Régebbi Xeon játékgépbe

 ( Ritter | 2013. október 28., hétfő - 12:17 )

Lecserélésre kerül egy szervergép (valójában hivatalosan munkaállomás). Van benne két Xeon E5430 egyenként quad-core CPU, Core2 Xeon variánsa, 16Gb ecc ram. Az unokatesómnak adnám játékgépnek karácsonyra ha ez megfelelő erre a célra.

Jó ez a (Core 2) Xeon konfiguráció vagy a mai játékokhoz már inkább Core i3/5/7 kell?
Villanyszámlára tekintettel célszerű kivenni az egyik Xeon cpu-t vagy maradhat mindkettő?

VGA-ból egy új, mostani kártya kerülne bele. Jelenleg egy régi Nvidia Quadro NVS 450 van benne.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem vagyok egy nagy gamer, de szerintem ez eleg eros cuccnak tunik. Amugy meg sok mulik a video kartyan, azt meg ahogy irod csereled.

A Core i új utasításait amik nincsenek meg Core2-n mennyire használják ki az újabb játékok? Mennyire tudja ellensúlyozni a több mag azt a tényezőt, hogy maguk a maguk egyenként lassabbak mégha Intel Xeon-ról is van szó?

Nem feltétlen az utasításkészlet a gond, főleg hogy a játékkészítők nem akarják t*kön lőni magukat, így nem optimizálnak ilyen kegyetlenül.

A rengeteg maggal még ma sem tud sok játék mit kezdeni, jobbik eset, ha kettőt már használ, nagyon kevés az, ami 4 magot képes kihajtani.

Én eladnám és vennék rajta jobbat.

"A rengeteg maggal még ma sem tud sok játék mit kezdeni, jobbik eset, ha kettőt már használ, nagyon kevés az, ami 4 magot képes kihajtani."
Azért ez egy tipikus bullshit szöveg amit oly régóta hangoztatnak a fejlesztéshez nem értők. Nem a sok magot képtelen kihasználni egy játék, hanem arányosan kihasználni a sok magot. Mivel a főbb feladatok threadekben futnak, azok mindig szét lesznek szorva a core-ok között (kivéve ha kifejezetten core-hoz kötik, de ennek ritkán van gyakorlati haszna).


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Aha. Azért mutat úgy ahogy egy processzorhasználati grafikon. Régen néztem, de majd meglesem újra.
Nagyon jól tudom, hogy elvileg az OS ütemezője felel a fizikai processzormagok leosztásáért, de a thread-ek terhelését is be kell állítani valakinek, azért pedig már a fejlesztő felel.

Az egyetlen fájó pont az SSE4.2 hiánya lehet, de a fentebb szóló már leszögezte, szarnak a fejlesztők az optimalizálásra:)


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Csak SSE4.1 van benne. Egy jó VGA mennyire tudja ellensúlyozni a régebbi cpu magokat? Vagy másképpen fogalmazva mennyire fogja vissza egy jó vga teljesítményét a régebbi Xeon?

Érdekes kérdés. Általában ez úgy néz ki, hogy időnként billeg a mérleg nyelve erre-arra (arra gondolok, hogy egy új, high-end videókártya esetében CPU cap szokott bekövetkezni, egy új, high-end cpu esetében pedig a másik oldal okozza a cap-et:)). Mivel ezek általában együtt fejlődnek az idő folyamán, egy új vga-t vissza tud fogni egy régebbi cpu


// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Kisebb felbontáson cpu cap.Nagyobb felbontáson gpu cap szokott inkább lenni.Az más kérdés hogy egy-egy játék mennyire van jól optimalizálva?pl: intel jónéhány játékban rávert konkurens amd-re.

Villanyszámlán bőven meg fog látszani... és nem feltétlen a proci miatt. Nagyon melegedő és relatíve sokat fogyasztó FBDIMM memória, viszonylag hangos nagyobb teljesítményű és ugye legalább 3 ventillator. PCIexpress x16 meg nem mindig van ilyen gépekben. (szerk.: látom az van)

A PCI-express nem gond, ebben kettő x16-os is van.

bőven vinni fog mindent, csak kell alá egy rendes vga.

Mit érdemes most AMD Radeonból és Nvidiaból? Közepes kártyára gondoltam, hogy ne legyen 500W a fogyasztás.

Inkább döntsd el, hogy mennyit akarsz rászánni, és abból vedd meg a legjobb kártyát :)

Két 80 W TDP-jű prociról beszélsz. Mellérakod a RAM-okat, a diszkeket, egyéb alkatrészek fogyasztását, rá a videokártya, és rájössz, hogy kelleni fog a 600-as táp.

Amúgy viszont várhatóan jó lesz játékra, mivel igen combos méretű cache szokott lenni ezeken a CPU-kon, ezeken konkrétan 12 MB cache figyel.

650W-os táp van benne, egyébként nem szívesen cserélném ki a gyári tápot benne ha már úgyis egy aránylag jó brand minőséget képviselő HP munkaállomásról van szó.
Úgy tudom egy merevlemez fogyasztása 5W alatt van. A sas merevlemezek úgysem maradnak benne, ezért sata fog belekerülni. De szerintem egy sas merevlemez sem fogyaszt 10W-nál többet.
A ram fogyasztása passz. Azok mennyit fogyasztanak?
A CPU és a GPU a csúcsfogyasztó egy PC-ben, nem?

Tápnak van olyan kimenete érts 6 pin atx vagy ilyesmi csatlakozója?Legtöbb komoly vga igényli, némelyik 2-3at is.:)

A HDD azért ennél többet eszik, inkább 15W az 5W helyett, SAS diszkek esetén pláne.

Az alaplap és a memóriák is szignifikáns fogyasztást tudnak produkálni. A Socket 775-ös P4 Prescott (TDP 87W) gépemen mértem fogyasztást anno, 140W-ot mértem úgy, hogy a CPU 0%-on volt, és a 3GHz-ről le volt esve 2GHz-re. Passzív hűtésű NVidia (30W), 2db HDD, 2 DB hálókártya, 2 db Kingston 400 MHz DDR ram.

Szóval sokat evett üresjáratban is. Nem véletlenül reklámozzák egyes alaplapjaikat takarékossággal a gyártók, mert bizony ott is sok W pöcög el.

Radeont kb 150 eurós büzsé környékén. Nvidia sem gyengébb. Akárhogy is kérdezed, tesztolvasgatás lesz a vége.
A tápot nézd meg jól, de egy maximum 100W-os videókártyával meg kéne bírkózzon.

Régi kártyát nemigen éri meg venni, az újból is az Asus DirectCU megoldásait nézegetném.

Fogyasztáson is meglátszik a DirectCU hatása?
650 Wattos táp van benne. A nagyon brutál fogyasztású vga kártyákhoz úgyis külső táp kell, nem? De ezt már szeretném elkerülni.

Nem, a DirectCU csak a hűtésre vonatkozik és csak db-ben hálálja meg a befektetett 1-2k forintot.

Nyudotan add oda neki, jo ez jatekra, en par evig Lenovo D10-et nyomtam(5420-as XEON volt asszem benne)
VGA-t tegyetek bele, es vinni fogja a jatekokat!

Mikor cserélted le?

pont 2eve :P
Most egy HP ML 110G6-ot használok

Jó gép. Ugye nem azért cserélted le mert kezdett kevés lenni az akkori Xeon? :-) Persze itt most csak játékgépről van szó.

nem, sikerült értelmes áron megválni tőle, de nagyon szerettem
a HP-vel is meg vagyok elégedve, főleg a 3év helyszíni gari viszi a prímet(másnapra hozza a futár az alkatrészt)

jah ugye a Lenovo D10 az workstation, a HP meg server
ami fontos még, a serverekben nincs hangkártya :P

Az én tanácsom, hogy add el és az árából vegyél modern alkatrészeket. Nem olcsó az áram.

+1 főleg ha a későbbi bővíthetőségre is gondolunk.
pl. egy 4 magos i5 egy jóféle kártyával már elég szokott lenni játékokhoz.

Az sem utolsó szempont, hogy ma még talán normális árban el lehet adni ezt a vasat, míg 3 év múlva...

Ez igaz, bár 3 év múlva a most vásárolt i5 is jelképes árra esik le, de attól még nem lesz rosszabb a játékélmény. Ebben gépben azt tartom jónak, hogy egy minőségi vas, valaha milliós kategória lehetett. Ha ez is vinné a mostani játékokat egy jó vga-val akkor emellett maradnék. Bővíthetőséggel nincs gond 2db PCI-ex 16x mellett. Az egyetlen gyenge pont a cpu ami okot adhat a cserére.

Ma tuti vinné a játékokat egy erősebb vga-val, max itt ott lenne cpu limited, de több mint valószínű, hogy a limit ellenére is játszható sebességgel mennének, főleg ha full-hdben játszana, sőt sztem full-hdben nem is lenne cpu limit. Ja és 1 proci bőven elég, valszeg a táp is maradhat.
Én csak azt akartam mondani a jövőbeni fejleszthetőséggel, hogy ha eladnád és váltanál minimum i5re akkor később nagyobb eséllyel és jobb árban találnál bele erősebb procit+több ramot.

Full-HD felett lehetne csak cpu limit? Az nem gond mert a 4k monitor/tv egyelőre úgysem aktuális náluk.
Hát igen, fejleszthetőség miatt jobb lenne egy Core i gép. Az a vicc, hogy hasonló brand munkaállomás vagy álló (nem rack) szerver Core i generációs Xeonnal ebay-ről majdnem hasonló áron van. De ez első tulajdonostól, tőlünk van.
Ram upgrade annyira nem égető, még így is valószínű, hogy a 16GB ram felét ki fogom venni fogyasztás miatt.

pont hogy alatta, full-hdba az esetek nagy részébe a vga fog elfogyni(vga limit) nem pedig a proci, azért mondom, hogy a mostanival is simán futna a legtöbb játék elfogadható sebességgel.

Értelek. De alatta már 100 fps feletti versenybe szólna csak bele a cpu, igaz?
Tesztversenyt nem kell nyernie csak vigyen minden mostani játékot stabilan 50fps-sel full-HD-ban és ne kelljen minimálra beállítani a grafikát.

kb. ahogy mondod. Egy jó vgaval tuti nem kell minimumra venni, a stabil 50hez full-hdba már csúcs kategóriás vga kellhet.

Most nem azert, de jelenleg egy E3-1230-as hozza egymagaban azt a teljesitmenyt, amit ez a ket CPU egyutt. Ezzel most párban a sima i5-ösök vannak.

Manapság egy játék úgy néz ki, hogy hiába van több szálra bontva, nagyja attól még egy szálon fut. Pl. Planetside 2 esetén a saját gépemen (Xeon E5-1620, 4x3,6Ghz + HT, HD7870) most úgy néz ki, hogy kb. másfél magnyi van kihajtva. (A feladatkezelőben olyan 20-25% között mozog a CPU kihasználtság). StarCraft II alatt a Risk Legacy map alatt dettó: mikor már ezres mennyiségben van egység és ennek ellenére is akad a játék, akkor is, kb. 15-20% között mozog a CPU kihasználtság. (Plusz régebbi ram, lassabb PCI-e, stb.)

Ennyi(re nincs) értelme a 2 CPU-nak.

Persze, a sok magnak is megvan az előnye, pl. minden további nélkül lehet egyet játszani, ameddig a háttérben megy a build, anélkül, hogy a játék ebből bármit is megérezne. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem rossz szempont. Elvileg az is egy járható út, hogy leamortizálod teljesen, aztán 1-2 év múlva alaplapot cserélsz benne (már ha standard ATX, ha nem szerintem szívjon vele más).

Az alaplapot meg a tápot nem kell nagyra tartani, simán gyártanak olyan minőségűt ma a kommersz cuccot készítők mint ami ebben van, kb ötödáron.

Ez a vas így ahogy van másnak lehet hogy hasznosabb mint a gyerkőcnek. Nagyon kafa LTSP szervert lehet belőle készíteni például.

Sima ATX, teljesen szabvány belül. Az alaplap rögzítő csavarok helyzetét nem méregettem ki, ránézésre az is szabvány. Külön hűtőventi van a ramok felett, ami noname PC-kben nem szokott lenni. Ha más alaplapon nem oda kerülnek a ram mobilok akkor az feleslegessé válik. De egyébként nincs nagy eltérés.

Akkor az egy fasza ház, még 10 év múlva is jó lesz :)

éves szinten megspórol 5000 forintot, nagy szám.

inkább 20000-et vagy többet, halk lesz a gép, új, stb

Annyit meg ne játsszon! :)

Olyan 250-300W-os alapfogyasztással számolhatsz gamer VGA nélkül... Nagyon hamar bepörgettek annyit a villanyórába, amiből egy jó új gépet vehettek.

--
www.vpspro.hu - szerver, vps, tárhely és domain

A villanyszámlát már nem én fizetem. Ajándékba lesz. :-) Természetesen nem akarok kiszúrni az unokatesóm szüleivel sem.

Világos-világos. Sajnos nekünk is keserű tapasztalat, hogy ennyire zabálnak ezek a gépek. Használunk még DL 360 G5-ösöket 3GHz-es procikkal és 32GB FB-DIMM-mel, amik simán 250W körül kérnek. Ebben benne van az ILO, a zabáló FB-DIMM-ek, a hw-raid és a relatív régi, de valszin éppenhogy 80%-on járó tápok. A G6/G7-es széria kb. feleennyivel beéri és erősebb konfigot kapsz, de ott már eleve 90-92%+-os tápokkal is indulnak.

Annyit egyébként érdemes megnézned, hogy egy CPU-val és 8G memóval egy mai 90%+-os táppal mit eszik a vas és csak utána meghozni a végleges döntést.

Érdemes kivenni 16GB ramból 8-at?
Szintúgy kérdés, érdemes-e kivenni az egyik CPU-t? Magonként tudja módosítani, csökkenteni az órajelet de alapjáraton is nyilván fogyaszt.
A tápegységnél az szerepel: 650 Watt 80Plus.

Játékok remekül elmennek 8G memón és 4 magon is, az fbdimmek meg zabálnak (szinten kimérhető). A VGA sokkal fontosabb láncszem. Nyilván vannak cpu igényes játekok, de azoknak javarészt mind1, hogy 4 vagy 8 magjuk van.

A tápnál kell még egy 6/8 pines PCIe tápcsati, ha az van, akkor mérjél rá a mostani táppal, abból baj nem lehet. Egy 80+ Gold táppal olyan 10%-ot tudsz még fogni, mert a 80+ esetedben azt jelenti, hogy éppen 80% feletti megy a táp, ha éppen 50%-osan terhelt...

A desktopom, ami C2Q9505 2x2GB memóval, az eszik 60-70W körül alapjáraton egy alap Ati VGA-val.

Egy Radeon HD 7850 vga-t néztem ki hozzá 2GB rammal. 6 pines csatlakozója van és a tápon is 6-os csatlakozó van.

"a 80+ esetedben azt jelenti, hogy éppen 80% feletti megy a táp, ha éppen 50%-osan terhelt"
Ezt hogyan kell értenem? Az elméleti 100%-os terhelést ténylegesen nem tudja a táp?

(Hatásfok. 100W-ot eszik a konnektorból, miközben a gép maga csak 80W-ot fűt el. A táp meg 20W-ot.)

tbs -t még azzal egészíteném ki, hogy a 650W esetedben a táp maximális leadott teljesítménye és ha mindez 80%-os hatásfokkal megy, akkor az bizony 810-815W körüli felvett teljesítmény a konnektorból.

Remélem legalább hő lesz egy részéből és rásegít a fűtésre. :-)
Ha kiveszem az egyik Xeont és a fele ramot azzal gondolom csökken rendesen az áramfelvétel, nem?
A 815W max terhelés mellett lenne és a gyártók túl szokták méretezni a tápegységet ha jól gondolom. A 815W elég brutálisan hangzik, ha tényleg ennyit fogyaszt újévre visszahozzák nekem. :-)

Nem fogyaszt annyit. Alapjáraton sacc per kábé 150W lehet a maximuma, teljes terhelésen talán megüti a 350-400W-ot ha túl sok lemez van benne. De kíváncsi vagyok, úgyhogy lemérheted :D

A 7850 szerintem jó választás, én most egy 7790-et (csak 1 gb) vettem és azzal is nagyon meg vagyok elégedve.

Alapfogyasztással? Terhelés nélkül? Miért is? Egyébként sem fogja kihajtani a 2 CPU-t a legtöbb játék. Jó, ha egy mag ki lesz hajtva, meg a többin eloszlik egy fél magnyi terhelés.

Egyébként meg Nézzük azt, hogy spórol 200W-ot (nem fog) és mondjuk játszik naponta 5 órát, ami 1kWh-t jelent. Számoljunk 50 forinttal, és tegyül fel, hogy végigjátsza az egész évet: 18250 Ft. De ennyit nem fog spórolni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen, mi bekapcsoltuk a DL 360 G5-ösünket és 250W-ot mondott a mérő, miután már bootolt az OS és 300-ról visszajött... Épp elrettentésnek mondtam. :)

Semmi értelme, játékhoz inkább erősebb mag, mint több. Igazság szerint kettő is elég lenne a legtöbb mai játéknak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™