Multifunkciós nyomtató otthonra

Fórumok

Hello!

Egy multifunkciós ( szkennel, printel, fénymásol szgép bekapcsolása nélkül ) nyomtatót szeretnék otthonra ( sokadik hasonló topic, ebből látszik, hogy nem egyszerű a téma :-) ).

Mindenképpen fontos szempontok ( ha ezek nincsenek, akkor az kizáró ok ):
- színest tudjon nyomtatni UPDATE: ez már nem is fontos
- keveset fogok nyomtatni ( havi 1-100 oldal )
- ubuntu alatt menjen
- wifi
- menjen utángyártott tintával is üzembiztosan és nem tűvel töltögetve. a terv az, hogy veszek utángyártott patront
- 30e forintnál ne legyen drágább a nyomtató

Azt gondolom, hogy fontos szempont:
- külön tartályban legyenek tinták ( ha kifogy az egyik szín, akkor ne kelljen csak abból a szinből újat vennem )
- olvastam, hogy "csipelni" is kell a patronokat, ha utángyártottat akarok, ezt nem biztos, hogy akarom csinálni ( de pontosan nem is tudom, mit jelent )

Nem szempont:
- gyorsaság
- fényképnyomtatás minősége ( inkább kidolgoztatom profi helyen, ha kell )
- hangosság
- CISS ( mert annyit nem fogok nyomtatni, hogy megérje )

Természetesen szétnéztem már, de dönteni még nem tudok :-)

Jelenleg itt tartok:
- én egyelőre a HP DeskJet Ink Advantage 5525 típust néztem ki, legfőképpen a http://prohardver.hu/teszt/hp_deskjet_ink_advantage_5525_e-all-in-one_t… oldalon leírtak miatt. De az is benne van, hogy nyomtató teszteket nem igazán találtam. Ez a nyomtató kb 30e forint, egy eredeti patron 3e forint és 4 darab kell belőle ( 1 patron = 14ml = kb 500 oldal. 1 oldal = 6 forint + papír )

Kérdéseim:
- megfelelő-e szerintetek ez a nyomtató? ( mert a linkelt fórumban azt olvastam, hogy a hp-s dolgok drágák... ), érdemes azt célként megjelölnöm, hogy külön tartályban legyenek a tinták?
- tudtok-e ajánlani másik nyomtatót, ami külön tintapatronos? ( erre sajnos nem lehet rákeresni az oldalakon :-( )
- érdemes egyáltalán ilyen "drágán" nyomtatót venni? ( többen írják a fórumokba, hogy megveszik a legolcsóbbat, aztán, ha tönkremegy, kidobják )
- mit tudok azon kívül tenni, hogy elolvasom a topicokat? ( mert már kezdek begolyózni :-) ) Nem látom, mi alapján lehet jól dönteni.

UPDATE:
140201: a költségek alapján most lézernyomtató beszerzésén gondolkozom éppen...

Hozzászólások

En decemberben vettem 5520-at akciosan az Appletol (7200ft/darab), es meg vagyok elegedve veluk. Nyomtat linuxrol, macrol, androidrol es iphonerol is. A scennere eleg lassu (lasabb mint az elozo Canon Lide 110), de lehet csak a wifis kapcsolat miatt. Fenykepeket szepen nyomtat, a terhelese nalunk is haonlo, mint a fent irt ertekek. Egyelore a gyari patron van benne, igy nem tudom megmondani,hogy kb mit bir.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

HP nyomtatókkal legyen az egy vagy multifunkciós én még csak szoptam, főleg Windows alatt, egyszerűen förtelmek a driverek minősége.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Lehet hogy tévedek, de szerintem a számításodba egy kis hiba csúszott.
1./ A színes patronra 600 oldalt ígérnek. Ebből egy patronra 5 Ft költség jön ki. Azonban tippem szerint, ezt úgy kell értelmezni, hogy együtt a három színes patron tud 600 oldalt, azaz egy oldal költsége 15 Ft + a papír költsége.

2./ A HP-t nem ismerem ebből a szempontból, de sok gyártó a színes nyomtatásnál használja a fekete színt is, mert a három szín keveréséből nem lehet „rendes” feketét előállítani. Tehát színes nyomtatáskor is fogy a fekete tinta. Ami azt jelenti, hogy tovább nő az egy oldalra eső költség. Ha a HP nem használja a fekete patront a színes nyomtatásnál, akkor a színesen nyomtatott oldalak nem lesznek élethűek, de ez az indító posztod alapján vélhetőleg nem okoz majd problémát: „Nem szempont: … fényképnyomtatás minősége ( inkább kidolgoztatom profi helyen, ha kell )”

Meglepetések elkerülése érdekében: Legtöbb gyártó a nyomtatóhoz adott patronon is spórol. Azaz a nyomtatóval adott patron sokszor kisebb kapacitású, mint a kellékanyagként hozzá vásárolható patron. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hamarabb kell az első patronkészletet megvenni a vásárlás után, mint ami a patron adatlapja alapján következne. Ezt a gyártók nem nagyon szokták reklámozni. A kérdés az, hogy a HP is követi-e ezt a gyakorlatot? Némileg gyanús, hogy a HP a patront mindenhol HP 655-nek nevezi, de a nyomtató adatlapján HP Setup 655-ös patront említ a doboz tartalmaként.

Szubjektív: az eddigi tapasztalataim alapján a gyártó által megadott oldal/patron érték egy olyan felső határ, amit a gyakorlatban nem lehet elérni. Azaz a valóságban 10-20%-kal kevesebbet bírtak a patronok, mint amit a gyártók ígértek.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Még egy-két gondolat:

Pontosabban kell belőni a havi nyomtatási átlagot. Ez nem könnyű feladat, de zsebre megy a dolog.
1. példa: Ha kitűzött felső határ az érvényes, akkor havonta 100 oldalt nyomtatsz, azaz legalább fél évente venned kell egy patronkészletet. Ez évente 2 x 4 x 3000, azaz 24 ezer forint. Ha (például) 5 évig használod*, akkor az 5 év alatt 5 x 24 eFt + 30 eFt, azaz 150 eFt lesz a nyomtatási költség. A papír költségét ki lehet hagyni a számításból, mert az a nyomtató típusától független költség.
2. példa: Ha havonta csak 50 oldalt nyomtatsz. Ekkor évente 12 ezer forintot fogsz a készülékre költeni. Ekkor 5 év alatt 5 x 12 eFt + 30 eFt, azaz 90 eFt a nyomtatási költség.

Ökölszabály: ha olcsó a nyomtató, akkor drága a toner/patron egy oldalra jutó költsége.

Mint a fenti két példa igazolja, a döntéshez ténylegesen ismerni kell a havi nyomtatási igényt. Minél kevesebbet használod a nyomtatót, annál inkább olcsóbb nyomtatót kell venni. Viszont már egy havi 100 oldalas terhelés mellett is el lehet gondolkodni azon, hogy egy kicsivel drágább nyomtatóval, az 5 évre vetített költség* alacsonyabb lesz.
Ha extrémen keveset nyomtatsz havonta (1-10 oldal), akkor egyértelmű, hogy a legolcsóbbat kell megvenni.

Saját tapasztalatok:
- Először az ember minden sz@rt kinyomtat. Utána rájön, hogy a kinyomtatott dolgok jelentős része egyszeri elolvasás után a szelektív hulladékgyűjtőben végzi. Rosszabb esetben a sima kukában. A kettő közötti kompromisszum: a hátoldalt jegyzetelésre, firkálásra, … használja előtte.
- Először szép a színes nyomtatás. Utána rájön az ember, hogy sok esetben nem csorbult volna az információtartalom akkor sem, ha szürkeárnyalatosan nyomtatja ki.
- Először jó ötlet, hogy színes fényképet is tudunk nyomtatni. Utána rájön az ember, hogy nagyon ritkán tesz ilyet. (Bár jelezted, hogy ez nálad nem követelmény.)

Amikor tavaly ősszel a multifunkciós tintasugaras nyomtató visszaadta a lelkét a teremtőjének, akkor – a tapasztalataim alapján – egy hálózatos (bár nem wifis), kétoldalas lézer mellett döntöttem. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor kb. annyiba került (~ 40 eFt), mint 7 évvel ezelőtt a multifunkciós tintasugaras. A multifunkciós most scannerként teszi a dolgát, de a funkciójához képest nagy helyett foglal. Ha esetleg ez a része is elromlana, akkor helyette egy sima egyfunkciós scannert vennék**. A kezdőkészletként kapott toner 1200 oldalt „tud”, és az 1200 oldalt tudó toner kevesebbe kerül, mint a korábbi Epson patronkészlete. A 3000 oldalas verzió nem sokkal kerül többe, mint a korábbi Epson patronkészlete.
Mi lesz, ha mégis színest kell nyomtatni? Akkor elmegyek egy szolgáltatóhoz, és kinyomtatom azt a pár oldalt.

*: Miért pont öt év? Mert az egy szép, kerek szám fele. :-) A korábbi nyomtatóm 6 évet bírt, így – szerintem – nem irreális elvárás az 5 éves üzemidő egy nyomtatótól.
**: Itt eszembe jutott a videomagnóval egybeépített TV zseniális ötlete (sajnos már akkor is éltem :-( ). Az egyik rész (általában a videomagnó) mindig sokkal hamarabb hibásodik meg mint a másik, és a javítása majdnem annyiba kerül, mint egy új készülék beszerzése.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Először szép a színes nyomtatás. Utána rájön az ember, hogy sok esetben nem csorbult volna az információtartalom akkor sem, ha szürkeárnyalatosan nyomtatja ki."

Pont hasonlóra gondoltam a napokban: arra, hogy valójában csak a "szívem" szeretne színes nyomtatást, mert az eszem tudja, hogy valójában teljesen fölösleges nekem ( mert fényképet nem akarok nyomtatni ).

"Amikor tavaly ősszel a multifunkciós tintasugaras nyomtató visszaadta a lelkét a teremtőjének, akkor – a tapasztalataim alapján – egy hálózatos (bár nem wifis), kétoldalas lézer mellett döntöttem"

és igen, pont a lézernyomtatókkal szemezek és pont hasonló számítások, gondolatok alapján. Csak abból wifi-s, kétoldalas, szkenneres már egész drága.

A setup patronok elegge "kulonlegesek", (szerintem) az ujabb HP-khez mar ilyet adnak.

Egyreszt kevesebb tinta van benne (de ez regebben is igy volt, a nyomtatohoz adott eleve kisebb (kb. fele?) toltesu volt), de a HP-nel a setup patron olyan szempontbol is mas, hogy elso installalaskor csak setup patront fogad el, miutan ez kifogy tobbet setup patront nem hajlando elfogadni, illetve ez a patron utana akkor sem fog mukodni mas nyomtatoban, ha meg egy csep sem fogyott belole. Valoszinuleg ujratolteni sem lehet, ha kifogy, kuka - de ebben valaki megerosithetne / megcafolhatna.

/sza2

3525 All-In-One multimittoménmim van. Beteszed a festékkazettákat, felteszed a drivert, és elfelejted egy életre.
- Gyönyörűen nyomtat, fotópapírra teljesen ok.
- Fél évig nem használtam, aztán ugyanolyan minőségben ment tovább
- hp-lip-et ubuntuhoz (12.04) _nem_ repóból, hanem a linuxprinting weblapról. Arch alatt repós jöhet.
- szkenner hp-lip felteleptése után működik, simple-scan-nel is.
- mind a szken, mind a nyomtatás működik wifi-n, direktben is (kábelról nem is használom.)

Egy szóval, én nem csalódtam.

Szerk:
- minden progiból látszódik a nyomtató, tisztán CUPS driver van hozzá, semmi magic.

HP-t biztosan nem vennék, wifiset meg pláne nem.
A wifis sajnos sokszor eldobja a hálózatot és csak a nyomtató ki-bekapcsolása rázza helyre, ez pl officejet prónál nem kevés idő.

Szerintem Canon vagy Epson kínálatából szemezgess.

> > >A wifis sajnos sokszor eldobja a hálózatot
> >Nem igaz, mivel nálam nem
>Attól mert Nálad nem, másnál még lehet rossz.

Logikából ez így nem lesz jeles :-) Azt írtad, hogy nem vennél hp-t (nem típust mondtál, brandet), mert a wifis sokszor eldobja a hálózatot, és ki-bekapcsolni kell - ez az állítás egyszerűen nem igaz, hiszen van olyan példa, ahol láttuk, hogy működik: nemhogy sokszor, de egyáltalán nem dobja a kapcsolatot. De majdnem ügyesen megcsavartad a dolgot ;-)

Szóval nem igaz, és attól, hogy nálad nem, máshol még lehet jó.

Ez is igaz. Más lehet elégedetten használja, én kerülöm jó messzire :)
A wifis szakadozott, az usb portosak szintén elég hektikusan működtek, a vezetékes hálózatosokkal viszont nálunk sem volt semmi gond.
Ennek ellenére áttértünk kyocerára és érdekes módon azzal nincs gond (bár wifiset nem használunk belőle) és a drivere sem 300MB :)

Hasonló célokra én egy HP Deskjet 3525-öt vettem. Gyakorlatilag ugyanaz mint az 5525, csak nincs rajta SD kártyaolvasó és színes tapi-screen. Nagyon meg vagyok vele elégedve. A kiírt követelményeknek szerintem megfelel, egyhónapos használat után jó szívvel tudom ajánlani. Én egy karácsonyi akcióbann egy 20-asért jutottam hozzá.

mindenkinek köszönöm szépen a tanácsokat. Valószínűleg lézernyomtatót veszek vagy egy ultraolcsó tintasugarast.