Mosógép elektronikával kapcsolatos kérdés

Fórumok

Sziasztok!

A Candy CTS 100 mosógépünkben van egy ilyen elektronika. Ez vajon a dobforgató motorhoz vagy a szivattyúhoz tartozhat?A szivattyún 240 V szerepel, és mintha a csatlakozóinál láttam volna az L és N betűt, ami a kapcsolási rajzon is szerepel. Az L biztos, az N lehet M vagy H is, már nem emlékszem.

A problémám abban áll, hogy a szivattyú nem mindig akar elindulni, helyette zúg, ahogy némelyik trafó szokott. Ha megkopogtatom a szivattyúnál a gép burkolatát vagy kézzel megforgatom a forgórészt, elindul és jól működik. Magát a szivattyút kitisztítottam, és ránézésre rendben van, nem szorul. Emiatt gyanakszom kontakt hibára vagy valamelyik tápalkatrész minőségbeli változására.
Egyszer megfigyeltem, hogy a gép bekapcsolásakor (szivattyúzásra volt kapcsolva) hangosan zúgott a szivattyú. Kikapcsolás-bekapcsolás, és halkabban zúgott. Még egy kikapcsolás-bekapcsolás, és még halkabb volt. Aztán kopogtatásra elindult.

Kontakthibát vagy sérülést nem találtam, de még nem néztem át mindent.

Tudom, hogy egyes motorokhoz szokott lenni indítóelektronika, ezért gondolok a fenti kapcsolásban lévő hibára. A szivattyú állórészén van egy burkolat, de az alá nem sok minden férne, és kinyitni is trükkösnek látszik.

A másik kérdésem az, hogy ha a kapcsolás a szivattyúhoz tartozik, milyen szakember tudja megállapítani az esetleges hibáját? Kényelmesebb lenne ezt elvinni, mint mosógépszerelőt hívni.

:)

Hozzászólások

A miénkben, azonos tünetek mellett szivattyút cseréltek.
Valami mechanikai hibáról magyarázott a szerelő, de bővebben nem emlékszem.

Hát elég rég volt már, hogy elektronikát maszatoltam...
De a szivattyú mintha normál minimat szivattyú lenne és ahhoz nem kell indító elektronika.
Indító elektronikát nagyteljesítményú motorok elé szoktak tenni a kezdeti magas áramfelvétel miatt.
A minimat szivattyú nem egy érték, egyszerűbb cserélni mint javítgatni.(mikor utoljára kellett akkor valami 5000 Ft -ért vettem és magam cseréltem)
A zúgást valószínű, hogy a benne található tekercs már nem 100% -os.
A technológiai kialakítás miatt nem tud elfordulni (kellő nyomaték híján), ezért a fázisváltásoknál csak "rezeg", ez okozza a hanghatást.
A szivattyú tengelyére is akadhatott némi szennyeződés (a nem hozzáférhető részre gondolok a lapátok mögött).

Üdv.:
Menya

Szennyeződés nincs, kitisztítottam.

A forgórész egy állandómágnes, ami egy műanyag burkolatban van, vízhatlanul elszeparálva az állórésztől és a mosógéptől. A tengelynek olyan 1 mm lötyögése lehet, de nem igazán lennék meglepődve, ha ez gyárilag lenne ilyen, mert a tengely belső végén van csak persely, a rotor felőli oldalon semmit nem láttam, csak a tengelynek való lyukat a műanyagban.

A szivattyú ára 12k körül van.

A motort meg lehet nézetni valahol? Anyagi szempontból van értelme? (Mindenkitől kérdezem.)

:)

> A szivattyún 240 V szerepel, és mintha a csatlakozóinál láttam volna az L és M betűt, ami a
> kapcsolási rajzon is szerepel.

Azért mielőtt elektromos berendezéshez nyúlsz, legyenek meg a legfontosabb jelölések :)

L = Line = Fázis
N = Neutral = Nulla
PE = Protective Earth = Védőföldelés

A képen látható interferencia-szűrőn az "U" az Unfiltered-et jelenti.

>> egy ilyen elektronika

hálózati zavarszűrő, a tokban a rajzon látható módon bekötve található egy X2 osztályú szűrőkondenzátor (L és N között), illetve 2 Y2 osztályú szűrőkondenzátor (L-PE, N-PE)