OpenBSD desktop kialakítása három egyszerű lépésben

0)

install53.iso boot, telepítéskor megadom, hogy a billentyűzet hu legyen, ezután tudja, hogy az install seteket ftp.fsn.hu megfelelő könyvtárából töltse le. játékokat kiveszem, az összes többi beikszelve. ntp, xdm yes, ssh permitrootlogin no, és így particionálok, hogy ne foglaljon az os túl sok helyet:

a / 500 MB
b swap (memóriánál valamivel több vagy igény szerint)
c disk
d /tmp 500 MB
e /var 500 MB
f /usr 2 GB
g /usr/X11R6 1 GB (talán ez is lehetne 500MB)
h /usr/local 10 GB
i /usr/obj 2 GB
j /usr/src 2 GB
k /home maradék összes

ennek még lesz böjtje később, pedig így is 9GB az alaprendszer helyfoglalása, az egyéb csomagokról nem is beszélve. lehetne dobni az alapértelmezett biztonságot és egy /-t + swapot használni, mint egy ubuntu alapértelmezett telepítés, akkor az egész rendszer elférne 6GB-on.

reboot

0.5)

azt majdnem kifelejtettem, hogy a boot loader egész ügyes: space, help, ls, set, machine diskinfo, boot, reboot ezek a vezérszavak. kár hogy halt nincs benne, de biztos azt gondolták nehogy má' ingyé' legyen a gépen a be(és ki)kapcsoló gomb.

1)

Nem teljesen szép és desktop orientált grafikus felületet kapunk ha belépünk: fvwm meg a default szürke X háttér, ami állítólag szemkímélő. Viszont a /usr/X11R6/share/X11/rgb.txt fájl 752 színt tartalmaz, amiből bárki megtalálhatja az egyéniségéhez passzolót és az xsetroot -solid paranccsal beállíthat egy háttérszínt. -def segít a gray mesh helyreállításában. amennyiben nem slim, gdm, kdm lesz a későbbiekben a desktop manager, akkor érdemes egy kéket a /etc/X11/xdm/Xresources fájlba betenni. valamint átírni a Welcome-ot Üdvözöljük-re és iso8859-1 helyett is lehet másik fontot választani és egyéb csacskaságok, csupa fontos dolgok ezek.

Amíg nincs szofisztikáltabb asztali környezet, addig is kiválóan tudunk xtermeket indítani és beállítani pár dolgot.

/etc/fstabban softdep,noatime az összes fájlrendszerre, kivéve sw.

Van egy /etc/resolv.conf.tail, ebben meg lehet adni plusz névszervert, arra az esetre ha a dhclient nem tudná beszerezni.

Telepítéskor kiválasztottam, hogy legyen ntpd, de hogy bootkor állítsa is az időt, ahhoz kell egy paraméter /etc/rc.conf.local ntpd="-s".

/etc/myname fájlban be lehet állítani a hostnevet.

/etc/rc.shutdown YES, ha kikapcsoláskor nem akarunk gombot nyomni.

reboot, hogy a softupdates érvénybe lépjen.

2)

Adjuk hozzá a root és a létrehozott user .profilejához a csomagok helyét:

PKG_PATH=http://ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/$(uname -r)/packages/$(uname -m)/
export PKG_PATH

Persze ha telepítéskor tudta honnan kell szedni az install seteket, akkor ezt is beállíthatta volna, de tudom ha nem tetszik ne használd.

Ha konzolon dolgozunk nem szép dolog otthagyni működésünk eredményét, ezért kilépéskor egy clear parancsot illik futtani a .logoutból, ezt mondjuk meg a shellnek. csak ne a 0-át adjuk itt meg, ahogy pár példa javasolja, mert akkor bootkor az összes szerviz (failed)-et ír ki és ez visszatetszést kelthet.

trap .logout EXIT HUP QUIT

Sok egyebet nem kell, mert a shell felhasználóbarátra van beállítva, nyilak/kiegészítés tabra működnek.

Töltsük le a kernel, userland, X tar fájljait valamint az esetleges patcheket ha már ott vagyunk.

cd /tmp

ftpvel azért gépelgetni kell:

ftp ftp.fsn.hu
anonymous
cd pub
cd openbsd
cd 5.x
get sys.tar.gz
get src.tar.gz
get xenocara.tar.gz
cd ..
cd packages
get 5.x.tar.gz

De lynx ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/$(uname -r) segítségével a megfelelő fájlokat le lehet töltögetni. Itt fogunk azzal szembesülni, hogy az elején kicsire választottam a /tmp-t. vagy válasszon nagyobbat aki akar, vagy töltse/tarolja a fájlokat egyenként, de használhatja a /var/tmp-t is.

curl és wget nincs alapgól, ha ezeket szeretnénk használni akkor előbb telepíteni kell. minél több -v paramétert adunk meg, a pkg_add annál részletesebben írja ki mit csinál. a -i később lesz érdekes.

pkg_add -i -v wget
wget ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/$(uname -r)/sys.tar.gz
wget ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/$(uname -r)/src.tar.gz
wget ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/$(uname -r)/xenocara.tar.gz
wget ftp.fsn.hu/pub/OpenBSD/patches/$(uname -r).tar.gz

3)

Csomagoljuk ki ami letöltöttünk:

cd /usr/src
tar xzf /tmp/sys.tar.gz
tar xzf /tmp/src.tar.gz
tar xzf /tmp/$(uname -r).tar.gz
cd /usr
tar xzf /tmp/xenocara.tar.gz

4)

Most pedig egy kis fordítgatás, előbb a kernel majd a userland. Megnyitjuk, hogy hogyan kell csinálni:

lynx -> patches -> FAQ -> build and install

Előtte a patchek leírását elolvassuk, hogy egyáltalán kell-e őket telepíteni. Lehet olyan ami a mi architektúránkat nem érinti vagy olyan programot érint amit nem használnuk.

Kövessük a patchek leríásában az utasításokat. Nem sok patch van és azok pár perc alatt települnek.

Fordítsuk le a kernelt, de arra kell figyelni hogy ha több processzoros gépünk van és manapság valószínű az van, akkor ne a GENERIC, hanem a config GENERIC.MP parancsot használjuk. GENERICtől egy sorral különbözik, nem tudom miért nem ez az alapértelmezett (tudom nem kell használni). Most az nem kívánhatom, hogy ismerje fel, mert mi van ha másik gépre fordítok.

reboot után kövessük a fenti doksit: build userland. ez nekem virtualboxban nem sikerült, mert a virtualbox nem bírta az igénybevételt, azonban fizikai gépen 1:20 perc alatt lefut.

Hát izé. patch nem sok van, releasenként a 10-et ha megüti. kérdéses számomra, hogy minden kernel patch után le kell-e fordítani a userlandet. elvileg csak akkor ha az errata ezt kifejezetten javasolja. nem túl felhasználóbarát havi másfél órát ezzel szüttyögni. amúgy is legalább évente egy releaset upgradelni kell és akkor megint másfél óra. azért évente, mert csak az aktuális meg az előző release támogatott és félévente jönnek ki. erre lehet orvosság http://hup.hu/comment/reply/129762/1688978 bár én ódzkodom az unofficial megoldásoktól.

Sajnos a fejlesztők alacsony száma korlátozza, hogy minden user kívánságának megfeleljenek (így ez nem is cél) vagy szélesebb körű támogatást nyújtsanak.

Amúgy a revolution helyett evolution sokkal tisztább fejlesztási modell.

5)

További konfigurálás, úgymint:

visudo

mail aliases

relay-host ha nem csak localban szeretnénk levelet küldözgetni (külön submit.cf nem úgy mint máshol), egyúttal a sendmailt ki lehet cserélni opensmtpdre. Bár én bevallom nem tudtam levelet küldeni. Linuxon egy mail -aFrom:user@fake.hu megoldással igen, de itt nem tudtam hogyan kell elfogadtatni a sendert az smtp szerverrel.

Második disk:
sd1a altroot offset 64, fdisk, disklabel, newfs, fstab
sd1b backup

Ha van minden fájlrendszerről mentés http://www.openbsdsupport.org/BackupScriptExample.html (bár én a 20/10/3 2 5 4 7 6 9 8 9 9 helyett inkább 15/7/2 3 4 5 6 7 8 (ha jól számolom a kétheti full és közte napi inc meg egy bónusz) mintát állítok be gnupg közbeiktatásával egy külső disk és egy távoli szolgáltató felé igény szerint), akkor az altrootnak nem sok értelmét látom, én bootolni nem tudtam róla.

6)

Van egy alap rendszerünk, de hogy desktop legyen belőle, ahhoz egypár csomagot telepíteni kell. Érdemes a /usr/local/share/doc/pkg-readmes/ alatt a csomagok readme fájljait elolvasni telepítés után. Hogy ne kelljen állandóan a neten nézni milyen csomagok vannak:

curl $PKG_PATH | grep href | cut -d\" -f2 > package_list

Érdemes először megnézni mi lenne ha:

pkg_add -n -i -v csomagneve

A -i kapcsoló akkor kap szerepet, ha egy programnak több verziója is megtalálható, vagy kérdez valamit és nem a default kell nekünk.

Sok embernek különböző igényei lehetnek, én a következőket várnám el:

firefox
libreoffice (nyilván lehetne xfce meg abiword meg gnumerc és így tovább)
pdf viewer
jre (path -> pkg_info -L jre | grep bin)
abevjava
automount?

Virtualboxban a Gnome3 nem indul el, mert 3d gyorsítás kell neki, ezért KDE-t telepítettem (pkg_add kdebase kdelibs kde-i18n-hu; meg lehet találni a neten, hogy .xinitrc meg startkde és effélék). Viccesen régi a 3.5, viszont gyors. pkg_info -m:

anacron - ja igen, mivel nem állandóan megy a gép, ez is kell
firefox - 22.0 van 5.4 alatt
gnupg
hotplug-diskmount - sajnos optikai meghajtóval nem olyan jó, de usbvel működik
icedtea-web
jre - 1.7
kde-i18n-hu
libreoffice - 4.0.4 egész friss, egy 12.04-hez képest

Hozzászólásban kérném az asztali felhasználáshoz kinek milyen igénye van.

7)

Érdemes a pkg_* parancsoknak utánajárni, könnyen el lehet távolítani a nem szükséges függőségeket is, ha próbálgatjuk a különböző csomagokat.

Ha nem mentené el amúgy is a rendszer, nem árt feljegyezni miket telepítettünk és hogyan particionáltunk:

pkg_info -m > ~/packages
fdisk disklabel > file

KÉSZ :-p

Aztán év közben figyelgetni az errata oldalt és egy új patch esetén:
sys, src, xenocara, patch leszed. build kernel, reboot, build userland, reboot.

---

Upgrade

1)

Azonban egy év elteltével upgradelni kell, ilyenkor install54.iso letölt, rw-re kivés:

sudo cdio blank
sudo cdio tao install54.iso

2)

Aki végigment a telepítésen az tudhatja milyen egyszerű és gyors, az upgrade ehhez hasonló, csak az etcXX és xetcXX seteket nem teszi fel. Ezeket a /tmp alá elhelyezve a sysmerge segít.

lynx -> faq -> upgrade guide elolvas, kicsit munkásabb mint egy dist-upgrade

A jól bevált sys, src, xenocara, patch leszed. build kernel, reboot, build userland, reboot (vagy inkább az sysmerge után, de mit számít még egy).

3)

sysmerge -s /tmp/etcXX.tgz -x /tmp/xetcXX.tgz

Soronként összehasonlítja azokat a konfig fájlokat amikben van eltérés és akár soronként megválaszthatjuk melyik módosítás maradjon meg. már nem emlékszem gentoo alatt így volt-e, de azt hiszem ott vagy egyik fájl vagy másik vagy szerkeszd tenmagad volt csak. ügyes ez a sysmerge. mondjuk azt nem értem a permitrootlogin miért nem default no, ha már ez a fene nagy biztonság (ez az egy feladat adódott a sysmerge számára). meg grafikus felületen sem kellene engedni a root logint, igaz abban különleges az OpenBSD, hogy az összes szolgáltatás csökkentett jogosultságú _userekkel fut. valamint a daily job figyeli mikor volt mentés, a suid-os fájlokat, illetve fontosabb konfig fájlok változását, milyen csomag került fel, stb.

4)

Itt nyer értelmet a lynx, lehet másolni egy rakat parancsot. btw, mért nem teszik be egy scriptbe? (tudom, nem szólok)

5)

Alaprendszer upgrade után a csomagokat is lehet frissíteni:

pkg_add -u

Közben megint beadta a kulcsot a virtualbox, így a pkg_check paranccsal is megismerkedhettem, de ment minden ügyesen, ha nem is elsőre. fsck után egy csomagot el kellett távolítani, majd újra feltenni.

Nem hosszú ideig használtam, de valahogy azt figyeltem meg, hogy nem sok update jön csomagokhoz.

KÉSZ.

Azonban amin nálam megbukott mint desktop, hogy nincs hozzá flash támogatás (ez nem az OpenBSD hibája) és google street view nem működik. Egy próbát tettem gnashel. abevjava elindult (abevjava_start sehol, java -jar abevjava.jar; a start a boot.jar-t is betölti linuxon), igaz openbsd erősen unknown neki, de sztem működne, pl a keretrendszer majdnem frissült (itt jön képbe a boot.jar). ja bash-t kereste, asszem csináltam egy symlinket sh-ra, örüljön annak is. még valami: borzalmas lassan bootol, ez a mai sysvinitrc leváltós időkben kulcskérdés :-p ilyenekről meg, hogy milyen hangkártyát meg vgat hogy nem támogat, hát hardvert venni tudni kell, ugye.

Nagyon egyszerű az OpenBSD, de egy szűkebb területre alkalmas, leginkább csomagszűrésre, tűzfalnak használják. Szerveren ez a fajta frissítgetés talán nem akkora fájdalom mint desktopon játszani vele. Jelzem, ez se lenne gond, ha három évente három óra lenne.

---

Következő alany a FreeBSD lesz, amit oly régóta nem követtem figyelemmel, hogy már dist-upgrade is van benne. Sőt, ha jól veszem ki, akkor az lefele is megy, ami azért nem rossz.

---

vicc vagy nem: hogy megy ez más operációs rendszer esetében három egyszerű lépésben?

- MacOSt nem ismerem nagyon, de valami ilyesmi lehet: 1) kinyitod a laptopot, 2) megadod a felhasználó adatait, 3) kész. ezután kinyitod, használod, becsukod. esetleg kell telepíteni pár plusz programot.

- Windows: 1) kinyitod a laptopot, 2) vársz egy jó darabig míg feltelepíti magát, 3) megadod a felhasználó adatait, 4-5-6-7) párszor újraindul, 8) kész? 9) minden bizonnyal kell telepíteni pár plusz programot, legalább egy normális böngészőt ;-)

- Ubuntu: kinyitod a laptopot, vársz egy jó darabig míg a Windows feltelepíti magát, megadod a Windows felhasználó adatait, párszor újraindul. persze le is törölheted (meg vehetsz számítógépet linuxszal vagy anélkül is), de egyszer még jó lehet ha van. átméretezed a partíciót kisebbre, linux telepítőt indítasz, megadsz pár dolgot, kész. olyan amilyen, ingyen ez van. vagy kiveszed esata tokba a hddt és beraksz egy ssdt. plusz programokat nem kell vadászni, egy helyről beszerezhető és nem egyenként kell frissíteni őket. ezek is olyanok amilyenek. viszont az egész rendszer elfér 3-5 GB helyen, nem kell 20-30 GB csak az OSnek.

Hozzászólások

ha lesz időm ilyennel játszani, akkor megpróbálok feltenni egy OpenCDE-t, már rég ki akartam próbálni.

_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Ubuntu: atballagok egy ismeroshoz, hogy csinalj nekem Ubuntu CD/pendrive-t, bedugom, particionalok, kicsit szoszmotol, orulok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem kötelező 11 partíció használni, már két partícióval is működik a dolog: ,,a'' a /-nak, és ,,b'' a swap-nek.

A telepítő csak a lehetőséget biztosítja, de nem teszi kötelezővé, hogy akár több partíciót is ki lehessen alakítani.

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Azért kell külön partíció, mert átlag embernek - akár szerver, akár deszktop környezetben gondolkozik - nagyobb a diszkkapacitása, mint az elérhető fizikai memóriája. Azaz az átmeneti vackok tárlására (amik időnként tudnak nagyon nagyok is lenni), inkább az előbbit használja.
Ami meg a partíciós táblát illeti, *BSD-ben, ahol az egyes partíciókat tovább szokták szabdalni (vagy akár Linux alatt, ha LVM-et használ az ember), vagy kötetkezelővel összeépített fájlrendszerek esetén valóban semmi köze nincs a partícióstáblabeli bejegyzések számának a csatolási pontokhoz, de hogy jön ez egyáltalán ide?

Az usr-t elvileg ro-ba mountolja az ember, tehat tmp -> /usr/tmp nem jo. A var-ra ez nem igaz, de egy balfasz szoftver nekem ne tomje tele a logolos FS-t, tehat a /tmp -> /var/tmp sem jo. Ugyanigy ne tomjon meg semmilyen mas FS-t sem, kiveve azt, ami erre van fenntartva. Az ilyen ramdiszk-szeru tmp-k meg a vicc kategoria.
Hat ezert.

"logolos FS" ha egy gepen olyan szoftver fut, aminek elszabadulhatnak a logjai, vagy egyszeruen csak tul sok minden logol, akkor a /var/log -ot altalaban kulon szoktam bontani. Foleg azert, mert a /var alatt egy csomo minden masnak, peldaul az adatbazisszervereknek is vannak cuccaik.

A tmpfs-sel neked amugy mi a problemad?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ez kimaradt (5.4):

$ mount
/dev/sd0a on / type ffs (local, noatime, softdep)
/dev/sd0k on /home type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)
/dev/sd0d on /tmp type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)
/dev/sd0f on /usr type ffs (local, noatime, nodev, softdep)
/dev/sd0g on /usr/X11R6 type ffs (local, noatime, nodev, softdep)
/dev/sd0h on /usr/local type ffs (local, noatime, nodev, softdep)
/dev/sd0j on /usr/obj type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)
/dev/sd0i on /usr/src type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)
/dev/sd0e on /var type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)
/dev/sd1b on /mnt/backup type ffs (local, noatime, nodev, nosuid, softdep)

minden nodev, kivéve /.
minden nosuid, kivéve /, /usr, /usr/X11R6, /usr/local.

más:

# find / -type f \( -perm -4000 -o -perm -2000 \) | wc -l
72
# find / -type d \( -perm -4000 -o -perm -2000 \) | wc -l
1

érdekes, hogy csak egy könyvtár van ilyen jogosultsággal, azonban linuxon sokkal több (mondjuk ez függ a telepített programok számától is, ami OpenBSD esetében valószínűleg egy sokkal kisebb szám), ellenben a hasonló fájlok száma meg kevesebb:

# find / -type d \( -perm -4000 -o -perm -2000 \) 2>/dev/null | wc -l
228
# find / -type f \( -perm -4000 -o -perm -2000 \) 2>/dev/null | wc -l
54

Hááát, ööö... Ez már 50% LFS szerintem. Na jó, ne túlozzak, 20%...

Szóval ez így durva. Persze, az LFS durvább, nem tagadom, de annak speciális célja van.

Ha én valami DISZTRÓT akarok feltenni, amit nem én bütyköltem össze, ÉS ugyanakkor azért szeretném fenntartani magamnak a jogot rá hogy a csomaglistát testreszabjam (hogy mit tesz fel) akkor kb a következő volna nekem az elfogadható:

1. LiveCD vagy LivePendrive bedug (feltételezem hogy arra már korábban kiírtam a trutymót ami kell rá) és bebootolok róla.

2. Bejön a particionáló, megadom neki amit kigondoltam ezzel kapcsolatban. Megcsinálja. Illetve nem csinál semmit, ha már kész vannak a partícióim.

3. Megadom a root jelszót, interNYET kapcsolati beállításokat, már ha van internetem.

4. Bejön a csomaglista. Ha nincs internet, akkor értelemszerűen csak az ami a telepítő médián található. Ha van internet, akkor a legfrissebb lista ami elérhető. Ezekbe beixeli nekem a telepítőmédia szoftvere, amit ő „alaprendszernek” gondol, hogy tehát illő lenne ha felraknám, de ezt nekem jogom van felülbírálni, azaz szedhetek ki ixeket onnan. És persze beixelhetek mindent ami nekem tetszik még.

5. Függő segg ellenőrzést végez. Azaz ha nem ixeltem be valamit ami kell valami beixeltnek, azt ő pótlólag beixeli, de mondjuk piros színnel, hogy lássam, ő ezeket is felrakja majd nekem, mert csak. Ha ez nekem nem tetszik, tovább szöszmötölök az ixelgetésekkel, while (I am !satisfied).

6. Install. Ami nincs a telepítőmédián, vagy van helyette frissebb, letölti. Persze csak ha van internet.

7. Megkérdi akarok-e csinálni common usereket, ha igen, közös megegyezéssel elintézzük ezt is.

8. Reboot, enjoy.

Na most ez linuxéknál már sok disztró alatt hasonlóan megvan, csak mégsem TELJESEN így! Vagy kihagynak valami lépést belőle, vagy megvariálják mindenféle szükségtelen plusszal. Például okvetlenül csak 1 vagy max 2 féle DE illetve WM közül lehet választani. Ami addig érthető amíg az install médiáról telepítek, de netes telepítésnél...?! Miért nincs ott lehetőség rá hogy nekem igenis NE legyen olyanom hogy GDM, KDM, XDM, mert én igenishogy startx-el akarok az X-be bemenni?! Vagy hogy netinstall CD az istennek se telepít semmit ha nincs internetkapcsolat. Igenis lehet olyan helyzet, hogy akarunk telepíteni, csak ez a CD van nekünk, de most épp nincs internet. Szerintem 700 megába jó sok minden belefér, simán telepíthetne ilyenkor valami light akármit, a semminél jobb. Ami poersze, ha lesz internet, képes frissíteni magát.

Mindezt nem amiatt írtam le, mintha ezt tartanám a legjobbnak a magam számára, nekem MOST már mindegy. De amíg nem volt meg a tudásom az LFS-hez, hej de örültem volna egy effélének!

A GoboLinux telepítője már majdnem 100% ilyen volt, egyet kivéve: Nem volt képes netinstallra... Ami ott volt a CD-n azt tetszőlegesen bogarászhattam hogy feltegye vagy se, volt benne függőségellenőrzés is, de netinstall, az none.

De, szobajohet. De ha en valakinek azt mondom, hogy veletek nem akarok kozoskodni, akkor utana nem megyek oda baratkozni, mert onmagamat kopom szemen. De persze ez mindeninek az egyeni joerzesehez van szabva. En biztos nem szolok bele abba, amit csinalsz, igazabol csak meglepodtem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem tudom, ez most hogy jön ide. Különben éveken át az igazi nevem szerepelt ott. Minthogy azonban itt az a szokás hogy a többség titkolódzik, alkalmazkodtam az „össznépi elváráshoz”.

Nem mellékesen pedig: Nem azt mondtam hogy a saját fórumomon mindenki az IGAZI nevén kell szerepeljen. Szó sincs erről. Csak ahhoz ragaszkodom hogy a név kiejthető legyen magyar torokkal könnyen (A „poliverzum” ilyen) és ne legyen troll-jellegű, vagy nevetséges meg ilyesmi. Teljesen világosan le van ez írva oda. Azaz e beszólásod csak 2 dolgot jelenthet:

1. Teljesen síkhülye tirpák idióta vagy, mert egy ilyen egyszerű és könnyen érthető szöveget se tudsz értelmezni.

vagy

2. Nagyonis tudod miről van szó de direkt terelsz »»» TROLL VAGY!

Hát ha olyasmi a neve mondjuk hogy „Tksomaphr” (azt hiszem némely kaukázusi nyelvben ez elfogadható hangkapcsolat-sorozat) akkor bocs de így járt. Az én fórumom MAGYAR fórum, ezért olyan legyen a nick, amit magyar hangcsatornával ki lehet ejteni, s magyar elmével memorizálni is lehet különösebb elmebeli akrobatamutatványok nélkül.

Különben is, korábban azzal trollkodtál te vagy valaki fentebb, hogy én az eredeti névhez ragaszkodnék. Leírtam hogy nem. Erre most jössz itt nekem azzal, hogy de ha ez meg az az eredeti neve. Válasszon kiejthető karakterstringet és kész! Mit kell ezen annyit filózni?!

Kíváncsi vagyok, mit szólna hozzá valami fórumtulaj más fórumon ha én akarnék hülye nicknevet regisztrálni, mondjuk ezt:

:c.:c.0@z@:c.:c.1@x@B

Ugyanis az nem érv hogy minden nicknévnek lehet valami jelentése a nicktulaj számára, mert minden szarságot meg(ki...) lehet magyarázni. A fenti stringet is meg tudom magyarázni, és még csak nem is hazudok: Egy többszörösen indirekt változó a programnyelvemben amit most írok. És tényleg teljesen érvényes, nem hazudok, nem most találtam ki, ugyanis egész szép szintig készen van a nyelvecském, már tud memóriát kezelni, változókat is, tudja a 4 alapműveletet 11 különböző típusra (unsigned char, signed char, int, double stb), és a fenti változóm szerepel egy példaprogramban, ami MŰKÖDIK!

Na és tehát ezzel azt akartam igazolni, hogy az hogy valami hülye karaktersorozatnak van jelentése a fórumozó tag számára, az marhára semmit se jelent abból a szempontból, hogy az elfogadható-e afféle közösségi célra, mint egy nicknév. Nekem a fenti változó tök jól megfelel a programomba, de marhára nem találnám alkalmasnak nicknév számára.

[OFF]: Szerettem volna betenni ide a BNF leírást arról, a nyelvem jelenlegi fejlettségén mi számít aritmetikai kifejezésnek, de hiába kísérletezgettem fél órát azokkal a kacsacsőrökkel meg a code taggal, akár html kódként akár BBcodeként, ez a barom fórummotor egyszerűen nem jelenít nekem meg semmit ami kacsacsőrök közt van. Egyszerűen nem értem ezt, a code szerintem arra illene legyen hogy SEMMIT nem értelmez kódként amíg a lezáró code taghez el nem jut! Tudom, biztos meg lehet trükközni, jönnek majd egyesek hogy én vagyok hülye. NEM ÉRDEKEL. Egyszerűen a jó „Felhasználói élményhez” elvárnám hogy erre legyen valami tök egyszerű módszer.
[/OFF]

Aztat nem ertem, hogy egy alapvetoen irasbelisegen alapulo mediumban, nevezetesen egy forumban, mi a retkes francot keres olyan szabaly, ami egy nick _kiejthetosegerol_ szol. Itt ulok, immaron jo par eve ezen a forumon, rengeteg embert ismertem meg szemelyesen innen, es meg soha, senkinek nem volt ilyen problemaja, es ennek baromi egyszeru oka van: szemelyes talalkozasnal (vagy telefonosnal, most mindegy) bemutatkozok a rendes nevemen, o is, es onnantol ugy beszelgetunk egymassal, hogy Gabor, meg Joska. Leirni meg teljesen mindegy, milyen karaktersort irsz le.

Kulonben is, ha neked problemat okoz egy alapvetoen nem kiejtheto nicket megjegyezni (pl az enyemet), akkor hogy tudod megjegyezni a programnyelved nyelvi elemeit? Hiszen azokra meg hangok sincsenek! Hogy lehet ilyesmit megjegyezni, mondd? De ugy is feltehetnem a kerdest: miert nem (magyar torokkal!) kiejtheto szintaxisbol allitod ossze a programnyelvedet? Ott mar ez nem szempont?

BNF: van, ugy hivjak, hogy pastebin.com. De ne faradj ezzel, igazan, ide felesleges, gyongyot a disznoknak?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Elárulom neked, a te nevedet egyszerűen úgy jegyeztem meg, hogy „hörgi”. Ha valamiért fontos lenne hogy helyesen írjam le, gondban lennék, utána kéne néznem, hogyan írod.

Ami meg a kiejtést illeti: a nickek mögött emberek vannak, ezért emberi módon gondolkodom róluk. A programnyelvek objektumai viszont nem személyek a számomra, róluk egészen másként gondolkodom. Még ha ez meg is lep téged.

És nem, nem barátkozni járok ide, de tudod „eszmecserézni” lehet néha olyanokkal is, akik nem kifejezetten barátok. Az „ismeretségi körbe” nemcsak a barátok tartoznak bele. Temérdek fokozata van az ismeretségnek a halálos ellenségtől kezdve a mély barátságig sőt a halálos szerelemig.

A HUP tagsága a szememben sajnos meglehetősen vegyes, de néha érdekes meghallgatni, egyeseknek mi a véleményük pár olyan kérdésről ami engem is érdekel. Ennyi, nem több.