Joomla 3 többnyelvű oldal tükörfordítással

 ( junior013 | 2014. május 8., csütörtök - 9:41 )

Joomla 3-mal szeretnék többnyelvű weblapot készíteni. Rengeteg leírás van a neten, hogy 2.5 óta milyen jó a beépített nyelvkezelés és hogyan kell beállítani - ezzel alapvetően nem is lenne probléma.
Egyetlen gondom, hogy a nyelvek alapján tulajdonképpen elágaztatja a site-ot és onnantól kezdve 2/3/X egymástól teljesen független menü-/tartalomfát kell kezelni és karbantartani.

Keresnék egy tapasztalatból megbízható, jól kezelhető kiegészítőt, ami akár külön rendszerként, akár a belső nyelvkezelésre ráépülve, de a régi JoomFish-hez hasonlóan tükörfordításban kezeli és karbantartja a teljes site-struktúrát.

Ki mit használ, ki mit ajánl? (Google ugyan segít(ene), végigpróbálgathatnék 10-15 modult, de nem szívesen szemetelném össze velük az egyetlen kezelt oldalamat, ha vannak itt olyanok is, akik évek óta tizesével kezelnek Joomlás oldalakat)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak okoskodom, de segíteni nem tudok: mentsd le az oldaladat, adatbázist, stb, localhoston pedig játszhatsz vele büntetlenül...

Ez jogos. Csak ilyen esetben is vagy sok órányi munka - (próba)fordítások felépítése, felvitele - után szokott megbukni 1-1 verzió, aztán jöhet a következő elölről, vagy mindent azért mégsem játszik végig az ember és akkor mégis utána élesben bukik meg :(

Igen, ez is jogos. Én most teszteltem a legfrissebb joomla kiadást és nekem éppen tetszett, hogy más menüstruktúrát tudok állítani minden nyelvhez. Hisz lesz olyan oldalam, amit csak adott nyelven fog létezni. Nekem ez szimpatikus.

Valóban van, amihez ez a megoldás logikus és kényelmes (pl. mikor különböző országok felé nagyrészt különböző tartalmat akarsz kommunikálni - amit esetleg külön helyi csapat is tart karban), de egy sima, egy tartalmat 2-3 "nemzetközi" nyelven megjelenítő oldalhoz kényelmesebb lenne a tükörfordítás (persze, itt is van, hogy 1-1 oldal bizonyos nyelveken nincs, vagy más tartalmú, de ezek a kivételek talán könnyebben lekezelhetőek)

s/kényelmesebb/igénytelenebb/ Szigorúan IMHO.

Bocs, lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A "tükörfordítás"-t jelen esetben nem a szövegekre értem, hanem hogy a site minden tartalmi elemének (menüpontok, modulok, cikkek) legyen meg minden nyelven a fordítása, lehetőleg logikailag összekapcsolva egymással, könnyen kezelhetően, ne külön, független tartalmi elemként valahol a struktúrában.

Tényleg nincs egy "30-40 site után kisujjában a Joomla" webmester a fórumon? :(

(up)

Háromféle ember van:
- Aki még Joomla-t használ
- Aki már saját rendszert fejleszt, mert rentábilisebb, mint az értelmetlen sz*pás
- Akinek nem volt még dolga Joomla-val

Aki 30-40 Joomla-t karbantart párhuzamosan, az az idegosztályon lakik.

Messze nem fő profil, de közöm van 30-40- Joomla oldalhoz.
A mi életünket nagyon megkönnyíti. Egyszerűen nem éri meg mindenhez saját oldalt fejleszteni, karbantartani,...
Ugyanez igaz a WordPressre.

A tükörfordításhoz nem tudok hozzászólni érdembe. Gyakorlatilag minden oldalunknál nyelvenként különbözik a tartalom, azaz nekünk pont az a jó, hogy így kezeli.

A Joomla teljesen problémamentes, amíg szimpla adattartalmat akarsz rajta megjeleníteni és mondjuk nem kell designt módosítani. Ha viszont _bármihez_ hozzá kell nyúlni, az jellemzően orbitális szívásba torkollik. Tehát adattartalomra jó lehet, de ha bármi funkcionalitást akarsz, akkor vége. Azt ne is emlegessük, hogy felraksz 5-6 komponenst és nagyságrendileg belassul. Az is igaz, hogy csak 1.5-ről vannak tapasztalataim, azóta kerülöm nagyívben.

Nem csodaszer. Arra kell használni amire való.
A külső fejlesztések nagy részére minden CMS esetén az jellemző, hogy a minőség csapnivaló. De ugyanez igaz az Android, WP, ... alkalmazásokra is.
Szóval az alaprendszer jó. Ha speciális dolog kell hozzá, akkor még mindig ott van a lehetőség saját fejlesztésre. Ha ingyen és gyorsan kell, akkor meg el kell fogadni, hogy lassú... és te alkalmazkodsz a lehetőségekhez.

A dizájn módosítással nem tudom mi a gondod. Mi teljesen nulláról szoktunk saját templatet csinálni. Szóval, ha valami nem jó, akkor mi nem voltunk jók.

A Joomla alapból jóval többet tud, mint pl. a Wordpress. Ez ugye előny is és hátrány is.
Pont ezért tartják sokan nehézkesnek a használatát, pont ezért nem elég alap html, css ismeret a templatek módosításához,...
Cserébe viszont nem része a telepítésnek még rögtön 10-20 kiterjesztés felpakolása.

Egyébként a WordPress, Joomla, Drupal,... is már az a kategória, hogy tanulni kell a használatát is. El lehet kezdeni nyomkodni ész nélkül, aztán lehet fikázni, hogy milyen gondok vannak, de a legtöbbször itt is az az igaz, hogy a gond a felhasználóban van.

Nem kell 30-40.
Elég egy.
De az mély emlékeket hagyjon.
Nekem 5 aktív van, de sokszor befonom a hajam az egyiktől.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nálunk is volt egy ami sok időt kötött le. Kikalkuláltuk, hogy a további fejlesztések belehákolása ~400 óra felett lett volna. Az oldal újraírása saját alapokra, az új fejlesztésekkel ennél kevesebb órából jött ki. Tanulópénz.

A Joomla egy bullshit! És akkor még kulturált voltam :D

Abszolút nem értek hozzá (elég messze áll tőlem a CMS-ek világa, gyakorlatilag nem használok olyat), érdeklődve kérdezem: mitől rosszabb a Joomla, mint a másik két nagy?

A WordPress és a Joomla nagyon sokat fejlődött az elmúlt pár évben. Mindkettőnek van előnye, hátránya. Az a jobb, amelyikhez jobban értesz.
Drupal 8 terén nem vagyok képbe, de ha nem lesz nagy durranás, akkor nagyon lemaradt a Drupal 7-et nézve.

Én ugyan csak 1-1 site-ot csinálok mindkettővel, egyiket sem látom a másiknál rosszabbnak, viszont - véleményem szerint - a kettő alapvetően más jellegű/szerkezetű site-okhoz való (azaz alma-körte összehasonlítás)

A másodikon mi van? Goa'uld keltetőmedence? :D

Kimaradt valami a href-ből :P

megjavult

De ez az igazi

Ja, hogy. Hát, nekem a BSG kimaradt az életemből, bár sokan mondták már, hogy ez hiba. :)

Gondolom sovány vigasz, de a Joomla 1.5/Joom!fish pont úgy működött ahogy Te szeretnéd.

Tudom, én is azt használtam utoljára :) De azért már 3.3 alatt kéne dolgozni. Elvileg a LanternFish az (egyik) utód - ha jobb tipp nincs, akkor az lesz. Remélem beválik!

.