Firefox-ban az éppen nem nézett weboldalak automatikus felfüggesztése

 ( log69 | 2014. április 1., kedd - 17:50 )

Azt szeretném, hogy azok a tab-on lévő weboldalak, amelyeket éppen nem nézek, automatikusan felfüggesztődjenek. Vagyis minden script és plugin álljon meg a futásban, hogy ne egyenek az oldalak erőforrást, mikor épp nem nézem őket.

Ha épp egy olyan oldal van nyitva, akkor folyamatosan megy a notim ventilátora meg melegszik és eszi a CPU-t, ezért hiába van másik tab-on az oldal, be kell zárnom.

Neten keresek megoldást, de eddig sikertelenül ("auto suspend pages" meg "stop script on hidden pages" szavakkal kerestem). Sem normális kiterjesztést, sem beépített lehetőséget (about:config) nem látok eddig.

Teszteléshez pl.:
http://craftyjs.com/demos/fruitassassin

Van erre valakinek ötlete? (nem áprilisi tréfa)
Köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kb fél perc keresés a Firefox kiegészítők közt: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/suspend-tab/

Ezt megtaláltam, de a leírásában azt írja, hogy olyan API-kat használ, amelyek miatt nem stabil és egy FF frissítésnél eltörhet a működése.

Hát, amíg nem broken, addig jó, utána meg majd keresgélsz tovább.

Azt reméltem hogy van "hivatalos" megoldás.

Ezzel még nem foglalkoztam előtte, de érdekes hogy nem így működnek alapból a böngészők, vagy legalábbis hogy nem tartalmaznak opciót erre. Mert most az van, hogy nézek 1 tab-ot, másik 9 nem használt meg pörgeti a CPU-t 100%-on adott esetben. Értelmetlen.

a világ kicsit más fele halad...pont az a lényeg, hogy a méásik tabokról jöjjenek az értesítések. Ha valaki egy nem látott tabon ír egy üzenetet, vagy valami változik valahol, arról értesülj.

Lehet ezt nem szeretni vagy szeretni, de így működik már a világ. Egyszerűbb, ha inkább felraksz egy ad/flash/script blockert és jól beállítod. Így nem fogja zabálni a nem látott lapokon a flash és társai a cpu-t és a mem-et.

"...pont az a lényeg, hogy a méásik tabokról jöjjenek az értesítések"

Erre van a tray/dock, illetve a különböző notification megoldások implementálva az OS-ben.

[szerk]
Töröltem mert hülyeséget írtam.

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

ez jó is lenne, viszont viszolyognék attól, hogy egy js hozzáférjen a dbus-hoz....persze lehet hogy így is hozzáfér csak nem tudok róla :D

szóval ha mondjuk a facsebúk-on jön chat üzenet, akkor ha suspendelve lenne a fül, nem tudnék róla...tray-ben meg nem szivesen látnám viszont :D

Én meg azt utálom, hogy állandóan oda-vissza kell váltogatnom a böngésző és random másik program közt, hogy lássam, jött-e üzenet/email/bármi, ahelyett, hogy

- rendes, normális desktop appokat írnának ezek helyett a hülye webappok helyett
- és/vagy használnák az értesítési területet

Szerk: mondjuk az is vicces lenne, hogy ha 10 fajta webapp ugyanazt a böngésző ikont villogtatná a tálcán/dockon :) Azért egy valamire való alkalmazás platformnak (a böngészőt lassan ide sorolhatjuk) képesnek kellene lennie rá, hogy az egyes "applikációkat" külön-külön megjelenítse a tálcán és/vagy ablakban.

Mondjuk szerintem nem teljesen életképes ez a böngésző = böngésző + alkalmazás platform elgondolás, mindkettőhöz teljesen más viselkedés szükséges.

no igen, kellene valami az tuti ami valahog yösszeköti és használhatóvá teszi ezt az egészet...de nekem nincs ötletem hogyan, szóval én csak használom úgy ahogy van és kész

mondjuk nekem a webappokkal (s/n)incs semmi bajom

Én meg inkább azt látnám szívesen ha az egész desktop rendszer egy webalkalmazásként futna és minden alkalmazásod webalkalmazás lenne.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Chrome OS

"- rendes, normális desktop appokat írnának ezek helyett a hülye webappok helyett"

Lehet rendes normális webappokat írni, ami úgy működik, mint egy desktop app, és ha nem tudnád, hogy a háttérben egy chrome extension munkálkodik, akkor nem mondanád meg, hogy arról van szó... Futnak saját ablakban különálló alkalmazásként, saját ikonnal, még a tray-be is raknak neked ikont... De ezek egy részére önállóan egy weboldal is képes, nem kell ehhez extension.

"Azért egy valamire való alkalmazás platformnak (a böngészőt lassan ide sorolhatjuk) képesnek kellene lennie rá, hogy az egyes "applikációkat" külön-külön megjelenítse a tálcán és/vagy ablakban."

Ahogy fent is mondtam, ezek már mind létező dolgok.

Amúgy miért is lenne jó ha minden szarnak saját desktop alkalmazása van?
Azoknak nyilván nem lenne jó, akik nem Windowst használnak, mert tuti a linux kliens lenne az utolsó, ami elkészülne, ha egyáltalán valamikor...
Vagy az jó, hogy fut a gépeden folyton valami teljes hozzáféréssel az összes adatodhoz? Te megbíznál a facebook.exe-ben?

Ezek jónak tűnnek, köszi. Nem tudom miért nem néztem.

Annyit hozzátennék, hogy ez ugye unload, vagyis eltávolítja a tartalmat, nem pedig felfüggeszti. Tehát megtekintéskor vissza kell töltenie mindent, nem pedig csak a script-ek állnak. Jobban tetszene a felfüggesztés lehetősége. Pl. a onedrive.live.com-os chat kb. 8-10 mp alatt tölt vissza, meg a rengeteg javascript kód sok erőforrást zabál mire leáll.

Mindenesetre az első linken lévő cuccot feltettem és jónak tűnik, illetve a beállításai és azok alapértelmezései is tetszenek.

Szerk.: eltávolítottam, mert nem memóriát akarok spórolni, hanem CPU erőforrást. Az eredeti suspend tabs kiterjesztés - amit az adblock plus fejlesztője írt - meg sajnos nem működik FF 28 alatt, pedig az CPU-t spórolna.

Nekem megy FF 28 (Windows) alatt, megnéztem az általad adott oldallal is. Ird át az install.rdf-ben a maxVersion-t, hogy telepíteni lehessen.

Te is csak softpediás oldalról tudtad letölteni? Másik hivatalos forrást nem találtam.

Kösz az infót, meglesem még akkor.

Az első hozzászólásomban ott a fejlesző oldalának a linkje, onnan a file - raw hivatkozással lehet letölteni.
(link)

Úgy néz ki nálam is működik. Saját JS-el teszteltem, és valóban megállítja.

A weboldalán lévő feature request a white list-re tényleg nagyon kellene és akkor szuper lenne. Viszont a pin tab megoldással is teljesen jó.

Kösz még egyszer hogy visszajeleztél!

Jelzem, hogy az utolsó bejegyzés óta folyamatosan használom és szuper a cucc. A venti nem megy állandóan már mikor nyitva a böngésző sok tab-bal.

+1 Köszönöm a laptop ventillátor nevében is a megoldást.:)

akkor a bartab-heavy lett a megoldas?

Nem, az nem felfüggeszti az oldalt, hanem simán csak újratölti, amit én is meg tudok tenni kézzel.

A "suspend background tabs" lett a jó. Letölési link nem egyértelmű:

http://hup.hu/node/131617?comments_per_page=9999#comment-1719946

ok, thx. nekem sokszor a "soha nem kapcsol be" es a "kb 3 percenkent egy percre bekapcsol" között billeg a gepem, es szerintem ezzel többször tudok a helyes oldalon maradni :)

Köszi.

------------------------------------------------------------------------------
www.woodmann.com/searchlores/welcome.htm

Nálam a suspendbackgroundtabs a 46.0-os FF-ra nem települ.
(Az install.rdf fájlban a FF max. verzióját 48.0-ra állítottam át, SeaMonkey pedig nincs telepítve.)
Ennyi a hibaüzenet:
"Ez a kiegészítő nem volt telepíthető, mert úgy tűnik, megsérült." . . . ??

Pedig a fejlesztő saját oldaláról (ver. 1.0.1) töltöttem le. ÉS csak az install.rdf lett szerkesztve.

Mi lehet a gubanc vele ? . . . Át kell még valamit buherálni az xpi-ben ?
(Az eredeti, módosítás nélküli fájlnál ugyanez volt a hibaüzenet.)

----------------------------------------------

LMDE 2 Betsy, Xfce, FF 46.0

Én is próbáltam már korábban is, de nincs folyamatos fejlesztés, - lemennek a tabok "szuszpendbe", de vissza már nem jönnek.

Az Adblock Plus szerzőjének volt egy Suspend background tabs nevű kiterjesztése, ami elég jól sikerült, bár nem működött például a Flash tartalmak esetén. Próbáld ki, letölthető a következő helyről:
suspendbackgroundtabs-1.0.1.xpi

https://hg.adblockplus.org/downloads/file/

subs

Mi lenne a különbség ahhoz képest, hogy mented könyvjelzőnek, bezárod, és alkalomadtán újra nyitod?

1 kattintás vs. sok kattintás?

Plusz akkor ugyanúgy újratölti az oldalt, nem csak a JS-eket indítja el újra.

Úgy értem, a gyakorlatban mi lenne. :)
Azért olyan sok kattintás nem lenne, pl. mikor új tabot nyitsz, a legnépszerűbb N oldalt meg lehet nyitni egy kattintással a browserek nagy részében.

Ezt csinálom régóta.. :) ez helyett keresek hatékonyabb megoldást. Sok oldalnál már nem kevés idő, ahhoz képest, mintha automatikusan felfüggesztődnének beavatkozás nélkül.