek fel egy céghez. Ekkor természetesen a HR-rel is dolgom van, ám miután ez az örömteli esemény lezajlott, a HR-hez nincs sok közöm. Így már érted?

Ave, Saabi.

Ha kötelező, akkor szerintem is szar, de nálunk (IT-n belül) van több ilyen játék is intraneten. Pl van névtanulós játék (feljön egy név, három arckép AD-ből, kihez tartozik?), az egyik belső fejlesztésű rendszerünkben az elvégzett melóért pontok járnak (semmire nem beváltható, csak toplista van*), stb.

szerk: * ja, ez pont úgy hangzik, mint egy menedzsereknek készülő riport, de nem, ez csak egymás között pörög

Hát nemtom, ha benne van az arckep az adben, akkor akár meg is jelenhet, ha az illető emilt ír nekem. Ha meg nem ír nekem emilt, akkor meg nem kutyamindegy? :)

Ja, csak tudod, mi személyesen is kommunikálunk. :D

Viccet félretéve, persze megjelenik, de attól még jó móka. :)

Akivel személyesen is beszélgetek a jóreggeltnél többet, annak én szoktam tudni a nevét névpároztató játék nélkül is, pedig ilyen téren elég fos a memóriám :D

Köszönöm. Abban teljesen igazad van, hogy az elnevezés nem a legszerencsésebb (sőt, kicsit sem az), ezt már mások is fájlalták, a HR az utolsó részleg egy cégen belül amelyikkel bárki is találkozni akar a munkája során.
De tegyük fel, hogy nem a HR nevében szerveződnek ilyen játékok, hanem csapatszinten, önkéntes alapon, aki részt akar venni részt vesz, aki nem az nem, egy-egy team akár saját játékokat is indíthat, hogy bizonyos szokásokat kialakítson a körein belül.
Ez egy belső motiváció, tehát nincs külső kényszer, így gondolom azért másképp fest a dolog.

Elmesélem miből indult ez az egész:
egy bizonyos cég egy-két részlegén belül felmerült az igény, hogy néhány új eszközt és szabályt vezessünk be a folyamatok egyszerüsítése, produktivitás növelése végett.
Ezeknek az eszközöknek és szabályoknak a bevezetése nem felső nyomás hatására jött, hanem mindenki által fájlalt dolgokra nyújtott megoldást, tehát olyan dolgokat kellett bevezetnünk, aminek alapvetően mindenkinek örülnie kellett volna, ezzel szemben mégsem ez történt. A következő próbálkozások történtek:
- első körben kapott mindenki egy köremailt, hogy tessék ezt és ezt használni, mert jó lesz. Senki nem használta.
- második körben írott szabályzatban rögzítve lett, hogy ezek használata bizonyos csapatokon belül kötelező. Az eredmény az első ponthoz hasonló lett.
- harmadik körben ejnyebejnye lett kilátásba helyezve, hogy ha nem használják. Ennél a pontnál nyögvenyelősen sikerült részben a kívánt eredményt elérni.

Itt le is zárulhatna a történet, de több dolog is felmerült bennünk:
- ha a későbbiekben ilyen dolgokat szeretnénk bevezetni, az ilyen időigényesen, nyögvenyelősen fog menni? Így hogy adaptoládjunk gyorsan a megváltozott piaci igényekhez, új projektekhez?
- nem vagyunk hívei a motiváció negatív formáinak, az utolsó pont keltett némi felháborodást, tehát nem volt a legjobb megoldás.

Kutattunk, olvasgattunk sokat, így találkoztunk a gamification fogalmával, elkezdtünk az ilyen dolgokra kis "játékokat" csinálni, és működött. Az emberek
nagy része szeret játszani, mozgatja őket a versenyszellem, és maga a jutalom is (ami nem feltétlenül egy badge, hanem kézzel fogható jutalom is lehet, például egy nap szabadnap, két színházjegy, vagy bármi más).
Még a kézzel fogható nem virtuális jutalmak adása is sokkal jobban megérte anyagilag, mint a korábbi módszerrel történő "bevezetés" idő és pénzvonzata, illetve a kevésbé hatékony folyamatok által okozott veszteségek.

Később felmerült a dolog, hogy ez mást is érdekelhet, ennek az eredménye a készülő szolgáltatás, angol nyelvterületről az elmúlt két hétben több mint 160 cég érdeklődött.

"a HR az utolsó részleg egy cégen belül amelyikkel bárki is találkozni akar a munkája során."

Kérdezz csak meg egy HR-est, el fogja mondani, hogy a munkájának legalább felében a dolgozók keresik mindenféle igénnyel. Üdülési csekk kell, kondibérlet kell, a teniszpálya kell, a cégautó kell hétvégére, kiküldetésre napidíj, intézzetek repjegyet, adjatok még egy flotta telefont, mikor lesz bértárgyalás/csapatépítés/céges síelés, megházasodott, gyereke lesz, szülni megy, GYES-ről jön, stbstbstb.

Mondok jobbat, sok alkalmazottól megkérdeztük mi jut eszébe a HR szóról: stresszes interjúk, értékelések, kirúgás, felmondás, személyes elbeszélgetések, bértárgyalás, stb.
De nem ezen a mondaton volt a hangsúly.

Vagyis csupa olyan esetben, ahol processz szerint a HRnek kell eljárnia ;) És ennek a nagyrésze a legtöbb embernek fogfájós hivatali ügyintézés még akkor is, amikor a HRes kolléga egyébként normális.

Nagyon nem ekvivalensek ezek azzal, amikor a huszonpár éves kislány lejön a HRről, és megpróbál beleugatni mondjuk egy developer csapat munkaszervezésébe...

Értem. Őszintén szólva én megfontolnék egy névváltást :) Komolyan, mint a példám is mutatja, bár a leírás alapján kb sikerült felfognom, hogy mit is akartok, erősen minuszból indul a dolog a HR belecitálása miatt.

Egyébként értem miről beszélsz, láttam ilyet (basztam/tunk is el ilyet :D), kissé árnyalva még azt is el tudom képzelni, hogy bizonyos teameknél meg körülmények között működik. Őszintén szólva még mindig kicsit felhúzott szemöldökkel nézek az egészre... Én is szeretek játszani, de a munkahelyemre dolgozni járok, és továbbra sem veszem szívesen, ha kvázi kisiskolás módszertannal próbálnak rávenni valamire, márpedig valahol nekem a "kapsz egy színházjegyet, ha időben lezárod a ticketeid" még mindig ilyesmi. A toolok bevezetésénél imho a célravezető út az az, hogy
a) a teamnek meg kell hagyni a lehetőséget, hogy saját maga alakítsa / válassza ki a neki hasznos dolgokat
b) időt kell nekik adni, hogy összerakják
c) konfrontálni kell őket egymással (ebben spec a scrum meg a daily meetingje szerintem jók, ha józska továbbra sem hajlandó minden nap bechekkelni a munkáját, vagy tiszteséges autotesztet írni, akkor a többiek jól le tudják rajta verni, és ha az istennek nem, akkor józskát ki kell venni abból a teamből, aztán vagy betenni egy olyanba, amivel kompatibilis, vagy megköszönni a munkáját...)
d) hagyni a teamet, hogy a hogyant maguk intézzék, azt viszont igen is el kell várni, hogy meglegyen, és ezt számon is lehet kérni.

Egy ilyen játékot én a c-d környékén tudok elképzelni, !ha a team úgy gondolja, hogy ezzel tudják magukat motiválni. Én személy szerint továbbra is rühellném (azzal együtt, hogy pl a nálunk néha előjövő apróbaszos rewardoknál, amiket valami kiemelkedő faszaságért lehet kapni jobbnak tartom...)

Köszönöm a véleményedet, sikerült rávilágítanod egy-két dologra, amit eddig nem vettünk észre.
Nyilván nem minden esetben működik a dolog (karót nyelt öltönyös topmenedzserek nyilván nem fognak ilyesmit használni), de ahogy más termékek/szolgáltatások sem valóak mindenkinek, ez sem.

Egyébként felmerült bennem egy kérdés:
ha kihagynánk az egészből a játékot, jutalmazást, pontozást,
csak egy csapaton belüli eszköz lenne bizonyos, a csoport által hasznosnak talált belső szokás vagy viselkedésminta kialakítására, mi lenne a véleményed?

Akkor már megérte, és nyilván nem megy minden mindenhova, bizonyára van olyan csapat, ahol egy ilyen működhet, mint mondtam, meg mint te magad is, hogy használtatok már ilyet sikerrel.
--
Őszintén nem tudom, mivel ugye én abból a viszonylag kevés infóbol indulok ki, ami a honlapon direktben oda van írva. Szóval a részletek teljes ismerete nélkül valószínűleg kicsit n+1. tool szaga lenne neki, amiből meg mondjuk IT környékén átalában így is van elég. Nekem a tapasztalatom az, hogy minél kevesebb tool, annál jobb, lehetőleg minél kevesebb olyan elemmel a munkafolyamatban, ami azért kell bele, hogy majd valakinek később jobb legyen (tipikus a "töltsétek ki ezt is, hogy a management jobban lássa mit csinálunk"). Nyilván vannak elkerülhetetlen adminisztrációs dolgok is, itt a felelőst, leginkább érintettet kell valahogy rávenni, hogy ne hagyja megkerülni a dolgot. (Ami, ha a dolog hasznos, nem lesz nehéz, mert általában neki az jó). Illetve ezeket jobb minél integráltabban az egyébként is használt toolba tenni, ebből a szempontból nem biztos hogy szerencsés az n+1 (lesz pl nekem is egy menetem mostanában, hogy igazán örülünk, hogy az eclipsre alapozó config management a dev teameknél jó, de mi köszönettel nem szeretnénk ezt nagyon textfileok tárolására használni), meg lehetőleg úgy megszevezni, hogy mindenki lássa hasznát ennek az adminiszrációnak ("látod, ha rendesen adminisztrálod a teszgépeket, akkor mikor kapsz egy feladatot, az assignolt gépen rögtön látszik mindenféle infó arról, hogy kinél és miért van...")

Ill azt hiszem, hogy ha nincs valami túlbonyázva, akkor egy papír a teendőkkel az emberek feje fölé jobban szem előtt van (nálunk pl az egyik dev team most aggatott egy kurvanagy leporellot a saját feje fölé a definition of donejukkal)

Ajánlom neked Dale Carnegie Sikerkalauz 1 című könyvét.

Jól látod, van kismillió helyzet amire nincs egy egységes megoldás.

A versenyt én nem hagynám ki, csak nagyon ki kell találni.
http://www.rtlklub.hu/sorozatok/dilinyosok/videok/213895
ebből a sorozatból sokat lehetett tanulni.

Bocsánat, ezt most nem egészen értem. :)
Kifejted kicsit bővebben légyszíves?

melyik részét?

"Jól látod, van kismillió helyzet amire nincs egy egységes megoldás."

Ezt a részét.

Erre írtam:
> Nyilván nem minden esetben működik a dolog (karót nyelt öltönyös topmenedzserek nyilván nem fognak ilyesmit használni), de ahogy más termékek/szolgáltatások sem valóak mindenkinek, ez sem.
Elnézést, hogy pongyolán fogalmaztam. Szóval van sok ember sok problémával amire nincs egy egységes séma(termék) amit rá lehetne húzni mindenre. Igazából csak egy +1 volt de azt nem szeretem használni, szóval csak helyeseltem.

Így már értem, köszi. :)

Úgy hívják, hogy "kôzös munka".
Szabad a munka közben másról is beszélgetni, viccelődni. Meg lehet ezt szünetet tartva is, merthogy a nagy hajtás közben senkinek sincs egymásra ideje.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

World of Warcraft
Egy jól osszeszokott guild nelkul nem nagyon lehet hatekonyan progresselni!
En egy tucat haveromat WoW-ban ismertem meg