Meter-bus (M-bus) kommunikáció

Fórumok

Van valakinek tapasztalata meterbus kommunikációban? Van két hőmennyiségmérőm, melyekkel mbuson lehetne kommunikálni, de sehogy nem jön össze.
mbus-rs232 átalakítóval próbálkozom és a http://www.rscada.se/libmbus/ könyvtárral, de nem talál eszközt.
Az a gond, hogy még egyszer sem sikerült kapcsolatot létesítenem az eszközökkel. Nem tudom, hogy az elektronika szintjén van a probléma, vagy szoftver szinten.

Van valakinek tapasztalata ebben?

Hozzászólások

kellene hozzá egy szintváltó (Pegelwandler/level shifter), anélkül nem fog menni. (Edit: most látom, hogy az úgy tünik megvan. Akkor csak a protokollal lehet a baj...) Pontosan nem tudom, hogy müködik, csak azt, hogy a protokoll az egyik legnagyobb sz@r amit valaha írtak. Majdnem minden gyártónak más az implementációja, el lehet bíbelödni vele jó sokáig... :)

Wikin van infó róla (http://en.wikipedia.org/wiki/Meter-Bus) illetve vannak gyártók ahol készen megkapod a hardvert és csak a megfelelö lib-eket kell betölteni, hogy ki tudd az adatokat olvasni (http://www.beckhoff.hu/KL6781/ + http://www.beckhoff.hu/BC9000). Mérlegelni kell, mi az olcsóbb: saját idöd vagy a kész hw+sw.

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

10-15 helyszínről van szó, nem lenne túl költséghatékony mindenhova egy ilyen olvasót beszerelni.

Ha jól látom, minden eszköznek van saját azonosítója. Egy kliens kommunikál magától, vagy csak akkor küld adatot, ha megszólítom?
A jMBust még nem próbáltam, holnap teszek vele egy próbát.

A gyártótól kaptam egy táblázatot, de nem jöttem rá, hogy mit akar ez jelenteni:
MBus - List
Short protocol (always)
DIF / VIF
0x04 0x79 (CID) "Kundennummer" (Eine frei wählbare Identnummer )
0x04 0x06 (MWH) "Wärmeenergie" (Wärmeenergie = Kumulierte Energie bei positivem delta T)
...
Van még 30 ilyen érték

Ezek az adott érték azonosítói, vagy parancsok lehetnek, aminek hatására az eszköz visszaküldi az adott értéket?

igen, ezek az érték azonosítók. Ezek térnek el minden gyártónál, illetve néha a programozónak kell pl kiszámolni bizonyos értékeket azok alapján, amit vissza ad a mérö. (ha jól emlékszem, volt olyan, hogy az energiát nem adta vissza, csak az átfolyt vízmennyiséget és a hömérséklet különbséget, de lehet hogy tévedek, nagyon rég volt)

Topológiától függ, mennyire költséghatékony a fent említett cuccok telepítése. Ha pl. neten el akarod érni a méröket ill. a mért értékeket, akkor távolságtól függöen már elég sok benzint meg tudsz vele takarítani - de nem ismerem az adottságokat.

Ha megmondod a mérök pontos típusát, meg tudom nézni a Beckhoff lib-ben, hogy implementálva van-e, illetve hogyan kommunikálnak vele.

--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync