Régebbi Xeon játékgépbe

Fórumok

Lecserélésre kerül egy szervergép (valójában hivatalosan munkaállomás). Van benne két Xeon E5430 egyenként quad-core CPU, Core2 Xeon variánsa, 16Gb ecc ram. Az unokatesómnak adnám játékgépnek karácsonyra ha ez megfelelő erre a célra.

Jó ez a (Core 2) Xeon konfiguráció vagy a mai játékokhoz már inkább Core i3/5/7 kell?
Villanyszámlára tekintettel célszerű kivenni az egyik Xeon cpu-t vagy maradhat mindkettő?

VGA-ból egy új, mostani kártya kerülne bele. Jelenleg egy régi Nvidia Quadro NVS 450 van benne.

Hozzászólások

Nem vagyok egy nagy gamer, de szerintem ez eleg eros cuccnak tunik. Amugy meg sok mulik a video kartyan, azt meg ahogy irod csereled.

Nem feltétlen az utasításkészlet a gond, főleg hogy a játékkészítők nem akarják t*kön lőni magukat, így nem optimizálnak ilyen kegyetlenül.

A rengeteg maggal még ma sem tud sok játék mit kezdeni, jobbik eset, ha kettőt már használ, nagyon kevés az, ami 4 magot képes kihajtani.

Én eladnám és vennék rajta jobbat.

"A rengeteg maggal még ma sem tud sok játék mit kezdeni, jobbik eset, ha kettőt már használ, nagyon kevés az, ami 4 magot képes kihajtani."
Azért ez egy tipikus bullshit szöveg amit oly régóta hangoztatnak a fejlesztéshez nem értők. Nem a sok magot képtelen kihasználni egy játék, hanem arányosan kihasználni a sok magot. Mivel a főbb feladatok threadekben futnak, azok mindig szét lesznek szorva a core-ok között (kivéve ha kifejezetten core-hoz kötik, de ennek ritkán van gyakorlati haszna).

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Aha. Azért mutat úgy ahogy egy processzorhasználati grafikon. Régen néztem, de majd meglesem újra.
Nagyon jól tudom, hogy elvileg az OS ütemezője felel a fizikai processzormagok leosztásáért, de a thread-ek terhelését is be kell állítani valakinek, azért pedig már a fejlesztő felel.

Érdekes kérdés. Általában ez úgy néz ki, hogy időnként billeg a mérleg nyelve erre-arra (arra gondolok, hogy egy új, high-end videókártya esetében CPU cap szokott bekövetkezni, egy új, high-end cpu esetében pedig a másik oldal okozza a cap-et:)). Mivel ezek általában együtt fejlődnek az idő folyamán, egy új vga-t vissza tud fogni egy régebbi cpu

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Villanyszámlán bőven meg fog látszani... és nem feltétlen a proci miatt. Nagyon melegedő és relatíve sokat fogyasztó FBDIMM memória, viszonylag hangos nagyobb teljesítményű és ugye legalább 3 ventillator. PCIexpress x16 meg nem mindig van ilyen gépekben. (szerk.: látom az van)

bőven vinni fog mindent, csak kell alá egy rendes vga.

Két 80 W TDP-jű prociról beszélsz. Mellérakod a RAM-okat, a diszkeket, egyéb alkatrészek fogyasztását, rá a videokártya, és rájössz, hogy kelleni fog a 600-as táp.

Amúgy viszont várhatóan jó lesz játékra, mivel igen combos méretű cache szokott lenni ezeken a CPU-kon, ezeken konkrétan 12 MB cache figyel.

650W-os táp van benne, egyébként nem szívesen cserélném ki a gyári tápot benne ha már úgyis egy aránylag jó brand minőséget képviselő HP munkaállomásról van szó.
Úgy tudom egy merevlemez fogyasztása 5W alatt van. A sas merevlemezek úgysem maradnak benne, ezért sata fog belekerülni. De szerintem egy sas merevlemez sem fogyaszt 10W-nál többet.
A ram fogyasztása passz. Azok mennyit fogyasztanak?
A CPU és a GPU a csúcsfogyasztó egy PC-ben, nem?

A HDD azért ennél többet eszik, inkább 15W az 5W helyett, SAS diszkek esetén pláne.

Az alaplap és a memóriák is szignifikáns fogyasztást tudnak produkálni. A Socket 775-ös P4 Prescott (TDP 87W) gépemen mértem fogyasztást anno, 140W-ot mértem úgy, hogy a CPU 0%-on volt, és a 3GHz-ről le volt esve 2GHz-re. Passzív hűtésű NVidia (30W), 2db HDD, 2 DB hálókártya, 2 db Kingston 400 MHz DDR ram.

Szóval sokat evett üresjáratban is. Nem véletlenül reklámozzák egyes alaplapjaikat takarékossággal a gyártók, mert bizony ott is sok W pöcög el.

Radeont kb 150 eurós büzsé környékén. Nvidia sem gyengébb. Akárhogy is kérdezed, tesztolvasgatás lesz a vége.
A tápot nézd meg jól, de egy maximum 100W-os videókártyával meg kéne bírkózzon.

Régi kártyát nemigen éri meg venni, az újból is az Asus DirectCU megoldásait nézegetném.

Nyudotan add oda neki, jo ez jatekra, en par evig Lenovo D10-et nyomtam(5420-as XEON volt asszem benne)
VGA-t tegyetek bele, es vinni fogja a jatekokat!

Az én tanácsom, hogy add el és az árából vegyél modern alkatrészeket. Nem olcsó az áram.

Ez igaz, bár 3 év múlva a most vásárolt i5 is jelképes árra esik le, de attól még nem lesz rosszabb a játékélmény. Ebben gépben azt tartom jónak, hogy egy minőségi vas, valaha milliós kategória lehetett. Ha ez is vinné a mostani játékokat egy jó vga-val akkor emellett maradnék. Bővíthetőséggel nincs gond 2db PCI-ex 16x mellett. Az egyetlen gyenge pont a cpu ami okot adhat a cserére.

Ma tuti vinné a játékokat egy erősebb vga-val, max itt ott lenne cpu limited, de több mint valószínű, hogy a limit ellenére is játszható sebességgel mennének, főleg ha full-hdben játszana, sőt sztem full-hdben nem is lenne cpu limit. Ja és 1 proci bőven elég, valszeg a táp is maradhat.
Én csak azt akartam mondani a jövőbeni fejleszthetőséggel, hogy ha eladnád és váltanál minimum i5re akkor később nagyobb eséllyel és jobb árban találnál bele erősebb procit+több ramot.

Full-HD felett lehetne csak cpu limit? Az nem gond mert a 4k monitor/tv egyelőre úgysem aktuális náluk.
Hát igen, fejleszthetőség miatt jobb lenne egy Core i gép. Az a vicc, hogy hasonló brand munkaállomás vagy álló (nem rack) szerver Core i generációs Xeonnal ebay-ről majdnem hasonló áron van. De ez első tulajdonostól, tőlünk van.
Ram upgrade annyira nem égető, még így is valószínű, hogy a 16GB ram felét ki fogom venni fogyasztás miatt.

Most nem azert, de jelenleg egy E3-1230-as hozza egymagaban azt a teljesitmenyt, amit ez a ket CPU egyutt. Ezzel most párban a sima i5-ösök vannak.

Manapság egy játék úgy néz ki, hogy hiába van több szálra bontva, nagyja attól még egy szálon fut. Pl. Planetside 2 esetén a saját gépemen (Xeon E5-1620, 4x3,6Ghz + HT, HD7870) most úgy néz ki, hogy kb. másfél magnyi van kihajtva. (A feladatkezelőben olyan 20-25% között mozog a CPU kihasználtság). StarCraft II alatt a Risk Legacy map alatt dettó: mikor már ezres mennyiségben van egység és ennek ellenére is akad a játék, akkor is, kb. 15-20% között mozog a CPU kihasználtság. (Plusz régebbi ram, lassabb PCI-e, stb.)

Ennyi(re nincs) értelme a 2 CPU-nak.

Persze, a sok magnak is megvan az előnye, pl. minden további nélkül lehet egyet játszani, ameddig a háttérben megy a build, anélkül, hogy a játék ebből bármit is megérezne. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem rossz szempont. Elvileg az is egy járható út, hogy leamortizálod teljesen, aztán 1-2 év múlva alaplapot cserélsz benne (már ha standard ATX, ha nem szerintem szívjon vele más).

Az alaplapot meg a tápot nem kell nagyra tartani, simán gyártanak olyan minőségűt ma a kommersz cuccot készítők mint ami ebben van, kb ötödáron.

Ez a vas így ahogy van másnak lehet hogy hasznosabb mint a gyerkőcnek. Nagyon kafa LTSP szervert lehet belőle készíteni például.

Sima ATX, teljesen szabvány belül. Az alaplap rögzítő csavarok helyzetét nem méregettem ki, ránézésre az is szabvány. Külön hűtőventi van a ramok felett, ami noname PC-kben nem szokott lenni. Ha más alaplapon nem oda kerülnek a ram mobilok akkor az feleslegessé válik. De egyébként nincs nagy eltérés.

Olyan 250-300W-os alapfogyasztással számolhatsz gamer VGA nélkül... Nagyon hamar bepörgettek annyit a villanyórába, amiből egy jó új gépet vehettek.

--
www.vpspro.hu - szerver, vps, tárhely és domain

Világos-világos. Sajnos nekünk is keserű tapasztalat, hogy ennyire zabálnak ezek a gépek. Használunk még DL 360 G5-ösöket 3GHz-es procikkal és 32GB FB-DIMM-mel, amik simán 250W körül kérnek. Ebben benne van az ILO, a zabáló FB-DIMM-ek, a hw-raid és a relatív régi, de valszin éppenhogy 80%-on járó tápok. A G6/G7-es széria kb. feleennyivel beéri és erősebb konfigot kapsz, de ott már eleve 90-92%+-os tápokkal is indulnak.

Annyit egyébként érdemes megnézned, hogy egy CPU-val és 8G memóval egy mai 90%+-os táppal mit eszik a vas és csak utána meghozni a végleges döntést.

Játékok remekül elmennek 8G memón és 4 magon is, az fbdimmek meg zabálnak (szinten kimérhető). A VGA sokkal fontosabb láncszem. Nyilván vannak cpu igényes játekok, de azoknak javarészt mind1, hogy 4 vagy 8 magjuk van.

A tápnál kell még egy 6/8 pines PCIe tápcsati, ha az van, akkor mérjél rá a mostani táppal, abból baj nem lehet. Egy 80+ Gold táppal olyan 10%-ot tudsz még fogni, mert a 80+ esetedben azt jelenti, hogy éppen 80% feletti megy a táp, ha éppen 50%-osan terhelt...

A desktopom, ami C2Q9505 2x2GB memóval, az eszik 60-70W körül alapjáraton egy alap Ati VGA-val.

Egy Radeon HD 7850 vga-t néztem ki hozzá 2GB rammal. 6 pines csatlakozója van és a tápon is 6-os csatlakozó van.

"a 80+ esetedben azt jelenti, hogy éppen 80% feletti megy a táp, ha éppen 50%-osan terhelt"
Ezt hogyan kell értenem? Az elméleti 100%-os terhelést ténylegesen nem tudja a táp?

Remélem legalább hő lesz egy részéből és rásegít a fűtésre. :-)
Ha kiveszem az egyik Xeont és a fele ramot azzal gondolom csökken rendesen az áramfelvétel, nem?
A 815W max terhelés mellett lenne és a gyártók túl szokták méretezni a tápegységet ha jól gondolom. A 815W elég brutálisan hangzik, ha tényleg ennyit fogyaszt újévre visszahozzák nekem. :-)

Alapfogyasztással? Terhelés nélkül? Miért is? Egyébként sem fogja kihajtani a 2 CPU-t a legtöbb játék. Jó, ha egy mag ki lesz hajtva, meg a többin eloszlik egy fél magnyi terhelés.

Egyébként meg Nézzük azt, hogy spórol 200W-ot (nem fog) és mondjuk játszik naponta 5 órát, ami 1kWh-t jelent. Számoljunk 50 forinttal, és tegyül fel, hogy végigjátsza az egész évet: 18250 Ft. De ennyit nem fog spórolni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Semmi értelme, játékhoz inkább erősebb mag, mint több. Igazság szerint kettő is elég lenne a legtöbb mai játéknak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™