Trollok életre keltek

Hogy ne lógjak ki az írásban szereplők közül. Szóval, repost és like:
http://modoros.blog.hu/2013/10/27/a_trollok_eletre_keltek

Hozzászólások

Mi értelme egy ilyen blognak, ha nem lehet kommentálni? :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Szerintem a blog lényege nem az, hogy vitaplatform legyen, hanem a véleménynyilvánítás. Ebből adódóan nem kell, hogy legyen mód a kommentelésre.
Ahol van mód, sokszor ott sem ír be senki semmit (főleg, mert vagy regelni kell, vagy moderált, mert "nem szerettyük s szpemetet").

Amúgy vettem a poént, hogy miért kérdezted, csak hát trollkodom :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Kicsit eltérve az eredeti témától: engem nagyon zavarnak a cenzúrázott (előmoderált) és kommentálhatatlan blogok.

Olvasni sem szeretem őket. Mások véleménye két esetben érdekel: ha engem valamiért személyesen érint és valamiért adok az illető véleményére vagy ha lehet beszélgetni a témáról. Az előmoderáltnak csúfolt blogok az esetek nagy részében cenzúrázottak (értsd: a blog írójának nem tetsző vélemények nem jelenhetnek meg akkor sem, ha egyébként kulturáltan vannak megfogalmazva), ahol meg eleve tiltva van a komment, ott ugye...
Épp a napokban futottam bele egy ilyenbe: konkrét tárgyi tévedésektől hemzsegő iromány, de esélyem sincs jelezni, hogy hülyeségeket terjeszt. Aki elolvassa és nincs képben az adott témában, legközelebb esetleg már tényként kezeli az ott olvasott hülyeséget. Persze, ez igaz a híroldalak cikkeire is. :(

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Jobb az olyan, ahová regisztrálnod kell? A regisztrációt is ellenőrzik/jóváhagyják, mert nem akarnak spamet, így nem tudnál azonnal reagálni. Vagy milyen megoldást tudsz mondani arra, hogy a kecske is megmaradjon, és a káposzta is lakjon jól?
Szerintem moderálásra még akkor is szükség lehet, mert senki sem akar komoly oldalon esetleg obszcén dolgokat visszaolvasni, még akkor sem, ha esetenként van mód arra, hogy utólag eltávolítható. Ez veszélyes üzem, és a védekezés fontos.
Van ötleted?
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ha regisztrálni kell a hozzászóláshoz, az különösebben nem zavar, nem kerül semmibe. Ha nagyon olyan a hely, akkor létrehozok egy eldobható címet és azzal. De a legtöbbnél még csak nem is ellenőrzik a megadott mailt, azonnal be tudsz lépni.
A moderálással sincs gondom, persze, hogy kell. Én a cenzúrát nehezményezem és az előzetes moderáció elég gyakran takar cenzúrát. Ha utólag törölnek olyasmit, amit nem kellett volna, annak azért nyoma marad a látogatók egy részében. Ha eleve meg sem jelenhet, akkor csak a hozzászólóban marad az emlék, hogy "na megint egy pofátlan alak".

Egyébként tudok pár helyet, ahol az olvasáshoz is regisztrálni kell. Egyik oldalon így oldották meg, hogy a botok ne generáljanak túl nagy forgalmat. :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Emberek és szokások.
Én pl. sok helyről inkább visszafordulok, mintsem regisztrálok. Az általam karban tartott oldalakon meg inkább meg se jelenjen oda nem illő dolog, mint hogy utólag kelljen törölni. Igen, ez felveti a cenzúra lehetőségét, és az üzemeltető/admin korrektségén múlik, hogy mit tesz.
Azon viszont elgondolkodom, hogy esetleg bevezetem azt, hogy a regisztráltak utólag, a nem regisztráltak előre legyenek moderálva. Ez még egy számomra elfogadható kompromisszum :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ez a "sok helyről" azért elég egyértelművé teszi a dolgot: ha fontosnak érzed, hogy hozzászólj, akkor veszed a fáradságot és regisztrálsz. Ha meg úgy gondolod, hogy a regisztrációval több energiát pazarolsz, mint amennyit a hozzászólásod érne (számodra), akkor jobb is, ha nem írsz semmit. :)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

En mas oldalrol nezem a kerdest: ha en indtok egy blogot, akkor az az en szemelyes megjelenesi platformom. Kovetkezeskepp nem szeretnek f*spumpakat, elsozoket, trollokat meg egyebeket latni az oldalamon, ugyanugy, ahogy azt se szeretnem, ha allasinterjura menet valaki leontene egy vodor sz*rral. Mert rontja a rolam kialakulo osszkepet.

Raadasul ma mar a kulonfele keresok miatt nagyon oda kell figyelni arra, hogy mi jelenik meg az oldalbol a keresok szamara. Nem minden kereso tud kulonbseget tenni a komment es a cikk kozott, foleg nem valasztja el erdemben a kulcsszavak balancolasanal. Emiatt a troll kommentek akkor jok, ha sosem jelennek meg anonim latogatoknak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az nem hatrany....Ha nagyon akar commentelni, nezzen utana....
Kulonben is:

http://bolcslazado.blog.hu/2010/06/16/engedelykoteles_internet_a_videki…

(Term. mindenki felhaborodott, holott csak egyszeruen be kell helyettesiteni a "videki" szot az "egybites" szoval es maris nem felhaborito a post, hanem az ember bologat)
--
http://www.micros~1

Naja, hat nem ertunk egyet :) Nem baj, igy kerek a vilag.

(En igazabol a szavazasra is csak azt engednem, aki egy bizonyos minimumnak megfelel: ugy tudom, allampolgari vizsgan 100 kerdesbol valasztanak 25-ot, annak x%-ra kell helyesen megfelelni. Namost ugyanezt lehetne szavazasnal is: ember nem lesz, aki mind a 100-at bevagja, csak azert, hoyg szavazhasson, de nem is a megvasarolt szavazat fogja eldonteni, ki kerul kormanyra, hanem remelhetoleg olyanok, akik legalabb arra kesztetest ereznek, hoyg megismerjek, miert is szavaznak....)

--
http://www.micros~1

A 16 eves kislanynak valoszinuleg van mar Facebook accountja, vagyis alapbol van neki OpenID-je, de ha nincs, ma mar egy 16 eves kislany sok esetben tobbet tud a szamitogepekrol, mint a szamitastechnika tanara.

Egyebkent meg nem tul nehez megtanulni ezeket, aki akar tanulni, az kepes megtanulni ezeket, aki meg nem, az meg kommentelni se igen szokott akarni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az en blogom (el van rejtve a cime az alairasomban) kommentjeit konkretan Disqus vedi, ami Twitter, Facebook, es meg nehany kulso szolgaltato SSO megoldasaval tud egyuttmukodni, de korabban OpenID-vel vedtem a kommentelest, es azt is nagyon sokan vettek. Minden a talalason mulik, ha nem azt mondod, hogy openID, hanem hogy jelentkezz be az alabbi accountok egyikevel, akkor eleg nagy szorast lehet talalni. Tessek megnezni a StackOverflow login feluletet - ok csak OpenID-t tamogatnak belepteteskent a normal email / jelszo paros mellett. Akiknek a logoja ott van, azok mind-mind OpenID providerek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Még egyszer leírom, szép lassan: válogatott userkörben nyilván elfogadható az openid-től kezdve minden külső auth.
Egy háziasszonyok receptblogjának látogatói körét ne vessük már össze a stackoverlow-val pls.
Az elejétől fogva _általános_ oldalakról beszélek, nem szakmai fórumokról.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Nem maga a moderáció lehetőségével van a bajod, hanem egy moderációs módszerrel.
Két példát mondok.
1. Szerinted mi történne, ha csak úgy beengednék egy mlm hirdetést egy Facebook csoportba? Inkább kellemetlenséget, feszültséget okozna.
2. Egy blogbejegyzésben történik a beszélgetés. A szakmai vitákat itt például érdemes engedni. A beszélgetés esetén igen rövid idő alatt váltogatják egymást a beszélgetők válaszai és itt valóban célszerűbb utólag moderálni a tényleg oda nem való dolgokat.

Szerintem nagyon sok dologtól függ, hogy mikor melyik módszert milyen erősen használjuk. Én láttam példákat, hogy van ahol nem is volt szükség moderálásra. Van ahol meg mindig szükség volt rá. Van ahol meg időnként, a témától függően volt szükség moderálásra.
Az, hogy mikor mire van szükség, arra inkább jól rá kell érezni. Nem lehetünk ilyen merevek és dogmatikusak, mert az nem tesz jót. Ettől még előfordulhat, hogy valahol nagyon hosszú ideig történik moderálás, mert szükség van rá, ami nem egyenlő a merev gondolkodással.

Nem mondtam egy szóval sem, hogy a moderáció tényével lenne gondom.
Nekem az előzetes moderáció nem tetszik.
Megértem, ha ilyet használnak, de több okból sem szeretem.

Egyrészt általában megakasztja a beszélgetést, mert a hozzászólás elküldése után sokszor órákat, extrém esetben heteket kell várni, mire megjelennek. (múlt héten jött egy értesítés, hogy egy blogban új hozzászólások jelentek meg. Rákattintottam, mert ismeretlennek tűnt és rá kellett jönnöm, hogy három héttel korábban írtam oda, de csak most engedték az aznapi hozzászólásokat a publikum elé. :D)

Másrészt sok esetben épp olyanok alkalmazzák ezt a módszert, akik nem tűrik a kritikát és ha hülyeséget írnak, még csak publikusan megírni sem tudja az ember, mert kapásból törlik. És itt nem is trollkodásról beszélek, hanem szimpla kritikáról.

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Kicsit elbeszélünk egymás mellett: "moderátor" az egy kiemelt jogú user. Én meg elsősorban blogokról beszélek, ahol a blog gazdája moderálgat.
Bár az is igaz, hogy az indexnél külön moderátori gárda van és hát... a régieknél felvételi követelmény volt a negatív IQ és EQ. :D
(a mostaniakat nem ismerem)

Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja... Hm... igazgatónak talán még jó lennék. :)

Jo kerdes. Regebben lehetett commentelni es volt, amikor 300+ comment is osszejott, nemelyik jobb volt, mint maga a post. Foleg a nosztalgia-postoknal volt ez jellemzo a Modorosra. De olyan is volt, hogy szepen tovabbfuztek a szalakat...

Engem nem is annyira az uj commentek hianya zavar, hanem az, hoyg a regi commenteket sem lehet megnezni :(

--
http://www.micros~1