Raspberry PI

Fórumok

Sziasztok!

Nem igazán tudom besorolni a fenti eszközt a kérdésemmel együtt. Szóval megtetszett ez a kis játékszer. A kérdésem, kérésem az lenne milyen tapasztalataitok vannak.

Minden jöhet: Mire jó, mire nem? Melyiket (A,B) érdemes és mire és mennyiért? Mire és hol, vagy éppen hova használjátok?
Nem kívánok linkeket - azokat már levadásztam -, mind inkább személyes tapasztalatokat, ötleteket, már ha van.

Jöhetnek az ötletek meg a sav :D

Üdv: ttt

Hozzászólások

Szia,
Nekem van egy, és igazából aranyos játékszer :) Nekem a legnagyobb bajom az volt vele, hogy az USB kicsit nagyon lefogja a procit, bár jött erre javítás, de sajnos még így is meg lehet ölni vele...
Eredendően játszós mütyürnek, és mini-NAS szerűségnek akartam, de sajnos az USB-n figyelő lan eléggé le tudja foglalni, így ez a terv kudarcba fulladt. ( Optimista voltam, de nem teljesen jött be :) )
Szerintem inkább mikrokontroller helyett lehet hasznos alternatíva (ha nem kell realtime életérzése, természetesen), mivel arra kiválóan alkalmas (GPIO és társain keresztül :) ).
Nekem, mint kiderülhetett a fentebbiek alapján, B modellem van, 256 Mb-s, és a fentiek ellenére nem bántam meg :) Mondjuk, per pillanat időhiányában csak porosodik, de még lehet belőle valami :)
Üdv,
LuiseX

"with the intention of promoting the teaching of basic computer science in schools."

nehez volt megkeresni

Én már nyár óta használok egyet. El van dugva a TV mellé, rá van kötve, amolyan media centerként használom raspbmcvel. Nekem B modell van 256 rammal, ha jól tudom újabban 512-vel osztogatják.

Röviden: Lassú mint állat, médiaszervernek tök használható, kis türelmet igényel.

Hosszan:

Lassú. Desktopként kifejezetten, bár a waylandes verzió ígéretesnek tűnik, és a turbo mód érezhetően segít, de nagyon nagy türelem kell ahhoz, hogy mondjuk néhány lapon böngéssz.

Majdnem jó médialejátszónak: Az xbmc szépen fut rajta, kis türelmet igényel a felület, a mappák közti lépkedéseknél, filmbe beletekeréskor várakozni kell 5-10 másodperceket, de nem nagyon probléma. FullHD videókat elvileg viszi szépen, gyakorlatilag a nagyon nagy videókkal szokott gond lenni, mert nem bírja elég gyorsan olvasni hálózatról.

Ami inkább probléma, hogy az ASS feliratok kezelése bugos, memleakel, és egy idő után betelik a nagyon kevés gpu-nak szánt memória, onnantól kockákat rajzol szöveg helyett. Anime nézőknek nem annyira optimális :)

Fájlszervernek elképzelem hogy jó lenne, de a hálózatot nem fogja tudni kihajtani 100%-osan. Belső hálón 2-3 Mb/s sebességet sikerült kihozni belőle, ezért is problémásak a nagyon nagy hd filmek. (nagyon nagy = 20 giga fölött egy másfél-kétórás film)

Nagyon lassú terminálban mókolni rajta, egy apt-get install indítása után elmehet az ember nyugodtan kávézni.

Azt vettem észre, hogy az ntfs kifejezetten lassú rajta, egyszer próbáltam a pi-re dugott usb vinyómra másolni hálózaton keresztül, ssh-val (oké, ez halmozottan hátrányos helyzet) alig ment párszáz kilóval a másolás.

Ha A és B modell közt kell választani és kell a hálózat elérése, akkor mindenképp a B modellt javaslom. Sokkal nem drágább, de a hálózat és a dupla memória a legtöbb esetben jól jön.

Így kutyafuttában ennyit tudok mondani :)

Nekem van nehany, mind B-s es a regi 256MB-os.

Egy be van allitvan az oktalanTV melle mint medialejatszo, szerintem arra egesz jo (nem mondom, hogy nem halt meg meg ssoha, de belefer, vegulis ne ma lelegezteto gep megy rola), RaspBMC volt rajta korabban, most OpenELEC.

Egy masikon Raspbian van, egyreszt szorakozgattam vele, de egy ideje nem bantottam, van rajta egy XMPP server (Prosody), OpenVPN server (volt TVHeadend is egy Sony PlayTV USB DVB-t-vel, az nem jott be). Ez a konfig egesz stabil, surubben van aramszunet, mint hogy ujra kellene inditani (2-3 honapok voltak eddig az uptime-ok). Nemreg rakotottem egy APC UPS-t (amit egy soros-USB-n keresztul kezel is), majd meglatjuk.

TV-re kotve, mint desktop szerintem is hasznalhatatlan, lassu.

Amit meg tervezek (csak egy ideje nincs idom foglalkozni vele, az egy smart-termosztat, SPI-s 128x64-es LCD-vel, Si7005-os, I2C-s szenzorral, az otthoni halozaton (a mar meglevo masik OpenVPN-t nyujto RPi-n keresztul akar messzirol is) elerhetoen, lokalisan de akar web-esen is vezerelhetoen.

Amire meg gondoltam, Live GPS-logger autoba, de arra vegulis egy OpenWRT-s mini router (TPLink MR3020) lett.

Szoval szerintem kisebb valodi/komoly feladatokra is jo, de jatszadozni is OK.

/sza2

nálam központi hőmérő és fűtés szabályozó.
piFace-el és DS9490 one-wire illesztővel 8 relét lehet vele kapcsolgatni - de gyártottunk hozzá
10 relés panelt ami sok (több 10) 1wire hőmérőt kezet - RS485 buszon (azaz több ilyen relé panelt
is tud vezérelni)

A terv az, hogy ezen fűtési szezon kezdetére 8-10db relét kapcsolgat a kazánházban (radiátor és padlófűtés, puffertöltő szivattyú, valamint 3járatú szelepek és HMV keringető), valamint (egy másik) az összes szoba hőmérsékletének mérése alapján kapcsolgatja a padlófűtést ki-be (szobánként).

Egy harmadik doboz pedig az impulzusrelés világításokat kapcsolja a kapcsolóval párhuzamosítva.
(pl jelenlét-szimuláció, v külső világítás webről)