NFC, RFID, vagy mivel, hogyan?

Fórumok

Sziasztok.

Akadt egy érdekes feladat/probléma. A lényeg, hogy egy kapun áthaladó dobozban levő dolgok számát kell valahogy kiírni. Tehát, tegyük fel, van egy zárt doboz, amibe elhelyezek 125 db rágógumit. Ezt a doboz belépésekor fel kell írni (anélkül, hogy a dobozt kibontanánk), majd a doboz kilépésekor újra fej kell jegyezni.
Arra gondoltam, hogy minden egyes rágógumira tennék egy NFC tag-et, de nem tudom hogyan működhetne egy ilyen tömeges leolvasás (gyanítom sehogy). Esetleg fél passzív, vagy aktív RFID?

Szerintetek hogyan lehetne ezt megoldani?

Köszi a tippeket ;)

Hozzászólások

Tudomásom szerint az NFC az RFID szabványokra épül, fizikai értelemben a részhalmazát jelenti. Az NFC chippek szándékosan nem olvashatók néhány centiméternél távolabbról. A passzív UHF RFID-ket, amiket arra szokták használni, amire te szeretnéd, maximum 6 méterről el lehet olvasni (az aktívakat akár 100-ról is). Azért rágó mellé nem csomagolnám, mert ~0,1 EUR / darab az áruk százezres tételnél.

A doboz feltöltésekor a dobozra olyan egyedi vonalkódot vagy jobb esetben QR kódot ragasztani, amely a dobozt azonosítja vagy QR esetén akár a tartalmát listázza. Bár lehet bonyolultabban is.

Igen, ahogy írod, a vonalkód triviális lenne, de a doboz sajnos le van zárva, és nem nyithatjuk ki, ráadásul macerás is lenne leolvasni több száz vonalkódot!

Ha aktív RFID-vel (vagy fél aktív-val) oldanám meg, és lenne egy RFID kapu, amin áttolnánk, az elméletben működhetne, a kérdés az, hogy a gyakorlatban egy ilyen tömeges leolvasás működik-e?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Úgy emlékszem a 90-es években az IBM (vagy a SUN? akkoriban ő is nyomta nagyon) ebbe belebukott, a Wall Marttal akartak olyat csinálni, hogy RFID minden termékre, és nem kell kipakolni / bepakolni a bevásárló kocsit, csak áttolni egy kapun. Ezzel nyilván a kiszolgálást gyorsították volna meg a pénztárosok jórészét le tudták volna építeni.

Viszont azóta eltelt vagy 20 év, szóval ma már lehet hogy nem lehetetlen.

Gyűjtőcsomagonként (doboz) egy darab kódot leolvasni, ami a gyűjtőcsomag azonsoítóját tartalmazza, amihez hozzá van rendelve a benne található termékek darabszáma vagy tételes listája.
Ha a "dobozból nem loptak-e ki valamit" kérdést kell megválaszolni, akkor a doboz sértetlenségét kell vizsgálni első körben, de majd jönnek a logisztikusok, és jól megaszondják a tutit :-P

Helló.

Sajnos ez nem kivitelezhető. A kapun belül a dobozt kicsomagolják és a tartalmát más kiszerelésben újradobozolják. Ezután kell azt vizsgálni, hogy a példában szereplő rágógumi db száma megegyezik-e azzal, ami bejött.

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Megfelelő leolvasóval működik a tömeges leolvasás is.
Egy cégnél láttam többször, akinek gyártunk dolgokat, hogy egy 4-5 literes zacskóban lévő 200 felcímkézett terméket egy olvasó előtt többször meglengetve megjelent a leolvasón az összes ID.
Ők 25mm-es öntapadós címkéket használnak és valamilyen Motorola kézi leolvasót.

Hát az olvasón SEMMILYEN típus nincs. El sem hiszem, hogy nem képesek felírni rá egy típusszámot....
Egy fotót lőttem róla: www.osveny.hu/motorola.jpg

Az RFID címkékkel sem sokkal jobb a helyzet. A tekercsek oldalán csak ennyi látszik: www.osveny.hu/tags.JPG

Így néz ki szalagon: www.osveny.hu/lot.jpg

Egy darab közelről: www.osveny.hu/one.jpg

Üdv.: Gyula

Nem a reklám helye kíván lenni és nem is vagyok érdekelt. Van kis hazánkban egy Vonalkód Rendszerház (direkt nem linkelem) nevű cég akik, kísérleti szinten is foglalkoznak a vonalkódokkal és az RFID technológiával is.
Lehet, hogy érdemes őket megkeresni, ha gyakorlati megoldást is megkíván az ügy, korrektek.

Egy pontos mérleggel is meg lehet oldani szerintem, ha homogén az áru és ismered a doboz tömegét is.