AF9015 - működik, de hosszabb távon fagy

 ( VaZso | 2013. november 29., péntek - 16:45 )

Sziasztok!

Korábban próbálkoztam tvheadend-del, hogy több gépen is nézni lehessen az ingyenes digitális csatornákat, hálózaton belül.
Az első kísérlet kudarcba fulladt, mert nem működött elég stabilan a megoldás - néhány nap után megállt, és a gépet is újra kellett indítani ahhoz, hogy újra kezelje az eszközt.

Azóta frissült a rendszer, frissebb a tvheadend és vettem egy Leadtek sticket is - beállítottam, hónapokon át tökéletesen működik.

Azonban gondoltam egyet, és szerettem volna beüzemelni a másik sticket is, hogy párhuzamosan nézhető legyen az összes csatorna - mivel az ingyenes csatornák két adón kerülnek szórásra.
Azt most hagyjuk, hogy ebben a gépben - mint kiderült - egy darab USB 2.0 root HUB van, így képtelen a két eszközt egy időben normálisan használni, de ez még orvosolható lenne egy másik USB vezérlő beiktatásával.

Ez egy Afatech AF9015 chipsettel rendelkező stick tehát, a hibajelenség most is azonos - néhány napig megy, aztán megszűnik működni.
Eközben ezeket a rendszerüzeneteket dobálja folyamatosan.
A gépen Debian 7 van, kernel verzió 3.2

Más is összefutott már ezzel a problémával?
Esetleg valakinek tippe, mivel lehetne kezelni a helyzetet?

Nyilván az AF9015 kernelmodulja körül van valami gubanc, de jó volna, ha akár külön bűvészkedés (más kernel) nélkül használhatóvá válna... bár úgy sejtem, frissebb kernellel sem működik ez másként...

Valakinek ötlet esetleg?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tápfeszültség? Tehát kábel nélkül, hátsó csatlakozóba, ilyesmi.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Próbáltam több USB csatlakozáson, régebben közvetlen is, most csak kábelen.

A régi rendszeren többet vacakoltam vele (kernelfrissítést is beleértve) - a konklúzió az volt, hogy mindig csak néhány nap múltán jelentkezik a hiba, de akkor a kihúzom/bedugom, más USB kivezetésre teszem át próbálkozások nem hoztak eredményt, egyedül a rendszer teljes újraindítása hozta rendbe, szintén csak néhány napra.
Persze gyanakodtam külső zavarokra és 'hardverhibára' is (olcsó kínai eszköz), de gyanús ez a viselkedés (hogy ha szimplán újra bedugom, nem talál magára).

Kicsit olyan érzésem van, mintha amolyan kifut/túlcsordul/pointer rossz helyre mutat jellegű hiba lenne valahol...

Rövidtávon nem jön elő, csak több tíz óra elteltével - bár arra nem emlékszem, kb. ugyanannyi idő telt-e el két előfordulás között korábban.

Az imént kilőttem és újra betöltöttem a dvb_usb_af9015 kernelmodult, most megint működik (újraindítás nélkül tehát).
Igaz, ki kellett húznom a gépből, de ez nyilván annak köszönhető, hogy a probléma megjelenésével is megtettem ezt, ekkor viszont a firmware-t nem töltötte fel az eszközbe.

Azt nem tudom, hogy a firmware "áll meg", a kernelmodulban van valami hiba, vagy ezek egymásra hatása a probléma.
Korábban próbáltam a firmware file frissítését, akkor nem hozott eredményt - a legfrissebb, amit most hirtelen találtam 2010. májusi...

/var/log/messages, illetve korszerűbb helyeken journalctl nem mond erről semmit? Lehet akár memory leak, bár téged aligha vigasztal, ha tudod, hogyan rossz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annyit látok, hogy pl. adott nap 1:46:09-kor lett bedugva a stick, és 46 óra 15 perc múltán, 00:01:51 időponttól jelennek meg a hibaüzenetek.

Gyakorlatilag ettől az időponttól végig ezeket írja.

A dmesg kiírja hogy hányas verziójú a firmware. Úgy tudom a legfrissebb az 5.1.0.0

De erről azt írja valaki hogy nem stabil.
https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/issues/1822

Itt meg a srác oldala aki ezzel foglalkozik:
http://palosaari.fi/linux/

Úgy látom, 4.95.0.0-t tölt be, nem a legfrissebbet - tehát ez az első linken javasolt verzió.

af9013: firmware version:4.95.0.0

...hát 2010-es bejegyzés is van AF9015-tel ugyanerről a hibáról, szerintem ez a stick felejtős.

Rövid távra jó, de folyamatos használatra alkalmatlan.

Nekem volt ilyen stick-em, RPi-re volt dugva, volt hogy 1 hónapig ment gond nélkül tvheadenddel.
Az elején mikor még szórakoztam vele akkor volt olyan hogy eldobta, de kapott nagyobb tápot, és utána nem volt ilyen probléma.

A tied milyen firmware-t használ(t)?

...vagy lehet, kicsit más revíziójú a hardver (alverzió / összetevő).
Bár éppen a "tápját" még át lehetne nézni...

Mondjuk most cirka három napja "fut" a rendszeren, igaz, ki van kapcsolva a tvheadend beállításai közt - vagyis amellett, hogy nincs használva, még nem dobálja az üzeneteket.