Régi Samsung asztali DVD-író hdd-jének formátuma?

Fórumok

Kedves HUP-osok!

Van nekem egy ~10 éves Samsung asztali DVD íróm, ami már dögledezett, de most bemondta az unalmast. Kiszereltem belőle a vinyót, mert van rajt pár felvett film, amit szeretnék megtartani. Ezt rádugtam egy átalakítóra és USB-n keresztül próbálom olvasni. Fel is ismeri, hogy ez egy 80 GB-s Samsung hdd, de a fájlrendszert nem ismeri fel a Linux.

Milyen fájlrendszer lehet rajta? Vagy próbálkozzak Win alól valahol?

(Mindenesetre dd-zem a disk image-t.)

Előre is kösz!

Hozzászólások

Fejlemény: Most vettem észre, hogy a cucc bedugásakor keletkezik egy "sdb: unknown partition table" sor is a dmesg-ben.

Ez nem hangzik túl jól. Lehet, hogy még a partíciós tábla is valami nagyon speciális? Látott valaki ilyet?

Ki mondta, hogy a diszken partíciós táblának is kell lennie? Ha nem cél "feldarabolni" az eszközt, akkor fölösleges.

Mindazonáltal, ezek eléggé egyediek szoktak lenni, nekem volt olyan asztali DVD felvevőm, ami még a firmware-t is a diszk megadott szektorából nyalja fel bootolásnál.

Samsungot nem ismerem, de pl. a Panasonic DVD író - egyébként közönséges, Samsung gyártmányú diszkje - például fel sem pörög PC-be dugva, tehát nyilván még a firmware is meg van buherálva rajta.

Azért nincs veszve a dolog.

Ha arra gondolsz, hogy nincs automount, az pont azért nincs, mert nincsenek partíciók. De ettől lehet még az egész diszked egyetlen közönséges vfat.

Ha készen végzett a dd, próbáld kézzel mountolni az imidzset:

mount -o loop mentes.img /mnt/valahol

illetve ezt kiegészítve -v vfat|ntfs|... opciókkal.
Bár valószínű, hogy ha nem vfat, akkor saját fs-t taknyoltak össze.

Fejlemény: találtam egy "testdisk" nevű progit, de az nem tudott mit kezdeni a lemezzel. Doksiáját olvasni nem volt időm, de nem is ismerem a fájlrendszerek lelki világát. Tud valaki ajánlani egy linuxos lemezvizsgálót, ami ilyen esetekben hasznos lehet?

A stringekre rákeresve más is játszott már ilyennel ("CRedundantABS").

http://web.archive.org/web/20110913155122/http://jeroent.com/salora/?ca…
http://web.archive.org/web/20110913144014/http://jeroent.com/salora/?ca…

A rossz hír az, hogy erre nem fogsz eszközt találni, ez valami tök egyedi fájlrendszer. A jó hír az, hogy mégiscsak egy fájlrendszernek néz ki, ránézésre nem titkosított, tehát egy megfelelően kocka ember ki tudja nyerni belőle a zoxigént pár nap alatt. Talán az előbb idézett illetőnek sikerült is.

Sokkal egyszerűbb letorrentezni azt, ami valaha rajta volt. Amúgy van az a pénz, amiért megcsinálnám, de nem hiszem, hogy ez ér annyit.

--

nem fog menni, elvileg ha ugyanolyan készülékbe teszed akkor se, mert egyedileg kódolja minden író magànak.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Nekem is volt egy hasonlóm, csak Philips. Abban gyárilag 40GB-os volt és 80-asra upgradeltem. Eléggé elterjedt típus volt, így találtam a neten howto-t. Abszolút nem szabványos a filerendszer (ha egyáltalán annak lehet nevezni) ami rajta van, kb. 200 lépés volt hogy milyen byteokat kell rá dd-zni, utána mivel kell végig dd-zni a maradékot - csak ahhoz, hogy felismerje az eszköz. Az adatok leolvasása pedig gyakorlatilag lehetetlen művelet lett volna. Felejsd el.

Egy PhotoRec-et meger a dolog: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec
Ezeket a formatumokat tudja felismerni: http://www.cgsecurity.org/wiki/File_Formats_Recovered_By_PhotoRec

Nem kulonosebben foglalkozik a fajlrendszerrel. Ha a video valami szabvanyos formatumban van es nincs szetszorva a vinyon (marpedig ha egyben vetted fel es nem toroltel sokat akkor nem kene szetszorva lennie) akkor konnyen meglesz.

Sziasztok!
Amit mindenképpen megpróbálnék:
https://sites.google.com/site/haliner/dvr-recover
csak Python kell hozzá, nyers MPEG-2 ES adatfolyamokat keres.
Elvileg a töredezettség sem probléma, mert az időkódok alapján összeilleszti a megfelelő részeket.
dd-s lemezképekből dolgozik.

Megnéztem az első 10 MB-ot, első ránézésre látszik, hogy vannak fájlbejegyzések (nagyon valószínű, hogy UTF-16BE karakterkódolással vannak a nevek) + a nevek között méret/helyinformáció, illetve bittérképes (az a rengeteg FF és köztük 1-2 7F, BF, DF, stb.) információk vannak. A fájlrendszer a TFS2.
Érdekes még a PMABS utáni rész, ha 72 bájtot veszünk egy sornak, akkor látszik, hogy ez egy táblázat, valami tartalomjegyzék-féleségnek tűnik, itt is szerintem a big-endian bájtsorrend szerint vannak az értékek.