Milyen gyakran hővezető pasztázod újra a VGA-d?

Fórumok

Sziasztok!
Milyen gyakran pasztázod újra a VGA-d?
Természetesen a kérdés azoknak szól akik komolyabb terhelésnek teszik ki számítógépük ezen részét.
Én még nem pasztáztam újra egyszer sem a mostanit, megvárom míg lejár a garancia(Zotac Gtx 550 Ti, 3 év volt rá, már nincs egy teljes év rá ha jól emlékszem), utána sort kerítek rá.
(szerkeztve paszta javítva hővezető pasztára)

Hozzászólások

Kéne pasztáznom a VGA-mat? Miket meg nem tudok 27 évnyi aktív számítógéphasználat után... anyám csak a cipőmről említett ilyet :)

Tényleg, most hogy mondod...
Ha nekem is egy 90°C gpu mellett kellene lennem egy nyáklapon, talán nekem is melegem lenne és hamarabb kiszáradnék.
A tervezett elavulásról meg annyit, hogy vannak nekem 1975ben gyártott 4700 uF elkóm is, a mai napig teszik a dolgukat.
Arra viszont rájöttem, hogy alaposan beleválasztottam egy olyan vgaba, ami elég magas hőmérsékleten jár és ehhez képest kicsi gyári hűtőt kap.

"Ha nekem is egy 90°C gpu mellett..."
Az marha meleg, ott valami nem ok!

Esetleg vízhűtés?
Igy nem a házban adja le a hőt a hűtő, emelve a ház hőmérsékletét.

off: Ja, a hűtővizet akár belekötheted a radiátorba is,
ilyen meleg víz kazánban sincs! :)

............
Nem ígérek semmit, de azt betartom!

Pasztacserével 78-81 között ingadozik maximum kihasználtságon. Szerintem a gyári paszta nem a legjobb lehetett, bár egy picit száraz volt már a gyári, vagy csak a hővezető képessége rosszabb mint az enyémnek.
Sajnos ennél a szériánál már a tesztoldalak eredményei(igaz a gyári tuningos változatánál Ti AMP) 84°C ír maximum terhelés mellett.

Dehogy nincs 90 fokos kazán .. Informatikus fiam párszor begyújtott úgy amikor nem voltunk otthon, hogy a víz 95fokos lett mire hazaértünk :D

Sikerült vennem olyan 3300uf kondit ami fél év alatt a dobozban beszerelés nélkül kipukkant, ez nem tervezett elavulás hanem xar gyártás. Az élettartamot a környező hőmérsékletre számolják ami ugye azt jelenti, hogy 110 fokon 2000-5000 üzemóra az ideje.
Azért ha valami tartósan 110 fokon megy az már nem igen működő számítógép mivel a CPU is letilt ha felmegy a hő 85 fok környékére.
A régi bármi sokkal tartósabb volt mivel anyagot is raktak mindenbe és nem 3 évre tervezték a használatot. Ma meg ugye a vegyél újat szemléletben a garancia idejét kell mindennek megélni, utána már a gyártót nem érdekli mivel tervezett élettartammal gyárt.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Gépzsírból és bicikliolajból szoktam "trutyit"
keverni. (Nincs is ilyen videókártyám egyébként,
prociknál meg elég jól bevált.
(A ventilátor csapágyakhoz is jó.)

Nem akartam kötözködni, de nekem is az jutott eszembe, hogy - minőségtől függően - mindkét anyag lágyul, a CPU-k, GPU-k üzemi hőmérsékletén akár még cseppfolyóssá is válik. A hővezető képessége valószínűleg nem rossz, de ha nem marad a helyén, akkor nem sok értelme...

Szerintem hosszutavon dragabb, mint a normalis paszta, eppen ezert megkerdem, milyen gyakran teszed ezt meg ujra, es ujra?
(Kerdem ezt azert, mert a gyari kenocsok elonye (a szederlekvarral szemben) hogy nem szaradnak ki, ezert kesobb sem veszitenek a hovezetesukbol.)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Amíg nem válik a gép túlmelegedés miatt instabillá, van ennek bármi értelme?
Most épp egy olyan masina billentyűit nyomkodom, amiben a 8600GT VGA-val 2008. júniusa óta egészen biztosan nem történt ilyesmi, előtte meg csak a jóég tudja mennyit csücsült egy polcon.
Igaz nem is nagyon játszok vele, viszont amikor igen, akkor ~20% túlhajtással a gyári órajelekhez képet. Köszöni szépen, nyári melegben is betonstabil.

(Tehát én úgy gondolom, hogy ha konkrétan probléma nincs, teljesen felesleges.)

Én pár hónapja vettem 30g Univerzális Hőállózsírt, több gép prociját is összekentem már vele, de ahogy nézem elég lesz még így is vagy 3 évig (volt vagy 300 Huf). Rézpaszta. Ugyanezt használják más elektronikai termékeknél is, de például autóknál is, például kerékagy+felni közé is jó.
A procit általában 3 havonta kellett pasztáznom, amíg gyári pasztát használtam (kiszáradt), 10-15 fok különbséget jelentett. Ezzel a zsírral ez 1/2 évre kitolódott.
A VGA-t még nem pasztáztam sose, nem volt rá szükségem. Lehet, hogy ott minőségibb a paszta típusa?

[off]Nem szeretnék vitát indítani, ez nekem bevált.[/off]

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

A gyakoriságot nem lehet megmondani.
Ha ragasztós a hűtőfelület, akkor ha kiszáradt vagy elmozdult. Gondosan le kell mosni pl. izopropilalkohollal. Az az olcsóbb.
A hővezető paszták minősége különböző. Érdemes a gyáró oldalán tájékozódni. Jártam úgy, hogy a sokkal drágább, jobb minőségű paszta hamar porrá száradt. Ezért egyes esetekben az olcsóbb, magasabb olajtartalmú lehet a nyerő.
De visszatérve a kérdésre: Mérni kell a hőmérsékletet üresjáratban és a "nagy terhelésnél". Sokat elárul a hőmérsélet emelkedésének sebessége, illetve a terhelés megszűnése után a visszaállás ideje.
A hővezetésnél összeadódik a tokozás, a paszta és a hűtőfelület effektív hőellenállása. Ha a paszta kiszáradt, akkor felesleges pl. nagyobb ventillátort rászerelni. (Ezért jó piac a laptophűtő, jó parasztvakítás.)
Szintén a gyártónál érdemes megtudni a maximális hőmérsékletet - márhogy tudjuk mit is mérünk.

én nem, egyiken sincs még csak hűtőborda sem. A laptopom meg szét se tudom szedni, mert nincs hozzá olyan sokágú csillag csavarnyúzó és fingom sincs hol lehetne szerezni.. lényegtelen.

Csak CPU-t szoktam félévente, mikor amúgyis szétszedem a gépet egy takarításra (kivéve a laptopot az előbb említett okok miatt...)

--
openSUSE 12.2 x86_64

Akkor megemlíteném, hogy 3 olyan készletem van, de pont ilyen nincs amilyen kellene.. egyel kisebb és nagyobb van, csak pont ilyen nincs. Amúgy épp azt tettem. Berongyoltam praktikerbe, szerszámosztály, "az kee'!" majd itthon: "na bazmeg ez kicsi, aztán na bazmeg ez meg nagy" és így van mind3 készletemmel...

--
openSUSE 12.2 x86_64

Jaa.. :D
"Mielőtt valaki félreértené"
Már megvolt :D

"...vittem magammal a mintát, hogy mihez kell"
Mondjuk erre nem gondoltam, de amúgy se vinném, minden fisz-fasz szanaszét lóg szétszedéskor a szalagkábelein, és azokat csak úgy lehet kiszedni, ha a csavarokat leszedem.. Ha meg a cuccok a helyükön, akkor a renitens csavarok nem is látszanak. A bill. alatt vannak, és a bill. meg a kapcsoló panelnak a burkolat alatt vannak a csatlakozásai...

--
openSUSE 12.2 x86_64

" A laptopom meg szét se tudom szedni, mert nincs hozzá olyan sokágú csillag csavarnyúzó és fingom sincs hol lehetne szerezni.. lényegtelen.

Csak CPU-t szoktam félévente, mikor amúgyis szétszedem a gépet egy takarításra (kivéve a laptopot az előbb említett okok miatt...)"

Mondjuk laptopot erdemes lehet kipucolni legalabb 2 evente, kulonben VISITANI fog a ventije. Az a sokagu csillag csavarhuzo meg valszeg valamilyen torx lezsz, ha rakeresel " service manual"-ra, akkor kiderul a pontos meret!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

én trox-ra emlékeztem, de nem voltam biztos benne, hogy biztosan az-e..

Visítani nem szokott, pedig 4 éves. Egyiknap kaptam agyfaszt, mer egy darab kenyérmorzsát beszívott a billentyűzetről, és az 1-es gomb lenyomására recsegett mint ha kiment volna valami. Ugyanott van a hangszóró is, ami akku halála óta folyton ciripel, és ez is olyan volt... Aztán ahogy leakartam kapcsolni a ventit, hogy jobban meghallgathassam, abbamaradt, újrainduláskor meg fullon pörög egy kicsit, aztán leáll. no aztán kiköpött egy rakat morzsát :D

mondjuk jól bírja, nyáron dinnyét öntöttem bele (nem olyan durván, hogy csöpögjön belőle, csak picit) azt se érezte meg.

--
openSUSE 12.2 x86_64

Csak akkor kell újra kenni ha leveszed róla a hűtést, és újra vissza teszed. Amúgy totálisan értelmetlen.

VGA-t? Soha... Azon nekem valami gyurma van, nem kemény, jó az. A processzort viszont kb félévente... De csak azért mert addigra szép kis nemezréteg alakul ki a hűtőrácson, és forró az egész gép, és ha már leszedtem, akkor ezt is megcsinálom. (Laptop)

Thermal and Power Specs
Maximum GPU Temperature (in C)
100 C
Maximum Graphics Card Power (W)
116 W
Minimum System Power Requirement (W)4
400W
Supplementary Power Connectors5
One 6-pin

Ezek szerint az én 90 °C az még "normális".

Ha működik, legyen az CPU vagy VGA, mit piszkáljam? VGA-t sosem, CPU-t meg...

...igazából tizenX éve nem szedtem le hűtőbordát CPU-ról, ha már egyszer fel lett rakva, mert nem volt miért.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én most pasztáztam újra a 2 éves laptomom prociját, mert már nem bírt a terhelést (felment 97 fokra és leállította magát a gép, ha 200% százalékon ment valami). Valami Arctic MX-4 -et vettem, egyelőre sokkal jobb mint előtte.

Soha, csak takaritom a proci hutot meg a tap hutot a fel tonna portol.

Soha. Szerintem valamelyik újrapasztázás nagyobb eséllyel fogja hazavágni, mintha egyszer lepasztázod és békén hagyod. Sokkal fontosabb, hogy kifújd időnként a koszt.

Ej, Nyilas Misi, te nem tanulsz a hibákból?

mi van?! :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Nem bírtam magammal, csak zavart az a 90°C ezért nekiálltam pasztázni. Túl sokat nem nyertem, de azért volt némi látszata. A maximum amit most elér 81°C.

Köszönöm. A másodikat én is megtaláltam.
A harmadik érdekes olvasmány volt szintén. Ezért meg fogtok kövezni, de én egy Fx-6300 + Gtx 550 Ti + 2 memóriamodul + 2 hdd kombinációt én még mindig a kis FSP400-60APN tápomról hajtom(400W). Mielőtt még valaki azt állítaná, hogy túlhajtom a tápot és az fűti fel a gépházam ez nem igaz. Nyáron 40°C szobahőmérsékleten is használtam 5-8 óra játékra egyhuzamban és köszöni szépen jól volt akkor is és most is(igaz még akkor Phenom II 550 x2 volt a proci ). A gépház jól szellőzik és a táp sem melegszik. Elől van egy plusz 12 centis hűtőventilátor, az szívja be a levegőt(hűti a hdd-ket).
Ha rangsorolni kellene a gépházban a zajkeltő hardvereket akkor a vga vitte eddig a prímet, de a cpu hűtő (Cooler Master Hyper TX3) megelőzte hála az új alaplapom(Asrock 970 extreme 3) érdekes fordulatszám szabályzásának(lehet én használom rosszul a beállításokat) a második helyen van a VGA, harmadik a 12 cm ház hűtő(szintén alaplap váltás óta), negyedik helyen van a tápegység.
Ha valami oknál fogva tápegységet kellene vennem, biztos FSP lesz a következő is.

Szerintem a továbbiakat is meg kellene vitatni:
-milyen vastagon kenitek a pasztát?
-milyen típust használtok?
-milyen munkadalokat énekeltek közben?
--
Direp

-Egy félborsónyit teszek középtájra(a cpun,a gpun egy leheletnyivel kevesebbet),
-a fentebb említett cpu hűtőhöz kapott pasztát használom,
-nem éneklek dúdolok "LOBODA - Облака" című szám dallamát, sajnos nem tudok oroszul és így nehezen memorizálom a szöveget.

Húsz év után Te is tudsz meglepni érdekes megoldással :D
Nálunk van melegvíz és szappan a kézmosáshoz, bár mostanában adnak kis műanyag lapot a paszta szétkenéséhez :))

Gyárilag találkoztam IBM vonalon, hogy nem pasztáztak hanem valami gumiszerű lapkát raktak a hűtőbordara ami úgy rásült a procira, hogy amikor leakartam szedni hozta magával a procit is a foglalatból ... és igencsak nehezen vált el csavarhúzós feszegetés után.

http://elütöttek.hu/

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A saját módszerem abban tökéletes, hogy így biztosan van termikus kapcsolat a borda és a szilícium lap között, azért egy félborsónyi távolságot csak észre veszek oldalról még ha nem is ellenőrzöm, de ha vékonyan kenem lehet hézag közötte ha rossz a felfogatás, ha vastagon kenem akkor olyan lesz mint a gyári, ami mindent beterített a környéken.
Amúgy levonva a következtetést ott hibáztam legnagyobbat, mikor nem olvastam utána részletesen a kártyának mikor vettem. Ez egy átnevezett és tuningolt Gts 450, ráadásul egy olyan gyártó termékét vettem meg ami szemmel láthatóan gyenge hűtést alkalmazott.

Az mar regen rossz, ha a hokozlozsir a szilícium lapkahoz er es nem a ho leadására tervezett femsipkahoz...:)

Egyebkent meg onnan, hogy mikor ranyomod a bordát szetnyomja minden irányba. Ha nekiállsz trukkozni a borsó helyett, nagyobb az esély a legbuborekra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"nem szaradnak ki"
Szerintem ha kiszárad nem folyik el, szilárd anyagként talán a hőt is jobban vezeti.

szvsz felesleges újra pasztázni, mivel a két felület hőkontaktja a lényeg, ha jól megcsinálták egyszer akkor nem kell piszkálni. :)
Csak ha nagyon egyenetlen(hullámos) a borda felülete és folyós pasztával rakták össze, folyhat ki!
Jó felületek(sik) között, megfelelő pasztával nem lehet probléma vele.

............
Nem ígérek semmit, de azt betartom!

Ha eltér a gyári, és normális értékektől.

Én viszont nem értek vele egyet mert vizsgálni kell a " körülményeket " is mert lehet, hogy egy rossz szellőzésű zsúfolt házban 20%-al magasabb a kártya hőfoka és ha még meg is van terhelve lazán lehet akár 90 fokos is.. a "gémer Pc házak " meg nem véletlenül vannak teletömve ventikkel :)))

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Egy emberről van szó könyörgöm, nem egy programról vagy egy droidról. Szerinted ha már addig eljutott, hogy a kártya értékeit kukkolja akkor ez még nem jutott eszébe?!
Mielőtt még azt mondanád, hogy úgy játszik, hogy a gépháztól elválasztja egy fél kontinens vagy az Atlanti óceán, normál körülményekről beszélünk nem kisarkítottról.

Akkor áruld már még azt el, hogy amikor megvetted a kártyát nem nézted meg a GPU hőfokát vagy vártál vele pár hónapot, hátha csökkenni fog magától :))))
Nálunk összesen a fiamnak van 3D-s játék igénye és egy hétbe telt mire végigböngészte az összes nagyker ajánlatot vagy 2 éve mire egy kva kártyát tudtunk neki venni :D
A többi gépet amiket használunk 40-55 fok közt vannak a GPU-k és mind gyári bontatlan állapotú.
Amit pasztázni kell cpu/gpu/híd ahhoz Titan TG-G30030 "Nano" pasztát használok évek óta.

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

Van a World of Tanks nevű játék. Na míg az előző cpu volt, medium beállításokkal ment 30-40 fpssel, míg a mostanival high beállításon akár 40-50 fps is megvan. Ekkor kezdtem el tapasztalni, hogy a vga erős zajt csap a gépházba.
Szóval összefoglalom neked: A játékok egy részének erős cpu és erős vga is kell. Ha az egyik nem teljesül akkor legfeljebb alacsonyabb beállítás mellett megy a játék. Viszont ekkor az erősebb eszköz nem lesz teljesen kihasználva.

Természetesen :)
Napelemmel készítesz áramot amit eltárolsz és a székedet kicseréled egy olyan tekerős biciklire ami játék közben pótolja a napelem meg nem termelt részét. A gépet átalakítod olyan hőcserélősre ami a megtermelt felesleges hőből meleg vizet állít elő :D

http://hup.hu/node/99539
http://hup.hu/node/128597

A procit is, meg a videokarit is szoktam kenni, nyár elején, mielőtt bejön a hőség. Már volt tapasztalatom, hogy a hűtőpaszta megszűnt megfelelő hővezető közegként szolgálni.
( persze, lehet hogy a zsír maga mint közeg, továbbra is ugyanúgy vezeti a hőt, csak megszáradt, megkeményedett, vagy akármi is történt vele, lényegtelen, de már nem úgy szolgál, mint amikor rákentem )
Otthoni, nem megerőltetett üzemű gépnél 2-3 évente kenem, melóhelyen meg ütemezetten, a nyári hőség beállta előtt.
-fs-

Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Köszönöm mindenkinek a segítséget, a videókártya még mindig "él" a gyári hűtőjével, azóta is pasztázom, bár nem olyan gyakran mint a cipőim. :)
Ugyan már nem nálam tesz aktív szolgálatot, hanem a szülőknél.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Soha nem pasztáztam újra dedikált GPU-t, pedig tudom, hogy rendszeres időközönként ajánlott lenne. Az is igaz, hogy az évek folyamán inkább integrált GPU-s laptopjaim voltak. A jelenlegi Gigabyte RX570-em teljesen rendben van, gyári paszta van rajta 2-3 éve, hőfokok normálisak 40-50 fok között idle, 70-76 fok max. terhelésen. Pedig van tartalék pasztám, Arctic MX-4, meg GD900, de az utóbbit még meg se bontottam. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy én nem overclockolok soha semmit, default base órajelen használok mindent, nem hajtom szarrá, kártyán eredeti gyári VBIOS van, stb.. Meg a GPU sincs annyira szénné terhelve, semmi Furmark meg coinbányászás, csak ilyen lightosabb, 1080p high/ultra gaming, 60 fps vsync, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Utolsó desktop gépemben volt Radeon HD4850, azt a garancia idő után pasztáztam újra évente egyszer. Fun fact: a VGA, a géppel együtt azóta is atom biztosan működik Ubuntu-val egy idős hölgynél :D

Szerkesztve: 2024. 01. 28., v – 22:00

A 10 éve megvett csak fel nem használt tubusában szépen elrakott pasztát mai nap felhasználni pont ugyanolyan végeredményt fog adni, mintha 10 éve lett volna rákenve. Magyarul megromlik a paszta is, tárolva is.

Ez a fenti így igaz?

Pl. a jól ismert mx-4. Arra pl. megadnak egy 8 éves időtartamot néhány helyen. A gyártó természetesen az évek során eltüntetett minden műszaki paramétert a tech sheet-ről (így végetedményben a súly és a sűrűségen kívül semmi releváns paraméter nem szerepel egy műszaki adatlapon), így már ezt sem lehet megkeresni.

A 10 éves paszta valóban romolhat meg. A néhány éves még nem, azok inkább beszáradni-megkeményedni szeretnek. Ha nincs megromolva, kenhető állapotban van, simán felkenheted. Nem kéne a hűtési teljesítménybe beleszóljon, ha meg nem lesz jó, azt a hőfokokon látni fogod, hogy nem ér semmit. Sok veszteni valód nincs vele.

Az én MX-4-em és GD900-am nincs még se megromolva, se beszáradva, de már rég nem pasztáztam velük semmit. Most is csak pár napja költözéskor, pakolás közben nyitottam ki őket, hogy kidobjam-e, és kb. 4-7 éves létükre még ránézésre semmi bajuk. 10 évig nem tettem el pasztát még. Annyira nem drága vagy érték, hogy addig megőrizze az ember évtizedekig. Vicc az, hogy a GD900-at is csak azért vettem négy éve, hogy egyszer kipróbáljam egy Tech Yes City videó alapján, meg hogy ha az MX-4 legkisebb tubus elfogy, akkor legyen másik. Sors fintora, hogy az MX-4 se fogyott el, ergo feleslegesem vettem, hogy majd legyen, ha kell. Átlag usernél nem nagyon fogynak ezek, max. csak szervizeseknél.

Szerintem a jövő héten takarítom a laptopomat, elvileg csak ventik kiportalanítása, de ha jobban szét kell bontani, és a teljes hűtőt levenni, akkor lehet pasztázok is, megírom akkor, hogy jó-e még a 4-7 éves cucc. Nem tudom, ezt a gépet még nem pucoltam ki soha, meg nem szedtem rendesen szét.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én nem szoktam, mert eddig nem kellett. Hogy neked kell-e, azt a GPU hőmérsékletein látod, ha túl gyorsan melegszik, állandóan 90-100 fok közelében throttlingol, akkor pucolnod kell a hűtést, meg újrapasztázni. Számít, hogy milyen jól szellőző házban használod, mennyire poros környezetben, stb..

Vagyis pasztáztam néha újra, laptopokon, előbb a külön integrált GPU-t, majd a prociba integráltakat, de akkor sem a GPU miatt, hanem mert a gépet kellett upgrade, kiporolás, stb. miatt szétszedni, le kellett szedni az egész rézcsövet, és akkor ha már kéznél volt, hozzáférhetően, akkor alkohollal letakarítottam mindenről a régi pasztát, újrakentem saját jobb minőségű pasztával (MX-4, GD900), ha már ott voltam, érdemes volt. De asztali, dedikált GPU-t még soha nem kellett újrapasztáznom. Igaz nem is volt túl sok dedikáltam, mindössze 3 darab, Radeon 9600 (de az passzív), Radeon 5770 és RX570. A többi gépemben mind integrált megoldás volt. Használtam még persze más gépekben NV kártyát is, de azok mások által fenntartott gépek voltak, amit én is használtam, meg nem kellett nekem pucolgatni, de azokon sem láttam soha szükségét az újrapasztázásnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bocs, igazad van. Égő, de nem olvastam vissza. Ez egyik dolog, amit utálok a HUP-on, ez a debilség, hogy 100 éves topikok nincsenek lezárva, és ez nem is lenne még önmagában baj, de kényszeresek felhozzák feleslegesen, aki meg nem olvas, simán aktuális témának gondolja. Próbálok erre a jövőben jobban figyelni, már nem először szopom ezt meg.

Tényleg emberek, nyissunk a dolgoknak új topikot, ne a régit nekrofilizáljuk. Nincs ennek értelme, régi, nem aktuális topikokat bővítgetni, csak azért, hogy egy helyen legyen minden. Ez még elmenne normális fórumokon, ahol normálisabb fórummotor van a cucc alatt, ami rendesen oldalakra bontja a topikokat, de itt ennél a druplap-os, thread-es förmedvényrendszerben csak az olvashatóságot nehezíti, meg keveredést okoz.

Kiszerkeszteném, de már nem lehet, válaszoltál rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az elmúlt 40+ évben nem került még sor erre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Asztali gépemet minden évben átnéztem és mindent újrapasztáztam ha kellett.
Manapság már csak notebookokat használok, ha használtan veszem általában 1 évesen akkor azonnal kap egy teljes generált, majd 1-2 évente ismétlést.
Mindig tubusost használtam vettem egyet és 5-7 éven át használtam saját és haverok cuccain, mindig ugyanazt a tubust sosem vettem észre, hogy gond lett volna mikor kenem/kentem ki.
Azért is érdemes thermal pad-ot is cserélni, mert manapság több notebook gyártó spórol ezért kisebbet gyengébbet használ. pld a Dell notebook 3-4 éve megtette azt, hogy kiderült el sem érte rendesen a mosfet-ek thermalpadja a proci vga hűtőt illetve és/vagy pld az enyémnél is  ott maradt rajta a normál műanyag hordozó lap :( mire kiderült ez komoly gond eltelt 1-2 év, mivel rendszertelenül fagytak a notebookok enyém is, szuper hőszigetelés volt.
Érdekes videó ezek teljesítményéről:
https://www.youtube.com/watch?v=vdIIA57treo