Powerline két épület között

Van tapasztalatotok Powerline-nal kapcsolatosan? Két szomszédos házat szeretnék "összekötni" és nem tudom, hogy működne-e. Ezt néztem ki: http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-PA511 Elég parázs a vita, hogy működik-e két épület között. Itt pl. állítja az egyik felhasználó, hogy működik: http://itcafe.hu/tema/powerline_ethernet_adapterek_ki_mit_tud_roluk/hsz… Valakinek bővebb ismeret?

Hozzászólások

Én nem építenék rá.
Van, hogy a működő mosógép agyonb-sza a jelet.
Vége a mosásnak, minden fa-sza.
Van, hogy az 500-as cucc csak 20mbps-t húz laggolva. Sok múlik a kötéseken, amit nem látsz.
Plusz a mérőn, trafón...

Hi!
Ugyis megkérdezik majd,hogy a két épület egy fázison van-e, két épület távolsága. Mert hát ugye ha nem egy villamos hálozaton van akkor gond lehet. Vagy esetleg ugy gondolod,hogy egyik az egyik épületben másik a másikban és a kapcsolat a kettő között meg wifi?

Ugy tudom hogy csak azonosfazisn mukodik a dolog, vagy ez mar nem igy van?
En biztos nem epitenek ilyenre...inkabb egy jo mimo-s wifi kapcsolat. 150-180 mega siman atmegy.

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

Biztosan nem fog működni ha:
- Nem azonos fázisra van kötve a két épület (-> nincs összeköttetés)
- Bármilyen transzformátor, zavarszűrő van a "két konektor között" (-> nincs nagyfrekvenciás összeköttetés)
- Valamilyen tranziens jelenség zavarja a hálózaton (pl rossz fénycső, -> nincs megfelelő jel)
- Túl nagy a távolság a kábelen (pl másik oszlopról jön a betáp, -> nincs megfelelő jel)
- A hálózat nem egységes vagy nem jó minőségű kábelezésű ( -> kötéseken elveszik a jel)

Ha ezek egyike sem áll fenn akkor előfordulhat hogy működik. Vagy esetleg akkor sem. Ha nem csak otthoni buherálásra kell, akkor még házon belül sem használnék ilyet. Ha meg otthonra kell akkor próbáld ki aztán vagy jó vagy nem.

Ezzel én sem kísérleteznék. Ha jól tudom, wifiből létezik olyan, ami nem sugároz mindenfelé, hanem irányítható viszonylag kis szórással, így nagyobb távolságra is használható. Inkább valami ilyenben gondolkodnék.

update: úgy tűnik, rosszul emlékeztem, csak antennából van ilyen. Ezzel viszont nem tudom, milyen sebesség érhető el.

Ha jól tudom, wifibőlwifi antennából létezik olyan ...

Céges viszonylatban épületek között üvegszál. Ennek párja nincs. Otthon pedig olcsósága miatt WiFi. Ha kell, több olcsó AP-vel beszórva a házat. A többi technológia inkább csak marketing-szlogenként állja meg a helyét.

10 évvel ezelőtt ~40km kategóriában lövöldöztem linkeket 5.8-on. Akkoriban 35mbps szinkron volt a plafon, azokat hozta is 90% jelszint mellett. Normális eszközzel két épület között ha az antenna a másik irányba néz, akkor is átlövöd az adatot, nem kell mindenhova optikát húzni

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Szerintem (és itt a hangsúly) a topicnyitó azért indult el a powerline vonalon, mert valószínűleg nincs lehetőség a földmunkára, anélkül nincs lehetőség optikára, wifi átlövéshez meg nincs rálátás.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

Ha a két aljzat, amibe bedugod az eszközöket nem azonos fogyasztásmérőn van (azaz két "villanyóra" van közöttük), akkor minimális az esélye, hogy működjön - még épületen belül, azonos fázison sem, nem hogy két épület között.
Ami 50Hz-en meg max. hangfrekvenciás tartományban (lásd "éjszakai" áramhoz felrakott kapcsolóórák vezérlését) jó, az a Powerline eszközök frekvenciatartományában khm. "nem biztos". Sőt.

És ez csak a dolog technikai része - a jogi oldalról (más tulajdonában lévő hálózatot saját célra, engedély nélkül használni) nem is beszélve...

A fórum linkre:
"1. kis távolságon átmegy a kül. fázisok között is a jel, de jelentősen romlik a sávszélesség."
Erre azért baromi kíváncsi lennék

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

//OFF
Értem én, hogy az emberek szeretnek a fórumokba írogatni, de akinek halvány fogalma sincs arról amiről beszél/ír, miért okoskodik???
//OFF

ui: nem feltétlenül a közvetlenül előttem hozzászólókra értettem...

wifi nem játszik? két ilyen http://routerboard.com/RBSXT2nDr2 kis sxt kb 25 ezerből megvan, és 300Mbites linket tud (legoptimálisabb esetben), amit igazából a 100as wired csatlakozása miatt ki sem tudsz hajtani ;)
de ha a sávszélesség a cél, van olyan "tesója", aminek gigabites portja van

--
>'The time has come,' the Walrus said<

ha nem ua. a fázis, vagy egyéb akadály van, max. kihúzol egy hosszabbítót :DD

Ma voltam terepszemlén. Egy régi utcában lett volna kialakítva két szemközti háznál, de sajnos nem egy "drótra" vannak kötve, így a kísérletet hanyagolom. Ha optimális helyzet lett volna, akkor tettem volna egy próbát, de így sajnos ezt ebben a helyzetben hanyagolom és más megoldást keresek. Köszönöm mindenkinek az észrevételeit, gondolatait!

Nekem négyemeletes társasházban működik a 3. és pince között, tekintve hogy ugyanazon a villanyórán vannak. Ezt le is írják a kézikönyvben, hogy minden nem ilyen nagy valószínűséggel nem fog működni.

Ezek egyébként Netgear 200MBps eszközök és kb. 2-4 Mbit-et tud a cucc, ami nekem elég, ez egy "offsite" rsync backup egy Synology NAS-ra. Természetesen az initial sync az nem ezen keresztül ment :)

Nos, nekem van ilyen otthon. Két fázison működnek, kismegszakítón keresztül, és elégedett vagyok velük. Mire használom őket? Van egy média lejátszóm a tv alatt, a másik szobában egy routeren lóg egy merevlemez, amit nfs-en keresztül érek el, és 1080p-s hd filmek lejátszására használom. Kábelezésre nincs lehetőségem, a lejátszó pedig csak 150n-es wi-fi-t tud, ami ebben az esetben sovány lenne. Az a 9MB/s-os átviteli sebesség, amit a powerline-ok biztosítanak, még több is, mint kell...

Szerintem két külön áramkör, de nem két fázis - két fázis között galvanikus kapcsolat (fogyasztóktól eltekintve) üzemszerűen nincs, arra meg szükség van a normál működéshez. Elvileg lehet olyan, hogy az egymás mellett futó, galvanikusan össze nem kapcsolt vezeték között nagyfrekvencián van kellő nagyságú áthallás, de ez nem üzemszerű állapot. Szerintem...