Perl [56] jővője..

 ( smucilu | 2004. július 28., szerda - 11:39 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok!

A Perl levelezési listán kialakult egy kisebb flame, hogy milyen jővője van a Perlnek. Sokan felvetették, hogy az egyéb script nyelvek (főleg a Python és a PHP), illetve a Java lassan kiszorítják a Perlt minden területről, ráadásul a Perl6 valószínűleg csak 2 év múlva fog megjelenni. Mi erről a vélemény?

üdv

[quote:d511824f10="vmiklos"][quote:d511824f10="algernon"]Az meg hagyjan... de sok elmebetek kitalalta hogy legyen php-gtk, es akkor GTK+-s cuccot is lehet PHP-ban irni.[/quote:d511824f10]
az rohadtul nem hülyeség
röviden: csinálsz vmi saját motorral egy weblapot, adatbázissal, stb, és a már meglévő függvényeket függetlenítheted a weblaptól, használhatod gtks alkalmazásokban is.
ha 1 1xű gtks progi kell, aminek a lelke a adatbáziskezelés, valamit phpban tudsz adatbázist kezelni, akkor állati kényelmes. és annyira nem is lassú, mint amennyire gondolnád :wink:[/quote:d511824f10]

De, total hulyeseg. PHP-t nem erre talaltak ki, baromsag olyanra hasznalni, ami nyiltan nem tartozik a feladatkorebe. Ha meg van egy adatbazisom, azt el lehet erni barmely nyelvbol, ami alapbol tartalmaz korrekt adatbaziskezelest, es nem egy kifejezetten "web programozasi nyelv" (perl+dbi, kylix, satobbi; vagy egyszeruen fog az ember egy gtkhtml objectet es azt mondja neki hogy legyszi mutasd meg az oldalt :P)

én bashban idáig kényelmesen meg tudtam oldani az 1xű feladatokat, a komolyabbakra pedig ct használok
de vannak komoly projectek kizárólak perlben, tehát bőven van jövője :wink:

[quote:b99bc099d7="smucilu"]Sziasztok!

A Perl levelezési listán kialakult egy kisebb flame, hogy milyen jővője van a Perlnek. Sokan felvetették, hogy az egyéb script nyelvek (főleg a Python és a PHP), illetve a Java lassan kiszorítják a Perlt minden területről, ráadásul a Perl6 valószínűleg csak 2 év múlva fog megjelenni. Mi erről a vélemény?

üdv[/quote:b99bc099d7]

A perl 5 teljesen elegseges minden scriptirasra. En most mar az 5 sornal hosszabb scripteket inkabb perl-ben irom. bash-ban soxor problemas, foleg ha szamokkal valo muveletek, is elokerulnek;)
A perl6 vaporware. tartalmazni fog egy altalanos scriptnyelv futtato engine-t a Parrot-ot.
Mar keszul hozza a pyton,bash,... futtato resz.
Ha meglesz jo lesz, de nincs nagy szukseg ra;-)

Hi!

Itt nem csak arról van szó, hogy mennyire jó az egyik vagy másik nyelv, hanem arról, hogy manapság milyen programozókat keresnek cégek.
És manapság tényleg majdnem mindehol Java/PHP-s embereket keresnek.
Vagy ez csak Magyarországon van így?

arról nem is beszélve, hogy perl van minden *nix-on (hm, jobbára). Ha valakinek sokfajta rendszert kell életben tartania, vagy több platformra dolgozik, akkor szerintem nem ússza meg perl nélkül (esetleg java-val). Egy unixware 2.1.2-re elég munkás lehet php-t vasalni :)

[quote:c684778805="ruczati"]arról nem is beszélve, hogy perl van minden *nix-on (hm, jobbára).[/quote:c684778805]

Kovetelem, hogy adjanak PHP-t Plan9-re! (A rohadekok pythont mar csinaltak, ugyhogy amiatt most nem tudok nyavajogni... baar... kovetelem hogy a python ne fusson plan9en! :)

A perl szerintem mindig is egy rendszergazdai eszkoz volt, ami svajci bicskakent tartalmazott mindent amit elotte a sed, awk, grep, cut es meg sorolhatnam parancsok shell scriptben torteno integraciojaval oldottak meg az emberek. Nagy, integralt szoftverek fejlesztesere alkalmatlan, de apro "dirty" hack-ek, gyors megoldasok, proof-of-conceptek gyartasara idealis.

Attol, hogy nem kalapaccsal allsz neki autot szerelni, meg a szoget azzal vered be a falba... A perlnek is megvan a maga feladatkore amire nala idealisabb nyelvet nehez irni.

van itt egy cikk Ingyvel, ha érdekel valakit, augusztus 31-i, így frissnek éppen nem mondható, de érdekes interjú.
http://osdir.com/Article1534.phtml

[quote:34c1a695c1="_Joel"]A perl szerintem mindig is egy rendszergazdai eszkoz volt, [...][/quote:34c1a695c1]
Egyetertek, bar tenyleg mintha kezdene visszaszorulni a Perl, es a Python ebben a fo ludas talan.

[quote:ffb71dbf3d="GCS"][quote:ffb71dbf3d="_Joel"]A perl szerintem mindig is egy rendszergazdai eszkoz volt, [...][/quote:ffb71dbf3d]
Egyetertek, bar tenyleg mintha kezdene visszaszorulni a Perl, es a Python ebben a fo ludas talan.[/quote:ffb71dbf3d]

Ismerem a pythont, de azért a perl jobban tetszik. Ha scriptet írok, és nem bash-t (nem lehet 1xűen megírni benne), akkor kapásból perl. Szeretem a USE-t leszámítva max 5 soros progikat :D

Pl PHP-ban is lehetne konzolos scriptet írni, csak sok értelme nem lenne...

[quote:c20df5e5e7="Panther"]Ha scriptet írok, és nem bash-t (nem lehet 1xűen megírni benne), akkor kapásból perl.[/quote:c20df5e5e7]
bármit meg lehet írni benne, kérdés, h milyen gyors lesz, és h van-e értelme :wink:

[quote:4f193dbf43="vmiklos"][quote:4f193dbf43="Panther"]Ha scriptet írok, és nem bash-t (nem lehet 1xűen megírni benne), akkor kapásból perl.[/quote:4f193dbf43]
bármit meg lehet írni benne, kérdés, h milyen gyors lesz, és h van-e értelme :wink:[/quote:4f193dbf43]
perl-bol is lehet binarist forditani, de biztos akkor sem lesz egetveroen gyors.

jah, mint phpból :wink:

[quote:781936cc39="vmiklos"][quote:781936cc39="Panther"]Ha scriptet írok, és nem bash-t (nem lehet 1xűen megírni benne), akkor kapásból perl.[/quote:781936cc39]
bármit meg lehet írni benne, kérdés, h milyen gyors lesz, és h van-e értelme :wink:[/quote:781936cc39]

Perlnel a leglassabb a modulok betoltodese, a startup (meg persze a szar kod, amit konnyu irni). Ugyes optimalizalassal eleg durvan gyors perl kodot lehet irni - csak tudni kell hol kell optimalizalni :) (Az hogy a perl lassu, imho eros tevhit; a gagyi perl kod, az lassu, de ez minden scriptnyelvre igaz - ahogy az optimalizalas is)

Sot, sokszor a Perl gyorsabb, mintha ugyanazt shellben irod (pl webszerver, vagy loganalizalo stuff).

Amig pedig szovegfeldolgozasra szukseg van, addig Perl lesz, mert abban az a kiraly - a tobbi script nyelv sehol de sehol nincsen hozza kepest ezen a teruleten. Mint ahogy annyi modul sincs mas nyelvhez, mint amennyi CPAN-on van O:)

(Melyik mas nyelven lehet peldaul Kenny-speakben kodot irni? Lasd http://search.cpan.org/dist/Acme-Filter-Kenny/lib/Acme/Filter/Kenny.pm )

[quote:38c73e437c="Panther"]Pl PHP-ban is lehetne konzolos scriptet írni, csak sok értelme nem lenne...[/quote:38c73e437c]
Háááát nyemtom, én szoktam olyat :-)

Lehet, hogy en ertelmeztem felre, de perl 6 nem egy java alternativa akar lenni?

Mintha itt is lenne Virtual Machine. Tehat tobb nyelvet is tudna kezelni.

Vagy valamit nagyon felre olvastam?

Udv,
Khiraly

Ha már ékezettel írsz, legalább tedd helyesen: Jövő.

asd

[quote:f0885cabfe="asd"]Ha már ékezettel írsz, legalább tedd helyesen: Jövő.

asd[/quote:f0885cabfe]

Raadasul tok kenyelmetlen ekezettel irni;-P (megfajdul a kisujjam)

[quote:c52cc2a836="Panther"]Pl PHP-ban is lehetne konzolos scriptet írni, csak sok értelme nem lenne...[/quote:c52cc2a836]

Az meg hagyjan... de sok elmebetek kitalalta hogy legyen php-gtk, es akkor GTK+-s cuccot is lehet PHP-ban irni. Na, az a nempicit ROTFL. (Ok, a PHP-ban irt initscriptek utan, merthogy olyan is van, komolyan!)

Van tisztan php-bol osszetakolt tcp stack is, sot php-opengl is:P

Hát az igaz, hogy most a php a legnépszerűbb, de csak a net miatt. Azért mielott nagy divat lett a PHP a Perl volt sokáig a top-on és mindigis voltak, lesznek komoly letisztult projektek amik használjak (SQL-Ledger pl.). Az adminokról nem is beszélve. A Perl-hez kb. már mindenféle van.

Bennem ugyanez a kérdés vetődött fel a TCL-el kapcsolatban. Az is nagyon el van hanyagolva és csak egy kis kemény mag használja, de azok nem nagyon válnának meg tőle. :)

Az meg tévhit, hogy ezek nem alkalmasak komoly feladatokra, nagyon sok helyen használjak belső feladatok megoldására és a mai kiforrottságuk és a gépek teljesítménye miatt szerintem lassan de terjedni fognak. Legalább annyi előnyük van, mint hátrányuk, csak nincsenek úgy a köztudatban.

A PHP-t viszont, holott sokkal el van maradva még a fejlődésben, boldog-boldogtalan használja webes alkalmazásokhoz. Tépem is a hajam miattuk eleget, a rengeteg hibaüzenet miatt. :)

[quote:1d9593599a="algernon"]Az meg hagyjan... de sok elmebetek kitalalta hogy legyen php-gtk, es akkor GTK+-s cuccot is lehet PHP-ban irni.[/quote:1d9593599a]
az rohadtul nem hülyeség
röviden: csinálsz vmi saját motorral egy weblapot, adatbázissal, stb, és a már meglévő függvényeket függetlenítheted a weblaptól, használhatod gtks alkalmazásokban is.
ha 1 1xű gtks progi kell, aminek a lelke a adatbáziskezelés, valamit phpban tudsz adatbázist kezelni, akkor állati kényelmes. és annyira nem is lassú, mint amennyire gondolnád :wink:

En meg weboldalakat is szivesebben irok perlben mint php-ben, azon egyszeru oknal fogva hogy a php-nel senki sem garantalja neked hogy egy php verziofrissites utan nem kell a kodod felet ujrairni. Optimakolni meg lehet a perlt is, es sokkal tobbet lassit a kodon a gagyisztikus programozas mint a platform (tobbszor mondtam, lattam mar olyan php scriptet ahol for ciklusban volt egy mysql_connect, egy query es egy disconnect, ezen azert meg van mit optimakolni). Az FCGI.pm meg tenyleg jelentos sebessegjavulast tud produkalni.

[quote:5c6ec0505c="khiraly"]Lehet, hogy en ertelmeztem felre, de perl 6 nem egy java alternativa akar lenni?[/quote:5c6ec0505c]

ROTFL :)
Nem. A perl6 egy perl5 alternativa akar lenni.

[quote:5c6ec0505c="khiraly"]Mintha itt is lenne Virtual Machine. Tehat tobb nyelvet is tudna kezelni.[/quote:5c6ec0505c]

VM kb minden script nyelvben van, max nem reklamozzak agyon. Parrot (Perl6 VMje) valoban ugy lett csinalva, hogy akar phpt vagy javat is lehessen fole irni, ne csak perlt (vagy epp basicet, amit mar irtak is parrotra), de VM nem a java talalmanya, kozel sem.