phpmyadmin első beállítás

Sziasztok!

Telepítettem egy ubuntu server 12.04-et, LAMP szolgáltatásokkal, hogy itthon tudjam tesztelni a módosításokat mielőtt élesben is megcsinálnám egy weboldalon.

Az lenne a kérdésem, hogy a phpmyadmint hogyan kell első alkalommal konfigurálni? Van egy script amit lefuttatok és utána be kellene lépni a http://localhost/phpmyadmin/setup oldalra, ahol jelszót és felhasználónevet kér, de semmivel nem enged be.

phpmyinfo-ban olyat ír nekem több helyen is, hogy webmaster@localhost. Mindenhol root, admin vagy adam felhasználónevem van. Semilyen konfig fájlban nem találok webmaster felhasználót. Hogy lehet ide belépni vagy egyáltalán mi kell nekem? Tudom, hogy csak egyszer kell beállítani csak azt nem tudom mit.

Köszi szépen előre is ha tud valaki segíteni.

Hozzászólások

ha jól rémlik, nincs ilyen beállítás a phpmyadminhoz, mysql authentikációt használ, tehát amivel más kliensel(pl parancssorban mysql) be tudsz lépni azzal a phpmyadminba is be tudsz lépni.

Fogsz egy üres config fájlt, csinálsz egy /config mappát, oda beteszed, és chmod 777.

Végignyomod a setup-ot, aminek fejből most nem tudom a URL-jét. Ott hozzáadsz egy szervert, bekonfigolod, és bekonfigolod magát a PMA-t is.

Config fájl vissza a gyökérbe, chmod amit szoktál, /config mappa törlése.

Bocs, nincs időm regényt írni, de kb. ennyi a lényeg.

szerk: a szkript-lefuttatás nekem most nincs meg, automata telepítő elvileg nincs benne

szerk2: ha pontatlan voltak, akkor is bocs, ezer éve nem telepítettem PMA-t

1. A webmaster@localhost a sysadmin email címe - az apache ServerAdmin direktíváján keresztül módosítható, ez a default értéke
2. Elvileg annyi dolgod van, hogy a phpmyadmin könyvtára alatt létrehozol egy config.inc.php fájlt az alábbi tartalommal (a blowfish_secret-hez egy véletlenszerű string-et adj meg):


<?php
$cfg['blowfish_secret'] = 'ba17c1ec07d65003';  // use here a value of your choice

$i=0;
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']     = 'cookie';
?>

Utána megnyitod böngészőben azt a könyvtárat, ahol az index.php van, és már megy is - elvileg. :)

A hivatalos setup leírásból másoltam ki a fenti kódrészletet, mint minimum konfig.

Egyébként ha csak tesztkörnyezetbe kell, nem hiszem, hogy szükség volna bármi mást piszkálni a beállításokban. Éles környezetbe nyilván én sem raknám így ki.

Szerk.: a felületen adatbázisos usernév/jelszó párossal lehet bejelentkezni. Ha Debiant vagy Ubuntut használsz, ott a mysql szerver telepítésekor megadott jelszóval és "root" felhasználónévvel lehet bejelentkezni.

Közben tisztult a kép csak nem voltam itthon, de megpróbálom újra. Már csak 2 ilyen piros figyelmeztetésem van. Haladás :D De az elején lehet elrontottam valamit, szóval elölről kezdem és dokumentálom amit csinálok. Így talán jobb lesz

Újratelepítettem mindent, végre látszólag működik is minden.. látszólag.
WP-ről van szó: Hiba az adatbázis-elérés során.

De ha új WordPresst telepítek, akkor végigmegy a telepítés, be is tudok jelentkezni az admin felületre, viszont az oldal helyén egy naaaagy fehér üresség van.

Mára azt hiszem ennyi :P

Ha nem feltétlenül ragaszkodsz a pma-hoz, és nincsenek kifinomult igényeid, akkor vess egy pillantást az adminer-re. Kisebb, gyorsabb, bár kevesebbet is tud (nekem viszont elegendő a tudása).