WAMP szerver, így jártam...

Tudom béna vagyok. Nagyon. Kedvesem wines laptopján akartam csinálni a Wordpress-es fejlesztésnek környezetet. Próbáltam a XAMPP és a WAMP wines verzióit is. Win7 alatt nem ment egyik sem. Utána olvastam, hogy állítólag újra kell indítani a gépet és aztán megy. De én már leszartam. Virtuális gépen felhúztam egy Debiánt, oszt meg is van a tesztkörnyezet. Lehet játszani... Mondjuk tegnap mérges voltam, hogy egy ilyen egyszerű feladatra nincs kisebb eszköz. Mert a XAMPP is a WAMP is lassan települ és túl nagynak éreztem őket. Nincs valami pehelysúlyú verzió? Nem, a portable, lite XAMPP sem volt jó, mielőtt ezt ajánlanátok. Valami más kellene. Kisebb, gyorsabb. Mint a Linuxnál. Van ilyen?

Hozzászólások

Én Win7 alatt WAMP-ot használok, meg vagyok vele elégedve. Nem kellett újraindítani telepítéskor a gépet.

Az. Tegnap a notebookomon elindítottam fél év után a gyári Win 7-et. Azon a Lenovo frissítő utility-t. A Windows Update és a Lenovo System Updater-je 12x, azaz tizenkétszer indította újra a gépet. Az elmúlt 3 évben nem volt talán ennyit összesen újraindítva Linux alatt.

2013-ban ez egy vicc.

--
trey @ gépház

"Egyrészt ebben én nem vagyok biztos"

A max. SP telepites, amikor elofordulhat, hogy 3x ujraindul, marpedig ugy sejtem, most nem ilyenrol nem volt szo.

"az is pont eggyel több a szükségesnél"

Ha nem lett volna ra szukseg, nem csinalta volna :)

"Ráadásul ez nem egy ritka jelenség és nem Lenovo specifikus _Windows_ alatt. "

Persze, hogy nem, nem is Lenovo-t mondtam eddig sem, hanem "gyarto-specifikus"-t.

"A max. SP telepites, amikor elofordulhat, hogy 3x ujraindul, marpedig ugy sejtem, most nem ilyenrol nem volt szo."

De, igen. SP1. Ebből is látszik, hogy mennyit van az a Windows használatban. Gyakorlatilag most bootolt másodszor, most is csak egy firmware frissítés miatt került elindításra.

"Ha nem lett volna ra szukseg, nem csinalta volna :)"

A Netacademia-n már sok-sok évvel ezelőtt is az volt a duma, hogy nem is lenne erre szükség, mert megvannak azok a megoldások, hogy ezek elkerülhetők legyenek. Csak azt nem értem, hogy akkor miért tartunk még mindig itt.

"Persze, hogy nem, nem is Lenovo-t mondtam eddig sem, hanem "gyarto-specifikus"-t."

Windows ökoszisztéma-élmény. Tök mindegy, hogy ki a felelős, a felhasználó ezt kapja.

Arról még nem is beszéltem, hogy az alatt a cirka 2 óra alatt, ami alatt ezzel makkozott, a gép gyakorlatilag használhatatlan volt. Ezzel szemben egy dist-upgrade alatt én vígan használom a gépem, kicserélődik az egész OS és egy reboottal megoldottuk az egészet.

Driver telepítéshez meg baromira nem kell semmit újraindítani Linux alatt.

--
trey @ gépház

Rendben, akkor csak az ujrainditasaid 75%-a lett volna elkerulheto, ha nem raksz fel/hagysz fent hulladekot a gepen. Nyilvan a Microsoft tehet arrol, hogy a gyartok ilyen szarokat tesznek fel trey gepere. Szerintem meg kene tiltani. Ja de varjunk, akkor meg azert lenne kocsog, mert folosleges, mesterseges korlatozasokat vezet be. Ajj :(

Ja, es az termeszetesen kimaradt a sztoribol, hogy SP telepitesnel (vagy barmi mas, nagyobb frissitesi proceduranal) egymas utan indul ujra tobbszor, automatikusan, input nelkul, tehat ilyen szempontbol tokeletesen mindegy, hogy az apt-get dist-upgrade csikot bambulod fel oraig, vagy a windows logot es a "please wait..." feliratot, a gepet egyik esetben sem hasznalhatod.

Nem beszéltem Microsoftról. Ki sem ejtettem. Rajtad kívül itt senki sem microsoftozott. Hátha segít:

"Windows ökoszisztéma-élmény. Tök mindegy, hogy ki a felelős"

Ez egy globális probléma.

"a, es az termeszetesen kimaradt a sztoribol, hogy SP telepitesnel egymas utan indul ujra tobbszor, automatikusan, input nelkul, tehat ilyen szempontbol tokeletesen mindegy"

12-szer indult újra. Számoltam.

"tokeletesen mindegy, hogy az apt-get csikot bambulod fel oraig, vagy a windows logot es a "please wait..." feliratot."

"Ezzel szemben egy dist-upgrade alatt én vígan használom a gépem, kicserélődik az egész OS és egy reboottal megoldottuk az egészet."

--
trey @ gépház

"Nem beszéltem Microsoftról. Ki sem ejtettem. Rajtad kívül itt senki sem microsoftozott."

Nyilvan nem beszeltel rola, bargyu utalasokat tettel. Csak szar az okoszisztema. Nincs felelos. Az MS sem, a gyarto sem, a user sem, csak ugy szar, es punktum.

"12-szer indult újra. Számoltam."

Elsore is felfogtam, es elsore is megbeszeltuk, hogy ennek java a fostos Lenovo programjaid miatt volt, amiket az MS Update mar reg kivaltott minden kevesbe hulye user gepen.

"Ezzel szemben egy dist-upgrade alatt én vígan használom a gépem, kicserélődik az egész OS és egy reboottal megoldottuk az egészet."

Jol van, akkor 1-2 eves szinten kiesik az a fel ora (es akkor nagyon sokat mondtam, nalam olyan 10 perc inkabb), amit ilyenkor a login screen-nel homokozik. Azt mar nem is firtatom, hogy a Win7 SP1 nem az utobbi fel evben jott ki, hanem 2,5 eve, mert hat igy meg kevesbe lenne komolyan veheto a nyavogasod a fel ev alatt lejovo update-ekrol. Vergaz ez igy 2013-ban.

Az mar csak apro megjegyzes, hogy libc (meg lenyegeben barmi komolyabb lib) upgrade utan nyilvan nem inditasz mar semmilyen programot sehova, csak a meglevo, RAM-ba benyalt programok docognek meg el jo esetben, de hat ferdites nelkul nem trollkodas a trollkodas. Nyilvan jobb ez a "majd lesz ami lesz" hozzaallas, mint eleve kizarni barmilyen osszeomlas es adatvesztes veszelyet.

"2,5 éve nem frissített, támogatott Linuxot"

Idaig olvastam, utana mar csak rohogni tudtam. Tegyuk fel, hogy letezik ilyen. Bar az osregi, max. meg fel evig tamogatott LTS-en vergodoktol en meg csak nyavogast hallottam, hogy minden programja elavult, es mar semmi 3rd party stuff nem mukodik, hala a prima ABI kompatibilitasnak, ami a felsobbrendu Linux okoszisztemat jellemzi. Szoval az ilyen, eppen kifutoban levo LTS rilizre mar termeszetesen nem jon le az egvilagon semmilyen feature upgrade, max lyukas OpenSSL patch-ek es mas, kivalo, hozzaerto Ubuntu maintainer-ek altal elkovetett sechole patchfixek. Ahhoz nyilvan nem fog kelleni 12 ujrainditas. Bar ezt egy szinten emlegetni egy SP-vel hangyafasznyit erosnek erzem :))

De meg ezzel egyutt is, szerintem total igazad van, szerintem a szuz telepites utan a dzsunkabalra segedhulladekprogramok altal elkovetett ujrainditasok szama mindenkepp mervado mutatoja az okoszisztema es az operacios rendszer minosegenek, egyezzunk is meg ennyiben!

Szerintem ez kb. döntetlen :)

Egyik oldalon a 12 ujrainditás nagyon sok.
Másik oldalon pedig dist-upgrade után vagy elindul a géped, vagy nem. Trey dist-upgrade cikkjei utáni kommentekben eléggé vegyes a kép (worksforme vagy nem). Egy windows SP _talán_ nem ennyire lutri.

Mind a két ökoszisztémának megvannak a maga bajai és nem feltétlenül ugyanazok.

Egyébként 2,5 év az 5 dist-upgrade, vagyis legalább 5 reboot, ha ehhez hozzáveszünk egy nem dist-upgrade által kiváltott rebootot (annyi csak volt), akkor meg is van a 2:1 arány, ami már nem olyan rossz. Az se igaz, hogy a teljes folyamat alatt végig használhatatlan a gép, a telepítés alatt használható, magától nem indul újra. Velem előfordul, hogy frissítés telepítése után akár egy hétig nem hagyom, hogy újrainduljon, mert épp nincs kedvem minden futó programból kilépni, majd a reboot után újra elindítani.

És? A kiindulás az volt, hogy "indíts el egy 2,5 éve nem frissített, támogatott Linuxot" - ezen te csak röhögtél, és az Ubisztáni körben gondolkodva szörnyülködtél rajta, pedig nézzenek oda, van ilyen, sőt production környezetben nagyon sok helyen megy RHEL5 (nálunk is van), és elégedetten nyugtázzuk, hogy az x éves főverziókra alapozva teljesen jól működnek a dolgok, van support, van stabil szoftverkörnyezet, amivel lehet hosszabb távon tervezni.
Az mondjuk a funny kategória, hogy pl. 4-ről 5-re váltásnál az "ls --full-time" kimenete szépen megváltozott, és a régi formátumra épitve volt néhány dolog, ami nem működött - de lett rá egy ronda workaround :-)

Az az öt éves disztró, mivel rendesen szállítja hozzá a gyártó a javításokat, teljesen megbízható. A feature-set az lehet, hogy szűkebb, de stabil, nem kell azon gondolkodni, hogy milyen kapcsolók, konfigurációs paraméterek változtak -- lehet rá építkezni.

Egy csomag szerintem nem attól lesz elavult igazán, hogy van nála 2-3-x verzióval frissebb, hanem attól, hogy per definitem nem jön ki hozzá semmilyen hibajavítás, (sem funkcionális, sem biztonsági) vagy az aktuális igényeknek már nem felel meg. Egy RHEL5 esetében jól definiált, hogy milyen javításokat kap a t. vásárló/felhasználó, és a funkcionalitás is pontosan ismert. Ha ez utóbbiban nincs benne valami, ami az arra épített rendszer fejlesztéséhez szükséges, akkor tényleg verziót kell váltani, de ha ilyen kényszer nincs, akkor gyakorlatilag nincs oka az újabb OS-verzióra történő migrálásnak (amíg van az OS-re támogatás).

Hasonló ez a Windows XP használatához: az is bőven megfelel az esetek döntő többségében, csak kifejezetten üzleti okból (a szoftvercég, amelyik nem a supportból, hanem a sw-eladásból él mást nem tehet) tesznek pontot az életciklusa végére.

Nem kell "tépned a szádat", majd néhány év(tized)nyi tapasztalat után rájössz. Egy-egy komolyabb, jelentős költséggel felépített rendszer tervezett élettartama alatt (ami simán 5-10 vagy több év is lehet(!)) az a cél, hogy _működjön_, nem az, hogy a legfrissebb verziójú komponensek szolgálják ki - ez pedig "csak" azt igényli, hogy a meglévő elemek hibáit javítsák, ha szükséges. És az örök igazság: Ha működik, ne piszkáld.

1994 óta láttam pár khm. nem naprakész alapokra épített üzletileg kritikus informatikai rendszert, tehát a tapasztalat adott: nem a naprakész szoftver, hanem a tervezhető, stabilan működő környezet a legtöbb esetben a cél.
Céget, illetve szolgáltatás/rendszert nem nevezek meg, de minél nagyobb az üzleti kockázata a rendszer alapjait képező eszközök lecserélésének, annál kisebb a késztetés rá addig, amíg van megfelelő (biztonsági és az eredetileg elvárt funkcionalitások hibáira/problémáira vonatkozó) gyártói/szállítói támogatás, és a ráfordítás meg nem térült.
Van, ahol a 3 éves garanciával kapott eszközöket definíció szerint öt évre vásárolta a cég, a 4. évben megtervezték a kiváltását a meglévő lomoknak, az ötödik évben meg megcsinálták a pilotot, és a hatodik év közepére futott le a teljes eszközpark lecserélése/átalakítása. És ez komplett hw/sw megoldást jelentett.
Vagy mondhatnék egy 1997 táján éles üzembe állt nagyobbacska rendszert, aminek a kivezetése ha jól tudom 2011-re fejeződött be. Igaz, közben átalakult alatta a hálózat, költöztették, átszervezték, stb. de a szolgáltatás alapjai megmaradtak. És nem csak azért, mert a kiszolgálószoftverek lecserélése irgalmatlanul drága lett volna.

Az "elavult szoftver" az esetek jelentős részében csak "erkölcsileg" elavult, használati értéke cseppet sem kevesebb, mint az "új" verzióé egyébként. Abban igazad van, hogy erkölcsileg elavult szoftvert használni sokak szemében "gáz". De az üzleti döntéseket nem ez mozgatja, hanem a legkisebb kockázatra és a maximális profitra való törekvés.

+1
Most beszéltem épp egy iskolai rendszergazdával, aki több, mint 9 éve vett át egy működő Linux szervert. Levelezés, internetmegosztás, fájlmegosztás, stb. Azóta nem nagyon kellett hozzányúlnia. Van ugyan frissebb verzió az oprendszerből, de azt mondta, hogy csak azért, hogy az ls parancs egy magasabb számot mutasson nem fog frissíteni. Mert ami működik nem piszkáljuk...

HA pontosan tudod, hogy mi, mitől függ, és milyen szoftverkomponenseket kell adott frissítés után leállítani és újraindítani, akkor kézzel is megteheted - csak nem egészséges. Ha az esetek pár %-ában problémát okozhat az, hogy a frissítés után nem történik teljes újraindítás, akkor az adott javítócsomag telepítése újraindítást fog kérni. És ha 12 ilyen csomag van, ami "más frissítéstől függetlenül telepítendő"-nek van jelölve, akkor 12 rebuttyot fog kérni.

Ebben ne legyél olyan biztos. Ha tetszőleges időpontban fogsz egy Windows Update -et mondjuk W7-en, lenyomod az összes frissitést és újrainditod, lehet, hogy ugyanannyi frissitést kell rögtön telepitened mint előtte, csak másokat (dependenciák).
Erről volt egy aranyos thread valahol. Ha jól emlékszem a srác RTM Win7-re nyomott mostanában update -t, és furcsállta a több tucat resetet.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

En semmilyen AMP-ot nem hasznalok, csak pore apache-t meg PHP-t meg MySQL-t. Nem is kell tul sokat reszelni...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az, hogy a vegeredmeny altalaban egy fos es Isten irgalmazzon attol, ha valami olyan bovitmenyt is hozza kell toldani, amit alapbol nem szallitottak. Utobbi esetben sokkal egyszerubb kiindulni a gyari csomagok osszebaszarintasabol is, meg ha az elejen munkasabb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tenyleg neha nagyon nehez az elet az ilyen elore osszerakott cuccokkal. Addig jo, amig valami standardot akarsz alarakni, pl. drupalt vagy wordpresst vagy ilyesmit, de ha ilyenolyan extra plugin, esetleg mondjuk mod_perl befigyel, akkor coki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Azon mit kell magyarázni, hogy ugyanolyan verziójú kézileg összerakottal működnek a plusz bővítmények, míg az ilyen csudapakkokkal a legváltozatosabb problémák vannak, mert valaki megint okosabb akart lenni, mint a szoftver eredeti fejlesztői?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

cygwin esetleg? még apt is van hozzá :)

Én a XAMPP-ot használom Win7 x64 alatt a D:\xampp könyvtárba telepitve. nem tudom nálad mi lehetett a baj, de ennek igy mennie kellene...
a xampp könyvtár mérete a (htdocs nélkül persze) 506 MB, ebből a mysql egyedül (adatok nélkül) 304 MB.
Szerintem Linuxon se sokkal kisebb, ugyanezeket telepitve :) (Apache, MySql, PHP, PHPMyAdmin, Webalizer, Tomcat, stb.)

Még jó pár évvel ezelött mikor egyszer-egyszer Windows-ban volt szükségem WAMP környezetre akkor az EasyPHP-t használtam. Akkor tényleg egyszerű volt és kicsi is. http://www.easyphp.org/
Most nem tudom milyen, de próba szerencse :)

Amikor évekkel ezelőtt "nagyot gondoltam" és pár hetet PHP-ztam, én is az easyphp -t használtam, és tetszett, egyszerű gyors kultúráltan van összerakva. Persze nem értek a PHP-hoz (hála istennek az alapján amit szinte mindenki mond róla), mert másfelé kanyarodtam.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Kb. sok százalék hogy fenn van a gépen a skype ami foglalja a localhoston a 80-as portot, ezért nem megy egyik se. Vagy átírod hogy pl. a localhost:8080 legyen vagy - ha desktop skype akkor ott a connection beállításoknál változtatod.

Ha Win8-ad van akkor skype kikapcs majd apache start és utána már mehet a skype - ekkor lesz kedves választani másik portot a nyomorult.

No rainbow, no sugar

Tehat egy szem ujrainditas helyett inkabb telepitettel egy komplett VM-et. Ez nalam elegge kiverte a biztositekot, de biztos jobb volt igy neked.

Azt mondjuk nem tudom, mi olyan borzaszto lassu a WAMP-on. Nalam par masodperc feltelepiteni, szoval nem tudom, milyen gepen probalod, de nem lehet egy eromu.

Ahogy az elobbiek irtak, valoszinuleg foglalt a port. De egyebkent WAMP-ban lehet szepen logokat nezni, az megmondja, mi faj neki. A foglalt portok listaja:

netstat /anob

Admin parancssor fog kelleni hozza.

Egyebkent van AppServ is, de eleg regi. Nekem a WAMP-pal sosem volt problemam. De egyebkent PHP-zni meg az IIS is tudna, csak az nyilvan meg tobb melo.

Nevermind.

Így első ránézésre arra kell ez neked, hogy a majdani WP blog témáját összekattingasd meg feltöltsd vmi kezdő tartalommal - ahhoz nem kell rakétatudomány.

Csak ne olyan helyre vidd ahol az AMP nem egyenlő Apache+Php+Mysql vagy a feltett kérdésedre válaszul megosztanak veled egy latest windows updates élményt :)))

No rainbow, no sugar

Nem vergődök wamppokkal - ha kell valami teszt-(másnak fejlesztő) környezet, akkor lerántom az aktuális Turnkey vm képfájlt, oszt csókolom.

Vagrant. Igaz vm lesz belole, de sokkal gyorsabban es mindenfele next-next-finish nelkul.

Én is így akartam kezdetben kialakítani a lokális fejlesztői környezetet, de mindig volt valami baj ezekkel a gány cuccokkal.
Aztán én is Virtualboxba feldobtam egy Debiant, belőttem a szolgáltatásokat és azóta is prímán működik! Pluszban, ha kell valami extrább szolgáltatás, azt sem gond összehozni alatta...
Én ajánlom, hogy maradj Te is ennél a felállásnál! :)