OUYA-ért miért kell vámot fizetni?

Fórumok

Megérkezett az OUYA aminek a kickstarteren keresztül "befektetője" voltam. Erre jött egy levél a vámhivatalból.
Kissé pofátlanságnak érzem, hogy ezért nekem vám-ot kelljen fizetnem. Itt nem hagyományos vásárlásról van szó. Más találkozott ilyen problémával? Mit kell ilyenkor mondani?

Hozzászólások

Vám szempontjából vásárlás: anyagi ellenszolgáltatásért cserébe kaptál egy terméket. Ha pl. itthon pénzt adsz egy közhasznú szervezetnek, és tőlük cserébe kapsz meghatározott szolgáltatást/terméket, az sem támogatás, hanem vásárlás. A támogatás lényege, hogy nincs vele szemben közvetlen ellenszolgáltatás. (Nagyon leegyszerűsítve, majd okosabbak pontosítják, ha kell)

"Hol lehet fizetni?"
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Még nem láttam a papírokat. Az unokatesóm hívott, az ő címére rendeltem mert náluk megbízható a postás. A kickstarteres oldalon nem írták, vagy legalábbis nem láttam, hogy a DHL lesz a szállító. Akkor saját címemre rendeltem volna, a DHL természetesen nálunk is megbízható.

Egyszer nekünk a Posta megpróbálta ellopni a csomagunk tartalmát. Telefon, írásos bejelentés megvolt. Másnapra ott volt a csomag hiányzó része, és egy területi igazgató szignójával ellátott levél mely szerint a kérdéses postás ellen a fegyelmi eljárást megindították. Később jött egy határozat, amiben közölték, hogy a felelősnek felmondtak.

A posta azért lop, mert az emberek annyiban hagyják imho.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Ha a fogyasztóvédelemnél is kivered a hisztit, és nagy nyilvánosság elé viszed, akkor a helyi főnök is megy a levesbe, mert ha igazán önérzetes vásárlóval találkoznak, és repül a rendőrségi feljelentés is, akkor nincs az a kisfőnök, aki egy ilyen skandallum után megtarthatja az állását. A törvények már a 20 ezres értékhatárt is eltörölték pár éve, ami igazán sok fejfájást okozott a benzinkutasoknak a 19ezerért tankoló, és elhajtó audik miatt. Mehet a feljelentés, nem szabad annyiban hagyni, fogyasztóvédelem, közösségi, és országos média, ha csak egy nyalókát is lopnak ki, akkor sem szabad annyiban hagyni!

Továbbra is tartom, hogy ahol lopnak, ott azért teszik, mert a tapasztalat szerint az emberek lemondóan annyiban hagyják.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Jha, csak ehhez a belső ellenőrzést végző személyeknek is benne kell lennie, akiből nem tudhatja az adott posta vezetője, hogy kit küldenek. Bármilyen hihetetlen, a Postának sem érdeke, hogy lopjanak az alkalmazottai és rontsák a hírnevét.

De hozhatnék példának nem egy hupos topicot, ahhol már a címben egy nagy hőbörgéssel indult a sztori, hogy mert a Posta lop, aztán valahogy Kiderült, hogy a kedves feladó egy ragszamot se tud felmutatni. Hoppá.

---------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugyan, a vámnak csak örülnél (amúgy is szerintem 0% lesz), majd az ÁFA fog meglepni, ha nem EU-ból jött. Innen kezdve adószakértővel kellene felvenni a kapcsolatot, de én úgy érzem, hogy nem úszod meg. És sokkal kevesebbe fog kerülni ha inkább kifizeted a sarcot (pláne ha kiderül, hogy jogos is).

Azért kell fizetned, mert ezt itthon is megvehetted volna, amit a magyar kereskedők árulnak, és a magyar jómunkásenberek készítenek!

/logicalfallászlók

Amúgy engem is rendszeresen beszopatnak ezzel.
Mérettől (arasznál magasabb pakk), összegtől (20-30e HuF fölött), és csomagvizsgálótól (ma te leszel-e benne a napi kötelezőben) függő változó.
De ami a legjobban idegesít: kifizettem a háztól házig szóló EMS/stb postázást, erre nekem kell beslattyognom a méretes szaromért az Orczy úti putrijukba, ahol még meg is sápolnak egy olyan termékért, amit idehaza soha nem is lehetett, és nem is lehet majd kapni.

Részben kapcsolódik: beszteszt, amikor az alkesz kézbesítő a csomagértesítőt kitűzi az utca fronton lévő csengők fölé, ahonnét boldog-boldogtalan elvihetné. A retkes szolgálati telefonja, meg a csomagon lévő telefonszám csak dísznek van?

És valszeg nem annak üvöltötte le a fejét, akinek kellett volna. Mert az egy sima ügyintéző lehetett, akit feleslegesen basztatott.
Nekem is volt ilyen ügyem: a legszélesebb mosolyommal bementem, előadtam az ügyintézőnek, mi a bajom, bájologtam vele egy keveset (mert általában a postai ügyintézők 99%-a elhanyagolt nő, aki örül egy kedves szónak). Megértette, segítőkész volt. Mikor csuktam be magam után az ajtót, még elcsíptem a vésztjósló "Karcsikám, gyere csak ide..." felszólítást. Ő lebaszta helyettem azt akit kellett, gondolom jóval hatékonyabban, mint én tettem volna - mármint a felettese lehetett valamilyen formában.

>> Mit kell ilyenkor mondani?

hogy köszönöd szépen, de nem kéred, mert te "Támogattad A OUYA Konzol Projektet", és nem terméket rendeltél

1: Biztos, hogy a küldő fél nem rendezte el az áfát?
2: Ha nem, akkor a termék számlán feltüntetett ára után kell fizetni, függetlenül attól, hogy az neked nem került annyiba.

Nekem novemberben jött egy tablet amit ingyen megkaptam, ott $150-t írtak a számlára (többet ér amúgy :)), de erre is számoltak fel áfát. Viszont mint kiderült, a küldő fél állta, csak ezt épp sehova nem írták le a kiküldött csomagban.

"Itt nem hagyományos vásárlásról van szó"
De igen. Mindegy, hogy támogatásnak hívod, vagy sem. Fizettél, és később kaptál egy terméket. Másképp fogalmazva, előrendelted. Egyébként, ha ajándékba kaptad volna, akkor is fizetned kéne utána.

"nekem vám-ot kelljen fizetnem"
Nem vámot, áfát.

"Mit kell ilyenkor mondani?"

Semmit. Csak szép csendben fizetni.

Dealextreme cuccoknál soha nem fizettem semmit, szállítást sem. Ha ebay-ről rendelek Kínából mondanom sem kell, hogy az eladó beletegyen egy 10 dolláros számlát, ott sem fizetek. Ezek szerint Magyarországon sarcolják a Kickstarter támogatást. Máskor csak szoftver projekteket fogok támogatni, az ilyesmit megveszem ebay-en és nem sarcolnak meg.

Nem a kickstarter támogatást sarcolják, hanem az importot.
Nem az számít, hogy fizettél -e bármit a cuccért, és ha igen milyen formában. Csak az értéke.

22EUR érték felett áfa köteles minden, ami EU-n kívülről jön.

Ha az amerikai nagybácsid küld neked egy autót ajándékba, akkor pár száz ezer HUF-ot fogsz kipengetni áfa gyanánt.

Értsd meg, hogy attól , hogy tiszteletpéldány, még létezik forgalmi értéke.

Áfát akkor is kéne fizetned, ha egy centtel sem támogattad a projektet, hanem pl. sorsoláson nyerted volna a cuccot.

Ez van. Meg kell fizetni azt a luxust, hogy Magyarországon élünk.
Bár szerintem ez az áfás dolog kb. minden EU államban így van, max csak a kulcsok és a sávhatárok eltérőek.

Ez meg adócsalás. Rendeltél árut, nem vagy tisztában azzal, hogy mivel jár ez, most háborogsz. Máskor rendeld Európából és nem lesz ilyen problémád. Amikor kapsz valamit, és nem csak úgy adod a pénzt, azt ellenszolgáltatásért adtad. Rendben is van, de akkor a bejövő árura EU-n kívül fizetned kell ÁFA-t. (informatikai eszköznél).

A beletett 10$-os számla egy fecni, a vámhatóságnak jogában áll a termék vámértékét meghatározni. Tehát pl. egy 100$ körüli értékű termék mellé hiába dobnak 10$-os fecnit, a vámon szépen megállapíthatnak neked mondjuk 23768Ft-os vámértéket, ami után a közterheket meg kell fizetned.

Fizet, ebben biztos lehetsz, csak nagy tételben, és beépítik a kiskereskedelmi árba. Amikor 1 Ft-ért veszed a telefont, akkor a díjcsomag révén fizeted meg közvetve a vételárat, amit korábban a szolgáltató már rendezett a beszállítónál.

Amikor megveszed az után-gyártott aksit, azon is rajta vannak a közterhek.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

"Hát azért arra kíváncsi vagyok, hogy a Nokia mennyi áfá-t fizet a Kínában gyártatott mobil részegységek iránt."
Cégek közt mióta van áfa fizetés? Azt a végfelhasználó fizeti, nem? Ill. ha nagyadózó valaki, egyes országokban simán köthet adómegállapodást a hatósággal.

Szia,
Az ÁFA jelentése Általános Forgalmi Adó, ami minden kereskedelemnek minősíthető tevékenység után is megfizetendő (Beleértve a személy-személy, cég-személy, személy-cég árucserét is, amiből csak az első elől lehet menekülni, már csak azért is, mert nincs az az adóhivatal, ami nyomon tudna követni minden érték cserét :) ).
A cégek maximum csak visszaigényelhetik ezt az összeget.
Alapvetően nem csak a végfelhasználó fizeti, hanem mindenki aki vesz. Az eladó meg köteles ezt feltüntetni a termékek mellett (ugyebár a nettó és bruttó ár kifejezés innen ered).
Amit a cégek tudnak tenni, az az, hogy _miután_ egyszer kifizették az ÁFÁ-t, visszaigénylik az államtól, és így gyakorlatilag csak nettó áron vették az érintett terméket.
Ennek a mikéntjében nem vagyok biztos, mármint, hogy mely cégek jogosultak erre, de szerény feltételezésem szerint legfeljebb a kereskedelmi tevékenységet is folytató cégek, az általuk eladott termékekre tehetik meg.
Legalábbis, így lenne logikus :)
Üdv,
LuiseX

" szerint legfeljebb a kereskedelmi tevékenységet is folytató cégek, az általuk eladott termékekre tehetik meg"

Nem igazán. Áfát bármelyik cég visszaigényelhet olyan költségekre, amik a cég működésének érdekében merültek fel.
Egy könyvelő cégnél pl. ilyen költség a papír és írószer is. Neki az eladott könyvelési szolgáltatás után keletkezik áfa fizetési kötelezettsége, amiből levonhatja a működéséhez szükséges költségek áfáját.

Mivel optimális esetben egy cég többet számláz, mint amennyit fizet , így a cégek álltalában nettó áfa befizetők. Valójában az áfát minden esetben a végfelhasználó fizeti. (Mert ugye a cég az álltala befizetett áfát beszedi az ügyfelétől. Ha pedig valaminek az áfáját nem tudja leírni, annak a valaminek ő a végfelhasználója.)

Azt a keveset, aki véletlen néha nettó áfa visszaigénylő, jól megfingatja a NAV. :)

A magyar szabályozás egyébként többek között abban elég szigorú, hogy mik minősülnek a cég érdekében felmerült költségeknek. Egyébként a legtöbb országban kb. bármi elszámolható céges költségként. Magyarországon ezzel szemben gyakran még külön adóval is sújtanak bizonyos költségeket. (pl. céges kocsi)

Köszi, én is írtam valami ilyesmit LuiseX-nek, de aztán kitöröltem, mert kissé elbizonytalanodtam. (Mármint a magyar szabályokban. Itt Finno-ban egy cég gyakorlatilag valamennyi költsége után visszakapja az árban kifizetett ÁFÁ-t, de ki tudja, Mo-n hogy van ez?) Szóval köszi a részleteket.
Csaba

hát, én sem vagyok túlságosan képben, de mivel a cégben a munkatársak többsége pénzügyi diplomás, vagy legalább mérlegképes könyvelő, így ragadt rám pár dolog. :)

Magyarországon az álltalános gazdasági-jogi környezet (Alaphozzáállás:"Minden vállalkozó/cég csaló vagy bűnöző, kérjük bizonyítsa be, hogy ön nem az") miatt az elszámolható költségek pontos ismerete is lassan külön szakma lesz.

Amikor először úgy döntöttem, hogy külföldről vásárolok, akkor előtte elolvastam a postai úton érkező küldeményekkel kapcsolatos törvényeket. (Mellékszál: A magyar törvények megfelelnek az EU előírásoknak.) Csak ezután rendeltem meg a kiszemelt terméket.

Az szerintem nem baj, hogy a törvények elolvasása nélkül rendeltél. Annál nagyobb baj, hogy a posztolás előtt sem olvastad el, mert ha így tettél volna, akkor nem születik meg ez a poszt.

A konkrét esethez: Még az ajándék után is meg kell fizetni a közterheket, ha egy bizonyos összeghatár feletti az értéke. Értéke és nem az ára! Tehát túl nagy hazugságot nem fog bevenni a NAV. Más a helyzet, ha nászajándékként érkezik a termék, mert akkor egy bizonyos összeghatárig mentes a közterhektől.

Az már csak hab a tortán, hogy a posztot egy korábbi posztod után öt nappal küldted be. Ott már többen említették, hogy a másik tervezett vásárlásodnak lehet áfa vonzata is. Például én is adtam egy linket, ami a konkrét vám és áfa értékhatárokat tartalmazó pdf fájlra mutatott. A pdf fájl az értékhatárokon kívül az ügy szempontjából szükséges törvényi hivatkozásokat is tartalmazza. Így még a google-t sem kellett volna használni a vonatkozó törvények megtalálásához.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ebben tévedsz. Egy 'Magyarok egymásért' alapítvány néhány éve importált távol-keletről élelmiszert adományként és ezért nem kellett utána vámot és áfát fizetniük. Mivel boltokban árulták azaz nem élelmiszer adományként kezelték eljárás indult az alapítvány ellen és cikkeztek róla.

Az alapítvány is pénzt küldött ki, nem a távol-keleti élelmiszer forgalmazó segítette adománnyal a magyar alapítványt. Nem azonos teljesen a két eset de az sem igaz, hogy ez egy ugyanolyan vásárlás mint egy webshopos amazonos.
A kickstarteren is van már egy fórum erre, ott pontosan értik a problémát. Mindenesetre köszönet azoknak akik próbáltak hasznos infókat adni.

"de az sem igaz, hogy ez egy ugyanolyan vásárlás mint egy webshopos amazonos"

Pedig de. Miért lenne más? Pénzt küldtél nekik, cserébe kaptál valamit, amit magáncélra kívánsz felhasználni. Értem én hogy támogatás meg minden, de ez akkor is vásárlás volt, és magáncélú import vagy mi ennek a pontos megnevezése.

http://www.kickstarter.com/terms-of-use?ref=footer

"You are responsible for paying all fees and taxes associated with your use of the Service."

http://www.dailydot.com/business/hidden-cost-kickstarter-success-taxes/

"This fact seems to be incongruous with Kickstarter’s claim that the company is not a store. But as Evan Blanc, a certified public accountant (CPA) with Austin, Texas-based Sound Business Management, told the Daily Dot, that doesn’t matter."

Nem pont erre, de az adózáshoz a kickstarteren pénzt keresőnek:
http://www.shipwire.com/w/support/kickstarter-fulfillment-shipping-rewa…

"What about taxes & duties?
The important thing to remember is that international shipments mean having to deal with customs and duties. In a Shipwire order, Customs, Duties, and Taxes (CDT) are not included, so make sure to tell your buyers they will have to pay taxes if they are in a country that charges VAT (Value Added Tax)."

(Bár nem vagyok meggyőződve arról hogy a VAT egyenértékű az ÁFÁ-val.)

Off: a kickstarteren van fórum? :D

Szia,
Igazából itt az ÁFA kötelességed nem a kiküldött pénz mikéntjére és miértjére vonatkozik, hanem arra, hogy valamilyen termék jött be számodra az országba. Ha jogosult vagy rá, később visszaigényelheted a termékre vonatkozó ÁFA összeget, de jelenleg ki kell fizetned....
Alapvetően ez az ÁFA kötelezettség a leleményes magyar kereskedő ellen van, aki enélkül megtehetné, hogy szépen, nyom nélkül külföldről rendeli a termékeit olcsóbban, egyesével hozatja be minden darabját, és szépen feketén eladja, adómentesen...
Neked lehet kellemetlen, de sajnos az országnak, ( <SARCASM> ki tudja miért? </SARCASM> :) ), nem áll érdekében, hogy így el lehessen kerülni egyeseknek az ÁFA kötelezettséget termék árusításkor.
(Persze, ez csak saját vélemény, a pontos jogi hátterét _nem_ ismerem, de számomra ez a logikus indok az ÁFA kötelezettségre, nem pedig az, hogy a szemét állam mindenkit megadóztat csak mert és kész alapon...)
Üdv,
LuiseX

Alapvetően ez az ÁFA kötelezettség a leleményes magyar kereskedő ellen van, aki enélkül megtehetné, hogy szépen, nyom nélkül külföldről rendeli a termékeit olcsóbban, egyesével hozatja be minden darabját, és szépen feketén eladja, adómentesen...

Ezt kifejtenéd? Szerintem ez így ebben a formában nem igaz.

(Az ÁFA amúgy EU-s dolog, nem magyar specialitás. Szóval a magyar kereskedő ellen kitételt meglehetősen túlzónak érzem.)

Csaba

Szia,
Mindössze leírtam egy általam feltételezett indokot az ÁFA jelenlétére. Amolyan védővámként fennálló funkcióra gondoltam...
A "leleményes magyar kereskedő" pedig a jelen kontextusból kiindulva, és a magyar mentalitásra alapozva ( Kövezz meg, de nekünk , magyaroknak szerintem tehetségünk van a lehetséges kiskapuk felfedezésére és felhasználására :) ) használtam. Nem elítélésként a kis és nagy kereskedőkre, s nem foglalkozás, hanem tevékenység alapján mondva. Mondhatunk helyette termékek továbbértékesítésével és ezen folyamatok managelésével foglalkozó magánszemélyt is... Bár, ez már-már túlragozás lenne...
A kifejtés pedig, amit kértél:
X, aki kereskedelmi tevékenységet folytat - legalitását jelenleg ne ellenőrizzük - amennyiben olcsóbb, külföldről, magán személyként rendelné meg az általa tovább adandó terméket. Ellenben, ha ezt ÁFA-val terheljük, ahelyett, hogy a helyi kereskedelmi csatornákat használná fel. Ezenfelül, az általa olcsón gyakorlatilag forgalomba hozott termékek felett semmi nemű minőségi ellenőrzés nem lenne...
Viszont, mivel adott egy érték határ, ami feletti behozatal már többlet költséget jelent, illetve az ÁFA alapjáúl a termék értékét vesszük, így ez a megoldás X számára több kockázatot, illetve lehetséges bevétel kiesést szülhet, mint a normál, kereskedelmi termék behozatal.
Persze, az elméletem lehet hibás, elvégre is nem foglalkozok kereskedelemmel, sőt, nem is szándékozok foglalkozni.
Szerény véleményem az, összefoglalva, hogy nem az egyszeri magán személy elleni adókivetés az ilyenkori ÁFA, hanem az ezzel visszaélni szándékozók (pl. nem legális kereskedelmet folytatók) visszaszorítására törekvés... Főleg, mivel nem legális kereskedelem esetén az ÁFA visszaigényléseknek semmi jog alapja nincs....
Remélem, sikerült téveszméim összefoglalnom :)
Üdv,
LuiseX

Ha egyszerre 100 (1000, 100000, ...) db-ot rendel egy cég, akkor sokkal kedvezőbb áron tud vásárolni. Másrészt a szállítás is olcsóbb, ha nem egyesével postázzák a megrendelt x darab terméket. Van egy mondás: Amit nyer a réven, azt elveszti a vámon. (Bár a mostani esetben a sorrend más. :-) ) Ez pontosan leírja miért nem éri meg egy cégnek egyesével behozni az árut. Más kérdés, amikor a szomszéd Pistike Kínából egyesével rendel meg dolgokat és aztán (vagy még előtte) megpróbálja eladni az aukciós portálok valamelyikén.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Szia,
Természetesen, de nem is a legális, törvénynek megfelelő cégekre utaltam, bár, attól tartok, a leleményes kereskedő kifejezés túlságosan burkolt kifejezés volt...
A legális kereskedelmi vonalakon ez az ÁFA visszaigényelhető, legjobb tudomásom szerint, így pont őket nem "sújtja" ez a teher...
És igen, szomszéd Pistikék esetére utaltam :)
Üdv,
LuiseX

Az kérlek karitatív behozatal volt. Lévén az ilyen közhasznú, nem is adó és nem is vámköteles.
Mivel te nem egy karitatív szervezet vagy, mert az OUYA-dat nem fogod rászorulóknak szétosztani, így nem is vagy velük egy csoportban.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Minden államnak joga van eldönteni, hogy mely támogatási/adomány célokat tekint olyan fontosnak, hogy az utánuk járó járulékok/vámok beszedésétől eltekintsen (= lemondjon róla). Nem találok abban semmi meglepőt, hogy a magyar állam nem tekinti fontosnak az OUYA gyártójától történő vásárlás ösztönzését.

A vám és áfa törvények szerint az országba az EU-n kívülről érkező termékek után kell megfizetni ezen közterheket. Az áfa megfizetése független a konkrét terméktől. Néhány termék, illetve bizonyos karitatív célok esetén az áfatörvény lehetővé teszi az áfa megfizetése nélküli behozatalt. Egyrészt ez a törvény az OUYA játékkonzolt nem sorolja fel az áfamentes körben, másrészt nem magánszemélyek által behozott termékekre, hanem alapítványok és nonprofit szervezetek által exportált importált árukra vonatkozik.

Az általad felhozott eset pedig jól példázza azt, hogy nem csak a behozatalkor tett nyilatkozat, hanem a későbbi tényleges felhasználás is számít.

Ha úgy gondolod, hogy karitatív célú felhasználásnak számít a te eseted, akkor a nav előtt tegyél egy ilyen nyilatkozatot, és reménykedj, eltekintenek az áfa kiszabásától. Nem valószínű, hogy összejön a dolog, de legalább a határozatban, amit a végén kapsz, tételesen fel lesz sorolva, hogy miért nem vagy jogosult az áfamentességre.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

http://www.penzcentrum.hu/adozas/igy_bukhatsz_te_is_szazezreket_o_az_ad…

Nem csak ijesztget az adóhatóság, ki is szabja visszamenőlegesen a 18 százalékos illetéket azokra a magánszemélyekre, akik az elmúlt évben 150 ezer forintnál több pénzt kaptak ajándékba banki átutalással nem egyenesági rokonuktól

Egyébként inkább örülnél, hogy még áfával együtt is a piaci ár töredékéért kapod meg a cuccot. Ha előre tudod, hogy még áfát is kell rá fizetned, akkor nem támogattad volna a projektet? Ha nem, küldd vissza, biztos van rá valami eljárás, hogy visszakapd a támogatásodat.

Vagy inkább azt kellene felfogni első körben, hogy ez nem egy támogatás, hanem egy befektetés: pénzt fektetsz be azért, hogy valamilyen célt elérjen a projekt, amiből valami hasznot vár az ember (jelen esetben egy terméket).

Ez pedig akárhogy is nézzük, ekvivalens egy előrendeléssel és vásárlással. Többit fent már leírták, meg ahogy olvasom, Kickstarteren is bőven van téma arról, hogy hogy is működik ez az ÁFA dolog...

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én is támogattam de nekem még email sem jött, hogy majd érkezne.

A szokásos eljárás, hogy az áru értékét és a szállítás költségét egybeveszik. Erre az összegre tesznek 27% áfát, majd 2,5% vámot. Tehát ha 100$-s kontrollert 20$-s szállítással kaptál, az 32,4$ áfa és 3,81$ vám lesz.
Ha nincs VPID-d, akkor külön érdekes lesz beszerezned. Tapasztalat azt mutatja, hogy ha futárszolgálat hozza, ők elintézik a procedúra jelentősebb részét. Ha posta, akkor cumi.
Ezt érdemes elolvasgatni, vannak tapasztalatok leírva: http://kocka.blog.hu/2012/09/23/mennyi_a_vam

És ha mondjuk bérlem? akkor mi van?
Mi után számolnak és mit?

Vám szempontjából nem érdekes a szolgáltatásimport.

Ha vám szempontból belföldi vagy, és vám szempontból külföldről be akarsz hozni valamit, amit utána itthon használni akarsz, akkor vámkezeltetned kell, és vámot+áfát kell fizetned (cégként ez utóbbit bizonyos esetekben visszaigényelheted/leírhatod) az áru forgalmi értéke szerint.
Tök mindegy, hogy az áru nem a tied, és majd egyszer visszaadod. Persze a bérbeadónak oda kell figyelnie, hogy legyen papírja róla, hogy a saját országából kihozta (ki kell léptetni hivatalos vámeljárásban neki odahaza), ha vámfizetés nélkül szeretné tudni majd visszavinni a saját országába.

Vagy nem. "Az ideiglenes behozatali eljárás az a vámeljárás, amelynek alapján a behozatali vámok és adók fizetésének kötelezettsége alól feltételes mentesség adható a meghatározott célból behozott, és ugyanabba az államba újrakivinni szándékozott termékek vonatkozásában."

Ezért írtam, hogy ha valós a probléma és nem csak trollkodni/kötözködni akar, akkor szakembert kell megkérdezni. Én legalábbis tuti nem hinnék innét senkinek vám-/adóügyben.

MPL hozta ma, nem kellett sem vámot sem áfát fizetni.