40gb-os hdd clonozasa egy 40gb-nal kisebb hdd-re

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy shop automata , amit egy linux alapu rendszer mukodtet!

Ezekeben a gepekben sajnos relativ hamar , fel evenete cserelni kell a hdd-ket , amiket ugy szoktunk megoldani , hogy van egy 40GB kapacitasu master hdd , amit clonozni szoktunk , a tima dd "forras" "cel" parancs hasznalataval!

A problema a kovezkezo:

Ez a parancs teljesen jol mukodik , amig egy 40gb vagy annal nagyobb hdd-re clonozunk , viszont , ha egy 20gb-os hdd-re akarok clonozni , akkor nem mukodik a parancs , tekintve , hogy a master hdd merete nagyobb , mint ami elfere a cel hdd-n!

A master hdd-n összesen kb 4-5 gb hely van foglalva 3-4 particio altal!

Kerdesem az lenne , hogy , hogyan tudnam megoldani azt , hogy a master hdd-t tudjam egy kisebb hdd-re is clonozni , esetlegesen anelkul , hogy egy + image filet csinaljak egy harmadik hdd -re , es azt allitsam vissza a cserelendo hdd-re!

A választ és a segítséget előre is köszönöm!

Üdv,

gedg87

Hozzászólások

Triviális, de ha létrehozod a partíciókat a kisebb hdd-n és cp-vel átmásold?
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

/offtopic/ Hm, nem lenne erre jobb valami SD kártyás, vagy pendriveos rendszer?

A biztonság kedvéért a mester lemezről készíts egy másolatot egy nagyobb diszkre. Bootolj erről be, old meg hogy a fs ne legyen fregmentált, majd a gparted programmal méretezd át a particiókat, csinálj ez után egy lemezellenőrzést. Ezt követően jöhet a dd. A dd nem csak komplett diszket tud másolni, hanem particiókat is.
És +1 vmi sd kártyás megoldásnak. Pendrive nem bírja túl sokáig...

+1 ennek a megoldásnak. Érdemes megnézni a Raspbian megoldását. Ott is 2 gigás az SD kártya image, de ha kéred, át tudja méretezni a kártya méretéig. Ha nem okoz problémát, akkor még a partíciók tartalmát is összemásolnám egy helyre és akkor még kevesebb gond van vele.

-acronis true image a barátod
-mitől hal meg a hdd? Ha a melegtől/rugdalástól, akkor esetleg ssd-re csere nem segítene?

Clonezillával kipróbáltam ezt image-ből, és probléma nélkül működött. Csupán úgy kell paraméterezni, hogy hagyja ki a cél lemez fizikai méretének ellenőrzését.
Talán működik úgy is, ha klónozni szeretnél vele.

Nos, újból ránézve, kicsit benéztem a dolgot. A paraméterezést elvégezni clonezilla live CD-n egyszerűen úgy lehet, hogy indulásnál az "Expert" módot választod, majd a "Clonezilla advanced extra parameters" ablakban lehet kényelmesen becsillagozni, hogy mit szeretnél.
Ha a lemez, amiről az image-et készítetted nagyobb, mint a cél lemez, akkor akkor nem engedi kiírni az imaget. Akkor sem, ha a partíciók elférnének. Ilyen esetekben kellett becsillagozom az "-icds" kapcsolót.

Azonban, ha a partíció, amiről az image-et készítetted nagyobb, mint a cél lemez fizikai mérete (akkor is, ha az a partíció nincs is tele) nem engedi lefutni az írást.

Viszont nincs minden veszve. A clonezilla a partclone-t használja, amit THavoc kolléga lentebb javasolt. A "-C" kapcsolóval le lehet tiltani a partíciók méretének ellenőrzését. Viszont ez már nem szerepel a clonezilla egyszerű csillagozós menüjében.

Hogy ez mennyire működik a gyakorlatban, azt viszont nem tudom. :-)

Adott egy shop automata , amit egy linux alapu rendszer mukodtet!

Azt hittem először, hogy breaking news lesz.

Haszálj Norton Ghostot! Vagy CloneZillát! Vagy bármi más klónozó programot!

Ha valaha CRM-et keresel, akkor meg neked való az Act! Az is felkiáltójeles!