Blog hosting <3

Van egy meglévő Google fiókom, amiből egyedül már csak a Blogger érdekel(ne), a többitől (van vagy 20) meg szeretnék szabadulni. Természetesen a Google nem engedi az egyéni product-ok törlését, ezért az volt a terv, hogy váltok valami másra, majd törlöm a G fiókomat a picsába.

Aztán rájöttem, hogy ami alternatíva van, az vagy gagyi, vagy (számomra) nagy összegeket kér el a számomra alapnak tartott szolgáltatásokért. Nevesül:

- saját domain név használata
- kinézet legalább minimális testreszabása

A Wordpress és blog.com nagyjából egy hajóban evez. A saját domain név használata kb. 20$/blog/év, a fizetős témák pedig egyszerűen nevetséges összegekbe kerülnek (akár 100$ is / darab). Az elérhető nem túl sok (kb. 150) ingyenes téma testreszabhatósága szintén piszok drága, az ingyenes pedig jó esetben a háttérszínt engedi megváltoztatni, de sokszor még azt sem.

Aztán jött az ötlet, hogy Azure-ban hostolom a Wordpress-t magamnak (igen, jól olvastad). Ugyanis Azure-on 10 site hosztolása ingyenes, amennyiben nem használsz *SQL szervert, a kimenő forgalmad nem haladja meg az 5GB-ot, stb. Egy este alatt el is jutottam odáig (nem volt egyszerű), hogy a Wordpress menjen Windows alatt, SQLite-tal, a legfrissebb verzióban, WebMatrix alatt futtatva, amiből már csak egy kattintás a publikálás Azure-ba. A dolog ment is, azzal a csavarral, hogy a telepítést localhost-on kellett elvégezni az Azure-os URL-lel, mert Azure-on nem futott le a script az időkorláton belül (nyilván olcsó húsnak...). Na rendben, szépen fut a site, akkor állítsuk be a domain-t. Guess what, az csak a shared plan-nél használható, aminél már 10$/site/hó a tarifa. Szóval borzasztóan megérte az egész estét szenvedés, Azure elfelejtve.

Olyat biztosan nem fogok csinálni, hogy évi 50$+ összegekért magam hostolom és adminisztrálom a blogokat valami webtárhelyen, ennyit ez nekem egyszerűen nem ér pénzben sem, időben meg végképp.

Na oké, akkor már eljutottam oda, hogy legyen egy új Google fiók, amibe átimportálom a blogjaimat. Regelnék a Blogger-re, erre ez a nyomorult már azt se engedi, hogy saját e-mail címmel regeljek, mindenképp akar nekem csinálni egy GMail fiókot, meg minden lófaszt, a lényeg, hogy gugli legyen. "A Google Account lets you access all your stuff". Ezt én annyira szeretem, ahogy lenyomják a torkomon az összes szarukat, és mindez még nekem lesz valami nagyon csodálatos!

Na szóval, ha nem marad más, akkor csinálok egy új gaymail fiókot meg az összes többi szarságot, amit a Google akar, aztán hagyom őket rohadni. A Blogger meg marad, amig nem találok értelmesebbet (rejtett célzás ötletekre).

Hozzászólások

es aztan feltetted magadnak a kerdest: miert is hiszik azt napjaink emokidjei, hogy egy sitehoz sql meg php kell?

Nézd, bármilyen hihetetlen, engem tényleg nem érdekel, hogy milyen hatalmas bölcsességre akarsz kilyukadni, vagy hogy hogyan akarsz engem hülyének beállítani.

Én nem akarok statikus site-ot kódolni és dizájnolni (az általad linkelt okádékot hagyjuk, 95-ben még talán elment volna). Nem azért, mert nem tudok (csináltam már sokat), hanem mert kurvára nem érdekel. Sőt, akár hiszed, akár nem, még nemstatikus (lol) oldalakkal is foglalkoztam. Viszont egy más által hosztolt blogot egyszer kell számomra tetsző módon beállítani, utána elfelejthetem az üzemeltetés/fejlesztés részét, és csak a tartalomra koncentrálhatok. Nem érdekelnek a security hole-ok, a frissítés, az adatbázis mentés, a patch-elés, a spam-szűrés. Azzal foglalkozok eleget munkaidőben. A kevés szabadidőmben nem óhajtok azzal foglalkozni, hogy deface-elték az oldalamat, vagy hogy már megint 57k spam van a kommentek között.

Ellenben szükségem van arra, hogy legyen egységes oldalsablon, amiben csak a tartalom változik, a kinézet nem - anélkül, hogy copy-paste-elném az egész kódot zillió statikus html fájlba. Vagy ha módosítani kell mondjuk a menün, ne kelljen átírnom az összesben. Hogy lehessen kommentelni. Hogy meg tudjak írni egy bejegyzést bárhonnan, webről, anélkül, hogy FTP-n kéne a kódot buziznom. Láthatólag ez számodra magas, de hidd el, hogy van, aki számára erre van igény (pl. én).

+1

Ezt én sem értem. Ha sima blog kell, akkor a dotroll-nál használd az ingyenes hosting-ot, meg írd meg html-ben azt kész (pl. localhost-on szerkeszted, egy ftp progival meg felszinkronizálod). Nem tolnak reklámot az arcodba sem. 50 MB-ig ingyenes. Sima blog-hoz sok évig elég lehet, illetve lehet régi tartalmat törölni stb.

Mar elmondtam, hogy mi a bajom a statikus oldalakkal, meg egyszer nem fogom megtenni. Jo lenne mar eljutni arra a (nem tul magas) szintre, hogy felfogjuk, nem mindenkinek ugyanazok az igenyei. Aki szerint a fekete-feher statikus crosslinkelt oldal esztetikus es igenyes, az hasznalja egeszseggel, de nekem ilyen nem kell, koszonom.

Azért írtam, hogy sajtreszelő. Bővebben sajtreszelővel történő önkielégítés szintje - de(!) meg lehet oldani. Láttam nem egy kereskedelmi CMS-t, ami így dolgozott: szerk. rendszerben túrták, a sza... izé, az anyagot, aztán amikor az illetékes elfogadta, akkor rátenyerelt a nagy piros "Publish" gombra, és szépen kimászott a statikus tartalom a külső portálra. És működött, szépen és jól. Igaz, €-ban bőven négy számjegyű árcédula fityegett a képzeletbeli dobozán a cuccnak.

Én speciel maradtam a bloggernél - miután a Google webhelyek szolgáltatásból hiányzott néhány olyan dolog, amit kézzel eléggé macera lett volna belehegeszteni, saját domain(ek), saját sablon, és jól elvagyok vele.

én inkább fizetek évi 3-4k forintot és nem szopok két napot azert, hogy ingyenes tárhelyre felgyömöszöljem valahogy az oldalamat

Ööö, a next->next->next->finish az a telepítés. Ezzel a hosting nem véget ér, hanem elkezdődik.

Persze, az ingyenes bloghosztinggal is van szopás, de csak egyszer, amíg meg nem találod és be nem állítod az "igazit". A saját telepítéssel 24/7 van szopás (lásd fentebbi kommentem), cserébe legalább többe is kerül.

Az ingyenes tárhely csak az Azure révén merült fel (és az ellenérzéseim pont ezek miatt meg is voltak vele szemben). Alapvetően blog szolgáltatásról van szó, nem pedig tárhelyről.

"És? A self-hosted Wordpress nem azt jelenti, hogy a szerver konkrétan nálad van, a nappaliban."

És ez milyen módon vigasztal engem, ha pl. nullázzák a blogom adatbázisát?

"Egy cloud-alapú blogszolgáltató cucc is feldobhatja a pacskert."

Igen, csak ilyenkor a tüzet nem ÉN oltom, hanem a blogszolgáltató. Tényleg nem érzed a különbséget?

LOL. A tárhelyparknál ~2 éve beállítottam egy domaint és egy gigás tárhelyet. A webes felületen a wordpress telepítése next-next-next-finish volt, de ha akartam volna, magam is felrakhattam volna csomagból, és bütykölhettem volna a phpmyadminnal. Ha akartam volna.

Azóta a blog posztoláson kívül csak akkor szerzek tudomást a tárhelyről, amikor jön a levél a lejáró tárhelyről/domainről, és fizetni kell. Évi 5000 körül. De ha te csak picsogni tudsz, hogy ez neked nem jó... van, akinek nem lehet a kedvére tenni. :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Igen, hulye vagyok. Te pedig okos vagy, meg cool arc, mar tulvagyunk ezen, mit akarsz meg bizonyitani 3 nap utan is? Mit szeretnel hallani, hogy vegre megnyugvasra lelj? Miert beszelsz meg hozzam? Nem vagyok ra melto. Az en fellengzos dumamat meg oda irom a sajat blogomban, ahova akarom. Ellenben ha te nem vagy ra kivancsi, akkor el lehet innen takarodni a bus picsaba, mivel se nem kotelezo itt lenni, se nem hivott ide teged az egvilagon senki. Igy mar erti okelme, vagy le is rajzoljam?

Ha valamit ingyen kapsz, akkor ugyan háboroghatsz, hogy túl sok minden van az ingyenes csomagban, de a szolgáltatót ez nem fogja érdekelni. Ha ez nem jó, akkor fizess érte. Ha szerinted túl sokba kerül az igényeidet kielégítő szolgáltatás, akkor az igényeidet kell csökkenteni. Például a wordpress.com és blog.com tőlünk „kissé” nyugatabbra alapított cég, így az árai elsősorban az ottaniak számára elfogadható szinten vannak megállapítva. Nem hiszem, hogy meghatódnának attól, hogy néhány ezer, vagy tízezer magyar sokkalja azt.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Egyébként jól jellemzi az oldal hangulatát, hogy eddig csak olyan kommenteket sikerült produkálni, amiben kitárgyaltuk, hogy mennyire vagyok hülye. Na nem kell aggódni, nem lepődtem meg kicsikét se (ahhoz túl régóta vagyok itt), inkább csak jókat mosolygok :)

Egyelore faszanak tunik a cucc. Hianyolom a "recent posts" widget-et a sidebar-rol (FIXME?), de igy is ez tunik eddig a legjobbnak. Meg a HTML meg CSS kodot is lehet modositani a temakhoz, a post szerkesztoje tamogatja a Markdown-t, a sajat domain is muxik (es mindezt ingyen), nagyon popec. Ezer kosz!

Esetleg: http://byethost.com/index.php/free-hosting
de biztosan lesznek kimaradások... én annó a tt-rss-t szerettem volna egy ilyen helyröl futtatni, de volt hogy nagyon lassú volt, volt hogy épp nem is volt elérhetö 10-30 percig, stb... nagyobb terhelés esetén akár hosszabb ideig is állhat a dolog.

Esetleg tumblr? ( http://www.tumblr.com/help )
Saját domain-t rá lehet irányítani, ha jól láttam, de sajna árakat nem találtam.
Nekem anó a logikája miatt nem volt szimpatikus, de hátha neked épp bejön...

Szerintem sikerült pont azt a szolgáltatási szintet eltalálnod (saját domain + saját téma) ami túlmutat a szolgáltatók "beetetési küszöb"-én, tehát nem túl valószínű, hogy találsz ilyet.
De ha mégis, dobd be ide is légyszi :)

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu