KDE vicc

Viccess, hogy a mai napig olyan a kde plasma, hogy ha pl. az egyik plasmoid befagy, akkor lockol minden mást. Nem lehet a panelekre kattintani, nem reagálnak semmire.
Konkrétan a pastebin plasmoid pl, ha nem elérhető a szerver, amíg próbálkozik és nem lesz timeout, addig befagy vagy lockolva van az egész.
Ugyanez előfordul a yakuake-vel, csak az meg a billentyűzetet fogja meg. Ha elszáll vagy valamin beragad, akkor van hogy a billentyűzetet is fogja, amíg mondjuk sshn belépve másik gépről ki nem lövöd, vagy egérrel nem logoutolsz.

Hozzászólások

Nem is hittem, hogy a tálcán és a rajta található alap (KDE menü, feladatkezelő, rendszertálca, óra) elemeken kívül valaki használ más kiegészítőket is.

Androbit informatikai magazin

Pedig van egy valag hasznos cucc. Pl. gyorsindító, processzor hőmérséklet figyelő, CPU fan figyelő, stb.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ilyen kiegészítőket az emberek 99 százaléka egyáltalán nem használ, mert magasról tesz rá, amíg nem olvad befelé a billentyűzet a notebookon. Arról nem is beszélve, hogy az operációs rendszerem kezelőfelülete azzal nem lesz hatékonyabb, ha egy repülőgép irányítókonzoljára hasonlít és olyan információkról kapok jelentést, mint hogy mekkora napsütés éri a memóriamodulom egyik alkatrészét és hogy Indiában jelenleg hány fok van árnyékban. A rendszerdiagnosztikára vannak speciális segédprogramok, az ilyen félmegoldások csak az erőforrásokat zabálják. :S Ha pedig iróniából írtad, az előző soraimat hagyd figyelmen kívül :)

Androbit informatikai magazin

Nem tudom, nekem sose hasonlitott a kezelofelulet egy repulogep iranyitopultjahoz (sot, nem is nagyon szoktam elterni a defaulttol), de peldaul egy idojaras modul, vagy egy Nagios modul hasznos tud lenni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Szerencsere keves ilyen elvetemult szaladgal. De teljesen mindegy is, mar 2-3 widget is meg tudja olni a plasmat, ha pl. mindegyik halozat-fuggo, es az eppen elmegy. Gnome alatt (legalabbis a panel widgeteknel) soha nem volt ilyennel problema.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nekem szükségem van rá. Asztali gépem van, ami ráadásul nem egy mai darab. A nyári kánikulában teljesen elégtelen volt a hűtése, akármit is csináltam, mivel a lakásban is 30 fok körül volt a hőmérséklet. Egy youtube vagy indás videó az egekig nyomta a hőmérsékletet, de akár x mennyiségű tab megnyitása adott böngészőben is. Mire a venti felpörgött, már csak a hibaüziket kaptam, meg a gép kikapcsolásával tudtam szembesülni.

Én hamar megtanultam élni ezzel, az online videókat inkább letöltöttem, ismerem a CPU FAN hangját,de párom, aki "csak" felhasználó, neki kellett valami cucc, ami kiveri a szemét, ha valami gebasz közeledik.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

küldj bugreportot és használj mást amíg nem javítják.

Melyik verziójú KDE?
---------------------------
Oszt jónapot!

Szerintem a plasma ugy enkomplette single-threaded, vagyis amit irsz, az igazabol expected behavior. Gondolom multithreadre atirni mar nyugos lenne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Back to the future :-)

A. Seigo ezt írta 2010-ben, nem tudom azóta mire sikerült jutni vele, zéró Qt ismerettel
inkább nem kommentálnám :-)

http://aseigo.blogspot.hu/2010/10/plasma-in-18-24-months.html

a lényeg a végén van:
"...There are some potentially very exciting things this could mean beyond simply improving what we already do, though. One of the main ones involves threading. The scene graph is capable of rendering the scene in multiple threads. QML needs some adjustments to take advantage of this, but if/when that work gets done it would allow Plasma to run each Plasmoid in its own thread. (Note: this is different from multi-process.) That would mean that any pausing in a given Plasmoid or other user interface components would cause no annoyances in the rendering or interaction with any other part of the user interface..."

Barmilyen ilyen megoldasnal a legbiztosabb megoldas a multi-processz mod, ugyanis itt nem kell feltetelezni azt, hogy a kulso fejlesztok (jelen esetben a plazmoidok fejlesztoi) ismerik a multithreaded alkalmazasok fejlesztesenek alapjait, es nem fognak akarni deadlockot gyartani peldaul.

A Qt egyebkent elvben joreszt thread-safe, szoval a lehetoseg adott lenne...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Elvileg erre is lenne jo tobbek kozt a QML, nem mindenki a sajat C++ kodkokalmanyat adna hozza a plasma-desktop process-ehez.

Az meg hagyjan, amikor csak kicsit elveszti a focust a plasma a netkapcsolat hianya miatt, mert valaki C++ programozo letere nehogy mar tudjon rendesen szalakat kezelni, de amikor valaki ugy jatszik a pointerrel, hogy az az egesz plasma memoriakezeleset tonkreteszi, az mindennek a csucsa.